7/11/15

Mitä jos ei tarvitsisikaan siivota itse?

6 68 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Yhteistyössä Freska

Kuulutko niihin tyyppeihin, joiden koti on aina tiptop ja jotka saavat suuret kiksinsä siivoamisesta kuten Frendien Monica? No minä en. Ja se tuskin on jäänyt kenellekään epäselväksi tämän meikäläisen blogihistorian perusteella (varsinkaan Snapchatin tultua mukaan kuvioon, hah). En pidä sotkusta, mutta en ole kyllä kovin hyvä myöskään ylläpitämään siisteyttä.

En ole sotkuisuudessani varmasti ollenkaan pahimmasta päästä, mutta myönnän, että joskus huvittaa, kun joku ystävä valittelee sotkua kotonaan ja tarkoittaa sillä paria tuolin selkänojalle viikattua vaatetta. Minulla tavarat tuppaavat helposti jäämään niille sijoilleen, koska on muka aina niin kiire, ettei juuri nyt ehdi laittaa sitä sovitettua vaatetta takaisin kaappiin tai hajamielisyyksissään tulee jätettyä asioita lojumaan sinne tänne. Vaikka tiedän, että olisi huomattavasti helpompaa laittaa kaikki saman tien paikoilleen, keskittymiskykyni ei vain usein riitä siihen, että muistaisin toimia saman tien.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Joskus (tai oikeastaan aika usein) tilanne pääsee riistäytymään siinä määrin, että kynnys koko siivoamisen aloittamiseen kasvaa massiivisesti, kun ensin pitäisi tehdä se älytön järjestelyoperaatio ennen kuin pääsee edes käsiksi itse siivoamiseen ja kodin pintoihin. Ja myönnetään, imurointi tai lattioiden luuttuaminen ei ole lempipuuhaani, ikkunoiden pesusta nyt puhumattakaan. Tuntuu absurdilta, että tässä puhuu ihminen, jonka lapsuudenkodissa imuri käynnistyi joka ikinen lauantaiaamu yleensä viimeistään klo 10 ja jonka päähän on iskostettu äidinmaidossa ajatus viikkosiivouksesta (siis JOKA viikko).

Tiedän muutamien ystävieni käyttävän siivojaa, mutta itse en ole koskaan edes harkinnut asiaa. Se on tuntunut turhalta ja ylimääräiseltä arjen luksukselta, johon minulla ei olisi kuitenkaan varaa. Lisäksi olen kuullut lukuisia tarinoita siitä, miten ihmiset paniikissa siivoavat kodeissaan siivoojaa varten. :D Kuulostaa kenties järjettömältä, mutta olettaakseni kyse on juuri siitä, että ensin pitää raivata kaikki roina pois tieltä, että siivooja pääsee työskentelemään vapaasti. Ja joidenkin siivoojien kanssa kai diiliin kuuluu, että jos tiellä on tavaraa, ei pintoihin tarvitse kajota. Oli miten oli, en ole ikinä pitänyt itseäni sellaisena tyyppinä, joka tilaisi kotiinsa jonkun ulkopuolisen siivoamaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Totuushan on, että siivouspalveluiden käyttäminen ei loppujen lopuksi ole mitenkään aivan kamalan kallista, kun ne saa vähentää verotuksessa kotitalousvähennyksissä. Riippuu toki kodin koosta ja siivouksen luonteesta, mutta selvittelin uteliaisuuttani, paljonko maksaisi parin tunnin perussiivous omassa kodissani, ja minulle jäisi itselleni vähennyksen jälkeen maksettavaa alle 40 euroa. Se ei oikeasti ole kovin paljon. Kyllä minulla tällaiseen arjen luksukseen olisi hyvinkin varaa vaikkapa kerran-pari kuussa, jos lattioiden jynssäämiseen kuluvan ajan käyttäisi mieluummin jotenkin toisin – tai jos ne lattiat jäisivät oman kiireen ja laiskuuden takia muuten kokonaan jynssäämättä.

En tiedä, olisinko ikinä tullut kokeilleeksi kotisiivouspalvelua muuten, ellei ystäväni olisi laittanut siivouspalveluita tarjoavan startupin pystyyn. Kaverini ehdotti minulle, että kokeilisin ennakkoluulottomasti heidän piikkiinsä palvelua ja kertoisin sitten, mitä mieltä olen. Freska-siivousplavelun idea on simppeli: yritys myy yksittäisten, huolella valikoitujen huippusiivoojien palveluita näppärän varausjärjestelmän avulla. Olen kuullut, että hyvän, luotettavan ja mieluisan siivoojan löytäminen on kuin neulan etsimistä heinäsuovasta, joten tämä palvelu vähän kuin ratkaisee tuota ogelmaa. Ei myöskään tarvitse säätää tarjouspyyntöjen ja arviokäyntien kanssa, kun joku on hoitanut kaiken valmiiksi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Käytännössä palvelun ideana on, että luottosiivoojaa ei tarvitse etsiskellä lukemattomien tarjokkaiden joukosta, vaan Freska on ”kuratoinut” valmiiksi joukon huolella työnsä tekeviä siivoojia – ja tarjoaa kauttaan toimivien siivoojien työlle tyytyväisyystakuun. Nettisivujen kautta voi helposti valita, mitä palveluita kokonaisuuteen tarvitsee ja milloin siivoojan toivoisi saapuvan. Itse otin testikertaan mukaan myös inhokkini ikkunanpesun, koska kesän siitepölykauden jälkeen ikkunat näyttivät aivan harmailta. Laitoin siivousaikaan myös vähän ekstraa varmuuden vuoksi, koska omasta oikeasti huolella tehdystä siivouksesta oli vierähtänyt melkoinen tovi.

Oli oikeasti aika jännittävää päästää tänne omaan kotiin joku aivan vieras touhuamaan. Hermoilin myös sitä, etten oikein ollut ehtinyt täydellisesti siirtää kaikkia ylimääräisiä tavaroita sivuun ennen siivoojan saapumista. Nurkissa lojuville kirpparikasseille kun ei vain ole tässä kämpässä omaa paikkaa, mihin ne voisi jemmata. Nostin ne vain lattialta pois sängylle, mutta siivooja vakuutteli hymyssä suin, ettei tämä ollut ongelma. Minun kämppäni tavaramäärineen on kuulemma pientä sen rinnalla, mitä esimerkiksi vanhusten asunnoissa monesti kohtaa. Huh, huojentavaa. :) Sitten karkasin omille asioilleni ja jätin kiireisen päivän ajaksi siivoojan tekemään työnsä rauhassa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kotiin palatessa jännitti aika tavalla, että mikä täällä odottaisi. Siivooja oli ehtinyt lähteä ja huomasin jo ovella, kuinka lattia kiilsi puhtauttaan. Tunne oli vähän sellainen kuin sotkuisena jättämäänsä hotellihuoneeseen palaaminen muutamaa tuntia myöhemmin. Kaikki onkin palatessa tip top kuin sotkua ei olisi koskaan ollutkaan: tiskit ovat kadonneet, pinnat hohtavat puhtaina, sänky on pedattu kauniisti (petaan sen tosin itse päivittäin muutenkin, mutta nyt se näytti siltä kuin hotellissa), ikkunoista näkee taas läpi ja ne muutamat lojumaan jääneet vaatteet on viikattu kauniisti johonkin sängyn kulmalle. Tähän voisi tosiaankin tottua…

Siivoaminen aiheuttaa minulle itse asiassa arjessa aika usein stressiä ja ahdistusta: pitäisi, mutta kun ei ehdi eikä huvita. Jäin miettimään, että jos tällainen ilo ei kustanna minulle kuin muutamia kymppejä kuussa, niin miksi ihmeessä en hyödyntäisi siivouspalveluita joskus itsekin. Kun siivous on vaikkapa kerran tai pari kuussa tehty oikeasti hyvin ja huolella, on kodin perussiisteyden ylläpidosta helpompi huolehtia itsekin. Tai yhtä hyvin siivouspalvelua voisi hyödyntää vaikkapa jonkun epämieluisan siivousurakan yhteydessä kuten juuri ikkunanpesun tai uunin jynssäämisen. Tai sitten antaa ammattilaisen hoitaa suursiivouksen juhlien edellä – tai sotkun kemujen jäljiltä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tuntui ihan erityisen ihanalta palata New Yorkin matkalta Helsinkiin, kun täällä odotti ihana siisti koti. Olin itse kokeilun perusteella ihan mielettömän tyytyväinen Freskan palveluun ja tämän kokemuksen perusteella voisin sitä suositella myös muille. Itse asiassa Freskalta haluttiinkin antaa Pupulandian lukijoille pieni erikoisetu, jos jotakuta kiinnostaa myös kokeilla siivouspalvelua omassa kotona. Ensikertalaiset kokeilijat saavat Freskan kautta tilatusta kertasiivouksesta 20 euron alennuksen alekoodilla kokeilu ja säännöllistä siivouspalvelua käyttävät saavat ikkunanpesun kaupan päälle alekoodilla puhdaskoti. Alekoodit ovat voimassa vuoden 2015 loppuun asti.

Kerrottakoon vielä, että Freska toimii siis tällä hetkellä Helsingissä sekä Espoossa, Vantaalla, Kauniaisissa ja Keravalla, mutta palvelun on määrä laajentaa lähiviikkoina myös Turkuun sekä sen jälkeen pian Tampereelle.

Olisi tosi mielenkiintoista kuulla teidän muiden kokemuksia siivouspalveluista? Oletteko koskaan kokeilleet tai käyttääkö joku ihan säännöllisesti? Tuntuuko kotisiivous ylipäänsä sellaiselta palvelulta, jollaista olisitte kiinnostuneita hyödyntämään? Omat ajatukset menivät koko hommasta vähän uusiksi tämän kokeilun myötä. :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia

Tags: ,

Categorised in: Koti

6 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • No kiinnostais kyllä kokeilla..Toihan ois hyvä lahjaidea myös :)

 • Marjukka

  Meillä on jo vuosia käynyt siivooja joka toinen viikko. Suosittelen lämpimästi, oman ajan käytän mieluummin muuhun.
  Sitäpaitsi nuoremmekin raivaavat yllättävän tehokkaasti huoneensa tavarasta ennen siivoojan tuloa, kun muuten joutuvat siivoamaan itse!

 • Mulla on niin pieni kämppä, että siivoan sen itse. Mutta lattioiden ja ikkunoiden pesun voisin minäkin ulkoistaa. Tai oikeastaan jälkimmäinen on ulkoistettu jo: äidilleni. :D

  Kirjoitit tuosta imuroinnista… Minä imuroin kerran viikossa perusteellisesti kunnon imurilla ja tarvittaessa useamman kerran viikossa rikkaimurilla pikkuroskat. Varsinkin kesäisin tulee imuroitua myös parveke.

 • Riina

  Meillä käy siivoja noin 2-3kertaa vuodessa.Jos nykyiset tuloni eivät olisi niin pienet niin varaisin siivoojan tiheämmin.Pidän siivoamisesta mutta 2vee muksun kanssa aikaa siivota ei ole koskaan riittävästi.Meilä on kokemusta muutamasta siivousfirmasta ja tämä nykyinen on ehdottomasti paras,varsinkin kun siivoojatäti on aina ollut sama.Jotenkin mukavampi kun hän tietää jo etukäteen mitä me toivotaan.Se tunne kun tulet valmiiksi perusteellisesti siivottuun kotiin on mahtava.:)

 • Japs

  On epäilyttävää mainostaa aiivouspalvelua ”vähennyksen jälkeen jää”-meiningillä. Kotitalousvähennys ei oo niin yksinkertanen vaan siinä on iso omavastuuosuus, joka suuirmmalla osalla ei täyty tavanomaisesti, vaan esim remontin yhteydessä. Ei oo sama asia kuin esim Kela-korvaus siis, eikä sitä pitäis sillälailla mainostaa. Harhaanjohtavaa.

 • infoa

  Hyvä lukea ensin tämä info verottajan sivuilta:
  https://www.vero.fi/fi-FI/Henkiloasiakkaat/Kotitalousvahennys

Related posts