24/09/15

Jätskihommia

8 235 jaatelo3.jpg

Kaupallinen yhteistyö: Aino-jäätelö

Käsi ylös kaikki te, jotka tykkäätte jäätelöstä? Sain pari viikkoa sitten kokea jokaisen lapsen (ja varmaan aika monen aikuisenkin) unelman ja pääsin tutustumaan jäätelötehtaaseen! Pääsin nimittäin visiitille Turengin jäätelöhtehtaalle, missä valmistetaan valtava määrä suomalaisia, kotimaisesta maidosta ja kermasta tehtäviä jäätelöitä – niiden joukossa myös herkulliset Aino-jätskit, joiden tiimoilta reissuun pääsinkin. 

Mahdollisuus oli oikeasti aika erityinen, sillä jäätelötehtaalle ei äärimmäisen tarkan hygienian takia päästetäkään kovin usein ylimääräistä väkeä. Mekin jouduimme käymään läpi tarkat proseduurit ennen tehdastiloihin astumistamme: oli turvakengät, hiusverkot, suojapäähineet, hansikkaat, suojatakit ja tarkka järjestys, missä kaikki suoritettiin. Kävi selväksi, että Turengin jäätelötehtaalla todella huolehditaan sekä hygieniasta että turvallisuudesta erittäin säntillisellä tarkkuudella: sääntöjä muun muassa ovat, että portaita kävellessä tulee AINA pitää kaiteesta kiinni ja tehdasalueella ei saa koskaan juosta. Tuo kaidesääntö kannattaa muuten pitää mielessä ihan muuallakin – luin nimittäin jostain, että jos en ihan väärin muista, niin peräti 80-90% portaissa tapahtuvista onnettomuuksista vältettäisiin, jos ihmiset vain pitäisivät kaiteesta kävellessään kiinni.

jaatelo4.jpg

Mutta hitsi vie, että jätskitehtaalla oli tiukasta toimintakaavasta huolimatta jännää ja mielenkiintoista! Harmi, ettei itse tehtaassa saanut ottaa valokuvia – muuten olisin ikuistanut teille muun muassa sellaisen liikuttavan inhimilliseltä näyttävän laitteen, joka läpsäyttää ”pikku-kätösillä” litran jäätelöpakettien pahviläpät kiinni. Voin muuten kuvitella, että itselleni tulisi jätskitehtaalla aika nopeasti jäätelö-överit, koska ilmassa leijuu joka puolella sellainen makeahko jäätelön tuoksu. Sinänsähän jäätelö ei oikein tuoksu miltään, mutta siellä tehtaalla silti tuoksuu. 

Oli mahtavaa päästä maistamaan aivan tuoretta, suoraan koneesta tullutta jäätelöä, koska se maistuu aivan erilaiselta kuin paketissa kököttänyt jätski. Kuvittele joku ihana jätskikioskista ostettu pehmis ja miltä se maistuu. Sitten kerro sen herkullisuus, samettisuus ja pehmeys kymmenellä, niin pääset ehkä jotakuinkin ajatuksissasi siihen, miltä maistuu suoraan tehtaasta tullut jäätelö. NAM! Pääsimme myös testailemaan samalla Ainon uutuusmakuja  Laktoositonta Aino Mansikkaa sekä Aino Suolainen Kinuski -jäätelöä. Tykkään itse erityisesti tuosta suolaisen ja makean yhdistelmästä.

jaatelo6.jpg

Tehdaskierroksen jälkeen pääsimme harjoittelemaan jäätelöpallon pyöritystä jäätelöakatemiaan, jonka rehtori Armi on kouluttanut jätskikioskien myyjiä Suomessa vuosikymmenten ajan. Olikohan se jopa 30 vuotta, minkä hän on jäätelöpallon pyöritystä jo ehtinyt opettaa – ja toki tehnyt valtavasti muutakin urallaan jäätelön parissa. Miettikää, että joku oikeasti tekee tuollaista työkseen! Miten mahtavaa. :D Mutta jos Armilla on mahtava työ, niin Aino-jäätelöllä on töissä myös sellainen ihminen, jonka tehtävänä on kehittää ja maistella uusia jäätelömakuja – miettikääpä sitä hommaa… Ammatti vaihtoon?

Armilla oli heti antaa selkeät opit, miten täydellinen jätskipallo syntyy. Itsehän olin kauhan varressa ihka ensimmäistä kertaa ikinä, joten jäätelökaukaloon kajoaminen hiukan jännitti. Armin ohjeilla kuitenkin onnistui! Ensinnäkin, kauhan tulee olla metallia ja jäätelön huoneenlämmössä hetken verran sulanutta. Metalli lämpenee käden otteessa, jolloin se luistaa jäätelön pinnalla sulavammin. Pakastinkylmä jäätelö puolestaan on aivan liian kylmää pallojen pyörittelyyn – sitä saa siis huoletta sulattaa jääkaapissa ainakin 10-15 minuuttia (riippuen toki hiukan siitä, miten kylmänä pakastin sitä pitää.

jaatelo9.jpg

Sitten vain käsi ja ranne suoraksi ja jämäkkä mutta rento ote kauhasta. Kauha kyljelleen jäätelöastian äärelle ja kevyesti rullaamaan. Olin suorastaan hämmentynyt, miten helposti homma sujui, kun tekniikka oli kunnossa. Armi vinkkasikin, että useimmiten homma menee pieleen nimenomaan väärän tekniikan takia. Oikealla tyylillä ranteenkaan ei pitäisi pallojen pyörittelystä kipeytyä. :)

Lopuksi saimme itse loihtia mieleisemme jäätelöannoksen erilaisia jätskimakuja testailemalla sekä lisukkeita ja kastikkeita lisäilemällä. Olen jäätelöasioissa vähän sellainen tylsän perinteinen, että pidän yleensä eniten marjaisista, suklaisista ja joistakin kinuskisista mauista ja tällä kertaa oli jotenkin marjaisa fiilis. Niinpä lähdin rakentamaan jäätelöannostani ihan klassisesta vaniljajäätelöstä, lisäsin sekaan oikeista vadelmista tehtyä marjakastiketta, tuoreita marjoja sekä vähän marenkia ja kuivattuja vadelman palasia. Herkkua tuli! Oli muuten eri raaka-aineita yhdistellessä hauska todeta, että kaikki maut eivät todellakaan sovi yhteen, vaikka on vaikea kuvitella, että noista ihanista lisukkeista kaikki ei sopisikaan kaiken kanssa.

Jos teille koskaan tarjoutuu tilaisuus päästä kyläilemään jätskitehtaalla niin suosittelen! Se oli huiman mielenkiintoista, mutta väitän, että jäätelö-överit tulevat kyllä aika nopeasti. Karkki- ja limutehtailla vierailleet taitavat tietää. :D

jaatelo1.jpg
jaatelo5.jpg
jaatelo8.jpg jaatelo2.jpg

Tags: , , ,

Categorised in: Yleinen

8 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • iidaac

  Voi ei, tällaisia kuvia ei saisi katsella kauheassa makeanhimossa! :D Nuo annokset näyttävät niiiin herkullisilta.

 • Ainon hilla- ja karpalojätskit kuuluvat minun Suomenlomiini, niitä on pakko saada joka kerta! Monta muutakin gluteenitonta makua heiltä käsittääkseni löytyy, tai ainakin nämä kaksi Suomisuosikkiani ovat gluteenittomia. Maistuisi nytkin :)

 • Oi, olette päässyt käymään jätskitehtaalla! Olin aikoinani siellä kolme kesäkautta töissä ja komppaan juttusi turvallisuudesta sekä hygieniasta täysin :)

 • Eikä! Nyt rupes tekemään jätskiä mieli! Näyttää niin hyvältä :D

 • Vierailija

  Tosi paljon mainospostauksia blogissasi nykyisin :(

 • Jenniii

  Joo, moni näistä ennakkoon sovituista yhteistöistä kasautui nyt tähän syyskuulle, koska olen tosiaan lähdössä Lilystä ensi viikolla omaan osoitteeseen. Pahoittelut, että näitä on lyhyen ajan sisään osunut näin paljon. Jatkossa kuitenkin tarkoitus tehdä yhteistyökuvioita samaan malliin kuin ennenkin eli kohtuudella. :)

 • Hei Jenni,

  Tämä ei nyt liity tähän herkulliseen aiheeseen mitenkään, mutten voi olla sanomattakaan. Yle Teemalla alkaa ensi viikolla teemaviikko, jonka aiheena on muoti! :) Maanantaina tulee ainakin dokkari muotibloggaajista.

 • Sori, dokkari muotibloggaajista tuleekin vasta keskiviikkona! Tänään tulee dokkari Jean Paul Gaultieristä. ;)

Related posts