16/09/15

Drinkkikoulussa ja kuohuviiniopissa

1 64 altia15.jpg

Kaupallinen yhteistyö: Altia

Tällä viikolla jetlagin piinaama maanantaipäivä alkoi astetta lempeämmissä merkeissä, sillä pääsin viikon alkajaisiksi osallistumaan Altian järjestämään kuohuviini- ja drinkkikouluun. Kolmen kopla minä, Vivian ja Nata pääsimme Altian koulutusbaariin kokeilemaan kuohuviinipohjaisten cocktailien tekemistä Altian oman drinkkigurun Mikaelin opastamana.

Olen joskus täällä blogin puolella tainnut asiasta kertoakin, mutta olen aivan surkea viinituntija. En oikeastaan tiedä viineistä yhtikäs mitään, vaikka itse juoma maistuukin. Olikin siis aika mielenkiintoinen oppituokio päästä kuulemaan tarkemmin eri kuohuviinityyppien eroista ja esimerkiksi siitä, mitä eroa on cavalla ja proseccolla. Oikeastaan eri kuohuviinityyppien erot piilevät valmistusprosesseissa, joiden toisessa ääripäässä ovat jälkikäteen hiilihapotetut viinit (ne ihan kaikkein halvimmat kuohujuomat, yyh) ja toisessa ääripäässä taas hirmuisen monimutkaisen prosessin läpikäyvä samppanja.

altia1.jpg

Tiesittekö muuten, että cavan valmistusprosessi on samppanjan kanssa liki identtinen, mutta samppanjaksi saa kutsua vain Champagnen alueella Ranskassa tällä tietyllä menetelmällä valmistettua kuohujuomaa. Cava kuulemma sopii kuohuviinipohjaisten drinkkien tekoon kuitenkin samppanjaa paremmin, sillä sen maku on hitusen miedompi ja hedelmäisempi kuin voin ja briossin vivahteita huokuva samppanja. Sainkin tehtäväkseni nuuhkia ensi kerralla samppanjalasia, sillä ilmeisesti juuri tuo briossimainen aromi on parhaita keinoja tunnistaa, milloin lasissa on samppanjaa ja milloin cavaa, jos asia ei ole ennen hörppäystä tiedossa.

Olo oli cocktailkoulussa vähintäänkin yksinkertainen, sillä tuntui, että Nata ja Vivve tiesivät juomista ja drinkkien sekoittelusta hurjan paljon jo etukäteen. Ihmettelin aikani, olenko tosiaan jotenkin poikkeuksellisen pihalla näissä jutuissa, kunnes paljastui, että kumpainenkin on aikanaan työskennellyt baaritiskin takana alan hommissa. No johan alkoi selkiytyä, miksi mimmien drinkkitietämys oli aivan eri levelillä eikä minunkaan tarvinnut enää hävetä osaamattomuuttani. 

altia7.jpg

Alkuun käytiin tosiaan vähän läpi perustietämystä kuohuviineistä ja sen jälkeen kouluttaja-Mikael teki meille esimerkkinä muutaman erilaisen cocktailin Cordoniu-cavaan sekä mansikkaiseen Fresitaan. Monilla on muuten kamalia ennakkoluuloja tuon Fresitan suhteen, mutta itse juomaa useamman kerran maistelleena ja Mikaelin opissa siitä vielä lisää kuulleena haluan kertoa, että se on oikeasti aika hyvää. Moni pelkää sitä mansikkaista aromia, mutta koska Fresitassa on käytetty vain ihan oikeaa mansikkaa eikä mitään esanssilitkuja, maku on hyvin luonnollinen. Eikä muuten ollenkaan niin makea kuin moni kuvittelee. Esimerkiksi Nata sai kumota ennakkoluulonsa lähtökuoppiinsa maistettuaan Fresitaa tilaisuudessa ensimmäistä kertaa – ja oli heti valmis santsaamaan yllättyneenä kirpakan raikkaasta mausta.

Mikaelin näyttämien esimerkkidrinkkien jälkeen pääsimme kokeilemaan ihan omien cocktailien sekoittelua. Käytössämme oli koko Altian koulutusbaarin tarjonta sekä runsas valikoima tuoreita hedelmiä, marjoja ja yrttejä, joten siitä sitten vain runsaudenpulan keskellä miettimään, mitä omaan juomaansa haluaisi sekoittaa. Oma lempijuomani yleensä drinkkipuolella on mojito, joten mietin, että kuohuviiniosastollakin voisi kokeilla jotakin raikkaan minttuista. Niinpä lähdin liikkeelle mintusta sekä De Kuyperin kurkkulikööristä. Sain Mikaelilta asiantuntevaa ohjausta ja hyviä vinkkejä vierestä samalla, kun itse keskityin hommaan kieli keskellä suuta.

altia2.jpg

Mikaelilla on tässä käsissään aito ja alkuperäinen baarimikon opas, jossa neuvotaan cocktailien saloihin.

altia8.jpg

Tässä yksi maistelemistamme esimerkkidrinkeistä, nam!

altia5.jpg

Tässä puristetaan sitruunankuoresta drinkin joukkoon aromaattisia öljyjä.

altia6.jpg

Saimme vinkin, että tällainen kunnon sitruspuristin on drinkintekohommissa ihan must. Monessa eri koossa saatavia laadukkaita puristimia saa kuulemma ainakin Stockmannilta sekä keittiövälineputiikeista. Vinkki: appelsiinille tarkoitetulla puristimella saat puristettua myös pienemmät sitrushedelmät kuten limet ja sitruunat, mutta esimerkiksi limepuristimeen et saa mahtumaan appelsiinia mitenkään. ;) Jos siis haluat panostaa vain yhteen, hanki suuri. Tämä on muuten oiva apuväline myös muuhunkin ruoanlaittoon, sillä puristimella saa sitrushedelmästä irti ihan kaikkeen nesteen. 

altia10.jpg

Oman drinkin teko alkoi Mikaelin oppien mukaisesti mintunlehtien ”säikäyttämisestä” eli minttua käytettäessä kannattaa ihan alkuun irroittaa nippu lehtiä varresta ja läimäyttää niitä muutaman kerran kädellä. Tämän jälkeen nippua voi läpsiä muutaman kerran kämmentä vasten, mikä auttaa aromeja irtoamaan lehdistä paremmin. Vinkki: kauppojen yrttiruukuissa myytävä minttu on todella miedon makuista, joten jos haluat oikeasti maistuvaa minttua, kannattaa ostaa irtona rasiaan pakattuja tuoreita mintun oksia, jollaisia myydään paremmin varustelluissa ruokakaupoissa.

altia12.jpg

Seuraavaksi joukkoon sekoiteltiin tuorepuristettu limemehu sekä tiraus sokerilientä.

altia13.jpg

Ja sen jälkeen oli kurkkuliköörin aika.

altia14.jpg

Kun mintunlehtien päälle oli kaadettu limemehu, sokeriliemi sekä kurkkulikööri, pyöräytin vielä tuollaisella ”nuijalla” mintunlehtiä kevyesti, jotta niistä irtoaisi enemmän makua. Vinkki: kun teet drinkkiä, jossa on seassa tuoretta minttua, hiero mintunlehtiä kevyesti jollain tylpällä keittiövälineella tai lusikalla. Älä kuitenkaan survo ja rusenna lehtiä lasin pohjalle, sillä se antaa mintulle kitkerän sävyn. Lisäksi se toki rumentaa juoman ulkonäköä sekä saa rusentuneet lehdet liiskaantumaan pilliin ja tukkimaan sen.

altia18.jpg

Sen jälkeen lasi täytettiin jääpaloilla ja kaadettiin sekaan cava. Vinkki: kuohuviini kannattaa kaataa jäiden sekaan hyvin hitaasti ja varovaisesti, sillä jää saa sen kuohumaan entistäkin villimmin. 

altia19.jpg

Lopuksi sekoiteltiin ainekset keskenään nostelemalla kevyesti lusikalla pohjalle jääneet aromit pintaan. Vinkki: juomaa ei välttämättä tarvitse hämmentää, vaan koska maut ovat yleensä pohjalla, riittää että nostellaan juomaa lusikalla pohjalta pinnalle ja se sekoittuu vähän kuin itsestään. 

altia20.jpg

Siinä onnellinen ja ylpeä ensikertalainen drinkkinsä kanssa. :D Ja eikun maistelemaan. Superhyvää tuli!

altia22.jpg

Jos meikäläisen kurkkuinen kuohuviinicocktail kiinnostaa, niin tässä alla tarkempia ohjeita teille, jotka haluatte kokeilla ihan itse. Oli kyllä todella maukasta! :) Tarkemmat sekoitteluohjeet löytyvätkin tuosta yltä kuvateksteistä, mutta tässä vielä cocktailini ainesosat ja niiden määrät.

Jennin kurkkuinen kuohuviinicocktail

tuoretta minttua

1,5 cl tuorepuristettua limemehua

1,5 cl sokerilientä

2 cl kurkkulikööriä

kuohuviiniä

runsaasti jäitä

Olipa kivaa päästä kuulemaan cocktailien sekoittelun saloista ja kokeilemaan ihan oman drinkin tekemistä, sillä olen ollut drinkintekohommissa varmaan lähestulkoon yhtä pihalla kuin viiniasioissakin. Nyt on aivan eri fiilis lähteä kotonakin kokeilemaan ja miksailemaan, kun on edes jonkinlaista pohjatietämystä alla. 

Myös surkea viinituntemukseni saa toivon mukaan tänään hiukan buustia, sillä tänään ja huomenna 16.-17.9.2015 järjestetään Helsingissä Vanhalla YO-talolla Mikä viini! -tapahtuma, jossa pääsee ammattilaisten opastuksella tutustumaan viinien saloihin. Tilaisuus on yleisölle avoinna molempina päivinä klo 16-20. Tapahtumaan on ilmainen sisäänpääsy ja maistelulipukkeet kustantavat euron kappale. Jos siis myös joku teistä haluaa päästä kohentamaan viinitietouttaan ja maistelemaan hyviä viinejä asiantuntijoiden kanssa, niin nyt siihen olisi mainio tilaisuus. Lisätietoa tapahtumasta voi kurkata Viinimaan nettisivuilta. Mutta eipä hätää, jos jostain syystä et pääsisi paikalle, vaikka viinitiedon kartuttaminen kiinnostaisikin, sillä meikäläisen koontia viininmaistelusta saatte kuulla sitten vielä loppuviikosta!

PS. Tuttuun tapaan alkoholiin liittyvästä yhteistyöpostauksesta on kytketty lainsäädännön mukaisesti kommentointi pois eli älkäähän ihmetelkö!

altia24.jpg

Tags: ,

Categorised in: Yleinen

1 kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Related posts