3/09/15

Muutosvoimaa

24 266 muutosvoima_10.jpg

Jatketaan vielä tänäänkin muutosteeman parissa, mutta tällä kertaa vähän tärkeämmällä asialla… Haluaisin nimittäin kertoa teille yhdestä aivan mahtavasta projektista, jossa olen ilokseni saanut olla mukana auttelemassa. Fiksu ja filmaattinen ystäväni Joonas on ollut mukana perustamassa Muutosvoima-nimistä hanketta, jonka tavoitteena on rakentaa yhdenvertaisempaa Suomea auttamalla nuoria. Muutosvoiman tähtäimessä on sellainen Suomi, jossa postinumero, sukunimi, silmien väri tai mikään muukaan tekijä ei rajoita nuoren tulevaisuutta. Että kaikilla olisi yhdenvertaiset mahdollisuudet lähtökohdista riippumatta.

Muutosvoiman ilmaiseen vuoden mittaiseen valmennusohjelmaan haetaan mukaan 16-19-vuotiaita nuoria, joiden potentiaalia ei ole vielä tunnistettu tai tunnustettu ja joilla on asennetta, motivaatiota sekä tahtoa lähteä toteuttamaan omia unelmiaan. Valmennusohjelman avulla halutaan kasvattaa nuorten itseluottamusta, kehittää kriittistä ajattelua, rohkaista asettamaan suuria tavoitteita ja auttaa omaksumaan uusia tapoja vaikuttaa. Yksilötason lisäksi Muutosvoima tavoittelee kuitenkin suurempaa vaikutusta: se haluaa saada aikaan konkreettisia, positiivisia muutoksia nuorten omissa elinpiireissä, lähiympäristöissä ja kaveriporukoissa niin, että valmennuksen hedelmistä pääsee ammentamaan suurempikin joukko ihmisiä. Viime kädessä tavoitteena on myös saada aikaan yhteiskunnallista keskustelua siitä, toteutuuko yhdenvertaisuus Suomessa todella vai ei. Ja samalla tarjota näkemystä siihen, miten eriarvoistumista voitaisiin konkreettisesti estää.

Muutosvoimaa tehdään täydellä sydämellä ja pääasiassa vapaaehtoisvoimin – mukana on ihmisiä, jotka vilpittömästi haluavat muuttaa maailmaa. Projektia on rahoittamassa Filosofian Akatemia sekä joukko sponsoreita, joiden avulla valmennus voidaan tarjota nuorille täysin maksutta. Jos kiinnostaa lukea enemmän siitä, miten Muutosvoima on saanut alkunsa ja mistä tämä koko ajatus on lähtenyt liikkeelle, Aleksej Fedotovin tarina projektin synnystä valottaa hyvin mistä kaikessa on kyse ja miksi tällaista tehdään. 

Tässä ollaan minusta tärkeällä asialla ja siksi haluan levittää sanaa siitä, että tällaista tehdään. Olennaisinta on kuitenkin se, että haku Muutosvoiman valmennukseen on nyt käynnissä! Siis hohoi kaikki te, jotka työskentelette tai puuhastelette nuorten parissa: jos valmennusryhmässäsi, koulussasi tai harrastusporukassasi on 16-19-vuotiaita motivoituneita nuoria, jotka voisivat hyötyä Muutosvoiman kaltaisesta buustista, suosittelen lämmöllä vinkkaamaan tästä mahdollisuudesta. Uskon, että tämä projekti voi muuttaa monen nuoren suunnan. Ja toivon mukaan on konkreettinen askel kohti yhdenvertaisempaa Suomea, jossa kaikilla nuorilla taustoihin katsomatta on yhtäläiset mahdollisuudet. :)

Tags: , , , ,

Categorised in: Elämä

24 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • ko

  Tämä oli vähän hämmentävä. ”…nuoria, joissa on vielä hyödyntämätöntä potentiaalia”. Eikö jokaisessa ole? Joilla on asennetta ja motivaatiota… Väkisinkin tulee mieleen, että eikös nämä ole juuri niitä paremman postinumeron porukoita…Aivan varmasti tässä on ei ole tarkoitettu asiaa siten kuten se minulle välitty, mutta viestintä ei minusta tässä ole ihan onnistunut…tai sitten ei auennut aivan mulle.

 • Vierailija

  Itsellenikin jäi tästä vähän ristiriitaiset fiilikset. Epäilen hiukan, tavoittaako tämä lähestymistapa niitä nuoria, jotka sitä buustia kaikista eniten tarvitsisivat. Jotenkin jäi sellainen olo, että tämä vetoaa juuri niihin nuoriin, joilla on mahdollisuuksia ja draivia ja motivaatiota menestyä ilman tällaista valmennustakin, eikä niihin todellakin syrjäytymisvaarassa oleviin, joten tuo mahdollisuuksien tasa-arvoistamisaspekti jäi vähän ilmaan roikkumaan. Mutta olen kyllä tässä asiassa todella mielelläni väärässä :-).

 • Leena__

  Todella upeaa ja konkreettista työtä. Aina löytyy niitä jotka kyseenalaistavat tai haluavat nähdä hyvässä huonoa. Tsemppiä siis projektiin joka tähtää hyvää!

 • vierailija

  Itsekin kyllä ymmärsin tämän pelkästään hyvänä juttuna, tsemppiä tärkeään asiaan :)

 • mystery

  Ihan hyvä tarkoitus varmasti tällä! Mutta viesti on tosiaan ehkä hieman sekava, vähän ympäripyöreästi esitetty ja koko projekti tuntuu vähän turhan laajalta, jos tiiät mitä tarkoitan :D siis tulee sellainen olo että voiko noin isoille asioille oikeasti tehdä mitään yhdellä projektilla? Mutta hyvä jos saa aikaa jotain keskustelua ja nostaa ongelman ainakin esiin:)

 • mmiu

  Projektin tarkoitusperät ovat epäilemättä hyvät. Mutta siinä on heti älytön ristiriita: halutaan saada aikaan sellainen maa, jossa kaikilla on yhtälaiset mahdollisuudet, mutta otetaan mukaan vaan tietty määrä osallistujia – eihän kaikilla silloin ole yhtälaiset mahdollisuudet. Ehkä mukaan valittujen nuorten on tarkoitus jatkossa jakaa omaa osaamistaan/innostustaan/ideoitaan tms. muille nuorille, mutta tämä ei välity trailerista eikä projektin nettisivuilta.

 • mmiu

  Ja mitä hittoa! Postinumero ei vaikuta, mutta silti osallistumisoikeus on ”käytännön järjestelyjen takia” rajattu tietyissa kaupungeissa asuville! Ymmärrän syyn rajoitukseen, mutta sitten täytyisi miettiä sloganit vähän tarkemmin.

 • Jenniii

  Rakkaat ihmiset. :) Palaute ja kritiikki on aina tervetullutta, mutta nyt tästä tulee vähän hassu fiilis. Aina valitellaan, että tarttis tehdä jotain, mutta sitten kun joku oikeasti tekee jotain konkreettista, kritisoidaan, että autatte väärin. Filosofian Akatemian toiminta ei ehkä monelle ole entuudestaan tuttua, mutta sivusta meininkiä seuranneena olen saanut todeta, että siellä tehdään todella tärkeitä ja hienoja juttuja, joilla oikeasti on merkitystä. Itse en osaa enkä halua olla niin kyyninen, että näkisin ensimmäisenä tällaisessa projektissa pelkästään negatiivista, kuten nyt osa täällä kommentoineista. Minusta jo yhdenvertaisuus-asian nostaminen esille ja pienenkin joukon auttaminen on tärkeää. 

  Tällaisen projektin piiriin ei tietenkään voida sisällyttää jokaista Suomen nuorta, vaan pilottihanke totetaan pienellä porukalla. Jos kokemukset ovat hyvät, olen varma, että Muutosvoima saa myös jatkoa. Ideana on nimenomaan etsiä ja löytää valmennusryhmään niitä nuoria, jotka ovat paitsi itse buustin tarpeessa myös sellaisia tyyppejä omassa elinpiirissään, että heillä on mahdollisuuksia levittää oppimaansa myös ympärilleen. Tämä on hieno mahdollisuus mukaan valituille nuorille, mutta ennen kaikkea Muutosvoima haluaa herätellä keskustelua. Tämän hetken Suomessa yhdenvertaisuuteen on vielä matkaa.

 • Jenniii

  Ehkä tässä nyt viitattiin postinumerolla lähinnä asuinalueisiin ja niiden saamiin leimoihin. Tietenkään tällaista kurssia ei voi järjestää jokaisessa Suomen kaupungissa – se lienee maalaisjärjelläkin ihan selvää, vaikkakin toki harmillista. :)

 • Jenniii

  Se piti vielä lisätä, että enpä olisi osannut aavistaa, että näin positiivinen asia voisi saada näin paljon negatiivista huomiota. Mutta aina sitä saa yllättyä!

 • Hei kaikki! :)

  Loistavaa, että Jennin bloggaus herättää keskustelua. Pahoittelen, etten ehtinyt eilen osallistumaan keskusteluun – ollut paljon kiitusta Muutosvoiman käynnistämisen kanssa.

  Ensimmäinen kommentoija huomasi esimerkillisesti, että toisessa kappalessa oli väärä muotoilu – puhumme nuorten osaamisesta ja sen tunnistamisesta sekä tunnustamisesta. Tämä tarttunut varmaan mukaan jostakin sähköpostin vaihdosta. Huomioidaan myös jatkossa kun viestimme ihanien tukijoidemme suuntaan. :)

  Mmiu:n ja Mysteryn esitetyt huolenaiheet ovat hyvin keskeisiä pointteja! Valmennusohjelmallamme emme saa heti kaikkia eriarvoisuuteen liittyviä ongelmia ratkaistua yksin. Tarvitsemme mukaan paljon enemmän ihmisiä jotka ovat valmiita toimimaan. Olemme kyllästyneet vellovaan tyhjänpuhumiseen ja siksi ryhdyimme konkreetisiin tekoihin meille tärkeiksi koettujen asioiden kohdalla. Lets do it guys!

  Tänä vuonna Muutosvoima lähtee käyntii ensimmäistä kertaa ja valmennusohjelmaan yhteistyötahoilta kerätyt varat ovat hyvin rajalliset, siksi olemme rajanneet ensimmäisen vuoden valmennuksen neljään asuinalueeseen ja kahteenkymmeneen nuoreen. Tarkoituksena on hioa konseptista paljon paremmaksi, jonka jälkeen sitä voi lähteä skaalamaan niin Suomessa kuin ulkomaillakin!

  Lisäksi järjestämme kaikilla paikkakunnilla ideakiihdyttämöitä ja muutosvoimaan valitut nuoret järjestävät omat kesäprojektinsa niissä, minkä avulla valmennuksen vaikuttavuutta pyritään laajentamaan. Kaikkia hyviä ideoita, miten voimme joukkoistaa tätä prosessia ja saada mahdollisemman moni nuori otetaan vastaan! :)

  Mulle voi laittaa myös mailia osoitteeseen aleksej.fedotov@filosofianakatemia.fi tai pirauttaa nettisivuilla löytyvään numeroon.

  Kaikki on mahdollista, kun tehdään yhdessä!

  Terkuin,

  Ale

 • Aisha J

  Hienoa! :) Jostain täytyy aloittaa, ja ne ensimmäiset askeleet eivät yleensä ole mitään isoja harppauksia. Mutta tästä voi kasvaa jotain suurta. Mahtavaa, tyypit!

 • Rakas ihminen

  (Noihin postauksen pariin ekaan kommenttiin viitaten): Mutta kun tuo on ihan hirvittävän hyvä pointti, että jos ilmoituksessa haetaan nuoria ”joilla on asennetta, motivaatiota sekä tahtoa lähteä toteuttamaan omia unelmiaan” ja peräänkuulutetaan useampaan kertaan sitä motivaatiota, niin ne, ketkä ovat vaarassa pudota kelkasta eivät todellakaan tunnista itseään tuosta kuvauksesta! Että minulle ei kyllä tullut ”hassu fiilis” noista ekoista kommenteista (ko ja Vierailija).

  Sanotaan nyt vielä, että mielestäni ON hienoa, että asioita yritetään vilpittömällä sydämellä parantaa. Jos tarkoitus kuitenkin on ”myös saada aikaan yhteiskunnallista keskustelua siitä, toteutuuko yhdenvertaisuus Suomessa todella vai ei. Ja samalla tarjota näkemystä siihen, miten eriarvoistumista voitaisiin konkreettisesti estää” niin erilaiset esille nostetut pointit soisi otettavan muunakin kuin negatiivisena nillityksenä ja koko homman kyseenalaistamisena?

  Tsemppiä jatkoon koko tiimille!

 • mystery

  Mun mielestä ”negatiivinen huomio” on vähän vahva ilmaisu, musta täällä on ihan asiallisesti kerrottu miten tuon projektin viesti on vähän sekava. Jotainhan on mennyt pieleen jos se ei aiheuta pelkkää ylistyslaulua vaan enemmänkin kysymysmerkkejä päähän. En usko että kukaan on sanonut että hyväntekeväisyys olisi väärin ja etteikö alkuperäinen idea olis hyvä:) Vähän paremmin olis voinut esim kertoa konkreettisia esimerkkejä miten tää aiotaan toteuttaa ja miten kehittäjät uskoo projektin vielä onnistuvan?

   

   

 • Jenniii

  Nettisivuilta löytyy projektista lisätietoa sitä kaipaaville. :) Ja siis toki palautteen perusteella varmasti voidaan kehittää toimintaa ja tiedotusta entisestään eli ehdottomasti hyvä, että sitä annetaan. Minua vain hämmensi se, että esimerkiksi ensimmäisessä kommentissa ei juuri mitään positiivista tästä asiasta löydetty. 

  Nuoret eivät välttämättä aina itse sitä potentiaalia itsessään tunnistakaan ja tästä syystä nuorten lähellä olevat aikuiset ovat projektin hakuprosessissa tärkeässä roolissa. Harva tästä projektist hyötyvä nuori välttämättä itse oma-aloitteisesti tulisi hakeneeksi, mutta uskon, että lähellä oleva aikuinen voi nähdä nuoressa sen potentiaalin, mitä tämä itse tai suurin osa muistakaan ympärillä olevista ihmisistä ei tunnista. Siksi myös nuorten kanssa työskentelevät aikuiset ovat tärkeässä roolissa tässä hakuprosessissa. 

 • Jenniii

  Juuri näin, ja siksi projektin hakuprosessissa nuorten ympärillä työskentelevät aikuiset ovatkin tärkeässä roolissa. Monella harrastuspiireissä ja kouluissa työskentelevällä aikuisella varmasti on aika hyvä vainu siitä, kuka voisi olla sopiva kandidaatti tällaiseen valmennusohjelmaan, vaikka tämä ei itse oma-aloitteisesti osaisikaan hakeutua tällaisen projektin pariin. 

  Lähinnä minua hämmensi se, että ensimmäiset kommentit olivat kovin kriittisiä eikä projektissa nähty oikein mitään hyvää – tai ainakaan sitä ei tuotu esille. Keskustelu on tervetullutta, mutta itse uskon palautteenannossa klassiseen hampurilaismalliin. ;) Tuli vain harmistus tekijöiden puolesta, kun on nähnyt sivusta, miten paljon töitä tämän hienon jutun eteen on tehty.

 • Vierailija

  Heippa, ylempänä esittetty kritiikkihän oli aika maltillista ja melkein kaikki kritisoijat olivat muistaneet lisätä, että varmasti on hyvä tarkoitus projektin takana eikä kukaan teilannut täysin. Fiksuja huomioita.

 • Jenniii

  Nyt kun luin kommentit vielä uudemman kerran ajatuksella, niin olet kyllä oikeassa. Taisin harmistua turhaan ja pahoitteluni siitä. Projektin viestinnässä on varmasti vielä viilaamista, jos näin moni tulkitsi sitä väärin tai viesti ei välittynyt nettisivuilta tarpeeksi selkeästi. Itselle visio on tietysti kirkkaampi, kun olen jutellut järkkääjien kanssa aiheesta paljon.

 • mmiu

  Ongelma onkin ehkä juuri ilmaisussa – kyseessä on pilotti ja kehitettävä projekti, mutta se esitellään valmiina tuotteena hyvin, hyvin positiivisessa hengessä – vähemmästäkin herää epäilys, että onko tämä liian hyvää ollakseen totta. En tarkoita, että täytyisi esitellä työtään anteeksipyydellen, mutta ehkä prosessikuvaukselle voisi vähän enemmän antaa tilaa.

 • Vierailija

  Näin syrjäytymisuhan alla elävien nuorten asioista huolestuneena tästä tuli valitettavasti sellainen olo, että coolit valmentajatyypit etsivät cooleja nuoria tyyppejä cooleista kaveriporukoista tällaiseen hyvin keskiluokkaiseen projektiin, jossa on hyvin keskiluokkainen ja urbaani ajatus siitä, mitä menestys olisi ja millainen menestyvän nuoren tulisi olla – hyvää itsetuntoa, kommunikointitaitoja, verkostoitumista jne. Nämähän ovat kaikki sinänsä varmasti ihan kannatettavia juttuja, mutta niiden mainostaminen eriarvoistumisen vastaisena työnä tuntuu aika irralliselta. Ja jos oikeasti tuntee sitä porukkaa, joka olisi kaikista eniten ylimääräisen tuen ja avun tarpeessa ja joka todella kaipaisi mahdollisuuksien tasa-arvoa, niin projektin kielikin on jo sellaista, joka ei välttämättä oikein aukene. Oikeasti. Tällainen valmennusohjelma on varmasti ihan paikallaan ja kiintoisa projekti, mutta sen ylevät tavoitteet ovat jotenkin ihan irrallaan toeteutuksesta ja suunnitelmista.

 • Marja__

  Mielestäni nuorten eriarvoistuminen on niin suuri ja vakava asia, että siihen on puututtava valtion ja kuntien päätöksenteon tasolla, eikä sen ehkäiseminen saa olla kiinni hyväntekeväisyydestä.

 • Hienoa, että tällaisia hankkeita toteutetaan. En oikein ymmärrä näiden kaikkien kriittisten kommenttien tarkoitusperää. Pienistäkin hankkeista voi myöhemmin kasvaa jotain suurta ja toisaalta, jos valmennusohjelmasta on jo yhdellekin nuorelle apua, on sillä tavoin saavutettu jotain tavoittelemisen arvoista. Tällä tavoin ei toki eriarvoistumista poisteta Suomesta, mutta mielestäni on tärkeää, että ihmiset oma-aloitteisesti ryhtyvät tämän kaltaisiin projekteihin.

 • Hei tää on tosi hieno juttu! :)

 • marisha

  Hei, minusta kommentit ovat olleet asiallisia. Tuo projektin kuvaus on rajatuksi pilotiksi aikamoista maisemamaalausta ja itse ottaisin jonkun nuoren puhumaan tästä projektista toisille nuorille. Idea on todella hyvä ja toivottavasti tämä projekti onnistuu. Mutta hiomista varsinkin viestinnässä on. Toivottavasti nämä kommentit ovat siinäkin auttaneet ja antaneet ideoita hyvään asiaan. :)

Related posts