1/06/15

Jackie Kennedyn jalanjäljissä

6 82 asu-jackieo4.jpg

Vietin rakkaan ystäväni kanssa eilen museopäivää ja yksi päivän ohjelmanumeroista oli käydä katsomassa Ateneumissa Ismo Höltön valokuvanäyttely. Jos se ei olisi eilen ollut esillä viimeistä päivää, suosittelisin sitä nyt teillekin. Mutta koska vaikuttava näyttely valitettavasti päättyi eilen, kehotan vain painamaan Höltön nimen mieleen ja tarttumaan hetkeen, jos tilaisuus osuu kohdalle vielä toisen kerran.

Ismo Höltön näyttelystä on kirjoitettu mediassa paljon, enkä ihmettele. Hänellä on ollut aivan ainutlaatuinen kyky päästä lähelle ihmisiä ja saada heidät katsomaan kameraan rehellisesti ja teeskentelemättä. Kuvattavien silmistä välittyvät aidot tunteet ja inhimillisen rehelliset ilmeet ja olemukset tuovat heidät lähelle. Kiinnitin näyttelyssä myös huomiota 60-luvulla otettujen mustavalkokuvien tarkkuuteen ja sävyihin: erilaiset pinnat ja tekstuurit pomppaavat kuvista esiin niin kauniisti, että paksujen takkikankaiden karheuden ja rispaantuneiden hihansuiden langanpätkät voi melkein tuntea sormenpäissään ja pöllyävän maalaispolun tomuisen tuulenvireen haistaa nenässään. Uskomattoman hienoja, elämänmakuisia kuvia.

asu-jackieo1.jpg

Jäimme ystäväni kanssa miettimään, kuinka ihan tavallinenkin katumaisema näyttää Höltön kuvissa niin kauniilta. Taitava kuvaaja hallitsee toki rajauksen ja sommittelun sekä valojen ja varjojen salat, mutta mietimme kuvia katsellessamme, ettei samankaltaista tunnelmaa enää saa tänä päivänä vangittua valokuvaan. Menneiden vuosikymmenten estetiikassa ja 60-luvun minimalistisessa tyylissä on vain jotakin niin kaunista. Kaikki oli tuolloin niin kaunista – autot, mainokset, vaatteet… Jos minä saisin toivoa, niin kaikki autot näyttäisivät yhä siltä kuin 60-luvulla, ja väitän, että kadulla napatuista valokuvista tulisi saman tien tuhat kertaa kauniimpia. Sisäinen esteetikkoni suree joskus, etten syntynyt tuohon maailman aikaan. Ennen oli niin monella tapaa kauniimpaa.

Menneet vuosikymmenet ja entisaikojen tyyli-ikonit olivat mielessä myös tätä viime viikon asua kuvaillessa. Leikin oman elämäni Jackie Kennedyä pukemalla ylle hienostuneen naisellisen kevättakin ja suuret aurinkolasit sekä punaamalla huuleni kirkkaanpunaisiksi, tottakai. Tuli jopa vähän ladylike fiilis. ;)

Translation: A Jackie Kennedy inspired outfit from last week. ;)

asu-jackieo14.jpg

Takki // jacket Lindex*, housut // trousers Gina Tricot, kengät // shoes & Other Stories, laukku // bag Väska*, aurinkolasit // sunglasses Gina Tricot

* saatu blogin kautta // gifted

asu-jackieo10.jpg asu-jackieo11.jpg asu-jackieo13.jpg asu-jackieo16.jpg

Photos: Vesa Silver

Tags: , , , , , , , ,

Categorised in: Elämä, Kulttuuri, Muoti

6 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Vierailija

  ”Sisäinen esteetikkoni suree joskus, etten syntynyt tuohon maailman aikaan. Ennen oli niin monella tapaa kauniimpaa.”

  Jos tältä tuntuu niin annattaa myös muistaa mikä kaikki tuolloin oli myös huonommin, esimerkiksi mustien, homojen ja naisten oikeudet , tai esimerkiksi sosiaaliturva… :)

 • Vierailija

  *kannattaa!

 • Jenniii

  Jep, mutta nytpä puhuttiinkin vain estetiikasta, kuten tuossa aika selkein sanoin ilmaistiinkin. :)

 • Haha, Vierailijalla mennyt tosiaan vähän aiheen vierestä. :) Mäkin olen tykännyt aina esim. siitä, että ennen lentomatkallekin pukeuduttiin hienommin. Nykyään ihmiset saattavat mennä rönttävaatteissa, vaikka toisaalta voihan niissä olla mukavampaa.

  Vaikka naiset saavat puolestani pukeutua kuten haluavat, petyn aika usein ihmisten asuihin kaupungilla. Kun ei niitä ole mietitty yhtään kotisohvaa pidemmälle. :( Siksi tuntuu, että ylipukeudun usein erinäisiin tilaisuuksiin, vaikka mulla olisi vain bleiseri. Tässäkin on tosin kaupunkikohtaisia eroja. Mad Menia kovasti seuranneena ihailenkin sitä, miten sekä naiset että miehet ovat näyttäneet siistimmiltä noin yleistettynä… Ja eikö Trendissäkin just ollut juttu, miten tuollaiset sarjat vaikuttavat muotiin? Bring it on, sanon minä!

 • Hah, korjataan vielä ylempään ”vain bleiseri päällä”, tarkoitan siis että bleiseri on tyyliin ainoa ”fancy” vaate. :D Yleensä mulla myös housut jalassa. :)

 • Vierailija

  En tarkoittanut kommentillani mitään vinoilua , ja mun mielestä noin voi silti sanoa vaikka puhuttaisiinkin pelkästään estetiikasta. Että kannattaa muistaa ne huonotkin asiat tuossa aikakaudessa jos liikaa harmittaa ettei elänyt silloin. Sori jos oli tyhmä kommentti sun mielestä.

Related posts