26/05/15

Kurkistus Suomi-muodin tulevaisuuteen Aalto-yliopiston muotinäytöksessä

3 93 aalto-timo-helin3.jpg

Viimeviikkoisen Pre Helsinki -tapahtuman kohokohta oli perjantaina järjestetty Aalto-yliopiston vuosittainen muotinäytös, jossa opiskelijat ja valmistuneet pääsivät esittelemään taitojaan. Ranskan Hyères-muotikilpailun myötä maailmalla on kohistu kovasti nuorista suomalaissuunnittelijoista, kun peräti neljä kilpailun finaaliin yltäneistä suunnittelijoista sattui olemaan Suomesta. Kuulin, että kilpailun tuomaristosta joku olisi julistanut Aallon olevan tällä hetkellä maailman paras oppilaitos muodin saralla. Se on aika paljon sanottu. :)

Vaikka Hyères-mittelön voitto ei tällä kertaa Suomeen napsahtanutkaan, jo finaaliin pääsy on todella kova suoritus, takaa suunnittelijoille upean näkyvyyden muodin silmäätekevien parissa ja tarjoaa erinomaisen ponnahduslaudan tulevalle uralle. Elina Määttänen, Sophie Sälekari, Elina Äärelä ja Heini-Maria Hynynen ovat kaikki Aalto-yliopiston kasvatteja ja uskallan ennustaa heistä jokaiselle huimaa menestystä urallaan. 

aalto-anni-raasmaja1.jpg

Anni Raasmaja

Suomi ja Aalto ovat niittäneet mainetta Hyères-muotifestivaaleilla aiemminkin, sillä Satu Maaranen pokkasi koko kisan pääpalkinnon vuonna 2013 ja vuotta aiemmin Siiri Raasakka, Tiia Sirén ja Elina Laitinen saivat miestenmallistostaan Grand Prix -palkinnon. On siis ilmiselvää, että Aalto-yliopiston taso muotisuunnittelussa on tällä hetkellä poikkeuksellisen kova – ja se näkyi myös viime perjantain näytöksessä. Viikonloppuna lukemieni artikkeleiden perusteella asia ei jäänyt huomaamatta Pre Helsinki -viikolle kutsuilta kansainvälisiltä vierailtakaan, sillä Aalto-näytöksen mallistoja ovat kilvan suitsuttaneet muun muassa Italian Vogue ja maailman suurimpien muotitalojen kykyjenetsijä.

Perjantain näytös oli jälleen huikeaa luovuuden juhlaa. Opiskelijanäytösten parhaita puolia on, että niissä on lupa revitellä – ei tarvitse vielä miettiä kaupallisia realiteetteja samalla tavoin, vaan voi nimenomaan antaa luovuuden kukkia. Vakavampaa ja kaupallisempaa työtä ehtii kyllä sitten tehdä vuositolkulla valmistumisen jälkeen. Istuin perjantaina päivällä muotiseminaarissa, jossa kansainvälisistä muotiasiantuntijoista koostunut keskustelijapaneeli antoi uraneuvoja nuorille suunnittelijoille. He neuvoivat, että tärkeintä on opiskeluvaiheessa vain käyttää mielikuvitustaan ja antaa luovuuden räiskyä, sillä se on ainoita hetkiä, kun kreiseihin kokeiluihin on aidosti mahdollisuus. Kaupallisen puolen tullessa mukaan kuvioon, saattaa luovuutta joutua hiukan suitsimaan.

aalto-reea-peltola1.jpg

Reea Peltola

Olennaisimpana oppina poimin kansainvälisen ammattilaispaneelin keskustelusta sen, että tärkeintä opiskelijamallistoissa on nimenomaan luovuus, kokeellisuus (etenkin tekstuureissa) sekä tekninen osaaminen – niihin kansainväliset kykyjenetsijät kiinnittävät näytöksissä eniten huomiota. Kaikkea tätä nähtiin Aallon näytöksessä, mutta monessa mallistossa näkyi jo luovan ilottelun lisäksi myös kaupallista silmää. Muutama niistä näytti siltä kuin olisivat voineet olla minkä tahansa maailman suuren muotibrändin ready to wear -kokoelmaa.

Pidin Aallon näytöksessä itse erityisesti siitä, että mallistot näyttivät paitsi yhtenäisiltä ja ammattimaisilta, niissä näkyy todellinen taito ja käsityö. Aalto on Suomessa muodin alalla opiskelijanäytöksissä aivan omalla tasollaan. Se, että esimerkiksi mallistojen kankaat ja materiaalit ovat varta vasten suunnittelijoille valmistettuja, nostaa kokonaisuuden aivan eri sfääreihin – opiskelijat tekevät käytännössä melkein kaiken itse alusta asti. Kankaiden ja neuleiden osalta suunnittelijat tekevät yhteistyötä usein tekstiilipuolen opiskelijoiden kanssa, joiden erikoisalaa on nimenomaan erilaisten materiaalien ja kankaiden valmistus.

Räpsin perjantain näytöksessä kuvia catwalkilta minkä ehdin ja kokosin omia suosikkejani ja shown helmiä tähän postaukseen. Ykkössuosikkiani en vielä paljasta, vaan saatte jäädä vielä hetkeksi odottelemaan, sillä hänelle ajattelin omistaa ihan oman postauksensa. :)

Translation: My favourite pieces from the Aalto University fashion show at Pre Helsinki Week last Friday. 

aalto-akino-kurosawa1.jpg

Akino Kurosawa

aalto-amina-saada1.jpg

Amina Saada

aalto-amina-saada2.jpg aalto-anni-raasmaja2.jpg

Anni Raasmaja voitti kokoelmallaan Dieselin lahjoittaman palkinnon.

aalto-anni-raasmaja3.jpg aalto-anni-raasmaja4.jpg aalto-carolina-forss1.jpg

Carolina Forssin mallisto toi hiukan mieleen menestystä jo maailmalla niittäneen Sophie Sälekarin työt.

aalto-carolina-forss2.jpg aalto-hanne-jurmu-anton-vartiainen1.jpg

Hanne Jurmun ja Anton Vartiaisen villi variksenpelätin -tyyli herätti ihastussa ulkomaisissa toimittajissa – varsinkin kuivattujen kasvien käyttö kankaissa sai innostuneen vastaanoton.

aalto-hanne-jurmu-anton-vartiainen2.jpg aalto-hanne-jurmu-anton-vartiainen3.jpg aalto-havina-jantti1.jpg

Havina Jäntti

aalto-ilona-hackenberg11.jpg

Ilona Hackenberg sai mallistostaan Marimekon jakaman stipendin.

aalto-ilona-hackenberg12.jpg aalto-maria-suomalainen1.jpg

Muun muassa suunnittelija Damir Doma ylisti Maria Suomalaisen kerroksellista mallistoa.

aalto-marianne-el-khoury1.jpg

Marianne El-Khoury

aalto-marianne-el-khoury2.jpg aalto-rolf-ekroth1.jpg

Rolf Ekroth

aalto-rolf-ekroth2.jpg aalto-timo-helin1.jpg

Kansainvälisistä muotiammattilaisista koostuntu jury palkitsi näytöksessä Timo Helinin malliston.

aalto-timo-helin2.jpg aalto-timo-helin4.jpg

Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia

Tags: , , , , ,

Categorised in: Muoti

3 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  • MariaK

    Tarkoitit varmaan Elina Äärelää? Anna on hänen valokuvaajasiskonsa :). (Muistaakseni joskus sinuakin kuvasi?)

  • Jenniii

    Noniin, kävi klassiset! :D Kiitos korjauksesta. Ihanat siskokset molemmat! <3

  • Vierailija

    Eniten kuvissa pistää silmään nuoren näköiset mallit. Olkoon mallimaailma kuinka vinksahtanut bisnes tahansa, tuntuu jotenkin väärältä, että nuokin mallit ovat ehkä yläkouluikäisiä.

Related posts