17/05/15

Ammattivalokuvaajan opissa: 3 vinkkiä ruokakuvaamiseen

15 68 aino10.jpgaino3.jpgaino_jäätelö_brunssi_25.jpgaino1.jpgaino2.jpg

Kaupallinen kampanja, yhteistyössä Aino-jäätelö

Instagramin ja blogien aikakaudella melkein jokainen räpsii kuvia kokkailuistaan ja nauttimistaan ruoka-annoksista, mutta minkälaisia vinkkejä ammattivalokuvaajalla mahtaisi olla ruokakuvien ottamista varten? Pääsin viikko sitten pienellä porukalla ammattilaisen oppiin herkullisen jäätelöbrunssin merkeissä ja nyt olisi sekä kuvasatoa että vinkkejä jaettavaksi oppituokiostamme.

Minä ja muutama muu bloggaaja saimme kutsua valokuvausstudiolle muutamia lukijoitamme Ainonpäivän aaton brunssille herkuttelemaan, maistelemaan uutuusjäätelöitä sekä kuulemaan ruokakuvauksen saloista Ainon hovikuvaajan toimivalta Katri Kapaselta. Haluan vielä näin jälkikäteen lähettää kiitokset koko porukalle aivan mahtavasta aamupäivästä, mutta erityiskiitos kuuluu Saaralle, Miralle ja Ainolle, jotka tulivat viettämään mukavaa aamupäivää kanssani – oli huippukivaa! :)

Ohjelmassa oli siis Ainon uusien Taika-tuuttien ja Lumo-jogurttikermajätskien maistelua buffet-hengessä, mutta syömisten lomassa pääsimme myös tekemään jäätelöistä kauniita asetelmia, joita sitten pienissä ryhmissä kuvasimme Katri Kapasen oppien mukaan. Tarjolla oli kaikenlaista oheishärpäkettä, miljoona erilaista lautasta ja astiaa, hedelmiä, marjoja, kukkia ja kaikkea mahdollista, millä nyt ruokakuvaa voisi maustaa. Jäätelö on muuten kuvattavana aika haasteellinen kohde, sillä se sulaa todella nopeasti, joten asettelun kanssa sai toimia aika vikkelästi, jotta kuvassa ei ollut vain sulanutta löllöä.

aino4.jpgaino5.jpgaino7.jpgaino6.jpg

Valokuvaaja Katri Kapanen antoi hyviä vinkkejä, joista kotikuvaajakin voi saada paljon irti. Itse aion hyödyntää ammattikuvaajan niksejä sekä ruokakuvauksessa että muutenkin lähikuvauksessa. Kokosin tähän kolme vinkkiä, joista voi olla kotikuvauksissa iloa ja hyötyä. Osa vinkeistä sopii myös kännykkäkuvaukseen!

1) Objektiivin valinta

Ruokakuvauksessa toimii Kapasen mukaan parhaiten suuri polttoväli, jotta saat kuvaan syvyyttä. 50-90 mm objektiivilla saat kuvassa tarkennettua haluamasi kohdat niin, että muut osat blurrautuvat sumeiksi – syvyysvaikutelmaa hyödynnetäänkin usein ruokakuvissa, koska se tuo annoksen kauniisti esille. Alle 50-milliset objektiivit ovat laajakulmaobjektiiveja, jotka vääristävät kuvasuhdetta hiukan, joten ruokakuvauksessa kannattaa suosia pidempää polttoväliä.

aino8.jpg

2) Kuvakulma ja valo

Suosituimpia kuvakulmia ruokakuvissa on kuvata annos Instagram-tyyliin suoraan yläpuolelta – varsinkin kattausta esitellessä tai kännykkäkameralla kuvatessa se toimii kivasti. Toisaalta sivulta kuvatessa saa kuvaan enemmän syvyyden tuntua ja kuvakulman avulla voi halutessaan luoda asetelmaan dramaattisempaa sävyä esimerkiksi valon osuessa kohteeseen sivulta. Kiinnitä huomiota siihen, mistä suunnasta valo tulee ja että sitä on riittävästi. Parhaiten kuva onnistuu luonnonvalossa, ei kuitenkaan suorassa auringonpaisteessa. Keinovalo ja suora auringonvalo luovat helposti kuvaan kovia varjoja ja polttavat vaaleimpia kohtia valokuvassa puhki.

Tutki kuvatessa valon suuntaa ja sitä, mistä suunnasta kuvattuna valo osuu kohteeseen parhaiten. Hyvällä kameralla ja linssillä myös vastavaloon otetuista kuvista voi tulla kauniita, mutta kännykkäkameralla vastavalo tekee usein kuvattavasta kohteesta kirkasta taustaa vasten vain tumman möykyn. Tasaisin valo on yleensä pohjoiseen avautuvan ikkunan ääressä, koska aurinko ei paista koskaan siitä suunnasta suoraan sisään, mutta mihin tahansa suuntaan oleva ikkuna tarjoaa hyvän kuvausvalon, kunhan aurinko ei porota sisään juuri kuvaushetkellä. Etenkin, jos kuvaat suorassa auringonpaisteessa tai kirkkaassa keinovalossa, katso muutama niksi seuraavasta kohdasta.

aino13.jpgaino9.jpg

3) Heijastin ja diffuusori

Heijastin ja valoa taittava diffuusori ovat mainioita apuvälineitä myös kotikuvaajalle. Pieni kokoontaitettava heijastin-diffuusori maksaa valokuvaus- tai elektroniikkaliikkeessä vain pari kymppiä, mutta sillä voi jo tehdä ihmeitä kuvaustilanteessa. Pyöreässä kangasläpyskässä on yleensä metallinhohtoinen ja valkoinen heijastin sekä valoa taittava läpikuultava diffuusori, jonka voi asettaa esimerkiksi suoran auringonvalon tai kirkkaan keinovalon eteen pehmentämään kohteeseen osuvaa valoa. 

Metallinhohtoisella ja valkoisella heijastimella saat valaistua kohdetta esimerkiksi sivulta tai takaa, jotta osa ruoka-annoksesta ei jää jyrkästi varjoon. Kokeilemalla löydät itsellesi mieluisimman ja kuvaustilanteeseen sopivimman heijastustehon. Heijastimena voi hyvin kotioloissa käyttää myös vaikkapa alumiinifoliolla päällystettyä tai valkoista pahvinpalaa eli tätä kikkaa on helppo kokeilla itse ilman erityisiä välineitäkin. Mustalla pahvinpalalla voi sen sijaan luoda esimerkiksi varjopuolelle vielä entisestään lisää dramaattista kontrastia. Diffuusorina voi kotioloissa käyttää vaikkapa valkoista lakanaa ikkunan edessä, jos aurinko porottaa suoraan asuntoon sisään.

Innostuin itse etenkin heijastimen hyödyntämisestä kotikuvauksissa, joten tulen varmasti käyttämään noita niksejä jatkossakin. Kiitos siis Katri Kapaselle erittäin opettavaisesta kuvaushetkestä – taas olen hurjan paljon viisaampi! Pääsimme workshopissa tekemään itse kolme erilaista annosta ja nappaamaan niistä kuvat erilaisissa valaistusolosuhteissa ja tässä siis työmme tulokset. :) Mikä annos tai kuva on teidän suosikkinne?

aino14.jpg

Tässä kuvassa annos kuvattiin sivulta niin, että toinen puoli siitä jäi varjoon. 

aino16.jpg

Tämä annos kuvattiin yläpuolelta niin, että varjon puolella hyödynnettiin heijastinta.

aino17.jpg

Tämä annos puolestaan kuvattiin keinovalossa diffuusoria apuna käyttäen.

aino15.jpg

Brunssipöydässä oli kekseliäästi tehty suloisia ”jätskituutteja” vohveleista ja palleroisista jaloleinikeistä. Tässä muuten hauska idea myös kotikattauksiin! :)

aino_jäätelö_brunssi_39.jpg

Naurua ja puheensorinaa piisasi, kun tällainen joukko kokoontui yhdessä herkuttelemaan. 

aino_jäätelö_brunssi_03.jpg

Photos: Jenni Rotonen & Emma Sarpaniemi

Tags: , , , , , ,

Categorised in: Muoti

15 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Perhosen ajatuksia

  Mun mielestä tuo keskimmäinen eli ylhäältäpäin kuvattu oli kaikkein kaunein <3 Kuva oli todella harmoninen & selkeä ja värimaailma "kolahti" täysillä meikäläiseen!

 • Mira Kaarina

  Kiitos vielä Aino-jäätelöbrunssista, Jenni, Katri Kapanen ja Ainon ihana henkilökunta! :)

  Kauniin tunnelmallisia ja herkullisia kuvia nämä kaikki! Suosikkini on ehkä kuitenkin tuo ensimmäinen, jossa valo ja värit ovat herkän raikkaat sekä toteutus mielestäni hauska tötterön tönöttäessä annoksen kruununa.

  Täytyy tunnustaa, että tuo viimeinen keinovalolla toteutettu kuva tuntui paikan päällä vähiten kiinnostavalta. Jotenkin nuo muut, raikkaat ja luonnonvaloisat, herkät kuvat inspiroivat itseäni paljon enemmän. Mutta tämä kuva on kyllä aivan upea! Vahva tunnelma, upea sommittelu ja tummuuden tuoma dramatiikka näyttävät todella hyvältä. J’adore!!

 • Jenniii

  Se taisi olla omaki suosikkini, vaikka kaikista toki tykkäsin. :) Ei ole valokuvauksessa luonnonvalon voittanutta.

 • Jenniii

  Kiitos vielä Mira sinulle osallistumisesta ja ihanista kukista. <3 Minäkin tykkäsin vähiten tuosta viimeisestä asetelmasta juuri sen keinovalon takia eli nuo vaaleammat purevat meikäläiseen parhaiten sekä väriensä että luonnonvalon puolesta. :)

 • iiiiiiiiiiiiiida

  Hej Jenni! Mistä olet ostanut tuon valkoisen pöyhelöpaidan? Ihana!! :)

 • Jenniii

  Valkoinen pöyhelöpaita (mikä ihana nimitys! :D ) on Monkin mallikappale, jonka olen saanut hiljattain, joten veikkaanpa, että on nyt parhaillaan liikkeissä. Paita ei ole vielä ehtinyt asukuviin asti, vaikka onkin yksi tämän hetken lempparivaatteista. Mutta toivotaan, että saan sen kuvattua kunnolla pian. :)

 • Tulipa hyviä vinkkejä! Tuollainen heijastin pitäisi kyllä ehdottomasti hankkia :) Tai tehdä DIY-versio!

 • Jenniii

  Kokeile ensin DIY-versiota ja hommaa sitten kunnollinen, jos tuntuu, että tulee hyödynnettyä enemmänkin. :) Ihan loistoidea kyllä enkä itsekään olisi tätä välttämättä hoksannut ilman ammattilaisen oppeja!

 • Kiitoksia minunkin puolestani vielä! Oli ihan superhauskaa ja inspiraatio jatkui vielä pitkälle iltaan kun palailin yläkertaan toimistolleni. :)

 • ElviiraOona

  Vau kuinka ihania ja kauniita kuvia! Näistä vinkeistä oli apua ja ne kyllä tulivat tarpeeseen :-)

 • Kiitos, kun jaoit nämä vinkit! Kauniita kuvia kaikki :)

 • iiiiiiiiiida

  Hei! Kiitos nopeasta vastauksesta! täytyykin käydä heti töiden jälkeen katsomassa josko täältä tukholman monkista löytyisi. Kiitos myös inspiroivasta blogista! :)

 • sokeris

  Kiitos munkin puolesta huipusta aamupäivästä! Oli ihan mielettömän kivaa!

  Noistahan tuli hei mielettömän hienoja! :) Munkin suosikki on ehkä tuo ensimmäinen, ei ole luonnonvalon voittanutta. Ja tuosta mangohässäkästäkin tuli tosi makee, vaikka vähän se valo epäilytti!

 • Vierailija

  Ylhäältä otettu kuva on mun lemppari, ihanan hempeät värit ja sopiva kuvakulma! :)

 • Puhdasmaku

  Ruokakuvausta vasta opettelevana pitää kyllä sanoa että nyt tuli kyllä kokeilemisen arvoisia vinkkejä!

  Ja todella kauniita ruokakuvia btw :)

Related posts