7/05/15

Melkoinen matka reilun 100 vuoden taa

15 61 etheldreda-lang2.jpg

Bongasin eilen jotain niin maagista, että nämä kuvat on jaettava teidänkin kanssanne. Olemme tottuneet näkemään vanhat valokuvat mustavalkoisina ja nimenomaan mustavalkoisuus tuo niihin oman nostalgisen sävynsä. Olette varmasti nähneet noita netissä kiertäviä linkkejä, joiden takana vanhoja legendaarisia mustavalkokuvia on väritetty jälkikäteen. Kuinka tunnelma muuttuukaan, kun kuvassa onkin yhtäkkiä värit! Minulle tulee usein tunne, etteivät nuo hetket tunnukaan yhtäkkiä enää niin kaukaisilta – väri tuo ne lähemmäs tätä hetkeä. Ja usein vie myös mennessään ripauksen sitä mustavalkokuvan herkkyyttä, vaikuttavuutta ja nostalgista charmia. 

Eilen koin hämmentävän hetken, kun nimenomaan nuo vanhan valokuvan värit olivat kuvattujen kohteiden rinnalla se maaginen asia. Nämä Etheldreda Laingin 1900-luvun alussa ottamat kuvat eivät nimittäin ole jälkikäteen väritettyjä vaan toden totta maailman ensimmäisiä koskaan otettuja värivalokuvia.

etheldreda-lang1.jpg

Tunnelma kuvissa on aivan sanoinkuvaamaton: Belle Époque -ajan tyylit, vaatteet ja hiukset sekä jonkinlainen viattomuuden ilmapiiri viestivät eletystä aikakaudesta, mutta samaan aikaan värit kuvissa saavat ne näyttämään siltä kuin voisi itsekin astua ajatuksissaan mukaan keskelle kuvan maisemaa ja tapahtumia. Oletteko nähneet leffan Midnight in Paris? Näistä kuvista tulee vähän sellainen olo kuin tuota elokuvaa katsellessa – kuin sukeltaisi ihan eri tavalla sisään menneeseen aikakauteen. Mustavalkoisuus luo jotenkin tietyn etäisyyden nykyhetken ja menneen välille, ja värikuvat tulevat kummalla tavalla häkellyttävän lähelle.

Brittiläinen Etheldreda Laing (os. Winkfield) syntyi vuonna 1872 ja opiskeli piirtämistä Cambridgessa mutta innostui valokuvaamisesta 1800-luvun lopulla. Vuonna 1907 lanseerattiin uusi vallankumouksellinen värivalokuvaustekniikka Autochrome, jota Laing ryhtyi hyödyntämään omassa valokuvauksessaan vuodesta 1908. Hän kuvasi paljon omia tyttäriään Janetia ja Iristä erityisesti kotinsa puutarhassa Oxfordissa. Hän ei siis ollut pelkästään maailman ensimmäisiä naisvalokuvaajia, vaan myös maailman ensimmäisiä värivalokuvaajia. Aika mahtavaa! :)

etheldreda-lang4.jpg

Etheldreda Laing eli vuodesta 1872 vuoteen 1960 asti. Miettikääpä muuten, miten maailma muuttui hänen elinaikanaan – aikamoista. Jos nykyään tuntuu vaikealta pysytellä kehityksen vauhdissa, niin millaistakohan on ollut syntyä Belle Époque -aikaan ja nähdä maailman muutos maailmansotien kautta kaikkien historiallisten vuosikymmenten, teollisen vallankumouksen sekä tyylisuuntien läpi moderniin ja minimalistiseen 60-lukuun asti. On mahtanut olla melkoinen matka.

Translation: These pictures are simply something magical! They aren’t just lovely pictures of two Edwardian sisters, but also some of the first colour photographs ever taken. Photographer Etheldreda Laing (also one of the first women photographers) took these photos of her daughters Janet and Iris in circa 1908 in Oxford.

Isn’t it strange how the colours immediately seem to bring the events closer to this moment? Whereas many old photos seem to lose a part of their magic when they’re coloured afterwards, it definitely is the actual magic factor in these photos that this is exactly how they originally look. Looking at these pictures feels almost the same as watching the movie Midnight in Paris, don’t you think? :)

etheldreda-lang3.jpgetheldreda-lang12.jpg etheldreda-lang5.jpgetheldreda-lang6.jpg etheldreda-lang7.jpg etheldreda-lang13.jpgetheldreda-lang8.jpgetheldreda-lang9.jpg etheldreda-lang16.jpgetheldreda-lang14.jpg etheldreda-lang20.jpg

Etheldreida Laing (1872-1960)

Tags: , , , , , ,

Categorised in: Kulttuuri, Muoti

15 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Nata - White Trash Disease

  Mielenkiintoinen postaus! 

 • SuviAnni

  Upeita kuvia ja tunnelmia! Ja upeita kampauksia, heti heräsi halu laittaa hiukset samalla tavalla :D Etheldreida Laing on minulle uusi tuttavuus, mutta olen aiemmin nähnyt Sergei Prokudin-Gorskin (1963-1944) värivalokuvia, ne ovat myös upeita.

 • Perhosen ajatuksia

  Aivan mielettömän ihania valokuvia! Hienosti Jenni kuvailit tunnelmaa valokuvissa; samansuuntaisia ajatuksia minullekin tuli mieleen kuvia katsellessani.

 • Vau!

  Vetää kyllä kieltämättä aika sanattomaksi nämä kuvat.

 • Live To Tell

  Aivan ihastuttavan kauniita kuvia :)

 • Nella

  Hieno postaus, mahtava aihe ja upeita kuvia. Kiitos tästä. 

 • Todella upeita värejä näissä nostalgisissa kuvissa. Varsinkin alimmainen valokuvaajasta itsestään otettu kuva hieno.
  Ihanaa patinaa ja pilkkuja :)

 • Todella kiva postaus! Mulle heräsi samoja ajatuksia kuin sulle noita kuvia katsoessa. Tuli sellainen fiilis, ettei nuo kuvat ja niiden hetket tunnukaan enää niin kaukaisilta värikuvissa! :)

 • mm. Julia

  Vau! Kuinka vaikuttavia kuvia. Niin värikkäitä ja tyylikkäitä. Upeita.

 • Kvvh

  Olipas kiinnostava postaus :-)

 • Qjs

  Kiinnostava postaus ja upeita kuvia, mutta kenen ne olivat? Eli mistä ne bongasit? Jotenkin aivan valloittavia nuo tuon ajan tyylit asuineen ja kampauksineen. Silti kaipaisin lähteitä ja kuvakrediittejä, mielenkiintoisesta aiheesta :)

 • Jenniii

  Mahdoitkohan lukea juttua ollenkaan? :) Koko teksti kertoo kuvien alkuperästä ja ottajasta Etheldreda Laingista eli kuvakreditit on kyllä selkeästi merkitty. Naisen historiaa voi kuka tahansa selvitellä googlaamalla ja muun muassa Wikipedia kertoo nuo tässäkin esitellyt perusfaktat.

 • Qjs

  Luin kyllä ja pidin kovasti jutusta. Ehkä ymmärsit väärin, luen aktiivisesti juttujasi ja pidän blogistasi eikä kommentti ollut tarkoitettu kritiikiksi! Nämä kuvat tuskin ovat Laingin itsensä nettiin tuuttaamia, joten mietin että mahdottoman bongata vaikkapa jonkin valokuvamuseon arkistoista vai esim. vinkkasiko joku tästä henkilöstä ja esim. hänen blogista/nettisivuiltaan tms. pääsisi lukemaan enemmän tai vaikkapa kuvien alkuperäislähteille.. Tiedot kuvaajasta toki jo vapaata riistaa ja varmasti näiden kuvien käyttökin ihan sallittua, en sitä kritisoinut vaikka sen ehkä niin ymmärsit. Pahoittelen jos loukkaannuin ja asian ilmaisin huonosti.

 • Jenniii

  Pahoittelen, en ihan kysymystesi muotoilusta ymmärtänyt, mitä ajoit takaa. :) Bongasin kuvat vain jonkun verkkolehden Facebook-sivuilta, jonne lähdettä ei ollut merkitty sen tarkemmin (eivätkä he olleet jakaneet kuvia itse verkkolehdessä). Jutun tiedot löysin vain googlailemalla, pääasiassa Wikipediasta.

  Tutkailin vielä netistä tekijänoikeusjuttuja ja ymmärtääkseni näin vanhoissa kuvissa tekijänoikeudet ovat vanhentuneet ja niitä saa vapaasti julkaista, joten uskaltauduin tekemään postauksen. Alkuperäinen lähde ei siis ole tiedossani sen tarkemmin kuin että kuvien ottaja on Etheldreda Laing. Hänen ottamansa kuvat ovat ilmeisesti esillä Briteissä jossakin museossa. Valitettavasti en siis oikein osaa auttaa sinua kuvien alkulähteille paremmin, mutta googlaamalla löytyy varmasti ainakin valokuvaajasta lisäinfoa.

 • Qjs

  Joskus kommunikaatio menee metsään, ei hätää. :) Kiitos nopeasta vastauksesta, yritän vielä googlailla lisää – itse löysin esim. kuvahaun kautta juuri pari linkkiä kuva-arkistoon, sinun postaukseen johtavat kuvat ja muutamat muut random blogipostaukset ilman lähteitä. Toivoin vain itse ehkä päätyväni jollekin valokuvausmuseon arkistoille, josta löytyisi lisää kuvia ja tietoa aiheesta. Kivaa kesää!

Related posts