30/04/15

Nojatuolimatka Kioton temppeleille (+ joukko hyviä matkavinkkejä)

7 68 inari1.jpg

Tänä aamuna ajattelin viedä teidät retkelle Kioton temppeleihin eli ottakaahan mukava asento ja antautukaa nojatuolimatkalle! Tokio on jo yksinään melkoinen elämys eikä valtavaa kaupunkia ehdi mitenkään koluta läpikotaisin reilussa viikossa, mutta suosittelen silti oman kokemukseni pohjalta lämmöllä piipahtamaan myös Kiotossa tai jossakin muussa kaupungissa Tokion lisäksi.

Me lohkaisimme noin 9 päivän reissustamme pari päivää Kiotolle, sillä halusimme päästä näkemään myös vanhempaa Japania. Kioto on niitä harvoja kaupunkeja, jotka säilyivät pommituksissa sota-aikaan siinä missä Tokiohan on jouduttu käytännössä viimeisten 100 vuoden aikana rakentamaan miltei kokonaan uudelleen. Jutussa on vähän vinkkejä Kioton reissaajalle ja muutama temppelisuositus, mutta jos ei tiedossa ole lähitulevaisuudessa Japanin matkaa, voi aivan luvan kanssa keskittyä myös pelkän kuvapläjäyksen fiilistelyyn. :)

inari8.jpg

Miten matkustaa Tokiosta Kiotoon?

Kiotoon pääsee Tokiosta näppärimmin ja nopeimmin Shinkansen-luotijunalla, joka suhauttaa noin 500 kilometrin matkan 2-3 tunnissa. Kuten jo aiemminkin taisin mainita, niin ihan halpaa lystiä luotijunalla huristelu ei ole, sillä yhdensuuntainen matka maksaa reilut 100 euroa, mutta nopeus on tietysti matka-aikatauluissa valttia ja luotijuna jo itsessään elämys. Voin suositella. :)

Budjettimatkaaja pääsee Kiotoon myös tavallisella junalla tai yöbussilla, joiden kustannukset ovat selvästi edullisemmat, mutta aikaa matkantekoon kuluukin sitten helposti 7-8 tuntia. Hintakaan ei ole NIIN halpa, että välttämättä kannattaisi uhrata kallisarvoisia matkustuspäiviä tähän ellei sitten taita matkaa nimenomaan yöbussilla, jolloin säästää samalla myös majoituskuluissa.

Me  olimme ehtineet varata hotellit joka yölle jo ennakkoon, emmekä jaksaneet alkaa säätää varausten kanssa enää viime minuuteilla. (Hotelleista muuten vielä erikseen luvassa juttua ja pari suositusta!) Totesimme myös, että jetlag painoi vielä tuoreena siinä määrin, ettemme kaivanneet yhtään enempää vajaita ja huonosti nukuttuja yöunia jo sen vallitsevan väsymystilan kruunuksi. Jos kuitenkin kiinnostaa tutkailla eri vaihtoehtoja Shinkansenin lisäksi, löysin netistä aika hyvän ja selkeän selonteon matkustusvaihtoehdoista – juttu on 6 vuotta vanha, mutta hinnat ja tiedot ovat yhä melko hyvin paikkansa pitäviä ja ainakin suuntaa antavia (ja itse jutussa on linkki uudempaan päivitykseen tiedoista). 

inari13.jpg

Yleistä temppeleistä sekä pari vinkkiä

Mutta sitten niihin temppeleihin… Kioto on käytännössä aivan täynnä temppeleitä – niitä on liki joka korttelissa ja keskellä kerrostaloaluettakin saattaa nököttää pieni sympaattinen temppelialue tai isompikin pytinki. Koska pelkästään temppeleitä koluamalla saisi varmaan paikan päällä kulumaan viikkoja, päätimme suosiolla valita muutaman, joihin halusimme tutustua lähemmin. Ilahduttavasti suurimpaan osaan temppeleistä ei ole pääsymaksua, mutta joissakin kohteissa saatetaan periä muutaman euron hinta. Suurin osa kohteista on kuitenkin Japanissa maksuttomia.

Tunnetuimpia ja suosituimpia kohteita Kiotossa lienevät Kultainen temppeli Kinkaku-ji ja Hopeinen temppeli Ginkaku-ji sekä vaikuttavista oransseista pylväiköistään tunnettu ”kettutemppeli” Fushimi Inari Taisha. Me valitsimme pääkohteiksemme näyttävän Kultaisen temppelin sekä Fushimi-vuoren juurella sijaitsevan Inari-temppelin, mutta poikkesimme ohikulkiessamme myös muutamalla muullakin temppelillä. Suosittelen molempia noista tunnetuista temppeleistä, koska kumpainenkin oli todella huikea kohde.

inari6.jpg

Neuvoksi voisin temppelivierailuille antaa, että kannattaa suunnata paikalle mahdollisimman aikaisin aamulla, sillä turistivirrat vyöryvät paikalle sitä sankempana joukkona, mitä pidemmälle päivä etenee. Me lähdimme Fushimi Inari Taishalle hotellilta aamuseitsemältä, mutta koska matkantekoon meni reilu tunti, olimme paikalla lopulta vasta joskus 8.30 aikoihin. Vesisateesta huolimatta porukkaa alkoi jo pikkuhiljaa kertyä – joskin totesimme kierroksen tehtyämme, että varsin vähän sitä väkeä oli sillon saapuessamme ollut, kun vertasi tilanteeseen lähtiessämme.

Katsoimme reissun päällä pitkästä aikaa Lost in Translation -leffan ja hoksasimme, että itse asiassa siinäkin käydään tuolla Inari-temppelillä. Scarlett Johansson vaeltelee temppelin pihalla rauhassa yksinään ja naureskelimme heti, että kohtauksen harras tunnelma on aika kaukana turistien kansoittamasta todellisuudesta. Huomasin kuitenkin, että leffassa valo on tuossa kohtauksessa tosi hämärä, joten epäilen, että se on kuvattu joskus aikaisin aamuyöllä auringonnousun aikaan turistimassojen välttämiseksi. Oman elämänsä Sherlock vauhdissa! ;)

kinkaku3.jpg temppeli1.jpg

Kultainen paviljonki (Kinkaku-ji)

Yksi Kioton vaikuttavimmista temppeleistä on kokonaan kullattu temppeli Kinkaku-ji, joka on myös yksi koko Japanin suosituimmista matkailukohteista. Temppelialueelle on pieni pääsymaksu (noin 3-4 euroa) ja kannattaa varautua siihen, että paikalla on aika monta muutakin kiinnostunutta. Kultaisen temppelin miljöö on aivan huikaisevan kaunis: rakennus sijaitsee keskellä lampea, jonka vesi heijastaa temppelin kuvajaisen peilin lailla. Alueella on myös kaunis japanilainen puutarha, joka on täynnä kiinnostavia pieniä yksityiskohtia. 

1300-luvun lopulla alun perin rakennettu temppeli toimi aikanaan maan hallitsijan eläkehuvilana – ei voi muuta sanoa kuin, että hulppeat ovat olleet oltavat. Alkuperäinen temppeli tosin tuhopoltettiin 1950-luvulla ja on sittemmin rakennettu uudelleen. Nykyinen rakennus on Unescon maailmanperintökohteiden listalla, jolle on muuten pelkästään Kiotosta päässyt kaiken kaikkiaan peräti 17 kohdetta.

Paikan päälle pääsee näppärästi paikallisbussilla, jonka lippu kustantaa muistaakseni 230 jeniä eli vajaat pari euroa. Hotellin respasta osattiin neuvoa oikea bussi, jonka kyytiin hyppäsimme rautatieasemalta. Matka keskustasta temppelille ottaa aikansa, mutta samalla pääsee näkemään bussin ikkunasta Kiotoa keskustan ulkopuoleltakin.

kinkaku5.jpgkinkaku2.jpgkinkaku7.jpg

Sisälle Kultaiseen temppeliin ei pääse, mutta oheinen kuva antaa osviittaa, miten upea kokonaisuus on sisältä käsin. Ja näyttää muuten ihan uskomattoman kauniilta tuo rakennus myös talvisessa maisemassa.

kinkaku6.jpg
kinkaku4.jpg
temppeli3.jpg

Fushimi Inari Taisha

Loputtomina jatkuvista oransseista pylväiköistään ja hauskoista kettupatsaistaan tunnettu Inari-temppeli on omistettu riisin jumalalle. Temppeli on rakennettu Fushimi-vuoren juurelle, mutta temppelialue ulottuu 250 metriä korkean vuoren huipulle saakka. Jos puhtia riittää, suosittelen ehdottomasti kipuamaan ylös asti, mutta aikaa kiipeämiseen kannattaa varata ainakin 1-1,5 tuntia. Vuoren rinteiltä on todella komeat maisemat Kioton yli – joskin meidän reissumme aikaan sattui juuri olemaan aika harmaa ja sateinen sää, joten kuvat eivät tee oikeutta.

Itse temppeli on upea, mutta oikeastaan vaikuttavin näky ovat tuhansien ja tuhansien oranssien pylväiden muodostamat käytävät, jotka tuntuvat jatkuvan loputtomiin. Voi vain ihmetellä, millainen työ kaikkien niiden pylväiden väsäämisessä ja roudaamisessa vuoren huipulle on mahtanut olla. Pitkin vuoren rinnettä on ripoteltu pienempiä rakennuksia, alttareita ja kaiken kokoisia kettupatsaita. Kettu on siis japanilaisissa uskomuksissa toiminut jumalten viestinviejänä ja tästä syystä patsaiden ketuilla onkin usein suussaan jokin viestikäärö, avain tai esine.

Tämä temppeli on todella suosittu (ja ilmainen!) kohde, joten suosittelen suuntaamaan paikalle mahdollisimman aikaisin aamulla – oranssit pylväskäytävät pääsevät ehdottomasti parhaiten oikeuksiinsa, kun niistä saa nauttia rauhassa. Fushimi Inari Taishalle pääsee helpoimmin JR-linjan junalla, jonka Inari-pysäkki on parin minuutin kävelymatkan päässä temppeliltä. Kaikille eläinten ystäville vinkiksi, että samainen junalinja jatkaa muuten Naran kaupunkiin asti. Kyseinen kaupunki on tunnettu kaduilla vapaina ja runsaslukuisina vaeltelevista kesyistä peuroistaan ja bambeistaan. Me emme tällä kertaa käyneet Narassa asti, mutta joskus sinne on kyllä päästävä. 

Ainakin näitä temppeleitä voin siis lämmöllä suositella kaikille Kioton matkaajille. Ja Kiotoa kaupunkina ihan ylipäänsä! Tunnelma rauhallisessa Kiotossa on aivan toisenlainen kuin vilkkaassa Tokiossa. :)

inari14.jpginari9.jpginari2.jpg

Tällaisiin puisiin läpysköihin tai solmulle sidottuihin paperilappusiin japanilaiset kirjaavat ylös toiveitaan ja jättävät viestit temppeleihin jumalille.

inari11.jpgtemppeli2.jpg

Japanissa kartastakin osataan tehdä näin kaunis. :)

kioto18.jpg inari7.jpg inari12.jpg kioto17.jpg

Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia

Tags: , , , , , ,

Categorised in: Kulttuuri, Matkat

7 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • To Jenni-San

  Voi miten ihana fiilistellä näitä Japanin kuviasi ja postauksia kun juuri itse olin samoilla kulmilla kuukausi sitten. Kioto on ihana kaupunki ja vaikka me oltiin siellä kolme päivää niin paljon jäi silti näkemättä, toisaalta jää jotain seuraavaan kertaan. Kioto on ehdottomasti kaupunki, johon haluaisin palata vielä joskus. Tokio oli myös hieno kokemus, mutta siellä ei syttynyt sellaista kipinää, että tänne uudestaan. Tosin sekin oli yllättävän rauhallinen ja rento paikka ottaen huomioon sen valtavan väkimäärään ja kaiken liikenteen. Ei todellakaan sellaista ryntäilyä ja tönimistä, japanilaiset on niin omanlaisensa hieno kansa.

  Mutta siis vinkkinä Japanin matkaajille, suosittelen ehdottomasta Japan Raill Passia. Niitä on 7, 14 ja 21 päivän ja niillä saa matkustaa JR junilla niin paljon kuin haluaa. Japanissa on myös yksityisiä rautateitä, joita tämä passi ei kata eli kannattaa olla tarkkana. Eikä käy aivan kaikkein nopeimpiin juniin, mutta silti.

  Raill Pass pitää hommata ennen matkaa, koska sen saa vain Japanin ulkopuolelta ja saat postissa tilauslapun, jolla sitten lunastat Japanissa varsinaisen raill passin. Ja passi tarvitsee näyttää, koska tämä on tosiaan vain ulkomaalaisille ja säästää matkakuluissa tosi paljon. Kun junamatkat ei tuolla ole tosiaan mitään ihan halpoja. Junapassi on myös kätevä, jos haluaa käydä tekemässä päiväretkiä Kiotosta tai Tokiosta ja passi käy myös lautoille yms. Kannattaa selvittää ja suosittelen ehdottomasti!! Jo melkein yksinkin pidempi luotijunamatka niin tuo passi kannattaa hommata.

 • Jenniii

  Hei tämä olikin tosi hyvä täydennys! :) Me päätimme, ettemme ota tuota Rail Passia, kun tarkoituksena oli käydä Tokion ohella vain Kiotossa. Jos kuitenkin enemmän meinaa reissata maata ristiin rastiin, niin todella varmasti hankkimisen arvoinen!

  Ja samantyyppisiä havaintoja tein minäkin Tokiossa. Odotin jotenkin älytöntä hälinää ja kaaosta sen väkimäärän takia, mutta tunnelma olikin yllättävän hiljainen ja rauhallinen. Todellakin aivan omanlaisensa maailma. :)

 • mrs.k.

  Tuonne! (joku päivä). Kiitos kuvapläjäyksestä! Voisin viettää pelkästän Kiotossa tuon 9 päivää :) luettuani Asioita…

 • Jenniii

  Minullakin oli se kirja matkalukemisena – ja vielä vähän keskenkin. Antoi kieltämättä oman jännittävän lisäsävynsä reissulle. :)

 • Vierailija

  Sellainen lisäys vielä tuohon Japan Rail Passiin, että sitä saa käyttää myös Tokiossa JR:n Yamanote linessa. Itse reissasin vuosi sitten Japanissa vähän pidempään ja täytyy sanoa, että Rail Pass oli kyllä Tokiossakin tosi kätevä, kun ei tarvinnut metrosta maksaa, sillä Yamanotella pääsi käytännössä kaikkialle. :-)

 • essiiris

  Ooh upeita kuvia! Olen ajatellut täällä Osakassa ollessani ehdottomasti käydä Kiotossa ja Narassa, sinulta sainkin kivoja vinkkejä Kiotoon, kiitos niistä :) 

 • Ellu

  Tiedän, että tämä on jo vanha postaus, mutta katselin itse tästä juuri vinkkejä Kioton reissua varten niin ajattelinpa vinkata, että esim. Japanican myy Shinkansen+hotelli-paketteja Kiotoon (ja moniin muihinkin kohteisiin Japanissa) erittäin halpaan hintaan. Itse ostimme yhden yön reissun 20 900 jenillä/per henkilö (noin 157 euroa). Tähän siis kuuluu junamatkat Hikari-shinkansenilla ja yöpyminen hotellissa.

Related posts