28/04/15

Flunssankarkoitusjuoma

12 129 flunssa.jpg

Krääh! Liekö lentokoneen ilmastointi vai mikä syynä tähän, mutta heti kotiinpaluun jälkeen alkoi kurkku karvastella ja nokka vuotaa. Ja eilen jysähtikin sitten päälle oikein vanha kunnon flunssa: nenäliinoja kuluu, koko pää on tukossa ja kurkussa sellainen inhottava karhea tunne ja kuiva yskä. Peruin kaikki maanantaimenot ja linnoittauduin sänkyyn nenäliinapaketti kainalossani.

Tuumin, että tilanne vaatisi ehkä jotakin lämmintä juomaa ja muistin, että keittiöstä löytyy näivettynyt sitruuna ja pieni pala inkivääriä. Hunajaakin oli maustekaapissa. Eiköhän noista aineksista joku flunssankarkoitusrohto keiteltäisi. Googlailin vähän vinkkejä ja ryhdyin toimeen. Kuorin inkiväärin, paloittelin sen pieniksi siivuiksi ja laitoin kattilaan kiehumaan puoleksi tunniksi. Leikkasin kuivahtaneen sitruunan kahtia ja koska se näytti sisältä vielä aivan elinvoimaiselta, puristin sekaan hiukan luonnon omaa c-vitamiinia. Lopuksi vielä sekoittelin joukkoon hunajaa. Ja sitten vain sormet ristiin, että tehoaisi.

flunssa3.jpg

Instagramin puolella ehdin jo saada vinkkejä, että inkivääri on hyvästä, c-vitamiinia tulisi tankata olan takaa ja sinkistäkin voisi kuulemma olla apua. No näitä on nyt kaikkia nautittu. Kuulemma nenäkannustakin olisi apua, mutta sellaista en ainakaan vielä toistaiseksi omista ja ajatuskin siitä tuntuu epämiellyttävältä, joten vielä vähän hannailen. Mutta jos tulee mieleen lyömättömiä flunssankarkoitusvinkkejä, niin laittakaahan jakoon!

Translation: Damn you flu! No offense, but I’d like to kindly ask you to leave. Right after I came home from Japan (and luckily not a second before that) I started noticing this jammed feeling in my nose and hoarseness in my throat. And by yesterday my nose was running like the Niagara and the whole head felt stuffed. Gah! Luckily I found a little piece of fresh ginger, a dried out lemon and some honey from my kitchen cupboards and made myself a power drink to get rid of this nasty flu. I just peeled the ginger and cut it in pieces, boiled it in water for about 30 min and added some lemon and honey to the mixture. I’ve also been taking some extra vitamin C and zinc, but if you have some magic tricks up your sleeve, please feel free to share!

flunssa2.jpg

Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia

Tags: , , , ,

Categorised in: Yleinen

12 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Jaana K

  Liputan kyllä nenäkannun puolesta! Näyttää kummalliselta, mutta ei tunnu yhtään epämiellyttävältä. Kokemuksesta voin sanoa, että siihen huuhdellun nenän tunteeseen voi jäädä jopa koukkuun – kannutan välillä nykyään ihan ilman flunssaakin, jos tuntuu, että ilmassa on paljon katu- tai siitepölyä :)

 • Jenniii

  Ehkä sitä pitäisi vain uskaltautua kokeilemaan rohkeasti. :) Ensimmäinen kerta tietysti jännittää, mutta olen kyllä kuullut monilta hyvää nenäkannusta!

 • Jaana K

  Suosittelen! Ja toinen hyvä suolaveteen liittyvä vinkki on muuten sillä kurlailu, helpottaa kurkkukipua.

 • Hannako

  Täällä myös nenäkannun puolestaliputtaja (tai nätimmin sarvikuonon…)! Ensimmäiset kerrat sen kanssa ovat mielestäni epämukavia, silmät vuotaa jne. siitä tuskasta että nenään kaadetaan vettä. Mutta kun alkukankeudesta pääsee yli, se on oikeasti mukavaa. Ja oudolla tavalla koukuttavaa! Se on tekniikkalaji, joten opettelu kannattaa ja nenäkin tottuu siihen, mitä tapahtuu. 

 • minnine

  Vihreä tee. Enpä oo ollu kipee sen jälkee kun tota aloin juoda päivittäin :) (noin 1,5 vuotta sitten) Älä tee vihreää teetä aivan kiehuvaan veteen vaan noin 80 asteiseen niin makukaan ei ole kitkerä.

 • sup

  Nenäkannulle ääni täältäkin! Harjoittelu kannattaa aloittaa silloin kun ei ole kipeänä niin vesi virtaa helpommin röörien läpi. Ja ilmeisesti kannua kannattaisi käyttää juurikin ennalta ehkäisevänä.
  Toinen ennalta ehkäisevä konsti on oli pulling. Eli purskutella aamuisin kookosöljyä suussa. Ei yhtään niin ällöttävää kuin miltä kuulostaa :D
  Kolmanneksi suosittelen juomaan kylmää. Vaikka aina sanotaan että juoda lämmintä niin tosiasiassa kylmä turruttaa kurkkua paremmin eikä ainakaan lisää pöpöjen kasvua kurkussa. Kylmää tulee myös juotua enemmän jolloin aineenvaihdunta pysyy liikkeessä ja pöpöt lähtevät. Itse juon kylmää mehua (lantrattavaa mehutiivistettä) koska pelkkä vesi ei oikein maistu. Pitää sitten vain muistaa siirtyä veteen takaisin ettei jää lipittämään sokeriliemiä turhaan terveinä päivinä…

 • Hannako

  Sama homma mutta juon teen valkoisena ;)

 • Minäkin juon tuota samaa inkiväärijuomaa, kun flunssa iskee ja se tuntuu yleensä auttavan ja maistuu vieläpä ihan hyvältä :)

  Pikaista paranemista!

 • Tuyaa

  Sarvikuono-nenäkannu on oikeastaan pelastanut minut, käytän sitä nykyään aamuin illoin, siitä on tullut rutiini siinä kuin hampaidenpesusta. Aloitin kannun käytön vuosia sitten suorastaan epätoivoisessa tilanteessa, jolloin olin pahassa flunssakierteessä ja nenäni oli jatkuvasti tukkoinen ja poskionteloissa turvotusta ja painetta, jotka aiheuttivat ikävää päänsärkyä. Ensimmäisillä kerroilla vettä ei juurikaan mennyt nenästäni läpi, mutta vähitellen röörit alkoivat aueta ja homma sujua. Tuolloisen poskiontelo-ongelmatilanteeni purku on ollut pitkä tie, mutta nyt olen vihdoin ollut noin vuoden verran siltä osin käytännössä oireeton (kunnon flunssajaksoja lukuunottamatta), ja suurena, voisin jopa sanoa suurimpana, apuna on ollut juuri nenäkannu. Erään lääkärin vihjeestä olen käyttänyt huuhtelussa hieman hypertonista suolaliuosta (eli enemmän suolaa, käytännössä 1 mitallinen/kannullinen vettä -suosituksen sijaan 1,5 mittaa/kannullinen vettä), ja sillä olen saanut flunssan yhteydessä pahastikin tukossa olleen nenäni auki. Normaalitilanteessa kannullinen vettä solahtaa nykyään nenäni läpi reilussa 10 sekunnissa, eli ei siinä aikaakaan tuhraannu. :) Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan! Eikä kannata lannistua, vaikka alkuun tuntuisikin ikävältä eikä vesi tunnu menevän nenästä läpi,se kyllä helpottuu vähitellen.

 • eepos

  Sarvikuonolle ääni minultakin, ehdottomasti! Olin aluksi niiiiin skeptinen kun nenäkannua viimein uskalsin kokeilla, koska koko proseduuri vaikutti jotenkin aika inhottavalta ja pelkäsin sen jopa sattuvan tai ainakin tuntuvan todella epämiellyttävältä. Mutta väärässä olin! Nykyään käytän nenäkannua aina kun tuntuu siltä, että meinaa nuha tai flunssa iskeä. Suosittelen!

  Toinen ainakin omalla kohdallani useasti tehonnut kikka on syödä superannoksia mustaherukoita (eli käytännössä C-vitamiinia ja muita vitamiineja). Otan pakkasesta pussin sulamaan hetkeksi ja vedän sitten ainakin puolet tai vaikka melkein koko pussin kerralla lorauksella kookosmaitoa tai kasvipohjaista vaniljajugurttia. Maitotuotteet kannattaa tässä skipata, koska ymmärtääkseni ne voivat lisätä tulehdusta ja aiheuttaa limaisuutta kurkussa.

  Toivottavasti olo helpottuu pian!

 • Minä vain

  Mustaviinimarjamehu lämpimänä on vinkkini. Sitä juo mielestäni muulloinkin, se vaan on niin hyvää! :)

 • Vierailija

  Kyllä sitä vihreän teenkin juojat voivat saada flunssan. Terveisiä sängynpohjalta, jossa vietän aikaa – yllätys – vihreää teetä täynnä oleva muki kädessä.

Related posts