27/04/15

Big in Japan: sukat sandaaleissa

17 54 18.02739335.jpg

Muodin saralla mukavuus ja tyyli eivät aina kulje käsi kädessä, mutta muutaman viime vuoden aikana on pinnalle pompsahtanut pari ihastuttavan käytännöllistä trendiä etenkin kenkärintamalla: lenkkarit ja terveyssandaalit. Ensin pinnalle jyräsivät lenkkarit, joista on tullut sittemmin jo ihan salonkikelpoiset jalkineet jopa muotiviikkojen catwalkeilla ja eturiveissä, ja perässä seurasivat terveyssandaalit. Muotikansan jalat kiittävät!

Kaikki eivät näistä mukavuustrendeistä ole olleet tyylillisesti niin riemuissaan, mutta minusta on hauskaa, että välillä muodissakin mennään käytännöllisyys edellä. Näiden kenkätrendien lisäksi pinnan alla on poreillut pitkään mielipiteitä jakava tyyli-statement: sukat sandaaleissa. Kovasti parjattu yhdistelmä nimittäin on tehnyt jo pitkään tuloaan isommaksikin trendiksi ja katumuotisivustoilla nähtyjen tyyliniekkojen lisäksi sukkia ja sandaaleita ovat yhdistelleet suuretkin muotitalot näytöksissään. Vaikka tätä trendiä on näkynyt maailmalla paljonkin, häkellyin silti Japanin matkallani, sillä siellä tämä sukkien sullominen sandaaleihin tai korkkareihin tuntui olevan enemmänkin sääntö kuin poikkeus. En tainnut nähdä koko reissulla kuin parit sandaalit tai korkkarit, joihin EI olisi yhdistetty sukkia.

18.02739299.jpg

Jäin miettimään, että miksi juuri Japanissa tästä jutusta on tullut tällainen megatrendi ja syy oli helppo paikantaa – tai ainakin omasta mielestäni se tuntuu loogiselta. Perinteiseen kimono-tyyliin nimittäin kuuluvat hassut valkoiset sukat, jotka puetaan klonksuvien puisten varvassandaalien kera. Sukat on muotoiltu niin, että niissä on varpaille kaksi osiota, jotta varvassandaalien lenksu sujahtaa kätevästi varpaiden väliin. Perinne puhuu siis sukkien ja sandaalien autuaan yhteiselon puolesta. :)

Japanissa sukkia vilisti kadulla tosiaan korkkareissa ja sandaaleissa (sekä tietysti myös perinteiseen kimono-tyyliin) ohitse niin tiuhaan tahtiin, että ryhdyin itsekin miettimään, josko pitäisi kokeilla. Tässäkin trendissä on kiva käytännöllinen kulma: sukkien kanssa kengät eivät hierrä tai hiosta samalla tavoin kuin paljaassa jalassa. Ehkäpä innostun reissun inspiroimana kokeilemaan lähiaikoina. Mitäs tuumitte muut tästä: aivan hirveän näköistä vai oikeastaan aika hauska juttu?

Translation: Apparently a huge trend in Japan: socks with sandals and high heels. It seems to be more a rule than exception to wear socks with all kinds of shoes on the streets of Tokyo. On the other hand it is not difficult to find the roots to this trend: the traditional kimono outfit is worn with white socks in clunky wooden sandals. But what do you think: cute or simply horrible? I think I might even try this one myself. :)

10.4106688bl.jpg 18.01410749.jpg

Jonathan Saunders puki näytöksensä malleille sukat sandaalien kera jo vuonna 2011.

18.02749582.jpg

DKNY paritti syksyn 2015 näytöksessä tolppakorot urheilusukkien kanssa. 

10.4168033ad.jpg

Photos: Camera Press / All Over Press & Rex Features / All Over Press

Tags: , , , , , ,

Categorised in: Muoti

17 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Minä vain

  Tästähän varsinkin suomalaisia miehiä on monesti moitittu. Voisiko kerrankin todeta, että Suomi on muodin saralla jossain edellä? :D

 • sula

  Tykkään!

 • Hannako

  Suomalaiset ei taida ihan tyylillä tätä vetää; tennissukkia mökkisandaaleissa ei voi ihan tähän verrata. Tämä muoti-ilmiö on ollut mantereisessa euroopassakin pitkään nähtävillä ja pakko myöntää, että musta tää säästää kenkiä, pysyy kengät parempina kun ei paljasjalon tallaa. Joten peukutan tätä.:)

 • nymmeli

  Kelpaa! Kesällä mukavin yhdistelmä on sukkahousumatskusta tehdyt sukat sekä sandaalit. Suomessa on ole nähnyt kuin mustia tai ihonvärisiä denier-sukkia, mutta ulkomailta olen ostanut mustia ja pinkkejä pilkullisia sekä vihreät ja siniset raidalliset. Alkavat vaan mun sukkani olla huonossa kunnossa, mistähän näitä saisi lisää?

 • ACat Heini

  En kyllä Tykkää yhtään, tästä Trendistä yhdistää Sandaalit ja sukat.
  Kimononon kanssa ok, Arvostan Perinteitä. ;)
  Vielä jotenkin Sattuu yhteen nuo Beessit pitsisukat ja matalat sandaalit.
  Etenkään Urheilusukat ja korkkarit, Ei sovi yhtään yhteen. Urheilusukat vain urheiluun ja kotiin.

 • Jenniii

  Kyllä! Suomalaismiehet ovat selkeästi trendsetter-ainesta. ;)

 • Jenniii

  Minä myös, tosin pitää olla tarkkana millaiset sukat yhdistää mihinkin kenkiin. ;)

 • Jenniii

  Joo, ehkei se urheilusandaalit ja tennissukat vastaa ihan ideaa. Vaikka toisaalta eihän tuo urheilusukat ja terveyssandaalit ole kaukana siitäkään ja sellaisiakin yhdistelmiä katumuotisivustoilla nähdään. Mutta olen siis samaa mieltä, että tämä trendi säästää sekä kenkiä että jalkoja!

 • Jenniii

  Minäkin olen miettiny, mistä tuollaisia ohuita löytäisi. Mutta itse asiassa tiedän yhden vinkin! Falkella on ainakin Stockmannilla oma osasto ja sieltä löytyy sellaisia ihan ohuita nilkkasukkia vaikka millaisissa väreissä – käydän tsekkaamassa. :)

 • Jenniii

  Minustakin tämä näyttää aika hauskalta! Kivaa on myös se, että tämän trendin avulla saadaan sandaalisesonkiakin pidennettyä hitusen verran, kun tämä Suomen kesä on niin lyhyt ja arvaamaton. :D

 • Jenniii

  Haha! No en ihmettele, etteivät kaikki tälle syty. Varsinkin urheilusukkien yhdistämistä naisellisempiin kenkiin miettisin kyllä tovin tai kaksi. Joka tapauksessa nättien ja ohuiden sukkien kanssa minusta oikein käytännöllinen ja kiva trendi. :)

 • katiaviron

  Huomasit ehkä että japanilaiset näyttävät ylipäätään olevan ”sukkuhulluja”. Sukkaliikkeitä on valtavasti, valikoimat huikeat ja värit ja kuosit kovasti esillä.
  Minusta hyvin harvan ihmisen jalat ovat kovin nätit jos ihan suoraan sanotaan. Sukat ovat oikein hyvä vaihtoehto sandaaleihinkin, kunhan ovat ”oikeanlaiset”….

 • Mup

  Myös Norlynilla on näkynyt jonkin verran sukkahousumateriaalista tehtyjä sukkia, joissa on yksityiskohtina pilkkuja tai kuviota ja mahdollisesti jopa röyhelöä varressa!

 • Rm

  Puhuin tasta mun duunikavereiden kanssa just menneena viikonloppuna, ja mun kaveri sanoi etta niiden kampuksella Bristolissa oli kuulemma viime kevaana kovin juttu Birkenstockit ja sukat. Mun mieleen taas jai mun yliopiston kampuksella yhtena elokuisena aamuna tytto, jolla oli glittersukat ja Swedish Hasbeensin sandaalit – ja halu pukea ne itsekin niin. Kiva etta muistutit, ehka uskallan vihdoin ja viimein!

 • Jenniii

  Joo! Bongasin monta tuollaista hauskaa sukkakauppaa ja nyt jälkikäteen harmittaa, etten käynyt ostoksilla. :D

 • Jenniii

  Oi, glitter-sukista ja Swedish Hasbeenseista tuli heti inspiroitunut fiilis minullekin! :D

Related posts