19/04/15

Geishabongailua ja kimononeitoja Kiotossa

8 56 geisha1.jpg

Huh, kuinka nopeasti aika täällä reissussa rientääkään. Saavuimme eilen Tokiosta muutaman päivän visiitille Kiotoon ja olen kyllä tosi tyytyväinen, että maltoimme lohkaista rajallisista matkapäivistä myös pienen siivun Kiotolle. Japanissa olisi niin valtavan paljon kiinnostavaa nähtävää, että täällä saisi aikaa kulumaan kuukausikaupalla, mutta pitänee siis joskus tulla vielä takaisinkin. :)

Kioto on erityisesti tunnettu temppeleistään ja kulttuuristaan – kaupunkiin mahtuu peräti 17 Unescon maailmanperintökohdetta. Emme edes haaveilleet niiden kaikkien koluamisesta, vaan valitsimme suosiolla muutaman, joita lähdimme tutkimaan lähemmin. Temppeleistä lisää myöhemmin, mutta yksi postaus on omistettava geishoille, sillä geishakulttuuri elää ja voi täällä hyvin. 

geisha2.jpg

Ihan oikeaa geishaa länsimainen turisti ei kovin helposti pääse ainakaan sattumalta bongaamaan, sillä geishat eivät koskaan liikuskele ihmisten ilmoilla, mutta sen sijaan maikon eli geisha-harjoittelijan saattaa nähdä kipittävän kadun yli talosta toiseen. Geishat ovat oikeasti melkoisen mystisiä hahmoja, sillä edes moni japanilainen ei elämänsä aikana pääse koskaan näkemään ihan oikeaa geishaa. Maksusta sekin toki onnistuu, muttei ihan halvalla.

Kaupungilla voi kuitenkin silloin tällöin nähdä geishoiksi pukeutuneita tyttöjä, sillä tällainen geisha-päivä on suosittua viihdettä etenkin täällä Kiotossa. Ainakin Kiotossa on ihan asialle omistautuneita yrityksiäkin (kuten MAICA), joiden kautta periaatteessa kuka tahansa voi viimeisen päälle sonnustautua geishaksi tai maikoksi. Bongasin eilen kaksi geishaksi pukeutunutta nuorta tyttöä, jotka kieltämättä olivat kuin nukkeja asuissaan ja poseerasivat mielellään turistille valokuvaa varten.

geisha4.jpg

En ennen matkaamme ollut tajunnut, että kimono tosiaankin on täällä yhä varsin suosittu asu ihan arkisessakin tohinassa. Oli pysäyttävä näky eilen, kun nainen kipitti kadulla kimono yllään kauppakasseja raahaten. Etenkin Kiotossa kimonoja näkyy kadun vilinässä paljon, myös miehillä. :) Olenkin itse vähän salaa haaveillut, josko jostain vintage-putiikista löytyisi kotiinviemisiksi joku kaunis vanha kimono, mutta katsotaan…

Translation: Greetings from beautiful Kyoto! I’m so glad we took time to come here also – it’s just so beautiful!

geisha3.jpg geisha8.jpg geisha6.jpg geisha7.jpggeisha5.jpg

Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia

Tags: , , , , ,

Categorised in: Kulttuuri, Matkat, Muoti

8 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Ihanan tunnelmallisia kuvia Jenni, täällä tietokoneen ruudunkin takana pääsee ihan Japani-fiilikseen!

  Itse vierailin Tokyossa ja Niigatassa 15-vuotiaana, ja tällöin vietin myös yhden yön japanilaisessa perheessä heidän kulttuuriinsa tutustuen. Se oli kyllä ikimuistoinen kokemus! Näitä kuvia katsoessa Japanin matka alkaa taas kutkuttelemaan, onhan viimeisimmästä jo ainakin 10 vuotta aikaa.

  Oikein ihanaa matkaa teille! ♡ http://www.arcticvanilla.com/

 • spl

  Löysin edellisellä Tokion reissulla kauniita vanhoja kimonoita Chicago -nimisestä vintagekaupasta. Liike sijaitsee Harajukussa Meiji-jingumaen metroaseman vierellä, ja siellä oli muutenkin todella hyvät valikoimat vintagevaatteita 50-80 -luvuilta sekä miehille että naisille.

  http://shops.japan-guide.com/shops/9

 • Jane C.

  Fun fact (ei siis nipotusta, vaan ihan siltä varalta että kiinnostaa):

  Kioton alueella geishoja kutsutaan geikoiksi. Geiko-oppilaat ovat maikoja, joilla on tyypillisesti raskaampi meikki kuin geikoilla – meikkiä lähetään vähentämään iän myötä. Maikot myös käyttävät erilaista kimonoa ja obia kuin geikot.

  Muilla naisilla on viehättävät, pienikuvioiset kimonot, joita kutsutaan komoneiksi – ne tulevat epämuodollisuudessaan heti yukatan jälkeen, jota käytetään enimmäkseen vaikka festareilla ym. hyvin epämuodollisissa, rennoissa tilaisuuksissa.

 • Ocla

  Hirmu kauniit nämä sinun kuvasi! 

 • ACat

  Itämaisuus Viehättää vai mitä?
  Ihania Kuvia ja Nättejä Geishoja. Minusta on Hyvä, että Vanhoja Kulttuureita ja tapoja sälytetään ympäri maailman esin. Geishat&Kimonot ovat mielenkiintoisia ja Nättejä.
  Suosittlen Kannattaa Katsoa Elokuva Geishan Päiväkirja, joka kertaa Geishan Elämästä.

 • Itse olen kerran onnistunut kimonon ostamaan jopa Helsingissä, lyhyen version kuitenkin. Sen myi upea Tyra Therman http://www.tyratherman.com/Just_Tyra/_.html. Näet sen tästä blogikirjoituksesta http://dragonflyelisabeth.blogspot.fi/2012/12/live-daringly-boldly-fearlessly-taste.html.

  xxx
  E
  http://dragonflyelisabeth.blogspot.fi/

 • Jane C.

  Fun fact II:

  Lyhyet kimonot – kimonotakit, joiden tarkoitus on suojella kimonoa säältä – ovat haoreja ja michiyukeja (niitä on toki enemmänkin, mutta haorit ja michiyukit lienevät yleisimpiä). Haori on kimonon muotoinen, mutta lyhyempi: kiinnitys tapahtuu nyöreillä. Michiyukissa on neliönmuotoinen kaula-aukko, ja kiinnitys tapahtuu napeilla.

  Haoreita ja michiyukeja yhdistää niiden vaihteleva pituus: hyvä nyrkkisääntö on se, että mitä pitempi, sen muodollisempi. Joissain haoreissa on moneja tai kamoneja – symboleja, jotka voivat esimerkiksi ilmaista sen, mihin sukuun haorin käyttäjä kuuluu. Moneja löytyy myös kimonoista, ja niiden määrä vaihtelee yhdestä viiteen (viiden ollessa kaikkein muodollisin).

  Toivottavasti joku saa iloa näistä kimonosepustuksista, kyseessä on todella laaja aihe josta tykkään lätistä (ehkä vähän liikaakin!) :D

 • AnnaAusseista

  Meinasin kans ittekki ”päteä” kimono-termistä, varmanakin osa noista kimonoista on vähemmän muodollisia yukatoja (kevyt ja vuoreton) tai muita variantteja. Kauniita kaikki toki!  

Related posts