15/04/15

Kokemuksia futon-sängystä

6 228 futon2a.jpg

Sänkyasiat ovat olleet tässä alkuvuodesta isosti tapetilla, kun sänkymme joutui poikakaverin selkävaivojen takia vaihtoon. Päädyimme pitkän harkinnan jälkeen hankkimaan tilalle futonin ja moni pyysi, että kertoisin kokemuksiani uudesta vuoteesta, kunhan se viimein saapuisi kotiin. Futon-patjojen ja sänkyrungon saapumisajaksi oli arvioitu 4-7 viikkoa, joten olin varautunut nukkumaan pari kuukautta patjalla lattialla, mutta kuinkas kävikään! Sänky tulikin yllättäen huomattavasti odotettua nopeammin – jo 3 viikon jälkeen tilauksesta! Yleensä kai toimitusajat ennemmin venyvät kuin aikaistuvat. Uskomatonta, mutta näköjään se voi mennä joskus näinkin päin. :)

Minulla on ollut entuudestaan ihan hyviä kokemuksia futoneista niiltä muutamilta satunnaisilta öiltä, kun olen sellaisella nukkunut. Siitä huolimatta jännitin kovasti, mahtaisiko uusi sänky sopia myös minulle. Poikakaveri tarvitsee selälleen mahdollisimman kovan alustan ja minä taas viihdyn hieman pehmeämmällä, enkä oikein pystyisikään kyljelläni nukkumaan aivan kivikovalla patjalla. Niinpä päädyimme valitsemaan kaksi erillistä 80-senttistä futon-patjaa, mikä on siinäkin mielessä kätevä ratkaisu, että pienempiä ja hitusen kevyempiä patjoja on huomattavan paljon helpompi liikuttella, rullailla ja käännellä. Kerroinkin valinnoistamme jo tarkemmin aiemmin, mutta poikakaverille tuli siis puuvilla-kookos-patja ja minulle taas patja, jonka sisällä on puuvillan lisäksi luonnonkumia ja hevosenjouhia.

Koska futon tosiaan tupsahti meille odottamatta jo pääsiäisviikolla, olemme ehtineet nyt nukkua uudessa sängyssä muutaman viikon. Moni varoitteli, että futon saattaa alkuun tuntua todella kovalta ja selkäkin voi kipeytyä, mutta monilla nämä vaivat ovat hävinneet muutamassa viikossa tai viimeistään muutamassa kuukaudessa, mikäli sänky on sopiva. Myönnän, että ensituntumalla sänky tuntui tosi kovalta, vaikka oma puoleni on poikakaverin kivikovaan patjaan verrattuna aivan toista maata. Tuntu vain on joustinpatjaan tottuneelle aivan uudenlainen.

Vaikka ensifiilis uudesta sängystä oli hivenen epäluuloinen (siitäkin huolimatta, että minulla on ihan positiivisia kokemuksia futoneista entuudestaan), nukuin jo ensimmäisen yön melkoisen hyvin. Aamulla ei tuntunut kipuja tai kolotuksia ja olo oli levännyt. Istuessa sänky tuntuu aika kovalta pyllyn alla, mutta makuulla siinä on mukava ja miellyttävä tuntu. Nyt pari viikkoa futonilla nukuttuani voin sanoa, että olen valintaamme tosi tyytyväinen. :) Ja mainitsemisen arvoista tietysti on myös, että perheen selkävaivainen on onnellinen – selkäkivut ovat selvästi sängyn vaihtamisen jälkeen helpottaneet (jopa lähes kadonneet) ja unenlaatu parantunut. Ja se tietysti on todella tärkeä juttu, sillä juuri näiden muutosten toivossahan sänkyä ryhdyttiin alun perinkin vaihtamaan.

futon3.jpg

Kaksi erillistä patjaa on yhdistetty toisiinsa yhteisellä petarilla, joka on kuminauhalenksuineen pitänytkin ne kiitettävästi yhdessä ja paikoillaan. Olen myös ilahtuneena huomannut, että aluslakanakin pysyy paremmin ojennuksessa kuin koskaan ennen, kun sen reunat tunkee tuonne kuminauhoilla varustetun petarin alle.

Yksi jännityksen aihe sänkyä saapuvaksi odotellessa oli se, mahtaisivatko sängynaluslaatikkomme mahtua uuden matalamman sänkyrungon alle ja tittidii, siellä ne nyt ovat! Tiukille meni ja jouduin ottamaan laatikoista jonkin verran tavaraa pois sekä jättämään muovikannetkin pois, mutta kaikki vanhat laatikot saatiin tungettua sängyn alle. Pari hiukan korkeampaa laatikkoa työnnettiin sängyn alle päädystä, mistä alareuna on hiukan korkeammalla. Ja edelleen laatikoita saa näppärästi käyteltyä. JES! Tämä oli oikeasti todella iso helpotus, koska olisin ollut ison säilytysongelman edessä, jos olisi yhtäkkiä pitänyt keksiä, mihin tunkea viisi vuodevaatelaatikollista tavaraa. Nyt sängyn alle sujahtavat kätevästi laatikoissa muun muassa lakanat ja pyyhkeet. :)

Muutenkin fiilis on sängystä alun totuttelun jälkeen tosi hyvä. Vaikka tämä nimenomainen runko ei ollut visuaalisesti ykkösvalintani, se näyttääkin livenä ja tässä ympäristössä aika kivalta. Sänkytoimituksesta jäi vielä uupumaan päätytyyny, joka kuuluu runkoon ja toimitetaan siis myöhemmin, mutta katsotaan, laitammeko tyynyä lopulta ollenkaan paikoilleen, sillä kokonaisuus toimii niin hyvin ilmankin.

Vaikka rakastin vanhaa sänkyäni kauniine päätyineen, vaihtelu tuntuu oikeastaan aika mukavalta. Jos ihan totta puhutaan, niin olin ehkä ihan vähän kyllästynytkin siihen korkeaan päätyyn, joten uusi sänky näyttää omissa silmissä nyt ihanan raikkaalta ja sirolta. :) Lopputulos siis on, että olemme futoniimme todella tyytyväisiä – sekä fiiliksen, ilmeen että yöunien puolesta. Oman kokemukseni puolesta voin siis lämmöllä suositella futonia, kunhan valitset patjasi huolella. Ja loppuun vielä kiitokset Futonialle tosi hyvästä, asiantuntevasta ja ripeästä palvelusta!

futon1.jpg

Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia

Tags: , , ,

Categorised in: Elämä, Koti

6 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Ihana että sänky toimii hyvin :D

 • Lotta Katariina

  Lämmin suositus myös futon-tyynyille! Unen laatu parani huomattavasti ja pyöriminen vähentyi merkittävästi, kun hankin pienen futonipatjan näköisen levyn tyynyksi. Porin villa ja peite tekee niitä tilauksesta, hinta on jotain satasen luokkaa laaki :)

 • Onnea loistavasti valinnasta! Futonin omistajalla ei ole kuin yksi ongelma, kun siihen tottuu, ei osaa enää nukkua muilla sängyillä. Itse en esim. nuku hotelleissa kuin pätkittäisiä unia pomppivien jousipatjasänkyjen vuoksi. :D Olenkin salaa haaveillut hotelleista, jossa voisi valita futonpatjan alleen. ;)

 • Nata - White Trash Disease

  Ja toisinpäin! Hankittua ihanan pehmoisen ja upottavan hästensin sängyn, en enää pysty nukkumaan hotellien kovilla patjoilla! :D

 • Vierailija

  Menee hiukan asian vierestä, mutta millä tavalla poikaystäväsi hoitaa kipeää selkäänsä? Itse sain todella ison avun pilateksesta ja suosittelen sitä lämpimästi vaikkei ehkä kaikkein maskuliinisin laji olekaan (tosin miespuolisilla harrastajillahan on kyllä perinteisesti aika kuumat kropat) :)

 • Pikko

  Kiva kuulla että olette saaneet ongelmiin helpotusta futonpatjalla! Niitä saa muuten myös 100 % luonnonmateriaaleista Suomessa tehtynä Villa ja peitteeltä :)

Related posts