7/04/15

Taivaan lahja vaatehuollolle: tahranpoistoihme sappisaippua

11 102 saippua3.jpg

Olen monet kerrat miettinyt, että tämä pieni vaatehuollon ihme ansaitsisi kyllä oman postauksensa. Monelle varmasti jo tuttu, mutta oletettavasti monelle yhä tuntematon tuttavuus: sappisaippua. Ei välttämättä päällepäin uskoisi, mutta tuo pieni vaatimattoman näköinen saippuapala on todellinen taivaan lahja tahranpoistolle. En ole vielä sellaiseen tahraan nimittäin törmännyt, joka ei sappisaippualla olisi puhdistunut.

Viimeksi eilen illalla sain jälleen yhden todisteen lisää tuon ihmesaippuan tehosta, kun jotenkin mystisesti olin onnistunut tuhrimaan pinkkiä voidemaista poskipunaa valkoiseen päiväpeittoon. Kirosin itseäni, mutta aiemmista sotkuista jo oppineena ymmärsin tarttua saman tien sappisaippuaan – ja olinpa kokemusteni pohjalta melko optimistinenkin. Ja kappas, ei aikaakaan, kun päiväpeitto oli ihan yhtä valkoinen (ellei valkoisempi) kuin ennen haaveria.

saippua2.jpg

Olen onnistunut itse saamaan sappisaippualla tekstiileistä suhteellisen helposti irti muun muassa meikkitahrat, kuulakärkikynän, kuivuneen mustikkatahran ja kuivuneen veren. Varsinkin kaksi viimeiseksi mainittua ovat yleensä aika haasteellisia poistettavia, mutta hämmästyksekseni sappisaippua taltutti nekin hetkessä. Olen muilta kuullut, että lisäksi tämä pieni tehopakkaus on tepsinyt muun muassa edellispäivän punaviinitahraan sekä kettinkiöljyyn.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan homma toimii niin, että saippuapalaa kostutetaan vedessä ja sillä hangataan sen jälkeen tahraa. Joskus olen vaikutusta tehostaakseni kastellut myös tahran. Jos tahra tuntuu sinnikkäältä, niin toistetaan käsittely pariin otteeseen ja lopuksi huuhdellaan. Kuvittelin saippuan jo kohdanneen voittajansa kuivuneessa mustikassa, kun pellavapyyhkeeseen jäi yhä sinertävä läikkä käsittelyn jälkeen, mutta hankasin vielä saippuaa lopuksi tahraan ja jätin sen likoamaan veteen. Ja parissa tunnissa ei ollut mustikasta enää tietoakaan.

Moni turvautuu vaatteiden pesussa ihan turhaan kaikenlaisiin teollisiin myrkkyihin, vaikka tällainen ympäristöystävällinen ja luonnollinenkin vaihtoehto olisi tarjolla. Eikä muuten ole hinnallakaan pilattu, sillä esimerkiksi Ruohonjuuressa tuollainen saippuapala maksaa hiukan päälle 3 euroa ja ainakin omassa käytössä tuntuu todella riittoisalta. Käsittääkseni sappisaippuaa saa kyllä ihan hyvin varustelluista tavarataloistakin. Tätä ilmeisesti on olemassa myös suihke-versiona, mutta itse olen käyttänyt vain tuota perinteistä palasaippuaa. Joka tapauksessa, jos siis et vielä ole kokeillut, niin suosittelen! :) Tuleeko mieleen muita lyömättömiä niksejä vaatehuoltoon tai tahranpoistoon?

saippua1.jpg

Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia

Tags: , , , ,

Categorised in: Elämä, Muoti

11 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • sonsaa

  En voi muuta kuin allekirjoittaa tuon kaiken. Niin toimiva tapaus tämä on! Nestemäisenä saippuana toimii myös valkopyykin joukossa valkaisemassa :)

 • Hertta

  Lapsiperheen tahmatassujen kanssa pelastus :) Toinen yhtä hyvä on Marseille-saippua (se vanha kunnon LeChat). Sillä on eräs arkkitehtirouva aikanaan neuvonut vaikka minkämoiseen tahranpoistoon, esimerkiksi sinnikkään likaiset ovenkarmit,ikkunanpuitteet ja -ikkunapenkit putsautuvat uskomattomalla tavalla! Tämä täytyy tosin muistaa huuhdella (siis pyyhkiä kostealla rätillä, että ei jää jäänteitä) pois, koska muuten pinta alkaa kerätä likaa puhtaana hohtamisen puolesta. Samalla aineella putsaa täydellisesti meikkisienet, sudit ja pensselit. Ja taas hyvä huuhtelu tarpeen :)

 • Vierailija

  Aivan mahdottoman upeita ja kauniita kuvia nuinkin arkisesta ja tylsästä asiasta kuin saippua! Oikealla alalla olet, Jenni, onneksi olkoon ja ihanaa viikkoa sinulle! <3

 • Lullah

  Tulipa mieleen, että tosi testinä tuolle olisi opiskelijahaalarit! Aika epätoivoinen yritys, mutta ehkä eniten siksi, ettei kukaan opiskelija varmaan anna haalareistaan pestäväksi :D Mutta hyvä tietää tämmöisestä! Pitäneekin piipahtaa Ouluun kohta aukeavassa Ruohonjuuressa tuollainen ostamassa. Minkäs sille mahtaa, kun punkusta tykkää. Ei vaan riennoissa tahdo pysyä viini lasissa, eikä pullossa. 

 • sappisaippua on kyllä aivan lyömätön ja pieni pala sitä in helppo ottaa myös matkoille mukaan.
  Toinen pieni ihme on kashmir kampa. Hoidan sillä kaikki talvineuleet.

 • Olga S

  Totta joka sana! Sain yksissä häissä mekolleni varmaan puoli litraa fetajuuston öljymarinadia sellaisesta valtavan isosta purkista. Mekko oli ekaa kertaa päällä, tahra aivan jäätävän kokoinen ja minä epätoivoinen. Taisin pestä mekon kahteen kertaan jollakin Vanishin tahranpoistoaineella eikä öljy lähtenyt mihinkään. Sitten hankasin tahrakohdan sappisaippualla, annoin vaikuttaa ja pesin mekon normaalisti pesukoneessa ja tadaa! Ei tahrasta enää tietoakaan ja mekko taas käyttökelpoinen. :) Suosittelen lämpimästi! Täältä sappisaippuaa löytyy kyllä ihan tavallisista tavarataloistakin ja hinta on sen pari euroa. Sama pala on ollut minulla käytössä jo viitisen vuotta ja vieläkin yli puolet jäljellä. Seuraavaksi testiin lähteekin, kuinka sappisaippua tehoaa pari päivää vanhaan punaviinitahraan…

 • annemi

  Jes! Kiitos vinkistä, ehkä tämä on vihdoin ratkaisu kellastuneisiin paitojen kauluksiin! :) 

 • Sappisaippua todellakin ansaitsi oman postauksensa! Äitini antoi minulle muutama vuosi sitten sappisaippuan ja voin kyllä sanoa, että monet itkut olisi tullut ilman kyseistä saippuaa. Niin usein on meikit tai punaviini tms tahrannut vaatteita ja päiväpeittoja. Kaverini ovat myös kiitelleet, kun olen heitä sappisaippuaan tutustuttanut :D

 • Kitkatri

  Samaa mieltä! Oon putsaillut meikkivoidetahrat takinkauluksesta sappisaippualla ja hyvin lähtee :) toinen hyvä väline on taikasieni tai ihmesieni, sellainen valkoinen siivoussieni millä lähtee kovilta pinnoilta tahrat ja esim teen jäljet kupeista. Taikasienellä saa myös keittiön lavuaarin säihkyväksi :D ja bonuksena tietysti toi nimi! Molempia oon ostanut ihan Prisman siivousosastolta.

 • j_

  Sappisaippua on aivan loistavaa, kunnes tulee heittäneeksi sillä käsitellyn, huonosti huuhdellun vaatteen muun (värillisen) pyykin joukkoon! :D Siinä lähtee joitain vaatteista värit kokonaan, kokeiltu on. Vihreistä rintsikoista saa jännittävän harmaat, vaaleanpunaisesta topista mielenkiintoinen kelmeän talvi-ihon sävyisen… Kunhan tätä muistaa välttää, on mahtava tuote ;)

 • Jenniii

  Hui! Hyvä, kun varoitit! Ei ole tullut kokeiltua, mutta pyrinpä sitä suuremmalla syyllä välttämään. :D Muistakaahan siis kaikki huuhdella kunnolla, jos pesette väripyykkiä!

Related posts