7/04/15

Oman elämänsä kemisti laboratoriohommissa

14 65 aco-labra5.jpg

Kaupallinen kampanja, yhteistyössä ACO

Oletko koskaan miettinyt, miten kosteusvoiteet, seerumit ja muut kauneustuotteet saavat alkunsa? Sain pari viikkoa sitten ihan huikean kiinnostavan mahdollisuuden päästä Sí Moda -blogin Kaisan kanssa visiitille apteekkikosmetiikkamerkki ACOn laboratorioon Tukholmaan. Kyläilyn aikana haastattelimme ihonhoitotuotteita kehittelevää kemistiä ja pääsimme jopa itse häärimään labrassa valkoiset takit yllä ja suojalasit nenällä. :)

Oli ihan mielettömän kiinnostavaa päästä kuulemaan kemistin näkemyksiä kosmetiikan ominaisuuksista ja syntyprosesseista. Joku blogini lukija kyseli taannoin kysymyspostauksessa, että mahtaako kosmetiikan vaikutuksista olla mitään tieteellistä näyttöä. Vastaukseksi voisin kertoa, että jo yksin ACO:n omat tutkijat tekevät aivan valtavan määrän tieteellistä tutkimustyötä kosmetiikan vaikutuksista ja olemassa on itse asiassa ihan kosmetiikan tutkimukseen keskittyvä tieteellinen julkaisukin. Etenkin apteekkikosmetiikkaa tutkitaan erityisen paljon, joten kyllä ihovoiteilla on ihan todistetusti vaikutusta.

aco-labra9.jpgaco-labra6.jpg

ACOn tutkimus- ja kehitysosastolla työskentelevä asiantuntija kertoi meille, että moni tuntuu nykypäivänä arvostavan mahdollisimman vähän ainesosia sisältäviä tuotteita, mutta todellisuudessa toimivan ja ominaisuuksiltaan miellyttävän kosteusvoiteen valmistamiseen tarvitaan oikeastaan poikkeuksetta vähintään 7-8 ainesosaa. Vähemmällä määrällä tuotteesta ei oikeastaan saada säilyvää, koostumukseltaan ja vaikutuksiltaan toimivaa tuotetta. Edes tuo minimimäärä ainesosia ei kuitenkaan takaa sitä, että tuote olisi vaikkapa koostumukseltaan kaikkein miellyttävin. Lyhyt inci-lista ei siis välttämättä kerro ihonhoidossa tuotteesta lopulta paljoakaan. ACOn valikoimissakin on tuote, jossa on käytetty aivan minimimäärä ainesosia ja sen suurin etu lienee, että se sopii yleensä kaikkein allergisimmillekin käyttäjille.

Superkiinnostavan keskustelun jälkeen pääsimme itse pukemaan valkoiset takit yllemme ja suuntaamaan labran puolelle asiantuntijoiden johdolla. Ohjelmassa oli aika ainutlaatuinen juttu, sillä saimme itse tehtailla mieleisemme kasvovoiteen. ACOn kemisti oli jo alkuun tehnyt joitakin pohjavalmisteluita ja meidän tehtäväksemme jäi sitten muutamien eri tuntuisten ja vaikuttavilta ominaisuuksiltaan erilaisten ainesosien sekä tuoksun valinta. 

SI-MODA-ACO-STOCKHOLM-2.jpgaco-labra2.jpg

Ennen kuin ryhdyttiin sekoittelemaan mittakuppien mömmöjä, kartoitettiin ensin oman ihon tilanne ja kunto. Yllätyin, kun sain tuloksekseni, että ihoni olisi normaali. Odotin nimittäin ilman muuta, että sieltä tulisi tuomioksi kuiva. Ilmeisesti tällä hetkellä käyttämäni tuotteet tekevät tehtävänsä, sillä ihon kunto oli testin mukaan noinkin hyvä.

Kuten Kaisakin omalla tontillaan kertoili, niin näin jälkikäteen tuntuu mahdottomalta muistaa valitsemiemme ainesosien nimiä, kun sanat olivat vaikeita ja tieteellisiä termejä vilisi keskustelussa paljon. Kaipasin itse voiteeltani miellyttävää koostumusta, joten tahmaisimmat ainesosat jäivät pois. Tulimme itse asiassa Kaisan kanssa valinneeksi tismalleen samat ominaisuudet tuotteisiimme ja lopulta voiteillamme oli erona vain tuoksu. 

SI-MODA-ACO-STOCKHOLM-4.jpgaco-labra4.jpg

Voiteen valmistuksessa oli monenlaista vaihetta ja joukkoon sekoiteltiin niin nesteitä kuin jauheitakin. Kun kaikki ainekset tuoksua lukuunottamatta oli myllätty sekaisin, tuikattiin purnukka laitteeseen, joka hämmensi koostumusta sopivaksi noin tunnin verran samalla kun seos sai jäähtyä. Lopuksi testattiin voiteen pH-arvo ja lisättiin tuoksu. Omaan nenääni mieluisa tuoksu löytyi oikeastaan heti ensinuuhkaisulla tarjolla olevista vaihtoehdoista. Raikkaan kukkainen Cherry Blossom oli meikäläisen valinta ja tätä kyseistä tuoksua ei taidakaan tällä hetkellä olla missään ACOn myynnissä olevassa tuotteessa, joten sainpahan oman uniikin tuoksuisen voiteeni. :) Leikittelimme kemistisession jälkeen ajatuksella, josko näitä minun ja Kaisan nimikkovoiteita voisi jossain vaiheessa tehdä ihan tuotantoonkin. Katsotaan, katsotaan… ;)

Kiitos siis ACOlle älyttömän mielenkiintoisesta ja informatiivisesta päivästä – opin valtavan paljon uutta! Ja pian saatte tekin vastauksia kysymyksiinne, sillä ACOn ihoasiantuntijat vastaavat tässä lähiaikoina teidän jättämiinne kysymyksiin ja pääsen sitten jakamaan kaiken sen tiedon teidän kanssanne. Malttakaa siis vielä hetki!

aco-labra3.jpgaco-labra7.jpg aco-labra8.jpg

Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia & Kaisa Turunen / Sí Moda

Tags: , , , , ,

Categorised in: Kauneus, Matkat

14 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Calculatingbimbo

  Vitsi kun kuulostaa niin mielenkiintoiselta päivältä! Onko oma voide tuntunut hyvältä, vai ootko raaskinut vielä käyttääkään sitä? :)

 • vaimo

  Varmasti mielenkiintoista…mutta luulisi, että nykyisellä tiedon määrällä ihmiset suosisivat vain luonnonmukaisia tuotteita?
  Eikö teitä häiritse keinotekoisuus?
  Kaikki ”turvalliset” tuotteet eivät suinkaan ole välttämättä terveellisiä. :)

 • Jenniii

  No en ole vielä raaskinut korkata tuota ikiomaa purnukkaa, mutta varmaan lähiaikoina kokeilen sitäkin! :) Ja oli ihan supermielenkiintoinen kokemus tämä – on todellinen ilo päästä blogin kautta kokemaan kaikkea jännää. 

 • Jenniii

  Hmm, en nyt ihan varmaksi ymmärrä, mitä tarkoitat kommentillasi? Aika monet näissä voiteissa käytetyistä ainesosista ovat sellaisia, joita löytyy myös luonnosta. Täysin luonnonmukaista kosteusvoidetta ei käytännössä edes ole mahdollista tehdä, sillä se ei säilyisi purkissa. Tästä syystä luonnonkosmetiikkakaan ei ole 100% luonnosta.

  Itse en usko siihen, että luonnonmukainen on automaattisesti parempi ja myös luonnonmukaiset ainesosat voivat aiheuttaa ihmisille reaktioita ja allergioita. Esimerkiksi ihosairauksien hoidossa voi olla varsin tarkkaa, millaisia tuotteita ongelmaihoinen voi käyttää. Apteekkikosmetiikassa käytetään vain sellaisia ainesosia, jotka ovat perusteellisesti tutkittuja ja hyvin siedettyjä myös herkkäihoisten ja ongelmaihoisten keskuudessa.

 • en muista nimimerkkiä

  Luulen nimimerkin vaimo tarkoittavan eritoten parabeeneja, joita ACOn tuotteissa näyttäisi pikaisen vilkaisun perusteella olevan epätavallisen runsaasti. Siis ”epätavallisen” nykypäivänä, kun kosmetiikkamerkit tuntuvat julistavan kilpaa luopuneensa parabeeneista :)

 • Olen itse sekakäyttäjä, käytän sertifioitua suomalaista ekokosmetiikkaa ja jonkun verran muutakin siinä sivussa, mm. acoa.

  Tykkään ekokosmetiikasta, jossa on karsittu turha pois, mutta esim veden sijasta pohja voi olla aloekasvista. Ja mulla kyllä on ihan 100% luonnonkosmetiikkaakin ;)

  Juju on siinä mitä ihonhoitotuotteiltaan haluaa, joku haluaa luonnolliset ainesosat, jollekin toiselle tärkeää on kuulas (kalvomuodostajilla tehty) pinta. Jos ei halua turvalliseksikaan tutkittuja parabeeneja, silloin se on usein pois säilyvyydestä. Näähän on ihan valintakysymyksiä, valita se itselle paras kombo.

 • Vierailija

  Muut vaihtoehdot parabeenien tilalla eivät ole automaattisesti hyviä!

 • Vierailija

  ”Parabeenit, joita käytetään kosmetiikan säilöntäaineina, ovat herättäneet keskustelua puolesta ja vastaan. Kosmetiikassa käytetyt parabeenit eivät aiheuta ihmisen terveydelle vaaraa, ja niiden avulla pystytään estämään mahdollisia pilaantumisesta aiheutuvia haittoja.”

  http://www.teknokemia.fi/fin/kosmetiikka/kosmetiikan_puheenaiheita/parabeenit_kysymyksia_ja_vastauksia/

 • en muista nimimerkkiä

  En niin väittänytkään :) Kunhan kommentoin sitä, että ACOn tuotteissa näyttäisi olevan yllättävän paljon parabeeneja, näin yleisen parabeenihysterian aikakaudella.

  Itse käytän tosin enimmäkseen saksalaista luonnonkosmetiikkaa (Dr. Hauschka, Weleda) ja koen olevani aika turvassa. Ihokin voi hyvin, eikä tarvitse potea huonoa omaatuntoa eläinkokeista. Pitäydyn siis tässä. Mutta en missään nimessä ole mikään ”parabeenisaarnaaja”, tai minkään muunkaan kemikaalin suhteen saarnaaja. Asiantuntemukseni ei siihen riitä.

 • emi1

  Kun tuotetta markkinoidaan sisältävän luonnollisia ainesosia, kannattaa muistaa, että luultavasti se niitä sisältääkin, mutta sisältää hyvinkin todennäköisesti myös muita, synteettisiä ainesosia. Eikä syntetttisyys tarkoita välttämättä yhtään sen huonompaa kuin luonnonaineet.
  Nämä asiat on vähän niin ja näin, periaatteessa hyvä että käytetään luonnosta saatuja tuotteita, mutta INCI-lista kannattaa tutkia tarkkaan, ennen kuin julistaa tuotteet maailmaa parantavaksi ja täysin luonnolliseksi. ;)

 • Hanna Maria

  Niinhän sitä sanotaan lisäaineistakin, että ovat turvallisia – silti huomattavan monet tutkimukset kertovat aivan muuta :(

 • MuuMuu

  Parabeenejähän löytyy luonnosta mm. mustikoista ja mansikoista.

 • MuuMuu

  Hei, osaisitko laittaa linkin tai viitteen joihinkin näihin tutkimuksiin? Ja mistä lisäaineista on kyse? Kiinnostaisi lukea. Lisäaineiksihan siis luokitellaan esimerkiksi omenahappo (E 296), askorbiinihappo (E300, ts. C-vitamiini) ja tokoferoliuute (E306, ts. E-vitamiini).

 • Hanna Maria

  En ole ottanut ylös mitään linkkejä, tasaisesti vaan törmään niihin mm. netissä. Ja tiedän että lisäaineisiin luokitellaan myös ihan ”tavallisia juttuja”, mutta tarkoitin keinotekoisia aineita.

Related posts