31/03/15

Haastattelussa kampaajaguru Mikko Vainio

6 79 Näyttökuva 2015-3-31 kello 7.17.09.png

Olen onnentyttö monesta syystä, mutta yksi niistä on se, että olen löytänyt loistavan luottokampaajan. Osaan todella arvostaa sitä, sillä tukka-asiat olivat vuosia vähän retuperällä muutettuani Helsinkiin, kun sellainen luottohenkilö ei ottanut löytyäkseen. Kiitos siis Mikko Vainio, että tulit elämääni! <3 Nyt tätä tukkaonnea on jatkunut pari vuotta. Hassua silti, että hoksasin mennä Mikon pakeille vasta kaksi vuotta sitten, vaikka olemme tunteneet paljon kauemmin. No hyvä, että viimein tajusin!

Keksimme Mikon kanssa viime kampaajakäynnilläni, että olisi hauska tehdä jotakin pientä juttusarjaa hiuksiin liittyen, antaa vinkkejä sekä hiustenhoitoon että kampausten tekoon liittyen.  Saittekin mahdollisuuden kysellä meikäläisen hiusgurulta vinkkejä ja nyt olemme pitäneet ensimmäisen ”oppitunnin”, jonka neuvot ja niksit pitäisi vain kasata postauksiksi. Hiusjuttuja on siis luvassa lähitulevaisuudessa, mutta ajattelin, että ennen kuin mennään varsinaiseen asiaan, olisi mukava esitellä, kuka on mies näiden oppien takana. :)

Mikko Vainion nimi saattaakin olla joillekin teistä jo entuudestaan tuttu muun muassa sitä kautta, että hän sai viime syksynä Elle Style Awardsissa Vuoden hiustaiteilijan kunnianimen. Mikko on myös tuttu näky katumuotikuvaajien palstoilla ympäri maailman ja on onnistunut keräämään Instagram-tililleen joukon innokkaita faneja. Ja onpa hän joskus ollut aktiivinen bloggaajakin ja jotkut saattavat muistaa hänen Pintaa-bloginsa vuosien takaa. Mutta päästetään siis Mikko itse ääneen!

Näyttökuva 2015-3-31 kello 7.12.24.png

Lähdetään liikkelle ihan alusta. Kerro, miten olet päätynyt kampaajan uralle?

Ihmiset tuntuvat odottavan jotakin suurta romanttista tarinaa, kuinka olen aina tiennyt haluavani kampaajaksi, mutta päädyin tälle uralle oikeastaan vähän sattumalta. Hain nuorena opiskelemaan huonekalusuunnittelua, mutten päässyt. Eräänä päivänä bongasin sitten sanomalehdestä ilmoituksen kampaajakoulusta ja keksin hetken mielijohteesta hakea mukaan. Kaveritkin kannustivat vieressä, koska ajattelivat tietysti heti, että olisi hyödyllistä, jos kaveriporukasta löytyisi kampaaja, joka voisi laittaa heidänkin hiuksiaan.

Urani on edennyt oikeastaan aika luonnollisesti – asioita on vain tullut vastaan ja olen mennyt virran mukana. Juuri se, että tielleni on aina osunut jotakin uutta, on myös pitänyt työn mielenkiintoisena vuodesta toiseen.

Mikä on mielestäsi parasta työssäsi?

Pidän työstäni tosi paljon ja siinä on paljon hyviä puolia. Kaikkein parasta on ammattini monipuolisuus – pääsen tekemään niin paljon erilaisia asioita. Olen luonteeltani aika levoton, joten kyllästyisin nopeasti, jos työ olisi koko ajan samanlaista.

Teen tällä hetkellä paljon kaikenlaista hiuksiin liittyvää: työskentelen kampaajana kampaamossa, teen paljon kaikenlaisia muoti- ja kauneuskuvauksia sekä -näytöksiä ja pidän koulutuksia. Lisäksi teen yhteistöitä aikakauslehtien kanssa, annan konsultaatioita ja kirjoitan juttuja. Juuri työn moninaisuus pitää mielenkiintoani yllä.

Nautin kampaajan työssä myös siitä, että saan käyttää luovuutta ja olla tekemisissä ihmisten kanssa. Olen hyvin sosiaalinen, enkä viihtyisi, jos joutuisin kököttämään jossakin yksin omien ajatusteni kanssa.

Näyttökuva 2015-3-31 kello 7.14.39.png

Olet tehnyt paljon töitä maailman muotiviikoilla. Kerro vähän siitä!

Olen ollut mukana muotinäytösten hiustiimeissä muun muassa Lontoon ja New Yorkin muotiviikoilla, ja alun perin päädyin mukaan Tigin kautta, kun sieltä pyydettiin minua mukaan muotiviikkotiimiin. Muotiviikkonäytösten tekeminen on tosi hauskaa puuhaa – aikamoista kuhinaa, mutta myös tiukkaa työntekoa.

Muotiviikkotyöskentelyä voisi oikeastaan kuvailla illuusioiden luomiseksi. Malleilla on yleensä luonnollinen tasapitkä tukka, jossa ei saa olla otsatukkaa, kerrostuksia, pidennyksiä, värjäyksiä tai mitään muitakaan erikoisuuksia. Hiustiimillä on pääkampaaja, joka on suunnitellut näytöksen hiustyylin yhteistyössä malliston designerin kanssa ja tavoitteena on monistaa sama tyyli mahdollisimman identtisenä kaikkien mallien hiuksiin. Oman haasteensa tehtävälle antaa se, että mallien hiuslaadut vaihtelevat hennon pohjoismaisista hiuksista paksuihin mustiin aasialaishiuksiin ja afrokiharasta välimerellisen runsaaseen ja taipuisaan tukkaan. Silti kaikkien kampausten pitäisi näyttää samalta.

Muotiviikkotyöskentely on haastavaa ja kiireistä, mutta myös todella hauskaa ja sen kautta olen oppinut valtavasti uutta. Noita oppeja olen päässyt hyödyntämään myös ihan tavallisessakin kampaamotyöskentelyssä.

Näyttökuva 2015-3-31 kello 7.18.23.png

Millaista on työskennellä huippumallien ja nimekkäiden suunnittelijoiden kanssa?

On jännittävää huomata, kuinka osa malleista on vain aivan uskomattoman valovoimaisia. Muotiviikolla sitä on jatkuvasti meikkaajien, kampaajien, mallien ja muiden kauniiden ihmisten ympäröimänä, mutta silti jotkut tyypit vain erottuvat joukosta säteilyllään – melkein kuin olisi lamppu pään päällä. Osa heistä on huippumalleja ja osa vasta nousevia tähtiä, mutta on mystistä, kuinka jotkut vain loistavat sieltä ihmismassasta ja saavat aikaan WAU-reaktion. Esimerkiksi Rosie Huntington-Whiteley on luonnollisesti kaunis kuvissa, mutta livenä hän on lähes epätodellisen upea.

Jos pääsisit stailaamaan kenen tahansa hiukset, kuka olisi unelmiesi kammattava?

On paljon ihmisiä, joiden hiuksia olisi ihana päästä laittamaan, mutta myönnetään, että hiusstylistina toimiminen voisi olla myös mainio tekosyy päästä tutustumaan johonkin kiinnostavaan tyyppiin muutenkin. Esimerkiksi Kate Moss on sellainen henkilö, jonka hiuksia olisi olisi hauska stailata – olen saanut hänestä kuvan, että hän on hauska tyyppi, joten mikäpäs olisi mahtavampaa kuin päästä hänen kanssaan hetkeksi istumaan ja rupattelemaan hiustenlaiton lomassa.

Näyttökuva 2015-3-31 kello 7.17.33.png

Sinut valittiin hiljattain Elle Style Awardsissa vuoden hiustaiteilijaksi. Miltä tällainen kunnia tuntuu?

Se tuntuu tietysti todella upealta, olen hyvin otettu. Olin myös uutisen kuullessani aidosti todella yllättynyt. Oli hirmuisen mukava kuulla tuomariston perustelut valinnalleni ja erityisesti mieltä lämmitti, että valintaani vaikutti monipuolisuuteni sekä se, että teen paljon töitä edelleen myös ihan tavallisten asiakkaiden kanssa.  Koen itse, että juureni ovat vahvasti liiketyöskentelyssä ja teen yhä viikoittain pari päivää töitä kampaamossa – se on kuin perusta kaikelle muulle, sillä elämäni saattaa erilaisten työprojektien kanssa tasapainoillessa olla ajoittain aika kaoottistakin. Kampaamotyöskentely pitää elämässäni jonkinlaista rytmiä ja järjestystä yllä.

Mennyt vuosi kaiken kaikkiaan on ollut aika hauska ja mielenkiintoinen, sillä sain alkuvuodesta osakseni myös toisen kunniamaininnan, kun eräs monia suuria kampaamoalan brändejä edustava yritys valitsi minut vuoden kouluttajaksi Pohjoismaissa.

Mitä kaikkea kouluttajan työ pitää sisällään?

Koulutustyössä koulutan siis kampaajia liikkeissä sekä kampaamoalan opiskelijoita oppilaitoksissa trendeistä, tekniikoista, tuotteiden käytöstä tai oikeastaan vähän mistä tahansa. Itse asiassa meillä on juuri pian alkamassa kiertue, jonka tiimoilta kierrämme ympäri Suomea kouluttamassa kampaajia ja opiskelijoita. Äskettäin olin Norjassa vetämässä yhtä koulutusta kauden trendeistä ja siitä, miten niistä voi poimia ideoita käytännön liiketyöskentelyyn.

Näyttökuva 2015-3-31 kello 7.10.31.png

Millaisia trendejä hiusmaailmassa näkyy tälle keväälle ja tulevalle kesälle?

Pitkän todella luonnollisen kauden jälkeen hiuksissa aletaan olla menossa kohti hiukan vahvempia värjäyksiä ja leikkauksia, jotka saavat selvästi näkyäkin. Tämä uusi suunta välittyy trendeistä jo nyt, mutta vielä vahvemmin se tulee näkymään taas ensi syksynä.

Nyt keväällä ja kesällä hiustrendeissä nähdään paljon polkka- ja olkapääpituuksia erilaisina variaatioina. Myös otsatukka on tulossa takaisin – nyt näkyy paljon sellaista 70-luku-henkistä vahvaa, seksikstä otsatukkaa mutta pitkästä aikaa ihan lyhyitäkin otsahiuksia.

Väreissä kesää kohden vaaleat ja pastellisävyt pitävät pintansa, mutta uusina väreinä ovat tulossa 70-luku-trendiä heijastelevat kuparin sävyt. Syksyyn on tulossa paljon punaruskeita sävyjä kuten mahonkia, jotka ovat pitkään olleet poissa.

Blondit hiukset sekä sellainen kunnon vetyperoksidiblondi on näkynyt vahvasti esimerkiksi muotiviikoilla. Syksyn muotiviikkojen puhutuimpia tapauksia taisivat olla Kim Kardashianin ja Jared Leton blondatut hiukset. Hauskaa sinänsä, että olin juuri edellisenä päivänä pitänyt Norjassa trendikatsauksen, jossa nostin vetyperoksidiblondit esiin isona trendinä ja heti seuraavana päivänä julkimot bongattiin tukkansa vaalentaneina muotinäytösten eturivistä. Tämä trendi tulee varmasti vielä vahvistumaan syksyä kohden.

Näyttökuva 2015-3-31 kello 7.10.58.png

Tuleeko mieleen joitakin erityisiä muistoja urasi varrelta?

Hyviä hetkiä on aika paljon ja ensimmäisenä tulee mieleen ylipäänsä se, että tässä työssä pääsee tekemään niin paljon erilaisia juttuja. Viimeisin upea hetki on tietysti ollut tuo Vuoden Hiustaiteilijan titteli, koska se oli hieno tunnustus. Muistoista nousee pintaan ihan niitä ensimmäisiä kertoja, kun olen ollut muotiviikoilla joskus 6-7 vuotta sitten. On mahtavaa huomata, että nykyään muotiviikoilla työskentelee tosi paljon suomalaisia. Oma ensimmäinen kertani muotiviikoilla oli kyllä älyttömän jännittävä kokemus.

Seuraatko paljon muotinäytösten hiustyylejä? Syntyvätkö hiustrendit nimenomaan muotinäytöksissä nähtyjen tyylien pohjalta?

Joskus 80-90-luvuilla hiustrendejä hallitsivat enemmän yksittäiset hiustaiteilijat ja suuret hiusalan brändit, jotka julkaisivat hiusmuotikokoelmia, joiden pohjalta kampaajat tekivät asiakkailleen leikkauksia ja kampauksia. Enää yksittäiset kampaajat tai brändit eivät sanele trendejä, vaikka toki tällaisia trendikokoelmia yhä julkaistaan. Ne ovat hyviä inspiraationlähteitä, mutta nykyään hiustrendeissä inspiroidutaan enemmän siitä, mitä nähdään muualla muodissa.

Hiusmuotiin ammennetaan nykyisin paljon inspiraatiota julkisuuden henkilöiltä, artisteilta ja mainoskampanjoista. Seuraan itse tarkkaan muotinäytöksiä ja niistä saa usein hyviä inspiksiä ja ajatuksia, mutta valtaosalla malleista on pitkä tukka, joten enemmän inspiraatio on näytöksissä kampauksiin liittyvää. Värien ja leikkausten suhteen sieltä ei niinkään saa ideoita, mutta ylipäänsä voi aistia sellaista, että mitä trendeissä nyt suositaan – esimerkiksi jos pinnalla on jokin tietty aikakausi tai tyylisuunta.

Näyttökuva 2015-3-31 kello 7.13.43.png

Kenen julkkiksen hiuksista tykkäät erityisesti? Tai mikä tunnettu hiustyyli on innostanut sinua?

Minusta julkkiksista esimerkiksi Rihanna on kiehtova. Hän vaihtaa koko ajan tyyliä ja näyttää aina uudelta. Kesän ollessa tuloillaan viehättää jälleen sellainen Debbie Harry -blondi, joka on suorastaan kulttityyli. Myös Brigitte Bardot’n pehmeän seksikkäät, vähän hippityyliset hiukset ovat upeat. On niin paljon erilaisia hiusikoneita!

Miehistä suosikkejani on Jared Leto, jonka tyylin kehitystä on ollut hauska seurata. Pitkä tukka oli hänellä upea, mutta minusta on mahtavaa, ettei hän jämähtänyt siihen, vaan uskaltaa rohkeasti kokeilla myös erilaista. Tykkään kovasti tästä uudesta rohkeasta blondista tyylistä.

Millaisia ominaisuuksia kampaajan työssä tarvitaan?

Tämä on tosi kivaa mutta aika raskastakin työtä, myös sekä henkisesti että fyysisesti. Kampaajan työssä tehdään pitkiä päiviä ja seisotaan koko ajan. Tässä saa tosissaan paiskia hommia ja sitä haluankin aina painottaa kampaamoalaa opiskeleville, että vaikka tähän alaan liittyy tietynlaista glamouria muotinäytöksineen ja kuvauksineen, saattavat työpäivät venyä helposti 12-13-tuntisiksi, eikä aina ehdi edes syömään tai vessaan. Tämä on se kolikon toinen puoli. Tykkään itse kampaajan työstä ihan valtavasti ja itse asiassa sitä on ihan tutkittukin, että kampaajat ovat yksi työhönsä tyytyväisimmistä ammattikunnista. 

Kampaajan ammatissa pitää olla ahkera, sosiaalinen ja aidosti innostunut työstään. Pitää tulla monenlaisten tyyppien kanssa toimeen ja osata hiukan lukea erilaisia ihmisiä. Jos olet vähän väsähtänyt ja mielenkiinto omaan tekemiseen sammuu, asiakkaat aistivat sen herkästi ja näin ollen se voi suoraan vaikuttaa työmääräänkin. Asiakaspalvelutyössä ei tavallaan voi olla huonoa päivää tai se ei ainakaan saa näkyä töissä. 

Näyttökuva 2015-3-31 kello 7.11.36.png

Millainen tyyppi olet itse persoonana?

Olen helposti innostuva ja määrätietoinen, utelias ja energinen. Vahvuuksiani tässä työssä on se, että olen hyvä haistamaan trendejä ja olen niistä kiinnostunut. Rakastan tehdä kaikenlaisia hulluja juttuja, mutta silti lähden koulutuksissa ja työssä aina asiakaslähtöisesti liikkeelle – vaikka trendejä on monenlaisia, on aina tärkeintä miettiä, mikä sopii asiakkaalle.

Sinulla on innokas fanikunta muun muassa Instagramissa ja olet maailmalla katumuotikuvaajien suosikkikuvattavia. Miten olet päätynyt tällaiseen tyyli-ikonin asemaan?

Minulla on varmaankin aika helposti tunnistettava look, joten jään ihmisille mieleen. Jos minusta joskus on jossain kuva, niin ihmiset yleensä tunnistavat minut sen jälkeen helposti.  Parta tai viikset ovat oikeastaan aina olleet yksi tyylini kulmakivistä, mutta pari vuotta sitten päätin ajaa partani pois. Oli suorastaan huvittavaa, kuinka moni Instagram-seuraajani lopetti seuraamisen parran kadottua ja sain myös aivan järkyttyneen oloisia kommentteja, että kuinka saatoit ajaa partasi! Siitä on kai tullut minulle jo niin vahva tavaramerkki.  Suoraan sanottuna olen itse jo vähän kyllästynyt tähän samaan tyyliin, mutta en tiedä, uskallanko ajaa partaani pois, hah. Toisaalta en tiedä, osaisinko enää olla ilmankaan, kun se on ollut niin kauan.

Toisaalta parran kanssa tyylikikkailut ovat helppoja, sillä se jotenkin tasapainottaa tyyliä kuin tyyliä. Kreisit vaatteet näyttävät hillitymmiltä parran kanssa ja hillityt taas sopivasti vähän jännittävämmiltä. Esimerkiksi pastellinhempeä tyyli näyttäisi ilman partaa aivan erilaiselta.

Etenkin muotiviikkojen aikaan minua pysäytellään kaduilla paljon. Se on vähän sellaista sirkusteatteria ja mietin tietysti itsekin, että mitä laitan päälleni näytöksiin. Ehkä kyse on osittain myös siitä, että olen pyörinyt muotiviikoilla niin kauan ja ihmiset jo tuntevatkin minua niissä piireissä. Ensin olin näytöksissä tekemässä hiuksia, mutta nyt olen monena vuonna ollut enemmän yleisön puolella. Ensi kesänä olen pitkästä aikaa menossa Lontoon miesten muotiviikolle jälleen tekemään hiuksia Fudgen tiimissä.

Näyttökuva 2015-3-31 kello 7.28.36.png

Mitä haluaisit sanoa Pupulandian lukijoille neuvoksi tai vinkiksi hiusasioihin?

Epävirallinen ja hivenen julkaisukelvoton mottoni on, että paskaisena parempi. Hahaa. Tukka on minusta monesti vähän likaisena parempi kuin aivan puhtaana.

Yhtenä ohjenuorana voisin sanoa, että ota rennosti, se on vain tukkaa. Se kasvaa ja sitä voi aina laittaa ja värjätä uudelleen. Hiuksista ei kannata stressata eikä tukka ole niin vakava asia. Moni pelkää etenkin kampauksissa ja viimeistelyssä, että mokaa tai tekee jotenkin väärin. Ja totuus on, että ensimmäisiä kertoja hiuksia laittaessa hyvin saattaakin mokata, mutta ei pidä lannistua. Sitten kokeilee vain uudelleen ja kyllä se siitä!

Näyttökuva 2015-3-31 kello 7.18.51.png

Photos: @2pintaa / Instagram

Tags: , , , , , ,

Categorised in: Kauneus, Muoti

6 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • paju

  Ihana Mikko! Pitääpäs muuten äkkiä varata se aika, ennen kuin mies karkaa taas maailmalle. :-)

 • Tykkään sun tyylistä ihan sikana. Jatka samaan malliin. Oot luonnonkaunis ja yhtä prsoonalliset kasvot omistava kuin malli! :) Keep going girl!

 • Minä vain

  Onpas kiva tietää, että kupari jatkaa pinnalla ja että mahonki tulee taas muotiin! :) Rakastan niitä sävyjä!

 • HairytalesLaura

  Hyvä, kiinnostava juttu! Samaa mieltä olen tuosta viimeisestä vinkistä. Monet ottavat nämä pääasiat aivan liian tosissaan. Hiuksilla saa ja pitää leikitellä. Samoin tuo ”paskaisena parempi” on niin totta; putipuhtaat hiukset ovat monesti vain liian puhtaat, kakkospäivän hiukset ovat usein parhaat ja vähän huolettomammat. :)

 • Nettanen

  Kivaa vaihtelua tällaiset haastattelut! Ja haastateltava itse olikin ihan super-mielenkiintoinen tyyppi, wau! :)

 • saarah

  Mikko on vaan paras :)

Related posts