25/03/15

Marimekon uudet tuulet: katsaus syysmallistoon

22 83 marimekko9.jpg

Olen odottanut aikamoisella mielenkiinnolla, miten uuden luovan johtajan Anna Teurnellin näkemys tulee vaikuttamaan Marimekkoon ja eilen siitä saatiin pieni maistiaispala, kun ensi syksyn ja talven mallisto esiteltiin medialle. Tuleva mallisto ei vielä ole kokonaan Teurnellin käsialaa, mutta hänen vaikutuksensa on jo nähtävissä. Vasta keväällä 2016 rantautuu kauppoihin kokonaan Teurnellin ohjastama kokoelma. 

Paljon on supistu siitä, mihin suuntaan aiemmin H&M:llä ja & Other Storiesilla työskennellyt Teurnell tulee Marimekkoa luotsaamaan ja eilisen perusteella sanoisin, että suuntaviivat alkavat jo hahmottua. Uuden luovan johtajan kokemus ja historia näkyvät jo ensi syksyn mallistossa, joka vie Marimekkoa entistä pelkistetympään ja selkeämpään suuntaan. 

marimekko5.jpg

Marimekolle tyypillinen siluetti ei koskaan ole ollut tyköistuva tai vartaloa myötäilevä klassisia kotelomekkoja lukuunottamatta, vaan vaatteissa on aina saanut olla väljyyttä, rentoutta, pituutta ja pelkistettyä runsautta. Olen kuullut monien kaipaavan Marimekon vaatteisiin jo pitkään enemmän muotoa ja istuvampia leikkauksia – ja nyt näyttäisi siltä, että sellaisia olisi luvassa. Siluetti ei sinänsä ole muuttumassa, mutta tuore syysmallisto tuntuu tuovan sitä lähemmäksi tätä päivää. Pieni freesaus on tehnyt terää!

Se ehkä olikin päällimmäinen ajatus eilen malliston nähtyäni, että viimein Marimekko alkaa näyttää nykyaikaiselta. Se tietysti jakanee mielipiteitä, tarvitaanko jälleen yhtä samanhenkistä skandityylistä merkkiä jo olemassaolevien rinnalle. Paikoin olisi voinut kuvitella katselevansa COSin tai & Other Storiesin näytöstä, mutta tutut (ja muutamat uudetkin) printtikuosit pitivät ajatukset tiiviisti Marimekossa. Uudenlaisista muotokielen sävyistä huolimatta jäi silti vahvasti tunne perinteiden kunnioituksesta. Marimekko näyttää silti yhä Marimekolta.

marimekko11.jpg

Siinä missä Marimekon mallistot ovat aiemmin olleet todella monipuolista väri-ilottelua ja kuositykitystä, värien ja printtikuosien määrää on ainakin ensi syksyn mallistoon hiukan rauhoitettu. Mallistoon on valikoitu hillitysti printtejä ja värimaailma on entistä yhtenäisempi. Ilme on myös entistä mustavalkoisempi ja mustien, harmaiden ja valkoisten sekaan on ripoteltu tehosteväreiksi oranssia, pinkkiä ja punaista harkiten.

Virkistävää oli myös huomata, että materiaalipuolella on lähdetty rohkeasti uusille urille. Ainaisen puuvillan ohella syksyn kokoelmassa nähdään nimittäin tutuin Marimekko-kuosein varustettuja silkkipaitoja, vajaamittaiset ja väljät nahkahousut sekä lampaankarvatakki. Tuttuja kuoseja vilisee myös kapealinjaisissa maksimekoissa – veikkaan vain, että monelle suomalaiselle noista tulee hiukan liikaa yöpaita-fiilis. 

marimekko1.jpg

Kaiken kaikkiaan syksyn mallisto näyttää minusta tasapainoiselta, modernilta ja Marimekolta – ja se on minusta onnistunut saavutus. Marimekon linja tuntuu hyvän aikaa olleen vähän hukassa ja Teurnellilla vaikuttaisi olevan selkeä näkemys siitä, mihin suuntaan sitä tulisi viedä. Jään siis jälleen uteliaana odottamaan, mitä kevät 2016 tuo tullessaan. Mutta miltäs teistä muista vaikuttaa? Sytyttääkö uusi mallisto ja millaisina näette Marimekon tulevaisuuden näkymät?

Translation: Sneak peek to the new Marimekko AW15 collection! Anna Teurnell, the new creative director of Marimekko, is definitely leading the brand to a clear direction: more modern, simpler and younger – yet she shows respect to the traditional Marimekko prints and style. Yay: fresh colour palette, new materials like silk, shearling and leather and nice variety of silhouettes. Nay: maxi dresses that look like night gowns. Altogether, I’m having a good feeling about this!

marimekko2.jpg marimekko4.jpgmarimekko3.jpg marimekko6.jpg marimekko7.jpg marimekko8.jpg marimekko10.jpg marimekko12.jpg marimekko13.jpg

Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia

Tags: , , , ,

Categorised in: Muoti

22 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • MarikaJohannaP

  Marimekko ei ole koskaan ollut mun juttu. Mulla on tullut aina sellainen boheemi kuvismaikka olo kun olen ajatellutkin päälle Marimekkoa, ja ei sellaisella hyvällä tavalla.

  Kun Anna Teurnell valittiin ohjaksiin odotukseni nousivat korkealle. Alusta asti on tullut tunne että nyt Marimekosta voi kehittyä jotain uutta. Ja olen kyllä innostuneena katsonut näitä uusia kuvia mallistosta. Unikkokuosi on edelleen pannassa osaltani, mutta tämä kokonaisuus on upea.

 • tiia_

  Oikeaan suuntaan ollaan varmaankin menossa. Ei tämä nyt kauheasti sykähdyttänyt kuitenkaan; päällimmäinen fiilis on ”ihan kiva”. Toivoisin Marimekolta rohkeutta tehdä ihan omaa juttuaan, koska just niitä mainitsemiasi COSeja ja &Other Storieseja on jo liikaa. Toivoisin myös, että Marimekko satsaisi laatuun vähän enemmän. Mielenkiintoista seurata, mihin suuntaan mennään tästä eteenpäin…

 • sonsaa

  Nostitkin tekstissäsi esiin niitä asioita, jotka minusta Marimekon vaatteissa on ollut vialla. Liian muodottomia vaatteita, jotka eivät imartele naisvartalon kurveja, ja aivan liikaa kuosien iloista värileikkiä. On hienoa, että tätä kaikkea on hieman hillitty, vaikka värit ja kuosit ovatkin iso osa Marimekkoa. Liika on kuitenkin liikaa. Myös uusien materiaalien käytöstä ehdottomasti peukut pystyyn. Tuo tyylikkyyttä ja edustavuutta ihan eri tavalla. Kiinnostuksella siis seurataan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan!

 • Marianne k.

  Eihän tuollaisiin huonosti istuviin säkkeihin voi pukeutua kuin anorektiset 180-senttiset mallit -__-

 • Olen eri mieltä. Tässä You feelin it -blogin postauksessa on hyviä kuvia Tokion näytöksestä: http://www.lily.fi/blogit/you-feelin-it/marimekko-fw2015-first-photos-japan-presentation
  Minun silmääni vaatteet näyttävät todella mukavilta myös niiden lyhyempien mallien päällä.

  Minulle tulee mieleen kovasti jo mainittu COS ja Other stories mutta myös Samuji. Ihan hyvässä mielessä.

 • EmiliaMaria

  Ei oikein iske vieläkään. En tiedä onko tässäkin syynä nuo vaatehengarit jotka ovat synkkiä kuin myrkyn nielleet. Eikö tarkoitus ole myydä mielikuvia (ja vaatteita) hyvällä ololla, ilolla ja raikkaudella. Nyt on nuoria kauniita neitejä kuin myrskyn merkkejä allakan reunassa, en mä halua ainakan pukeutua säkkiin, jos se vetää mielen noin mustaksi? Miksi ihmeessä mallit eivät saa hymyillä/olla iloisia muotinäytöksissä? 

 • On jännä nähdä, mihin suuntaan Marimekko kehittyy jatkossakin! Nämä kuvat ainakin näyttävän mielenkiintoisilta, vaikka kaikkia vaatteita en osaisikaan päälleni kuvitella.

 • Jimmy

  Vilkaisepa kuvia uudelleen niin huomaat, että monet malleista hymyilevät. Hymyileminen muotinäytöksissä on muutenkin aivan epäolennainen asia (kuten varmaan itsekin tajuat jos mietit asiaa tarkemmin).

 • Vähän säkkimäisiä ovat kyllä vieläkin nuo vaatteet, vaikka suunta on oikea minustakin! Silkkipaidat ja lammastakki tuovat vähän vaihtelua. Eivät nuo vieläkään oikein pue tällaista lyhyttä ihmistä, jonka paras ja mieluiten korostettava puoli on sitten kuitenkin se vyötärö. :)

 • Yleensä Marimekon mallistoista löytyy aina joku yksittäinen juttu tai vaate, joka on kiinnostava, mutta suurin osa on sellaisia, joita en koe omakseni. Mekkojen kuosit usein kiinnostavat, mutta kun muotokielenä on kaapu, niin kiinnostus tyssää siihen. :)

 • El Mungo

  Marimekon värimaailma on ihana! Rönsyileviä kuoseja, graafisia kuoseja, tykkään, tykkään! MUTTA leikkaukset ihan pielessä! ”smart, fitted and well cut” ei ilmeisestikkään ole Marimekon juttu. Ikuisen Unikko kuosinkin voisi sulloa takaisin pöytälaatikkoon!

 • Idieh

  Uskaltaisinko valtuuttaa jonkun ostamaan mulle nuo nahkahousut sovittamatta? Täykyt. Ja niitä harvoja asioita jotka näiden kuvien perusteella sykähdyttää. Mun silmään ”kuvisopettaja” on muuttunut jonkun toisen aineen opettajaksi, eikä se ilahduta henkilökohtaisesti lainkaan. 

 • Västis

  Teurnellin mukaantulo on minusta positiivista… myös Marimekon liikevaihdolle, olettaisin. Minulla on joitain Marinekon vaatteita, jotka ovat todella kivoja, mutta kuvastot aiheuttavat suurimmaksi osaksi silmien pyörittelyä. Aivan liian laatikkomaisia vaatteita usein ankean värisillä kuoseilla. Oma periaate muutenkin on, etten viitsi maksaa maltaita huonosti istuvasta koltusta, jollaisen tekisin itsekin yhdessä iltapäivässä.

  Valitettavasti puhkikukunutta Unikkoa ei näemmä vielä ole laitettu naftaliiniin, mutta toivossa on hyvä elää. :D Marimekolla on kuitenkin kauniitakin kuoseja, joten toivon että vaatteetkin olisivat niiden arvoisia. :)

  Niin joo, japanilaiset onnistuvat aina näyttämään niin söpöilyä ja tyylikkäiltä jopa mielestäni karseissakin Marimekon kaavuissa. :D

 • Mikko L.

  Pakko oli klikata auki, toivon Marimekolle niin paljon menestystä.

  Ihan ok suunta, vaikkakin näin miehen näkövinkkelistä. Mutta liian pieni askel minusta.

  Nyt ne leikkaukset ja mallit pitäisi saada kuntoon ja äkkiä. Myös materiaalivalinnat luonnollisempaan suuntaan. Mitä ihmettä viskoosi tekee materiaalivalinnoissa?!

  Unikko on kaunis kuosi. Ehkä Marimekon kanattaisi keskustella enemmänkin D&G:n kanssa siitä miten se kannattaisi tuotteistaa.

 • Sra

  Kokoelma oli musta jotenkin… hyvin ruotsalainen. Eli juurikin mainitut Cos ja &otherstories tulivat mieleen. Oon itse pitkän linjan marityttö mutta suhteeni on ollut ongelmallinen, kun vaatteet eivät useinkaan imartele (mun) vartaloani. Muutos on siis tervetullutta, mutta tästä en ole vielä ihan varma.

  Suunta on oikea mutta ehkä olisin toivonut vähän rohkeampaa värimaailmaa. Nyt kaikki mulle rakkaat kuosit puuttuivat, eikä niillä kauheasti leikitty :D Lisäksi toivon, kuten joku yllä totesikin, että Marimekko uskaltaa tehdä omaa juttuaan, eikä lähtisi liikaa matkimaan ruotsalaisia.

  Mielenkiinnolla odotan tulevaisuutta! Kyllä noi pitkät tunikat ainakin sen verran houkuttaa että käyn niitä varmasti sovittelemassa syksyllä. :)

 • Lilla Gumman

  Lähivuosien Marimekko-tuttavuudet ovat olleet laadultaan isoja pettymyksiä. Oiva-kahvikupeissa palaa ”etusormen selkä” kun se osuu kuumaan kuppiin, trikoo-lakanat kylvivät pesusta ja tuuletuksesta huolimatta huoneen ja muut liinavaatteet täyteen tekstiilipölyä ja vanhat kunnon pallopaidat menettävät nopeasti ilmeensä käytössä. Kankaiset kukkarot ja pussukat hapertuvat myös käytössä ennätysvauhtia. Toivoisin sormet ristissä, että Marimekko alkaisi satsata laatuun ja ekologisiin materiaalivalintoihin. Uskomattoman hienoa olisi myös jos tuotantoa palaisi Suomeen ja panostettaisiin kotimaiseen käsityöhön. Ihan sama vaikka hinnat vähän nousisivatkin, sitten ainakin maksaisi ilolla.

 • Sra

  Joo, pakko kyllä todeta että mäkin olen välillä ihmetellyt, mistä oikein tuotteissa maksan, kun ne tuotetaan ulkomailla ja laatu on välillä mitä on……

 • elina5

  Olen aina tykännyt Marimekosta, mutta tämä on silti mielestäni askel parempaan suuntaan. Toivoisin eritoten panostusta laatuun. Hinnat ovat usein jo suht koht korkeita, mutta eivät valitettavasti aina korreloi laadun kanssa. Minulla on joitain aivan loistavasti aikaa ja kulutusta kestäneitä vaatekappaleita, useimmat niistä villaa, mutta esim. uusin tasaraitapaitani oli lähes käyttökelvoton jo puolen vuoden jälkeen. Pesun jälkeen se kestää hyvänä noin tunnin, sen jälkeen se muuttuu epämääräiseksi möykyksi. Sen sijaan pari yli 10 vuotta vanhaa tasaraitaa on lähes uudenveroisia. Niiden kangas myös tuntuu näppeihin erilaiselta, jotenkin paljon tiiviimmältä.

 • naanamiia

  Tiedoksenne, että viskoosi on luonnonkuitu siinä misä puuvillakin. Sen valmistusmenetelmä vain on eri. Viskoosi on yksi omista lempimateriaaleistani! Hengittävä ja kestävä materiaali!

 • Esimerkiksi tässä lisätietoa viskoosista joka on muuntokuitu…

  http://prosessitekniikka.kpedu.fi/doc-html/tekokuid.html

 • AnnaAusseista

  Mutta japanilainen vartalonmalli lyhyellä ihmisellä siellä ei ihan vastaa lyhyttä suomalaista. Hartialinjasta lähtien kaikki ihan eri. 

 • tralalallaa

  Mitä sitten?
  Sitähän se ei muuta että Marimekon vaatteet näyttävät tuossa näytöksessä hyvältä myös/nimenomaan hyviltä japanilaisten mallien päällä.
  Ei suinkaan Marimekko niin tyhmä ole että tekisi vaatteita vain jollekin yhdenlaiselle ”suomalaiselle muodolle”?

Related posts