24/03/15

Laavaa, lasia ja pieniä tulivuoria

68 PetitsVolcans-IIIF-AnneRombach-small12_1240.jpg

Olen aina pitänyt lasitaiteesta ja Suomessa saammekin olla ylpeitä ihan poikkeuksellisen komeasta lasitaideperinnöstämme. Meillä on Timo Sarpanevaa, Oiva Toikkaa, Tapio Wirkkalaa, Alvar Aaltoa, Kaj Franckia, Björn Weckströmiä ja monia muita nimekkäitä lasitaiteilijoita. Uuden polven kiinnostavia lasitaiteilijoita ovat muun muassa ystäväni Man Yau ja vaikuttavan ensiaskeleensa lasitaiteen saralla otti hiljattain myös kuvittajana tunnettu Laura Laine, jonka debytoi lasitaiteilijana vastikään Designmuseossa merellisillä töillään.

Taannoisella Reykjavikin reissullani tutustuin DesignMarchilla kekseliääseen paikalliseen lasitaideprojektiin, jonka inspiraationa ovat toimineet Islannin tulivuoret. Projektin taustalla on Reykjavikiin ja Kööpenhaminaan asettuneen IIIF-nimisen islantilais-ranskalaisen design-kollektiivin Agla Stefánsdóttir,  Sigrún Halla Unnarsdóttir ja Thibault Allgyer, jotka näkevät runollista yhtäläisyyttä sulan laavan ja kuuman lasimassan välillä. Petits Volcans -lasitaidekokoelmassa on oma teos jokaiselle tulivuoren erilaiselle vaiheelle – meikäläiselle tällä näyttelyllä oli myös yleissivistävä merkitys, sillä en tiennyt, miten monenlaisia tulivuoriakin voi olla olemassa tai millaisia vaiheita tulivuori käy läpi. Tai jos joskus tiesinkin, se on sitten kouluvuosien päässyt unohtumaan.

petits-volcans1.jpg

Idean ja visuaalisen ilmeen lisäksi näissä töissä on minusta kiehtovaa se, miten ne on saatu aikaan: kukin työ on syntynyt kahden lasinpuhaltajan yhteistyönä niin, että kumpikin puhaltaja puhaltaa yhtäaikaisesti omaa osiotaan ja liittää ne samalla toisiinsa. Jos kiinnostaa päästä kurkistamaan töiden tekoprosessia tarkemmin, niin sen voi tehdä alla näkyvän dokumentin kautta. Työt on toteutettu yhteistyössä ranskalaisen lasitaiteen keskuksen CIAV:n (Centre International d’Art Verrier) kanssa, jonka juuret ulottuvat 1700-luvun alkuun asti. Kiehtova projekti! Ja astetta jännittävämpiä vaaseja ja kulhoja. ;) Onko siellä ruudun takana muita lasitaiteen ystäviä?

Translation: On my trip to Iceland I saw a really interesting art glass project called Petit Volcans at the DesignMarch. The art project created by design collective IIIF and CIAV (The Center of Glass Art) in France has been inspired by the volcanos in Iceland and by the five different stages of a volcano. It definitely is interesting to see the material similarities between the hot lava and melted glass. One of the most fascinating parts of this art project is how the works have been made: each product is made by two glass blowers blowing simultaneously, both responsible for one part of the product. If you’re interesting in seeing how that really happens, check out the video documentary of the process below.

Photo: IIIF / Anne Rombach

Tags: , , , , , ,

Categorised in: Koti, Kulttuuri

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Related posts