19/03/15

Retkellä makuuhuoneen lattialla eli kuulumisia sänkyrintamalta

25 82 karup-dubstep

Terkkuja täältä makuuhuoneen lattialta! Seuraava kuukausi-pari tullaan viettämään retkeilyhengessä lattianrajassa patjalla yöpyen, sillä pienen logistisen säädön takia en omista tällä hetkellä sänkyä lainkaan. Mutta mikäpäs siinä, käy se näinkin.

Kertoilin pari kuukautta sitten sänkytilanteestamme: sama peti ei kertakaikkiaan käynyt meille molemmille eikä tuon meikäläisen Duxianan tuunaaminen poikakaverin tarpeisiin sopivaksi vain onnistunut, joten edessä oli uuden sängyn hankinta. Suurkiitos vielä kaikille vinkkejä ja ideoita jakaneille – niistä oli iso apu uutta sänkyä metsästäessä!

Ihan kivutta en tuosta vanhasta rakkaasta sängystäni malttanut luopua, sillä minulle se oli paras koskaan omistamani sänky – kauniskin vielä. Lopulta ei enää vaihtoehtoja ollut, kun kaikki oli kokeiltu. Ostimme jopa kokeen vuoksi vanerilevyn, joka sujautettiin runkopatjan ja petarin väliin poikakaverin puolelle sänkyä jämäköittämään, mutta edes siitä ei ollut apua. Tämän nimenomaisen selkäongelmaisen selkä vaatii täysin joustamattoman ja mahdollisimman kovan alustan. Kun vaakalaudalla on toisen terveys, oli tietysti ilmiselvää, että sänky sai mennä.

karup-rock-o.jpg

Tehtävänämme oli siis ensin päästä vanhasta sängystä eroon ja sitten löytää sänkyratkaisu, joka soveltuisi molempien tarpeisiin. Runkopatjat ja joustinpatjat suljimme suoraan pois vaihtoehdoista, sillä poikakaverin selälle sopii parhaiten täysin vakaa ja kova alusta. Monien suosittelemasta Tempurista emme ole kumpikaan koskaan tykänneet, joten jäljelle vaihtoehdoista jäivät futon sekä perinteinen vaahtomuovipatja, jollaisilla hän kokee nukkuvansa kaikkein parhaiten.  

Se ei tosiaankaan ole ihan yhdentekevää, millaisessa sängyssä yönsä uinuu – vietämmehän elämästämme noin kolmasosan nukkuen. Itsekin huonossa sängyssä aikoinani kärvistelleenä ymmärrän sopivan sängyn ja hyvän yöunen merkityksen, mutta vielä isompi juttu oikeanlainen nukkuma-alusta on tietysti sellaiselle, joka joutuu elämään jatkuvien selkävaivojen tai kipujen kanssa. Hyvä sänky voi parhaimmillaan parantaa unenlaatua ja vähentää kipuja merkittävästi, huono sänky sen sijaan voi jopa pahentaa vaivoja entisestään.

Koska meillä ei ollut säilytysmahdollisuutta kahdelle sängylle, laitoin ensin vanhan sängyn myyntiin. Onneksi sänky kävi kaupaksi melko vikkelään ja kun kaupat oli lyöty viimein lukkoon, oli aika ryhtyä etsimään uutta. Vaihtoehtoja oli siihen mennessä jo kartoitettukin, mutta halusimme vielä käydä koemakoilemassa vuoteet vielä kertaalleen. Jaetulla ykkössijalla vaihtoehdoissa olivat Ikean simppeli Morgedal-patja, josta oli saatavilla useampaa eri kovuutta sekä futon, jonka suhteen olin hiukan mietteliäs, mahtaisiko se sopia minun selälleni.

karup-poetry.jpg

Päädyimme lopulta koemakoilun ja mietintähetken jälkeen futoniin siten, että hankimme kaksi erillistä patjaa. Poikakaverille sellainen perinteinen kivikova kookos-puuvilla-patja ja minulle pehmeämpi ja kimmoisampi, jossa on höysteenä välissä luonnonkumia ja hevosenjouhia. Patjat ovat erilaisista sisuksistaan huolimatta samankorkuiset, joten asettuvat varmasti ihan nätisti rinnakkain. Mitä luulette, riittääköhän yhteinen kuminauhoilla kiinnitettävä petari pitämään patjat paikoillaan? Ovathan nuo futonit melkoisen painavia, että sinänsä ei uskoisi niiden kamalan helposti luistelevan erilleen.

Rungoissa päädyimme tanskalaisen Karupin Dubstep-malliin (postauksen ykköskuvassa), joka näytti sopivan minimalistiselta ja oli vaihtoehtojen joukossa korkeimmasta päästä. Valitsimme päätytynyn väriksi valkoisen, sillä patjatkin ovat meillä valkoiset. Tismalleen mieluisaa runkoa ei ulkonäöllisesti ja korkeuden puolesta valmisvaihtoehdoista sopivan levyisenä löytynyt, joten päädyimme sen suhteen kompromissiin. Visuaalisesti tykkäsin eniten Rock-O-rungosta sekä uudesta Poetry-sohvamallista, mutta niiden leveys 130-140 cm leveys on meille liian vähän.

karup.jpg

Onnistuin myös jo tilauksen tehtyämme löytämään Karupin Facebook-sivuilta tuollaisen valkoisen siron ja kauniin uuden runkomallin (yllä), jota ei vielä löydy edes merkin omilta nettisivuilta. Harmi! Ehkä sitten joskus tulevaisuudessa, jos joskus haluamme vaihtaa runkoa toisen näköiseen. Mutta tuo Dubstep on siis varmasti erinomainen sekin eikä sitä runkoa tietenkään päiväpeiton alta juuri edes näy. Nyt vain jännitän, mahtuvatko vanhat sängynaluslaatikot uuden vuoteen alle vai eivät. Sormet ja varpaat ristissä.

Onkos muilla kokemuksia futoneista? Vaikeahan se on aina tuolla huonekaluliikkeessä hetken makoilulla päätellä, mikä on sitten pidemmällä tähtäimellä itselle se sopiva sänky, mutta toivotaan, että valinta meni nappiin. Toisaalta, veikkaan, että kahden kuukauden lattialla nukkumisen jälkeen mikä tahansa peti tuntuu melkoiselta luksukselta. ;)

Translation: Greetings from the bedroom floor, where we’ve been sleeping for the past days since my old bed was sold and the new one hasn’t got home yet. After a lot of thinking we ended up getting a futon bed from Karup with two different futon mattresses – my boyfriend got himself a traditional hard one and I wanted a softer and bouncier mattress.

We ended up getting the Dubstep bed (in the first pic of the post) but I feel a little bit sorry I only found that new white and lighter bed (in the picture above) on Karup’s Facebook page right after we had already placed our order. But hey, such is life. Besides, I’m not sure if that new model is out yet – it’s not even listed on their website. Maybe next time, when we’re looking for a bed. And I bet when we finally get our new mattresses and bed, after sleeping a couple of months on the floor, it will feel luxurious no matter what it looks like. :D

Photos: Karup

Tags: , , ,

Categorised in: Elämä, Koti

25 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • minna

  Ostin kotoa muuttaessani muutama vuosi sitten ”uutena käytettynä”, eli avaamattomassa pakkauksessa, Futonian tuollaisen paksumman ja pehmeämmän futonin. Paras sänky ikinä <3 Aiemmin mulla oli Hästens, ei mikään huono sänky sekään, mutta kyllä futon vie siihenkin verrattuna voiton sata-nolla.

 • Jenniii

  Mahtavaa kuulla! Uutta sänkyä siis innolla odotellen… Duxianasta luopuminen oli tylsä juttu, mutta ehkäpä saan tilalle nyt sitten vähintään yhtä hyvän tai vielä paremman sängyn. :)

 • Aino S

  Hei! Kai infoat jossain vaiheessa, miltä uni maittaa futonilla nukkuessa ja miten paljon työtä futon-patja tuottaa rullailuineen ja muineen? Itselläni on ollut jo muutaman vuoden ajan harkinnassa futon-patja, mutta aina olen jänistänyt sen hankinnassa, kun pelottaa ja epäilyttää, että kuitenkin valitsee väärin.

 • mmie

  Hei, tiedättehän että lattialla nukkuessa patjoja kannattaa tuulettaa usein, etteivät pääse homehtumaan? :)

 • Jenniii

  Patjoissa on ilmeisesti aikamoisen paljon eroa sen suhteen, että kuinka paljon tarvitsee rullailla ja huoltaa. Ainakaan tuo minun valitsemani luonnonkumipatja ei juuri tarvitse rullailua. Riippuu siis hiukan siitä sisuksesta, että millaista huoltoa vaatii. 

  Ei futonia minusta tarvitse turhaan pelätä. :) Ainakin tuolla Futoniassa saimme tosi asiantuntevaa ja hyvää palvelua sekä konkreettisia neuvoja ja suosituksia patjojen valintaan. Mutta voin kyllä tehdä jossain vaiheessa sitten vielä uutta yhteenvetoa kokemuksista, kun olen päässyt sänkyä vähän testailemaan. Sitä joudutaan nyt kuitenkin tosiaan vielä hetki odottelemaan. :D

 • Jenniii

  En ole moisesta kuullutkaan! Kääk, eivät kai ne nyt ihan kuukaudessa-parissa homehdu?

 • marjoannika

  Me ostettiin poikaystävän kanssa viime kesänä juuri tuo samainen Luxus-patja (+ Karupin runo) ja se on ihan ehdottomasti paras sänky, jolla olen koskaan nukkunut. Aluksi mietitytti minuakin, että onko futon liian kova, mutta olen kyllä täysin vakuuttunut ja kiitän oikeasti itseäni joka ilta sänkyyn kömpiessä tuosta ostopäätöksestä! En ole koskaan millään sängyllä levännyt yhtä hyvin. Lisäksi tuntuu ajatuksenakin ihanalta, että viettää yönsä luonnonmateriaalien päällä. :) Meillä on 160 senttinen patja, joka on aika raskas käännellä, joten kaksi kapeampaa patjaa on kyllä hyvä, käytännöllinen ratkaisu!

 • Jenniii

  Jes, huippua kuulla tällaisia myönteisiä kokemuksia, kun olen vähän ollut epävarma futonin valinnasta. Tosin siellä liikkeessä koemakaillessa kyllä huomasin, miten valtavan suuria eroja patjojen tunnuissa voi olla eli futonin ei tosiaankaan tarvitse tarkoittaa sellaista kivikovaa patjaa. :) Ja totta, tosiaan ihan näppärä ratkaisu tuon kääntelynkin kannalta se, että on kaksi erillistä patjaa. Pitää vain toivoa, etteivät kovin helposti luisu erilleen!

 • evergreenoflife

  Varmasti hyvä valinta! Futoneja joissa on välissä muutakin kuin puuvillaa, ei juurikaan onneksi tarvitse rullailla, kääntely riittää aika pitkälle. Onneksi, meillä kun on 2m leveä niin tätä ei ihan helpolla liikuttele :’)
  Toivottavasti teillä ei tosiaan liiku patjat liikaa erilleen, kun ei ole reunoja tuossa rungossa, onneksi futonit on aika raskaita!

 • pöly

  Hauska sattuma, itsekin ostin juuri ensimmäisen futonini myös selkävaivaisen poikaystävän takia! Toivon suuresti, että uusi sänky on hintansa veroinen ja on etenkin poikakaverin selälle vanhaa sänkyä parempi.

 • jazz

  Nukuin muutaman kuukauden lattialla juuri (sunnuntaina sain sängyn viimein!). Suosittelen tosiaan vaikka laittamaan tuolin tms. patjan alle silloin kun sitä ei käytetä, tai nostamaan patjan seinää vasten kalleleen että pohja saa ilmaa myös. Huomasin, että jos en tehnyt näin patja tuntui vähän kostealta lattianpuoliselta pohjasta.

 • Jenniii

  Kiitos vinkistä!

 • ässätässä

  Toivottavasti valitsemasi patja nyt sitten sopii sinulle. Ihan todella toivon niin! Kirjoituksistasi olen itse saanut kuvan, että sinun unesi ovat nyt jääneet toissijaisiksi poikaystävän selkävaivojen rinnalla. Olisi aika kamalaa, jos jouduit luopumaan itsellesi täydellisesti sopivasta sängystä toisen ongelmien vuoksi. Itse olen aikanaan suostunut liian kovaan sänkyyn toisen tarpeiden takia, ja unenlaatuni huononi kamalasti. Nyt muuton yhteydessä onneksi pääsen tuosta itselleni sopimattomasta sängystä eroon. Ei enää ikinä kompromissipatjoja toisen ehdoilla, se on oma kantani! Oma uni on kuitenkin niin tärkeä asia.

 • Marbi

  Itsellä meni n. 3 kuukautta tottua nukkumaan futonilla. Aluksi tuntui, että kaikki luut ottivat vastaan.
  Muutaman kuukauden kuluttua mihinkään ei enää sattunut ja myös minua muilla sängyillä vaivanneet alaselkäkivut ja jumit hävisivät. Futonia en vaihtaisi enää pois mistään hinnasta. Eli ei kannata säihkähtää, jos alussa ei sänky tunnu heti täydelliseltä. :)

 • Jenniii

  Kiitos kun huolehdit! <3 :) Mutta kyllä tässä ilman muuta on ollut tavoitteena löytää molempien tarpeisiin sopiva peti. Tällainen tilanne vaatii hiukan kompromissia molemmilta, mutta minun on helpompi joustaa kuin selkävaivaisen – ja mielellään kuitenkin saman vuoteen jakaisimme.

  Vaikka tuosta vanhasta ihanasta sängystä luopuminen oli haikeaa ja harmitti, olen nyt tosi hyvällä ja luottavaisella mielellä tuon uuden futonin suhteen. Avainjuttu tässä on juuri se, että saimme molemmat valita mieleisemme patjat, jotka ovat tunnultaan kuin yö ja päivä, vaikka kumpainenkin on futon. Paras vaihtoehto tämän kaltaisessa tilanteessa on nimenomaan valita sellainen sänkyratkaisu, johon voi liittää kaksi erilaista patjaa. Minä en pystyisi nukkumaan niin kovalla alustalla kuin poikaystävä eikä hän taas pystyisi nukkumaan joustavammalla ja pehmeämmällä patjalla (vaikkei siis minunkaan patjani mikään superpehmeä ole). Olen siis luottavaisin mielin, että tuo uusi sänky tulee varmasti olemaan hyvä molemmille.

  Alun harmistuksen jälkeen muistuttelin itselleni, että kyse on lopulta kuitenkin vain sängystä. Niitä saa uusia ja Duxianojakin saa uusia, jos joskus oikein tulen katumapäälle. Poikaystävääni on kuitenkin vain yksi ja hänen terveytensä on minulle tärkeä. Kun näkee päivittäin, millaista selkävaivojen kanssa on elää, sitä tietenkin haluaa tehdä kaikkensa, että toisella olisi mahdollisimman hyvä olla. Ja jos noinkin pieni asia kuin sänky voi parantaa hänen elämänlaatuaan merkittävästi, on selvää, että silloin etsitään parempi ratkaisu. Eihän tämänkään sängyn kanssa naimisissa olla eli toivotaan, että tämä toimii, mutta jos ei, niin ainahan siitä pääsee tarvittaessa eroon. :)

 • Jenniii

  Hyvä kuulla! Olen muiltakin futoniin siirtyneiltä kuullut, että kannattaa antaa aikaa muutama kuukausi, sillä futon voi kuulemma vaatia pienen totutteluajan ennen kuin alkaa tuntua mukavalta. Yritän siis muistaa tämän, jos alkuun ei tunnu heti täydelliseltä. :)

 • Petratui

  Moi! Mäkin oon pohtinut futonin ostoa. Tommoset erilliset patjat kuulostaa fiksuilta, paitsi painoerojen vuoksi myös liikuttelun kannalta! Mistä näkis noiden patjojen ja runkojen hintoja? :)
  Makoisia unia toivotellen.

 • Petratui

  Äh, löytyihän ne :)

 • ACatAikuinenNainen

  Hei!

  Mielenkiintoisia ja kivoja kuvia.

  Minulla Ei ole ollut Futonia, mutta tykkään samantyylisistä sängyistä kuin Löytämäsi Karupin malli, samantapainen Aikanaan Askon mallistossa oli kiva Musta,Ruskea nätti sänky. Jäljelle minulle on jäänyt Kiva Yöpöytä. Olen myös miettinyt Uutta sänkyä. Moottoroidut Sängyt ovat Suosittuja tuttujeni keskuudessa?

  Huonekalut kestävät kauan, Trendit vaihtuvat. Mielenkiintoista mikä olisi Hyvä&Sopiva sänky itselle vai mitä?

  Kivaa&Reipasta viikonloppua.

 • ässätässä

  No se on kyllä ihan totta, että eihän mikään tuollainen sänkypäätöskään onneksi ikuinen ole. Ja tietenkin on tärkeää ajatella sitä kumppania ja aina sitä haluaa rakkaansa oloa parantaa jos mahdollista, mutta myöskään itseään ei saa unohtaa. :) Erilliset patjat molemmille on kyllä aina hyvä ratkaisu, jos on eripainoisia ja muutenkin erilaisia nukkujia. Nyt vaan sitten uutta sänkyä rauhassa testailemaan, kunhan se teille saapuu. Kauniita unia!

 • Emiii

  Moikka! Meilläkin on haaveissa ja lähitulevaisuuden suunnitelmissa vaihtaa ikivanha sänky futoniin. Käytiin tänään testailemassa ja itselleni parhaimmalta tuntui juurikin luonnonkumipatja, poikaystävän selälle taas kovempi patja tuntui sopivammalta.

  Olisikin kiva kuulla hieman kokemuksiasi hetken käytön jälkeen. Kerrothan siis jonkin ajan päästä kommenttejasi patjasta ja siitä pysyvätkö patjat hyvin yhdessä? :) Meilläkin edessä taitaa nimittäin olla sama ratkaisu, eli kaksi erillistä patjaa kun kovuusmieltymykset ovat hieman erilaisia. Mietityttää vain pysyvätkö patjat hyvin yhdessä ja muodostuuko väliin helposti ”kuoppa” käytössä. Kommenttejasi siis odotellessa!

 • Futonilla olen nukkunut ainakin 10 vuotta ja todella tyytyväinen olen ollut.

 • kiiltomato

  Itse haaveilin varmasti ainakin vuosikymmenen verran futonista ja olin onneni kukkuloilla, kun tuli tilaisuus ostaa se. 160 cm leveä täyspuuvillainen paksu patja muutti meille ja se vaikuttikin alkuun todella hyvältä ja toimivalta.

  No, vuoden kestin ja kärvistelin, kunnes futon oli pakko myydä. Oma selkäni ei kestänyt sitä loppujen lopuksi ollenkaan. Muutama ensimmäinen kuukausi meni hyvin itselläni ja miehelleni ei myöskään tullut mitään vaivoja, mutta minun selkäni se patja söi. Patjaa rullattiin tunnollisesti 1-2 kertaa viikossa ja muutenkin yritin kaikkeni, että se olisi ollut hyvä, mutta ei.

  Tilalle ostettiin Ikean ihan tavallinen runkopatja ja tempurmainen petari. Kuukausi tai pari meni, kun en tykännyt ja selkä oli kipeä, mutta näin parin kolmen vuoden päästä olen erittäin tyytyväinen hankintaan. Kun selkä sai toipua ja tottua, tuota parempaa sänkyä ei nyt olekaan. Nukun hyvin ja sikeästi, eikä selkäkään vaivaa.

 • Maiju (futonian myyjä)

  Kivaa keskustelua täällä :) On tosi tavallista että uuden patjan ostaminen jännittää, koska kaikki ovat varmaan ostaneet joskus sängyn, joka ei vastannutkaan toiveita/tarpeita.
  Koska futon-idea perustuu siihen, että paino on enemmän luilla kuin lihaksilla, futonilla maatessa veri pääsee kiertämään paremmin, koska lihakset pääsevät rentoutumaan. Tämä on se hyvien unien ja terveen selän juju. Erityisesti selkärangan kunto on aika paljon kiinni siitä, miten hyvin veri siellä kiertää. Länsimaiset patjat jousineen yms. perustuvat ”sink in” ajatukseen, että patjan pitää joustaa kropan alla. Silloin paino on lihaksilla, ja veri ei kierrä yhtä hyvin. Myös sellainen patja pehmenee ajan kanssa materiaalien vuoksi. Futon taas pysyy samanlaisena / hieman kovettuu, minkä vuoksi se on vielä vuosienkin jälkeen selälle hyvä. Futonin ostamista ei tämän vuoksi kannata tai tarvitse hirveästi jännittää. Patjoja onkin juuri erilaisia, kuten Jenni mahtavasti kuvailee kirjoituksessaan, ja jokaiselle varmasti löytyy sopivan kovuinen patja alkuun. Lisäbonuksena saa luonnonmateriaalien edut: hengittävyyden ja puhtaan nukkumisympäristön ilman synteettisten materiaalien höyryjä… ;)

 • Maiju (futonian myyjä)

  Olet oikeassa, tosin vähän aikaa voi patjaa pitää lattialla, jos siihen on tarve. Kunhan vain muistaa käännellä patjaa välillä, ja nostaa esim. seinää vasten pystyyn siivotessa. Myös huoneen lämpötila ja kosteus vaikuttavat asiaan. Jos lattia on yhtä lämmin kuin huoneilma, silloin riski on pienin. Jos taas lattia on kylmä ja huoneilma lämmin, patjaan kropasta tuleva kosteus jää jotenkin helpommin sisään. Tämä on oma kokemukseni. Myös patjamateriaali vaikuttaa siihen, miten hyvin tai huonosti se kestää suoraan lattialla. Esim. villa kestää todella hyvin, koska se hylkii jo itsessään likaa ja kosteutta. Samaten, puuvilla on kosteudelle herkin materiaali, joten jos patjassa on useita kerroksia eri materiaalia, niin se kestää paremmin. Myös luonnonkumi on kestävä ja kosteutta sietävä materiaali. Luonnonkumi ja villa ovat parhaat materiaalit myös esim. kesämökillä ympäri vuoden käytettävään patjaan. Myös Jennin valitsemassa Luxus-patjassa on pinnoissa villakerros, paksulti luonnonkumia, ja suht vähän puuvillaa, joten sen kosteudenkesto on parhaimmasta päästä.

Related posts