Valokuvataidetta museossa ja taskussa
36 63
Yhteistyössä Suomen valokuvataiteen museo
Kulttuuria pukkaa! Kuten tuossa aiemmin tänään jo lupailin, niin tiedossa on varsinainen kulttuuriviikko ja nyt otetaan tanssielokuvien maailmasta loikka (olenpas nokkela, hohhoo!) valokuvataiteen pariin. Olen tehnyt jo muutamaan otteeseen yhteistyötä mahtavan Suomen valokuvataiteen museon kanssa ja nyt olemme taas laittaneet viisaat päämme yhteen teidän iloksenne. Luvassa siis pari näyttelyvinkkiä sekä mukava yllätys muutamalle onnekkaalle.
Ensinnäkin on heti alkuun pakko vinkata, että Suomen valokuvataiteen museossa on vielä 12.4.2015 asti meneillään pari aivan huiman mielenkiintoista näyttelyä eli jos vain suinkin ehditte, niin erittäin painava suositus minulta sekä Poliittisen valokuvan festivaalille että Leena Sarasteen näyttelylle. Kävin itse tsekkaamassa molemmat viime viikolla ja jäi tunne, että haluan palata noiden näyttelyiden äärelle vielä toisenkin kerran.

Leena Sarasteen näyttely esittelee valokuvataiteilijana, tutkijana, kuvajournalistina, pedagogina ja taiteellisen tutkimuksen kehittäjänä ansioituneen lahjakkuuden elämäntyötä, jonka vaikutus Suomen valokuvakentällä on ollut merkittävä. Naiskuvaaja oli vielä 60-70-luvuilla lehtipiireissä harvinaisuus ja Saraste antoi oman uransa kautta tietä muillekin naisille lehtikuvaajan ammattiin.
Viiden vuosikymmenen mittaisen uran tehneen Sarasteen näyttelyssä on esillä muun muassa hänen ottamiaan naistenlehtikuvia, kuvia lukuisilta Lähi-idän matkoilta sekä kuvia, jotka näyttävät merkittäviä hetkiä paitsi Sarasteen oman valokuvaajan uran myös koko Suomen valokuvakentän kehittymisen kannalta. Jos muuten kiinnostaa päästä jututtamaan valokuvaajalegendaa ihan kasvotusten, niin siihen tarjoutuu mahdollisuus 11.4., kun Leena Saraste on itse paikalla museolla Slow Art Dayn kunniaksi.

Poliittisen valokuvan festivaali 11.2.-12.4.2015
Poliittisen valokuvan festivaali eli ytimekkäästi PVF on uusi kolmivuotinen valokuvatapahtuma, joka on omistettu kantaaottavalle valokuvalle sekä valokuvaajille, jotka haluavat kuvillaan muuttaa maailmaa. Päänäyttely Kolmanteen Polveen on esillä Suomen valokuvataiteen museossa, mutta tiedot muista festivaalin pienemmistä näyttelyistä voi kurkata PVF:n omilta nettisivuilta.
PVF:n ensimmäisessä näyttelyssä esitellään valokuvasarjat seitsemältä eri puolilla maailmaa asuvalta valokuvaajalta: mukana ovat ruotsalainen David Magnusson, afganistanilainen Farzana Wahidy, venäläinen Tatjana Vinogradova, italialainen Alex Masi sekä suomalaiset Meeri Koutaniemi, Tuomas Linna ja Sara Hornig. Kukin heistä pureutuu töissään ajankohtaisiin aiheisiin, joita pitävät yhteiskunnallisesti tärkeinä.

Kuvien aiheet ovat esillä suomalaisessakin mediassa ja töiden teemoina nähdään muun muassa uskontoa, syrjäytymistä, maahanmuuttoa sekä lasten, naisten ja seksuaalivähemmistöjen asemaa. Festivaalin ensimmäisen vuoden teema Kolmanteen polveen peilautuu töissä sitä kautta, kuinka tavat, yhteiskunnallinen asema tai arvot periytyvät sukupolvelta toiselle, mutta osoittaa myös toisaalta halua taistella periytyviä arvoja vastaan ja saada aikaan muutosta.
Festivaalin voimakkaiden valokuvien tavoitteena on innostaa teemojensa lisäksi ihmisiä pohtimaan paitsi valokuvan asemaa vaikuttamisen välineenä. Tapahtuma haluaakin saada aikaan keskustelua ja kannustaa osallistumaan siihen, mutta järjestäjät toivovat kuvien innoittavan ajatusten lisäksi myös toimintaan. Henkilökohtaisesti on sanottava, että näyttely oli yksi hienoimmista pitkään aikaan. Todella pysäyttäviä ja ajatuksia herättäviä kuvasarjoja.
Kiinnostuneille myös tiedoksi, että ke 25.3. järjestetään Poliittisen valokuvan festivaaliin liittyen keskustelutilaisuus aiheesta ”Voiko valokuvalla vaikuttaa?” Mukana keskustelussa ovat muun muassa valokuvaaja Meeri Koutaniemi, valokuvataiteilija Harri Pälviranta, valokuvatutkija Hanna Weselius, museonjohtaja Elina Heikka sekä valokuvataiteilija Sanni Seppo. Kuun viimeisen keskiviikon kunniaksi tuolloin on myös vapaa pääsy museoon ja keskustelutilaisuuteen klo 17-20. Lisää tietoa festivaaliin liittyvistä tapahtumista Suomen valokuvataiteen museolla voi kurkistaa täältä.

Kiinnostava projekti tänä keväänä on ollut myös Suomen valokuvataiteen museon Taskugalleria, joka tuo valokuvataiteen Instagramin välityksellä kännyköiden näytöille ja sitä kautta kaikkien ulottuville sekä osaksi arkea. Kevään museo esittelee Instagram-tilillään reilut parikymmentä suomalaista valokuvaajaa, jotka saavat kukin vuorollaan viikoksi käyttöönsä ja voivat esitellä tätä kautta omia valokuvausprojektejaan. Taskugallerian alati täydentyvää virtuaalinäyttelyä voi seurata Suomen valokuvataiteen museon instatilin kautta @thefinnishmuseumofphotography.
Vinkataanpa tässä samalla vielä myös museon uutiskirjeestä, jonka tilaamalla saa automaattisesti kutsun kaikkiin näyttelyavajaisiin sekä sähköpostitse tietoa tulevista näyttelyistä ja tapahtumista. Uutiskirjeen pääsee tilaamaan tämän linkin kautta.

Mutta tosiaan, jotain kivaa on itse näyttelyinfon ohellakin teille tarjota, sillä saan arpoa kolmelle onnekkaalle kahden hengen vuosikortin Suomen valokuvataiteen museoon. Henkilökohtainen vuosikortti oikeuttaa siis ilmaiseen sisäänpääsyyn itselle ja ystävälle kaikkiin museon näyttelyihin. Lisäksi kortin haltija saa kutsun kaikkiin museon tapahtumiin ja VIP-avajaisiin sekä 10% alennuksen museokaupan valokuvakirjoista. Lisätietoa vuosikortista löytyy täältä. Jos siis Suomen valokuvataiteen museon vuosikortti kiinnostaa, niin osallistu kisaan kommentoimalla tähän postaukseen. Olisi kiva kuulla mietteitänne noista tällä hetkellä käynnissä olevista näyttelyistä myös! :) Jätä kommenttisi la 21.3.2015 mennessä toimivan sähköpostiosoitteen kera, niin olet mukana kisassa.
Translation: This is to all you photography and culture lovers out there. :) Check out the amazing exhibitions of Leena Saraste and Political Photography Festival at The Finnish Museum Of Photography in Helsinki. The current exhibitions are open until the 12th of April and I can strongly recommend them both. Also, if you’re interested in winning a museum year card, I am giving away three cards for two! Leave a comment in the comment field of this post by March 21st and make sure you have attached an e-mail address that works, and you’re in. :)

Photos: Leena Saraste, Alex Masi, David Magnusson, Tatiana Vinogradova & Sara Hornig
Tags: Helsinki, kilpailu, kulttuuri, menovinkit, Muu kulttuuri, photography, Suosittelen, taide, yhteistyö
Categorised in: Kulttuuri