13/03/15

Tanssielokuvafestivaali Loikka tulee ensi viikolla (+ KISA)

12 65 loikka4.jpg

Yhteistyössä: Tanssielokuvafestivaali Loikka

Hohoi, te tanssin ja kulttuurin ystävät! Nyt olisi taas tiedossa kiva pieni yhteistyöprojekti, sillä ensi viikolla 19.-22.3.2015 järjestetään Helsingissä tanssielokuville omistettu elokuvafestivaali LoikkaLauralle heti alkuun terkkuja, että valitettavasti ohjelmistoon ei (vielä) kuulu Ryan Goslingin tähdittämää tanssielokuvaa, mutta sitä odotellessa…  Ai että, siinä olisivat kyllä sitten kaikki huippuelokuvan ainekset kohdallaan!

Loikka on Suomen ainoa tanssielokuvafestivaali ja lajin ympärille keskittyvä suurempi tapahtuma, ja sen ohjelmistossa esitetään kotimaisen sekä kansainvälisen tanssielokuvan uusia sekä vanhoja helmiä. Kaikkiaan noin 50 elokuvaa sisältävän ohjelmiston pääpaino on lyhytelokuvissa, mutta mukana on myös dokumentteja ja pitkiä elokuvia, joiden joukossa on muun muassa musikaaleja sekä 3D-leffojen erikoisnäytös. Näytöspaikkoina toimivat muun muassa klassikkoleffateatterit Andorra ja Orion. 

loikka5.jpg

Kotimaisista elokuvista yhtenä tärppinä voisi mainita kuvataiteilijana ansioituneen, nuoren Jenni Hiltusen ohjaaman visuaalisesti huikean lyhytelokuvan Grind, joka kuvaa Dancehall queen -tanssityyliä koko komeudessaan ja pyllistää samalla musiikkivideoiden tanssikuville. Myös koreografi-tanssitaiteilija Sari Palmgrenin ensi-illassa esitettävän Connective Patterns -dokumentin aihe on mielenkiintoinen: se kuvaa seitsemän tanssitaiteilijan arkea ympäri maailmaa ja pohtii samalla tanssijan ammattia ja taiteilijuutta.

Ohjelmistovalinnoissa on tehty yhteistyötä Euroopan johtavan tanssielokuvafestivaalin amsterdamilaisen Cinedansen, Quepeciläisen elokuvan levittäjän Ciné Tapis Rougen ja barcelonalaisen Choreoscope-festivaalin kanssa. Cinedans tuo Loikkaan sarjan hollantilaisia Point Taken -projektin lyhytelokuvia, yhteistyössä Ciné Tapis Rougen kanssa esitetään koskettava dokumenttielokuva Over my Dead Body, joka kertoo tanssija-koreografi Dave St-Pierren kamppailusta aikaa vastaan tappavan sairautensa edessä. Choreoscope-festivaalin ohjelmistovaihtona Loikassa esitettävät espanjalaiset lyhytelokuvat purevat tunteisiin ja täydentävät ohjelmistoa dramaturgisesti vahvalla otteella.

Lisäksi Loikan pitkäaikainen kumppani Kansallinen audiovisuaalinen instituutti hellii katsojia musikaaliklassikoilla. Lauantaina 21.3. klo 17 Orionissa esitetään Gene Kellyn tähdittämä Laulavat sadepisarat ja sunnuntain matineanäytöksenä klo 16.00 ihana Disney-klassikko Maija Poppanen.

loikka2.jpg

Lisätietoa ohjelmistosta, näytösajoista ja lipuista saa Loikka-festivaalin omilta nettisivuilta. :) Kurkkaa myös postauksen lopusta Loikan teaser-video, josta saa vähän esimakua tulevasta! Mutta on minulla myös teille pieni kiva yllätyskin, sillä saan yhteistyön tiimoilta arpoa kahteen Loikan näytökseen kahden hengen lippupaketit eli nyt korvat hörölle tai silmät sirrille, sillä osallistumisohjeet tulevat tässä!

Kisassa arvotaan kaksi kahden hengen lippupakettia, joista kumpikin eri näytökseen. Vaihtoehdot ovat tässä:

1) Made for Screen la 21.3. klo 15 / Andorra

2) Dance in Depth 3D + 4K su 22.3. klo 14 / Orion

Kurkkaa Loikan sivuilta elokuvien kuvaukset ja kerro, kumpaan näytökseen mieluummin osallistuisit ystäväsi kanssa. Kerro myös, miksi haluaisit päästä katsomaan tanssielokuvia. :) Jätä kommenttisi tähän postaukseen ma 16.3.2015 mennessä ja muista liittää mukaan toimiva sähköpostiosoite.

loikka3.jpg

Kuvat: MAGMA / Katrin Svabo Bech / Rammatik, GRIND / Paavo Lehtonen, Over My Dead Body / Coop Vidéo de Montréal, Outside in / Petrus Sjövik

Tags: , , , , , , ,

Categorised in: Kulttuuri

12 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • LauraAaaaa

  Lauantain näytökseen.
  Koska tanssi ja elokuva ovat suosikkini taiteenlajeista.

 • iduska

  Molemmat kuulostavat hyviltä, mutta ehkä lauantain näytös kiinnostaa vielä enemmän. Ihan mahtavaa että tällainen tapahtuma on. Ja vielä kivempaa se, että olen muuttanut juuri Helsinkiin ja pääsen kerrankin paikalle :)

 • Jenn Johanna

  Heippa Jenni!
  Jälleen kerran kiitos mielenkiintoisesta postauksesta. Pidät minut kulttuurisesti ajan hermoilla :)
  Haluaisin viedä kumppanini lauantain esitykseen. Hänestä olisi pitänyt tulla jonkun genren kilpatanssija, mutta hän joutui kasvamaan jo hyvin nuorena vastuuta kantavaksi ”aikuiseksi”. Onneksi tanssia voi minkä ikäisenä tahansa ja kunnon kumppanina yritän pysyä tahdissa parhaillaan käynnissä olevalla paritanssin alkeiskurssilla.

 • Hanna Maria

  Kyllä tuo lauantain näytös kipuaa toisen edelle nipin napin. Olen itse tanssinut aina ja lempilajikseni on muodostunut juurikin Dance hall. Aina välillä säännöllisessä tunneilla käymisessä tulee taukoja syystä tai toisesta, mutta rakkaus tanssiin säilyy. Ja mielestäni Channing Tatum on kyllä sata kertaa kuumempi kuin Ryan Gosling, sanoitte mitä sanoitte ;) Kiitos erittäin mieleisestä arvonnasta!

 • Ainomirjam

  Näkisin äitini kanssa mielelläni Made for screenin! Tanssi on suuri osa elämääni, samoin myös äitini elämää. Minne ikinä mennäänkin – esimerkiksi ulkomaille mennessä – otetaan aina ekana selvää senhetkisistä tanssitapahtumista ja -esityksistä. Mahtava arvonta. :)
  aino.m.manninen@gmail.com

 • "We are a culture, not a costume"

  Tuo Jenni Hiltusen Grind-lyhytelokuva kiinnitti heti huomioni, ikävällä tavalla.
  Näkökulmaa siihen: http://tribar.net/namaheapmi/2012/06/valkoisuus-taiteessa/

  En siis itse ole tämän linkkaamani blogin kirjoittaja, mutta olen melko samoilla kannoilla tuon kirjoituksen kanssa. Miksi vähemmistökulttuurit ovat lähtökohtaisesti vapaata riistaa taiteelle? Saamelaisten kulttuuri ja identiteetti ovat muutenkin jo ahtaalla valtakulttuurin puristuksessa, tekee todella pahaa katsoa, kun pukuamme ja kulttuuriamme jatkuvasti karnevalisoidaan ja hyväksikäytetään suomalaisten puolesta.

  Gáktimme on meille todella henkilökohtainen osa etnistä identiteettiämme, kulttuurin piiriin kuuluva pystyy lukemaan sen kantajasta todella monta asiaa; mihin saamelaisryhmään ja sukuun kuuluu, siviilisäädynkin jopa. Ihan ensisijaisesti tietty sukupuolen, mutta se onkin se, missä yleensä feikkipukujen kanssa suomalaiset menevät pieneen, tässäkin Jenni Hiltunen on käyttänyt videolla miesten takin mukaista takkia ja lakkia naistanssijoilla. Puvun pukemiseen on myös tarkka etiketti, tuskin tarvitsee sanoa, että tässä mennään todella kaukana siitä.

  Itse ihmettelen miksi taide saa loukata etnistä ryhmää ”koska se on taidetta”, kun muuten älykkäät ihmiset nyky-yhteiskunnassa yleensä tavoittelevat kulttuurista sensitiivisyyttä. Tässä videossa näyttää, että tätä saamelaispuvustoa on käytetty tosiaan vain tuomassa jonkinlaista pohjoista eksotiikkaa. Lakupekkahahmoistakin on luovuttu käärepapereissa, kun sitä ei enää koettu ajanmukaisena. Jotenkin silti saamelaiskulttuurin hyväksikäyttö tuntuu olevan valtaväestössä yhä hyvin yleisesti hyväksyttyä. Tuntuu ikäänkuin suomalaiset ajattelisivat omistavansa saamelaiset, ”meillä on tällainen alkuperäiskansa täällä, meillä on oikeus käyttää näitä kulttuurin osasia viihteessämme ja taiteessamme ja tuotteistaa ne matkailuun.” Unohdetaan se, että saamelaiset ovat oma, erillinen elävä kansansa ja yhteisönsä.

  Aina, kun näkee saamelaispuvun hyväksikäyttöä, siitä tulee häpäisty olo. Vaikka kommentissani edustan tietty yksin omia mielipiteitäni, on kuitenkin tosiasia, että suurin osa saamelaisyhteisöstä vastustaa saamenpuvun väärinkäyttöä. Sitä pidetään loukkaavana. Ja sitten kun puolustamme tätä uhanalaista kulttuuriamme, meitä haukutaan tiukkapipoiksi. Saamelaiset (kuten epäilemättä useat muutkin vähemmistöryhmät) kokevat vielä nykypäivänäkin paljon rasismia ja syrjintää, oikeudet eivät totedu, joten mielestäni olisi tärkeää, että osoitettaisiin sitä kunnioitusta eikä joka asiassa oltaisi kävelemässä yli.

  Niin että minulta ei heru kehuja tuolle Jenni Hiltusen pätkälle.

 • Jenniii

  Kiitos hyvästä ja asiallisesta keskustelun avauksesta! Itse en ole vielä päässyt näitä tanssileffoja näkemään eli sisältöjen kuvaukset ovat tulleet festarin nettisivuilta ja henkilökunnalta.

  Todella harmillista kuulla, että elokuvassa on käytetty saamelaispukua tavalla, jonka saamelaiset itse kokevat loukkaavaksi. Loppuviimeksi aika harvalle suomalaiselle taitavat olla saamelaiset perinteet ja tavat tuttuja, mutta jos kajotaan toisen kulttuurin perinnepukuun olisi tietysti suotavaa selvitellä hiukan taustoja ja vaikkapa vielä kysäistä joltakin kulttuurin edustajalta, että miten tällaiseen suhtaudutaan. Vältyttäisiin sekä mielipahalta että tökeröltä käytökseltä toisten kulttuuria kohtaan.

 • Täältä voi tsekata Hiltusen videon: https://vimeo.com/44392653

 • Liljaa

  Moikka, kerrankin olisin Helsingissä kiinnostavan kulttuuritapahtuman aikaan. Olen muuttanut opiskelemaan muualle, mikä ei kyllä ollenkaan kaduta. Helsingin tapahtumatarjonta vain muuta Suomea selvästi kattavampaa. Kerrankin sattui sopivasti omiin aikatauluihin ja huomasin tämän ennen tapahtumaa. Sunnuntain näytös kiinnostaisi kovasti. Olen innokas tanssin harrastaja, mutta tanssielokuvista ei ole aiempaa kokemusta.

 • Vinkkipankkiiri

  Kiva juttu ja kiva tapahtuma toi Loikka! Meillä on vissiin kulttuurijutuissa aika sama maku :) ite kans kirjoitin Loikasta viime vuonna! Nyt en kerennyt mut kiva löytyy täältä vinkkejä!

  terkuin, Vinkkipankkiiri

  *Parhaat menovinkit:

  http://www.lily.fi/blogit/vinkkipankki *

 • Llenaaa

  La näytökseen. Tanssi koukuttaa!

 • Toulouse

  Ihana arvonta! Tapahtuma sattuu lähelle omaani ja ystäväni syntymäpäivää, joten yhteisten balettituntien ja kymmenien jammailuiltojen hengessä veisin meidät sunnuntaina katsomaan Dance in Depth 3D + 4K -näytöstä. :)

Related posts