10/02/15

Haastattelussa kuvittaja Jenni Väre

6 132 jenni-vare-kuva1.jpg

Kaupallinen kampanja, yhteistyössä Aino-jäätelö

Rakastan ihailla taitavien kuvittajien ja graafikoiden kädenjälkeä. Itsellä sellaista visuaalista lahjakkuutta ja kädentaitoa ei ole, mutta on upeaa seurata sivusta heitä, joille sitä on siunattu. Pääsin Aino-jäätelökampanjan tiimoilta haastattelemaan kahta kiinnostavaa suomalaiskuvittajaa ja -printtisuunnittelijaa, joiden kautta tekin pääsette sukeltamaan printtikuosin luomisprosessiin ja suunnittelijan sielunmaisemaan. :)

Aino-jäätelö saa 10-vuotissynttäreidensä kunniaksi pakkaukseensa uuden kuosin ja printtiä kaavailemaan kutsuttiin neljä kiinnostavaa kuosisuunnittelijaa, jotka saivat toteuttaa oman visionsa Ainon uudesta asusta. Tuloksena syntyi neljä aivan erilaista raikasta printtikuosia, joista yleisö saa äänestää oman suosikkinsa, joka sitten pääsee koristamaan jäätelöpakkauksia.

Printtikuoseja on ollut mukana suunnittelemassa Marimekon parissa tekemästään työstä tutut printtisuunnittelijat Maija Louekari ja Aino-Maija Metsola sekä nuoret suunnittelijalupaukset kuvittaja Jenni Väre sekä vaatesuunnittelija Sophie Sälekari. Pääsin siis jututtamaan heistä kahta ja ensimmäisenä ääneen pääsee kuvittaja Jenni Väre, jonka hauskoihin eläinpiirroksiin olettekin saattaneet törmätä netin syövereissä. Alla näkyy Jennin Ainolle suunnittelema Kätkö-kuosi.

Jenni_Väre_Kätkö.jpg

Lähdetään liikkeelle ihan alusta. Miten olet päätynyt kuvittajan ja printtisuunnittelijan työhön?

Opiskelin alun perin vaatesuunnittelijaksi. Lähdin valmistumiseni jälkeen 7 vuotta sitten Milanoon, missä opiskelin italiaa ja työskentelin Isabella Tonchi-nimiselle suunnittelijalle. Työskentely alalla ei kuitenkaan koskaan tuntunut omalta kutsumukselta.

Aloin vähitellen palailla uudelleen piirtämisen pariin, mikä oli vuosien varrella jäänyt. Tunsin heti alusta lähtien kiinnostusta kuosisuunnittelua kohtaan, sillä olin vaatesuunnittelun kautta työskennellyt nimenomaan kankaiden kanssa. Pikkuhiljaa mukaan kuvioihin tuli myös graafinen suunnittelu.

Tein aluksi itselleni vain omat nettisivut, jonne latasin tekemiäni piirroksia ja kuvituksia – kokosin virtuaalista portfoliota. Lähestyin itse potentiaalisia työnantajia suoraan ja lähettelin valtavat määrät sähköpostia mainostoimistoihin ja erilaisiin luoviin toimistoihin. Sitä kautta sain sitten ensimmäisiä toimeksiantoja aikakauslehtiin ja pääsin tekemään erilaisia kuvitusprojekteja.

jenni-vare8.jpg

Millaiset kuvat sinua itseäsi innostavat, kun katselet kuoseja tai kuvituksia?

Mieltymykseni ovat ehkä jakautuneet vähän kahtia: kuvituksissa pidän realistisesta ja pikkutarkasta jäljestä, mutta graafisen suunnittelun puolella puolestaan tykkään selkeästä, minimalistisesta ja mustavalkoisesta tyylistä. Pidän kovasti muotokuvista, mikä näkyy omissakin töissäni. Teen usein potrettimaisia kuvia, joissa on jokin selkeä elementti tyhjää taustaa vasten.

Onko sinulla esikuvia kuvittamisen tai graafisen suunnittelun alalla?

Minulla ei ole varsinaisia esikuvia, mutta tykkään seurata muita suomalaisia kuvittajia. Pidän esimerkiksi Linda Linkon ja Minni Havaksen töistä.

Millaisia kuvitustöitä teet itse kaikkein mieluiten?

Eläimet toistuvat töissäni usein ja olen piirtänyt eläimistä eräänlaisen muotokuvasarjankin.  Eniten nautin sellaisten töiden tekemisestä, joiden osalta minulle on annettu luovaa vapautta ja tarpeeksi aikaa.

jenni-vare1.jpg

Mistä löydät inspiraatiota ja luovuutta kuvituksiisi ja kuoseihisi? Teetkö paljon taustatyötä?

Saadessani toimeksiannon asiakkaalta teen paljon tutkimusta ennen varsinaisen työn aloittamista. Esimerkiksi Pinterest on loistava työkalu taustoittamiseen.

Matkustelu on luonnollisesti hyvä tapa etsiä uutta inspiraatiota. Minusta on kiinnostavaa tarkkailla ihmisiä ja ympäristöä. Otan paljon valokuvia asioista, jotka kiinnostavat minua ja saatan hyödyntää niihin ikuistettuja ideoita myöhemmin suunnittelussani.

Italia on minulle tärkeä paikka, joka on inspiroinut minua paljon työssäni. Olen kiertänyt paljon Italiaa ja siellä on paljon sellaista vanhaa klassista taidetta, jota arvostan todella paljon. Suomessa lempipaikkojani on Ateneum.

jenni-vare13.jpg

Onko sinulla jotakin unelmia kuvittajan työssä? Millainen olisi unelmiesi työ tai työnantaja?

Koska oma taustani on muotipuolella, olisi hienoa päästä suunnittelemaan kuoseja jollekin suurelle muotitalolle, kuten Miu Miulle, Marnille tai Maison Martin Margielalle. Ihailen myös visuaalisesti kauniita lehtiä, kirjoja ja julisteita, joita olisi myös hauskaa kuvittaa.

Onko graafisen suunnittelun opiskelu tai visuaalisten asioiden parissa työskentely muuttanut tapaasi katsoa ympäristöä?

Opintojen myötä kiinnitän huomiota nykyään hyvin erilaisiin asioihin. Esimerkiksi typografia kiinnostaa minua nykyisin todella paljon, vaikka en aiemmin oikeastaan edes huomannut sitä. Nyt kun aihepiiriä on opiskellut, tekstitkin näkee ikään kuin kuvina ja niitä arvioi aivan eri näkökulmasta.

jenni-vare-horoskooppi2.jpg

Mitä aikakauslehtiä luet itse mielelläsi nimenomaan visuaalisen ilmeen takia?

Wrap– ja Frankie-lehdissä on paljon kuvituksia, Dazed and Confused, Self Service, Monocle, Grafik ja Vice, suomalaisista Image. Uusin löytö on italialainen Looklateral. Intohimolla tehdyt marginaalimmat ja hyvälle paperille painetut lehdet on aina myös mielenkiintoisia reissutuliaisia.  Nykyään seuraan paljon myös nettijulkaisuja, kuten It’s Nice That.

Millä kolmella sanalla kuvailisit kuvittajan työtä?

Luovaa, hauskaa ja epävakaata. Koskaan ei tiedä, mitä seuraavaksi tapahtuu ja milloin tulee seuraava työ.

Millä kolmella sanalla kuvailisit omaa kuvitustyyliäsi?

Mustavalkoinen, nyhräys ja kontrasti. Kuvitustyylini on melko aikaavievä ja nyhräävä, siksi nautin eniten töistä, joiden tekemisellä ei ole jo aloittaessa kiire. Myös kontrasti on tärkeä elementti: ilman kontrastia kuvasta tulee tylsä.

jenni-vare4.jpg

Millaisia muita töitä olet elämäsi aikana tehnyt?

Olen ollut neljä kesää Linnanmäellä myymässä popcornia ja hattaraa. Himo herkkuihin loppui todella nopeasti, kun oli siellä tiskin takana. En oikeastaan koskaan ole tykännyt hattarasta, mutta sen tekeminen oli tosi hauskaa. Olen ollut töissä myös painossa painamassa t-paitoja sekä vaatekaupassa. Italiassa työskentelin vaatesuunnittelijan assistenttina ja se oli aikamoinen kokemus – suunnittelija oli melkoinen taiteilijapersoona.

Millainen on työpäiväsi?

Teen kuvitustöitä tällä hetkellä melko projektiluontoisesti harvakseltaan, sillä opiskelen ja olen urani kanssa vielä alkutaipaleella. Periaatteessa työskentely on sellaista, että aikaa menee paljon ihan vain visuaaliseen haahuiluun sekä ideoiden muovaamiseen. Työstö-moodiin päästessäni saatan piirtää monta tuntia putkeen. Tällä hetkellä päivät menevät koulussa, mutta iltaisin ja viikonloppuisin teen sitten työprojekteja.

jenni-vare5.jpg

Millainen on kuosisuunnittelun prosessi?

Usein asiakas saattaa määritellä jo valmiiksi työn värimaailmaa tai aihepiiriä, joten siitä lähdetään yleensä liikkeelle. Joskus kuitenkin prosessi voi alkaa aivan päinvastoin jostakin pienestä yksityiskohdasta ja kokonaisuus alkaa hahmottua vasta pikkuhiljaa. Teen usein töitä juuri siten, että aloitan yksityiskohdista, joiden ympärille kokonaisuus rakentuu. Pidän myös kollaasitekniikasta, jolloin piirrän elementit erikseen ja kokoan kaiken yhteen pala palalta valmiiksi kuvaksi.

Miten suunnittelemasi Aino-kuosi syntyi?

Aino-jäätelön brändissä Suomen mystinen luonto on vahvasti läsnä ja suunnittelemani kuosin lähtökohta oli juuri tämä hallitseva teema. Keskityin printissä kontrasteihin ja otin mukaan pehmeitä ja kovia elementtejä – aivan kuten niitä on luonnossakin.

Mikä on oma lempijäätelömakusi?

Aino-jäätelöistä suosikkini on uuniomena, mutta Italiassa syön mieluiten suklaa- ja pistaasijäätelöä.

jenni-vare15.jpg

Mitä uutta olet viimeksi oppinut?

Opettelen tällä hetkellä koulussa koodaamaan nettisivuja. Se on tosi vaikeaa, mutta pienin askelin eteenpäin!

Kuvaile itseäsi 5 sanalla?

  – Järjestelmällinen

  – Täsmällinen

  – Utelias

  – Innostuva

  – Helppo

5 lempiasiaasi maailmassa juuri nyt?

  – Valo

  – Popcornsuklaa

  – Karhu Originals 

  – Siri Hustvedt: Kaikki mitä rakastin 

  – Bruno Munari 

Lisää Jenni Väreen töitä pääsee näkemään hänen omilta nettisivuiltaan ja omaa suosikkiaan Aino-kuoseista voi äänestää kisasivulla 6.3.2015 asti. Kaikkien äänestäneiden kesken arvotaan joka perjantai ihanan pehmoinen ja vaniljanvalkoinen Balmuirin mohairhuivi. :)

jenni-vare9.jpgjenni-vare2.jpg jenni-vare12.jpgjenni-vare7.jpg

Illustrations: Jenni Väre

Tags: , , , , , ,

Categorised in: Muoti

6 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Amamba

  Olipa ihana rauhoittua hetkeksi ja lukea tämä haastattelu lounaan äärellä auringon paistaessa ikkunoista. Tuli niin kevätfiilis!

 • Jennin ”nyhräävää” työskentelyä voi todistaa täältä: http://creat.fi/josh-homme-elton-john/

 • Hanna Maria

  Oo, innolla odotan myös seuraavaa haastattelua! Upeita kuvituksia ja itsekin tekstiilisuunnittelua opiskelevana ja kuosisuunnittelusta kiinnostuneena tosi mielenkiintoista lukea :)

 • Jenniii

  Voi miten kivaa, että tykkäsit. :) Lähiaikoina on tulossa vielä lisää kiinnostavaa luettavaa sen toisen suunnittelijahaastattelun myötä, joten pysyhän kuulolla!

 • Jenniii

  Hei tuohan oli hauska! Kiitos linkkivinkistä. :)

 • Jenniii

  Jee, kiva kuulla! :) Lähiaikoina on tuo toinenkin juttu tulossa. 

Related posts