27/01/15

Meren kuohuja ja sielunhoitoa

10 57 meri10.jpg

Tuolla Portugalissa sen taas muisti, miten hyvää tekee ihmiselle päästä hetkeksi irti arjen pyörityksestä, aikatauluista ja rutiineista. Loma jo itsessään on tarpeen silloin tällöin, mutta erityisen hyvää tekee nimenomaan hetki kaukana kotoa, poissa tutuista ympyröistä.

Palasin matkalta kameran muistikortti täynnä kuvia ja mieli täynnä uusia elämyksiä, muistoja ja inspiraatiota. Olo oli maanantaiaamuna kuin uudestisyntyneellä, siitäkin huolimatta että kotiuduin lentokentältä vasta noin kuudelta aamulla koko yön kestäneen matkustuksen jälkeen. Vaikka yöunta oli uuteen päivään herätessä takana vain pari hassua tuntia, tuntui, että suorastaan puhkuin energiaa, intoa ja uusia ajatuksia.

meri5.jpg

Minulla on aika ajoin vaikeuksia rauhoittua. Nautin yrittäjän arjesta, mutta välillä tuntuu kuin olisi kymmenen palloa ilmassa yhtä aikaa: paljon muistettavaa ja monta projektia meneillään samanaikaisesti. Vähän kuin pään sisällä pyörisi sellainen pieni hyrrä, joka vain vinhasti kieppuu jossakin takaraivon perukoilla yötä päivää.

Olen joskus käynyt työelämässä hyvin lähellä burnoutia, mutta nykyään huomaan väsymyksen ja liiallisen stressin merkit onneksi aika helposti. Pieni stressi on minun suorituskyvylleni hyväksi ja tulemme stressin kanssa mainiosti toimeen niin kauan, kun ohjakset ovat minulla eikä toisinpäin.

meri2.jpg

Vaikka tällä hetkellä päässäni pyörii vain se pieni positiivinen hyrrä, joka auttaa hallitsemaan kiireen ja luovan kaaoksen, on joskus vapauttavaa päästä siitä kieputuksesta hetkeksi irti. En välttämättä huomannut sitä tietoisesti matkani aikana, mutta kotiin palatessani, alle neljän tunnin unien jälkeen omasta sängystä herätessäni tunsin hyrrän pyörähtäneen taas vauhtiin. Samalla kuitenkin tiedostin, että se oli välillä ehtinyt olla pysähdyksissä.

En ehtinyt olla reissussa kuin neljä kokonaista päivää, mutta matkan vaikutus mielialaani oli ihmeellinen. Heti eilen aamulla työntouhuun ryhtyessäni tunsin, kuinka mieli oli lyhyiksi jääneistä unista huolimatta levännyt. Ajatus luisti kirkkaasti, pää tulvi uusia ideoita ja mielentila oli innostunut ja inspiroitunut. Oli toden totta ilo tarttua töihin sellaisella mielellä.

meri4.jpg

Annan teille muillekin ahertajille neuvon: lähtekää hetkeksi pois! Välttämättä ei tarvitse lähteä edes kauas – kunhan vain suuntaa jonnekin, missä on itselle uutta nähtävää ja koettavaa. Inspiroiva reissukohde voi löytyä Suomen rajojen sisältä, laivamatkan päästä tai kauempaa – vain mielikuvitus on rajana. Eikä reissun tarvitse olla pitkä – jo viikonlopun mittaisella matkalla voi saada aikaan ihmeitä ja jopa päiväretki yllättävään, jännittävään ympäristöön stimuloi sopivasti aisteja ja antaa tilaa uusille ajatuksille.

Joku ehkä osaa löytää rauhan kotonakin, mutta minun kaltaiseni hyrrääjät saattavat tarvita hiukan etäisyyttä arkiympäristöön saadakseen taukoa jatkuvasta ajatustulvasta ja to do -listoista.  Jostain syystä rauhoittuminen on vieraassa ympäristössä helpompaa. Oma hyrräni malttoi rauhoittua vasta tuhansien kilometrien päässä kotoa ja työasioista.

meri6.jpg

Portugalissa sain vain tuijottaa pystysuoraa kallioseinää vasten hypnoottisina piiskaavia aaltoja ja tuntea itseni pieneksi. Siinä missä en kotona tunnu löytävän hetken rauhaa ja malttia hiljentyä, vieraan meren äärellä tuo rauha tuli kuin itsestään. Olisin voinut istua hiljaa merta tuijottaen tuntikausia – antaa vain ajatusten tyyntyä tyrskyävien aaltojen velloessa edessäni.

Meri jatkaa myrskyämistään maailmanmenosta piittaamatta eikä luonto pysähdy koskaan. Finanssikriisit, vastaamattomat sähköpostit, niskaan hengittävät deadlinet – huihai! Siellä ne unohtuvat ja menettävät hetkellisesti merkityksensä ihmeellisen luonnon äärellä.

meri11.jpg

Toisaalta mielenrauha voi löytyä hälinässäkin – ainakin jos vieraskielinen puhe soljuu vain ohi korvien. Sitä saa ikään kuin vapautuksen keskittymisestä ja kuuntelusta. Helpoin ja halvin tapa saada hetken hengähdystauko on painua metsään tai meren rannalle, jonnekin luonnon äärelle. Jos kuitenkin aikaa ja rahaa on lähteä kauemmas, Portugalin rannikkoa parempaa terapialomakohdetta saa hakea. :) Jo pelkästään näiden kuvissa näkyvien maisemien takia suosittelen, vaikkei erityistä tarvetta mielen lepuuttamiselle olisikaan.

Translation: Let me give you one little piece of advice: get away! Go some place new for a few days and feel how it relaxes your mind. Sometimes a little break is needed and I assure you that the coast of Portugal is the perfect place to forget everything and make room for something new in your mind. :)

meri13.jpgmeri9.jpgmeri1.jpg meri12.jpgmeri3.jpg meri14.jpg meri15.jpg portugal1.jpg

Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia

Tags: , , , , , , ,

Categorised in: Elämä, Matkat

10 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Ihania kuvia! Mieli rauhoittui jo pelkästään näitä katselemalla.

 • Sssuvi

  Portugali ei ole koskaan ollut mun ”haluan käydä tuolla” -listalla, mutta nää (ja Instagramin puolella olleet) maisemat on kyllä niin komeita, että se kyllä menee sinne viimeistään nyt!

 • Sra

  Hyvä kirjoitus kauniilla kuvilla! :) Tuli hyvä mieli kun luin. Plus mullekin nousi matkakuume ja halu käydä Portugalissa :D

 • Haukka

  Vau noita kuvia. Todella hienoja ja ihanaa, että tässä blogissa kuvat näkyvät niin isoina. Vaikuttavan näköisiä. Ja sama kuin ylläolevalla kommentoijalla, itsekään en ole Portugalia aiemmin kummemmin noteerannut (”se on se maa Espanjan kyljessä”), mutta nyt kyllä on kiinnostus herännyt.

 • Totta, pienikin irtiotto ja hengästystauko jossain uusissa ympyröissä tekee hyvää! Muutaman viikon päästä näihin maisemiin hengittelemään, en malta odottaa :D

 • Kerrassaan upeita kuvia! Aivan ihana tunnelma :)

 • Sarita Pasma

  Ihanan näköistä! :) 

 • nimbus

  Huh, miten upeita kuvia!!

 • Sara06

  ”Vähän kuin pään sisällä pyörisi sellainen pieni hyrrä, joka vain vinhasti kieppuu jossakin takaraivon perukoilla yötä päivää.” Tähän ei voi todeta kuin aamen! Samanlainen hyrrä pyörii minunkin päässäni. Arkeni on erilaista (lapset koululaisia ja työ nine to five), mutta tunnistan niin tuon hyrrän.

  Relaaminen ja hyrrän pysäyttäminen vaatii yleensä kotoa irrottautumisen. Sen voi tehdä esimerkiksi Tukholman-risteily, ravintolaillallinen tai stand up -show, mutta kotona se hyrrä vain pyörii pyörimistään. Parhaiten hyrrästä pääsee irti ulkomaanlomilla ja kotikonnuilla (äitini tai anoppini) hoivissa.

 • Hyryntuuli

  Tarvitsen ihmistä jonka avulla voin peilata omaa elämääni , tunteitani, kaipuutani , tarpeitani. Tämän blogin kautta ihminen tuli siihen ; rohkaisi ja peilasi – syttyi toivonliekki. Kiitos!

Related posts