9/01/15

Muotidokumentteja viikonlopuksi

17 55 Näyttökuva 2015-1-9 kello 8.29.56.png

On pakko kehaista YLE Areenaa tämänhetkisestä muotidokumenttien valikoimasta, sillä sieltä löytyy tällä hetkellä monta lempparidokumenttiani. Ja muutama sellainenkin, joita en ole vielä ehtinyt nähdä! :) Koska tällaista herkkua on kerran tarjolla, niin täytyyhän sitä hyvä laittaa kiertämään eli tässä teille vähän tekemistä ja katsottavaa vaikkapa viikonlopuksi!

Diana Vreeland, muotimaailman legenda

Diana Vreeland: The Eye Has to Travel

Maailman ensimmäiseksi muotitoimittajaksi tituleeratusta Diana Vreelandista kertova dokumentti on ehkä lempidokumenttini koskaan. Tämä nainen teki minuun niin syvän vaikutuksen, että elokuva tuntui muuttavan koko maailmani. Olen kirjoittanut dokumentista blogissani useaan otteeseen, joten enemmät hehkutukset voitte käydä lukemassa vanhoista postauksista, mutta jo se, että tämä on neljäs (!) kerta, kun kirjoitan tästä dokkarista, toiminee suosituksena. Katso tämä!

Katso YLE Areenassa (katsottavissa vielä 24 päivää)

Näyttökuva 2015-1-9 kello 8.24.33.png

Tinkimättömät tyylitaiturit

Fabulous Fashionistas

Katsoin tämän dokumentin reilu vuosi sitten ja se teki minuun lähtemättömän vaikutuksen. Ohjelmassa haastatellaan kuutta 70-90-vuotiasta naista, joille tyyli on yhä olennainen osa elämää ja identiteettiä. Tyyliasioiden ohella haastatteluissa päästään kuitenkin myös syvemmälle, kun naiset tarinoivat elämästään ja mietteistään ikääntymistä kohtaan. Aivan äärettömän inspiroiva ja kiehtova pätkä!

Katso Yle Areenassa (katsottavissa vielä 24 päivää)

Näyttökuva 2015-1-9 kello 8.24.55.png

Vogue – muotitoimittajien mahti

Tätä en olekaan itse vielä nähnyt, mutta menee katsottavien listalle. Areenan sivuilla kuvaillaan dokumenttia näin: Voguen muotitoimittajat ovat aina olleet merkittäviä muotimaailman vaikuttajia. Lehden kuvat ovat heidän luomuksiaan. Vuosien varrella tapahtuneet muutokset yhteiskunnassa ja naisen asemassa heijastuvat työn jäljessä.

Katso YLE Areenassa (katsottavissa vielä 17 päivää)

Näyttökuva 2015-1-9 kello 8.22.41.png

Kate Moss, supermalli

Looking for Kate

Kate Mossista kertova dokumentti on ilmestynyt vasta viime vuonna ja itsekään en ole sitä vielä nähnyt. Huippumallista kovasti pitävälle tämä dokkari luonnollisesti kiilasi heti katselulistan kärkeen. Areenassa siitä kerrotaan seuraavaa: Pienikokoinen ja persoonallisen näköinen Kate Moss aloitti uransa 14-vuotiaana. Hän poikkesi täysin vallitsevasta huippumalli-ihanteesta, mutta nousi silti muotisuunnittelijoiden muusaksi. 

Katso YLE Areenassa (katsottavissa vielä 24 päivää)

Näyttökuva 2015-1-9 kello 8.25.41.png

Twiggy, 1960-luvun supermalli

Twiggy, The Face of 66

Pari vuotta sitten ilmestynyt dokumentti Twiggystä on katsottavissa Areenassa enää pienen hetken, joten tämä kannattaa ottaa katseluun ensimmäisten joukossa. Itse en ole tätä vielä nähnyt, mutta pitänee katsoa nyt heti tänään! Dokumentti langanlaihasta teinitytöstä, josta tuli ensimmäinen kansainvälinen supermalli. Twiggy antoi svengaavalle Lontoolle kasvot ja nostatti twiggymanian vuonna 1966.

Katso YLE Areenassa (katsottavissa vielä 1 päivän 16 h!!!)

Tags: , , , , , , ,

Categorised in: Kulttuuri, Muoti

17 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • SaR

  Tuo tyylitaituri-pitkä tuli viime viikonloppuna(?) ja miehen kanssa se katsottiin. Oli todella ihana ja inspiroiva dokumentti! :) Hieno tilanne, että näillä naisilla on terveyttä riittänyt ja voivat toteuttaa itseään.

 • Johanna Lehtimäki

  Kiitos vinkeistä! :) Hurjan kiinnostavia kaikki.

 • ilonaa_a

  Katselin äsken läpi Vogue-dokkarin. Ihana! Poikakaveri istahti alkupäässä viereen ja kysyi mitä katson. ”Dokkaria Voguesta” ”niin mistä” ”!!” Tyyppi ei ihan rehellisesti tiennyt mikä koko Vogue on :–D Noh, tämän dokkarin jäljiltä tietää, jäi viereen tuijottamaan :)

 • Minäkin katsoin jouluna tuon Vogue-dokkarin ja se on kyllä huippu, suosittelen ehdottomasti! Kiitos tästä listauksesta :)

 • marjoholopainen

  Aa, ihana postaus, kiitos tiedosta :) Itse olen aina haeskellut näitä muotileffoja esim netflixistä/ viaplaysta, mutta en kummemmin ole löytänyt :/

 • Outis

  Hyvä, että vinkkasit! Nämä olisivat menneet multa muuten todennäköisesti ihan ohi.

 • Ellut

  Kiitos vinkeistä! Katsoin illalla sekä Twiggystä että Kate Mossista kertovat ohjelmat. Ensiksi mainittu oli erityisen kiinnostava ajan muutoksen kuvauksena. Jälkimmäisessä oli sen sijaan vaikeuksia päästä käsiksi aiheeseen.

  Portugalin vinkkeihin lisäisin vielä mukavat golfkentät esim. Cascais´n alueella. Yleensä ovat auki ympäri vuoden.

 • Jenniii

  Minäkin katsoin molemmat viikonloppuna ja Twiggy-dokkari oli kyllä tosi kiinnostava, mutta Kate Moss -dokumentti ei samalla tavoin tehnyt vaikutusta. Ärsytti älyttömästi se selostaja, joka julisti siinä, että ”We promised to reveal the truth about Kate Moss and that’s what we did”. Ööh? :D Ihan hienosti oli saatu haastateltavaksi paljon Katen kanssa työskennelleitä kuvaajia, suunnittelijoita, jne, mutta aika pintaraapaisuksihan tuokin jäi. Hyvää analyysia siinä kyllä oli Katen suosion syistä ja kiinnostava katsaus muodin historiaan hänen osaltaan noin yleisellä tasolla. :)

  Ja kiitos Portugali-vinkistäkin!

 • Jenniii

  No olipas hyvä, että nyt sitten löytyi. :) Näitä aina aika ajoin tulee Areenaan näytille, kun ovat olleet telkkarissa esillä, mutta koska itse en omista telkkaria, menevät usein ohi, kun en seuraa, mitä töllöstä tulee. Onneksi kaveri sattui vinkkaamaan yhdestä näistä dokumenteista ja huomasin sitten, että näitä oli tällä hetkellä Areenassa enemmänkin. :)

 • Jenniii

  Joo, pitää laittaa hyvä kiertoon, kun kerrankin on tällaista herkkua tarjolla. :)

 • Jenniii

  No hitsi, minulla tuo Vogue on nyt ainoa, joka vielä odottaa katsomistaan, joten pitääpäs tsekata se ensitilassa! :)

 • Jenniii

  Se on kyllä mahtava dokumentti! :) Nuo naiset ovat toki onnekkaita siinä mielessä, että terveyttä on riittänyt, mutta uskon itse vahvasti myös oman asenteen merkitykseen kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa. Dokumentin leideistä huokuu, että heillä on myös elämänasenne kunnossa. Oli herättävä katselukokemus ihan näin nuorellekin, että vaikka seitsemänkymppisenä voi vielä luoda uuden uran ja että ikääntyminen ei todellakaan ole este millekään. Eikä näemmä edes tekonivel, kun se yksi mummeli lenkkeili onnessaan tekonivelensä kanssa. :D

 • Jenniii

  Suosittelen! :)

 • Hanna000

  Uskomatonta, miten dokumenttia voi tulkita eri tavoin. Siinä missä koit Diana Vreelandin upeana ja inspiroivana, minulle piirtyi kuva hyvin ikävästä ihmisestä, joka on sekä itse kokenut traumoja lapsuudessaan, myös ollut melkoisen karmea ja poissaoleva äiti lapsilleen sekä vaikea ihminen läheisilleen ja työntekijöilleen. Toki hän kieltämättä on luonut muodin maailmassa ja ollut valtavan lahjakas, mutta en ikinä voisi kadehtia tai inspiroitua hänen elämästään. Enemmän mielessä pyöri dokumentin aikana vastenmielisyys naista kohtaan.

 • Jenniii

  Näin sitä ihmiset tulkitsevat asioita eri tavoin ja löytävät samoista jutuista aivan eri merkityksiä. :) Diana Vreeland ei todellakaan ollut varmasti maailman mahtavin äiti, mukavin pomo tai helpoin ihminen ylipäänsäkään (eikä hänen oma nuoruutensakaan ollut varmasti sieltä helpoimmasta päästä), mutta itse ihastuin siihen luovuuteen ja tinkimättömyyteen, mikä hänestä säteili. Ja olihan hän näin ulkopuolisen silmin varsin viihdyttävä persoona kaikessa eksentrisyydessään. Asioita ja ihmisiä voi tarkastella niin monesta eri kulmasta ja minä löysin tästä dokumentista paljonkin nimenomaan inspiraatiomielessä.

 • Hanna000

  Totta. Ja ehdottomasti yksi hyvän dokumentin piirteistä on, että se ylipäätään herättää tunteita.Suuntaan ja toiseen :)

 • Jenniii

  Naulan kantaan! :)

Related posts