8/01/15

Suuntana Lissabon

21 42 loma.jpg

En syytä teitä, jos juuri tällä hetkellä ikkunasta ulos katsoessa iskee kaukokaipuu. Harmaa nollakeli ja räntäsade eivät kuuluu lemppareihini, vaikka kotimaatani rakastankin. Moni pakenee hurjimpia ja kurjimpia talvikelejä karkuun etelään ja kaukomaille, mutta itse en ole tainnut reissata lämpöön koskaan talvikuukausina oikeastaan koskaan. Tänä talvena pääsen kuitenkin kokemaan pienen paussin sohjoisista kaduista ja purevasta pakkasesta, sillä parin viikon päästä otan suunnaksi Portugalin. Minut nimittäin yllätettiin pienellä minimatkalla Lissaboniin. :) Pari poikaystäväni kaveria asuu tällä hetkellä Lissabonin lähistöllä ja matkan päätarkoituksena on käydä moikkaamassa heitä.

Varsinaisesta lämmöstä ei voida tammikuussa puhua Lissabonissakaan, mutta noin +15 asteen lämpötila tuntunee näiden talvikelien jälkeen suorastaan helteeltä. Pitää vain toivoa, ettei sada vettä koko reissun ajan. :) Lissabon on ollut matkahaaveiden listalla jo pitkään, joten olen tosi innoissani tulevasta reissusta. Aikaa perillä ei ole kuin nelisen päivää, mutta siinä ehtii varmasti jo kaikenlaista. Nyt huhuilenkin teidän Portugalin tietäjien suuntaan, että parhaat reissuvinkkaukset kehiin!

Vietämme varmaan pari päivää Lissabonin ulkopuolella pienemmissä kaupungeissa seikkaillen, koska kavereillamme on käytössään auto, mutta viimeiset pari päivää olisi tarkoitus pyhittää Lissabonille. Jos siis mieleen tulee jotain lyömättömiä vinkkejä Lissaboniin tai sen lähistölle, niin kaikki suositukset otetaan ilolla vastaan! Ja myöhemmin on sitten luonnollisesti luvassa kuvia ja matkapostauksia reissusta.

Translation: I’m having a mini vacation in Lisbon in a few weeks, so if you have any must see travel tips for the city or its surroundings, please share! :)

Photo: Jenni Rotonen / Pupulandia

Tags: ,

Categorised in: Matkat

21 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Iitanen

  Kannattaa käydä kaupungin ulkopuolella sijaitsevassa Oceanariossa (http://www.oceanario.pt/), jossa on kaikenlaisia mielenkiintoisia mereneläviä, kuten saukkoja ja pingviinejä. Paikalle on helppo mennä metrolla tai bussilla, ja ympäristössä on huomattavasti modernimpaa arkkitehtuuria kuin vaikka Lissabonin keskustan alueella. 

 • AnnaKatri

  Moikka Jenni,

   

  Kävin muutama vuosi sitten vaihtarikaverini vieraana Lissabonissa ja yllättävän lyhyessä ajassa ehti nähdä paljon – aivan ihana kaupunki, jossa on aivan omanlaisensa tunnelma! Varmasti talvilämpöisenä myös huomattavasti miellyttävämpi kuin elokuun helteissä. Ootan jo nyt postauksiasi Portugalista!!

  Edellisen kommentoijan Ocenario oli tosi kiva ja se sijaitsee alueella, jossa järjestettiin maailmannäyttely joitakin vuosia sitten. Arkkitehtuuriltaan on todellinen valokuvaajan unelma. Kannattaa myös käydä Belemissä maistamassa aidot Pasteis de Belem -leivokset. Illalla kannattaa mennä esim. Barro Alto -kaupunginosaan perinteiseen Fado-ravintolaan. Näkee paljon paikallisia ja kokee aidon superrennon ja jotenkin yhteisöllisen fiiliksen.

  Jos vain on aikaa, kannattaa käydä Sintran kaupungissa ihan Lissabonin lähellä. Superkaunista ja idyllistä! Upeita palatseja!!

   

  Ihanaa reissua teille,

  Anna

 • Lizzie Q

  Hi!
  I live in Lisbon so I thought I should warn you about winter here. Do not be fooled by the pleasing prospects temperature wise. Those are maximum temps at sun peak time only. In January temperatures during night time, early to mid morning and after sunset, drop to 0-2. And central heating is a rarity (apart from hotels and such, of course) as the cold season lasts about a month, so bring warm clothes. If it is warmer you peel away layers.
  In Lisbon walk as much as you can (using caution – pick-pockets and tourist oriented petty criminals abound, specially in the subway and trams) in the old neighborhoods, Castelo, Alfama, Bica, are my favourites. Local colour (real living) in Graça with great views over the city.
  For night life: Bairro Alto, small bars, restaurants and ”Tascas” (very basic and cheaper locales where one can drink and/or simply, non sophisticated places). For art, Museu Berardo (in Belem) has a world famous collection, older art (the great masters, silver and porcelain) Museu Arte Antiga (also called Janelas Verdes). If weather nice enjoy the esplanadas along the river bank (towards the west nicer views and walks – direction of Belem).
  For monuments must sees the old medieval Cathedral (near Castelo) and the Castle on top of the hill for views. On the other side of town, Mosteiro dos Jerónimos (a 17th century barroque monastery).
  Lisbon is currently trendy – it is cheaper, non-violent, and kind of exotic in a messy and unorganized kind of way – be prepared for hoards of fellow tourists in the central and tourist parts of town. Avoid taxis if you can, there are many reports of rip-offs (absurdly increased fares and taking the longest possible routes to hike up the price of a ride). If you travel by taxi with a resident that knows the language this will not be a problem, it is the unsuspecting that is targeted.
  There is a Time-Out magazine that has good tips instead of tourist traps, we locals use it. Try their website (the magazine is in portuguese so the website you can google translate) for suggestions regarding eating places, free events, music concerts and such. Certain clubs are very trendy (entrance is not always easy so look sharp and cool if you want to go – never before midnight, mind you) and have famous DJ guests. (http://timeout.sapo.pt/)

  Outside of Lisbon there are endless charming possibilities. My preference goes towards Alentejo – south of the Rio Tejo, a large flat area with mostly olive and cork trees. There are nice whitewashed little villages and a beautiful old town called Évora. For sun and warmth Algarve is surely the best but also much more touristy (more expensive, uninspiring hotel architecture and such).
  There are beautiful mountain villages to the north-east, towards Spain but I do not recommend them in the winter. In January and February, stick to the west and the coast, I say.
  Hope you have a nice time.

 • mmaimai

  Huristelisin ehdottomasti Capo da Rocaan, mannereuroopan läntisimpään kohtaan. Näen vieläkin painajaisia kallionkielekkeellä seisomisesta, mutta olipahan huikea paikka. Samalla reissulla suosittelen myös käyntiä Sintrassa.

 • Portugal Lover

  Mä oon asunut pari vuotta Portugalissa ja aina tekee mieli lähteä takas! Ihana maa <3
  Tammikuussa portugalissa on 1-5 astetta tuulista ja sadetta, kannattaa siis ottaa oikeesti paksutakki mukaan.
  Itelläni ehkä paras päivä reissu oli kun menimme keskusta lautalla toiselle puolelle ja ajoimme longboardilla ja liftaten Arriba Fossil da costa da caparicaa joka on ihana luonnonpuisto. Siellä yhessä kohtaa on unescon suojelukohde jossa näkyy dinosaurusten jalanjälkiä ja siintä jos lähtee alas päin ihan niemen kärkeen siellä on vanha ooppera ja tosi hienot näkymät! Toinen on jos ootte autol/junal nii kannattaa mennä portoo!!! Ihan törkeen magee paikka ja siellä on must syödä fransishinjoja!
  Ja jos aijotte mennä surffaamaan nii talvella voi sitä tehä carcaveloksessa. Kesällä ois kannattanu mennä penichee tai nazareen, molemmat kans ihania kaupunkeja jossa on vaikka mitä!
  Jos meette bailaa nii kattaa käydä Alfamassa kuuntelemmassa fadoo syömäs castanjoita ja juomas portviinii ja sit kans barroi alto siellä on vaikka mitä ihania pikku baareja.
  Ja jos käytte sintrassa siellä kuninkaan linnalla nii ottakaa lenkkarit mukaa ja menkää metsää seikkailee!
  Ja lissabonissa on tosi paljon kans "salaisia" ravintoloita, eli jossa kierretää veroja. Käytännössä se menee nii että meette jonkun aasialaisen olohuoneesee syömäää 4 ruokalajin aterian 4eurolla.
  Ja ite tykkään shoppailla siellä ostoskeskussa jonka metropysäkin nimi on joku sotilas koulu, nyt en muista nimeä..
  Mä voisin jatkaa tätä mun tarinaa loputtomii mut voi olla että kukaa ei tätä enää jaksais lukea!
  Ihanaa matkaa :)

 • iduska

  Oi, just olin joulukuussa Portugalissa, tosin Lissabonissa vain päivän. Suosittelen ehdottomasti Portoa (vaikka yhden yön reissuksi), vaikka junamatka onkin ”pitkä”, niin maisemat on ihanat ja kaupunki on ihan mieletön! Sellainen rapistunut merirosvokaupunki. Tosin, sitä varmaan joko rakastaa tai sitten vihaa (jos pitää enemmän uudenkarkeasta ja siististä :). Itse kuulun ehdottomasti ensimmäiseen ryhmään. Oma reissuni painottui tuonne pohjoisempaan, mutta ensi kerralla ehdottomasti Lissaboniin pidemmäksi aikaa. Portugalissa on todella hyvä yleisfiilis ja flow.

 • Tiiavain

  Itse kävin pari vuotta sitten Lissabonissa just tammi-helmikuun vaihteessa. Viileä oli, välillä myös lämminkin. Lämpötila jotain 10-15C, mutta se aurinko!! Miten ihanaa oli auringon paiste talven keskeltä tulemisen jälkeen… Oli niin valoisaa!

  Mieleen on jäänyt yksi pizzeria jossain suht Lissabonin keskustassa, nimeltään ehkä Pizza e pezzi, josta sai aivan parasta pizzaa just sen kokoisina paloina kuin halusi. Mm. peruna-rosmariini- ja kurpitsapizza….

 • MarjukkaS

  Suosittelen Berardin taidemuseota, sijaitsee Belemissä. Loistava yksityisen keräilijän modernin taiteen kokoelma, n. 3000 työtä muistaakseni. Oli sitä paitsi ilmainen.

  Ocenario oli kiva, se on maailman toiseksi suurin akvaario.

  Jos on aikaa, kannattaa tehdä junalla päiväretki satulinnojen kaupunkiin Sintraan. Me teimme niin, että menimme junalla Sintraan, liikuimme siellä bussilla. Sen jälkeen bussilla Cabo da Rocaan, josta edelleen bussilla rantakohde Cascaisiin. Sieltä illallisen jälkeen junalla Lissaboniin, junia meni vielä melko myöhäänkin.

  Ota etukäteen selvää taksien hinnoista esim. lentokenttä-keskusta, etteivät pääse huijaamaan. Ei ole kallista, kunhan ei maksa ylihintaa.

  Lissabon on ihana kaupunki!

 • ullakoilla

  oi lisbon!
  olen käynyt pari kertaa ja haluaisin niin mennä uudestaan pian.

  suosittelen kans berardin taidemuseota ja lisäksi belemistä saa parhaat pastes de natas -leivokset (mitkä on ehkä maailman parhaita!), kaffelan nimeä en muista, mutta fasadissa sinisiä tiiliä (hyvä tuntomerkki…) ja kauheasti ihmisiä.

  principe realissa on kasvitieteellinen puutarha, joka on todella kaunis, hieno levähdyspaikka keskustassa. tämän lähellä on myös hieno ostoskeskus, joka on avattu vanhaan ja huippuhienoon palatsimaiseen rakennukseen. tarjolla portugalilaista muotia ym. samalla kadulla on myös muita muotiliikkeita, aika hintavia tosin.
  lisäksi gulbenkian-museo ja modernin taiteen museo sijaitsevat kauniilla puistoalueella (molemmat museot on myös tosi kivoja, muutenkin lissabonin museot on tosi hyviä, esim. myös arte antiga, jossa on lempimaalaukseni boschilta esillä.) jos sattuu lämmin päivä niin mikään ei ole niin kivaa kuin puistoissa hengailu ja leivoksien syöminen.

  lentoasemalta pääsee nykyään metrolla pois, jos taksit ei huvita.

 • Laur

  Ehdottomasti kannatan palatsien ja satumaailman Sintraan tutustumista kuten myös muutkin ovat jo. :) Lissabonista sinne on 40 minuutin junamatka, mutta autolla sinne hurauttaa varmasti hetkessä. Lissabonissa pidin erityisesti Alfaman alueesta. Näköalat ovat upeita ja tunnelma hengästyttävä. Pastel de Natoja / Belemeitä etsiskelin juuri lomareissulla Madeirallakin – tekivät lähtemättömän vaikutuksen mantereella. Oceanario oli ihan ok, mutta jos on vain kaksi päivää aikaa Lissabonissa niin menisin kiertelemään Alfaman katuja ja ehkä kenties johonkin museoon (Berardin taidemuse on ihan ok).

 • pakkohehkuttaa

  tähän liittyen: http://www.timeout.com/city-guides/time-out-mercado-da-ribeira-lisbon/ timeoutin ostama paikallinen ”ruokamarket” on ihan must esimerkiks lounaspaikkana. soveltuu myös illalliseksi, koska on auki klo 2 asti yöllä.

  periaatteena siis että saman katon alle on koottu toinen toistaan herkullisempia paikallisia huippuravintoloita, aivan kaikkea – drinkkejä, viinejä, sushia, tapaksia, ranskalaista keittiötä, pitsaa… ravintolasta ostetaan ruoka ja syödään isoon halliin katetuissa pöydissä. eli periaatteessa koko seurueen ei tarvitse edes syödä saman raflan ruokaa. ja mitä tämä kaikki maksaa? 15 eurolla sain viiniä ja elämäni parhaan hampurilaisen. samassa paikassa myös hurmaava puoti täynnä ihanaa designia.

  paikka on helppo löytää, aivan cais de sodren metroaseman vieressä ja siellä on myös tosiaan helppo ”piipahtaa” syömässä jotain varmasti hyvää.

 • Pin

  Ihanaa, että pääset Portugaliin! Rakastuin Lissaboniin kuusi vuotta sitten, ja kohtalo järjesti asiat niin, että mieskin löytyi Portugalista, joten paikka tulee koko ajan vain tutummaksi. Oletkin saanut jo hyviä vinkkejä. Kauneuden ystävänä uskon, että nautit kaupungista, ihan vain kävellen, kierrellen, maistellen ja haistellen. Lissabonissa on rento ja letkeä tunnelma, arkkitehtuuri on kaunista ja ihmiset ystävällisiä. Suosittelen ratikkareissua linjalla 28; Lissabonin ratikat ovat ihan oma lukunsa ja tuolla pääsee näkemään ihania maisemia ja kiipeämään korkealle. Kyytiin voi hypätä esim. Chiadolta. Kävelykadut ovat kauttaaltaan tosi kapeita ja sateella liukkaita, kannattaa ottaa hyvät kengät. Portugalilaisten sanonta kuuluu, että talvi on sisällä taloissa, ei ulkona: suurimmassa osassa taloissa ei ole lämmitystä ja kostea meri-ilma tekee +5:stäkin asteesta hyytävän. Mutta ah sitä valoa ja aurinkoa, joka jo tammikuussakin lämmittää! Yhdyn suosituksiin Sintrasta ja Bairro Altosta, jälkimmäiseen etenkin ilta-aikaan. Sintrassa mielestäni oli kauneinta luostaria ympäröivä puutarha kaivoineen, joskaan en osaa sanoa miltä se näyttää tammikuussa. Meren rannalla on ihana kävellä ja aaltoja pääsee Sintran ohella ihailemaan esim. Boca de Infernoon, joka löytyy Cascaisin kaupunginosasta, joka on muutenkin kaunis.

 • Marik

  Lissabon on i h a n a!! Olin viime kesänä siellä sekä Portossa, jota suosittelen myös lämpimästi. Tosin tuossa sinun ajassa ehkä ei sinne asti ehdi.

  Moni on jo kivoja paikkoja suositellut. Bairro Alto on aivan ihana: kaunis, pieniä kujia, pieniä baareja, terasseja. Tunnelmaa on vaikea kuvailla, se pitää kokea. Alfama on myös kaunis ja Saint Jorgen linnaan kannattaa mennä, jo se pelkkä alue on hieno ja näkymät sieltä, huh huh.

  Santa Justan hissi aivan keskustassa, Tejo-joen rantaa eteenpäin mennessä on löytöretkeilijöiden muistomerkki ja joen toisella puolella Kristo Rei -patsas katselee Lissabonia (Rio de Janeiron Kristus-patsaan pikkuveli :). Voi Lissabonissa on niin paljon nähtävää ja koettavaa!

  Parasta kuitenkin Lissabonissa on aistia sitä kaupungin tunnelmaa, katsella ihmisiä, ja vaan nauttia, kesällä tietysti pystyi istumaan terasseilla iltamyöhään, mutta voin kuvitella että kaupungin lumo vangitsee myös talviaikaan. Makuasioitahan nämä tietysti pitkälle on, mutta minua viehättä se pienoinen rähjäromantiikka, olematta kuitenkaan likainen tai sotkuinen, mutta se vanha kulttuuri, rakennukset ja tietysti ihmiset. Portugalilaisissa näkisin vähän suomalaista kansaa, ei olla tyrkkyjä eikä tulla ”suuhun”, ei tyrkytetä, ollaan vähän ylpeitä.

  Portoon mene ihmeessä käymään, jos nyt et ehdi, niin joku, se on ihana ihana kaupunki myös!

  Tykkään Lissabonista aivan älyttömästi! Menen takuuvarmasti uudelleen! Voi että, hyvää reissua sinulle! Ota lasi viherviiniä ja toinen portviiniä ja nauti!! :)

 • Pin

  Yksittäisistä putiikeista uskoisin sinun pitävän tästä: http://www.avidaportuguesa.com/template.php?lng=pt&sec=7. Osoite Rua Anchieta 11 1200-023 Chiado, Lisboa. Ihanaa käsintehtyä portugalilaista elämäntyyliä ja sisustusta modernilla mausteella. Löytyypi ihan keskustasta.

 • TK.

  LX Factoryssä kannattaa käydä. Vanhalle tehdasalueelle on kerääntynyt pieniä kauppoja, kahviloita ja ravintoloita. Kesäisin sunnuntaisin mainio kirppis, talvikaudesta en osaa sanoa.
  Lissabon on rakennettu seitsemälle kukkulalle, joten kengät kannattaa valita sen mukaisesti! Ja etelässä ulkolämpötila on yhtä kuin sisälämpötila, joten villasukat mukaan!

 • NM

  Pasteis de Belemin aidot nata-leivokset Belemissa. Ei kannata hämääntyä jonoista kahvilan ulkopuolella. Näyttää ulospäin ihan pieneltä kahvilalta, mutta sisällä runsaasti pöytätilaa ja palvelu nopeaa ja ystävällistä. Mahdollisuus kurkkia ikkunan takaa myös leipomon puolelle :) ja hinnat ei päätä huimaa!

 • Mulle Lissabon oli aika lailla pettymys, mutta lähellä sijaitseva Sintra oli kyllä ihan huikea. Suosittelen visiittiä Sitrassa enemmän kuin lämpimästi!
  Sintran juttuja löytyy täältä: http://hassutellen.blogspot.fi/2014/06/satumainen-sintra.html

  Niin ja syökää pasteis de natoja niin että napa paukkuu!

 • Maiju R.

  Komppaan edellisiä, eli jos on ekaa kertaa Lissabonissa must-juttuja ovat:

  1. Ratikka-ajelu.
  2. Alfama
  3. Baarikierros Bairro Altossa
  4. Ocenario
  5. Pasteis de Belem
  6. Sintra

 • jaanajee

  Tulin juuri viikko sitten kotiin Lissabonin matkalta! Mikä ihana, ihana kaupunki!

  Haluaisin lisätä ylempänä jo kerrottuihin vinkkeihin Rua da Esperançalla olevan sympaattisen second hand -liikkeen, jonka nimi on Reuse. (Tarkka osoite on Rua da Esperança 24, löytyy Facebookista nimellä Reuse_creativeshop_second hand). Putiikkia pitää rempseä rouva, joka päästi meidän seurueen sisään tunti ennen kaupan virallista avautumista, kun pysähdyimme näyteikkunaa tuijottelemaan. Rouvan kanssa kauppaa pitää valtava, mutta myös valtavan kiltti, koira, joka pyörähteli tottuneesti vaaterekkien välissä ja otti nokosia hyllyjen alla.

  Samalla kadulla ylempänä (talonnumero 146) on myös Museu da Marioneta, kaunis nukkemuseo, jossa saa käsityksen tämän taidelajin merkityksestä ja perinteistä Portugalissa. Lumoava paikka.

  Ja nukkemuseon portaiden juuressa on pieni baari, johon eksyimme janoissamme. Siellä pieni olut maksoi alle euron ja paikalliset sedät katsoivat hauskimpia kotivideoita ja pelasivat dominoa. Englantia ei osannut kukaan, mutta yhteistä kieltä ei tarvittukaan.

  Voi Lissabon. Kivaa matkaa sulle!

 • Petero

  Tuolta aiemmin mainitulta LX Factoryltä löytyy Landeau Chocolate, jossa kannattaa ehdottomasti piipahtaa.

  Lissabon on kalaruuan mekka, yksi kiva paikka on Sea Me Peixaria Moderna (http://www.peixariamoderna.com). Moderni versio klassisesta tavasta syödä kalaa eli kalakaupan ja ravintolan yhdistelmä. Simpukoita ei kannata unohtaa..

 • Hyvän ruuan ystävä

  Suosittelen ehdottomasti ravintolaa nimeltään Taberna da Rua das Flores (sijaitsee Bairro Altossa). Kävin viime kesänä testaamassa ravintolan ystäväni kanssa ilta-aikaan ja pidimme ruuasta todella paljon. Tämä oli ehdottomasti paras ravintola, jonka Lissabonista löysimme. Vanhempani kävivät taas nyt syksyllä kokeilemassa ravintolan lounastarjontaa ja hekin tykästyivät ravintolaan.

Related posts