10/12/14

Erilainen joulupuu

11 60 atsalea.jpg

Joulukukat? Niistä tulevat usein ensisijaisesti mieleen pökerryttävän vahvasti tuoksuvat hyasintit, perinteikkäät joulutähdet ja ylväät amaryllikset. Vaikka olen henkeen ja vereen kukkaihminen, joulukukista en ole koskaan innostunut mitenkään suunnattomasti. Yksi poikkeus joulukukkien joukossa on kuitenkin ruukussa viihtyvä ja suloisesti kukkiva atsalea, joka miellyttää meikäläisen esteettistä silmää niin, että voisin mieluusti tuijotella sitä vaikka läpi vuoden.

Ostan kotiin säännöllisesti tuoreita leikkokukkia, mutta viherpeukalolla minua ei valitettavasti ole siunattu. Ruukkukasvini kuukahtavat yleensä aina jossain vaiheessa, enkä useimmiten oikein edes tiedä, mikä meni pieleen. Olemattomista puutarhurintaidoistani huolimatta jaksan silti sinnikkäästi kokeilla onneani myös ruukkukasvien suhteen aina uudelleen. Pienelle ja pörheälle atsalealle olen valmis antamaan joka vuosi uuden mahdollisuuden, ja niin taas tänäkin vuonna kuten kuvasta näkyy.

Tavallisten atsaleojen lisäksi olen nyt muutamana vuonna nähnyt myynnissä tällaisia varrellisia versioita, jotka ovat kuin kukkivia miniatyyripuita. Ja sellaisen hommasin tänä vuonna. Minikokoista joulukuusta ei tällä kertaa tähän talouteen tule, vaan joulupuun virkaa saa toimittaa tuo vaaleanpunaisena kukkiva atsalea.

Jos jotain olen muutaman atsalean kuihduttaneena oppinut, niin sen, että tämä kaveri on todella janoinen. Atsaleaa saa siis kastella runsaasti, yleensä ihan parin päivän välein. Viime vuonna onnistuin pitämään pikkuisen miniatyyripuuni hengissä jonnekin maalis-huhtikuulle asti, mikä hämmästytti jo kukkakauppiastakin. Tänä vuonna aion tehdä uuden ennätyksen. Tavoitteena on pitää pinkki atsalea elossa ensi jouluun, mutta saapa nähdä. ;) Tavoitteita on silti hyvä olla!

Photo: Jenni Rotonen

Tags: , , ,

Categorised in: Koti

11 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • iiem

  Moi!
  Mistä tuollaisia varrellisia atsaleoja (taivutus? :D) mahtaa saada? :)

 • Jenniii

  Itse löysin tällaisen viime vuonna Plantagenista ja tänä vuonna omasta lähikukkakaupastani Florannasta. :) Ei varmaan auta kuin tsekkailla kauppakohtaisia valikoimia ja pitää peukut pystyssä. Toivottavasti löytyy! :)

 • Gardener

  Ne ovat tosiaan kauniita mutta myöskin oikukkaita juuri tuon säännöllisyyden vuoksi. Ei kannata harmitella huonekasvien kuolemisen perään, mä olen ihan sillä kannalla, että uutta putkeen vaan jos joku ei menesty. Usein kerrostalojen kuiva huoneilma on vaan liian haastava kasveille. Toivotan kuitenkin pitkää ikää sun uudelle atsalealle!

 • Minä vain

  Ostin itse pääsiäiseksi atsalean. Se kukki varmaan ainakin kesä- tai heinäkuulle. Hyvällä hoidolla siis se kestää!

  Sain synttärilahjaksi joulukaktuksen. Se on tosi helppohoitoinen, koska näin talviaikaan sitä ei tarvitse kastella kuin kerran kahdessa viikossa. Vettä laitetaan tosi pieni määrä, korkeintaan puoli desiä.

 • Jane C.

  Muhun yrittää purra viherpeukalon poikanen, kun tekisi hirveästi mieli bonsaita. Erityisesti sinisateet ovat aivan mielettömän upeita – mutta ihan mahdottomia löytää :-D Ehkä jossain törmäis sellaiseenkin.

 • Ef

  Kannattaa varmaan ainakin vaihtaa ruukun alle kunnollinen aluslautanen. Nyt ruukku killuu ilmassa – metallipurkin pohja on paljon ruukun pohjaa alempana. Multa kuivuu turhan nopeasti, jos se saa ilmaa alhaaltakin päin. Toisaalta jos metallipurkissa on niin paljon vettä, että se imeytyy multaan ruukun pohjan reiästä, niin silloin ruukku suorastaan lilluu vedessä. Kasvi ei tykkää.

  Ruukussa kuuluu siis tietysti olla pohjassa reikä, josta liika vesi valuu aluslautaselle. Yleensä multa kuivuu pian sen verran, että se imee aluslautaselle päätyneen veden.

 • Jenniii

  Kiitos hyvistä vinkeistä! :) Juuri ostohetkellä ei ollut sopivaa päällysruukkua tai aluslautasta vapaana, joten tuikkasin vain kukan tuohon. Olen nyt ollut tosi ahkerana kastelun kanssa, joten kukka ei ole päässyt kuivahtamaan, mutta pitääpä ainakin ennen joulun pyhiä etsiä sopivan kokoinen purkki, jossa on myös aluslautanen mukana.

 • Jenniii

  Kiitos tsemppauksista ja armollisesta asenteesta! :) Olen tähän mennessä tosiaan sinnikkäästi jaksanutkin aina ostaa uusia huonekasveja ja sen jälkeen, kun ne ovat syystä tai toisesta kupsahtaneet, olen vain toiveikkaana ostanut uusia. :D Lohdullista kuulla, että syy ei välttämättä ole pelkästään minussa!

 • Jenniii

  Minullakin on sellaisia muistikuvia atsaleasta, että se on hyvin kasteltuna kovin kiitollinen kukkija. :) Toisaalta etenkin tämä puun mallinen versio näyttää varsin hauskalta ilman kukkiakin – vin suositella! Ja tuo joulukaktus kuulostaa juuri meikäläisen tyyppiseltä huonekasvilta. ;)

 • Jenniii

  Rohkeasti kokeilemaan vain, jos sellainen löytyy! Bongasin muuten jokin aika sitten jostain suuremmasta vihermyymälästä sellaisia bonsain näköisiä, mutta ilmeisesti helppohoitoisempia minipuita. Ehkä sellainenkin voisi tyydyttä bonsain kaipuuta ainakin ensialkuun? :)

 • Ester-i

  Minun lempparini joulukukista on jouluruusu. Se on ihanan herkän näköinen kukka.

Related posts