4/12/14

Päiväretki talviseen Tallinnaan

19 106 tallinna14.jpg

Kaupallinen kampanja: yhteistyössä Eckerö Line

Välillä unohtuu, miten ihastuttava kaupunki Tallinna onkaan – ja ennen kaikkea, miten lähellä se on! Ihan tavallisella paatillakaan sinne ei seilaa kuin parin tunnin verran eli suunnilleen samassa ajassa hurauttaisi junalla Tampereelle. Viimeisestä Tallinan visiitistäni oli ehtinyt vierähtää pari vuotta aikaa, kun Eckerö Linelta tarjottiin jouluista minimatkaa merten yli talviseen Tallinnaan. Nappasin mukaan rakkaan ystävän ja lähdimme reissuun tsekkailemaan kaupungin joulutoria ja designputiikkeja. 

Nyt luvassa on kuvamuistoja ja yleisiä tunnelmia päivästä, mutta ensi viikolla on tulossa pieni shoppailuvinkkipostaus Tallinnasta! :) Muutenkin matka oli kestoonsa nähden hämmästyttävän inspiroiva, joten myöhemmin on todennäköisesti luvassa myös muita Tallinnasta inspiksensä saaneita juttuja. 

tallinna1.jpg

Lähdimme matkaan maanantaiaamuna, joka on muuten ihanan rauhallinen ajankohta laivamatkustamiseen. Risteilyisäntä vinkkasikin, että jos bailaaminen ei sytytä ja toiveissa on rauhaisampi reissu, nimenomaan maanantai ja alkuviikko ovat parhaita aikoja matkustaa – loogista sinänsä. Itse asiassa alkuviikko ei ole muutenkaan yhtään hassumpi hetki reissata, sillä turistivilinä on Tallinan kaduilla tuolloin huomattavasti vähäisempi – saa siis rauhassa kuljeskella. :)

Menomatkalle meille oli varattu paikat loungesta, joka oli itse asiassa aika mukava paikka istahtaa hetkeksi rauhassa aamun tunteina. Tyylikkäästi sisustetulla alueella oli käytössä ilmainen wi-fi, tarjolla päivän lehdet sekä hyvät mahdollisuudet esimerkiksi töiden tekemiseen. Naputtelin itsekin menomatkalla yhden blogipostauksen loungessa istuskellessani. Lisäksi tarjolla oli pientä purtavaa ja juotavaa (pieni aamiaispöytä sekä kahvia, teetä, tuoremehua, viiniä, yms.). Huomasi, että etenkin moni työmatkalainen oli sijoittanut ylimääräiset 20 euroa lounge-paikkaan, enkä ihmettele, sillä saman hinnan saa hetkessä kulumaan laivan kahviloissa, jos haluaa syödä jotakin aamiaista.

tallinna17.jpg

Ehdimme parin tunnin matkalla touhuta ihmeen paljon: lounge-hengailun ohessa kävimme myös hörppäämässä lasit samppanjaa ja seikkailimme erittäin lyhyen hetken laivan kannella. Olihan sitä päästävä piipahtamaan ulkoilmassa, vaikka sumuisessa säässä ei juuri merimaisema auennutkaan. Kannella oli aivan järisyttävän kylmä – siis niin kylmä, että viimassa tuntui lähtevän naama irti ja tukka päästä. Viihdyimme siis tuiverruksessa noin kahden minuutin ajan, jotta saimme pakolliset reissukuvat kannelta ikuistettua ja karkasimme sen jälkeen kiireesti takaisin sisään. Otimme välittömästi nokan kohti samppanjabaaria ja kilistelimme alkamaisillaan olevalle mukavalle päivälle – voisiko viikkoa (tai matkaa) paremmin aloittaa. :)

tallinna4a.jpg tallinna18.jpgtallinna25.jpg

Maihin päästessämme selvisi, miksi olimme jäätyä kannella pystyyn niille sijoillemme: uskomatonta kyllä, Tallinnassa oli pakkasta -15 astetta! Kaupunki hohti valkoisena ja en ollut uskoa, että olimme juuri tulleet Helsingin parista pakkasasteesta vajaat sata kilometriä etelään. Onneksi olimme sen verran tajunneet katsoa etukäteen säätiedotuksia, että osasimme varautua kirpakkaan keliin, mutta myönnetään, että -15 asteen pakkassää pääsi yllättämään. Jouduin ravintolassa istuskellessamme ihan tarkistamaan tarjoilijalta, että onkohan tämä kännykkäni sääsovellus nyt aivan sekaisin, vai onko täällä todella näin kylmä? Tarjoilija kertoi pakkasen kiristyneen edellisiltana äkillisesti noihin lukemiin, joten uskottava se oli. Ja kiiteltävä itseäni lämpimistä vaatevalinnoista.

tallinna2.jpg tallinna3.jpg

Meille oli matkalle järjestetty pientä ohjelmaa ja terminaalissa odottikin nimikyltin kanssa taksikuski. Kipusimme hurmaavan neuvosto-henkiseen kulkupeliin sisään ja hurautimme kohti Kalamajan aluetta, missä meidän oli määrä tavata muutama paikallinen vaatesuunnittelija studiollaan. Älyttömän mielenkiintoisesta kohtaamisesta on tulossa juttua vielä myöhemmin erikseen!

Piipahdimme samalla myös sympaattisessa Klaus-kahvilassa, jonka sisustus oli pistetty uusiksi sitten viime näkemän. Tunnelma tosin ei ollut rempasta lainkaan kärsinyt – Klaus oli aivan yhtä ihana kuin ennenkin. Voin lämpimästi suositella! Ihan kulman takana on muuten myös suosittu ravintola Kohvik Moon, jossa olen itsekin pariin otteeseen käynyt aiemmilla reissuillani syömässä. 

tallinna19.jpg tallinna5.jpg

Kalamajan kulmilta matka jatkui Telliskiven teollisuusalueelle, jossa sijaitsee paljon pieniä designliikkeitä sekä ravintoloita ja kahviloita (se ihana F-hoone!), taidegallerioita ja muuta luovan alan aktiviteettia. Bongasimme yhdestä Telliskiven rakennuksista gallerian, johon poikkesimme sisään. Tällä hetkellä Valge Galeriissa on esillä Marjatta Kantolan maalauksia sekä Jussi Seppälän valokuvia. Ränsistyneen teollisuusrakennuksen galleriatila oli jo itsessään todella kaunis aamuauringon pilkistäessä ikkunasta sisään, että suosittelen lämmöllä piipahtamaan, jos satutte Telliskiven suuntaan.

Tykkään itse ihan älyttömästi Telliskiven rähjäisestä rappioromantiikasta, parhaat päivänsä nähneistä tehdashalleista ja Berliini-mielleyhtymiä herättävästä miljööstä. Alueella voisi helposti viettää pidemmänkin tovin kamera kourassa ja kuvia räpsien. :)

tallinna20.jpgtallinna6.jpg tallinna7.jpgtallinna22.jpgtallinna21.jpg tallinna8.jpg

Telliskivestä matka jatkui lounaalle ravintola Sfääriin, jossa en ole aiemmin tullut käyneeksi, vaikka kehuja olen kovasti kuullutkin. No nyt tuli todettua, että Sfäär on kyllä kehunsa ansainnut. :) Paikka oli todella viehättävä, ruoka erinomaista, palvelu hurmaavaa ja tunnelmakin kohdallaan. Rennon lounashetken jälkeen matka jatkui vanhankaupungin kujille, joilla yksi määränpäistämme oli Tallinnan kuuluisa joulutori. Ravintolan tarjoilijakin sitä suositteli todeten ”En ole kyllä mikään jouluihminen, mutta siinä torissa on jotain maagista!” 

tallinna9.jpgtallinna23.jpgtallinna10.jpg

Otimme siis nokan kohti vanhaakaupunkia ja joulutoria. Tarkempia koordinaatteja meillä ei torin sijainnista ollut, mutta jotenkin vain intuitio johdatti perille. Pienihän tuo vanha kaupunki onkin, ja suurimman osan ihmisistä askeleet kulkivat talvisena iltapäivänä nimenomaan joulutoria kohti, joten vaelsimme vain joukon mukana. Ja perille päästiin. :)

Joulutorilla myytävät tavarat ovat Tallinnassakin sellaista hyvin tyypillistä joulutoritavaraa: käsitöitä, joulukoristeita, lämpimiä asusteita ja paikallisia herkkuja. Kutsukaa vain hulluksi, mutta pannulla paistettu hapankaali tuoksui taivaallisen hyvältä, vaikka olin juuri tulossa syömästä. :D Jätimme shoppailut tällä kertaa torilla väliin ja keskityimme vain nauttimaan kauniista jouluvaloista hämärtyvässä iltapäivässä ja tunnelmoimaan kauniiden vanhojen talojen ja talvisen maiseman keskellä.

tallinna11.jpgtallinna24.jpg

Vaikka tällä reissulla ostin lahjoja lähinnä itselleni parin Tallinnan tuliaisen muodossa, niin tulipa mieleen, ettei ole yhtään hassumpi paikka joululahjaostoksia ajatellen tuo eteläinen ”naapurimme”. Tällaisella päivän mittaisella retkellä ehtii jo vaikka kuinka paljon ja hintataso on Virossa selvästi Suomea edullisempi. Jos hurauttaa muutaman välin raitiovaunulla tai taksilla (joka ei Tallinnassa maksa juuri mitään), ehtii helposti käväistä keskustan ja vanhan kaupungin ohella vaikkapa Kalamajan ja/tai Telliskivenkin kulmilla.

Meillä aikaa taisi jäädä maissa oleiluun noin seitsemän tuntia ja siinä ajassa kyllä kerkesi vaikka mitä: istuskella kahviloissa, poiketa putiikeissa, ihastella taidetta galleriassa, herkutella ravintolassa sekä nautiskella Tallinnan kauniista maisemista ja joulutunnelmasta. Kun oli aika lähteä taas kohti terminaalia, olikin jo antoisan päivän jälkeen sellainen fiilis, että oli ihan mukava päästä istumaan alas ja matkaamaan kohti kotia. 

tallinna12.jpgtallinna13.jpg

Paluumatka Finlandialla sujui vähintään yhtä leppoisissa merkeissä kuin mennessäkin. Tällä kertaa kävimme heivaamassa matkatavarat hyttiin (johon olisi kieltämättä tehnyt mieli kellahtaa parin tunnin nokkaunille) ja suuntasimme jouluillalliselle buffettiin. Se olikin ensimmäinen jouluateriani tälle vuodelle.

Tuli paluumatkalla tietysti tsekkailtua tax free -putiikkien tarjontakin ja itse asiassa sieltä löytyi vähän kotiinviemisiä myös. Muistatteko, kun hehkutin jokin aika sitten Elizabeth Ardenin legendaarista 8 hour creamia ja nimenomaan sitä pientä metallista voiderasiaa, jonka hinta on huomattavasti vastaavaa huulirasvapuikkoa edullisempi. Tavallisissa kaupoissahan tuota pikkupurnukkaa ei edes myydä, vaan itsekin ostin omani lentokentältä. Joku lukija vinkkasi, että tuota kyseistä tuotetta saa myös laivojen tax free -myymälöistä ja oikeassa oli, sillä katsokaas, mitä löysin laivan kosmetiikkahyllyltä. :)

tallinna16.jpg tallinna27.jpgtallinna15.jpg

Kiitos Eckerö Linelle mahtavasta reissupäivästä ja rakkaalle ystävälleni Lauralle maailman parhaasta matkaseurasta (sekä valokuvasadon täydennyksestä)! :) 

PS. Ihan naurattaa, miten samoja ratoja mietteemme ja puuhamme ovat Eevan kanssa viime aikoina kulkeneet. :D Ensin ne silmälasit ja nyt Tallinnan reissu joulutoreineen. No ei voi muuta sanoa kuin että Tallinna on aivan super-viehättävä kohde tähän aikaan vuodesta eli menkää!

EDIT: Jos mielit vielä ennen joulua Tallinnaan minireissulle, niin tiedoksi, että Eckerö Line halusi vielä tarjota Pupulandian lukijoille m/s Finlandialle erikoistarjouksena Päivä Tallinnassa -risteilyn tai miniristeilyn etuhintaan 12 €/hlö. Päivä Tallinnassa -risteilyllä on noin 8 tuntia aikaa tutustua Tallinnaan ja miniristeilyllä päivällä tai illalla voi herkutella laivalla, nauttia viihteestä ja tehdä ostoksia Finlandian myymälöissä.

Etuhinta:

12 €/hlö

Varaukset https://www.eckeroline.fi/fi/Risteilymatkat/

Tuotekoodi: PUPULANDIA

Paikkoja rajoitetusti/lähtö

Photos: Jenni Rotonen & Laura Iisalo

Tags: , , ,

Categorised in: Matkat

19 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Vierailija

  Perisuomalaiseen tapaan pidättelen kehuja viimeiseen saakka, mutta nyt on pakko antaa padon aueta: aivan mahtavia kuvia! Ei käynyt mielessäkään, että kukaan saisi Tallinnan-lautalta otettua kuvia, jotka mykistäisivät kaueudellaan, mutta näköjään näinkin voi käydä. Ei nuo muutkaan huonoja ole ( ;) ), mutta laivalta otetut tekevät vaikutuksen juuri siksi, että kuvausympäristö on hieman haasteellisempi estetiikan suhteen.

 • Vierailija

  Yhdet toisetkin ”bloggailu starat” kävi tallinnassa matkalla! Nimittäin anna ja sebastian joilla on myös hieno blogi ja kannattaa lukea sitä. He tekevät sitä yhdessä. Onko sinun poika ystävä kiinnostunut blogaamisesta voisit ehkä kirjoittaa blogi tekstin poikaystävistäsikin? Kannattaa tutustua annan ja sebastianin tallinnan matkaan ja muuhinkin sisältöön siellä. Hyvää joulun odotusta sinulle pupu!

 • Vierailija

  Eikö helsingissä ole minkäännäköistä ulkotoria ? Kun itse olen nyt bongaillut noita vähän kaikkialla, varsinkin Turussa alkaa olla jo aika paljon samanlaisia kojuja torilla.

 • Jenniii

  Tuomaan markkinoilla Senaatintorille ainakin tulee vähän tällaista samantyyppistä joulutorimeininkiä, mutta starttailee vasta ensi viikolla! :) http://www.visithelsinki.fi/juuri-nyt/tapahtumia/tuomaan-markkinat-2014

   

 • saraseeeni

  Kiitos näistä! Reilun viikon päästä lähden puoliskoni kanssa parin päivän minilomalle Tallinnaan :) fiilistelysi kautta pääsee itsekin oikeaan tunnelmaan. On hassua, miten Tallinnaan lähtemistä ei pidetä minään. Minäkin olen nähnyt Euroopan isoja kaupunkeja, mutta nyt vasta suuntaan Tallinnaan ensimmäistä kertaa (20h risteilyä ei lasketa). Ja odotan aivan innoissani :)

 • zebbie

  Tallinna (ja koko Viro) on lomasesongin ulkopuolisena aikana täydellinen matkakohde eteläsuomalaiselle. Se on lähellä, siellä on mielenkiintoinen historia, monipuolinen kulttuuritarjonta, ystävällisiä ja ahkeria ihmisiä ja tietenkin halpa ruoka ja viina!

 • F.A.

  Huom! Tuo kuvailu pätee myös Lahteen!

 • Siry

  Hei, vieläkö oot tänä vuonna käyttäny veronpalautuksias taiteeseen? Kinnostais hieman tietää.

 • jenniferie

  Jippii! Heti lähti liput tilaukseen :-)

 • Mansen kolli

  Morjesta pöytälaatikkoon! Teeskin Jenni joskus juttu Mansesterista elikkäs Tampereesta! Meillä on täällä vaikka mitä nähtävää ja mustaa makkaraa (elikkäs MÖRKÖÄ) ja kaks kovaa lätkäjengiä (toinen on kovempi) ja pitkät perinteet mm. rokkenrollin saralla! Täällä on semmonenki blogi ku mansen muijat ja niiden kanssa voisit ehkä järkätä jonku kunnon yhteisseikkailun oikeen pirkanmaan ytimeen nääs!

 • Jenniii

  Kiitos! Tämä kommentti todella lämmitti mieltä. :) Myönnettäköön, että Tallinnan lautta ei todella ole se helpoin mahdollinen miljöö räpsiä esteettisiä kuvia, mutta otin tämän haasteena. Vaikeimmissa kuvauskohteissa joutuu ja pääsee ilahduttavalla käyttämään luovuutta, joten tekee ihan hyvää ottaa tällaisia tehtäviä aina joskus vastaan!

 • Jenniii

  Tallinna on kyllä mitä mainioin matkakohde. :) Ensi viikon alussa on luvassa vielä pari shoppailuvinkkiä, joten kurkkaahan vielä nekin ennen lähtöä! Ja mukavaa minimatkaa! :)

 • Jenniii

  Aivan näin! :) Voisi ehdottomasti käydä useamminkin.

 • Jenniii

  Lahden kaupungilta kutsua odotellessa… ;)

 • Jenniii

  Kääk, olin tyystin unohtanut koko veronpalautukset, kun tällä viikolla on ollut tätä reissuhässäkkää! Viime vuonna en tainnut ostaa mitään uutta taulua, mutta vuoden aikana uuden kodin seinille löysi tiensä peräti 4 uutta teosta, joten voisi ajatella, että suoritin homman vähän etuajassa vain. ;)

  Tänä vuonna voisin ottaa tavoitteeksi käyttää veronpalautukset muutaman vieläkin kehystystä odottavan taulun valmiiksi laittamiseen. :)

 • Jenniii

  Kivaa, että tarjouksesta oli iloa! :) Ja huippua reissua!

 • Mansen kolli

  Tarviikko sää jonkun erillisen kutsun tai sponssin että viitti lähteä jonnekki poseeraamaan ja raportteeraaman? No jo nyt on morjes…

 • Mansen kolli

  Hiano juttu hei! Ei noi ny ihammeikäläisen mieleen oo noi jutut mutta hiano homma silti! Voisit tehä jonku vähärrepäsevämmänkin reportaasin mansen muijien kanssa! Vaikka laukontorille testaan mörköä ja kattoon Tapparan matsia ja sitte kunnon pubi kierros vai mitä! Kattos nää muijat http://www.lily.fi/blogit/mansen-muijat Mut hei hyvä homma ja morjesta nääs palataan kato!

Related posts