21/11/14

E-pillerit ja iho: tilannekatsaus 4 kk lopettamisen jälkeen

46 95 iho-tilanne3.jpg

Luvassa taas ihoasiaa! Kirjoitin reilut pari kuukautta sitten vilkasta keskustelua herättäneen postauksen e-pillereistä. Kerroin tuolloin lopettaneeni e-pillereiden syömisen 10 vuoden jälkeen ja pohdiskelin lopettamisen mahdollisia vaikutuksia ihooni. Olin nimittäin kuullut lukuisia tarinoita e-pillereiden jälkeen puhjenneesta aikuisiän aknesta ja jännitti, kohtaisiko minua sama kohtalo.

Postaus innoitti todella monen keskustelemaan aiheesta ja kommentteja kertyi yli 200. Moni halusi jakaa omat kokemuksensa, tarinansa ja huolensa – ja ikävä kyllä niiden perusteella yhteys e-pillereiden lopettamisen ja aikuisiän aknen tai muiden iho-ongelmien välillä ei vaikuttanut olevan ihan perätön. Lopulta postausta ja sen herättämää keskustelua siteerattiin iltapäivälehden sivuilla asti, joskin lööppiuutisoinnille tyypillisellä rusinat pullasta -mentaliteetilla, jossa alkuperäisen postauksen koko iho-teema oli tyystin sivuutettu. Lopettamispäätökseni taustoista voitte lukea tarkemmin tuosta aiemmin tekemästäni jutusta, mutta nyt on siis on elämää takana ilman e-pillereitä noin 4 kuukauden verran ja ajattelin, että voisi olla aika pienelle tilannekatsaukselle. 

Mitä kuuluu iholle nyt?

Huomasin jo silloin pari kuukautta sitten (jolloin e-pillereiden lopettamisesta oli kulunut noin 1,5 kuukautta), että ihossa oli alkanut tapahtua muutoksia. Ihotyyppini on viimeisten 10 vuoden ajan ollut kuiva ja herkkä eikä epäpuhtauksista ole juuri tarvinnut kärsiä. Ennen pillereiden aloittamista minulla oli teini-iässä lievää aknea ja vielä parikymppisenäkin ihossa oli epäpuhtauksia, mutta nämä ongelmat kaikkosivat tyystin aloitettuani e-pillerit. Olen tietysti nyt kolmekymppisenä 10 vuotta vanhempi kuin pillerit aikanaan aloittaessani, mutta jäin lopettamispäätöksen jälkeen jännityksellä odottamaan, miten iho ja hormonit muutokseen reagoisivat.

Parin kuukauden sisään pillereiden jättämisestä iho alkoi rasvoittua huomattavasti entistä enemmän. Siinä missä aiemmin minun ei tarvinnut puuteroida kasvoja aamuisen meikkauksen jälkeen oikeastaan koko päivänä, nyt saattoi naama kiiltää armotta jo tunti ehostuksen jälkeen. Toistaiseksi ihossa ei näkynyt varsinaisesti epäpuhtauksia, mutta jo tuo rasvoittuminen oli suuri muutos entiseen. Elättelin yhä toivoa, josko pääsisin vähällä ja iho oikuttelisi vain tuossa sopeutumisvaiheessa ja rauhoittuisi sitten itsekseen. Lukijoiden kommenteissa kerrottiin kuitenkin tarinoita, kuinka akne oli saattanut puhjeta vasta puolikin vuotta pillereiden lopettamisen jälkeen, joten en todellakaan uskaltanut huokaista vielä helpotuksesta.

iho-tilanne1.jpg

Viikko-pari tuon ensimmäisen postauksen tekemisen jälkeen alkoi kasvojen ihoon pukata rasvan lisäksi myös pieniä epäpuhtauksia. Näppylät eivät olleet mitenkään suuria tai kovin näkyviä, mutta niitä oli. Vähitellen epäpuhtauksien määrä kasvoi entisestään ja näppyjä alkoi ilmestyä muuallekin kuin kasvoihin. Edelleenkään näpyt eivät olleet mitään suuria finnejä, vaan pääasiassa sellaisia ihan pieniä ja melko huomaamattomia nyppyjä, joiden seassa saattoi satunnaisesti olla muutama isompi. Ja kutakuinkin sellainen tilanne on nytkin.

Näppyjä on ilmestynyt erityisesti ohimoille ja hiusrajaan, mutta myös nenänpielissä ja leuassa on näkynyt pieniä epäpuhtauksia. Posket ovat toistaiseksi pysyneet puhtaina joitakin aivan mikroskooppisen pieniä näppyrykelmiä lukuunottamatta. Lisäksi näppyjä on puskenut esiin yläselässä ja rintakehässä. Oudoin paikka, mistä ihoni on oirellut, on ollut kaula, johon hämmennyksekseni on myös ilmaantunut epäpuhtauksia. Paikat, joihin epäpuhtauksia on syntynyt, kuulostavat edelliseen postaukseen tulleiden kommenttien perusteella melko yleisiltä (tosin kaulasta en muista kenenkään maininneen?), mutta tuntuu silti hassulta, että yhtäkkiä näppyjä on paikoissa, joissa en ole nähnyt niitä 15 vuoteen.

Tällä hetkellä epäpuhtaudet eivät ole mitään sellaista, mitä meikillä ei saisi melko vaivatta piiloon ja pahimmat jäljet jäävät muutenkin yleensä hiusten tai vaatteiden alle näkymättömiin. Sen verran rajulta naama kuitenkin näyttää verrattuna siloposkivuosiin, ettei tuntuisi kotoisalta liikuskella julkisesti ilman meikkiä. Ja aiemmin kovin sileä ihoni ei kyllä läheltä tarkasteltuna ole sitä enää. Mistään aknesta ei tässä vaiheessa voida puhua ja asiat voisivat olla huonomminkin, mutta muutos 4 kuukauden takaiseen tilanteen on kyllä silminnähtävä. Valokuvissa tai kauempaa katsottuna meikattu iho näyttää yhtä kauniilta kuin ennenkin, mutta läheltä tarkasteltuna ja ilman meikkiä ero on huima.

Olen toistaiseksi vielä toiveikas ja luottavainen sen suhteen, mitä iholleni tulee tulevien kuukausien aikana tapahtumaan. Vaihtoehtojahan on oikeastaan kolme: a) iho on nyt vain tilapäisesti epätasapainossa ja hormonien tasaantuessa se rauhoittuu entiselleen, b) iho jää nykyiselleen tai c) ihon kunto pahenee vielä tämänhetkisestä. Tässä ei kai auta muu kuin odotella ja seurata tilannetta.

iho-tilanne4.jpg

Muita mietteitä e-pillereiden lopettamisen jälkeen?

Lopettamisen jälkeen olen yrittänyt tarkkailla kehoani ihon ohella muutenkin, josko huomaisin jotakin muutoksia entiseen. Ensimmäisiä menkkoja odottelin pari kuukautta, mutta sen jälkeen kuukautiskierto palasi nopeasti raiteilleen, vaikka toki hakee vielä hieman omaa rytmiään. Kaikki hyvin siis sillä saralla – olen kuullut, että joillakin menkkoja ei ole pillereiden jälkeen näkynyt puoleenkaan vuoteen.

Olen miettinyt, että mahtoivatkohan e-pillerit tasoittaa mielialojani hiukan, koska välillä mieli on tuntunut nyt ailahtelevan aiempaa enemmän. Mitään kovin mainittavaa eroa en kuitenkaan ole huomannut, enkä osaa sanoa, ovatko nuo muutamat mielialan heilahdukset liittyneet välttämättä pillereiden lopettamiseen mitenkään. Olen myös lukenut, että pillerit saattaisivat joillekin aiheuttaa limakalvojen kuivumista ja vaikka en varsinaisesti muista sellaisesta kärsineeni, ehkä jotain pientä muutosta sillä saralla on voinut tapahtua. Oikeastaan näitä ihojuttuja lukuunottamatta en siis ole havainnut mitään ihmeitä.

Koin aina pillereitä vielä syödessäni, että ne toimivat minulla hyvin ja olin löytänyt itselleni sopivan merkin (Diane Nova). Kokemusta tosin on myös itselleni sopimattomasta merkistä, joka teki minusta raivohullun sekoboltsin (Yasmine). Onneksi tajusin tuolloin yhteyden yhtäkkisen sekoamiseni ja e-pillereiden välillä ja lopetin sopimattomat lääkkeet parin kuukauden jälkeen. Kun käytössä kuitenkin oli sopiva merkki, pillereistä tuntui kaiken kaikkiaan olevan monenlaista hyötyä, enkä havainnut haittoja oikeastaan lainkaan. Iho-ongelmat kaikkosivat, kierto oli säännöllinen ja ehkäisyjutuissa turvallisen varma olo (vaikka kyllä, tiedän etteivät edes e-pillerit takaa 100% varmuutta).

iho-tilanne2.jpg

Minulla ei siis lähtökohtaisesti ole mitään e-pillereitä vastaan enkä oikein ole tykännyt viime vuosien verkossa vellovasta, hormonaalista ehkäisyä demonisoivasta keskustelusta. On tärkeää käydä tätä keskustelua ja on hyvä kyseenalaistaa sekä jakaa tarinoita kolikon molemmilta puolilta, mutta en usko näissä asioissa olevan olemassakaan yhtä absoluuttista totuutta. Olemme yksilöitä ja se mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle. Olen varma, että e-pillerit ovat monelle mitä mainioin juttu, mutta yhtälailla uskon, että joillekin ne eivät sovi. Jos vuodesta toiseen kärsii selittämättömistä mielialanvaihteluista, apaattisuudesta, haluttomuudesta, kuivuudesta, migreeneistä tai muista oudoista vaivoista, kannattaa ainakin miettiä, voisiko syy oireisiin olla hormoneissa.

Kannattaa ehkä myös muistaa, että todellisuus ei varmasti ole yhtä synkkä kuin vaikkapa noista e-pillerikeskusteluun tulleista kommenteista voisi päätellä. Keskusteluun osallistuvat todennäköisimmin he, joilla on asiasta jotakin sanottavaa, jolloin niiden kauhukertomusten rooli korostuu. On ilman muuta hyvä tiedostaa, että e-pillereillä voi olla melkoisia haittavaikutuksiakin eikä pillereiden lopettaminen todellakaan aina suju kuin Strömsössä, mutta postauksen julkaistuani useampikin tuttu huikkasi muita kanavia pitkin lohdukkeeksi, että heillä pillereiden lopettaminen oli sujunut (iho-)ongelmitta.

Tämä hetkisistä ihopulmista huolimatta olo on silti nyt sellainen, että en koe kaipaavani e-pillereitä. Ajattelin edelleen seurata rauhassa tilanteen kehittymistä ja raportoida vaikkapa 2-3 kuukauden päästä, miltä iho näyttää ja tuntuu silloin. Vielähän tässä ei tiedä, vaikka nämä vaivat olisivat ihan vain tilapäinen rasite. Toivon niin. :)

EDIT: Tämä unohtui matkasta, mutta lisättäköön vielä, että myös hiuspohja rasvoittuu nyt pillerit lopetettuani samaan tapaan kuin pahimpina teinivuosina. Aamulla pestyt hiukset saattavat jo illalla näyttää rasvaisilta, ja näin ollen hiukset on siis lähes poikkeuksetta pestävä päivittäin. Tämä on suuri ero entiseen, koska pillereitä syödessäni pesin hiuksia yleensä parin-kolmen päivän välein. Muotoilutuotteet ja kuivashampoo tuntuvat hiukan hillitsevän rasvoittumista, mutta jos hiusten antaa olla täysin luonnontilassa pesun jälkeen, ne ovat usein jo puoli vuorokautta sen jälkeen likaisen näköiset ja tuntuiset. Myös päänahka tuntuu olevan hiukan ärtynyt tästä äkillisestä muutoksesta. Tympeää, mutta eipä tämäkään mitään sellaista, minkä kanssa ei voisi elää.

iho-tilanne5.jpg

Photos: Jenn Rotonen / Pupulandia

Tags: , , , ,

Categorised in: Kauneus

46 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Neelia

  Mielelläni kuulisin tosiaan jatkossakin, mitä sinulle kuuluu tämän asian suhteen.
  Itse lopetin e-pillerit noin kuukausi sitten, koska nyt olisi perheenlisäykselle sopiva aika. Pelkäsin tosi kovasti, että iho räjähtää heti pillerien lopettamisen jälkeen, sillä olen kärsinyt nuorena aknesta ja iho-ongelmia on ollut myös Diane kovan käytön aikana (15v käyttänyt näitä). Mutta mitä vielä, ihoni on ollut nyt täysin ongelmaton, ainakin vielä! Edelleen pelkään aknen puhkeavan, mutta nautin salaa myös mahdollisuudesta, että iho-ongelmat olisivat takana päin. (Koputan puuta.) Yksi huono puoli pillereiden lopettamisella kyllä oli: päänsärkyni ovat pahentuneet ja migreeneitä on ollut entistäkin useammin. Ei kiva. :( Juuri makoilen tiputuksessa migreenin takia.

  Tsemppiä sinne! :)

 • Jenniii

  Voi ei, toivottavasti nuo migreenit eivät jää pysyvämmäksi riesaksi! :( Ja valtavasti onnenpotku perheenlisäystoiveisiin – toivotaan, että pian tärppää!

  Kaikilla tosiaankaan ei tule välttämättä e-pilleiden lopettamisesta minkäänlaisia iho-ongelmia, joten voi hyvin olla mahdollista, että sinä olet yksi näistä onnekkaista. Toisaalta suosittelen vielä varmuuden vuoksi varautumaan henkisesti, että iho-ongelmat voivat vielä jysähtää myöhemminkin päälle. Omalla kohdallani ei myöskään vielä kuukausi lopettamisen jälkeen näkynyt ihossa mitään ongelmaa, mutta jossain 1,5 kuukauden kohdalla se alkoi selvästi rasvoittua ihan uudella tavalla.

  Alkuun kyse oli vain tuosta rasvoittumisesta eikä epäpuhtauksia ollut lainkaan, mutta nyt kuukauden-puolentoista ajan riesana ovat olleet myös näppylät. Oman tilanteeni kehityskin on vielä kysymysmerkki, koska kuten tuossa tekstissäkin jo puntaroin, voi iho hyvinkin muuttua vielä mihin suuntaan tahansa. Joillakin iho on ollut kuin vauvanpeppu ja yhtäkkiä puolen vuoden jälkeen iskenyt armoton akne, joten sormet ja varpaat ristissä, että oma iho ei mene siihen jamaan. Ja samoin myös sinun puolestasi, että selviäisit tyystin ilman näitä tympeitä iho-ongelmia. Toivotaan myös, että tämä nykyinenkin tilanne olisi vain ohimenevä vaihe.

 • Tiianna

  Itse lopetin pillereiden syönnin reilu vuosi sitten. Aknea minulla ei ole koskaan ollut, joskin t-alueella joitakin epäpuhtauksia. Pillereiden lopettamisen jälkeen leukaperiin/kaulalle muodostui suuria ja kipeitä finnejä, tällä alueella minulla ei siis ikinä ennen ollut minkäänlaisia iho-ongelmia. Pesin kasvoja aamuin illoin, kuten aikaisemminkin, ja söin sinkkiä, mutta mikään ei tuntunut auttavan. Yhtenä iltana epätoivoissani ajattelin katsoa mitä tapahtuisi, jos laittaisin kookosöljyä kasvoilleni. Yllätyksekseni se (tai vaihtoehtoisesti joku muu, jota tein samaan aikaan) auttoi ja pääsin viimein leuan finneistä eroon. Nykyään käytän vieläkin ihon kuivuessa kookosöljyä ”yövoiteena”.

  Muuten normaalista poikkeavia epäpuhtauksia ei juurikaan tullut ja nyt ihoni on jo normaali itsensä. Enemmän pillereiden lopettaminen aiheutti ongelmia hiuksissani, niitä tuntui lähtevän todella paljon lopettamisen jälkeen. Keväällä pahimman kadon jälkeen uusiakin hiuksia alkoi kasvamaan, niitä lyhyitä vauvanhiuksia olikin sitten kiva asetella… :D Onneksi hiuksetkin ovat jo kuitenkin alkaneet palautumaan ennalleen!

 • Mulla iski e-pillereiden lopetuksen myötä kamala akne, ja finnejä ilmaantui myös kaulaan ja korvien taakse! Kosmetologi niitä puristellessaan sanoi, että koska noilla alueilla ei ihohuokoset ole samanlaisia kuin kasvoissa, eivät epäpuhtadet ja syntyneet finnit pääse samalla tavalla paranemaan. Mulla aknea kesti noin vuoden verran ja se parani lopulta alkuraskaudesta.
  – Elina

 • Hanbu

  Tämä kokemus ehkäisyn lopettamisesta olisi voinut olla täysin itseni kirjoittama, sillä erotuksella että itse käytin ehkäisyrengasta. Ihan samanlaisia näppyjä ja pikku röhelöä aivan samoissa paikoissa, jopa kerran siellä kaulassa :D Ottaahan tämä etenkin hiusrajan röhelö ja epäpuhtauden päähän kun niistä ei ole koskaan sen kummempaa vaivaa ollut, mutta toistaiseksi koen päässeeni suht vähällä. Toivon että iho rauhottuisi, mutta saa nähdä. Ihoni ei tosin tunnu reagoivan ihan niin herkästi esim. kasvoveteen joka ennen saattoi aiheuttaa jotain suunympärysihottuman näköistä. Mutta johtuuko tämä sitten renkaan lopettamisesta, tiedä häntä..

  Muuten renkaan lopettaminen ei ole aiheuttanut kummoisia muutoksia, toisin kuin muutama vuosi sitten kun lopetin pillerit. Silloin koko keho reagoi; paino tippui, limakalvojen kuivuus hävisi, halut lisääntyivät ja kokonaisvaltaisesti tunsin voivani huomattavasti paremmin. Ihoni muutoksia en siltä ajalta muista joten luulen ihoni reagoineen silloin(kin) maltillisesti. Silloin halusin lopettaa pillerit juuri noiden asioiden takia jotka lopettaminen muutti paremmaksi. Pidemmän päälle kuitenkin ehkäisyasiat tuntui mielekkäämmältä ratkaista muilla keinoin kuin kondomilla niin palasin sitten hormoniehkäisyyn. Lääkärille kuitenkin sanoin etten halua pillereitä joten aloin käyttämään rengasta joka itselleni sopikin ihan hyvin verrattuna Yasmine- pillereihin. Nyt alkaa perheenlisäys olla ajankohtaista joten heippa hei hormoniehkäisy, ei tule ikävä ;) Olisin mieluiten ilman hormoniehkäisyä joten ehkä seuraava vaihtoehto voisi olla kuparikierukka. Tämä on näiden kokemusten ja vain ihan jonkin selittämättömän fiiliksen yhdistelmä että hormoniehkäisy ei vain ole se ykkösvaihtoehtoni. Ainiin, ja kuvioon kun lisätään vielä (auraton) migreeni niin sekin saa miettimään hormoniehkäisyn sopivuutta itselleni. Migreeneistä en muuten ole ihan hirveästi kärsinyt renkaan lopettamisen jälkeen, se on tietysti tosi positiivista :) Renkaan kanssa migreeni tuli aina kaksi päivää sen pois ottamisen jälkeen. Hormonimigreeniksi joku lääkäri sitä kutsui, eipä mitään kovin positiivisia mielikuvia herätä :)

 • Laluna

  Muistelen, että olisin joskus jostain kuullut/lukenut (kuulostaa hyvin luotettavalta), että naisille tulee näppylöitä kaulaan ja leukapieliin nimenomaan hormonitasonvaihtelujen vuoksi. Olen sitten tuon tiedon seurauksena tarkkaillut ihoani kierron eri vaiheissa, ja huomannut, että näppylöitä kyllä tulee kaulan/leuan alueelle lähinnä menkkojen yhteydessä. Lieneekö sitten todenperäistä tietoa vaiko sattumaa… Itse en siis käytä mitään hormonaalista ehkäisyä, ja kiertoni on hyvin säännöllistä. Voisin kuitenkin veikata, että kun pillereiden jälkeen hormonitasot ovat enemmän tai vähemmän sekaisin, niin sen seurauksena näppylääkin pukkaisi sitten jatkuvasti tuolle alueelle.

 • Minny

  Kuten kommentoin edelliseen, olen yksi niistä, joille Diane Novan lopettaminen aiheutti niin järkyttävän aikuisiän aknen ja itsetunto-ongelmat, että lopulta oli ”pakko” aloittaa pillerit uudestaan. (Olen liikkeenjohdon konsultti: voitte vain kuvitella, miten paljon itseään piti huonon ihon aikana psyykata, jotta jaksoi olla itsevarma ja tavata asiakkaita, kun omassa peilikuvassa ei enää nähnyt yhtään mitään hyvää)

  Mieheni kanssa haluaisimme hankkia perheen. Tämän takia e-pillereiden lopettaminen on jälleen pian edessä. Tällä kertaa haluaisin olla paremmin varautunut, ja löytää ihotautilääkärin joka paitsi ymmärtää, myös osaa auttaa! (ne muutamat, joilla kävin viimeksi e-pillereiden lopettamisen jälkeen, olivat suoraan sanottuna EVVK-tyyppejä, tuntui että asiakkaita otettiin vastaan liukuhihnalla, ja maksoin hurjia hintoja tyhjistä sanoista ja ”joko aloitat pillerit uudestaan tai otat Roacuttanin”-ehdotuksista).

  Te, jotka olette jollain tavoin päässeet ongelmista yli: ottaisin todella kiitollisena vastaan vinkkejä hyvistä ihotautilääkäreistä PK-seudulla, tai muualla etelä-Suomessa! Ja Jennille onnittelut ”helpohkosta” siirtymävaiheesta :)

 • Yep

  Moikka. Tuli mieleen tätä lukiessa, että oletko vaihtanut käyttämiäsi ihotuotteita lopettamisen jälkeen? Tarkoitan siis sitä, että käytätkö edelleen kuivalle ja herkälle iholle tarkoitettuja tuotteita. Minun piti ainakin vaihtaa ihonhoitotuotteet melkein kokonaan, kun lopetin pillerit. Olis kiva kuulla myös kokemuksista siltä saralta:)

 • Jenniii

  Hyvä pointti! Olenkin ihonhoitotuotteiden osalta nyt vähän sellaisessa etsikkovaiheessa, että katson, mitä tälle nassulle tapahtuu, ennen kuin ryhdyn muuttamaan rutiineja suuremmin. Ihoni on joka tapauksessa herkkä ja atooppiseen ihottumaan taipuvainen, joten pidän järkevimpänä pysytellä herkän ihon tuotteissa. Rasvoittumisesta huolimattakin kasvojen iho tuntuu edelleen sellaiselta pintakuivalta ja esimerkiksi parantuneiden näppyjen kohdalla on kuivia läiskiä.

  Kuulostelen nyt hiukan, että mihin suuntaan ihon tilanne kehittyy ja harkitsen sitten, olisiko syytä päivittää kosmetiikkatuotteita toisenlaisiin. Ongelmanani oli nuorenakin se, että minulla on periaatteessa kaksi ”vastakkaista” pulmaa: kosteusköyhä ja atooppiseen ihottumaan taipuvainen herkkä iho, mutta samanaikaisesti epäpuhtauksia ja rasvoittumista. Totesin tuolloin, että epäpuhtauksien kanssa pystyy elämään, mutta kuivan ja kutisevan ihon kanssa ei, joten hoitotuotteet valikoituivat ensin mainitun ongelman mukaan.  Ihan kammottava yhdistelmä ihonhoidollisesti joka tapauksessa. :/

 • suvilii

  Munkkivuoren Dextrassa kävin aikoinaan iho-ongelmien vuoksi ja siellä otettiin tosissaan. Loistavaa ja ymmärtävää palvelua. (Olin silloin ihan loppu,kun tuntui ettei mistään saa apua.) En tosin muista lääkärin nimeä kenellä kävin. :’D
  Toivottavasti saat ihon kuntoon, tsemppiä! :)

 • Joa

  Hei pakko hihkaista, että mulle tuli pillereiden lopettamisen jälkeen pahoja paiseita juurikin minulle epätyypillisiin paikkoihin: kaulaan ja poskiin. Näillä alueilla minulla ei ollut koskaan epäpuhtauksia, vaikka lievää aknea on ollut 12-vuotiaasta. Pillereillä iho aina tasoittui, mutta merkistä riippumatta muut haittavaikutukset olivat niin pahoja, etten pystynyt niitä käyttämään. Mutamaa kertaa pillereitä kuitenkin söin hetken aikaa, mutta vasta viimeisen kerran pillerit lopetettuani koko hormonitoimintani tuntui jotenkin menevän sekaisin ja näppyjen paikatkin viittasivat ns. hormonifinneihin. Leukarajaa oli vieläpä tosi vaikeaa meikata kunnolla ja olin kauhistunut, kun ennen niin virheettömät poskenikin olivat paiseilla! Tilanne parani vasta ihotautilääkärin resepteillä.

 • Neelia

  Minä lopetin juuri pillerit, koska taavoitteena on saada perheenlisäystä (katso myös ensimmäinen kommenttini). Kävin ihotautilääkäärillä vähän ennen pillereiden lopettamista, sillä olin aivan satavarma siitä, että akne puhkeaa pillereiden lopettamisen jälkeen. (Vielä ei siis ole niin käynyt.) Lääkäri (mies, jos sillä nyt on väliä) kyllä ymmärsi huoleni, mutta hän ei siltikään suostunut kirjoittamaan reseptiä muusta kuin ihovoiteesta (Dalacin). No, kerran kokeilin tuota voidetta ennen nukkumaan menoa, ja ihoa kiristi aamulla ihan tuhottomasti. Se kokeilu jäi siihen. Ilmeisesti Dalacinia on myös olemassa tabletteina ja olen ymmärtänyt, että niitä voi käyttää myös raskausaikana. Mutta aika vähässä on aknelääkkeet, joita voi turvallisesti käyttää raskausaikana.

  Minä teen myös sellaista työtä, jossa haluan olla/vaikuttaa itsevarmalta, joten akne ei oikein sovi tähän kuvioon. Mieluummin kyllä kärsisin aknesta kuin aiheuttaisin vauvalle jotain, jota katuisin sitten myöhemmin.

  Ja niin, useimmat naiset kyllä ymmärtävät!

 • fragola

  Sun kokemukset kuulostavat niiiiin tutuilta :) Itse lopetin pillerit lokakuussa 2013 ja iho-oireet ilmenivät samalla tavalla – aikaisemmin rutikuiva mutta näpytön ihoni muuttui hiljalleen ensin tosi rasvoittuvaksi ja sen jälkeen tuli näppylöitä mitä kummallisempiin (ja ärsyttävimpiin) paikkoihin. Koska olo noin muuten oli jotenkin freshimpi ilman pillereitä ja toisaalta tiesin, että niiden lopettaminen on joka tapauksessa ennemmin tai myöhemmin edessä, olen sietänyt tilannetta vaikka välillä on suorastaan masentanut. Nyt vuoden jälkeen tilanne alkaa toivottavasti olla voiton puolella.

  Tähän on varmasti osin auttanut aika, mutta luulen että myös kosmetiikkapuolen päivityksillä on ollut osansa, tai ainakin jostain syystä parannusta on tapahtunut sen jälkeen kun pistin aika isolla kädellä tuulemaan sillä saralla :) Jos siis alkaa tuntua siltä, että tuotteita pitää pistää vaihtoon, niin itselläni auttoi se, että vaihdoin pois tuotteet, joissa on alkoholia, väriaineita tai hajusteita. Dermalogican tuotteet ovat osoittautuneet itselläni tosi hyviksi. Myös meikkivoiteen vaihtaminen mineraaliversioon auttoi. Näillä eväillä ja kosmetologin tekemillä puhdistuksilla pääsin nopeasti tosi paljon parempaan lopputulokseen ja toivottavasti vältin ihotautilääkärin uhkaaman roaccutan-kuurin…

  Tsemppiä kovasti ja toivottavasti pääset vähemmällä kuin minä. Usein itse katsoo omaa naamaansa kriittisemmin kuin muut, joten näppylätkin näyttää omasta mielestä aina pahemmilta kuin muiden silmissä… Luottokosmetologini mukaan ongelmavaihe kestää yleensä puolesta vuodesta puoleentoista vuoteen, eli voitto on mitä todennäköisimmin saavutettavissa :)

 • SeSiljah

  Moi! Kiitos taas kiinnostavasta postauksestasi. Itse söin monta vuotta e-pillereitä, mutta n. kolmen vuoden jälkeen alkoi sivuoireita ilmetä niin paljon, että vaihdoin ehkäisyrenkaaseen. Välillä kokeilin vaihtaa takaisin pillereihin, mutta olin niin raivo- ja itkuherkkä koko ajan, että palasin nopeasti taas renkaaseen. Tekisi mieli lopettaa hormonit kokonaan ja katsoa, miten olo muuttuu, mutta ehkäisykysymykset mietityttävät. Olen parisuhteessa mutta lapsia en haluaisi vielä pitkään aikaan, eivätkä hormonittomat vaihtoehdot tunnu kovin luotettavilta vaihtoehdoilta. Ymmärrän hyvin jos Jenni et halua jakaa näin intiimejä asioita blogissa, mutta olisi kiva kuulla vaikka täällä kommentoiviltakin: miten olette järjestäneet ehkäisyn, jos olette lopettaneet e-pillerit? (eikä toki koske niitä, joilla suunnitelmissa on perheenlisäystä :) )

 • Salvia

  Neuvoisin kokeilemaan spirolaktonia, se tehoaa nimenomaan hormonaaliseen akneen. Spirolaktoni on alunperin nesteenpoistolääke mutta sillä on antiandrogeenisiä ominaisuuksia. Annokset ovat yleensä melko pieniä joten haittavaikutuksia on huomattavasti vähemmän kuin esim. Roaccutanilla. Itselläni se tehosi erittäin hyvin pillereiden lopettamisen jälkeiseen akneen. Kysy tätä lääkettä ihotautilääkäriltä, tosin sen voi kyllä määrätä käsittääkseni myös ihan yleislääkäri.

 • Vierailija

  Oma ihoni on myös pintakuiva ja sitten taas toisaalta epäpuhtauksiin taipuvainen – siis mahdollisimman hankala. Teininä kärsin aknesta kasvoissa, rintakehässä ja selässä, joista selkä oli ylivoimaisesti pahin. Yhdistelmäehkäisyllä iho kyllä rauhoittui, mutta noin vuoden sisällä kävi selväksi että pillerit eivät soveltuneet minulle jatkuvan pahoinvoinnin ja lopulta aurallisen migreenin ilmaantumisen takia. Ihon kunto lähti tietysti huononemaan heti ja tilanne oli huomattavasti hurjempi kuin edes pahimpina teiniaikoina – kasvoihin, rintaan, selkään, hiuspohjaan ja korvien taakse nousi isoja, kipeitä paiseita kuin sieniä sateella. Antibiooteista ja paikallisvoiteista ei ollut mitään iloa, vaan lopulta päädyin syömään kuuden kuukauden roaccutan-kuurin. Roaccutan teki ihostani täydellisen, joskin hirveän kuivan (ja jos tässä vaiheessa joku kysyy että miten muka voi syödä roaccutania muttei käyttää pillereitä niin eihän sitä pillerinsyöntiä kukaan valvo kunhan resepti löytyy eikä raskaaksi hankkiudu…). Kuurin loputtua iho alkoi toki rasvoittua ja tukkeutua vähän enemmän, mutta entiseen verrattuna minulla ei ole mitään valittamista tilanteen suhteen.

  Hetken aikaa Suomea kosteammassa ilmastossa asuessani myös huomasin, että ihoni voi huomattavasti paremmin ja mustapäät sun muut oli helpompi pitää kurissa. Mitään kovin peseviä tai voimakkaita tuotteita en ole koskaan käyttänytkään, mutta tämän oivalluksen jälkeen pistin ihonhoitotuotteet vaihtoon ja uskaltauduin kokeilemaan huomattavasti rasvaisempia tuotteita. Tämänhetkinen suosikkini on Lushin full of grace-seerumi jota käytän yövoiteen sijasta. Käsissä ja kasvoillakin tuote tuntuu ensin aivan kamalan öljyiseltä, mutta ainakaan omaa ihoani se ei ole saanut kukkimaan ollenkaan – aamulla herätessäni iho on ihanan pehmoinen ja enimmäkseen matta.

 • B

  Tismalleen samoja kokemuksia. Lopetin pillerit 10 vuoden käytön jälkeen 32-vuotiaana. Pillereitä käyttäessäni ihoni oli koko ajan pintakuivempi ja lopulta pillerit aiheuttivat estrogeenivajeen, joka kuivatti myös limakalvoni rutikuiviksi.

  Lopetettuani ihoni palasi kahdessa viikossa normaaliksi, näppyjä tuli yläselkään ja selkä myös kutisi vimmatusti n. puoli vuotta. Tämä meni kuitenkin ohi.

  N. pari kk lopetettuani tajusin saavani ensimmäistä kertaa elämässäni PMS oireita. Sain juuri ennen kuukautisia hillittömiä raivareita ja ihmettelimme mieheni kanssa olemmat niitä kunnes tajusimme mitä se oli :D Lisäksi aloin pillerit lopetettuani tuntea ovulaation ensimmäistä kertaa, tunnen sen aivan selkeästi joka kuukausi.

 • NRA

  Hei tuohon hiusten rasvoittumiseen vinkki vinkkinen.
  Itselläni hormonivaihtelut johtuivat raskaudesta, mutta hormonivaihteluita kuitenkin nekin :D ja hiukseni tosiaan rasvoittuivat hullunlailla. Vauvan kanssa kotona ei ulkonäöllä ole niin väliä ja kyllästyin totaalisesti hiusten jokapäiväiseen pesuun, joten päätin vain palata takaisin 2-3 päivän välein hiusten pesuun. Aluksi siis kärsin rasvaisista hiuksista ja olo oli ällö, mutta en taipunut vaan hiukseni taipuivat :D eli pian ne eivät enää rasvoittuneetkaan vaan tottuivat uuteen rytmiin.
  en tiedä mistä johtui, mutta jos on mahdollista kulkea rasvaisessa tukassa vaikka pipo päässä näin talvella niin kannattaa kokeilla venyttää tuota pesuväliä, se voi auttaa! :)

 • Vihervaaran Anna

  Mulla on hyvin samantyyppinen iho ja samanlaiset pillerittömyyden mukanaan tuomat hankaluudet… Mutta sellaisesta oon saanut apua ihon rauhoittamiseen, että sekoitan illalla kosteusvoiteen joukkoon muutaman tipan jojoba- tai manteliöljyä. Jostain kuulin, että tuon öljyn pitäisi tavallaan harhauttaa pintakuivaa ihoa luulemaan sen olevan jo rasvainen, eikä rasvaa näin ollen tarvitsisi puskea ihon pintaan. Tiedä häntä, onko siinä perää, mutta ainakin itselläni on vähentänyt näppyjen määrää ja lisännyt ihon ”tasalaatuisuutta” :) Pakkaspäivinä tekisi mieli lisätä öljyä aamuisinkin, mutta cocktail on tietty turmiollinen sekä meikille että rasvaisuuteen taipuvaisille hiuksille, jos sattuvat osumaan kasvoille…

 • Marita K

  Itsellä esiintyy nuo kaikki kuvailemasi oireet, ja vieläpä samoissa paikoissa (otsa ja hiusraja, leuka, yläselkä ja silloin tällöin rintakehä). Minulla nämä pahimmat epäpuhtaudet ovat kuitenkin puhjenneet vasta pari vuotta e-pillereiden lopettamisen jälkeen, joten en uskalla enää syyttää pillereitä. Ihotautilääkärinikin totesi että kyseessä on lievä hormonaalinen akne, joten nyt yritän vain kestää ja toivoa että tilanne vanhetessa tasaantuu.

  Muut iho-oireet olen saanut kuriin ymmärtäväisen ihotautilääkärin ohjeiden avulla (selälle ja rintakehään reseptivapaata Basiron wash -voidetta suihkun yhteydessä, kasvoille kerran päivässä Skinoren-voidetta. Puhdistustuotteet on vieläkin herkälle iholle tarkoitetut, mutta kosteusvoiteet vaihdoin La Roche Posayn Effaclar -sarjan voiteisiin), mutta päänahka vieläkin rasvoittuu, kutisee ja välillä näppyyntyykin. Minulla on samanlaiset hennot hiukset kuin sinullakin, joten jos keksit jonkin toimivan ratkaisun päänahan rasvoittumiseen niin kerro ihmeessä!

 • SJJ

  Aloitin Diane Novan käytön 18-vuotiaana ja lopetin ne nyt alkuvuodesta noin kymmenen vuoden jälkeen. Minulle tuli myös epäpuhtauksia rintakehään, kaulaan (vain oikealle puolelle) ja ohimoihin. Mitään kovin pahaa aknea en kuitenkaan saanut ja olen selvinnyt lähinnä pienellä ärtymyksellä. Muutaman kuukauden kuluttua jouduin ihomuutosten vuoksi vaihtamaan kasvojenpesuaineen paljon miedompaan ja hankkimaan hyvän yövoiteen, koska ihoni on ollut nyt paljon herkempi ja kuivempi kuin pillereiden aikana, jolloin iho tuntui kestävän ihan mitä vain. Nyt iho on alkanut tasaantua (noin 8-9 kk jälkeen) ja olo on muutenkin parempi. Lopetin pillerit siksi, että mikään ei enää tuntunut miltään ja koin olevani jotenkin zombiemainen. Nyt tunne-elämä tuntuu taas normaalilta. Kuukautiset palasivat vasta useamman kuukauden jälkeen, mutta nyt ne ovat niin säännölliset kuin luonnolliset kuukautiset vain voivat olla. Pillerit olivat hyvä ja toimiva ratkaisu, mutta nyt olen tyytyväinen, että lopetin.

 • Vierailija

  Minulla on samanlainen hankala ihotyyppi: kuiva ja herkkä, mutta taipumus epäpuhtauksiin. Omat iho-ongelmani hävisivät kuitenkin lähes täysin kun päätin lopettaa ihoni meikkaamisen. Nyt iho ei kaipaa päivittäisiä vesipesuja tai voimakkaita puhdistuksia ja siten kosteustasapaino on kunnossa eikä epäpuhtauksiakaan ilmene kuin harvoin. Suosittelen kokeilemaan:)

 • Jenniii

  Varmasti ihan kokeilun arvoinen juttu, mutta omalla kohdallani en usko meikin vaikuttavan iho-ongelmiin suuntaan taikka toiseen. Nuorempana en oikeastaan meikannut lainkaan eikä ihoni ollut tuolloin yhtään parempi. Toisaalta en kyllä koe, että haluaisinkaan olla kokonaan meikkaamatta – fiilis omasta itsestä on miljoona kertaa parempi meikin kanssa etenkin näiden epäpuhtauksien aikana. Jos meikittä oleminen ei ole mikään kynnyskysymys, niin ilman muuta tätä voi kokeilla. Paljoltihan nämä ovat yksilökohtaisia juttuja, se mikä toimii yhdelle, ei välttämättä toimi toiselle ja yleensä juuri kokeilujen kautta löytyy se itselle sopivin tapa toimia.

 • maimis

  Itse olen yrittänyt lopettaa e-pillereiden käytön jo muutamaankin otteeseen. Edellisellä kerralla iho pysyi hyvänä vielä noin puolisen vuotta lopettamisen jälkeen, kunnes akne alkoi rajuna ja yhtäkkisenä, ja jouduin aloittamaan pillerit uudestaan ihotautilääkärin suosituksesta.

  Nyt lopettamisesta on puolitoista vuotta, ja tällä kertaa iho pysyi hyvänä kokonaisen _vuoden_ lopettamisesta. Olin aikalailla onneni kukkuloilla, ja ajattelin, ettei iho tällä kertaa oireilekaan ollenkaan, onhan lopettamisesta jo niin kauan aikaa! …Ja sitten se alkoi taas, ihan yhtäkkisesti. Aivan parissa viikossa muutos oli todella järkyttävä, ja oli vaikea uskoa koko asiaa todeksi. :( Viimeiset kuukaudet olen ollut nyt antibioottikuurilla, sillä en tahtonut ottaa e-pillereitä heti ensimmäiseksi avuksi. Kuurikin loppuu muutaman päivän kuluttua, ja pelottaa aivan kamalasti, kuinka ihon käy… Näpyt itselläni kun ovat suuria, kipeitä hormonipaiseita, joista jää aina kasvoihin arpi. Toivon niin kovasti, että iho pysyisi aisoissa, etten ole pian yhtä arpea koko tyttö. :(

  Ihotautilääkäri sanoi, että nämä asiat ovat niin kovin yksilöllisiä, sillä joillakin oma hormonitoiminta voi käynnistä todella hitaasti, jopa vuodenkin kuluttua, kuten itselläni. Pillerit tahdoin lopettaa, sillä koin niiden aiheuttavan minulle haluttomuutta, ja lisäksi minulla oli jatkuvasti joko virtsarakontulehdus tai hiivatulehdus. Haluttomuudesta syytin itseäni kauan aikaa (kuten syytti silloinen poikaystäväkin), mutta minusta oli ihanaa huomata, että noin puolisen vuotta pillereiden lopettamisen jälkeen tajusin, että vika ei ehkä sitten ollutkaan minussa, vaan tosiaan niissä pillereissä. Haluttomuus on oire, mitä olen kuullut hyvin, hyvin monilta ystävältänikin, ja on mielestäni jännää, ettei siitä puhuta yleisemmin pillerireseptejä määräillessä. Onhan se kuitenkin erittäin iso asia parisuhteelle.

 • kayak

  Minä vaihdoin e-pillerit minipillereihin, mutta e-pillereiden jäljiltä herkkään atooppiseen ihooni on alkanut kerääntyä epäpuhtauksia ja sekä iho että hiukset rasvoittuvat enemmän kuin e-pillereiden aikaan. En tiedä sitten onko syynä minipillerit vai e-pillereiden lopettaminen ja pohdiskelen parhaillaan muita vaihtoehtoja. Olisin myös kiinnostunut mihin ratkaisuihin muut ovat päätyneet!

 • N.V.

  Itse lopetin pillerit jo 4,5v. sitten ennen tätä suurinta kohua ja edelleen taistelen iho-ongelmien kanssa. Ennen pillereita nuorempana (14-18v.) minulla oli lievää aknea, mutta oikeastaan iho oli jo suht hyvässä kunnossa kun aloitin pillerit. Söin niitä pahamaineisia Yasmin pillereita, joiden haitoista ei ollut silloin vielä mitään tietoa. Ehdin syödä pillereitä kymmenisen vuotta ennen kuin lopetin toiveissa tulla raskaaksi. Iho-ongelmat alkoi n. 1,5kk pillereiden lopetuksen jälkeen ja mm. selkään ja kaulaan tuli isoja ja kipeitä finnejä. Juuri sellaisiin paikkoihin mihin niitä ei ollut aikaisemmin tullut. Tämä oli minulle kova paikka ja välttelin julkisia paikkoja missä selkäni näkyi. Ei tullut käytyä kuntosalin suihkussa, ei rannalla, uimahallissa jne. Kävin ainakin pariin otteeseen ihotautilääkärillä (ja myös kosmetologilla), mutta eivät voineet määrätä lääkkeitä/lääkevoiteita, koska yrityksenä oli tulla raskaaksi. Eli pelkästään yritys riitti syyksi; haittavaikutukset mahdolliseen alkioon/sikiöön on niin pahoja. Kaiken lisäksi kuukautisrytmi oli aivan sekaisin; rytmiä ei oikeastaan ollut ollenkaan ja tätä kesti yli vuoden. Voin kertoa, että turhautti, itkin ja olin luovuttamassa moneen kertaan, mutta toive saada lapsi oli suurempi. Vihdoin lähes puolentoista vuoden yrityksen jälkeen tulin raskaaksi ja ihokin alkoi paranemaan. Iho pysyi suht hyvässä kunnossa koko raskauden ja vielä lähes seuraavan vuoden, jolloin imetin, mutta tän jälkeen iho taas riistäytyi käsistä. Tällä kertaa finnit oli onneksi pienempiä eikä niitä isoja, kipeitä kuten aikaisemmin. Olen syönyt nyt sinkkiä, macaa ja koittanut ruokavaliolla vaikuttaa ja siitä tuntuu olevan apua. Toiveessa toinen lapsi, joten lääkekuureista ei taaskaan apua. On tämä kyllä turhauttavaa, mutta minkäs teet. Ihmetyttää kyllä se, että iho pillereiden lopettamisen jälkeen ja näinkin pitkään on huonompi kuin koskaan alkujaan.

 • AmK

  Itse lopetin pillerit about 1,5kk sitten ja iho & hiuspohja rasvoittuu tosi nopeaan, mutta suurin miinus tähän mennessä on armoton hiustenlähtö. Toivottavasti tilanne tasaantuu pian.

 • MadM

  Hei Jenni!

  Pienenä varoituksen sanana sanoisin, että ilmeisesti (omien ”tutkimuksieni” mukaan) monien Diane Nova -pillerit lopettaneiden joukossa on aknen lisäksi hiustenlähdöstä kärsineitä. Itse käytin Diane Novaa vain 3-4v. mutta lopettamisen jälkeen päänahkani alkoi ensin rasvoittua tasaiseen tahtiin yhä enemmän (kuten sinulla nyt) ja vähän ajan päästä aknea alkoi tulla päänahkaan. Lopulta hiukset alkoivat ohenemaan runsaasti (4-5kk lopettamisesta).

  Hiustenlähtö tapahtui kiihtyvällä tahdilla. Keväällä huomasin, että harjaan jää entistä enemmän hiuksia ja lopulta tukkeutui viemärit, hiuksia oli lattioilla ja tyynyliinalla aamulla… jne. Hiuksia lähti tasaisesti ympäri päätä, mutta niiden ohentumisen huomasi erityisesti ohimoilta ja jakauksesta. Hiustenlähtö kesti puolisen vuotta ja on nyt (toivon mukaan) loppunut. Kampaajani päivitteli juuri syyskuussa kasvavien pienten hiusten määrää ja kyseli olinko kärsinyt hiustenlähdöstä.

  Ravasin lääkäreillä, mutta sieltä tuli lähinnä vain myötätuntoa hiusongelmille ja toteamus, että kyllähän noita aikalailla lähtee ja tulee lähtemään sitten joskus uudelleen jos hankin lapsia ja imetän… Söin hiustenlähdön ajan biotiinia, joka ei hidastanut hiustenlähtöä, mutta tuntui auttavan siihen, että hiuksilla oli oivallinen alusta lähteä kasvamaan myöhemmin.

  Tsemppiä pillerittömällä tiellä! Kyllä nuo pillerit (Diane Nova varsinkin!) tuntuvat olevan aikamoisia myrkkyjä, kun pistävät monien lopettaneiden hormonitoiminnan täysin sekaisin. Olet siis tehnyt varmasti kropallesi palveluksen.

 • Tuyaa

  Minä lopetin Diane Novat noin 11 kk sitten, ja päätin silloin antaa iholleni vuoden ”armonaikaa”, eli että tuon ajan katson, millaiseksi tilanne kehittyy hyvin pian pillerien lopettamisen jälkeen palanneen aknen osalta. Ihollani on finnejä koko ajan, mutta tilanne pahenee selvästi aina noin viikko ennen kuukautisten alkua. Isoja ja kipeitä finnejä on minullakin usein kaulassa, usein joudun käyttämään huivia vain sen takia sisälläkin, että haluan peittää jonkin ikävän ”paiseen”. Ihoni ei ole kuitenkaan muuttunut rasvaiseksi, se rasvoittuu vain hiukan pilleriaikaa enemmän, enkä koe sitä ongelmana. Hiuspohja sen sijaan rasvoittuu selvästi aiempaa nopeammin, aamulla pestyt hiukset ovat jo alkuiltapäivästä rasvaiset, jos jätän ne luonnontilaan. Kuivashampoon avulla saan kuitenkin venytettyä pesuvälin joka toiseen päivään – laitan sitä heti pesun jälkeen puhtaisiin, kunnolla föönattuihin hiuksiin ja seuraavana aamuna vielä lisää, toimii ainakin tällaisessa polkkaa hieman lyhyemmässä hiusmallissa. Edellisen kommentoijan mainitsemasta hiustenlähdöstä poiketen itselläni on tapahtunut juuri päinvastoin. Pillerivuosieni aikana huomasin hiusteni ohentuneen, ja nyt viimekertaisella kampaamokäynnillä kampaajani huomasi saman minkä minä itsekin: joka puolelta päätäni puskee uutta hiusta. Toivonkin siis nyt, että hiukseni alkavat taas tuuhentua. Iho-ongelmiini olen kuitenkin nyt niin kyllästynyt, että ensi vuosi taitaa alkaa ihotautilääkärillä käymisellä, ja edessä taitaa olla elämäni neljäs isotretioniinikuuri. Pillereihin en enää palaa, niistä luopuminen vähensi niin huomattavasti migreeneitäni. Diane Novaa käyttäessäni kokeilin pari vuotta sitten hetken myös Yasminea gynekologini kehotuksesta, mutta se kokeilu jäi pariin kuukauteen, koska ko. pillerit aiheuttivat ”normaalien” migreenieni lisäksi vielä kuukautisten aikaisen kuukautismigreenin.

 • Vierailija

  Pillerien ”demonisointihan” ei ole ihan tuulesta temmattua. Yasminesta ja jostain toisesta merkistä tuli ohjelma tvstä, aiheuttaneet ihan oikeasti kuolemantapau ksiakin. Eräs läheiseni sai Yasminesta hyvin oudon oireen…
  Mutta se siitä.
  Tsemppiä uuteen pillerittömään vaiheeseesi. Ihonhoitotuotteiden vaihto voisi auttaa, minkä varmaan itsekin hoksaat :). Epäputauksiin mä suosittelen Dr Hauschan puhdistusvoidetta!

 • Vierailija

  En ole koskaan käyttänyt tai halunnut käyttää pillereitä. Olen seurustellut reilut 6 vuotta, käytämme kondoomia. Mieheni on kanssani ilokseni ihan samalla linjalla, eikä toivoisi minun käyttävän pillereitä.

 • Itse lopetin pillerit keväällä 2009. Siihen asti elämäni aikana mulla oli ollut korkeitaan 10 finniä ja ihoni oikeasti aina – jopa omasta mielestäni – kaunis.

  Raskauden aikana sain aknen,ja heti imetystouhujen loputtua söin lyhyen aknekuurin. Se tehosi tasan kuurin ajan,näpyt palasivat heti lääkkeiden hävittyä kehosta. Söin toisen kuuron,puoli vuotta, ja taas sama homma. Päätin, etteivät lääkkeet ole mun juttu.

  Nykyisin (synnytyksestä 4 vuotta), en voi puhua aknesta. Mutta kaunishan tuo iho ei vielä/enää ole. Ns.hormooninaama,joka alkaa kukkia keskellä yötä,paranee ja kukkii taas kohta uudelleen.
  Ennen en käyttänyt puuteri tms,nykyisin en tosiaan itsekään voisi lähteä lähikauppaa ja pihaa kauemmas ilman ihon meikkaamista.

  Muu olo ilman pillereitä on niin,niin hyvä, etten koskaan tahdo enää syödä niitä. Ei turvota,migreenejä on paljon harvemmin yms.

  Toki minun ihooni vaikutti varmasti myös raskaus,mutta jos siitäkin on aikaa jo se 4 vuotta,uskon, että e-pilleriasian painoarvo on nyt se suurempi.

  Hei kerro Jenni,millä meikeillä peität näppylät. Itsellänikin on enemmän sellaisia ihonvärisiä epäpuhtauspatteja,kuin varsinaisia punaisia finnejä. Entä mitä voiteita käytät?

  Kivaa viikonloppua!

 • Mamma80

  Itse lopetin Diane Novat 10 vuoden syönnin jälkeen ilman oireen oiretta. Saatiin miehen kaksi lasta eikä käytetty raskauksien välissä muuta ehkäisyä kuin kondomeja. Kun lopetin juniorin imetyksen keväällä, naama villiintyi. Lievä hormonaalinenakne. Sain antibiootti voiteet mutta koska ne auttoivat vain vähän ja iho villiintyi aina kuukautisten aikoihin, päätin yhdessä gynen kanssa aloittaa pillerit uudelleen (pahamainen yazz). Apua oli vaikeaa saada kun synnyttäneille kaikki vaan tuputtaa hormonikierrukkaa joka saattaa jopa pahentaa iho-ongelmia. Onneksi löytyi tämä gyne joka oikeasti ymmärsi että kyllä naamallakin on väliä. Ja kannattaa muistaa että suurempi vaara on kuolla liikenteessä tai särkylääkkeistä kuin e-pillereistä. Jopa raskaus nostaa laskimotukoksen riskiä enemmän kuin pillerit…

 • PML

  Minä lopetin Diane Novan syömisen 15 vuoden käytön jälkeen 11 kuukautta sitten ja koskaan iho ei ole ollut niin huonossa kunnossa kuin viimeisten 6 kuukauden aikana. Isoja kipeitä ihonalaisia finnejä leukapielet täynnä! On kokeiltu ihotautilääkärin suosituksesta kaikenmaailman paikallishoitoa rasvoista geeleihin ja antibioottikuuri odottaa apteekissa. Päätin kuitenkin vielä sinnitellä ja nyt parin viimeisen viikon aikana on tapahtunut käänne parempaan, toivottavasti pysyvästi. Antibiootit ja roaccutan ovat siis vielä käyttämättä. Ehdin jo olla todella masentunut ja epätoivoinen tilanteen takia. Ymmärtäisin, jos olisin pari kolmekymppinen, mutta että vielä lähes nelikymppisenäkin pitää tällaisesta kärsiä. Pitkä prosessissi siis ja vaatii paljon kärsivällisyytä, toivottavasti sinä pääset helpommalla!

 • Lopetin Diane Novan 15 kuukautta sitten ja akne levisi niin selkään kuin kasvoihin. Selkä alkoi parantumaan noin vuoden kohdalla ja kasvoissa ongelma-alueet ikäänkuin liikkuvat. Posket ovat oikeastaan olleet koko ajan pilalla, mutta esimerkiksi otsa oli puhdas lähes koko vuoden, kunnes parin kosmetologikäynnin jälkeen otsakin on villiintynyt. Reilu puoli vuotta kaula ja niska oli ikävin ongelma-alue, mutta nekin ovat jo parantuneet vaihdettuani paksun shampoon kevyempään.

  Kuukautiskierrolla on todella selkeä vaikutus ihoon, joten uskon että ihonhoitotuotteilla ja muilla rutiineilla on lopulta todella pieni merkitys. Tähän hätään ei auta muu kuin löytää sopivat meikit, ja kanssasisarille suosittelen Lumenen CC voiteita (peittää hyvin ja tuntuu kevyeltä), Kiehlisn BB voidetta (ei peitä yhtä hyvin mutta tuntuu luonnolliselta) ja tarkastaa että missään käyttämissäsi kasvotuotteissa ei ole mineraaliöljyjä, jotka saavan ihon takuuvarmasti tukkoon.

  Hiusten rasvoittuminen alkoi rauhoittumaan jo varmaan puolen vuoden kohdalla, vaikka edelleen pesen hiukset päivittäin. Muita kommentteja lukiessani voisin väittää että multakin lähti hiuksia reilummin viimeisen vuoden aikana ja nyt juuresta pukkaa uutta karvaa. Omenasiiderietikalla, niin sisäisesti kuin ulkoisesti, saa ihmeitä aikaan iholle ja hiuksille. Suosittelen kokeilemaan vaikka vain kuukauden ajan ja jättää pois jos ei mitään hyötyä näy.

  Huonovointinen iho on saanut mielen todella matalaksi ja viimeksi pari päivää sitten melkein tihrustin itkua apteekissa kun pumpuliostoksilla myyjä alkoi tyrkyttää aknelääkettä heti ovelta. Silti en kadu päivääkään että jätin pillerit pois ja tekisin saman uudestaan vaikka tietäisin mikä ihohirvitys minua odottaa.

 • ilona A

  Minun mielestäni sun iho on aika kauniissa kunnossa, ainakin näin kuvien perusteella :) Tottakai se vähän harmittaa, jos iho on ollut aiemmin lähes virheetön ja yhtäkkiä ei enää ole. Myös talvella voi olla tekemistä asian kanssa, itselläni on atooppinen, rasvoittuva- ja pintakuiva iho joka ärtyy heti kylmän sään tullessa. Kesällä pääsen huomattavasti helpommalla ihonhoidon suhteen!

  Voisikokan hiuspohjan ärtyminen johtua siitä, että peset hiuksia useammin nyt kuin ennen? Kannattaa valita shampoot sun muut uudelleen nykyiseen tilanteeseen sopivaksi, ellet ole jo vaihtanut – luonnonkosmetiikan puolelta mieluusti ;) Ovat hellävaraisempia kuin perus kaupan tuotteet ja noh, kaikin puolin parempia!

  Itse käytän Flow-kosmetiikan palashampoota, ko. merkin hamppu-saippuapala sopii erilaisille päänahan ongelmille; kutina, hilseily ja ärtynyt päänahka.

 • Victoria

  Kuulostaa hyvin tutulta, itse lopetin Diane Novat neljä vuotta sitten syötyäni niitä yli 10 vuotta. Pelkäsin kuollakseni että lukioaikojen iho-ongelmat hyökkäävät saman tien takaisin, mutta näin ei onneksi käynyt. Puolisen vuotta kesti iholla/keholla totuttautua muutokseen ja tämä näkyi juurikin hiusten rasvoittumisena ja pieninä epäpuhtauksina. Sen jälkeen olen taas saanut nauttia normaalista ihosta vailla ongelmia. Toivotaan että sinullakin juttu menee samalla kaavalla :)

 • Zarach

  Miltäs seksi tuntuu e-pillereiden jälkeen? Itse lopetin pillerit pari vuotta sitten, mutta olen palannut niihin ihan vaan sen takia, että kumilla päällystetty peenis ei tunnu niin välittömältä ja lämpöiseltä ja kumppanini on ollut samaa mieltä. On se vaan paljon mukavampaa ajaa pelkällä vanteella, mutta kun ei vielä viitsisi mieheltä katkaista piuhoja, jos vaikka vielä jossain vaiheessa lapsia tehtäisiin…

 • Jenniii

  Tähän vedän itse yksityisyyteni rajat eli muut ovat vapaita keskustelemaan aiheesta asiallisuuden rajoissa, mutta itse en aio elämäni näistä osa-alueista blogissa avautua. :)

 • Kride

  Muutama sana aiheesta myös omasta kokemuksestani. Söin Diane novaa, useamman vuoden ja pillerit sopivat minulle monelta osin erittäin hyvin. Sen sijaan pillerit jokunen vuosi sitten lopetettuani välittömänä seurauksena oli mielentilan heilahteluja ja alakuloisuutta. Myös kasvojen iho muuttui täysin. Siitä tuli veltompi, elottomampi ja inhottavimpana seurauksena kaulan alueelle nousi näkyviä isoja finnejä. Myös hiukset rasvottuivat ja niitä lähti tukottain, niin, että jopa kampaaja huomautti hiusten ohentuneen. Heti pillerit lopetettuani sain myös elämäni ensimmäisen ja pahimman virtsatulehduksen ja korkean kuumeen ja jostain syystä virtsarakon tulehdusarvot olivat tavallisesta poikkeavat vielä vuodenkin jälkeen. Noin vuoden kuluttua pillerien lopetuksesta PMS-oireet alkoivat vaikuttaa arkeen, sillä olin suoraan sanottuna niin raivossani ja kiukkuinen, että omaa käytöstä alkoi olla vaikea hallita. Samaan aikaan alkoivat myös kuukautisten alkamiseen liittyvät hirveät kuukautiskivut ja pahoinvointi, johon sain lääkäriltä vain resaptin vahvempaan Buranaan ja Capricol-nimiseen lääkkeeseen, joka on tarkoitettu runsaan kuukautisvuodon vähentämiseen. Itse en kuitenkaan hyväksynyt sitä ajatusta, että joutuisin syömään lääkkeitä joka kuukausi ja järjestelemään palavereita ja muita töitä järkyttävän kivun ja pahoinvoinnin pelossa. Tämän takia aloin lukemaan lisää hormoonien toiminnasta ja ymmärsin, että diane nova pillereissä juuri synteettinen progesterooni toimii vaikuttavana aineena. Eli progesteronin riittävä määrä on naisille yhtä tärkeää kuin estrogeenin, ja näiden pitäisi olla tasapainossa keskenään. Törmäsin tällöin myös kirjoituksiin luonnollisista progesteronivoiteista, jossa vaikuttava aine on kohdettu villijamssista. Markkinoilla on erilaisia tuotteita, joten sisällysluetteloita kannattaa katsoa tarkkaan. Itse tilasin oman voiteeni Briteistä, sillä Suomessa tuotteita ei tietääkseni myydä. Kyseessä on siis ihan ”oikea” hormoonitoimintaan vaikuttava tuote, jossa muistutetaan muun muassa progesteroonin yhteydestä syöpään. Itselläni nimenomaan tämä progesteroonivoide kuitenkin toimi, sillä sekä PMS-oireet, kamalat kuukautiskivut ja hormoonifinnit jäivät historiaan. Koska suhtaudun epäilyksellä kaikkiin lisähormoneihin ja koska tämänkin voiteen jatkuva käyttö voi tehdä sille ”immuuniksi” olen osittain lopettanut, nyt puolitoista vuotta myöhemmin sen käytön, mutta oireet eivät ole rajuina palanneet. Tämän lisäksi vannon nykyään ihon kunnossa erityisesti sinkin, b- ja c-vitamiinin nimiin. Luonnonkosmetiikkaa olen käyttänyt jo yli kymmenen vuotta, joten siltä tieltä ei ole paluuta:) Erittäin toimiviksi olen kokenut öljyt (myös pakkasella ihan must), mahdollisimman vähän raaka-aineita sisältävät mineraalimeikit (esim. Lily Lolo, Bare Minerals ei itselläni toimi), öljymäisen meikin puhdistusaineen (unohtakaa vaahdot ja muut kevyet tuotteet, oma suosikkini Lushin ultrabland, mutta sisältää parabeeneja), kosteuttavat naamiot (suomalaisella luonnonkosmetiikkasarja Ekopharmalla mahtava kosteuttava naamio salisyylihapolla akneiholle, en muista tarkkaa nimeä) ja uusimpana löytönä jo monissa blogeissa hehkutettu cognac-sieni ( nimenomaan se musta). Itselläni siis myös hormonaalisista ongelmista huolimatta pintakuiva herkkä sekaiho, jota nyt vuosien pilletien lopettamisen jälkeen enää tarvitse juuri meikillä peittää. Ajoittaisia epäpuhtauksia ja mustapäitä toki esiintyy vieläkin.

 • Vierailija

  Pakko kommentoida! Hehkutan aina ystävilleni kuinka huiputettu olo minulla on ollut yli 10 vuotta lopetettuani pillerit. Kynnet ovat nyt super vahvat, hiukset paksuuntuneet, luulin kärsineeni atooppisesta ihosta, menettänyt uskoni kaikkiin kasvorasvoihin ja p*skat! Kaikki nuo ongelmat ovat hävinneet kun lopetin pillerit. Minulla myös ilmeni aluksi noita pieniä näppyjä niskaan ja rintakehälle. Sain ne pois hyvällä ruokavaliolla ja oikealla pesu/kuorinta/kosteutuksella. Olisikin parempi että teineille ei tarjota akneen e-pillereitä vaan lähete oikea oppiseen pesu/kuorinta/kosteutukseen tai kosmetologille! Aamen, ugh, olen puhunut.

 • For more than 15 years Real Bookies has the rx forum successfully assisted bookies from all
  over the world to take bets from a large number of players on a pay
  per head time frame.

  Our state of the art bookie software and the dedication from
  our clerks, outlines people, managers and companions have made our price per head sportsbook solution one of
  the fastest increasing and most dependable bookmaking service provider names in the market.

  Word of mouth could be the number cause new therx forum
  agencies sign up in RealBookies, which usually speaks towards
  the high quality associated with service offered to both agents plus their gamers.

  Upon becoming a member of the Realbookies family, you are going to
  receive your very own assistant that will be generally there to solution any questions you may have concerning the company and the way to grow
  your business using our pay per head sportsbook.

  Joining Realbookies will make your operation become par and level the playing visit therx industry with the greatest
  online video gaming companies on the planet.
  The betting software your players will be getting may be the
  same by biggest online sportsbooks these days.

 • uiop

  Minä en ole käyttänyt n. viiteen vuoteen hormonaalista ehkäisyä, juurikin samoista syistä. Kun aloitin käytön, ongelmia ei ollut n. 4 ensimmäisen vuoteen, mutta sitten ajauduin pahaan hiivakierteeseen, joka kesti vuoden. Sinä aikana jokainen seksikerta sattui, limakalvot olivat ohenneet olemattomiin. Pillereiden lopettaminen ja sokerin sekä valkoisen vehnäjauhon välttämäinen onneksi normalisoi tilanteen. Kun myöhemmin olen pariin otteeseen koittanut pillereitä tai ehkäisyrenkaan käyttöä, tulos on aina sama. Aina lääkärissä kuitenkin tuputetaan hormonaalista ehkäisyä, vaikka olen vakituisessa parisuhteessa ja valmis pitämään lapsen, jos sellainen tullakseen. Muitakin vaihtoehtoja on, ja minusta on outoa, että pillereiden käyttäminen on normaalimpaa kuin ilman niitä oleminen. Minusta on kuitenkin päinvastoin. Hormonaalinen ehkäisy ei ole niin ongelmatonta kuin annetaan ymmärtää.

 • yuio

  Mulla menkat tuli vain joka toinen kuukausi puolisen vuotta, ja entinen kivuttomuus ja säännöllisyys eivät myöskään enää pitäneet paikkansa. Hormonaalista vaihtelua on selkeästi enemmän jos pillereitä ei syö, tätä taitaa olla naisen elämä ihan luonnontilassa. Iho meni puoli vuotta pillereiden lopettamisesta huonoksi, ja sitä kesti pari vuotta. Kun pillerit lopettaa sanotaan lähempänä 30-vuotta, niin näkisin että ongelmia tulee, ja voisi varata vuodenkin vaan hormonitoiminnan palautumiseen ennen kuin lasta yrittää. Tämän voisi kertoa lääkäritkin.

 • Olivia Niemi

  Naurattaa, kun puhuit epäpuhtauksien syntymisestä xd Medisiinarina voin todeta, että ne ovat talitauhasten tulehduksia.

  • Kiitos lääketieteellisestä ammattilaisnäkökulmasta. :) Usein sanasto puhekielessä ja kauneudenhoidon näkövinkkelistä on hieman erilaista kuin lääketieteen termistö.

Related posts