12/11/14

Kysymyksiä vastuullisesta muodista – vaatesuunnittelija vastaa

9 106 Nurmi8-SS15-mood10.jpg

Yhteistyössä: Nurmi Clothing

Kirjoitin muutama viikko sitten kotimaisesta Nurmi-merkistä, joka tunnetaan erityisesti ekologisesti ja eettisesti valmistetuista farkuistaan. Sain tuolloin tarjota teille lukijoille sekä sukelluksen vastuullisesti valmistettujen farkkujen tuotantoprosessiin että mahdollisuuden päästä kyselemään merkin suunnittelijalta Anniina Nurmelta vastuullisesta muodista. Välitin kysymyksenne Anniinalle ja nyt niihin on vastattu. :) Pääsette siis tämän postauksen myötä tutustumaan ekologisia ja eettisiä arvoja edustavan vaatesuunnittelijan mietteisiin.

Minkälaiset ovat Nurmen omat kulutus- ja shoppailutottumukset? Suositko kotimaista vai ulkomaista? Mikä vaatteessa/brändissä sinetöi ostopäätöksesi?

Ostan vaatteita tai muita tavaroita tosi vähän. Tätä nykyä käytän oikeastaan vain oman merkin vaatteita yhdistettynä kirppislöytöihin. Joskus tietysti tulee eteen tilanteita, että pitää ostaa tuote, jota ei kirpparilta löydy, kuten sukkahousut, alusvaatteet tai kengät. Näissä hankinnoissa tärkeimpinä kriteereinä ovat ekologisuus, eettisyys ja laatu. Pyrin pitämään kaikista näistä periaatteista kiinni, mutta aina ei sopivaa löydy, joten silloin valitsen tuotteen, joka on ainakin laadukas sekä sen lisäksi niin ekologinen ja eettinen kuin on mahdollista.

Nuorena shoppailin ja kulutin ihan niin kuin kuka tahansa teini (en edes tykännyt kirppareista!), mutta lukioaikana ja opiskellessa aloin miettiä ekologisuutta ja eettisyyttä yhä enemmän ja askel askeleelta kulutustottumukseni muuttuivat vastuullisempaan suuntaan. Ei se ollut mikään nopea juttu, vaan vuosien hidas siirtymä. Kasvisruokaa, kierrätystä, kirppareita, vähemmän ostamista, tuotteiden taustojen tutkimista – muutos tapahtui pala palalta.

Vaatekauppojen, tuotteiden ja brändien tarjonta on todella laaja. Mihin neuvoisit tavallista tallaajaa erityisesti kiinnittämään huomiota ennen ostopäätöstä?

Ihan ensimmäisenä ennen ostopäätöstä kannattaa miettiä, tarvitseeko ostaa ollenkaan. Jos päätyy siihen, että kyllä, tämän tarvitsen, seuraavaksi kannattaa kiinnittää huomiota laatuun ja siihen, onko tuote oikeasti sellainen, jota tulee pidettyä paljon ja joka on todella mieluinen itselle. Tämän jälkeen, jos tällaisesta tuotteesta löytyy vielä ekologisesti ja eettisesti tuotettu versio, alkavat olla kaikki palaset kohdillaan.

Nurmi8-SS15-mood1.jpg

Trendinä on ollut että monet brändit/vaateketjut ovat alkaneet puhua enemmän kestävän kehityksen ja egologisuuden puolesta. Uskotko että lähes kaikki brändit/vaateketjut oikeasti seisovat näiden aatteiden takana vai että kysessä on myöskin ihan puhdas ”imagon kohotus”?

Valitettavasti monen ison vaateketjun kohdalla ekologisuuden esille tuominen on vain pintapuolista. He näkevät sen enemmänkin markkinointikeinona, jolloin keskitytään vain johonkin yksittäiseen pieneen asiaan, jota tuodaan näyttävästi esille, eikä pureuduta oikeisiin ongelmiin ja muuteta koko tapaa toimia. En kuitenkaan sano, etteivätkö näiden isojen vaateketjujenkin toimet olisi askel eteenpäin. Tottakai on hyvä, että isot toimijat tekevät näitä pieniäkin tekoja ekologisuuden hyväksi. Mutta kannattaa olla tarkkana, ettei ekologisuus ole vain viherpesua vaan aitoa vastuullisuutta.

Kannattaa kaupoissa kysellä ja kyseenalaistaa – ja vaikka myyjä ei osaisi kysymyksiin vastata, viestivät kysymykset kuitenkin kaupan taholle sitä, että kuluttajia kiinnostavat vastuullisuus ja sille on kysyntää. Ja toiseksi, suosittelen tukemaan pieniä vastuullisia merkkejä, jotka voivat sitten tulevaisuudessa kasvaessaan laittaa kampoihin isoille jäteille.

Minulla on paha nahkaongelma. Ärsyttää, että nahkatuotteet ovat perinteisen lihantuotannon sivutuote. En suostu syömään tehotuotettua lihaa, joten tuntuu tyhmältä vetää jalkaan tehotuotettujen eläinten nahasta tehtyjä kenkiäkään. Pystyn (jotenkin) elämään ilman nahkahameita ja -housuja, mutta kengistä on oikeasti aika vähän siistejä nahattomia vaihtoehtoja tarjolla, jos ei halua käyttää tennareita. Olen läytänyt jo joitakin kierrätysnahasta laukkuja valmistavia puljuja, mutta hyvä saapas-, korkkari- ja kävelykenkäkauppa on vielä löytämättä.

Onkohan luomu- tai riistanahkaisia kenkävalmistajia olemassakaan? Entäs laukkuvalmistajia? Muita vaatteita? Onko olemassa jotain iloisten hippien tekemää listaa onnellisten eläinten nahasta vaatteita ja asusteita valmistavista merkeistä? Lisäksi: Onko suurin osa myytävistä nahkatuotteista naudan nahkaa? Mitä muita tuotantoeläimiä käytetään nahkatuotteiden valmistukseen?  Miksei lompakossa ikinä lue, minkä eläimen nahasta se on tehty?

Suurin osa myytävistä nahkatuotteista on naudan nahkaa. Minulla ei ole ainakaan tiedossa, että olisi olemassa teollisesti tuotannossa olevia kenkiä, jotka olisi tehty luomulihan nahasta, mutta vaihtoehtoisina materiaaleina on olemassa kenkiä esim. poron tai hirven nahasta. Näitä materiaaleja löytyy mm. tamperelaisen Kenkäpaja Pihkan valikoimista. Toinen pieni kenkämerkki Rara käyttää kasviparkittua nahkaa, joka sekin on askelta ekologisempi vaihtoehto.

Nurmi8-SS15-mood9.jpg

Mitä mieltä suunnittelija on nahan käytöstä kengissä? Onko saatavissa oikeasti laadukkaita kenkiä, jotka eivät ole aitoa nahkaa?

Nahan käyttö on hyvin kaksipiippuinen juttu: Nahka on pitkäikäinen ja laadukas materiaali (ja varsinkin Suomen oloissa kengissä siksi perusteltu valinta), mutta nahan tuotannossa on niin ekologiselta kuin eettiseltä kannalta katsottuna ongelmia. Toisaalta taas keinonahka ei ole sen parempi, sillä siinä raaka-aineena on öljy ja öljyntuotannon ympäristöongelmat ovat valtavat. Keinonahan tuotantoon kytkeytyy myös eettisiä ongelmia – ei suoraan, mutta välillisesti: mm. eläinten kuolemat öljyonnettomuuksissa ja öljynporaajien epäeettiset työolosuhteet.

Itse olen pähkäillyt asian niin, että vaikken muuten uutta aitoa nahkaa käytäkään, kengissä laadun ja pitkäikäisyyden takia voin valita kengät, jotka ovat aitoa nahkaa. Jos valitsen tällaiset kengät, pyrin löytämään nahan, joka on kasviparkittu kromiparkin sijaan ja jonka tuotanto-olosuhteista tiedän mahdollisimman paljon. Ja yritän huoltaa nahkakenkiä mahdollisimman hyvin, jotta ne säilyisivät hyviä vuosia ja vuosia.

Jonkin verran on jo saatavilla laadukkaita tekonahkaisia kenkiä, esimerkiksi Vegetarian Shoes on tästä hyvä esimerkki. Laadukkaita (ja kivannäköisiä!) vegaanikenkiä löytyy Suomesta ainakin Heluna shop -liikkeestä Helsingistä.

Lisää pohdintaa nahan ja tekonahan välillä:
http://www.vihreatvaatteet.com/nahka-vai-tekonahka/

Patikoidessa on kiva käyttää merinovillaisia alusvaatteita, mutta koen suunnatonta maailmantuskaa mulesingin takia. Käsittääkseni osa merkeistä käyttää kuitenkin eettistä merinovillaa. Onkohan niistä olemassa jotain listaa tai onko ei-mulesingille olemassa jotain standardia? Joskus olen kysellyt myyjiltä, jotka ovat luonnollisesti olleet ihan pihalla.

Kysymykseen merinovillasta: on olemassa mulesing-vapaata merinovillaa, mutta tämän lisäksi pitäisi olla tarkempaa tietoa laajemmalti tuotannosta ja eläinten elinolosuhteista, jotta voisi olla varma merinovillan eettisyydestä. Hyvä olisikin valita luomumerinovilla eikä pelkästään mulesing-vapaa. Luomumerinovillaa löytyy ainakin kotimaisen Ruskovillan tuotteista. Toinen yritys, yhdysvaltalainen Patagonia, on tehnyt pitkään työtä vastuullisemman merinovillan puolesta. Lisätietoa aiheesta löytyy täältä.

Nurmi8-SS15-mood6.jpg

Mihin materiaaleihin pitäisi kiinnittää huomiota, kun lähtee shoppailemaan?

Kaksi vaatteissa eniten käytettyä materiaalia on puuvilla ja polyesteri, joilla molemmilla on valtavan negatiiviset vaikutukset niin ekologisuuden kuin eettisyydenkin kannalta. Jos valittavana on puuvillainen tuote, suosi mieluummin luomupuuvillaa tai esim. pellavaa tai hamppua. Jos taas tarvitset tuotteen, joka on tekokuitua, valitse polyesterin sijaan mieluummin kierrätetystä polyesterista valmistettu tuote.

Jos tällaisia vaihtoehtoisia materiaaleja ei löydy, kannattaa ehdottomasti valita materiaali, joka on laadukas ja kestävä – oli se sitten mitä materiaalia tahansa.

Riippuu paljon käyttötarkoituksesta, mikä materiaali on milloinkin sen ekologisin valinta. Edes selkeää jakoa luonnonkuitujen ja tekokuitujen välillä ei valitettavasti voi tehdä. Tästä jaosta voit lukea lisää täältä:
http://www.vihreatvaatteet.com/tekokuitu-vs-luonnonkuitu/

Mikä määrä akryyliä ja muita vaarallisia materiaaleja on sallittu vaatteissa ja asusteissa?

Viranomaiset taholta ei ole mitään säädöksiä tai lakeja, mikä on sallittu määrä vaarallisia materiaaleja vaatteissa. Toki lakien puitteissa on säädetty se, että tiettyjä vaarallisia kemikaaleja ei saa olla tiettyjä raja-arvoja enempää materiaaleissa (EU:n REACH-asetus), mutta sen tiukempaa sääntelyä ei ole.

Näkisin, että epäekologisia ja epäeettisiä vaatteita ei pitäisi voida edes tuottaa ja myydä, mutta tällaista kansainvälistä lakia ei varmastikaan saada aikaiseksi (kukapa nyt haluaisi markkinavoimia vastustaa!).  Näin ollen jää yritysten ja kuluttajien harteille saada vaateteollisuutta vastuullisempaan suuntaan: yritysten pitäisi tuoda markkinoille enemmän ekologisia ja eettisiä vaihtoehtoja ja kuluttajien pitäisi näitä yrityksiltä vaatia.

Miten luomupuuvillan tuotanto parantaa luonnon monimuotoisuutta? Ymmärrän, että tämä on parempi vaihtoehto kuin tehotuotanto mutta eikö olisi monimuotoisinta vaan antaa maan puskea mitä sattuu ja unohtaa tuotannot kokonaan? Siis luonnon näkökulmasta, ei vaatteita halajavan ihmisen.

Tämä on hyvä pointti. Olen kirjoittanut teksteissäni englanniksi ”enhase biodiversity”, jonka voi ymmärtää ”parantaa luonnon monimuotoisuutta”. Ja on ihan totta, että oikeampi termi olisi ”ylläpitää” parantamisen sijaan. Jos verrataan luomupuuvillan tuotantoa tavalliseen puuvillaan, on luomupuuvillan tuotannossa tärkeää pitää maata ravinteikkaana ja pitää huolta esim. vuoroviljelyn kautta siitä, ettei maa köydy. Mutta voidaanko sanoa selvyytenä, että maaperä paranee tästä? Ei automaattisesti voida. 

Nurmi8-SS15-mood5.jpg

Toivottavasti Anniinan tietämyksestä on teille muillekin iloa ja apua vaateostoksilla. Tässä samassa yhteydessä käytän tilaisuuden hyväkseni ja vinkkaan, että Nurmi on avaamassa tänä viikonloppuna Lahteen uuden oman liikkeen. Jos siis olet Lahden suunnalla lauantaina 15.11. klo 11-17, niin käyhän tsekkaamassa Nurmen putiikki osoitteessa Rautatienkatu 16. :)

Nurmelta haluttiin myös ilahduttaa Pupulandian lukijoita pienellä edulla. Nurmen omassa verkkokaupassa on marraskuun loppuun asti voimassa alekoodi PUPULANDIA2014, jolla saa 20% alennuksen kaikista verkkokaupan tuotteista. Jos siis olet haaveillut esimerkiksi niistä maailman ekologisimmista farkuista, nyt on hyvä tilaisuus saada ne hiukan edullisemmin. 

PS. Postauksen kuvissa jo pientä ennakkokurkistusta Nurmen ensi kevään mallistoon ja fiiliskuviin. :)

Nurmi8-SS15-mood11.jpg

Photos: Antti Sepponen for Nurmi SS15

Tags: , , , , , , , ,

Categorised in: Muoti

9 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Related posts