23/10/14

Pimenevät aamut

19 37 kynttilat.jpg

Olen aamuihminen. Tykkään herätä aikaisin aamulla ja aloittaa päivän puuhailut heti herättyäni. Vaikka teen töitä kotoa käsin ja saan yrittäjänä valita itse työaikani, ponkaisen yleensä peiton alta yleensä kuuden ja seitsemän välillä. Keväällä ja kesällä heräsin joskus vieläkin aikaisemmin. Aamuvirkun päivärytmi sopii minulle hyvin, sillä iltaisin ei meikäläisellä yleensä enää ajatus oikein juokse. Toista se oli opiskeluaikoina, jolloin kaikki pakolliset kirjoitustyöt vasta aloitettiin niihin aikoihin, kun nykyään kellahdan petiin.

Mitä vanhemmaksi olen tullut, sitä enemmän unentarpeeni on kasvanut. Havahduin viime talvena siihen, että iltakukkuminen ja aikaiset aamut eivät vain enää sopineet yhteen. En kerta kaikkiaan päässyt aamulla ylös, jos illalla oli tullut valvottua. Kadehdin ihmisiä, jotka pärjäävät vähillä yöunilla – heille jää niin paljon enemmän aikaa käyttöön vuorokaudessa! Minusta taas tuntuu, etten yksinkertaisesti pärjää enää nykyään 6-7 tunnin yöunilla, vaan 8 tuntia on aivan minimi, jonka jälkeen herään edes jotenkuten virkeänä uuteen päivään.

Aamu-painotteinen vuorokausirytmi on saanut aikaan sen, että myös illalla väsymys tuppaa iskemään melko aikaisin. Olen kuin ihmeen kaupalla saanut nitistettyä sisäisen yökukkujani ja onnistunut kouluttamaan itseni kiltiksi nukkumaanmenijäksi. Osittain muutos on tapahtunut kuin itsestään sinnikkään aikaisten aamuherätysten ansiosta, sillä pitkän päivän jälkeen silmät lupsuvat illalla kiinni vähän varkain.

Myönnän, että löydän itseni vällyjen välistä arki-iltaisin usein jo iltayhdeksältä. En välttämättä silloin vielä ole nukahtamassa, mutta rauhoitan itseni peiton alle ja luen ehkä kirjaa, katselen jotain tv-sarjaa tai muuta sellaista. Olen kuitenkin tehnyt itselleni säännön, että työasioissa tietokonetta ei saa enää sängyssä avata – muuten aivot jäävät hyrräämään aktiivitilaan eikä uni meinaa tulla.

Kesällä tällaista aikaisia aamuja suosivaa vuorokausirytmiä on vaivatonta pitää yllä. Aurinko nousee varhain ja valoisaan aamuun herääminen on helppoa. Syksyn ja pimeyden tullen ei tällaisessa rytmissä pysyttely olekaan enää aivan yhtä helppoa. Herätyskellon soidessa näyttää siltä kuin olisi vahingossa säätänyt kellon herättämään keskellä yötä ja jopa aamuvirkkuun elämään tottuneen tekisi mieli vain kääntää kylkeä ja jatkaa unia. Ja ei tämä tästä talvea kohden ainakaan tule helpottumaan. 

Nyt kysynkin teiltä viisailta neuvoja ja vinkkejä, miten näitä aamuherätyksiä voisi helpottaa. Jos siis sinulla on hihassasi mahtavia kikkakolmosia pimeyden keskellä heräämisen helpottamiseksi, otan niitä kiitollisena vastaan! Nukkumaanmenoa ei oikein enää nykyisestä voi aikaistaa eikä tässä taidakaan olla kyse varsinaisesta unenpuutteesta, vaan enemmänkin siitä, että kehon normaalirytmi tuntuu menevän tästä pimeydestä jotenkin sekaisin. En haluaisi viettää koko talvea horroksessa puoliunisena, joten jeesatkaahan siskoa hädässä!

Photo: Jenni Rotonen / Pupulandia

Tags: , , , ,

Categorised in: Elämä

19 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • jos aamulla ei ole kiire lähteä kotoa, niin mä tykkään laittaa kynttilöitä myös aamulla palamaan. Kummasti piristää mieltä :) ja radio kannattaa myös laittaa taustalle päälle.

 • Nannil

  Itse hehkutan kirkasvalolampun perään, olen huomannut selvän vaikutuksen. Sarastuslamppuna sitä en tosin käytä, caan aamupalaa syödessä tai muita aamutoimia tehdessä pidän sitå keittiön pöydällä. Niitä on saatavilla kauniitakin malleja onneksi nykyään!
  Lumetta vai ei, hyvä vaikutus ainakin :)

 • raisa

  Siirryn sängystä viltin alle ja istumaan kirkasvalolampun eteen. Kirkas valo saa melatoniinin tuotannon vähentymään ja hetken istuskelun jälkeen herää jo aivan kunnolla. Ja eikun aamutoimiin!

 • Loki

  Mulla on sama kynttilämeininki paraikaa, mutta tänä aamuna kuudelta ylösponkaisseena herään kunnolla vasta, kun käyn 20 minuuttia tai puoli tuntia vähän hölkkäämässä tai pomppimassa ulkona otsalampun kera. Touhun tarkoitus on laittaa aineenvaihdunta käyntiin eikä niinkään verenmaku suussa vetää treeniä, Joskus pelkkä reipas kävely riittää. Muussa tapauksessa nuokun yhteentoista asti elävänä kuolleena, vaikka olisinkin hereillä. Rytmiä helpottaa, kun leippaa sängyn viereen ulkovaatteet jo valmiiksi. :-)

 • KatjaV

  Oijoi, täällä toinen samanmoinen! Lopetan telkun katselun ja muut laitteet ysiltä, ja alan pikku hiljaa laskeutumaan unta ja yötä varten.

  Aamuherätyksissä mua auttaa kirkasvalolamppu keittiön pöydällä. Myös kodinhoitohuoneen ikkunan aukaisu ja ulkoilman nuuhkaisu aamutoimien jälkeen (siis ennen aamupalaa) herättää ihan erilailla.

 • Ootko kokeillut herätysvaloa? Kun pari vuotta sitten jouduin heräämään syksyn ja talven pilkkopimeässä jo viiden maissa töihin, oli pakko keksiä jotain. Niinpä ostin herätysvalon, ja herätykset helpottuivat huomattavasti! Valo siis syttyy puoli tuntia ennen herätystä, ja voimistuu hiljalleen. Herätysääneksi taas saa vaikka linnunlaulun tai meren kohinan. Herään itse usein jo pelkkään valoon noin varttia ennen herätystä, mikä on huomattavasti mukavempi tapa kuin ääneen herääminen. Iphonen herätysääntä en voi sietää, hrrr.

  Varsinkin pimeimpään aikaan oon niin koukussa valoon, että raahaan sitä mukanani, kun vierailen porukoilla yökylässä. Kannattaa kokeilla! :)

 • aamu-uninen

  Herätysvalon nimeen vannon minäkin. Toimii!

 • hay

  Herätyskellona toimiva sarastusvalo! Mun on myös tosi vaikea saada itseäni hereille pilkkopimeässä (vaikka aamuvirkku olen myös), mutta pehmeässä valossa herääminen on lempeämpää. Vaikka joillekin taitaa olla helpointa pompata heti ylös kellon soitua, tykkään itse lueskella sängyssä noin 10 minuuttia ennen kuin nousen.

 • Charlottaaa

  Mulla on herätys joka aamu 03:45, eli säkkipimeässä olen herännyt jo pitkän aikaa. Minulle oikeastaan toimii seuraava kaava: heti kun herätys soi, ponkaisen ylös ja valot päälle (ei siis saa jäädä haaveilemaan torkuttamisesta!), sitten suoraan virkistävälle kasvopesulle ja lopuksi kuppi kahvia naamariin. Työmatkat pyöräilen, eli ulkoilu auttaa myös valmistautumaan päivään, sitä kannattaa myös kokeilla! Kyllä tähän pimeyteenkin tottuu!

 • Mirja H

  Minäkin tulin mainostamaan herätysvaloa! Minun puolella sänkyä ei sellaista vielä ole mutta kihlatun puolella kylläkin. Hän on tykännyt valosta kovasti ja minäkin herään ihan huomaamatta hieman ennen piipityksen alkamista vaikka saisin vielä nukkua. Tsemppiä pimeyden keskelle! Minun herätyskello soi huomenna 5:20, argh. :D Tänään sai onneksi nukkua kahdeksaan. :)

 • nik

  Kynttilöiden ja radion (yle puhe tms. eikä mitään aamupoikia tai tuijapehkosia hölöttämään) puolesta minäkin liputan. Itse olen myös aamuihminen (ja onneksi aika vähäuninenkin, koska telkku koukuttaa iltaisin), mutta tykkään hitaista ja pitkistä aamuista. Herään varhain, juon rauhassa kahvin (nykyisin bulletproofkahvin! Nam!) ja luen lehden tarkoin. Töihin en heti ala, kun yrittäjänä on vara valita. ;)

 • saaraa//

  Hei sisko. Kirkasvalolamppu! Minäkin herään aikaisin, sillä asun lahdessa ja käyn Helsingissä koulua. Kirkasvalolamppu päälle heti kun herää ja pian on täynnä tarmoa. Mulla se vaikuttaa myös positiivisesti syysmasennukseen! Olen muuten huomannut, että useilla lääkäreillä on työhuoneessaan tuollainen…

 • Nannil

  Teen itse yleensä vielä 10-15 minuutin korttelikierroksen jota kutsun herätyslenkiksi, ihan parasta kirkasvalolampun lisäksi!

 • Rouseliini

  ^ mulla ja mun kämppiksellä oli tollainen. Ihan loistava. Valoa tuli pikku hiljaa ja me oltiin valittu radio herätysääneks. Sit heräsi siihen valoon ja radion aamuhöpinöihin :) Harmi että valo oli kämppiksen. Tarvii ostaa varmaan oma tänä vuonna.

 • Täällä toinen aamuvirkku! Nyt kun aamuisin on tosiaan yhtä pimeää kuin keskellä yötä, kirkasvalolamppu on jälleen kaivettu laatikostaan hieman helpommin saataville. Eli aamulla napsautan kirkasvalon päälle melkeinpä heti herättyäni, ja se saa loistaa koko aamutoimien ajan. Juon myös muutaman lasillisen vetä heti, kun olen noussut sängystä, sillä jo pelkästään tuo raikkaan veden juonti tekee omastakin olosta paljon virkeämmän : ). Ja vihreä tee, se kruunaa aamiaisen ja heräämisen!

 • Riksi

  Heräämisvalo. Auttoi todella paljon varsinkin aluksi. Valoon tottumisen jälkeen en herää enää niin herkästi pelkkään valoon, mutta kyllä heräämiset ovat silti edelleen aiempaa helpompia. Kaikista tärkeintä itselläni olisi kuitenkin pitää huolta riittävän pitkistä unista ja se vasta tuntuu vaikeaa olevan.

 • mipaaaa

  Minusta herääminen on miellyttävää, kun saa luotua onnellisen seesteisen olon jo heti aamusta. Herääminen myös tuntuu kivemmalta kun tietää että on ihania aamurutiineja. Kynttilän valo ja muut pienet valon lähteet luovat ihanaa tunnelmaa. Muutama joogavenytys herättää myös mukavasti kroppaa ja parantaa liikkuvuutta heti aamusta. Tämän jälkeen villasukat jalkaan ja aamukahvia keittämään. Hyvä musiikki tietysti taustalla koko aamun. Muun muassa Tycho on aivan ihana bändi luomaan aamutunnelmaa!

 • illan virkku, aikaisiin aamuihin totutteleva

  Minulla on samaa aamuheräämisten ongelmaa pimeällä kaudella ja olen harkinnut heräämislampun ostamista. Mikä lamppu on teidän mielestänne ollut paras? :)

 • eemmmmiipp

  Joihinkin kännyköihin on kai saatavilla lisälaitteita ja lisäksi on erillisiä aktiivisuusmittareita, johon saa säädettyä aikavälin, jolla haluaa herätä, esim. 5-6. Laite sitten herättää käyttäjän säädetyllä aikavälillä silloin, kun uni on kaikkein keveimmillään. Toisaalta se kai vaatii jonkin käteen laitettavan aktiivisuusmittarin. En kyllä oikein tiedä, miten hyvin nuo toimivat, mutta kannattanee perehtyä asiaan. :)

Related posts