21/10/14

Maailman ekologisin farkkubrändi: suomalainen Nurmi

11 42 Nurmi7-FW14-7-lowres.jpg

Yhteistyössä: Nurmi Clothing

Tiesitkö, että Suomessa tehdään farkkuhistoriaa? Viime viikolla Elle Style Awardsissakin palkittu Pure Waste kierrättää vanhat farkkukankaat täysin uudeksi materiaaliksi. Hienous ei kuitenkaan pääty siihen, sillä kotimainen Nurmi-merkki on valmistanut jo useamman vuoden eettisiä ja ekologisia farkkuja. Nyt nämä kaksi farkkupioneeria ovat yhdistäneet voimansa, sillä viime viikolla julkaistun tiedon mukaan Nurmi on ottanut uuden harppauksen ryhtymällä valmistamaan mahdollisesti maailman ekologisimpia farkkuja – Pure Wasten kankaista nimittäin. Kohottakaamme malja suomalaisille innovaatioille!

Vaikka Pure Wasten kankaista tehdyt housut ovat nyt uusinta uutta, todellisuudessa Nurmi on tehnyt pitkäjänteistä työtä eettisemmän ja ekologisemman vaatetuotannon puolesta jo pitkään. Minä sain hiljattain tilaisuuden päästä kurkistamaan hiukan pintaa syvemmälle ekologisesti ja eettisesti tuotettujen farkkujen syntyprosessiin. Jotenkin veikkailen, että aihe voisi kiinnostaa myös monia teistä, joten ajattelin avata tuotantoketjua ja syntyprosessia hiukan teillekin. Miten siis syntyvät eettiset ja ekologiset farkut?

Nurmi7-FW14-8-lowres.jpg

Aloitan kuitenkin kertomalla hiukan Nurmen taustoja. Vaatemerkin syntyhetki ajoittuu neljän vuoden taakse, vuoteen 2010 ja Nurmi-nimen takaa löytyy suunnittelija Anniina Nurmi, jonka intohimo on vaatesuunnittelun ohella ollut päästä rakentamaan entistä ekologisempaa, eettisempää ja läpinäkyvämpää tapaa tehdä vaatteita. Suunnittelijalla onkin aiheesta vankka tietämys, jota hän on päässyt jakamaan konsultaatio- ja opetustöiden kautta sekä omalla Vihreät vaatteet -nettisivustollaan, joka saattaa olla osalle teistäkin tuttu. 

Kestävä kehitys sekä ekologiset ja eettiset arvot ovat olleet avainroolissa koko brändin syntyprosessissa ja se näkyy vahvasti Nurmen toiminnassa. Vaatteissa panostetaan laatuun, suunnittelu on ajatonta, materiaalit ekologisia ja tuotantoprosessi ympäristöystävällinen ja läpinäkyvä, mutta ennen kaikkea Nurmi haluaa tuntea vaatteidensa valmistusprosessin alusta loppuun läpikotaisin. Tästä syystä vaatteet tehdään Suomessa ja Virossa.

Suunnittelija vei minut pienelle virtuaalimatkalle Nurmi-farkkujen syntyprosessiin ja tarinaa lukiessa tuli kieltämättä tunne, että maallikon näkökulmasta ei ole osannut ajatellakaan, miten paljon pieniä seikkoja tuotannossa pitää huomioida, jos todella haluaa ketjun olevan läpikotaisin eettinen, ekologinen ja läpinäkyvä. Tällä hetkellä Nurmen mallistoon kuuluvat kahdet erilaiset farkut: hamppufarkut sekä kierrätysmateriaalista valmistetut farkut. Molempia malleja yhdistävät minimalistisen ajaton design ja kestävä laatu sekä huolellinen ja ammattitaitoinen valmistus yksityiskohtia myöten – ja kumpaakin on saatavilla sekä naisille että miehille.

Nurmi-HEMP-JEANS-jeans-lowres.jpg

Hamppufarkut

Ekologisista materiaaleista puhuttaessa nousee usein esille se, että puuvilla on loppujen lopuksi melko hankala materiaali ympäristön kannalta. Sen viljely ja käsittely kuluttaa nimittäin aivan valtavat määrät vettä. Pitkään on yritetty kehitellä ekologisempia materiaaleja, joilla puuvillan tuotantoa voisi korvata ja yksi näistä mahdollisuuksista on sinnikäs hamppu. Yksi salaisuuksista (tai ei salaisuuksista, koska niitähän tällä brändillä ei läpinäkyvyydessään ole, heh) Nurmi-farkkujen taustalla onkin nimenomaan hamppu. Nurmen hamppufarkut ovat olleet mallistossa jo muutaman vuoden ajan ja niiden materiaali on 55 % hamppua ja 45 % luomupuuvillaa.

Kestävä ja luja hamppu on luonnostaan ekologinen monella tapaa. Se kasvaa hyvin ilman keinolannoitteita, vaatii vain vähän kastelua ja voi kukoistaa kuivillakin alueilla. Hamppukasvi pystyy myös syrjäyttämään muut rikkakasvit, jolloin synteettisiä torjunta-aineita ei tarvita. Luomupuuvillan ero tavalliseen puuvillaan taas on, että se on viljelty ilman synteettisiä lannoitteita ja torjunta-aneita. Luomupuuvillan tuotanto parantaa luonnon monimuotoisuutta ja pyrkii aiheuttamaan mahdollisimman vähän haittavaikutuksia ympäristöön. Myös geenimuuntelu on luomutuotannossa täysin kielletty.

Koska tuotteen ekologisuus ja eettisyys alkavat materiaaleista, Nurmi on tarkka siitä, mistä sen materiaalit tulevat. Farkuissa käytetty luomupuuvilla on viljelty Turkissa ja sen on sertifoinut Institute for Marketecology (IMO). Hamppu puolestaan on viljelty Kiinassa, samoin myös lanka on kehrätty ja kangas kudottu Kiinassa. Kankaan tuotannon organisoi Hemp Traders – pitkään toiminut yhdysvaltalainen yritys, joka on omistautunut kestävän kehityksen mukaiseen toimintaan.

Nurmi-RE-JEANS-jeans-lowres.jpg

Kierrätysfarkut

Nurmi on nyt lanseerannut jo pidempään tuotannossa olleiden hamppufarkkujen rinnalle toiset farkut, joiden kangas on 100% kierrätettyä puuvillaa. Suomalaisen Pure Waste Textilesin kehittelemä materiaali on ensimmäinen denim-kangas, jonka raaka-aine on 100% kierrätetty ja raaka-aineena tässä materiaalissa on käytetty farkkutehtaiden leikkuujätettä, joka on ensin rouhittu pieneksi ja prosessoitu pumpulimaiseksi massaksi. Tämä massa on sitten kehrätty langaksi ja siitä edelleen kudottu uudeksi kankaaksi.

Kierrätetty leikkuujäte on indigon väristä denimiä, jonka ansiosta lopullinen kangas on savuisen vaaleansininen. Tämä väri on siis aikaansaatu täysin ilman väriaineita ja myös vettä on säästynyt prosessissa tuhansia litroja verrattuna neitseelliseen raaka-aineeseen.

Materiaalit ja niiden tuotantoprosessit ovat siis farkuissa hiukan erilaiset, mutta itse valmistus tapahtuu samalla tavalla ja Suomessa. Et ehkä tiennyt, että vaikka Keitele on pieni paikkakunta, siellä sijaitsee Pohjoismaiden suurin farkkujen valmistaja, M.A.S.I Company Oy. Ja Keiteleen tehtaan osaavat työntekijät ovat valmistavat siis Nurmi-farkut alusta loppuun saakka: leikkausta, ompelua ja viimeistelyä myöten. Farkkujen taskupussit painaa lahtelainen UNQ-Designs ja niiden kankaana käytetään erilaisia vaatetehtaiden ylijäämäkankaita. Farkkujen takapuolella näkyvä merkki-läpyskä on nahan sijaan kierrätettyä kumia – tarkemmin ottaen kierrätettyä sisärengasta, johon helsinkiläinen Laser Cut Studio laserleikkaa Nurmen logon. Viimeistelynä farkkuihin tehdään ainoastaan tehtaalla kevyt vesipesu, joka antaa kankaalle pehmeän tunnun ja kutistaa materiaalia hieman, jolloin farkut pysyvät halutun kokoisina myös käytön aikaisen pesun jälkeen. Toden totta kotimaista työtä siis.

Tätä tarkoittaa läpinäkyvyys: brändi oikeasti tuntee kaikki vaatteen tekoprosessin vaiheet ja tekijät. :) Jos vielä jäi halu tietää lisää, lisäinfoa tarjoilevat Nurmen omat nettisivut. Nyt kuitenkin saan tarjota teille aika ainutlaatuisen mahdollisuuden. Nurmen suunnittelija Anniina Nurmi on nimittäin tarjoutunut jakamaan asiantuntijuuttaan myös Pupulandian lukijoille. Tämä tarkoittaa sitä, että teillä on mahdollisuus kysyä mieltänne askarruttavia juttuja vaateteollisuudesta – ja Anniina on lupautunut vastaamaan kysymyksiinne. Mitä tahansa siis mieleesi juolahtaa tai on mietityttänyt jo pidempään, nyt on mahdollisuus kysyä ihmiseltä, joka on vastuullisen vaateteollisuuden todellinen asiantuntija. Kysymykset voivat liittyä joko Nurmeen tai ihan vastuulliseen vaateteollisuuteen yleisesti. Eli antakaahan tulla!

Nurmi7-FW14-1-lowres.jpg

Photos: Antti Ahtiluoto for Nurmi

Tags: , , , , ,

Categorised in: Muoti

11 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • mipaaaa

  Minkälaiset ovat Nurmen omat kulutus- ja shoppailutottumukset? Suositko kotimaista vai ulkomaista? Mikä vaatteessa/brändissä sinetöi ostopäätöksesi?

  Vaatekauppojen, tuotteiden ja brändien tarjonta on todella laaja. Mihin neuvoisit tavallista tallaajaa erityisesti kiinnittämään huomiota ennen ostopäätöstä?

  Trendinä on ollut että monet brändit/vaateketjut ovat alkaneet puhumaan enemmän kestävän kehityksen ja egologisuuden puolesta. Uskotko että lähes kaikki brändit/vaateketjut oikeasti seisovat näiden aatteiden takana vai että kysessä on myöskin ihan puhdas ”imagon kohotus”?

 • MinttuNörtti

  Ihanaa, että tällainen mahdollisuus on tarjolla!

  Mulla on paha nahkaongelma. Mua ärsyttää, että kaikki nahkatuotteet ovat perinteisen lihantuotannon sivutuote. Mä kun en suostu syömäänkään tehotuotettua lihaa, niin tuntuu tyhmältä vetää jalkaan niiden nahasta tehtyjä kenkiä.

  Pystyn (jotenkin) elämään ilman nahkahameita ja -housuja, mutta kengistä on oikeasti aika vähän siistejä nahattomia vaihtoehtoja tarjolla, jos ei halua käyttää tennareita. Onkohan siis olemassa kenkämerkkejä, jotka käyttävät luomulihan nahkoja tai riistaeläinten nahkaa? 

  Olen läytänyt jo joitakin kierrätysnahasta laukkuja valmistavia puljuja, mutta hyvä saapas-, korkkari- ja kävelykenkäkauppa on vielä löytämättä.

  Lisäksi musta kierrätysnahka on vasta tokaksi paras vaihtoehto: Siinähän on vain riistetty eläinparka toisella kierroksella. Ja mielelläni tukisin nimenomaan eettistä lihantuotantoa siinä kenkäshoppailun sivussa.

  Eli: onkohan tällaisia luomu- tai riistanahkaisia kenkävalmistajia olemassakaan? Entäs laukkuvalmistajia? Muita vaatteita? Onko olemassa jotain iloisten hippien tekemää listaa onnellisten eläinten nahasta vaatteita ja asusteita valmistavista merkeistä?

  Tähän perään voinkin tunnustaa suoraan urpouteni. Tai laiskuuteni (olen käyttänyt kaiken googlausintoni lihatuontannon selvittelyyn, haha). Joka tapauksessa tyhmä kysymys, joka selviää varmaan googlella: Onko suurin osa myytävistä nahkatuotteista naudan nahkaa? Mitä muita tuotantoeläimiä käytetään nahkatuotteiden valmistukseen?  Miksei lompakossa ikinä lue, kenestä se on tehty?

  Sitten vielä yksi kysymys, joka johtuu myös vähän omasta laiskuudesta: patikoidessa on kiva käyttää merinovillaisia alusvaatteita, mutta tässäkin asiassa koen suunnatonta maailmantuskaa mulesingin takia. Käsittääkseni osa merkeistä käyttää kuitenkin eettistä merinovillaa. Onkohan niistä olemassa jotain listaa tai onko ei-mulesingille olemassa jotain standardia? Joskus olen kysellyt myyjiltä, jotka ovat luonnollisesti olleet ihan pihalla.

 • Ihan mahtavaa! Go Nurmi ja Pure Waste! :)

 • Kiitos informatiivisesta postauksesta! Aivan ihanan mahtavaa, että tällaisia vaatemerkkejä on olemassa. Toivin sormet ja varpaat ristissä menestystä Nurmelle ja Pure Wastelle. Kun seuraavan kerran tulee eteen farkkujen tarve, niin tutkin kyllä ensin Nurmen valikoiman :)

 • Minä vain

  Mitä mieltä suunnittelija on nahan käytöstä kengissä? Onko saatavissa oikeasti laadukkaita kenkiä, jotka eivät ole aitoa nahkaa?
  Mihin materiaaleihin pitäisi kiinnittää huomiota, kun lähtee shoppailemaan?
  Mikä määrä akryyliä ja muita vaarallisia materiaaleja on sallittu vaatteissa ja asusteissa?

 • ei-suunnittelija

  Älä lähde shoppailemaan. Käytä vanhoja hyvin tehtyjä nahkakenkiä ja pidä niistä huolta. Ihminen pärjää kahdella kenkäparilla ympäri vuoden ja vuodesta toiseen. Juuri tällaiset muotieko-shoppailijat tarpeineen ovat yksilötasolla pahinta kuormaa äiti-maalle. Sitä paitsi oikea eko haisee pidemmän päälle vaan krustilta ja paskalta. Se ei välttämättä teille shoppailijoille sovi ;) Kaikkea hyvää yrittäjälle silti. Nomo meni konkurssiin. Ecce homo. Rip Nomo.

 • Esmes

  Ei liity aiheeseen mitenkään, mutta bongasinkohan sinut Forumista tänään joskus neljän pintaan? Jos olit sinä, niin olet kyllä todella kaunis. Lumouduin aivan, etten pystynyt tulemaan moikkaamaan :D Tulit muuten mieleeni yksi päivä kun kuljin erään taidegallerian ohi, ja mietinkin, että joko olet pohtinut veronpalautuksiesi sijoituskohdetta?

 • Pyöräilijä

  Miten luomupuuvillan tuotanto parantaa luonnon monimuotoisuutta? Ymmärrän, että tämä on parempi vaihtoehto kuin tehotuotanto mutta eikö olisi monimuotoisinta vaan antaa maan puskea mitä sattuu ja unohtaa tuotannot kokonaan? Siis luonnon näkökulmasta, ei vaatteita halajavan ihmisen.

 • partiotyttö

  Sun kommentti osui silmään, ja voin vinkata, että käsittääkseni ainakin Ruskovillan villavaatteet on tuotettu eettisesti ilman mulesingia. Olen käyttänyt jo monta vuotta ja ollut tosi tyytyväinen :)

 • Jenniii

  Voi apua! Kyllä se minä olin – kävin juuri siinä Forumissa näöntarkastuksessa ja kipitin sitten neljän jälkeen balettitreeneihin Footlightille. Kiitos, tulipa hyvä mieli tästä! :D

 • Minä vain

  Minulla on kenkiä, jotka ovat säilyneet hyvinä jo 10 vuotta. Tarkoitin shoppailulla lähinnä vaatteiden ostoa. Kiitos vinkistä kuitenkin! :)

Related posts