25/09/14

Hyvää oloa arkeen

14 48 berryfect4.jpg

Kyselin viime viikolla teiltä, millaisia pieniä tekoja teette oman hyvinvointinne eteen arjessa. Kyselyn innoittajana oli kotimainen Berryfect ja siinä kyselyn lomassa pyörähti käyntiin myös kisa, jossa yhdelle onnekkaalle jaettaisiin ihana hyvinvointipaketti: Berryfectin marjajauheita sekä Nutribullet-blenderi. Kisan voittaja julkaistaa tämän postauksen lopussa, joten jos olet malttamaton, rullaa suoraan sinne. Koska teiltä tuli niin loistavia vinkkejä ja muistutuksia siihen, miten pienistä yksinkertaisista asioista arjen hyvä olo koostuu, päätin koota niitä tämän postauksen yhteen inspiraatioksi yhteisesti. Taidan itsekin palata näihin ajatuksiin ja ideoihin vielä myöhemmin, joskus kun stressi, väsymys ja alakulo uhkaavat vyöryä niskaan.

Ruoka & juoma

 • Muista juoda paljon vettä päivän aikana! Se pitää kropan ja aineenvaihdunnan toiminnassa sekä estää turhia päänsärkyjä. Jos et muista juoda riittävästi, pidä mukana vesipulloa tai täytä työpöydän vierelle vesikannua, josta näet, kuinka paljon olet päivän mittaan juonut. Kohtuus kuitenkin tässäkin asiassa, sillä myös vedenjuonnissa liiallisuus on haitallista.
 • Älä laiminlyö päivittäisiä aterioita. Usein lounaan tai aamiaisen skippaaminen johtaa ahmimiseen tai naposteluun jossain vaiheessa myöhemmin päivää. Kroppa voi parhaiten, kun se saa ravintoa tasaisin väliajoin. On siis parempi tankata ruokaa säännöllisesti pitkin päivää kuin syödä kerralla itsensä kamalaan ähkyyn. Jos tuntuu, ettei aikaa syömiselle aina ole, varaa laukkuun mukaan pieniä välipaloja: kirsikkatomaatteja, omenoita, banaaneja, kuivattuja hedelmiä tai muuta pientä. Pieni välipala estää nälän yltymisen kiljuvaksi, vaikka pääaterioiden väli venähtäisikin.
 • Tuoreet kasvikset, hedelmät ja kotimaiset marjat ovat paitsi herkullisia, niissä on myös valtavasti vitamiineja ja kropalle hyödyllisiä hivenaineita. Muista siis kiinnittää huomiota siihen, että lautasella on riittävästi värikkäitä luonnon antimia ja lisää marjoja ruokavalioon talvellakin. Esimerkiksi erilaiset smoothiet ovat helppo tapa saada päivittäistä marja-annosta kasvatettua.
 • Unohda einekset ja tee itse ruokasi. Säästät paitsi rahaa, tiedät myös mitä todella laitat suuhusi. Suosi mahdollisimman prosessoimattomia raaka-aineita ja kasviksia.
 • Mieti millainen on suhteesi päihteisiin. Jollakulla hyvä olo voi löytyä täysin päihteettömästä elämäntyylistä, toinen saa rentoutta arkeen satunnaisesta viinilasillisesta työpäivän päätteeksi. Jos kuitenkin huomaat usein herääväsi viikonloppuaamuun krapulassa, kannattaa miettiä, saattaisitko voida paremmin, jos nauttisit muutaman viinilasillisen vähemmän tai keksisit toisinaan kosteiden iltojen tilalle jotakin muuta hauskaa tekemistä.
 • Jotkut ammentavat hyvää oloa erilaisista ruokavalioista: gluteeniton, maidoton, lihaton tai esimerkiksi valkoisia sokereita välttelevä ruokavalio voi sopia sinulle, jos epäilet ruoan aiheuttavan huonoa oloa kropassa. Monilla vatsa- tai iho-ongelmat ovat kadonneet ruokavaliota tarkistamalla.
 • Tasapaino on kaiken A & O. On ihan ok syödä välillä suklaata tai jäätelöä, jos perusruokavalio on kunnossa. Turha nipotus ruoka-asioissa kiristää usein vain sekä omia että läheisten hermoja. Jos et tähtää fitness-ammattilaiseksi, voi ruoan suhteen antaa itselleen vähän vapauksiakin. On myös syytä muistaa, että jopa ne fitness-ammattilaiset noudattavat kaikkein kurinalaisinta ruokavaliota vain pienen hetken vuodesta, juuri ennen kisakautta – eivät siis suinkaan kitkuta mahdollisimman pienillä kalorimäärillä pitkin vuotta.

Liikunta & keho

 • Käy päivittäin pienellä lenkillä ulkoilmassa – se tekee hyvää sekä kropalle että ajatuksille. Joillekin toimii parhaiten armoton hikilenkki, joillekin rento hölkkä, mutta aivan yhtä hyvää tekee myös kävely. Oli kävelyvauhti sitten reipas tai rauhallinen, raitis ilma raikastaa fiiliksen. Myös uni tulee illalla paremmin pienen happihypyn jälkeen.
 • Liikunta usein tuo mukanaan aimo annoksen energiaa ja jaksamista. Jo työmatkojen pyöräilemisestä tai kävelemisestä saa hyvän tuokion arjen hyötyliikuntaa. Myös portaiden kävely liukuportaiden tai hissillä huristelun sijaan on mainiota arkiliikuntaa.
 • Etsi itsellesi mieluisa liikuntalaji, äläkä lannistu, jos sellainen ei löydy heti. Liikkua voi niin monella tapaa ja vaihtoehtoja on lukemattomia jääkiekosta nykytanssiin, joogasta parkouriin, paritanssista tennikseen, uinnista pesäpalloon ja salitreenistä kiipeilyyn.
 • Venyttele ja verryttele pitkin päivää. Tietokoneen äärellä tai muuten samassa asennossa työskentely vetää herkästi lihakset jumiin. Taukojumpan ei tarvitse olla mitään hartioiden pyörittelyä ja pientä kävelyä kummempaa – jo asennon vaihtaminen hetkeksi toiseen auttaa.
 • Luonnossa liikkuminen rauhoittaa mieltä kummasti. Joskus tekee hyvää vain hiljentyä kuuntelemaan metsän hiljaisuutta, vetää keuhkot täyteen puhdasta ilmaa ja olla hiljaa. Oikein stressaavalla hetkellä rauhallinen kävely metsässä voi olla juuri se tarpeellinen irtiotto arjen pyörityksestä.
 • Mieti, mikä on sinulle sopiva hetki liikkua töittesi ja oman henkilökohtaisen päivärytmisi puitteissa. Useimmat harrastavat liikuntaa töiden jälkeen, mutta jos olo on töiden jälkeen uupunut tai ilta ei muista syistä sovi, mieti voisitko lisätä arkisen liikunta-annoksesi aamun tunteihin tai pitää vaikka himpun verran pidemmän tauon päivällä ja reippailla siinä välissä.
 • Järjestä itsellesi pieniä hemmottelutuokioita normaalien ihonhoitorutiinien lomassa. Kasvonaamio, jalkakylpy tai vartalonkuorinta ovat pientä ekstrahellittelyä keholle ja tarjoavat samalla myös ajatuksille tovin rauhoittua.
berryfect8.jpg

Rauhoittuminen ja rentous

 • Riittävän pitkät yöunet ovat hyvinvoinnin perusta ja univaje tekee kenestä tahansa paitsi väsyneen, yleensä myös häiritsee keskittymiskykyä, saa pinnan palamaan vikkelään, tekee alakuloiseksi ja aiheuttaa päänsärkyä. Jos väsymys painaa, yritä lisätä unen määrää joko menemällä aiemmin nukkumaan, nukkumalla hiukan myöhempään tai nukkumalla päiväunet.
 • Muista läheiset ja ystävät kiireenkin keskellä. Vaikka kalenteri tuntuisi miten täydeltä, raivaa aikaa rakkaillesi. Lounastreffit, kahvituokio tai rupattelu vaikka iltakävelyn merkeissä antaa myös kummasti perspektiiviä omaa mieltä painaviin murheisiin.
 • Tee aktiivinen asennepäätös yrittää löytää hyvää jokaisesta päivästä. Joskus sitä huomaa jumiutuneensa märehtimään ja murehtimaan hölmöjä juttuja, joiden vatvominen saa mielen matalaksi jatkuvasti. Suhtaudu elämään positiivisen uteliaasti ja avoimin mielin. Isot murheet ovat oma lukunsa, mutta omalla asenteella voi vaikuttaa mielialaan ihmeen paljon.
 • Anna itsellesi iltaisin (tai aamuisin) pieni hetki omaa aikaa kynttilänvalossa teetä hörppien ja vaikka hyvää kirjaa tai lehteä lukien, musiikkia kuunnellen tai vaikkapa päiväkirjaa kirjoittaen.
 • Tee asioita, jotka juuri sillä hetkellä tuntuvat hyvältä ja oikealta äläkä pingota liikaa hyvinvoinnistakaan. On ihan ok syödä joskus kakkua tai suklaata ja löhötä sohvalla jos laiskottaa. Yksi aidosti hyvän olon lähteistä on armollisuus omaa itseä kohtaan.
 • Siisti ympäristö saa mielenkin rauhoittumaan. Puhdas ja siivottu koti, raikkaat lakanat, tiskatut tiskit sekä järjestyksessä olevat tavarat auttavat viihtymään kotona ja rentoutumaan. Joskus itse siivouskin voi olla mieltä ja ajatuksia tuulettavaa puuhaa.
 • Ole rehellinen itsellesi, äläkä pakota itseäsi tekemään mitään, mikä ei aidosti tunnu hyvältä. Joskus toki pitää haastaa itseään ja jotkut tympeät arkivelvollisuudet on hoidettava, mutta esimerkiksi harrastusten tai syömisen kanssa on tärkeää kuunnella omaa sisintä.
 • Uuden opiskelu ja oppiminen pitää mielen virkeänä. Kokeile uutta harrastusta, kielen opiskelua tai jotakin muuta itsellesi uutta juttua.
 • Joskus tietoinen päätös luopua turhasta stressistä auttaa sen hallinnassa. Kirjaa tavoitteet ja tehtävät vaikka listaksi itsellesi muistiin ja etukäteen murehtimisen sijaan ryhdy tuumasta toimeen. Usein turhan stressaajalla menee valtavasti aikaa ja energiaa vain siihen hermoiluun, vaikka saman ajan voisi jo käyttää itse työskentelyyn. On myös hyvä tapa vähentää mielen kuormitusta, kun muistettavat asiat kirjaa konkreettisesti paperille – ja valtavan tyydyttävä tunne vetää to do -listalta hommia yli, kun ne on saanut hoidettua. Jos tuntuu, ettet saa hyrrää pääsi sisällä pysähtymään, pidä tietoinen paussi stressaavista asioista ja mene vaikka tunniksi tekemään jotakin ihan muuta, esimerkiksi kävelylle, elokuviin tai urheilemaan.
 • Vähennä turhaa tietokoneen, tabletin ja kännykän räpläämistä sekä netissä roikkumista. Ihan aina ei tarvitse olla tavoitettavissa ja vapaa-ajalla voi tehdä niin paljon kivempiakin asioita. Määrittele vaikkapa jokin kellonaika, milloin tietokone laitetaan illalla kiinni tai laita puhelin välillä äänettömälle, jos jatkuvat piippailut ja some-muistutukset saavat tarttumaan luuriin vähän väliä. Unikin tulee yleensä illalla paremmin, jos ei viimeiseksi ennen nukkumaanmenoa ole tuijottanut valaistua näyttöä.
 • Muista, että kiire on yleensä viime kädessä osittain itse aiheutettua. Jos jatkuva hoppu ja hässäkkä ahdistavat, tutki omaa kalenteriasi kriittisellä silmällä. Mieti, mitä voisit karsia ja mikä on sinulle aidosti tärkeää. Jos oman ajan löytäminen tuntuu arjen pyörityksessä vaikealta, merkitse itsellesi kalenteriin myös sellaisia rauhoittumisen hetkiä, joille et saa sopia mitään muuta.
 • On tieteellisesti todistettu, että hymyileminen tuottaa hyvää oloa. Sama teho on kuulemma hymyllä jopa silloin, kun se on teeskennelty. Kokeile siis hymyillä peilin edessä vaikkapa minuutin verran päivittäin.
 • Opettele sanomaan ei. Tunnollinen ja kiltti ihminen ei välttämättä uskalla kieltäytyä avunpyynnöistä tai palveluksista silloinkaan, kun voimia tai aikaa ei oikeasti olisi. On tärkeää tiedostaa oman jaksamisensa rajat, joten mieti, riittävätkö voimavarasi, aikasi ja osaamisesi, ennen kuin suostut ottamaan vastaan ylimääräisiä hommia tai jeesaamaan muita.
 • Joidenkin pitää muistutella itseään rauhoittumaan ja toiset saavat enemmänkin potkia itseään liikkeelle. Jos sinulla on taipumusta jämähtää kotisohvalle, sovi kaverin kanssa kävelytreffit tai iltateet, jotta saat aktivoitua itseäsi mukavaan tekemiseen eikä kaikki vapaa-aika mene lamauttavaan tv:n tuijottamiseen.
 • Eläinten ystäville lemmikkin kanssa leikkiminen ja paijailu voi olla täydellistä terapiaa hektisen arjen tai murheiden keskellä. Jos omaa lemmikkiä ei ole, hankkiudu kylään lemmikin omistavan kaverisi luo tai aloita vaikka ratsastusharrastus.

Vaikka useimmat vinkeistä ovat hyvin yksinkertaisia ja arkisia asioita, ne tuppaavat kummasti unohtumaan välillä arjen ja stressin keskellä. Toivottavasti tästä sai joku hyvää vinkkiä syksyn piristykseksi ja hyvän olon tavoitteluun. :)

Ja nyt sitten on viimein aika julkistaa se onnellinen voittaja, joka saa omakseen herkullisen Berryfect-setin sekä Nutribullet-blenderin. Tällä kertaa onnetar suosi seuraavaa kommentoijaa: 

Emmssu:

Panostan sekä fyysiseen että psyykkiseen hyvinvointiini. Ruokavalioni on perusterveellinen, nautin hyvälaatuisesta huolella tehdystä ruuasta. En kuitenkaan tee ruuasta turhan suurta numeroa. En esimerkiksi kiellä itseltäni ns. ”epäterveellisiä herkkuja”, sillä yksinkertaisesti nautin suunnattomasti suklaan ja jäätelön syömisestä aina silloin tällöin. Unohtamalla turha nipotus, pidän parhaiten huolen siitä, että fyysisen hyvinvointini lisäksi huomioin myös psyykkisen hyvinvointini.

Onnea! Käy kurkkaamassa sähköpostiasi, siellä odottaa lisäinfoa. :)

berryfect9.jpg

Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia

Tags: , , , , , ,

Categorised in: Elämä

14 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Tämä postaus meni samantien kirjanmerkkeihin. Tärkeitä juttuja, joista pitää aina välillä muistuttaa itseään!

 • Vierailija

  Kannattaa muistaa ettei jatkuva napostelu ole hampaille hyväksi! Nämä eivät ole ihan noin musta-valkoisia juttuja kuin miten ne esität.

 • Jenniii

  Ehkä niitä ei siis niin mustavalkoisesti kannata ottaakaan? :) En mielestäni kannustanut jatkuvaan, vaan neuvoin haukkaamaan välipalaa, jos aterioiden väli uhkaa venyä pitkäksi.

 • Oi

  Ja tässäkin kannattaa muistaa, että eri asia on, naposteleeko esimerkiksi karkkia vaiko banaania. Ja tuollajan mainittiin, että syömällä säännöllisesti voi välttää sen jatkuvan napostelun. ;)

 • Kielipoliisi

  Hei, kivoja muistutuksia! Voisiko tuon kauhean puhekielisen lainasanan ”kroppa” sijaan kuitenkin käyttää kotoperäisiä, kelpo sanoja, kuten ruumis tai keho? Suomen kieli <3

 • Jenniii

  Kehoahan tuolla onkin käytetty kropan ohella. :) Toisto vain käy tylsäksi, joten minusta on kivempi vaihdella synonyymeja. Ruumis-sanaa vierastan elävästä ihmisestä puhuttaessa, joten siihen ei meikäläisen teksti oikein taivu. :)

 • Saranda

  Kiitos kun jaksoit koota tuon listan! Tähän on aina silloin tällöin palattava, jotta muistaa mikä on elämässä tärkeää :)

 • Tuo on kyllä hyvä ja kattava lista! En voi riittävästi kompata ulkoilman tärkeyttä, huomasin sen itsekin vasta pari viikkoa sitten, kun repäisin ja ostin hevosen. Siistin sisätyön tekijänä en edes tajunnut, miten kovasti raittiin ilman tarpeessa olin. Hevosen myötä tulee nykyisin ulkoiltua pari tuntia päivässä ja olo on kuin eri ihmisellä. Nukun hyvin, ruokahalu palasi takaisin, olen iloisempi ja ihokin voi hyvin. Vaikka alkuun epäröin, mahtaako energiani riittää hevosesta huolehtimiseen, huomasin pian, että harrastuksen myötä olen päinvastoin saanut kunnon energiabuustin muuhunkin elämään.

 • Jenniii

  Huippua, jos näistä oli iloa. :) Pitäisi varmaan itsekin tallentaa tämä jonnekin muistiin, koska tuppaavat unohtumaan välillä myös minulta itseltäni.

 • Jenniii

  Huippua, jos näistä oli iloa. :) Pitäisi varmaan itsekin tallentaa tämä jonnekin muistiin, koska tuppaavat unohtumaan välillä myös minulta itseltäni.

 • Jenniii

  Joo, nämä lukijoien vinkit olivat kyllä hyviä muistutuksia minullekin. :)

 • Jenniii

  Pitäisi itsekin ulkoilla enemmän! Jotenkin muka on iltaisin niin väsynyt, ettei enää jaksa lähteä pihalle, mutta silloin kun sen saa aikaiseksi, niin mieli ja olo paranee heti. Ja unikin maittaa yleensä helpommin pienen kävelylenkin jälkeen.

  Wau, rohkea veto tuo hevosen ostaminen! Mutta voin hyvin uskoa, että antaa enemmän kuin ottaa. :)

 • Hilsu

  Tuosta to do-listojen tekemisestä tuli oma teiniangstivuosieni versio mieleen. Päässäni oli todellakin ”hyrrä” ja kuljin todella syvissä vesissä. Kerran raivostuin jatkuvaan rypemiseen, otin vihon ja kirjoitin ilman suodatinta joka ikisen mieltä painavan asian ylös. Mikä teki tästä itselleni mullistavaa oli se, että kirjoitin viereiselle sivulle asian, jolla voisin helpottaa ongelmaa. Esim. Olen ruma – käy suihkussa ja hyväksy itsesi. Huoneeni on sotkuinen – Siivoa vähän, ota päikkärit ja jatka huomenna. Ikävä ihmistä x – laita viesti illalla. Jatkoin tätä säännöllisin väliajoin ja huomasin listojen lyhenevän. Yksinkertainen asia. Joka helpotti paljon.

 • Jenniii

  Ihan loistovinkki tämäkin! Kiitos jakamisesta. :)

Related posts