15/09/14

E-pillerit ja iho: mitä tapahtuu pillereiden jälkeen?

203 116 P9033882.JPG

Olen elänyt muutaman viime vuoden ajan melko huoletonta aikaa ihoni suhteen, mutta kokonaisuudessaan meikäläisen ihohistoriaan mahtuu monenlaista vaihetta ja pulmaa. Nuoruudessa naamataulua vaivasi lievä akne, joka oli yhdessä atooppiseen ihottumaan taipuvaisen ihon kanssa melko kammottava yhdistelmä ja varsin hankala hoitaa. Atooppinen ihottuma rauhoittui teinivuosien jäätyä taakse ja epäpuhtauksistakin pääsin viimein eroon e-pillereiden avulla.

Pitkän aikaa ehdin nauttia melko ongelmattomasta, mutta erilaisiin ärsykkeisiin todella herkästi ja arvaamattomasti reagoivasta ihosta. Varsinainen koettelemus oli nelisen vuotta sitten puhjennut suunympärysihottuma (perioraalidermatiitti), josta avauduinkin blogissa moneen otteeseen asian ollessa ajankohtainen, ja tulin siinä sivussa käsitelleeksi iho-ongelmien vaikutusta esimerkiksi itsetuntoon laajemminkin. Muiden silmiin ihoni on koko aikuisiän näyttänyt kuulemma kadehdittavan hyvältä, mutta omat kokemukset herkästä hipiästäni eivät ole olleet aivan yhtä aurinkoiset. Vaikka iho pääasiassa on voinut viime vuodet hyvin ja näyttää päällisin puolin kauniilta, kaikenlaista pikkuvaivaa, lievää atooppista ihottumaa ja muuta epämääräistä ärsytystä puskee pintaan epäsäännöllisen säännöllisesti.

P9033902.JPG

Olen pitkään miettinyt, pitäisikö kokeilla elämää ilman e-pillereitä, mutta myönnän, että iho on ollut suurin syy, miksen ole uskaltanut luopua niistä. On e-pillereistä toki ollut minulle muitakin hyötyjä: kuukautiskipuja ei ole ollut niiden myötä juuri lainkaan ja kierto on säännöllinen. En ole myöskään kokenut niiden aiheuttavan minulle mielialanvaihteluita tai muutakaan outoa. Siitä huolimatta 10 vuotta on pitkä aika syödä ylimääräisiä hormoneja.

Viime vuosina, kun e-pillereiden haittavaikutukset ovat olleet paljon esillä, olen minäkin miettinyt, minkälainen tyyppi mahtaisin olla ilman pillereitä. Ihan samanlainen kuin nytkin vai muuttuisiko jokin? Enhän oikeastaan edes tiedä, kuka olen ilman pillereitä, koska koko aikuisikäni olen niitä syönyt. Useilta e-pillereistä luopuneilta tutuilta olen kuullut, että elämänlaatu on parantunut huimasti: turha itkuisuus ja herkkyys ovat jääneet kokonaan pois, haluttomuusongelmat ovat kadonneet ja olo on muutenkin ollut tasapainoisempi. Toisaalta olen kuullut myös pillereistä luopumisen jälkeen puhjenneesta aikuisiän aknesta.

P9033881.JPG

Niin turhamaiselta kuin se saattaakin kuulostaa, pillereiden lopettamisessa eniten on pelottanut juuri tuo mahdollinen akne. Aikana ennen pillereitä kärsin lievästä aknesta ja sillä oli valtava vaikutus itsetuntooni. Tai oikeastaan valtava vaikutus itsetuntooni oli sillä, kun e-pillereiden myötä pääsin iho-ongelmistani eroon. Viimein tuntui, että voisin näyttää kauniilta myös ilman paksua pakkelikerrosta. Kuten olen joskus aiemmissakin ihopostauksissa todennut, kaikenlaisten ihovaivojen vaikutusta itsetuntoon ja omaan fiilikseen voi olla vaikea ymmärtää, jos niitä ei ole joutunut koskaan kokemaan henkilökohtaisesti. Olen ollut niin riemuissani hyvästä ihostani viimeiset vuodet, että pelkkä ajatus siihen näppylähelvettiin palaamisesta ahdistaa.

Yhtälailla kun en tiedä, millainen ihminen olisin ilman e-pillereitä nyt 10 vuotta niitä käytettyäni, en myöskään tiedä, millainen ihoni olisi ilman niitä. Voi hyvinkin olla, että parikymppisen ihovaivat olisivat jääneet taakse ajan kanssa ilman pillereitäkin ja pelot aikuisiän aknesta ovat aivan turhia. Siitä huolimatta myönnän, että iho-ongelmien kanssa painiskellut vuodet jättivät sellaisia traumoja, etten ihan heti koe olevani valmis käymään niitä läpi uudelleen.

P9033901.JPG

Kaikesta tästä huolimatta päätin silti kesällä, että aion nyt luopua e-pillereistä ja ainakin kokeilla elämää ilman hormoneja. Lopetin pillereiden käytön noin 1,5 kuukautta sitten ja odottelen nyt tässä uteliaana, mitä kehossani mahtaa tapahtua. Kuoriutuuko herkkis-Jennistä joku ihan toinen persoona ja alkaako naamaan puskea finnejä kuin viimeistä päivää? Herkkyyteni en usko olevan pillereiden aikaansaannosta, sillä olen ollut samanlainen lapsesta asti, joten lähinnä jännitän nyt ihoni kohtaloa. Ensimmäinen kuukausi meni vailla muutoksia, mutta parin viime viikon kuluessa olen huomannut, että iho on alkanut rasvoittua aivan eri tavalla kuin ennen. Siinä missä aiemmin naama pysyi mattaisena aamusta iltaan, nyt se kiiltelee jo tunti meikkaamisen jälkeen. Näppyjä ei onneksi ainakaan vielä ole ilmaantunut.

Voi olla, että nyt hormonitasapainon tasaantuessa tämä rasvoittuminenkin on vain väliaikaista ja selviän ilman sen suurempia ihokriisejä, mutta jos jotain ihmeellistä tapahtuu, tulen varmasti raportoimaan siitä myös täällä blogin puolella, mikäli asia siis teitä kiinnostaa. Minua puolestaan kiinnostaisi kuulla teidän muiden kokemuksia? Onko joku teistä lopettanut e-pillerit ja mitä sitten tapahtui vai tapahtuiko mitään? Oletteko huomanneet merkittäviä eroja entiseen tai onko ihotyyppi muuttunut täysin toisenlaiseksi? Kiinnostaisi myös kuulla kokemuksia teiltä, jotka ette ole huomanneet e-pillereiden aiheuttavan minkäänlaisia ongelmia mihinkään suuntaan, koska nykyään mediassa puhutaan pääasiassa niistä pillereiden kielteisistä sivuvaikutuksista.

P9033920.JPG

Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia

Tags: , , ,

Categorised in: Elämä, Kauneus

203 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Vierailija

  Itselläni taas on vastakkainen tilanne. En ole koskaan käyttänyt pillereitä, koska iho on luonnostaan hyvä eikä mitään kuukautiskipuja ole esiintynyt. Haluaisin olla koko elämäni ilman niitä mutta ei sitä ikinä tiedä jos tarve iskeekin jossain vaiheessa elämää. Just pelottaa että muutun niiden myötä hormoonihirviöksi :D

 • sisa

  Itse lopetin hormonaalisen ehkäisyn vuosia sitten ja paluuta takaisin ei ole. Ehkäisyä käyttäessäni en ajatellut sen vaikuttavan tunnetiloihini mitenkään huomattavan paljon, mutta kummasti sitä kuitenkin tuntui erilaiselta laastareiden jälkeen. Yksittäisiä asioita on vaikea eritellä, mutta mielestäni keho ja mieli toimivat nykyään enemmän synkassa ja esimerkiksi kuukautiskiertoa on todella helpo seurata luonnollisten tuntemusten kera. Oma ihoni eli jonkinlaisen muutoskauden ja käyttäytyi poikkeavasti n. 6kk-1v. lopettamisen jälkeen. Mistään järjettömästi katastrofista ei ollut kyse, mutta epäpuhtauksia ja näppyjä kyllä ilmaantui aivan eri tavalla mitä aikaisemmin ja muistaakseni aina samoihin paikkoihin: leukaan ja suun ympärille. Sitten tilanne rauhoittui ja sen jäkeen en ole ihoani juuri murehtinut.

 • Toinen e-pillereistä luopunut

  Käytin e-pillereitä melkein 6 vuotta ja ehdin tuona aikana kokeilla paitsi lääkärin mukaan kaikki eri vaikuttavat aineet e-pillereiden merkkien välillä, myös sisällöltään vastaavan ehkäisyrenkaan. Kaikissa näissä oli oikeastaan samat hyvät ja huonot puolet: toisaalta iho pysyi ihan ok kunnossa (mulla oli myös lievää aknea nuorempana ja atooppinen ihottuma) mutta toisaalta tuntui, että elin vuosia vähän haluttomana ja pahimmillaan yhden merkin aikana jopa vähän masennuin. Nyt päätin itsekin alkukesästä, että jo riittää, ja painelin lääkärille selvittämään vaihtoehtoja. Kokonaan hormoneista luopumisen sijaan vaihdoin minipilleriin (olisiko nimi Desogestryl tjn), jonka pitäisi vähentää erityisesti näitä huonoja puolia, mutta lääkäri myös varoitteli aknen puhkeamisen vaarasta. Olen nyt käyttänyt minipillereitä pari kuukautta, ja luulen haluttomuusongelman ainakin hieman helpottuneen, eikä ihokaan ole lähtenyt ihan älyttömään kapinaan! Vähän ehkä rasvoittumista enemmän kuin ennen, muutamia näppyjä, mutta toistaiseksi (koputan puuta) ei ainakaan yhtään niin dramaattista kuin pelkäsin. Ja toivon että muutamassa kuukaudessa tilanne tasoittuu entisestään. Minipillerithän sisältävät vain toista e-pillereiden hormoneista, ja eroavat käytännön tasolla niin, etteivät ne pistä koko luonnollista sukuhormonien tuotantoa ”pois päältä”, eli myöskään menkkoihin ei voi samalla tavalla vaikuttaa. Toistaiseksi sanoisin että se on aika pieni hinta jonkinlaisesta mielenrauhasta, minkä sain kun pääsin vähentämään keinotekoista hormonimäärääni :)

 • iidami

  Lopetin e-pillerit huhtikuussa, lähinnä koska koin olevani aika ikävä ihminen ja kumppani niitä popsiessani. Mieli oli koko ajan maassa, itkuun pillahtaminen tai raivokohtaus aina nurkan takana. Ja itkuun tai raivariin ei todellakaan tarvittu mitään erityistä ärsykettä.

  Minua jännitti myös, että miten ihoni käy kun lopetan pillerit. Nuorempana ihoni oli näppyisyyteen ja rasvaisuuteen taipuvainen, mutta kuitenkin kuiva — eli lyhyesti sanottuna aika hankala. Lisäksi mietitytti, mitä kuukautisille kävisi, aiemmin kärsin melko kovista kuukautiskivuista, joita pillerit olivat helpottaneet.

  Nelisen kuukautta myöhemmin, mieliala on huikeasti paljon parempi ja tasaisempi. Haluttomuus ja kuivuus eivät enää vaivaa, ja menkat ovat ilahdutavan säännölliset ja kivuttomat. Iho on kohtalaisen hyvä, satunnaisia pieniä näppyjä ilmenee, mutta ne häviävät yhtä nopeasti kuin ilmaantuvatkin. Isoin muutos on ihon ja hiuspohjan rasvoittuvuudessa, kuten sinullakin. Toivon tämän rasvoittuvuuden tasoittuvan ajan mittaan.

  Kaikenkaikkiaan olen niin iloinen, että uskalsin luopua hormonaalisesta ehkäisystä :)

 • Mindeka

  Todella toivon, ettei sinulle käy samoin kuin minulle. Olen nyt ehkäpä viisi vuotta ollut ilman pillereitä, ja nyt viime näkemällä kosmetologi sanoi jo melkein suosittelevansa minulle Roaccutania. Hän on kuulema tehnyt nyt kaikkensa, miten auttaa voi. Sad but true. En vielä ole päättänyt tarttua lääkekuuriin, koska sillä tavallaan heittäisin menemään periaatteeni, että ilman myrkkyjä iho paranee. No, nyt saatan joutua heittämään tuon ajatuksen roskakoriin, sillä häitä en aio viettää aknen kanssa.

   

 • honeychile

  Käyttäisin niin mielelläni e-pilllereitä, jos saisin. Iho huononi kun jouduin migreenin vuoksi lopettamaan, minkäänlaisia mielialavaikutuksia en huomannut aloittamisella tai lopettamisella. 

 • Sinisimpukka

  Ihanaa Jenni että kirjoitit tästä! Itselläni on juuri sama tilanne, tosin vasta pohdin pillerien pois jättämistä. Olen syönyt pillereitä (ja vieläpä yhtä ja samaa pilleriä, valmistetta vaihtamatta) tauotta joulukuusta 2008 eli pian kuusi vuotta. Hui! Kieltämättä välillä mietityttää onko ylimääräisten hormonien syöminen vuosikausia putkeen kovin terveellistä, vaikka terveydenhoidon ammattilaiset vakuuttelevat että ne ovat täysin ok. Toisaalta pillereissä on kyllä monia niin hyviä puolia, kuten vapaus päättää itse milloin menkat on. Eikä avomiehenikään ole kauhean innostunut ajatuksestani jättää pillerit pois. :D Mutta siis ihanaa että kirjoitit tästä aiheesta: minuakin pelottaa miten ihoni reagoi pillereiden lopettamiseen sitten kun sen rohkaistun tekemään. Minullakin oli lievä akne teini-iässä (ja myös se ihana atooppinen iho kuten sinullakin) mutta sen lievän aknen sain apteekin itsehoitotuotteilla rauhoittumaan ennen pillereiden aloittamista. Eli kun aloitin pillerit niin ne eivät muistikuvieni mukaan hetkauttaneet ihoani suuntaan eikä toiseen. Silti pelottaa ja tunnen itseni yhtä turhamaiseksi kuin sinä! Muutama ystäväni on lopettanut e-pillerit ja kenellekään ei ole iskenyt järkyttävää aknea, vain juurikin kuvailemaasi rasvoittumista ja pientä epäpuhtautta, ja ainakin yksi ystäväni on säilynyt täysin iho-oireitta. Ehkä vielä joskus uskallan, ja sitä ennen jään innolla seuraamaan mitä sinun ihollesi kuuluu!

 • Ilana

  Mä lopetin aika lailla kaksi vuotta sitten pillerit noin 10 vuoden käytön jälkeen. Siinä mielessä tilanne oli sama kuin sulla, että en kokenut niistä olevan itselleni mitään haittaa, mutta hormonien lykkääminen kroppaan vuosi toisensa jälkeen alkoi epäilyttää (ja epäilin, että niillä saattaisi myös olla vaikutusta ajoittaiseen limakalvojen kuivuuteen).

  Iho mulla on ollut ihan samassa (varsin hyvässä) kunnossa koko elämäni. Ylipäänsä pillerien aloittamisella/lopettamisella ei ole ollut kovin suurta vaikutusta. Kuukautiskipuja on nyt hiukan verrattuna siihen, että pillereiden kanssa ei ollut lainkaan, mutta nytkin yleensä vain kierron ensimmäisenä päivänä ja menevät tarvittaessa ohi särkylääkkeellä. Lopettamispäätökseen olen kuitenkin tyytyväinen, koska tuntuu että se toi lisää kipinää makuuhuoneeseen :)

 • Mörri

  Mielenkiintoinen aihe!

  Kärsin teini-ikäisenä aknesta ja noin 18-vuotiaana aloitin terveydenhoitajan suosituksesta e-pillereiden käytön. Söin niitä yhtäjaksoisesti noin viisi vuotta; en kärsinyt mistään sivuvaikutuksista. Ihoni parani ja sain nauttia useista vuosista ilman ihoangstia (kuinka huoletonta). Myös kuukautiseni tulivat niukemmiksi, kierto tuli säännölliseksi ja sain kätevästi siirrettyä kuukautisia esim. lomamatkan ajaksi. Lähipiirissä ilmenneen hormonaalisen syövän takia aloin sitten pohtia e-pillereiden napsimisen järkevyyttä.

  Päätin lopettaa pillereiden syömisen noin viisi vuotta sitten. Alussa iho rasvottui ja kukki jonkin verran, mutta pysyi kuitenkin hallinnassa. Pari vuotta sitten akne paheni ja hakeuduin taas ihotautilääkärin pakeille. Hän määräsi minulle aluksi tuttua vanhaa Avitcidiä, mutta se ei enää ollut tarpeeksi tehokas ärhäkkää akneani vastaan. Söin myös kolmen kuukauden antibioottikuurin, joka rauhoitti ihon hetkeksi. Kunnes iho viime syksynä taas meni pahempaan kuntoon. Lopulta söin pahamaineisen Roaccutan-kuurin (kun todettiin, että kaikkea muuta on kokeiltu). Jouduin kylläkin lopettamaan kuurin kesken sivuvaikutusten vuoksi (kuuri on kuitenkin aika tujakka), mutta se tuntuu tepsineen (ainakin tilapäisesti) – nyt iho on pysynyt hyvässä kunnossa. Katsotaan pysyykö se rauhallisena, aika on kuitenkin taas varattu ihotautilääkärille.

  En tiedä mitä ihotautilääkärisi on sanonut sinulle, mutta itse neuvoisin että tarkkailet rauhassa ihosi muutoksia ja kenties käytät Avitcid-voidetta alussa. Joillakin akne ei tule takaisin, toisilla kunnon voimalla. Jos ihon tila huononee, niin ihotautilääkärille vaan.

  Ja lopuksi vielä, ainoastaan muut iho-ongelmaiset ymmärtävät kuinka ikävä ongelma akne (tai muut ihosairaudet) on. Se on lisäksi äärimmäisen turhauttavaa, että on hoitanut ihoansa huolellisesti ja säännöllisesti teini-ikäisestä saakka, ja silti sitä ei välttämättä saa pidettyä kurissa. Eräällä kaverillani on erityisen kaunis iho ja kysyin joskus hänen salaisuuttaan. ”No pesen sen saippualla ja välillä laitan Nivea Cremeä”, hän sanoi. Turhauttavaa.

 • Jullu

  Tämä kirjoitus osui aivan loistavaan saumaan. Itsellä on pillereitä viisi vuotta takana, mutta resepti vanhenee pian. Enkä aio uusia vaan kokeilen ilman. Ihoasiat pelottaa kyllä valtavasti, koska mulle pillerit määrättiin aikoinaan juuri aknen takia, kun edes Roaccutan-kuuri ei kunnolla auttanut. Että nyt kyllä jännittää… Mielenkiinnolla jään seuraamaan keskustelua!

 • Malja

  Minulla on nyt takana jokunen kuukausi ilman pillereitä, ja suurimmat muutokset olen havainnut nimenomaan ihollani. Minulla ei ole koskaan ollut finnejä, ja muutenkin ennemmin kuiva kuin rasvoittuva iho. Nyt yli kymmenen vuotta pillereitä syötyäni ja sen viimein lopetettua huomaan, että kasvoni rasvoittuvat todella nopeasti. Finnejä tulee etenkin suun ympärille ja hiusrajaan koko ajan. Myös päänahkani rasvoittuu todella nopeasti. Ennen en pessyt hiuksiani kuin kolmen päivän välein, nyt ne pitäisi pestä melkeinpä joka päivä. Toivon hartaasti, että tämä tasoittuu tästä jossain vaiheessa, kun pillerittömyyttä on takana pidempään. En suoraan sanottuna ollut tullut edes ajatelleeksi, että pillerien pois jättäminen voisi aiheuttaa tällaista. Vaikka pikkujuttuhan nämä niihin hormoneiden määrään nähden ovat. Toivottavasti selviät ilman aikuisiän aknea! Kuulisin mielelläni, miten taistelet tuota ihon rasvoittuvuutta vastaan?

 • Jjjohanna

  En halua maalata piruja seinille, mutta kerron oman kokemukseni, ettei kenellekään tule mahdollisia ikäviä yllätyksiä. Jenniä tapaukseni ei varmaankaan koske, koska olet tämän ikäkauden ihovaikeudet jo selättänyt.

  Käytin e-pillereitä noin 15-vuotiaasta noin 21 ikävuoteen saakka. Tuona aikana vältyin suuremmilta iho-ongelmilta atooppisesta ihostani huolimatta – mitä nyt satunnainen finni tai kaksi silloin tällöin. Pillerit tuntuivat sopivan minulle kaikin puolin, kunnes jouduin niistä aurallisen migreenin vuoksi luopumaan (yhteisvaikutuksesta kohonnut riski sairastua veritulppaan).

  Tämän jälkeen ihoni tuntui elävän murrosikää, jonka tyypillisiltä iho-ongelmilta olin varsinaisen murrosiän aikana välttynyt. Suuria, ihonalaisia finnejä pukkaa niin kasvoihin, kaulalle kuin selkäänkin, ja tämän lisäksi ”normaaleja” mätäpäänäppylöitä ja mustapäitä. Iho on rasvoittunut, kiiletelevä ja epäsiisti niin meikattuna kuin ilman meikkiäkin.

  Olen nyt 23-vuotias ja ehtinyt parin viime vuoden aikana syömään 3-4 antibioottikuuria akneeni. Ne ovat tuoneet vain hetkellisen avun ongelmaan, ja sivuvaikutuksena on ollut pahoinvointia ja vatsavaivoja. Vaikka akneni ei todellakaan ole pahimmasta päästä, on sillä silti suuri vaikutus itsetuntooni ja elämänlaatuun.

  Suunnitteilla on aloittaa tuhti roaccutan-kuuri. Haluaisin mielelläni kuulla käytännön kokemuksia roaccusta, varsinkin kombona atooppisen ihon kanssa!

 • Hilma

  Itse jätin pillerit pari vuotta sitten pois, minkä jälkeen iho oli vielä todella kauan hyvässä kunnossa (melkein vuoden). Nykyään hormonit, sokeri, alkoholi ja stressi saavat ihoni kukkimaan, mutta ongelma on kuitenkin aisoissa ja iho on keskimäärin parempi kuin parikymppisenä, jolloin kärsin lievästä aknesta. Ja ei ne näpyt maata kaada, vaikka kieltämättä ovatkin ikäviä. Usein näppynaamaisena itse näkee vain näpyt vaikka muut katsovat kokonaisuutta. Ja iloiset ja hymyilevät kasvot ovat aina kauniit oli niissä muutama näppy tai ei :)

  Oman myös atooppisuuteen taipuvan ihoni hoitokuurina teen välillä suolanaamion (merisuola +tippa vettä), mikä pitää ongelmia loitolla. Tätä suositteli myös kosmetologini!

 • Lähipiirin kokemukset tuntuvat olevan sitä luokkaa, että ihon palautuminen kestää kauan. Varsinaiset ongelmat ovat alkaneet vasta puoli vuotta-vuosi pillereiden lopetuksen jälkeen ja jatkuneet lääkekuuriin saakka. Se valitettavasti siis tuskin ”normalisoituu” parissa kuukaudessa, kun hormoneja on vuosikausia syönyt. Kaikkien iho ei toki tietenkään mitenkään räjähdä missään vaiheessa :)

 • Soude

  Jätin pillerit joskus 2000-luvun lopulla syötyäni niitä kymmenen vuotta. Atooppinen ihoni oli varsinkin teini-iässä tuskallisen kuiva, talvisin iho hilseili silmäluomista eikä punoitusta helpottanut mikään rasva määrään tai laatuun/merkkiin katsomatta. Varhaisaikuisuuden pärjäisin jo ihoni kanssa huolellisen hoidon avustuksella paremmin, tällöin tosin söin myös pillereitä. Kun päätin luopua hormonaalisesta ehkäisystä, en juurikaan miettinyt ihoasioita, koska olin saanut elää nassuni kanssa melkoisen huoletonta elämää. Pillereiden jättämisen jälkeen sain elämäni ensimmäiset finnit ja viime vuosina ne ovat olleet osa hormonikiertoani. En koe niitä ongelmaksi, koska pari näppylää leuassa menkkojen alla kuivahtaa nopeasti pois ja on helposti peitettävissä. Ongelmaksi muodostui aiemman elämäni kuivan ja herkän ihon muuttuminen sekaihoksi. Poskilla ihoa kiristää, mutta otsa kiiltää kilometrien päähän ja leuka sekä nenä tuntuu jatkuvasti talviselta :( Viimeiset vuodet olen siis saanut elää kosmetiikkatestailujen aikaa, enkä ole oikein vieläkään löytänyt luottotuotteita, joilla saisin ihoni itseäni miellyttävään kuntoon vuodenajasta riippumatta. Pillereitä en silti todellakaan kaipaa takaisin!

 • Vierailija

  Itse lopetin pillerit reilu vuosi sitten myöskin melkein 10 vuoden käytön jälkeen. Itselläni ei koskaan teininä ollut mitään ihmeempiä iho-ongelmia, mitä nyt muutama satunnainen näppylä silloin tällöin. Ekat puoli vuotta pillereiden lopettamisen jälkeen kaikki meni hyvin, iho pysyi kunnossa, haluttomuusongelmat helpottivat ja kierto oli heti alusta saakka säännöllinen. Kuukautiskivut ovat kyllä lisääntyneet, mutta kipua kestää pari päivää ja se pysyy aika hyvin kurissa särkylääkkeillä. Viime talvena iho alkoi kuitenkin puskea finnejä erityisesti leukaan ja suun ympärille. Välillä näppylöitä oli kymmeniä ja ne olivat todella kipeitä, ja selkeästi tulehtuneita. Vasta viime kuukausina tilanne on alkanutasoittua hieman tasoittua, ja kuukautisten aikaan leukaan ilmestyy vain muutama näppylä kerrallaan. Huomaan kyllä selkeästi että iho rasvoittuu huomattavasti enemmän eikä meikki pysy kasvoilla tuntia pidempään. Olen hoitanut ihoa tunnollisesti ja ollut mahdollisuuksien mukaan ilman meikkiä. Lääkäriltä sain antibioottikuurin akneen, mutta vatsavaivojen takia se jäi kesken. Skinorenia olen käyttänyt näppyjen päälle ja siitä on ollut jonkin verran apua. Oli kyllä aikamoinen järkytys kun oma iho on aina ollut kaunis ja hyväkuntoinen, ja yhtäkkiä kolmekymppisenä naama onkin näppylää täynnä ja iho elää teini-ikää. En silti kadu pillereiden lopettamista ja toivon että ihoni jossain vaiheessa palaa entiselleen. Tsemppiä kaikille kohtalontovereille! :)

 • Halina

  Tämä on mielenkiintoinen aihe! Itse en ole koskaan käyttänyt e-pilkereitä, sillä en pidä mitään lääkkeitä täysin turvallisina, eikä itselläni ole ollut ongelmia ihon, kuukautiskipujen tai ehkäisyn suhteen, jolloin olisin harkinnut hyöty/haittasuhdetta tarkemmin.

  Siskollani taas on ollut paha akne, kuten äidilläni. Hän on käytänyt lääkekuureja ja käyttää paraaikaa hormonaalista ehkäisyä. Oletan sen parantaneen myös ihoa. Kuitenkin hänen mielialan vaihtelut ja haluuttomuus ongelmat kertovat, että luultavasti reagoisin samoin kuin hän pilkereihin, en siis innostu. Ajattelen paljon myös ympäristöä kun on puhuttu miten hormonit valuvat luontoon. Myöskään kaikista lääketieteellisistä riskeistä käyttäjälle ei puhuta tarpeeksi.

  Koska akne sairautena luittyy hormonitoimintaan, suosittelisin perehtymään koko naisen hormonitoimintaan laajemmin kuin pelkän ihon osalta. Monet yllättävätkin seikat vaikuttavat hormonitoimintaamme ja saatravat kiihdyttää tai rauhoittaa sitä. Oletko lukenut kirjan Hormonitasapaino? Itselläni se on lukulustalla seuraavana ja olisi mielenkiintoista löytää vastauksia esim iho-ongelmiin kunhan tuntee aiheen kokonaisvaltaisesti!:)

  Terveydenhoito alan ihmisenä vastaukseni sinulle on: ota selvää aiheesta, kokeile kaikki ns. Luonnolliset keinot hormonitoiminnan tasapainottamiseen. Jos muu ei auta, jatka lääkitystä, mutta ole tietoinen riskeistä. Punnitse aiheuttaako lääkitys sinulle enemmän haittaa vai hyötyä. Elämässä pitää joskus valita kahden pahan väliltä vähempi paha. Joko akne ja itsetuntoongelmat tai sitten lääkkeiden vuoksi mahdollinen riski sairastua syöpään, saada veritulppa yms.

  Mutta voihan sitä myös liukastua banaaniin ja lyödä päänsä ennen kumpaakaan!:D tärkeintä on sius muistaa elämänlaatu ja keskittyä siihen, yhtä oikeaa vastausta ei ole!:)

 • Yasminelle

  Tein itse vuosi sitten saman ratkaisun kuin sinä, eli lopetin pillerit kokeillakseni, mitä tapahtuu. Tilanteeni oli myös hyvin pitkälti sama kuin sinulla. Olin syönyt e-pillereitä vajaat kymmenen vuotta ja kärsinyt teini-iästä pillereiden aloittamiseen saakka aknesta. Pelkäsin ihan tajuttomasti aknen paluuta, jonka takia lykkäsin lopettamista vuosia. Toisaalta mietin, voisiko minusta tulla jotenkin ihanampi ja tasapainoisempi ihminen ilman pillereitä. Lisäksi olin kiinnostunut siitä, toimiiko kroppani, eli tulevatko oikeat kuukautiset säännöllisesti jne. Lopulta tämä kiinnostus painoi vaakakupissa enemmän, ja lopetin hormonaalisen ehkäisyn.

  Nyt kun lopettamisesta on kulunut vuosi, voin sanoa, että lopettamisessa on hyvät ja huonot puolensa. Huono puoli omalla kohdallani on se, että kuukautisista on tullut huomattavasti nihkeämpi osa elämää. Kärsin kaikenlaisista pms-oireista, joita ei pillereiden aikana ollut. Rintani tulevat esimerkiksi todella kipeiksi yli viikkoa ennen kuukautisten alkua. Kuukautiset ovat myös selkeästi runsaammat ja kivuliaammat.

  Ihmisenä en valitettavasti koe muuttuneeni yhtään. Jotkut asiat ottavat edelleen päähän ihan tajuttomasti eikä aina tee seksiä mieli edelleenkään. Ja kondomit! Eihän siitä mihinkään pääse, että ne ovat aivan perseestä.

  Hyvä puoli on ollut se, että kuukautiseni ovat osoittautuneet säännöllisiksi, joka on tuonut osittaisen mielenrauhan oman ruumiin toiminnasta. On ihana ajatella, että ei douppaa kroppaansa millään ekstrajutuilla.

  Lopuksi ilouutinen: finnit eivät palanneet! Toisinaan naamaani ilmestyy yksittäinen näppy, mutta that’s it. Luulen, että kolmekymppiset ovat pääsääntöisesti akneajan ohittaneita. En siis olisi sinuna kovin huolissani.

 • Vierailija

  Mulla oli myös tosi herkkä ja helposti punottava iho kun söin pillereitä. Lopetin syömisen ehkä 3,5 vuotta sitten, ja pahin herkkyys ja punotus loppui hyvin nopeasti. Finnejä tai rasvoittumista ei tullut, pintakuivuus tosin säilyi. Mutta iho on huomattavasti tasapainoisempi nyt. Ja mieli.

 • Tuyaa

  Minun ihoni on ollut aina akneen taipuvainen, ja olen syönyt e-pillereitä vuosien jaksoissa ja välillä ollut muutamaan otteeseen syömättä. Alun perin e-pillerit määrättiin minulle juurikin akneen. Olen syönyt akneeni jo kolme isotretioniinikuuria, viimeisimmän edellisen e-pilleritaukoni aikana viitisen vuotta sitten. Viimeisin kuuri tepsi hyvin, ja kun sen aikana aina vaaditaan myös hormonaalinen ehkäisy, on ihoni ollut erittäin hyvässä kunnossa, viime vuosien aikana olen ensimmäisiä kertoja pitänyt ihoani kauniina. Päätin kuitenkin tämän vuoden alussa lopettaa e-pillerit, koska olen kärsinyt usein esiintyvistä migreenikohtauksista (keskimäärin neljä migreenipäivää kuussa) ja katsoa mitä tapahtuu. Näppylät ja akne palasivat todella nopeasti, muistaakseni heti ensimmäisen pillerittömän kuukauden aikana. Ihon kunto vaihtelee kuukautiskierron rytmissä, mutta akne tuntuu kyllä taas olevan jokapäiväinen vaiva. Nyt lähempänä neljän kympin ikää ihon kunto ei enää syö itsetuntoa niin pahasti kuin nuorempana, mutta kyllä erityisesti näin sinkkunaisena välillä tekisi mieli aloittaa pillerit taas uudestaan, jotta ei tarvitsisi tuntee itseään taas teiniksi, huonolla tavalla. Pillerien lopettaminen on kuitenkin vähentänyt migreenieni määrää puolella jollei enemmänkin, ja jäljellä jääneet kohtauksetkin ovat aiempaa lievempiä ja lääkkeet auttavat niihin paremmin, joten minulla se vaikutus painaa vaa´assa enemmän kuin ihon kunto. Nyt syksyn alettua olen kyllä taas alkanut miettiä isotretioniinikuuria, mutta sekin on sen verran rankka (itselläni kuivuivat viimeksi mm. nenän limakalvot verille ja silmät jatkuvasti punoittaviksi, ja ihokin oli liikunnan ja saunan jälkeen kirkuvan punainen monta tuntia), joten ainakin vielä yritän vain tulla toimeen ihoni kanssa… Mitään muutoksia mielialassani ym. en ole pillerien lopettamisen jälkeen huomannut.

 • Dina__

  Mulle ei e-pillereistä koskaan tullut mitään mielialamuutoksia, mutta iho oli niitä käyttäessä ihana. Ei juurikaan finnejä ja rasvoittuminen maltillista. Jouduin vaihtamaan e-pillerit minipillereihin aurallisen migreenin vuoksi ja on kyllä ikävä. Finnejä tulee silloin tällöin ja naama kiiltää nopeasti. Muitten silmissä ihoni on varmasti edelleen hyväkuntoinen, mutta itse huomaan selkeän muutoksen. Ärsyttää tuo median e-pillereiden mollaus, kun puhutaan vain niistä haittapuolista. E-pillerit kuitenkin todistetusti vähentävät ja säännöllistävät kuukautisvuotoa, auttavat kuukautiskipuihin, vähentävät kohtusyövän ja munasarjasyövän riskiä, vähentävät toiminnallisten munasarjakystien ja kohdun myoomien muodostumista ja helpottavat PMS-oireita. Noin muutaman mainitakseni. :D

 • Sarana

  Jätin viime syksynä pillerit pois samoista syistä kuin sinä. Olin yhteensä 7 kuukautta syömättä pillereitä, enkä huomannut muutosta mielialoissani, haluissani tai muussakaan olemisessa. Sen sijaan muutoksen huomasin juurikin kasvoissani, hiuksissani, selässäni ja rinnassani.

  Minulla ei ole ikinä ollut aknea, mutta hyvin rasvoittuva iho ja hiukset. Pillerien lopettamisen jälkeen naamani kiilteli ja rasvoittui todella nopeasti ja hiukset rasvoittuivat hetkessä – ei puhettakaan siitä, että pitäisi hiuksia auki. Selkääni puhkesi akne, joka ei ole nyt puoli vuotta pillerien uudelleen aloittamisen jälkeenkään palautunut.

  Ärsyttää, kun en ole vieläkään päässyt takaisin lähtötilanteeseen, mutta toisaalta oli kiva huomata, että oma hormonitoiminta toimii vielä. Kauhulla odotan sitä päivää, että pillerit pitää taas syystä tai toisesta jättää pois…

 • Pip

  Itse lopetin tammikuussa 2014 pillerit, niinikään yli kymmenen vuoden syömisen jälkeen. Ihoni on aina ollut hyvä ja finnejä on tullut 1-2 kuukautisten aikaan, olinpa syönyt pillereitä tai en. Kolme kuukautta lopettamisesta ihoni alkoi oireilemaan; finnejä, kivuliaita sellaisia, tuli varsinkin otsaan ja niitä tuli paljon. Tätä jatkui koko kesän, noin kolme kuukautta ja kyllähän se harmitti; vajaa kolmikymppinen ja sellainen finninaama! Tähän kyllä varmaan vaikutti myös kuuma kesä ja kova aurinkorasvan käyttäminen. Onneksi iho-oireet vähenivät ja nyt 9 kuukautta lopettamisesta iho on palautunut normaaliksi ja ollaan taas siinä 1-2 finniä kuussa tilanteessa.

  Muutoin olo on paljon parempi kaikin puolin ja en ole katunut lopettamista. Ainoastaan se harmittaa, että lomamatkojen ajankohdan suunnittelu on vähän hankalampaa, kyllä se harmittaisi jos sattuisi kuukautiset juuri niille muutamalle vuosittaiselle lomareissulle, oli ne auringossa tai eivät. Pitääkö sitä lomia alkaa suunnittelemaan ihan kuukautisten mukaan, aina tosin se ei ole mahdollista.

 • Gluteeniton

  Pillerien käytön lopettamisen jälkeen myös minulla iho huononi merkittävästi. Kokeilin kaikenlaista, lopulta löysin avun gluteenittomasta ruokavaliosta. Kannattaa kokeilla, minulla vaikutus tuntui jo kuukaudessa-parissa! Ja erityisen hienoa minusta on ratkaisun luonnonmukaisuus kun ei tarvita lääkekuureja!

 • Vierailija

  Itse kerkisin käyttämään pillereitä parisen vuotta, kun sitten alkoi tulla aurallista migreeniä ja piti pillerit lopettaa. Puoli vuotta olin ilman mitään ja sitten laitettiin kapseli. Iho alkoi oireilemaan muutaman kuukauden jälkeen kun oli pillerit lopettanut eikä ole vieläkään täysin hallinnassa. Itsellänikin siis oli aknea ennen pillereitä. Kyllä se vaan itsetuntoa syö kun jo muutaman vuoden kerkisi olemaan virheetön iho ja nyt ei olekaan.

  Tälläisen ”turhamaisen” ongelman, että mitä jos akne palaakin kun lopettaa pillerit, voi ymmärtää vain jos itsellä on sitä ollut. Toivottavasti sinulla ei ala iho oireilemaan enempää. :)

 • Salvia

  Itse vaihdoin e-pillerit hormoonikierrukkaan sen jälkeen kun aloin kesäisin saamaan isohkoja maksaläikkiä kasvoihin. Pillereitä olin syönyt reippaasti yli kymmenen vuotta. Ne pitivät näppylöihin taipuvaisen ihon hyvässä kunnossa enkä huomannut suuria vaikutuksia mielialohinkaan. Maksaläikkiin ehkäisyn vaihto auttoi hyvin ja naama voi ensimmäisen puoli vuotta oikein hyvin. Myös ohuet hiukset paksunivat huomattavasti.
  Puolen vuoden jälkeen naama alkoi kuitenkin kenkkuilemaan ja söin ensin yhden antibioottikuurin. Sen apu jäi kuitenkin lyhytaikaiseksi. Seuraavaksi lääkäri määräsi Roaccutan-kuurin. Se oli aivan hirveää tuskaa. Naama kuivui ja puski kipeää näppylää samaan aikaan. Pahinta oli kuitenkin päänahan kuivuminen ja sen myötä aivan hirveä hiusten lähtö. Lopetin kuurin alle kuukauden jälkeen.
  Sen jälkeen alkoi ankara googletus muista mahdollisista hoitomuodoista. Ulkolaisilta keskustelupalstoilta löysin Spirolaktoni-nimisen lääkkeen joka on alunperin nesteenpoistolääke mutta sillä on todettu antiandrogeenisia vaikutuksia. Lääke on todella halpa ja auttaa aknen lisäksi myös hiustenlähtöön. Esitin toiveen lääkkeestä ihotautilääkärilleni joka hieman epäillen suostui sitä minulle kirjoittamaan. Lääke toimi minulla todella hyvin ja lopetin sen syönnin noin vuoden jälkeen. Nyt naama on pysynyt melko hyvässä kunnossa ja hiuksetkin voivat hyvin.
  Ihmettelen sitä miksi edelleen hormonaaliseen akneen määrätään todella voimakkaasti myrkyllistä Roaccutani kun parempi ja hellävaraisempikin lääke on olemassa. Muistakaa siis ottaa myös tämä lääke keskusteluun mukaan lääkärinne kanssa jos hormooniakne yltyy kovaksi.

 • riiri

  Lopetin e-pillerit vuosi sitten kesäkuussa ja pelkäsin myöskin eniten mitä iholleni tapahtuu. Ensimmäiset pari kuukautta menivät ilman mitään, mutta sitten iha alkoi rasvoittua otsasta mikä oli outoa, koska en ole koskaan kärsinyt rasvaisesta ihosta. Tämän jälkeen tulivat finnit pääosin otsaan, kasvojen reunoille ja leukaperiin. Osa myös poskiin. Iho oli kamala! Yhtään kunnon valokuvaa ei taida olla tuolta ajalta olla, vaikka toisaalta toivoisin että olisi, koska enää en ihoa kunnolla muista. Koitin ihoon monia juttuja suolasaippuasta sinkkivoiteeseen+-kapseleihin, luonnonkosmetiikkaan ja lopulta lääkärin määräämään voiteeseen. Tänä kesäkuussa pystyin sanomaan ihoni parantuneen ja arpienkin haalistuneen. Nyt syksyn tultua huomaan kyllä ihossa taas muutoksia ja toivon sormet ristissä, ettei akne puske taas esiin. Myös ystäväni ovat kokeneet saman rumban pillerien lopettamisen jälkeen.

  Kamalan iho vuoden jälkeen olen nyt parin kuukauden aikana huomannut hiusteni ohetuneen puolella. Jo vuosia hiuksiani on lähtenyt paljon, mutta nyt vielä paljon enemmän. Vasta nyt olen tajunnut aiemmankin hiustenlähdön johtuneen pillereista ja toivon, että tämä kiihtynyt tahti on vain hormonaalista ja tasoittuu mahdollisimman pian.

  Ei varmaan yllätä, mutta pillereita ei tähän suuhun eikä kehoon enää mene.

 • yola

  Minulla oli ollut hyvä iho, kunnes 18-vuotiaana päätin aloittaa yasmine-pillerit. Naama räjähti ja itkin kotona kun maito oli loppu jääkaapista. Lekuri vaihtoi pillerit Diane Novaan. Iho parani parissa viikossa. Pikku hiljaa vuosien saatossa kaikki limakalvot kuivuivat ja kärsin kaiken maailman virtsis/hiiva kierteestä. Meni vuosia kunnes ymmärsin johtuvan pillereistä ja lopetin. Kaikki kurjat oireet lähti heti, mutta 7kk lopettamisesta iho alkoi rasvoittua ja näppyjä alkoi tulla poskiin kuin sieniä sateella. AKNE iski 24-vuotiaana! Kyllä vitutti. Kolme vuotta kärsittyäni hain roaccutan kuurin, joka aiheutti hirveän pahenemisvaiheen ja aiheutti poskilleni arpia. Missään muualla kuin poskissa ei siis ongelmaa ole ollut missään vaiheessa. No näitö arpia on sitten tasoiteltu laserissa jne, mutta 6kk roaccutanin jälkeen iho-ongelmat palasivat pikku hiljaa takaisin. Kävin kaiken maailman hormonitesteissä, joissa ei ollut mitään vikaa. Yksi gynekologi kielsi PCOS:n mahdollisuuden, sillä kiertoni on säännöllinen lähes tunnin tarkkuudella, mutta toinen gynekologi uskoi huonohkon ihoni johtuvan juurikin tästä monirakkulasairaudesta, sillä ultrassa toisessa munasarjassa näkyy rakkuloita. Noh, mene ja tiedä, mutta itsetunto on kyllä kärsinyt. Ennen tunsin itseni kauniiksi, enkä juuri tuijotellut peiliin. Nyt iho vaikuttaa mielialaan, tunnen oloni välillä tosi epävarmaksi ja rumaksi. Aloitin kaks kk sitten Qlaira nimiset pillerit, joiden estrogeeni ei kuulemma häiritse vesistöjen asukkeja… Noh, iho on ainakin nyt parempi. Pakko sanoa tosta roaccutanista, ettei välttämättä kannata jos on arpeutumiseen herkkä iho. Mun kaikki näppylät oli siihen asti ollut pinnallisia ja pieniä, EI ARPEUTTAVIA, mutta kun ton myrkyn aloitin, niin jopas, meni iho huonoksi. Jos saisin valita, niin en koskisi pitkällä tikullakaan. Ehkei olisi ikinä kannattanut e-pillereitäkään aloittaa, niin olisinkohan ollut aina normaali-ihoinen? Hmm…

 • Pillerit rules täällä

  Voi, kun itse olisin saanut Cerazettet jo nuorena niin ei olisi tarvinnut testata kymmeniä muita merkkejä kuparikierukkakin mukaan luettuna. Aknen takia lääkärit juuri tuputtivat yhdistelmävalmisteita. Olin puolisen vuotta ilman Cerazettea ja auta armias, mitä mielialan vaihteluita sain. PMS-raivoilut ja parin viikon menkat normitilassa. Pillerit ovat itselle ihan elinehto, jotta pystyn elämään normaalisti ilman valtaisia kipuja yms. Näissä ei ole ollut itsellä mitään sivuvaikutuksia, eikä ole kyllä ikinä kuukautisiakaan eli en voi valittaa. Näillä mennään vaihdevuosiin saakka, jos ongelmia ei ilmene. Yhdistelmäehkäisyvalmisteet olivat puolestaan elämäni suurin virhe kaikkine sivuoireineen.

 • Oi

  Näistä pillerien aiheuttamista kuolemauutisista lukiessa kannattaa pitää mielessä muutama seikka. Ensinnäkin me elämme Suomessa, jossa jokaista e-pillereitä popsivaa naista valvotaan säännöllisillä terkkarikäynneillä ja pillerien soveltuvuus mietitään tarkkaan. Lisäksi, kukaan ei voi sanoa tarkalleen, aiheutuuko jonkun kuolema pillereistä. Näitä tapauksia yhtään vähättelemättä, voi syy oikeasti olla jossakin ihan muussa.
  Minusta tämä median luoma hysteria on täysin turhaa.

 • pienisisko

  Voi, uskon että päätös on joka tapauksessa hyvä!

  Itsellä pillereiden lopetus monella tapaa kirkasti elämää, vaikkakin naama sanookin ihan päinvastaista. Eli siihen iski ihan valtavalla rytinällä ihan rehellinen aikuisiän hormonaalinen akne. Sellainen kamala ja kipeä (sekä naamasta että ihan sydämestä asti) paisefinniakne. Minulle sitä ei tullut heti, vaan vasta elämän muututtua kertarytinällä sen verran kovin, että hormonitoiminta otti ja rupesi kenkkuilemaan. 

  Kirjoittelin ihofiiliksistäni täällä, ja tilanne on onnekseni edennyt sen verran että pikku pikku askelin olen löytämässä luonnollisia avaimia kehoni ja naamani tasapainon palauttamiseen. 

  Minulla avuksi ovat olleet mielen rauhoittaminen, sokerin ja maidon karsiminen ruokavaliosta sekä oikeanlaiset hoitotuotteet (hurrrrrjan kosteuttavat). Ja ihana, ihana, Jolie spa myös. 

  Onko ollut helppoa? Ei todellakaan. Mutta hyödyllistä ja opettavaista, kyllä ehdottomasti. 

 • pienisisko

  Jaan tuskasi. Mulla ihan hurjimmassa hormonimyllerrysvaiheessa lähti myös ihan kauheasti hiuksia. Mutta Priorinin ja lääkärilläkäynnin tuoman mielenrauhan myötä tilanne onneksi palautui normaaliksi. Tsemppiä!

 • Hem Buggah

  Jouduin kuuden vuoden käytön jälkeen lopettamaan pillerit saatuani laskimotukoksen toiseen jalkaan. Kasvojen iho kenkkuili hieman noin puolisen vuotta, hartia-selkäseudulla näppyjä tulee vieläkin yli vuoden jälkeen. Muita harmillisia juttuja mun kohdalla on menkkakipujen paluu ja aristavat rinnat, sekä tietysti ehkäisyn vaihtuminen muka-vaikeiksi kondomeiksi. Vaan ovathan nuo pikkujuttuja mahdollisen äkkikuolemapelon rinnalla. :P 

 • nuppusofia

  Mä käytin neljä vuotta ehkäisyrengasta, minkä jätin pois viime toukokuussa. Itselleni hormonaalinen ehkäisy tuntui sopivan aluksi tosi hyvin, en huomannut mitään negatiivisia vaikutuksia. Sen sijaan oli mukavaa tietää, milloin kuukautiset tulevat ja joskus saatoin jopa siirtää niitä ulkomaanmatkan vuoksi. Viime keväänä huomasin kuitenkin, että mulle oli pikkuhiljaa vuosien aikana tullut sivuoireita renkaista. Suurin niistä haluttomuus, joka loppui saman tien kuin renkaat lopetin. Myös toistuvat hiivatulehdukset saattoivat johtua renkaista. Minulle renkaat myöskin aiheuttivat kuukautiskipuja (päinvastoin kuin monille muille), joita ennen renkaiden käyttöä ei ollut. Renkaista luovuttuani en ole kertaakaan kärsinyt kuukautiskivuista.

  Itsekin pelkäsin ihon ja hiusten rasvoittumista hormonaalisen ehkäisyn jätettyäni. Tosissaan toukokuussa lopetin renkaan käytön. Kesäkuussa en huomannut ihossani mitään muutosta. Heinäkuusta lähtien leukani on ollut täynnä pientä hormoninäppyä. Nyt olen kiinnittänyt tarkemmin huomiota syömisiini ja ihon kunto on alkanut taas parantua. Ehkä oma hormonitoiminta on tasoittunut nyt taas omiin uomiinsa ja ihon kunto sen myötä palautunut.

  Itse olen ainakin todella tyytyväinen, että lopetin hormonaalisen ehkäisyn. Olen muutenkin alkanut siirtyä luonnonkosmetiikkaan ja puhtaampaan ruokavalioon, joten en halua mitään epäluonnollista kehooni myöskään ehkäisyn kautta.

 • Lkr

  Minulla on keskivaikea atooppinen iho, ollut vauvasta asti ja jatkuu edelleen vaikka olen jo 27 vuotias. Teininä oli kuitenkin myös jonkin verran epäpuhtauksia, silloin tällöin finnejä siellä täällä. 19 vuotiaana aloitin pillerit ehkäisyä varten ja ihosta tuli ihana! Epäpuhtauksia ei ollut lähes koskaan. Rakastin ihoani! Kaksi vuotta sitten atooppinen ihoni paheni merkittäväksi vaikeaksi atopiaksi ja lääkäri mainitsi ohimennen, että pillerit saattoivat kuivattaa ihoa vielä lisää… Aloin pohtimaan asiaa ja päätin lopettaa pillerien syönnin. Limakalvojen kuivuus ja haluttomuus hävisi lopetettuani hormonit ja olin innoissani. Joitain kuukausia myöhemmin otsaan alkoi kuitenkin puskemaan pientä hormoninäppyä. Iho rasvoittui herkästi, mutta samalla oli myös esim silmistä todella kuiva. Iho oli kamalaa hormoninäppyä täynnä ja se oli kamalaa. Tätä riitti noin vuoden, sitten iho alkoi rauhoittumaan. Edelleenkin on finniä ja mustapäitä, mutta nyt se on ns. normaalia, eli ei enää hormoninäppymäistä finniä. Nyt vain on pitänyt oppia ajatukseen, että tällainen tämä iho on. Kuiva mutta finninen :D En kyllä enää ikinä halua syödä pillereitä, mieluummin olen luomu.

 • Lyrinna

  Toisena terveydenhoitoalan ihmisenä ihan mielenkiinnosta kysyisin, mihin syöpään sairastumisen riskiä e-pillerit lisäävät? Niiden ei ole tutkimuksissa todettu lisäävän rintasyöpäriskiä. Kohdunkaulan riskin lievä lisääntyminen e-pillerien käyttäjillä johtunee siitä, että e-pillerien käyttäjät käyttävät vähemmän kondomia, joka suojaa kohdunkaulan syöpää aiheuttavilta ihmisen papilloomaviruksilta.

  Lisäksi Suomessa on 40 vuoden ajalta, vuodesta 1975 lähtien tiedossa 16 veritulpan aiheuttamaa kuolemantapausta, joissa henkilöllä on ollut käytössä e-pilleri. Näissäkin tapauksissa kuolemaan on hyvin todennäköisesti liittynyt e-pillerien käytön lisäksi myös muita tekijöitä, esim. perinnöllinen veritulppariski, joka ei ole ollut tiedossa. Viime vuosina e-pillereitä on käyttänyt noin 200 000 naista/vuosi. Monikohan tulee ajatelleeksi sitä, että e-pillereihin liittyvä laskimoveritulpan riski on huomattavasti pienempi kuin esimerkiksi raskauden aikana ja varsinkin lapsivuodeaikana. Niitäkään olen harvan naisen kuulleen veritulpan pelossa välttelevän.

 • Tiiu.

  Mulla iho kiilteli normaalia enemmän ehkäpä vuoden verran pillereiden lopettamisesta ja tasoittui sitten. Lisäksi ennen näpyttömään naamaan ilmestyi kerran kuussa muutamia pieniä hormoninäppyjä. Mutta mitään kamalaa ei tapahtunut, vaikka itsekin sitä kauhulla odotin, koska nuorempana mulla on ollut iho todella huonossakin kunnossa. Saa nähdä miten käy nyt vauvan saamisen jälkeen. Raskaus nimittäin toimi samoin kuin pillerit – ihoni oli koko raskauden ajan superpehmeä ja sileä.

 • Vierailija

  En ole mikään alan ihminen, mutta äitini sairastui hormonaaliseen rintasyöpään ja hänelle oli lääkärissä sanottu, että sen taustalla voivat vaikuttaa laukaisevana tekijänä e-pillerit ja/tai hormonikorvaushoidot vaihdevuosien aikana. Ei kyllä sanottu, että se olisi mikään suuri Totuus, mutta että se on yksi mahdollisuus muiden mahdollisuuksien joukossa.

  Itse jätin pillerit pois kokonaan noin puoli vuotta äitini diagnoosin jälkeen. Lähinnä kylläkin hermo meni siihen, että en saanut enää itselleni loistavasti toimineita yhdistelmäpillereitä syödä (aurallinen migreeni ilmestyi jostain) ja minipillerit eivät sopineet (kipuja, epäsäännöllistä vuotoa, iho meni kauheaan kuntoon).

  En olisi kuitenkaan luultavasti lopettanut pillereiden syöntiä vain äitini rintasyöpädiagnoosin vuoksi. Noin ”vanhana” ilmestynyt rintasyöpä kun ei ole edes vahvasti perinnöllinen. Varsinaiset lääketieteelliset riskit ovat kuitenkin häviävän pienet. Enemmän häiritsisi mikäli pillerit aiheuttaisivat mielialaongelmia tai haluttomuutta.

 • Jullu

  Mulla on atooppinen iho ja ollu kaks kuuden kuukauden roaccutan-kuuria (ennen pillereitä). Ensimmäisellä käytin jotain rinnakkaisvalmistetta, kun apteekista kysyttiin otatko saman lääkkeet, mutta halvemmalla. Kuuri ei kuitenkaan auttanu toivotulla tavalla ja seuraavalla kerralla ihotautilääkäri suositteli, ettei kannata ottaa halvempaa versioo. Toinen kerta autto ihan hyvin: finnit ei lähteny ihan kokonaan, mutta oli paljon pienempiä ja vähemmän kun aikasemmin. Mitään sivuvaikutuksia lääkkeestä ei onneks tullu. Jäi kyllä mieleen se järkyttävän pitkä lista mahdollisista sivuvaikutuksista, mutta ite pääsin vähällä.

 • Valkoinen tähdikki

  Ehdin käyttää n. 13 vuotta e-pillereitä, kunnes lopetin ne reilu vuosi sitten. Koko tämän ajan käytin samaa merkkiä. Olin myös huolissani siitä, mitä vaikutuksia pillereillä on noinkin pitkään käytettynä. Lisäksi halusin testata, ovatko pillerit millään tavalla yhteydessä migreenin tapaiseen päänsärkyyn, jota usein podin kuukautisten aikaan. Lisäksi olin kiinnostunut kokemaan, oliko pillereillä ollut jokin vaikutus minuun persoonana (aloin käyttää e-pillereitä alle täysi-ikäisenä). Halusin myös kokea, kuinka nopeasti kuukautiskiertoni normalisoituisi. Ihoni on aina olut ongelmainen – epäpuhdas, mutta pintakuiva. Siispä minua kiinnosti myös nähdä, reagoiko ihoni jollain tavalla.

  Aika monta juttua siis suurennuslasin alla!

  Päänsäryt eivät ole tyystin kadonneet, joten en nähnyt ainakaan tässä mitään vaikutusta. Mies on sanonut, että en ole persoonana juurikaan muuttunut pillereiden lopettamisen jälkeen – korkeintaan olen kuulemma hieman rennompi, mutta en tiedä, meneekö se enemmänkin lisääntyneiden liikuntaharrastusten kuin pillereiden lopettamisen piikkiin. Kuukautiskiertoni normalisoitui varsin nopeasti, mutta kuukautisvuoto on nykyisin runsaampaa kuin pillereiden käytön aikana (tämä onkin käsittääkseni yleistä). Entä iho sitten? Minusta tuntuu, että se on edelleen samanlainen kuin aiemminkin, ja joudun käymään kasvohoidoissa saadakseni sen pysymään edes siedettävässä kunnossa. Loppujen lopuksi koen, että minulla e-pillereiden ns. sivuvaikutukset olivat hyvin vähäiset.

  E-pillerit eivät ole kuitenkaan näillä näkymin palaamassa käyttööni. Jollain aikavälillä perheenlisäyskin on ajankohtaista – nyt ainakin tiedän, miten kroppani toimii luonnollisessa tilassaan.

 • Vierailija

  Mulla on kanssa kokemusta tuosta suunympärysihottumasta/aknesta. Kahteen otteeseen yli kymmenen vuoden välillä. Opin etten käytä puuteria, vaan mattainen meikkivoide riittää, koska puuterin käyttö jostain syystä tukkii ihohuokoseni ja koko ihoni ja yksi ihotautilääkäri totesi että tämä kyseinen ”ihottuma/akne” on todennäköisesti meikeistä lähtöisin (ei esiinny miehillä), toinen pahentava on kuumuus tai kylmyys. Ja kun tuo akne on päällä niin kaikki kemikaalit, jopa puhdistusaine, on pahasta.
  Tuohon hormonaaliseen ehkäisyyn ja ihon kuntoon liittyen omalla kohdallani koko keho voi niin paljon paremmin ilman pillereitä ettei tee koskaan mieli aloittaa niitä nappeja uudelleen. Alkuun oli outo olo, hikoilutti ja iho rasvoittui. Mutta nyt turvotus on hävinnyt. Ja paino tippunut vaikken ylipainoinen ollut ennenkään. Tasapainoinen olo kaikin puolin, henkisesti ja fyysisesti. En enää alkaisi syömään niitä ollenkaan!

 • Mielenkiintoinen aihe, joka on pyörinyt itsellänikin mielessä. Ehdottomasti haluan kuulla kokemuksiasi myöhemminkin, meni ihosi kunto sitten suuntaan tai toiseen.

  Olen itsekin syönyt pillereitä nyt 10 vuotta, aluksi e-pillereitä, mutta nyt jo reilun viiden vuoden ajan minipillereitä aurallisen migreenin vuoksi. Lopettaminen on ollut monesti mielessä, sillä en usko, että ylimääräisten hormonien tankkaaminen kroppaan ja vielä näin pitkäaikaisesti voi olla hyvä asia.. Myönnän, että pillereiden lopettamisessa minua pelottaa se, kuinka keho reagoi ns. normaalitilaan. En itsekään siis tiedä, millainen olen ilman hormoneja, mikä olisi ihoni tila jne. Mutta enemmän kuin tuota pelkään raskautta, joten siitä syystä en voi lopettaa pillereitä ennen kuin olen käynyt sterilisaatiossa. Ja siihen menee vielä neljä vuotta, ennen kuin olen iän mukaan oikeuttu siihen. (Olen myös pyöritellyt mielessäni sterilisaation hankkimista Ruotsissa, sillä siellä, kuten muissakin Pohjoismaissa Suomea lukuun ottamatta, ikäraja on 25v.).

 • SaR

  Minä en käytä enää IKINÄ mitään hormonaalista ehkäisyä. Söin e-pillereitä vuosia 16 v eteenpäin. En tajunnut sitä pitkään aikaan, mutta pillerit aiheuttivat enemmän ja vähemmän kaikkia epämääräisiä oireita. Pahin pillereiden lopettamisen jälkeen oli se, että aina niin kaunis ja täydellinen ihoni meni aivan V*tuiksi.. Kärsin yli vuoden pillereiden lopettamisen jälkeen hirveästä aknesta. Tämä helpotti vasta raskauden myötä. Nyt taas synnytyksen jälkeen ja imetyksen jo loputtua (vauva n1v) iho taas aivan kamala. Ei auta kuin kärsiä.

 • ivus

  Käytin e-pillereitä 7 vuoden ajan, teini-iän lievä akne jäi sen siliän tien. Vuoden vaihteessa jouduin kuitenkin lopettamaan e-pillerit aurallisen migreenin takia ja vaihdoin minipillereihin. Parin kuukauden kuluttua minipillereiden aloittamisesta alkoi ensin tukka rasvoittua hyvin nopeasti (aiemmin pystyin tehdä shampoopesun vaikka 5 päivän välein, nyt joka päivä, thank god kuivashampoille..) Vasta noin neljän kuukauden kuluttua ihoon alkoi ilmestyä pikkuhiljaa näppyjä, toki ihokin oli jo aiemmin muuttunut täysin pintakuivasta koko ajan rasvoittuvampaan suuntaan. Aika monta kuukautta sitä ihoa katselin ja toivoin joka päivän sen parantuvan kun hormonit tasaantuisivat.. Viimein menin ihotautilääkärille heinäkuussa ja sain antibiootit, söin yhden kuurin niitä ja menin uudestaan ihotautilääkärille kun näppyjä oli edelleen, vähemmän, mutta silti. Nyt toinen antibioottikuuri menossa, puree mutta hyvin hitaasti.. Minipillerit vaihdoin jatkuvan tiputtelun takia pari viikkoa sitten hormonikierukkaan, saa nähdä miten tämän kanssa, edelleen tiputtelee. Olen kyllä varma että antibioottikuurin loputtua joudun aloittamaan roaccutan-kuurin näppyjen palatessa, siitäkin oli ihotautilääkärin kanssa jo puhetta. Kunpa olisin mennyt vielä vähän aiemmin ihotautilääkärille, voi sitä määrää minkä huono iho laskee itsetuntoa :(

 • Emilia_

  Pilleriasiaan on varmasti yhtä monta mielipidettä kun on popsijaakin ja jotenkin tuntuu että media ei anna ihan oikeaa kuvaa hyödyistä sun muista kun jaksetaan meuhkata niistä ”haitoista”. Näin saadaan kiva massahysteria aikaan kun ihmiset eivät jaksa itse selvittää asiaa. Itselläni ei ole pahaa sanottavaa e-pillereistä, ja oma gynenikin totesi vaan mm. että pillerit muun muassa hoitaa myös kohdun limakalvoa ja pitää munasarjoista huolta tms. Itse jouduin kuitenkin 1, 5 vuotta sitten vaihtamaan yhdistelmäpillerit minipillereihin migreenilääkitykseni takia. Iho-oireeni alkoivat vasta vuoden päästä siitä vaikka en edes jttänyt pillereitä kokonaan pois. Tämä tapahtui kun olin täyttänyt 30, eli valitettavasti se ikä ei katso tätä asiaa. Terkkuja vaan sille kommentoijalle joka totesi että ei kai kolmikymppisenä tarvitse tällaisista murehtia enää, että kyllä tarvii :-D

  Sain siis aiemmin virheettömään, sileään ihooni kipeitä arpeuttavia paiseita ja kävin ihotautilääkärillä jne. Sain ensi alkuun A-vitamiinivoiteita eli ei heti tyrkytetty Roaccutania. Kun arpeutuva akne ei näillä lähtenyt, menin maksakokeisiin jne. Roaccutania varten. Koska maksa-arvoni oli koholla migreenilääkityksestä johtuen, jouduin odottelemaan ja vaihtamaan lääkettä ja menin uusiin kokeisiin jne. Jotenkin kaiken tämän jälkeen akne alkoi kuitenkin helpottaa ja tällä hetkellä iho on jo taas sileä. Kävin myös ahkerasti kosmetologilla joka varmasti auttoi asiaa. Ihon kanssa taisteleminen oli rankkaa aikaa ja tämän tietäen miettisin ehkä kahdesti itse pillerien lopettamista… Mutta nyt se on tehty ja on vielä kuitenkin minipillerit päällä, eli odotan vaan innolla että miten käy kun ne joskus ehkä lopetan. Jee vaan.

  Eli tsemppiä Jenni ja kaikki muut jotka ovat saman päätöksen tehneet!

 • Hanna-Leena

  Aloin käyttää hormonaalista ehkäisyä melko vanhana: Otin ehkäisyrenkaan kokeiluun 26-vuotiaana. Seuraukset olivat hirveät, sillä minusta tuli sekopäinen raivoaja, joka itki koko ajan. Myös haluttomuus alkoi vaivata samantien. Kolmen kuukauden jälkeen luovutin, sillä en enää tuntenut itseäni samaksi ihmiseksi. Uskalsin kokeilla hormonaalista ehkäisyä uudelleen vasta neljä vuotta myöhemmin. Tuolloin otin käyttöön e-pillerit. Pelkäsin eniten mielialanvaihteluita, mutta niitä ei onneksi ilmennyt. Sen sijaan kuukautisvuotoni muuttui valtavan runsaaksi, suun ympärillä oli koko ajan näppyjä ja minulla alkoi olla päänsärkyjä. Aiemmin minulla oli päänsärkyä ehkä pari kertaa vuodessa, mutta aloitettuani e-pillerit, niitä alkoi olla viikottain. Lisäksi päänsäryt olivat niin pahoja, etteivät särkylääkkeet meinanneet auttaa. Kärsin oireista vuoden ajan, kunnes löysin lääkärin, joka kuunteli minua. Nyt olen käyttänyt vajaat puoli vuotta toista pillerimerkkiä. Näpyt ja päänsäryt katosivat, ja kuukautisvuotokin on normalisoitunut. Ihoni kuitenkin rasvoittuu varsinkin otsan kohdalta hirveän nopeasti. Muita haittavaikutuksia en ole huomannut. On siis löydettävä itselle sopivin merkki, jos haluaa käyttää hormonaalista ehkäisyä. Kuitenkin ainoa syy, jonka vuoksi käytän hormonaalista ehkäisyä, on sen helppous. Muuten en missään nimessä käyttäisi sitä. Esimerkiksi ihoni ei ole koskaan ollut hyvä, ja hormonaalinen ehkäisy on vain heikentänyt sen kuntoa. Kunpa keksittäisiin jokin toinen yhtä helppo mutta harmittomampi ehkäisykeino.

 • Mise

  Itsekin lopetin juuri pillerit ja jännityksellä odotan, mitä iholle käy…

   

 • Itse lopetin e-pillerit pari vuotta sitten. Aluksi iho alkoi myös mulla rasvoittua ja muutamia näppyjäkin ilmaantui (myös selkään, mikä oli mulle ihan uusi juttu), mutta iho-ongelmat tasoittuivat kuitenkin aika nopeasti ja myöhemmin ajoittaiset näpyt ovat ennemminkin johtuneet esim. ihon pintakuivuudesta. En kuitenkaan ole nuoruudessani kärsinyt aknesta, joten voi olla, että silläkin on vaikutusta asiaan. Itse säikähdin kuitenkin aluksi oireilevaa ihoa, mutta kannattaa katsoa ja antaa hormonitasapainon tasaantua. Olin itse syönyt myös monta vuotta pillereitä, joten oman kehon hormonitoiminnan herättelyyn meni aikaa. Itse asiassa ensimmäiset luonnolliseti kuukautiset tulivat itsestään minulla vasta puolentoista vuoden jälkeen siitä, kun olin lopettanut pillerit… Sen rumban jäljiltä pillereiden aloittaminen uudestaan kieltämättä vähän mietityttää, enkä mielelläni enää niitä enää aloittaisikaan.

 • hauhau

  Lopetin e-pillerit 6 kuukautta sitten aurallisen migreenin takia, ehdin käyttää niitä viisi vuotta. En kuitenkaan halunnut olla ilman ehkäisyä/jotain helpotusta kuukautisiin, joten samalla lääkärikäynnillä keskustelimme lääkärini kanssa vaihtoehdoista. Minipillereitä en halunnut, sillä ne olisivat luultavasti saaneet jo aikaisemmin kukkineen ihoni vielä huonompaan kuntoon. Päädyimme uuteen, pienempään hormonikierukkaan, jonka saa helposti(?) myös synnyttämättömille naisille, itse olen 21v. Täytyy sanoa, että se on ollut elämäni paras päätös.
  Sen laittaminen on kuitenkin helvettiä, meinasin pyörtyä ja vietin operaation jälkeen puolisen tuntia lepohuoneessa. Muutama päivä meni tuskissa, mutta sen jälkeen on elämä ollut helppoa! kuukautiset jäivät heti melkein kokonaan pois, ainoa merkki kierrosta on vatsakipu ja pieni vuoto muutamana päivänä. Niin ja ne FINNIT. Vaikka rakastan hormonikierukan helppoutta, ihoni on palannut pillerikäyttöä edeltäneeseen tilaan, se rasvoittuu nopeasti ja on pintakuiva. Kaulaani ja poskien sivuihin on tullut paljon kipeitä finnejä ja niistä jää arvet pitkäksi aikaa. Myös hiukseni rasvoittuvat nopeammin kuin ennen. Sain kuitenkin vaivaani reseptillä aknerasvaa ja hyvän perusvoiteen kasvoille ja asiat rupeavat jo muutaman viikon kokeilun jälkeen näyttämään paremmilta.
  Olen myös helpottunut, että pillerien mukana kyydistä jäivät ärtyisyys ja itkupotkuraivarit. Ihmettelen oikein välillä, että missäs ne kyyneleet viipyvät.

 • Lyrinna

  Jep, hormonikorvaushoidon onkin todettu 5 vuoden käytön jälkeen lisäävän rintasyöpää, mutta e-pillereiden käytön ei. Toivoisin vain, ettei median pelottelun vuoksi alettaisi demonisoida e-pillereitä epäluonnollisina tappajahormoneina. Naisen luonnollinen hormonitoiminta vaikuttaa yhtä lailla näiden hormoniriippuvaisten syöpien syntyyn, mm. pitkä hormonaalisesti aktiivinen aika eli aika kuukautisten alkamisesta vaihdevuosiin lisää myös hormoniriippuvaisten syöpien riskiä, samoin myöhäiset ja vähäiset raskaudet ja imetykset.

 • Sssuvi

  Minä lopetin myös e-pillerit viime syksynä, tosin lyhyemmän käytön jälkeen. Pillereistä ei sinänsä ollut mitään vaivaa, mutta hinta, terveyskysymykset mediassa ja sinkkuus puolsivat päätöstäni lopettaa niiden napsiminen. Pohdin myös paljon sitä, millainen tyyppi olisin ilman pillereitä (pillereiden kanssa olin jopa pelottavan tasainen ihminen) ja että osaisiko valita parin ”oikein” pillereiden käytön aikana. Suuria haittavaikutuksia en ole huomannut, mitä nyt kuukautiset ilmoittavat tulostaan paria päivää etukäteen. Ihokaan ei räjähtänyt käsiin, vaikka epäpuhtauksia edelleen on. Parasta kuitenkin on se, että tunnen olevani oma itseni – vai liekö vain lumevaikutusta :-D Suhtaudun kierrosta johtuviin mielialan vaihteluihin lempeästi ja ehkä jopa hieman ylpeydellä; tunteeni kun väistämättä kumpuavat juuri sellaisina minusta itsestäni ilman keinotekoisten hormoonien ”pehmentämistä”.

 • Viivu

  Lopetin pillerit vuosi ja kolme kuukautta sitten, 30-vuotiaana. Olin pohtinut asiaa muutaman vuoden ajan ja vuosi eron jälkeen totesin ajankohdan olevan oikea. Elämässäni on tapahtunut viimeisten vuosien aikana paljon, joten en osaa arvioida onko pillereillä ollut vaikutusta mielialaani. Itkut ovat kuuluneet elämääni vain todella väsyneissä olotiloissa, muissa tapauksissa päin vastoin olisivat tervetulleita välillä puhdistamaan ja purkamaan mieltä.

  Olin syönyt pillereitä 14 vuotta. Viimeisen pillerivuoden aikana aloin kärsimään migreenistä kuukautisten yhteydessä ja sen lisäksi vellova keskustelu pillereiden haittavaikutuksista tukivat lopettamispäätöstäni. Näin myös eron myötä alkaneen elämäntilanteeni mahdollisuutena tutustua itseeni syvemmin ja koin, että ylimääräiset hormonit häiritsisivät prosessiani.

  Ihon rasvoittuminen alkoi parin kuukauden kuluttua lopettamisesta. Suurempi muutos ihossa tapahtui kesän vaihtuessa syksyyn, jolloin kasvojen, selän ja rintakehän alueelle alkoi ilmestyi finnejä. Erityisen kiusalliseksi tilanteen teki runsaasti asiakaskäyntejä ja esillä oloa sisältävä uusi työni. Täytyy myöntää, että vaikutukset itsetuntoon ovat olleet välillä yllättävän suuret.

  Iho on välillä rauhoittunut, mutta vuodenaikojen vaihtuessa näppyjä tulee etenkin leuan ja kaulan seudulle. Ihonhoito on nyt paljon vaativampaa meikkaamisesta puhumattakaan. Viimeisin kokeilu on mineraalimeikkivoide, joka vaikuttaisi sopivan tavallista meikkivoidetta paremmin. Lisäksi olen pari kuukautta syönyt sinkkiä kuuriluontoisesti yliannostetulla määrällä. Katsotaan onko siitä apua.

  Välillä tekisi mieli ”luovuttaa” ja hankkia pillereiden avulla hyvä iho takaisin, mutta koska olen jo jaksanut sinnitellä näin kauan, en aio luopua pillerittömästä elämästäni. Piinaavinta on, kun ei tiedä missä ajassa iho ongelmat menevät ohi. Vaikka pillereiden lopettamispäätöstä tehdessäni en haaveillut lapsista, vaikutti myös tietoa siitä, että pillereiden jälkeen saattaa mennä vuosia ennen kuin voi tulla raskaaksi.

  Toivottavasti säästyt suuremmilta iho-ongelmilta ja olet tyytyväinen pillerittömään elämääsi.

 • Hmm

  Vaikka hormonivalmisteet ei ole aihettaneet kuolemia, niistä on silti varmasti moni saanut lievän, invalidisoivan veritulpan. Kävin ite just neurologilla puutumisen takia ja ihan ekana multa kysyttiin, käytänkö hormonaalista ehkäisyä. No en onneksi käytä, mutta neurologi muistutti, että aivohalvauspotilaat on toisinaan nuoria naisia, joilla ainoa riskitekijä on hormoniehkäisy.

  Itse en aio käyttää hormoniehkäisyä. Suvussakin on sen verran migreeniä, ettei se ole mulle suositeltavaa. Ehkä halua rasittaa maksaani tai Itämerta lääkkeilläni. Pidän myöskin kehostani luomutilassa, se toimii tarkasti kuin kello. Ehkä lapset tehtyäni otan kuparikierukan tai pistän miehen steriloitavaksi. :D

  Mun mielestä on muuten outoa, että pillerien lopettamisen jälkeen saa aknen. Tuskinpa nää kaikki ihmiset ois aikuisiällä enää sairastuneet akneen ilman pillereitä?

 • Cia

  Olen jo vuosia käyttänyt harmonet e-pillereitä. Aikaisemmin en saanut niistä mitään sivuoireita, mutta nyt vuoden ajan olen kärsinyt lähes jatkuvasta hiivasta ja emätintulehduksista. Aivan kamalaa, joten pari päivää sitten lopetin pillerit! Onko kenelläkään ollut vastaavia oireita? Ilmeisesti johtuu limakalvojen kuivumisesta? Nyt vaan pitäisi löytää jokin uusi e-pilleri merkki tai ehkäisykeino.

 • Suosittelen

  kokeilemaan kahta edullista (todella riittoisaa) huipputuotetta: MeineBase -mineraalisuolaa ja Bio-Oil -ihoöljyä. Näillä asettui oma teini-iästä nelikymppiseksi välillä isostikin murhetta tuottanut ja juuri hormonaalisiin muutoksiin reagoinut ihoni parissa viikossa. Aluksi iho selvästi puhdistautui, mutta viikon jälkeen oli jo aivan eri tilanne ja parissa viikossa ihoni oli parempi kuin koskaan 25 vuoteen!
  Teen iltaisin meikkiputsarin jälkeen suolakäsittelyn ja sen jälkeen kasvoille muutama tippa öljyä. Aamuisin astetta kevyempi suolahuuhtelu ja näppituntuman mukaan tippa öljyä. Öljyä täytyy vain uskaltaa kokeilla. Aluksi pelkäsin itsekin laittaa sitä pintakuivalle, mutta kuitenkin rasvoittuvalle iholle, mutta tulos on kyllä ihan uskomaton! Olin jo vuosia sitten hylännyt ajatuksen, että minulla voisi koskaan olla iho hyvässä kunnossa, joten olo oli aluksi ihan pöllähtänyt.
  Suolaa ja öljyä voi tietysti käyttää päästä varpaisiin, jos esim. rinta tai selkä oireilee. Ja muutenkin esim. atooppiselle iholle.
  MeineBasea ostan apteekista ja jenkkijulkkisten kohuöljyä kotoisasti Kärkkäiseltä :)
  Olen myös koettanut välttää meikkipohjassa silikonia sisältäviä tuotteita. Ne tukkeuttavat omaa ihoani, erityisesti kaikki ihanaa mattapintaa lupaavat kierrän kaukaa. Niistä seuraa kuuluisa pitkä itku.
  Tsemppiä kaikille aikuisen aknen kanssa kamppaileville! Vain itse kokenut tietää, mitä se on.

 • minimi

  Hei,

  Mihin perustat väitteesi siitä, että jokaista e-pillereitä popsivaa naista ”valvotaan” säännöllisillä terkkarikäynneillä ja pillerien soveltuvuus ”mietitään tarkkaan”? Valitettavasti, monien pillereiden käyttäjien kertomukset kertovat toista tarinaa. Pillerireseptejä kirjoitetaan nuorille tytöille ja mikä ikävintä, hyvin usein ei-ehkäisytarkoitukseen, vaan esimerkiksi nimenomaan akneen. Sitä, että 15-vuotiaalta tytöltä kysytään onko suvussa korkeaa verenpainetta, ei tarkoita, että tässä kohtaa pillereiden soveltuvuutta olisi mietitty tarkoin. Lisäksi, pillerireseptin saa uusittua varsin vaivattomasti; käythän säännöllisesti gynekologin tarkastuksessa -kysymys, käynkäyn -vastaus ja pilleriresepti taas vähintään vuodeksi eteenpäin on kädessä. Nämä ovat esimerkkejä, kärjistettyjäkin, mutta ei pidä myöskään tuudittaa nuoria naisia siihen uskoon, että lääkärin määräämänä e-pillerit olisivat aina välttämättä turvallisin ja kannattavin ehkäisykeino.

  Media ei ole luonut tätä ”hysteriaa” yksin, vaan on herättänyt keskustelua, johon onneksi on otettu mukaan ihan eläviä esimerkkejä jakamaan omia kokemuksiaan. On tapauksia, joissa kuolemantapausten on osoitettu johtuvan pillereiden kautta toteutuneesta ja kohonneesta veritulppariskistä. Se ”jokin ihan muu syy” on huono selitys niin kauan, kuin pätevämpikin syy löytyy.

 • yellowi

  Lopetin pillerit 2010 ja kyllä niitä näppyjä alkoi pikku hiljaa ilmaantua. Nuorempana kärsin aknesta. Nyt olen käyttänyt antibioottiliuosta, joka on auttanut näppyihin jonkin verran, vaikka aiempaa sileää ihoa ei enää olekaan. En silti vaihtaisi. Ei ole tarvinnut stressata, milloin mitäkin piti ottaa tai pitää taukoja, ja poikaystävä kommentoi minun olevan ehkä rennompi. En usko että pillereillä oli suurta vaikutusta, mutta ehkä jotain. Mutta jos jälkikasvun ilmaantuminen olisi katastrofi, en suosittele. Kondomi on ehkäisykeinona vähemmän varma.

 • Emilia M

  Onpas täällä paljon keskustelua!

  Minulla taitaa olla aika samanlainen iho kuin sinulla Jenni: hyvin herkkä, lievän atooppinen, vähän kaikkeen jollain tapaa reagoiva. Nuorena kärsin kauan lievästä aknesta ja kävin läpi kaikki mahdolliset keinot, antibiootit, e-pillerit ja Roaccutan-kuurin. Roaccutanin aloitin erään interrail-kesän jälkeen, iho oli kaiken sen auringon, hikoilun ja hivenen laiminlyödyn ihonhoidon takia tosi huonossa kunnossa. Roaccutan oli tosi rankka kuivattavan vaikutuksensa takia. Siinähän lääke kertyy elimistöön ja kuurin loppupuolella tuntui, etten kestä enää, esimerkiksi silmät olivat niin kuivat, että jouduin käyttämään silmätippoja, huulirasvaa joutui lisäämään jatkuvasti jne. Samalla söin myös e-pillereitä, koska lääkäri määräsi ne automaattisesti – Roaccutania syödessähän ei saa missään nimessä tulla raskaaksi. Kuurista oli kaikeksi onneksi apua, ihoni oli tosi hyvässä kunnossa sen jälkeen. Olin siitä tosi onnellinen, tuo itsetunto-pointti on niin totta!

  Nyt Roaccutan-kuurin lopettamisesta on jo seitsemän vuotta ja e-pilleritkin lopetin viisi vuotta sitten. Nykyään elelen siis ihan ”luomuna”. Elimistöni on sillä lailla muuttunut, että nykyään huomaan esim. tiettyjen ruoka-aineiden vaikutuksen ihoon ihan selkeästi. Tästä tuli aikoinaan paljon kinattua ihotautilääkärien kanssa… Minulla finnejä aiheuttavat sipsit, juustot ja ylenmääräinen pähkinöillä mässäily. Toki niillä tulee edelleen silloin tällöin herkuteltua, mutta nykyään huomaan seuraukset päivän parin viipeellä. Hyvillä rasvoilla sen sijaan ei ole finnejä aiheuttavaa vaikutusta, ja niitä yritänkin syödä paljon, koska ne taas auttavat atooppisen ihon kuivuuteen. Avokadoa ja oliiviöljyä syön melkeinpä päivittäin! Tämä loppulöpinä onkin sitten rautalangasta vääntämistä, mutta muistutanpa nyt vielä, että toki myös runsas vedenjuonti, muuten terveellinen kasvispainotteinen ruokavalio, liikunta, ulkoilu ja säännöllinen ihonpuhdistus ja -kosteutus ovat kaikki tärkeitä.

  Kaverin puolesta voin kertoa vielä, että hän jätti ruokavaliostaan pois vehnän ja sokerin ja nykyään kadehdin aina hänen upeaa ihoaan…

 • Kaelro

  Söin erinäisiä yhdistelmäpillereitä ensin 16-21v eikä sopivaa merkkiä löytynyt, milloin minkäkin oireen takia. Tämän jälkeen 22-30v käytin minipillereitä ja kuukautiset jäivät kokonaan pois ja koin niiden olevan täydelliset kaikin puolin. Raskautta suunnitellessa jätin pillerit ja päätin jo silloin, etten halua enää jatkaa hormonaalista ehkäisyä lapsen syntymän jälkeen. En ollut kokenut olevani mitenkään haluton ennen ja olen pitänyt itseäni varsin seksuaalisena aina. Pillereiden lopettamisen jälkeen olen löytänyt aivan uuden vaihteen seksielämään ja olen erittäin halukas ja orgasmiherkkä. Lisäksi on ollut erikoista huomata miten keho ja tunnetilat muuttuvat täsmällisesti kierron mukaan. Tavallaan on ärsyttävää kun aina pari päivää ennen menkkoja on kamalan kärttyinen ja väsynyt, mutta samalla on jännää että voi tuntea ovulaation ja huomaa miten sen aikana on erityisen kiinnostunut vastakkaisesta sukupuolesta. Naisen keho on niin ihmeellinen luonnostaan, etten enää haluaisi sitä sekoittaa ylimääräisillä hormooneilla.

 • elephantdream

  Täällä toinen kohtalotoveri hiustenlähdön suhteen. Lopetin yhdistelmäehkäisyn vuosi sitten itsekin aurallisen migreenin takia ja vaihdoin minipillereihin. Muutaman kuukauden kuluttua lopettamisesta ennen paksut, pitkät hiukseni alkoivat lähteä ja nyt niitä on jäljellä enää surkea luiru. Sain lopettamisesta/minipillereiden aloittamisesta myös melko vaikean aknen, mutta sen kanssa on ikäni aknen kanssa eläneenä helpompi olla kuin tämän kamalan hiustenlähdön. Nyt se on hidastunut joten toivotaan parasta… Vaihtaisin takaisin yhdistelmäehkäisyyn jos saisin.

 • Johanna Lehtimäki

  Lopetin vuosi sitten hormonit ja nuoruuden paha akne palasi välittömästi. Se lähti kuitenkin lyhyellä antibioottikuurilla pois, eikä ole enää palannut. Toisena riesana tuli rasvoittuvat hiukset, mutta mielummin se kun jatkuva hormonien pumppaus kehoon :) Ehkä hiustenkin ongelmat lähtevät vielä ajan kanssa. Ja elämä on kyllä ihanampaa näin, ihan omana itsenä :)

 • Vierailija

  Aloitin ja lopetin e-pillerit tänä vuonna. Elelin ilman pillereitä, tai mitään hormonaalista ehkäisyä, siis yli 26 vuotta, koska en kaivannut niitä.

  Pitääkö aikuisen naisen käyttää hormonaalista ehkäisyä?

  Tältä minusta alkoi tuntua, ja koska ”kaikki muutkin niin tekevät”, tein päätöksen e-ehkäisyn aloittamisesta. Puoli vuotta e-pilleriä oli minun kohdallani tarpeeksi. Ne kymmenet mahdolliset haittavaikutukset pyörivät mielessä, haluttomuus oli huipussaan ja ensimmäistä kertaa raskaaksi tuleminen huoletti. Mitä jos unohdan pillerin? Myös huoli pitkäaikaisvaikutuksista mietitytti. Suurin syy pillereiden lopettamiseen oli kuitenkin tarve saada oma itsensä takaisin. Ei lääkitystä, ei sivuvaikutuksia. Olen ollut tyytyväinen päätökseeni, joskin myös pillereiden lopettamiseen liittyi hormonaalista epätasapainoa (jota tosin ei olisi tullut mikäli en ikinä olisi kyseiseen lääkevalmisteeseen kajonnut).

 • Nappi

  Sait niin paljon kommentteja, että en naputa omaa tarinaani sen pidemmin. Tiivistettynä aloitin pillerit 16-vuotiaana, lopetin 26-vuotiaana, iho oli täysin ongelmaton koko ton ajan (lukuunottamatta merkinvaihdon yhteydessä ilmennyttä suunympärysihottumaa). Muttamutta… Lopettamisen jälkeisestä ajasta en voi kyllä sanoa samaa. Nyt kolmekymppisenä vieläkin epäpuhtaudet vaivaa ja suunympärysihottumakin palasi. Äh! Toivottavasti sulla on parempi tuuri.

 • Mulla oli myös teini-ikäisenä akne ja siitä päästiin eroon Isotretinoin-lääkkeillä. Lääkekuurin takia aloin myös syömään e-pillereitä. Lopetin pillereiden syömisen 3,5 vuoden jälkeen, koska halusin testata juurikin tuota, että olisinko erilainen, en niin herkkä jne… No, ainoa muutos, jonka huomasin, oli näppyjen paluu. Iho alkoi mennä huonommaksi muistaakseni reilu 2 kk lopettamisen jälkeen. Muutaman kuukauden kituuttelin ilman pillereitä toivoen, että iho palautuis ilman niitä, mutta lopulta en enää kestänyt, vaan menin lääkärin paikkeille ja otin taas pillerit käyttöön. Nyt oon syönyt niitä puol vuotta ja iho on jo paremmassa kunnossa, mutta ei vielä yhtä hyvä, kuin ennen pillereiden lopettamista. Toki vaihdoin pillerimerkkiäkin nyt välissä. Mutta jos jotain voisin muuttaa, niin sen, etten olis lopettanut niiden syömistä… Inhottavaa tuntea itsensä taas epävarmaksi teini-ikäiseksi. Mutta toivon tosiaan, että toi lopetus sujuisi sulla vähän nätimmin!

 • Helinätön

  Hei,
  itse lopetin kaksi vuotta sitten e-pillerit vuosien käytön jälkeen. Olen huomattavasti tasapainoisempi nykyään, eivätkä synkät kaudet enää vaivaa. Vanha akne palasi heti takaisin (myös minulla atooppinen iho lisäriesana), mutta tiesin niin tapahtuvan aikaisemman lyhyen pillerittömän kauden perusteella, joten menin nopeasti ihotautilääkärille. Söin muutamat antibiootit ja kokeilin ties mitä rasvoja, joilla iho pysyi tyydyttävässä kunnossa. Pintakuivuus oli riesana. Hiuksiani myös lähti vielä vuosi lopettamisen jälkeen paljon ja hiuspohja rasvottui inhottavasti.

  Mielialan muutos oli suurin syy lopettamiseen, ja olenkin nyt kovin pahoillani, että eksäni joutui elämään vuosia hormonihirviön kanssa. Mutta ah, nyt elämä on hienoa. Ja uskon, että monien naisten masennus tai pienempi ahdistuneisuus ja surullisuus johtuu pillereistä.

  Nyt olen kiinnostunut tällaisesta ehkäisystä: http://www.naturalcycles.com/#!ncprevention. Ilmeisesti vielä melko tuntematon Suomessa, mutta kovasti kiinnostaisi kokeilla. Ruotsalaiset ystäväni ovat kehuneet helpoksi, varmaksi ja ennen kaikkea hormonittomaksi. Vastaava suomalainen yritys kuitenkin tuntuu selkeästi epäluotettavammalta huonoine ostoskanavamaisine nettisivuineen. http://www.lady-comp.fi/index.php Myös ”varmoihin päiviin” luottaminen sotii mielessäni kaikkea aiemmin opittua vastaan!

 • Pepa

  Mitä ihmettä, mulla oli ihan sama! IKINÄ ollut iho-ongelmia tosin, hädin tuskin finnejä, sit nyt 22-vuotiaana puhkee yhtäkkiä toi sama suunympärysihottuma! Otan osaa, se on halvatun rasittava… Pitääpä googlata se sun postaus ja lukea, vertaistuki paras tuki.

 • AnnaAusseista

  Niin no, ne kuolemat kun ovat sattuneet esim. sellaisessa takapajuisessa kehitysmaassa kuin Kanada…

 • ilona a

  Aloitin e-pillerit ensimmäistä kertaa 16-vuotiaana. Ihoni oli aina ollut melko hyvässä kunnossa, finnejä tuli tietysti aina silloin tällöin.
  Kuitenkin 18-vuotiaana päätin lopettaa pillereiden käytön juuri samasta syystä: halusin nähdä millaisia fyysisiä ja psyykkisiä vaikutuksia niillä oli minuun. Psyykkisesti en huomannut isoa muutosta, mutta ihoni meni huonoon kuntoon; otsa oli täynnä finnejä ja poskiin tuli isoja, todella kipeitä paiseita. Puolen vuoden päästä lopettamisesta iho oli edelleen huonossa kunnossa ja aloitin pillerit uudelleen.
  22-vuotiaana päätin kuitenkin lopettaa uudelleen, vaikka pelkäsinkin ihoni menevän taas hirveään kuntoon. Kuitenkin ajatus siitä, kuinka paljon pillerit kokonaisuudessaan rasittavat kroppaani ja pistävät hormonit sekaisin, alkoivat arveluttaa liikaa..
  Vaihdoin pillerit hormonikierukkaan tasan vuosi sitten ja olen ollut tyytyväinen. Mitä ihoni kuntoon tulee – se on mielestäni hyvä. Otsassa on hieman pieniä finnejä ja iho rasvoittuu enemmän kuin e-pillereitä käyttäessäni, mutta en oikeastaan välitä. Ehkä en ole enää yhtä kriittinen oman ulkonäköni suhteen ja osaan nähdä oman kauneuteni ”huonommasta” ihosta huolimatta. Olo on aika vapautunut :)

 • nm

  En muista että olisin koskaan omistanut mitään täydellistä ihoa, aina on ollut ainakin jokunen näppy siellä täällä. E-pillereitä syödessä ihoni oli kuitenkin suht vähän rasvoittuva ja ihohuokosetkin aika pieniä. Valitettavasti pillerien lopettamisen jälkeen (joita kerkesin 6 vuotta syödä) kaikki räjähti aivan käsiin. Iho alkoi rasvoittua järkyttävää vauhtia ja aloin kärsiä hirveästä aknesta, jota tuli naaman lisäksi myös yläselkään. Puolen vuoden antibioottikuurilla sain pois pahimmat ihonalaiset paiseet, jotka oli oikeasti niin kipeitä että pelkkä hymyilykin koski. Sen seurauksena kyllä mahani meni hajalle, joten loppupelissä en tiedä oliko se sen arvoista.

  Vieläkään tällä naamalla ei tee mieli lähteä ulos ilman meikkiä, mutta jaksan uskotella itselleni että kyllä tämä taistelu vielä joku kaunis päivä tästä helpottaa. Pitkä taistelu tämä on kyllä ollutkin, pillereiden lopettamisesta on meinaan 5 vuotta aikaa…

 • Oodie

  Minäkin päädyin jättämään 10 vuotta käyttämäni hormonaalisen ehkäisyn parisen vuotta sitten, sillä e-pillerit tai ehkäisyrengas eivät sopineet minulle. Tämän jälkeen olen tuskaillut sen kanssa, ettei Suomessa ole tarjolla kovin paljon ei-hormonaalisia ehkäisymenetelmiä. Runsaiden kuukautisten ja kovien kuukautiskipujen vuoksi en voi asennuttaa kuparikierukkaa, joten jäljelle jää vain kondomit ja ehkäisyvaahto – jota ei kaiken lisäksi tällä hetkellä edes Suomesta saa. Olisinkin innostunut lukemaan lisää kokemuksia tuosta mainitsemastasi naturalcycles ehkäisymuodosta. Olisi hienoa löytää hormoniton ja LUOTETTAVA ehkäisymuoto, ja tuntuu ihmeelliseltä, ettei niitä ole 2000-luvun Suomessa tämän enempää tarjolla. Voisikohan esimerkiksi blogissa tutustua erilaisiin ei-hormonaalisiin ehkäisyvaihtoehtoihin?

 • enpuske

  Heippa! Minä aloin syödä e-pillereitä 15 vuotiaana. Vasta ne lopetettuani huomasin mitä kaikkea ne olivat aiheuttaneet. Laihduin monta kiloa todella nopeaa vauhtia, makeanhimoni hävisi ja sellainen ihme pöhötys jo heti kuukauden lopettamisen jälkeen. Sain myös pillereitä syödessäni aivan hirveitä raivareita, se tunne mikä niihin liittyi oli jotain aivan järkyttävää, tuntui että kuolen siihen paikkaan. Olo lopettamisen jälkeen muuttui kaikenkaikkiaan todella energiseksi ja hyväksi. Kadun syvästi sitä että söin pillereitä niin monta vuotta, mutta lääkärit ja hoitohenkilökunta tietysti niitä ensimmäisenä suosittelevat kaikkiin vaivoihin. Itselläni todettiin endometrioosi jo juuri 18 täytettyäni ja silloin oli siihen liittyen ensimmäinen leikkauskin, joten nämä asiat ovat olleet kohdallani aina hiukan vaikeita. Nyt minulla on ollut hormoonikierukka kohta kolme vuotta vaikka lapsia ei olekaan. Se on niin täydellinen kapistus. Kaikkia ystäviäni olen kannustanut pillereistä luopumaan ja moni niin on jälkeeni tehnytkin ja kaikkien mielestä se on ollut pelkästään positiivista, kaikilla on tippunut painokin. Ihmeellistä ja järkyttävää. Olen siis erittäin e-pillerivastainen :D

 • Marita K

  Söin itse e-pillereitä 21-vuotiaasta 24-vuoden ikään asti, eli noin kolme vuotta. Teini-ikäisenä minulla oli miltei-unelma iho, joskin se oli pieneen pintakuivuuteen taipuva (ja päänahka vuorostaan oli rasvoittuvaa sorttia). Parikymppisenä alkoi selän ihoon ilmaantua yksittäisiä, kivuliaita finnejä, ja kun sitten aloitin parisuhteen pillerit ratkaisivat tämän ongelman. Aluksi pillereiden kanssa ei ongelmia juuri ollut. Runsaat ja kivuliaat kuukautiseni jatkuivat kivuliaana, mutta kierto muuttui säännölliseksi ja vuoto väheni. Persoonallisuusvaikutuksista en osaa sanoa, koska minulla on aina ollut tunteet pinnalla muutenkin. Painoni alkoi kuitenkin hiljalleen nousta, ja kolmen vuoden käytön jälkeen alkoi vaivata myös haluttomuus. Pillerimerkin vaihto ei auttanut, joten opiskelijavaihdon yhteydessä päätin vihdoin lopettaa pillerit.

  En ole katunut lopettamista hetkeäkään. En vieläkään usko väitteitä, että pillerit suoranaisesti lihottavat, mutta oma ruokahaluni tuplaantui pillerien käytön aikana. Jos on hyvä itsekuri tämä tuskin vaivaa, mutta itsellä ruokahalun lisääntyminen luonnollisesti johti painonnousuun. Noin puoli vuotta pillerien lopettamisen jälkeen huomasin selkeän muutoksen ruokatavoissani (enää ei koko ajan tehnyt mieli napostella jotain) ja painoni alkoi palata entiselleen. Samoihin aikoihin alkoi halutkin palata, mutta se prosessi on ollut hidas. Iho kenkkuili kolmisen kuukautta pillerien lopettamisen jälkeen, mutta ei mitenkään sietämättömän paljon. 

  Kaksi vuotta pillerien lopettamisen jälkeen selän ja kasvojen (etenkin otsan, hiusrajan ja leuan) iho alkoi temppuilla pahemmin kuin koskaan ennen, mutta en usko että tällä on yhteyttä e-pillereiden lopettamiseen. Ihotautilääkärin visiitillä minulle selvisikin että olen atoopikko, ja ihoni pintakerros ei irtoa ihosolukon uusiutuimisen yhteydessä niin tehokkaasti kuin pitäisi, joten tukkeutumia ilmaantuu. Joillain atoopikoilla on ilmeisesti tavallista, että iho on teini-ikäisenä täysin siloinen, ja ongelmat alkavatkin vasta parikymppisenä. Eli  e-pillerien lopettaminen saattaa aiheuttaa iho-ongelmia, mutta ihon kenkkuilun alkaminen parikymppisenä voi johtua ihan muustakin. Ihotautilääkäreitäkin on erilaisia, ja ekan kauhukokemuksen jälkeen (antibioottikuuri käteen ilman ihon vilkaisemista, viidessä minuutissa huoneesta ulos) löysin onneksi jonkun, joka jaksoi kuunnella ja neuvoa oikeiden tuotteiden käyttöön. Nyt iho onkin melkein ennallaan, joskin vieläkin herkästi rasvoittuva ja samanaikaisesti pintakuiva.

 • jnk

  Lopetin ehkäisyrenkaan käytön n. 2 kuukautta sitten, kimmokkeenä lähinnä turhien hormonien syönti ja toive oman olon tasapainoittumisesta. Täytyy sanoa, että takaisin en kovin hevillä vaihtaisi! Olo on erittäin tasapainoinen, mielialat eivät vaihtele ja kaikin puolin olen rauhallisempi. En aiemminkaan ollut itkuinen, joten siihen ei ole tullut muutosta mutta se, että koen olevan tasapainoisempi ja onnellisempi on kyllä ihan riittävää. Myöskin haluttomuus lähti sen sileän tien! Käytin hormonaalista ehkäisyä n. 10 vuotta tätä ennen. 

  Ainoa asia mikä mietitty minua ehkäisyn lopettamisessa oli löytää uusi sopiva ehkäisymenetelmä. Harkitsen ostavani ehkäisytietokoneen, joka on kertaostoksena kyllä aika suolainen mutta maksaa itsensä parissa vuodessa takaisin. Parisuhtessa kondomit eivät vain ole kovin käytännöllisiä.

 • Itsekin lopetin edellisenä kesänä pilsujen syömisen lääkärin ehdottomana. Olin myös syönyt niitä jostain 15v asti, joten ajattelin että miksipä ei olla syömättä varsinkin kun en ollut missään parisuhteessa. Ja olen kyllä ollut tyytyväinen siihen, että kehossani ei ole mitään ylimäärästä tällä hetkellä!

  Ihoni on myös muuttunut ehkä hieman enemmän rasvoittuvaksi ja näppyjä tullut otsaan jonkun verran, mutta en tiedä johtuisko myös siitä, että käyn nykyään säännöllisesti salilla ja ihoni hikoilee. Who knows! Mutta valehtelisin jos en sanoisi että e-pilsuja syödessäni oli kyllä niin pirun helppoa siirtää menkkoja silloin jos oli tulossa joku tärkeä tapahtuma!

 • lehtilä

  Tästä kommenttiboksista saa nyt sen kuvan, että kaikki sadattuhannet pillerinkäyttäjät olisivat lopettaneet puolen vuoden sisällä käytön. Kiitos media tästäkin lietsomisesta, ajattelen minä. Kuinka moni olisi muuten lopettanut?

  Pilleressä on jotain riskejä kyllä, mutta riskejä on raskaudenkeskeytyksissäkin.

 • Ilana

  Mulla on ollut nyt vuoden käytössä Lady-Compin halvempi versio Pearly ja olen ollut kyllä tyytyväinen. Ostin sen täältä Hollannista, mutta ihan sama tuote on kyseessä kuin noilla suomalaisilla sivuilla. Oikein käytettynä sen ehkäisyteho on sama kuin pillereissä.

  Aluksi mäkin ajattelin, että onpa ituhippiä ja eihän mihinkään ”varmoihin” päiviin voi luottaa, mutta siihenhän tuo perustuu, ettei sitä hedelmällistä aikaa oikeasti ole kuin se 5 päivää ennen ovulaatiota ja päivä sen jälkeen (ja sinä aikana käytetään kumia). Sopii tietysti vain silloin, jos kierto on aika säännöllinen.

  Mutta siis kun nostin tuon ensi kertaa esiin keskustelussa mieheni kanssa, tämä luonnontieteilijänä kävi heti lukemassa aiheesta tehdyt tutkimukset ja sanoi sitten, että ok. Kyseessä on siis käytännössä tarkka kuumemittari, jolla mitataan lämpö suusta heti herättyä. Ja se maksaa sen 345 EUR, mutta kaikki ehkäisyhän maksaa.

  Se tuossa ”tietokoneessa” on ollut hyvää, että olen tutustunut sen avulla paremmin omaan kroppaani. Aiemmin mulla ei ollut esim. hajuakaan ovulaatioajankohdasta. Tuon avulla myös huomasin, että jossain kuussa ovulaatio jäi kokonaan väliin (laite näytti punaista siihen asti, että menkat alkoivat). Ja tietysti jos haluaisin joskus raskautua, sitä voisi käyttää apuna myös siinä hommassa.

 • Millanen

  Oliko sinulla yhdistelmäpillerit vai minipillerit? Yhdistelmäpillerit pahensivat aikoinaan migreenini niin pahaksi, että niistä piti luopua. Pidin taukoa muutaman vuoden ja sen jälkeen menin taas lääkärille. Sillä kertaa lääkäri suositteli minipillereitä ja sanoi, että uusien tutkimustulosten pohjalta ainakaan aurallista migreeniä poteville ei suositella yhdistelmäpillereitä ollenkaan. Itselläni migreeni on juuri tuota aurallista muotoa, joten kokeilin kuitenkin sitten minipillereitä, jotka sitten osoittautuivatkin minulle sopiviksi. Merkki on Cerazette enkä ole huomannut kyseisten pillereiden aiheuttavan migreenikohtauksia.

 • jnk

  Joo, oon kans lukenut siitä todella paljon positiivia kommentteja! Ensin olin melko skeptinen, mutta mitä enemmän laitteen toimintaan ja siitä tehtyihin tutkimuksiin tutustuin, vakuutuin että kyllä se oikeesti toimiikin :) En ole vielä saanut toista osapuolta vakuuttuneeksi laitteen toimivuudesta, mutta jos nyt mennään mutu-tuntumalla ja kännykkäsovelluksella niin ei ehkäisy ainakaan huonommaksi voi muuttua :/

  Harmi vaan, että Lady-Compia ei voi testata esim. etukäteen ja sitten lunastaa omaksi. Ne mittaripiuhat on kuitenkin vaihdettavia osia ja tiedot voi resetoida. Yritin ostaa käytettynä Saksasta sellaista, mutta laite ehti mennä sivu suun. Suomessa ne ovat vielä sen verran harvinaisia, että käyttäyjä laitteita ei löydy. 

 • jnk

  Varmasti moni onkin lopettanut hormonaalisen ehkäisyn johtuen vuoden sisällä vellovasta keskustelusta – mutta onko se välttämättä huono asia?

  Tietenkin joo, jos ei hoida ehkäisyä kuntoon ja ei halua yllärilasta. Uskon silti, että suurin osa on tehnyt tämän lopettamispäätöksen harkiten vaihtoehtoja ja miettien tarkasti mitä tekee. Kuitenkaan hormonaalisen ehkäisyn lopettaminen ja uudelleen aloittaminen on sen verran raskas prosessi, että hevillä ei siihen varmaan moni ala. 

  Mielestäni se, että käyttääkö hormonaalista ehkäisyä ei ole kenenkään muun asia. Ei siitä tarvi kenenkään ottaa herneitä nenään, jos kertoo vaihtoehdosta olla ilman sitä. Itse lopetin ja olen erittäin tyytyväinen, tuntuu että olen saanut mielenrauhan ja vanhan itseni takaisin. Kuulostaa todella dorkalta, mutta siltä se tuntuu. Pelkästään tämän vuoksi en enää ikinä aio aloittaa hormonaalista ehkäisyä, on se tunne, sen verran tärkeä.

  Enemmän keskittyisin siihen, että naiset saavat vaihtoehtoja ja miettisivät itse mitä ehkäisyä he haluavat käyttää – ei siten että poikaystävä/pariskunta kokee kondomin hankalaksi ja sen myötä siirrytään automaattisesti hormonaaliseen ekhäisyyn.

   

 • honeychile

  Aurallinen migreeni muillakin, eikä yhdistelmäehkäisypillereitä tosiaan silloin suositella. Vaihdon sitten hormoni kierukkaan ja olen ollut tyytyväinen! Paitsi akne on tosiaan, mutta jos pitää valita helvetilliset kuukautiskivut, suurentunut aivoinfarktiriski tai se, niin valitsen kuitenkin aknen, niin ärsyttävä kuin se onkin.

 • honeychile

  E-pillereiden syönti itse asiassa suojaa munasarjasyövältä t. toinen terveydenhuolto alan ammattilainen

 • Jenniii

  Olen samaa mieltä, että media on lietsonut tarpeentonta negatiivisuutta e-pillereihin liittyen ja olen joskus turhautunut siihen, että kaikki niistä käytävä keskustelu on nykyään hyvin kielteistä. Itse olen kokenut pillereiden olevan itselleni toistaiseksi helppo ja mieluisa ehkäisymuoto, enkä ole havainnut sellaisia sivuvaikutuksia kuin moni muu (esim. mielialanvaihtelut). Toisaalta  mediassa käyty keskustelu perustuu paljolti oikeiden ihmisten aitoihin käyttäjäkokemuksiin. E-pillereiden haittavaikutuksista ei positiivisten ominaisuuksien rinnalla ole ennen tätä juuri keskusteltu. Kuten näistä tähän postaukseen tulleista kommenteistakin voi jo päätellä, joillekin e-pillerit sopivat, mutta aika monille eivät lainkaan. Sivuvaikutuksista kerrotaan ja puhutaan minusta liian vähän, samoin esimerkiksi näistä pillereiden lopettamiseen liittyvistä mahdollisista ”komplikaatioista”. Olen itsekin alkanut epäillä, voisiko limakalvojen kuivuus ja seksuaalinen alavire johtua osittain noista ylimääräisistä hormoneista. Se on ollut osasyy halulleni kokeilla elämää ilman pillereitä.

  Minusta yksipuolisen kielteisyyden rummuttaminen e-pillereiden ympärillä on ihan yhtä haitallista kuin vain pelkistä myönteisistä ominaisuuksista puhuminen. Keskustelu kuitenkin osoittaa, että varsin moni nainen on turhaan kärsinyt omituisista oireista tietämättä niiden johtuvan e-pillereistä ja vasta pillerit lopetettuaan ongelmien aiheuttaja on paljastunut. On tosi valitettavaa, ettei käteviä hormonittomia ehkäisyvaihtoehtoja oikein ole tarjolla (etenkin vakinaisessa parisuhteessa elävälle kondomit ovat tympeä ehkäisymenetelmä) tai niistä ei ole tarjolla riittävästi tietoa, mutta minusta on tärkeää tuoda esille näitä kaikkia puolia. Pillerit ovat olleet minulle helppo ja mieluisa ehkäisymuoto tähän asti, mutta näin kolmekymppisenä tuntuu, että haluan kokeilla, millaista elämä on ilman niitä. Minusta tärkeä pointti on myös se, että tässä keskustelussa suuri osa kokemuksiaan jakaneista on nimenomaan kokenut elämänlaatunsa parantuneen pillereistä luovuttuaan – siksi tätä keskustelua on tärkeää käydä kiihkoilematta ja faktoihin sekä aitoihin kokemuksiin nojaten.

 • atoopikko

  Kyllä ne näppylät puskee sieltä viellä eikä rasvoittuminen lähde pois. Tosin en mene laittamaan päätäni pantiksi, mutta minulle kävi niin ;) itselläni atopia alkoi vaivaamaan viime vuonna kun pillerit aloitin, muutama kuukausi sen jälkeen. Aloituksen jälkeen olin ollut atopian kanssa milloin missäkin kortisonikuurissa, mutta eipä pillerien lopetuksellakaan ollut vaikutusta. Ikävöin kaikista eniten pillerien sivuvaikutuksia, jotka siis minulla oli hiusten pitkät pesuvälit, näppylätön ja rasvaton naama. Itse ehkäisy ei ollut minulle niin kauhean merkityksellinen, saahan sitä muutenkin ehkäistyä. Jos hormonaalista pillerien kaltaista vaikutusta saisi ihon alle kapselien tavoin, olisin heti ensimmäisenä jonossa!
  Nyt saan etsiä muita keinoja naaman kunnossapitämiseen, jotka loppujen lopuksi tulevat kalliimmaksi kuin pillerit. Mutta, yksi unohtunut pilleri ja nuori äitiys vai hieman enemmän rahanmenoa ja hyvä itsetunto?

 • Iloinen keho.

  Moni tuossa onkin jo hehkutelleet noita kehollisia ja mielellisia muutoksia. Samoilla linjoilla. Paluuta ei ole. Iho reagoi toki tuohon hormonaalisiin muutoksiin. Nappyja enemman menkkojen aikaan jne.
  Mutta suosittelen myos kokeilemaan kosmetiikkaa jossa ei ole silikoonia eika natriumsulfaattia (sodium laurel sulphate). Tata on lahes kaikessa hammastahnasta shamppooseen. Mutta usein arsyttaa erityisesti shamppoona. Seurauksena aknen tyyppista pienta nappylaa usein otsalla tai muualla ylakehossa. Herkan akneihon kannattaa kurkata myos tama vaihtoehto.

 • Minny

  Ekat pari kuukautta e-pillereiden lopettamisen jälkeen kaikki oli vielä ok. Iho ja hiukset tosin rasvoittuivat nopeammin (kuten itsekin olet huomannut), mutta ajattelin sen olevan vain väliaikaista. Toisin kävi: tilanne muuttui todella pahaksi talven tullessa. Olin nuorena, ennen pillereiden aloittamista, kärsinyt aknesta (jonka vuoksi osin pillerit olin aloittanut) – ja nyt, 27-vuotiaana sain kokea koko helvetin uudestaan. Minulle puhkesi siis todella paha aikuisiän akne, jota yritin monen kuukauden ajan hoitaa useilla eri keinoilla, iholääkäreillä ja kosmetologeilla käynneillä – ihon vain jatkuvasti pahentuessa (myös hiukseni ohenivat radikaalisti). Lopulta itsetuntoni oli ihan nollissa, ja iho-ongelmia ei voinut millään peittää tai parantaa – kävin hakemassa pillerit takaisin. Jo kahden viikon kuluttua ihoni oli jälleen hyvässä kunnossa. Tiedän, että jossain vaiheessa pillerit on pakko lopettaa. Koska kuitenkin tiedän, mitä siitä seuraa, pitää henkisesti varautua jo hyvissä ajoin akneen ja sivuoireisiin. Pillereistä ei ole minulle aiheutunut minkäänlaisia ongelmia (en ole yli-itkuisa, jne), mutta ilman pillereitä koin olevani lempeämpi ja iloisempi. Jos voisin nyt neuvoa 17-vuotiasta itseäni, kehottaisin kärsimään aknen nuorena, enkä koskaan aloittaisi käyttämään e-pillereitä – en tiedä, missä vaiheessa elämääni niistä nyt pääsen eroon.

 • Shm

  Moi. Minäkin kuulun lopettaneiden joukkoon. Aloitin e-pillerit n. 21-vuotiaana ja minulla puhkesi akne pian niiden aloittamisen jälkeen. Hymyileminenkin teki kipeää. Posket olivat täynnä tulehtuneita ihonsisäisiä finnejä. Minä, entinen siloposki… Masennuin. Miten ihmeessä näin voi käydä?! Se otti itsetunnon päälle kovasti. Kävin ihotautilääkärin juttusilla ja hän suositteli merkin vaihtoa diane novaan. Ne auttoivat akneen. Ja tietysti puolen vuoden antibioottikuuri. Diane novaa söinkin sitten 27-vuotiaaksi asti. Parin viimeisen vuoden aikana kärsin jatkuvasta hiiva- ja virtsatietulehduskierteestä. Viimeisin virtsatietulehdus johti hengenvaaralliseen munuaistulehdukseen. Jouduin sairaalaan. Onneksi sain hoitoa ajoissa. Iho voi kuitenkin paremmin kuin koskaan vaikka limakalvot olivat todella huonossa kunnossa. Haluttomuudenkin tajusin vasta lopetettuani pillerit. Lopulta tajusin…1+1. Päätös lopettamisesta syntyi pikkuhiljaa parin vuoden aikana ja lopetinkin sitten viimein viime vuonna heinäkuussa. Päätös tuntui helpottavalta ja stressi pillereiden muistamisesta lakkasi. Mieliala koheni ja tuntui kuin ”verho olisi vedetty silmieni edestä”. Tulehdukset katosivat. Mutta iho. Se on toinen juttu. Se elää omaa elämäänsä. Puolen vuoden sisällä lopettamisesta akne palasi asteittain. Huomaan, että kierron puolivälissä akne aina pahenee. Säännöllinen puhdistaminen, liikunta ja terveellinen ruokavalio pitää sen jotenkuten kurissa. Silti, akne syö itsetuntoa. Lähes 30-vuotias ja näytän teini-ikäiseltä. Toisaalta en halua palata pillereihin. Mitä me loppujen lopuksi tiedämmekään niistä ja niiden haitoista? Miksi haluaisin ladata kehooni mitään ylimääräistä, mikä ei sinne kuulu. Mieluummin kärsin aknesta kuin otan sen riskin että sairastun pillereiden takia. Aiheuttivathan ehkä pillerit alunperinkin akneni. Tai olivat edesauttamassa sitä. Kuka tietää.

 • Vierailija

  Kyllähän itselläni se akne tuli takaisin jopa 13v näpyttömän pillerinsyönnin jälkeen..nuoruuden akne siis..35vuotiaana ei se ihokaan enää palaudu näpystä niin hyvin.

 • Vierailija

  Kiinnostava teksti ja etenkin kommenttiboksi, kiitos Jenni! Ajankohtainen aihe itsellenikin, aloitin pillerit ehkäisytarkoituksessa kaksi vuotta sitten, ja vaikka olen ollut ihan tyytyväinen, olen viime aikoina katsellut muitakin vaihtoehtoja. Suurin ongelma lienee hajamielisyyteni, en vain jaksaisi muistaa joka päivä ottaa pilleriä, ja aika usein se on unohtunutkin. Toistaiseksi ollaan kuitenkin vahingoilta vältytty. Olen siitä ehkä erikoinenkin tapaus, että pillereillä ei tuntunut minuun olevan (muita kuin ehkäisyllisiä) vaikutuksia oikein suuntaan eikä toiseen — minulle tulee edelleen silloin tällöin finnejä, ja ainakin omasta mielestäni käytöksenikin on suht samanlaista kuin ilman pillereitä. Kun tulee reseptin uusimisen aika, taidan pyytää vaihtoa ehkäisyrenkaaseen.

  Kaiken kaikkiaan näen pillereissä kuitenkin enemmän positiivista kuin negatiivista. Kuukautiset tulevat säntillisesti, vuoto kestää korkeintaan 4 päivää ja kipuja on harvoin. Raskaushuolia olen joutunut potemaan vain silloin kun olen unohtanut pillereitä. Iho on ok kunnossa kuten ennenkin, samoin hiukset. En ole huomannut lihomista eikä minulla ole haluttomuuttakaan. Syön niitä paljon parjattuja kuolemantapaus-Yasmineita enkä halua kokeilla muita merkkejä, sillä nämä tuntuvat sopivan hyvin. Ja tosiaan, kokeilen sitten mielummin jotain tyystin eri menetelmää.

 • annikakkk

  Pillereiden lopettamisesta on kyllä tullut jonkinlainen ilmiö, ja media on ollut tässä yhtenä vaikuttimena. Taustalla on kuitenkin toisaalta vuosia, jopa vuosikymmeniä kestänyt vaihe, jossa e-pillereistä ei ole ollut tarjolla juurikaan puolueetonta tai/tai kriittistä tietoa. Uskon, että kyseessä on eräänlainen ”ryöpsähdys”, joka tasoittuu pikkuhiljaa kun kriittiset ja puolestapuhuvat äänet pääsevät tasapainoon.

  Itse söin pillereitä 10 vuotta ja luulin niiden sopivan itselleni hyvin. Kärsittyäni vuosia epämääräisistä gyneoireista, joiden luulin vain kuuluvan naisen elämään, huomasin yhdessä papassa sytolyysi-merkinnän. En ollut ikinä kuullutkaan ko. vaivasta ja kysyin siitä lääkäriltä. Sytolyysistä voi lukea lisää täältä jos kiinnostaa, moni sekoittaa sen hiivaan: http://therapiafennica.fi/wiki/index.php?title=Gynekologiset_tulehdukset

  Lääkäri oli sitä mieltä, että sytolyysi ei luonnollisena tilana liity mitenkään pillereihin. Googletellessani löysin kuitenkin useita keskusteluja, joissa naiset kertoivat päässeensä vuosien sytolyysi-kierteestä eroon. Lääkärini jopa vastusti lopettamista (!) ja oli sitä mieltä, että pillereillä ei ole asian kanssa mitään tekemistä mutta lopetin pillerit silti. Se oli elämäni paras päätös. Pääsin eroon kaikista gynevaivoistani, mukaanlukien sytolyysi, hiivoittelu ja toistuvat virtsatietulehdukset (en tiedä miten tämä on mahdollista), mielialani parani, painoni laski, haluni lisääntyivät (luulin 10 vuotta olevani epäseksuaalinen ihminen…). Iho kyllä kieltämättä meni ensin pahaan kuntoon, ja luonnollisen kierron palautumisessa kesti noin 4 kk. Nyt pari vuotta myöhemmin olen tyytyväinen kuparikierukan käyttäjä. Onhan siinäkin huonot puolensa, mutta ei mitään pillereihin verrattuna. Voin paremmin ja olen jotenkin hyväksynyt kehoni aivan eri tavalla; se tuntuu omalta.

  Uskon, että monille e-pilleri on oikein sopiva vaihtoehto ehkäisyyn. Erilaisista haittavaikutuksista ja muista ehkäisyvaihtoehdoista tulisi kuitenkin puhua selvemmin ja avoimemmin. Ei ole oikein, että pillerit määrätään muutaman rutiinikysymyksen jälkeen 14-vuotiaille, jotka sitten syövät niitä kyseenalaistamatta vuosia. Lääkäreiden pitäisi olla kriittisempiä ja kuunnella potilaitaan, eikä tuputtaa syömään yhä useampaa ja useampaa levyä putkeen. Tuloksena voi olla omasta hormonitoiminastaan täysin tietämätön nainen, jonka koko hedelmällinen elämä on ollut käytännössä keinotekoisten hormonien ohjaamaa. Uskon, että media voi auttaa tässä. Siksi olen iloinen, että myös tätä puolta on nyt nostettu esiin.

 • laurrraa

  Ihan nopea kommentti töiden lomasta;

  Oma ihoni alkaa VIHDOIN rauhoittua pillereiden lopettamisen jälkeen, josta on kaiketi n. reilu vuosi. Toivon että sinä pääset vähemmällä. Tosin omaan ihon huonontumiseeni varmasti vaikuttivat myös kova stressi opinnäytetyöstä ja mekaaninen rasitus >> raskas meikki + säännöllinen hikoilu meikit naamassa, jota ihotautilääkärikin kommentoi että kosmetiikka usein on osasyy aikuisiän aknen laukaisijana myös. Omalla osallani se varmasti vaikutti asiaan.

  Vaikka tämä ihon kanssa kamppailu on ollut tosi tosi inhottavaa toisinaan, on elämässäni ollut niin paljon muuta meneillään että se on ollut aika sivuseikka lopulta, vaikka olen kyllä surrut asiaa. Lisäksi ajattelen kyllä että, jos akne on suurin ongelmani, ovat asiani todella hyvin, vaikka kyllähän se itsetuntoon vaikuttaa, valitettavasti.

  Mitä muuta tulee pillereiden lopettamiseen olen voinut henkisesti paremmin kuin pitkiin aikoihin. En tiedä johtuuko pelkästään pitkäaikaisen pillereiden lopettamisen johdosta vai yleisestä henkisestä kasvusta, heh. Mutta tuntuu että pääni on ollut hattrassa tai olen kulkenut ihan kuin sumussa ja nyt ensinnäkin tunnen asiat paremmin, tai en oikein osaa selittää… Pillerit eivät minulle aiheuttaneet mielialanmuutoksia niinkään vaan sellaista puutuneisuutta. Tuntuu että nyt olen enemmän oma itseni, voi toki olla täysin pillereistä riippumatontakin, mutta en kyllä pillereitä enää ehkä söisi. Oma ihoni reaktio kertoo mielestäni jo varsin hyvin kuinka vahvoja hormoneja olen kehooni pumpannut vuosikausia. Ja huvittavaa on se, ettei ihoni koskaan, koskaan ollut näin huonossa kunnossa ennen pillereiden aloittamista, kuin lopettamisen jälkeisreaktiona. Kertoo jotain siitä kuinka kovia hormoneja olen syönyt kun niiden lopettaminen vetää kropan noin kovaan reaktioon.

  Toivottavasti sinulle ei tule näin kovia reaktioita ja olisi kiinnostavaa kuulla miten asia etenee. Aurinkoa ja iloa syksyysi ja kiitos aina ajatuksia herättävästä ja inspiroivasta blogista!

 • Hosuli

  Huh, mikä määrä kommentteja! Eikä ihme: pillereiden lopettaminen (ja aloittaminen!) aiheuttaa monelle aika suuria oireita. Mulle hormonaalisen ehkäisyn lopettamiseen oli selkeä syy. Useimmat ehkäisypillerimerkit ja ehkäisyrengas johtivat nimittäin aina samaan lopputulokseen eli kerran kuussa toistuvaan migreeniin. Migreenikohtaukset vähenivätkin sitten lopettamisen jälkeen varmaan 90 prosentilla. :) Kannatti!

  Ihon suhteen ei mennyt yhtä kivasti, mutta täytyy myös todeta, etteivät pilleritkään välttämättä vaikuttaneet ihooni pelkästään positiivisesti. Mieluummin harjoittelen elämään oikuttelevan ihon kanssa kuin vedän ylimääräisiä hormoneita ja makaan sängynpohjalla hirveissä tuskissa. Vaikka se itsetuntovaikutus onkin iso.

 • Vierailija

  Haluaisin tuoda esille myös e-pillereiden hyötyjä. Kokeilin e-pilleireitä parin vuoden ajan 19-vuotiaana.
  Koin kuitenkin, etten halua tunkea itseeni lääkkeitä ja hormooneja, joiden vaikutuksia ei voi varmuudella tietää.
  Olen nyt 30-vuotias ja koen olevani valmis äidiksi. Lasta ei kuitenkaan ole kuulunut vuosien yrityksestä huolimatta, syyksi on paljastunut laajasti levinnyt endometrioosi. Hoidoksi endometrioosin tarjotaan e-pillereitä, mikä taas ei minun tapauksessa tule kyseeseen.
  Kadun usein, etten ole syönyt e-pillereitä koko aikuisikääni. Tällöin munasarjani ja kohtuni olisi mahdollisesti säilyneet terveenä siihen asti, kunnes olisin ollut kypsä vanhemmuuteen.

 • Kelju Koo

  Itse aloitin e-pillereiden syömisen 16-vuotiaana, pari vuotta myöhemmin vaihdoin ehkäisyrenkaaseen, jonka käytön lopetin viime lokakuussa, 22-vuotiaana. Vaikutuksen mielialaan paljastuivat heti: itkuherkkä kiukkupussi muuttui tasaisemmaksi. En nykyään itke kuin ”oikeista” syistä, ja masennuskohtaukset, jotka veivät sängynpohjalle nyyhkyttämään, ovat loppuneet. Pari kuukautta olin onnellinen siitä, ettei hormoniehkäisyn käytön lopettamisella näyttänyt olevan vaikutusta ihooni.
  Mutta mutta, kuinkas sitten kävikään.
  Tammikuun lopussa koko naama vain räjähti. Olen aina omannut rasvoittuvan ihon, johon syntyy paljon mustapäitä tunnollisesta hoidosta huolimatta. Nyt kuitenkin tuntui, että jokaikinen huokonen naamassani ryhtyi kapinaan. Aamuisin itketti katsoa peiliin, kun iho oli täynnä kipeitä, rumia märkäpäitä. Tiesin kuitenkin tämän olevan väliaikaista, enkä lähtenyt hakemaan mitään lääkekuureja. Nyt vihdoin, puolen vuoden tuskan jälkeen, ihoni on jo lähes normaali.
  Kaiken tämän tuskan jälkeen olen kuitenkin tyytyväinen päätökseeni. Vaikka olisikin olemassa hormonaalinen ehkäisy, joka ei vaikuttaisi mielialaani, en kuitenkaan jaksa kuluttaa aikaa, rahaa ja mielenterveyttäni sitä etsiessäni. Ajatukset tuntuvat kirkkaammilta, seksihalut ovat normaalit, eikä kuivuudesta enää ole haittaa.
  Hahah, en oikein tiedä, miten tämän tiivistäisi. Muut saavat käyttää mitä haluavat, ja monille se on se oikea tapa. Itse olen onnellinen näin, ja sehän on tärkeintä!

 • Kelju Koo

  Toi on niin totta! Ei ole pahimpina teinivuosinakaan ollut iho yhtä hirveä kuin hormonien lopettamisen jälkeen. Itsekin kohta vuosi sitten lopetin, ja nyt alkaa olla taas olla naama siinä kunnossa, että kehtaa ilman meikkiä kylillä kulkea.

 • Hosuli

  Pieni lisäys: kondomien käyttäminen ei kaikkien mielestä ole hankalaa pitkässäkään parisuhteessa. Minulla oli alkuun todella negatiivinen asenne niitä kohtaan, mutta käytäntö on osoittanut ne ihan käteväksi ja toimivaksi ehkäisyvälineeksi. Eniten merkitystä on ollut omalla suhtautumisella: pitääkö kondomeja ärsyttävänä hidasteena vai yksinkertaisesti osana seksiä. (Tietty ymmärrän, että joillakin ne vaikuttavat tuntemuksiin enemmän kuin toisilla.)

 • annnamaria-

  Moi! Mulla on just tällä hetkellä sellanen tilanne, et kesäkuussa lopetin e-pillerit neljän vuoden jälkeen ja nyt on naama täynnä epämäärästä näppylä/finnirykelmää. Alotin pillerit alunperin kuukautiskipuihin, mutta ne kyllä selkeesti myös paransi mun ihon kuntoa. Mulla ei oo koskaan ollu mitään ”aknea”, eikä tätäkään kai akneks voi sanoo, mut kyllä ärsyttää kun on monta vuotta ollu kirkas ja kuulas iho joka on lähinnä vaatinu talvella kuivuuden takia lisäkosteutusta. En oo tarvinnu aiemmin ees meikkivoidetta ja nyt en vois kuvitellakaan lähteväni kotoa ilman :-( Inhottaa koko naama, aaargh!!!! Joka ilta meen peukut pystyssä sänkyyn toivoen et seuraavana päivänä kaikki näppylät ois kadonnu…. Huoh. Toivottavasti sulle ei käy samoin!

 • Loki

  Suosittelen lukemaan Anu Silfverbergin Äitikortti -kirjoituksia lisääntymisestä. Siinä sanotaan mm. miten tyttöihmisille toitotetaan jo peruskoulussa miten voimme tulla raskaaksi koska vain ja tähän vaivaan on lääke: pillerit! Todellisuus on kuitenkin se, että tulemme raskaaksi vain tiettyinä aikoina ja henkilökohtaisesti minut yllätti se, miten ”harvoin” olemme todellisuudessa hedelmällisessä tilassa. En muista koskaan kouluaikanani kuulleeni, että raskaaksi voi tulla vain muutamina päivinä kuukaudesta. Kampanjat taisivat minun nuoruudessa liputtaa sen ” ekasta kerrastakin voi tulla paksuksi” jutun puolesta. Kansanterveydellisesti on varmasti fiksumpaa kertoa laumalle teinityttöjä, että käyttäkää ehkäisyä aina, mutta koska on kansanterveydellisesti fiksumpaa kertoa totuus? Kirjassa ihmetelläänkin sitä miten aikuisilla naisille tulee yllätyksenä, että raskaaksi ei voikaan tulla koska vain ja ajatellaan, että ollaan jotenkin epäonnistuttu tai että on ”ongelmia” raskaaksi tulemisessa, jos pitää mennä siihen, että tarkkaillaan ovulaatiota. Ööh…

  Käytin pillereitä pari kuukautta, mutta heitin pois, koska limakalvot kuivuivat liian paljon ja huomasin, että normaali seksuaalisuus muuttui zombimaiseksi hälläväliä naiseudeksi. Vanhemmiten olen oppinut tuntemaan hormonitoimintani varsin hyvin ja aavistan kuukautiset (ja sopivan hetken saattaa alulle uutta elämää) mielialasta, tunteista ja omasta muuttuneesta tuoksustani (todella outoa, I know). Mutta se tuoksu on takuu siitä, että saan jaskus vielä poikaystävän. Se on ihan hyvä tuoksu.

 • Vierailija

  Siis IHANA kommenttiboksi. Ihan mahtavaa yhdestä paikasta lukea näin paljon eri kokemuksia! Oon epätoivoisena just tästä aiheesta googletellut ja lukenut sieltä sun täältä tosi epämääräisiä kokemuksia, mahtava lukea tästä fiksusti kirjoitettuja kertomuksia.

  Aloitin pillerit ehkä 18-vuotiaana, ehdin syödä niitä kolmisen vuotta. Välillä pidin kuukauden tai pari taukoa, kerran vaihdoin merkkiä, kun edellisistä tuli ihmeellistä ohivuotoa. Mulla ei ole koskaan ollut kuukautisten kanssa mitään ongelmaa, ne tulee aina päivälleen ajallaan ja ovat kivuttomat. Aloitinkin pillerit ihan vaan siksi että ne oli helpoin ehkäisykeino parisuhteessa. Lopetin pillerit vuodenvaihteessa, kun isälleni tuli veritulppa ja todettiin sydämessä laajentuma, joka oli myös vaarillani. Ei ne pillerit suuresti sitä mun riskiä nosta, mutta on stressittömämpi olo ilman.

  Aluksi lopettamisesta ei tullut mitään oireita, pari kuukautta meni oikein mukavasti. Kolmen tai neljän kuukauden jälkeen iho räjähti aivan käsiin. Ihoni on aina ollut ihan superkuiva ja aika herkkä, oon tottunut läträilemään päivittäin öljyjä ja voiteita, mutta muuten se on ollut ihan kiva ja finnitön. Nyt kaikki on keikahtanut ihan päälaelleen. Naama puskee rasvaa ihan tolkuttomasti, finnejä tulee kaikkialle, etenkin suun ympäristössä on just sellaisia ihonalaisia kipeitä. Olen alkanut käyttää jopa puuteria, jota en oo siis ikinä voinut käyttää koska iho on ollut niin kuiva! Nyt on pakko, jos haluaa meikin pysyvän edes iltapäivään saakka. Iltapäivällä kuitenkin viimeistään naama on aivan märkä rasvasta. Ja sitä meikkiähän on pakko käyttää, en kehtaa lähteä minnekään ilman. Nolottaa jopa olla kotona punaisine paiseineni, vaikka kyllä tiedän että poikaystävä silti rakastaa. Käy silti itsetunnolle olla ruma.
  En oikein tiedä mitä tämän kanssa tekisi, en haluaisi ottaa mitään antibioottikuureja. Suunnitelmissani on kokeilla ensin vaihtaa luonnonkosmetiikkaan (aiemmin mineraalimeikit ei ois tulleet kuuloonkaan mun autiomaaiholle!) ja testailla ehkä myös Dr. Hauschkan ihokuuri, olen lukenut siitä olleen joillekin apua. Toivon vain, ettei ihon normalisoitumiseen menisi ihan sitä kahta vuotta, niin kuin moni on sanonut.

 • Car

  Hienoa, että tästä aiheesta kirjoitetaan! Itse lopetin e-pillerit alkuvuodesta, ja iho- ja hiusoireet löi kunnolla päälle n. 3-4 kk lopettamisen jälkeen. Suosittelen kaikille joille oireita tulee käyntiä ihotautilääkärillä, heiltä saa lääkkeet jotka tehoaa oikein (eivät esim. kuivata ihoa liikaa tms.). Ihmettelin ylipäänsä sitä, miten vähän tavalliset lääkärit neuvoivat asian suhteen – tämähän on aivan tavallista meillä pillerit lopettaneilla. Ihotautilääkäri oli ainoa, joka myönsi, että oireet johtuvat nimenomaan pillereiden lopettamisesta. Tavalliset lääkärit ehdottivat vaikka mitä muuta.
  Pahinta minulla oli kyllä voimakas hiustenlähtö, jota kesti parisen kuukautta. Syö naista, kun hiuksista lähtee hetkessä noin kolmannes.
  Itse olen tainnut jo päästä pahimman ohi, hiukset alkaa palautua ja ihokin suht ok. Pahin vaihe kesti n. 2-3 kk ja tuona aikana söin lyhyen antibioottikuurin. Positiivisena asiana mainittakoon, että itseltäni lähti kropasta nesteturvotusta pois, jonka epäilen aiheutuneen pillereistä!

 • eeee

  Moikka,
  Kiitos mahtavasta keskustelusta!
  Mulla on taas vähän toisenlaiset kokemukset e-pillereistä. Olen 30-vuotias, enkä ole oikeestaan koskaan syönyt vakkaristi pillereitä. Yksi syy on ollut se, että mulla on melkoisen pahat laskimo-ongelmat jaloissa, enkä niiden takia ole halunnut ottaa turhia riskejä. Toki elämäntilanne on vaikuttanut myös. Muutama vuosi sitten kävin kutenkin hakemassa kokeilumielessä Cerazette-pillerit ja täytyy sanoa, että järkytyin. Lähinnä siksi, että en tiennyt, että minusta kuoriutuisi ihan toinen ihminen kaikkien näiden vuosien jälkeen. Muita ”oireita” olivat haluttomuus, apatia ja jatkuva vuoto. Noh, nämä on tietty aina yksilöllisiä. Lopetin pillerit aika äkkiä ja palasin taas omaksi itsekseni. Iho mulla on aina ollut tosi rasvainen ja näppyiläinen, mutta olen tavallaan hyväksynyt sen, että mulla nyt vaan sattuu olemaan tällanen iho. Haluaisin siis kyllä käyttää jotain ehkäisyä, mutta en vaan hormonaalista…

 • Pullariina

  Lopetin e-pillereiden syönnin noin neljä vuotta sitten. Sitä ennen olin syönyt erityisesti aknestä kärsiville määrättävää Diane Novaa noin 6-7 vuotta. Lääkärini käski vaihtaa pillerimerkkiä, sillä kärsin auraalisesta migreenistä, mutta migreenikohtaukset eivät kyllä ole vähentyneet pillereiden poisjätön jälkeen. Toiset pillerit taas selvästi aiheuttivat turvotusta ja viimeistään valokuvista itseäni katseltua päätin, että nyt riitti.
  Iho oli aluksi aivan kamala. Rasvaa pukkasi ja tuntui, ettei oikein viitsisi ihmisten ilmoille. Niinpä päätin, että nytpä loppuu huoleton elämä ja vaihdoin ruokailutottumukseni ja käyttämäni kosmetiikan. Näitä ei tietenkään voi pitää minään kiveen kirjoitettuna, sillä voihan olla, että myös iän mukana ihon toiminta on rauhoittunut ja painokin pysyy nykyään helpommin kurissa. Veden kittaaminen, avokadojen ja marjojen syönti ja erityisesti ihon riittävä kosteutus ovat tuntuneet aika hyviltä jutuilta eikä nykyään iho kuki samalla tavalla edes kuukautisten aikaan.
  Iho varmasti reagoi ensin kehon hormonimuutoksiin, mutta kannattaa antaa sille aikaa. Tietenkään ei ole mukava kulkea pitkin kyliä naama kukkien, mutta kokeilemalla saat varmasti ihon kuntoon myös ilman pillereitä.

 • Nii

  Mulla oli taas niinpäin, että kaikki oli hyvin kunnes aloitin pillerit. N. puoli vuotta meni hyvin, mutta sitten musta tuli kiukutteleva, itkuherkkä, raivoava, alakuloinen ja haluton. Ennen täydelliseen ihooni ilmestyi näppyjä ja aloin kärsiä kuukautiskivuista. Kokeilin kahta pillerimerkkiä ja laastareita, ja sen jälkeen siirryttiin suosiolla kondomeihin. Lapsen jälkeen kokeilin minipillereitä ja nyt viimeisimpänä ehkäisyrengasta, mutta kun ei niin ei. Renkaan aloitettuani paino nousi yhtäkkiä miltei viisi kiloa ja silloin lopetin.

  Ei ne kondomit tosiaan pitkässä suhteessa kovin miellyttävä ehkäisykeino ole, mutta eipä tässä muutakaan voi.

 • Reka

  Ei jumalauta näitä city-pupujen ongelmia :D Voimia/forces.

 • Emmusa

  Lopetin pillerit helmikuun lopussa ja nyt kuukauden verran mun naamaan on tullut koko aika lisää näppyjä. Pahinta on et ne on ihan hirveen suuria molluskoita ja ne kestää pitkään. Ennen pillereitä mulla ei ollut mitään iho-ongelmia. Söin pillereitä n. 7 vuotta. Tää on niin ärsyttävää ja noloa :(

 • hormonivapaa

  ooo, ihana aihe! Itselläni ei ollut finnejä nuorempana kovin paljoa, mutta mustapäitä oli. Joskus todella paljon ja joskus ei ollenkaan. On outoa katsella eri vuosien kuvia yläasteajoilta, kun joskus iho on kamala ja joskus ollut hyvä. Siinä joskus 15-18-v vaiheilla ihoni oli kyllä aika hyvä, mutta aloitin pillerit kamalien kuukautisten takia 18-vuotiaana. Eka e-pillerit, jotka sitten lopetin, koska suvussamme on veritulppataipumusta aiheuttava geenivirhe, ja vaihoin ne minipillereihein (cerazette). Mikä oli kyllä elämäni pahin virhe, ja jos lukee keskustelupalstoja, on ne olleet aika monelle muullekin sitä. Kyseinen minipilleri on niin kova hormonipommi, että moni on saanut siitä isoja sivuoireita. Toki osalle sopii. Ihanaa mineissä oli se, että kuukautiset jäivät kokonaan pois. Silloin en ajatellut asiaa negatiivisesti, että ei ehkä ole kovin luonnollista tai terveellistä, että kohdun limakalvo ei uudiudu ollenkaan, vaan olin vain onnellinen kivuttomuudesta ja vuodottomuudesta.

  No tiivistetysti, ennen pillereitä olin todella seksuaalinen, niiden jälkeen TÄYSIN haluton. Ei edes kumppanin halaaminen kiinnostanut. Tuli masennusta ja ties mitä psyykkistä vaivaa. Ja pahimana, sain vulvadynian alatyypin vestibuliitin, jossa siis seksi sattuu todella paljon. Siltikään en missään vaiheessa syyttänyt oireistani pillereitä. Mietin, että olen vain tällainen kamala ihmiskohtalo. No eroni jälkeen (joka johtui täysin seksuaaliongelmista, eli pillereistä) lopetin pillerit. Ja kappas. Kivut olivat poissa, koko vestibuliitti oli poissa, masennus lievittyi, elämä näytti jo viikon päästä aivan eriltä. Moni on sanonut, että olo on kuin harmaa verho olisi otettu pois kasvojen edestä. Ja siltä se tuntuikin. Ja seuraavassa suhteessa olin taas normaali, seksuaalinen itseni. Oli ihana nauttia läheisyydestä toisen ihmisen kanssa.

  Mutta tietenkään en päässyt ihan niin helpolla, ja minulle iski akne poskiin. Ja mustapäitä naama täyteen ja hiukset rasvottuvat alle päivässä. Ja bonbuksena taas tajuttoman karmeat kuukautiset. (akneen olen saanut avun Differinistä, suosittelen kaikille!).

  Mutta silti, otan ennemmin tämän aknen ja satunnaiset huonot naamapäivät, kuin haluttomuuden ja kaikki muut mahdolliset hormonien sivuoireet. E-pillereistä en välttämättä edes saisi mitään sivuoireita, ja ne varmasti parantaisivat ihoni, mutta silti.

  Tuntuu ihanalta olla täysin luonnollinen. Kaikkine virheineen.

  Joillekin pillerit sopivat hyvin, ja silloin niitä kannattaakin syödä :) Mutta haluan kaikille niille sanoa, jotka kärsivät haluttomuudesta tai seksikivuista, että ihan ekana lopettakaa ne pillerit pariksi kuukaudeksi. Saattaa olla että tuhoon tuomittu suhde saa ihan uuden nosteen :) Itse en ikävä kyllä tajunnut tätä ajoissa.

 • Ruusunmarja5

  Lopetin e-pillereiden ja niiden jälkeen ehkäisyrenkaan käytön 5 vuoden käytön jälkeen pari vuotta sitten. Aluksi kaikki oli ihan samalla tavalla kuin hormonaalista ehkäisyä käyttäessäkin. Meni yli puoli vuotta, kun ohimoihin ilmestyi aknea ja otsaan pientä näppyä. Pahin akne meni ohi puolen vuoden kuluessa, mutta ohimoissa arpia voi erottaa edelleen. Kuukautiskivut ovat toisinaan aika kauheat verrattuna siihen ettei pillereiden aikaan kipuja ollut lainkaan. Muuten muutokset ovat olleet positiivisia. Mielialat ovat tasaisempia, koen olevani paljon kivempi arkiminä ja tyttöystävä, en kiukustu yhtä helposti eikä itkukaan tule ihan kaikesta. Voin sanoa, että elämä tuntuu peräti helpommalta ilman suurempia mietintöjä ja draamaa (mikä voi toki johtua vähän aikuistumisestakin…). Jopa paino pysyy paremmin hallinnassa, olo. Itse en halunnut käyttää ylimääräisiä hormoneja koska pelkäsin niiden nimenomaan muuttavan minun luonnetta eikä ne oikein sopineet muutenkaan minun pyrkimyksiini elää terveellistä elämää. Vähän luulen, että kymmenen vuoden pillereiden syöminen voi vaikuttaa myös lasten saamiseen, elimistöllä kun kestää tosiaan sen puolisen vuotta (ainakin!) puhdistautua tuollaisesta kuurista.

 • Milllllllllllla

  Itse lopetin e-pillerit sillä halusin kokeilla olisiko niillä näppinsä pelissä itkuisuuteni kanssa. Ja kyllähän niillä taisi olla. Aiemmin jouduin perumaan kaverien luona vierailuja sun muita itkukohtausten takia mutta enää niitä ei ole ilmennyt. Pääsiäisen tienoilla lopetin ja kasvot tulivat aivan täyteen finnejä, mutta nyt onneksi alkaa ehkä pahin olla takana päin. Olo on kuitenkin muuten tasapainoisempi enkä mielellään haluaisi enää hormonivalmisteisiin palata vaikka uskon niiden olevan suht turvallisia useimmille.

 • anskupp

  Apua kun tänne on sadellut kommentteja! Tässä kuitenkin oma pilleritarinani :)

  Olen 26v nainen ja söin pillereitä nelisen vuotta kunnes tulin siihen tulokseen, etten enää tosiaan tuota ylimääräistä hormonia kroppaani halua kiitos :) lopetin pillerit noin pari vuotta sitten ja tadaa, ihoni räjähti! Sekä selkään että kasvoihin puski pientä näppyä mitä ei oikein voinut puristaa, erityisesti leukapieliin, ja sitten sellaista kunnon aknea poskiin, leukaan ja yläselkään. Meni kutakuinkin puolitoista vuotta, että selkä rauhoittui ja kasvoissa on edelleen säännöllisesti finnejä, mutta kokonaisuudessaan tilanne on rauhoittunut hyvinkin paljon. Ystäväni muistuttikin, että e-pillerit lamauttavat oman hormonitoiminnan ja sitten kun se oma käynnisteleekin itteään uudelleen, on tiedossa ”murrosikä vol.2” ja sitä se omalla kohdallani todellakin oli. :(

  Muita negatiivisa oireita ei sitten onnekseni ollutkaan, esim. tukka ei rasvoittunut ja kuukautiskierto palautui heti ennalleen ilman kipuja. Pillereideen lopettamisesta seurasi kuitenkin yksi niin valtavan suuri plussa, että hyväksyn oikuttelevan ihonikin mennen tullen: sain takaisin mystisesti pillereiden aikana kadonneet seksihalut! :D Olen aina saanut todella suuret kiksit rintojen koskettelusta seksin aikana, ja silloin kun söin pillereitä tämä katosi kokonaan. Nyt vihdoin 1,5v pillerittömän elämän jälkeen tuo ”yhteys” on palannut ja muutenkin tunnen paljon suurempaa halukkuutta kuin koskaan pillerien aikana. Ihan oikeesti ei mikään pikkujuttu, tätä en vaihtais mihinkään, eikä aviomieskään :)

  Omasta puolestani suosittelen lämpimästi pillerittömyyttä :) tietty jos ne eivät koskaan ole mitään oireita jollekin aiheuttaneet, mikäs siinä sitten, mutta jos kellään on samanlaisia kokemuksia kuin minulla niin go for it :)

 • Vierailija

  En oo vieläkään tajunnut tällaisten kommenttien pointteja. Näitä löytyy aina ihan sama mikä blogikirjoituksen aihe onkaan, mut erityisesti just näissä NAISTE HÖMPÖTYXISSÄ eli kauneuteen ja itsetuntoon liittyvissä kirjoituksissa. Aina joku tietää tulla kertomaan miten noloa tai turhaa se on, afrikan lapset jne., siis vielä KAUPUNKILAISET haloo. Kyllä ne itsetunto-ongelmat katoaa sillä kun tarpeeks usein kommentoi miten typeriä ihmiset onkaan.

  Hienoa Reka jos sulla ei ole mitään ongelmia, muilla on. Keskustelu yleensä auttaa jo ihan itsessään, parhaassa tapauksessa voi löytyä jopa toimivia vinkkejä ja fiilis parantua. Ehkä sun kannattais kans kokeilla, sullakin kun ilmeisesti kumminkin on jotain empaattisuuteen liittyvää vaivaa, kun täytyy tulla omaa ylemmyydentuntoa pönkittämään. Tsemppiä vaan sullekin ihan noin niinku yleiseen elämiseen, ei oo varmaan ihan helppoo tolla asenteella (ainakaan läheisille).

 • Alexaaa

  Aloitin syömään pillereitä 7-lkl. Söin niitä 7 vuotta, ja lopetin niiden syömisen ulkomaille muuttaessani. Itse kärsin atooppisesta ihosta. 2kk meni normaalisti ihon suhteen, ilman pillereitä, mutta kuukautiset todella vaikeat, minkä takia aloitinkin pillereitä syömään ylipäätään. 2kk jälkeen iho alkoi rasvoittumaan ja alkoi tulla finnejä mitä en ikinä ennen omistanut, ja koin myös muutenkin ihoni huonontuneen. Nyt kun kaverini tulee pian vierailulle luokseni, hän tuo minulle e-pillereitä. En pysty enään elämään näiden haittavaikutusten kanssa! Ja kun tulen takaisin suomeen, aion hankkia ehkäsykapselin, mikä laitetaan ihon alle. Siinä joillakin esim. Loppuu menkat kokonaan pariksi vuodeksi. Iholla sama vaikutus kun pillereitä syödessä. En malta odottaa kun saan pillerit ja ihoni takas kuosiin! Koska hoitanut olen ihoani aina hyvin! Ja syön terveellisesti/juon vain vettä.

 • Kirde

  Olen 31-vuotias ja aloitin pillereiden syömisen joskus 16-vuotiaana. Lääkäri suositteli minulle silloin Diane Novaa, koska elimistöni ei tuottanut tarpeeksi estrogeenia, jonka vuoksi kärsin hirsutismista (karvojen liikakasvu), kuukautiseni olivat TODELLA epäsäännölliset (pientä vuotoa tuli puolikin vuotta putkeen) ja iho-ongelmatkin vaivasivat. Vuosien aikana karvankasvu hieman väheni ja kuukautiseni muuttuivat säännölliseksi. Rasvaisesta ja epäpuhtaasta ihostani tuli ”normaali” ja näppylöitä ei tullut vuosiin. Hiustenkin rasvoittuvuus katosi. Muutama vuosi sitten yritimme mieheni kanssa lasta, ilman tulosta. Tänä aikana kuukatiskiertoni pysyi suht normaalina, mutta poskeni sivut tulivat täyteen (siltä se ainakin itsestä tuntui) finnejä ja se vaikutti mielialaani suuresti. Tämän 2,5 vuoden jälkeen jatkoin taas saman e-pillerimerkin syömistä ja iho-ongelmat katosivat, olin siitä todella onnellinen! Sitä ovatko pillerit vaikuttaneet mielialaani en osaa arvioida. Tai johtuuko kuivuus/haluttomuusongelmat ehkäisystäni. Toisinaan mietin itsekin, että pitäisikö kokeilla jotain muuta ehkäisykeinoa, mutta en halua en haluaisi olla finninen karvakasa ja pillereiden syöminen on vaan ollut niin helppoa.

 • Anne.kan

  Söin yhdistelmäehkäsypillereitä aika tasan 4 vuotta. Sitten lopetin tänä keväänä. Syynä pillereiden kova hinta, ehkäsyteho (jos unohtaa kierron keskivaiheessa kahdella tunnilla, koko kuun ehkäsyteho laskee parilla kymmenellä prosentilla) ja muutenkin koin pillerit sellaiseksi väliaikaiseksi ehkäisymuodoksi niiden täsmällisyyden vuoksi.

  Asennutin toukokuun alussa ehkäisykapselin. (kapseli asennetaan käsivarteen. Puudutuspiikki vähän kirpaisee, mutta sitten homma onkin ohi parissa sekunnissa eikä mitää tunnu). Ehkäisykapselissa on vaih yhtä hormonia, samaa kuin minipillereissä. Hormonin ja sen erittymisen muutos on selkeästi aiheuttanut kropassani muutoksia. Ensin sainheti perään normaalit kuukautiset, sen jälkeen kesäkuussa ei mitää, heinäkuuss 3vko pientä tiputtelua ja tähän mennessä ei muuta. Kapselin kanssa kierron tasaantumiseen voi mennä useampi kuukausi, mutta en ole itse kokenut suurempana ongelmana tätä. Ihoni räjähti käsiin. Koko elämäni olen kuullut siitä kuinka tasainen iho mulla on, eikä teini-iässäkään ollut mitään. Nyt sitten parikymppisenä iho on todella epäpuhdas. Haluan uskoa että kyllä tämä tästä rauhoittuu, ja joitakin merkkejä on jo ollut ilmassa. Olen kuitenkin iloinen siitä että siirryin pilleireistä toisenlaiseen ehkäisyyn, elämä on todella paljon huolettomampaa näin. Mutta kukin tavallaan.

 • Anne.kan

  Ihan haluan vain sen verran korjata, että ehkäisykapseli ei poista iho-ongelmia. Yhdistelmäehkäisypillerit sisältävät hormonia, joka auttaa myös ihoa pysymään hyvässä kunnossa (ehkäisee roasvoittumista ja näin ollen aknea)

  Ehkäsykapselissa käytetään kuitenkin vain yhtä hormonia (samaa kuin minipillereissä) ja näin ollen se ei takaa iholle mitään suojaa. Itselläni kapseli käytössä ja murrosikä vol.2 naamalla.

 • eviela

  Millä olet (ja tähän saa muutkin nyt vastata) korvannut sitten pillerit? Kun jos ideana ollut ei-hormoonalliseen ehkäisyyn siirtyminen. Itse olen useinkin halunnut kokeilla olla ilman pillereitä, mutta parisuhteessa olevana en tosiaankaan siirry kondomeihin ja minua epäilyttää pillereitä enemmän kuparikierukka. Siinähän ne vaihtoehdot taisivat ollakin?

 • No pakko kommentoida, kun osui niin oikeaan aikaan tämä postaus! Ja ”ihohistoriamme” kuulostaa jokseenkin samanlaiselta. :-)
  Söin e-pillereitä 6 vuotta ja juurikin 1,5 kuukautta sitten päätin jättää pillerit pois – ainakin hetkeksi. Ihmettelin tässä pari viikkoa sitten miksi hiukset rasvottuvat ja vähän jopa hilseilevät, ja kasvotkin kiiltelevät enemmän kuin aiemmin. Jep, pillerittömyydestä johtuvaa varmaankin. Pientä näppyä on myös ihossa, mutta nuoruuden lievä akne ei ole ainakaan toistaiseksi puskenut takaisin (tosin sain sen kuriin jo ennen e-pillereiden ottoa).
  Mutta ihan sama herkkis olen edelleen. Psyykkisessä puolessa en ole huomannut mitään muutosta.

  Mutta katsotaan parin kuukauden päästä uudestaan!

 • Vierailija

  Minulla oli kanssa paha akne ja sai diagnosin pco. Olen syönyt monta vuotta Diane Nova ja iho ongelmat katosivat heti, eikä on ollut minkäänlaisia iho ongelmia sen jälkeen. Muakin kiinnostaisi lopettaa mutta pelkään mitä tapahtuu, lapsettomuus (kun hormoonit ei pysy tasapainossa) iho ongelmat jne..

 • annap

  Oletkin jo saanut tosi paljon kommentteja! Kommentoinpa vielä minäkin. Käytin e-pillereitä reilun 5 vuotta, kunnes lopetin siksi ettei ehkäisyn tarve ollut säännöllinen ja siksi en aina muistanut syödä pillereitä. Turhaahan niitä on silloin tällöin syödä, joten päätin sitten lopettaa kokonaan.

  Taisin olla 25v. kun lopetin. Mä en huomannut pillereitä syödessä, että ne olisi jotenkin vaikuttanut persoonaani tms., mutta lopettamisen jälkeen huomasin, että jotenkin kaikki tuntui paljon ”aidommalta” kuin pillerien kanssa. Vähän vaikea kuvata, mutta ehkä tietyllä tapaa pillerit tekivät musta vähän apaattisemman ja tasaisemman ja ilman niitä oli jotenkin kirkkaampi ja selkeämpi olo. Pillerit kyllä vaikuttivat mulla selkeästi myös pms-oireisiin; aiemmin niitä oli hyvin vähän, mutta ilman pillereitä ne lisääntyivät huomattavasti, tosin ajan myötä tasoittuivat. Sama oikeastaan ihon kanssa. Eka vuosi pari oli aikamoista hakemista, ja iho rasvoittui ja finnejä tuli sinne tänne, mutta mistään aknesta ei voi puhua. Eli lähinnä vain iho oli rasvaisempi ja aika ajoin ilmestyi yksittäinen finni. Tämäkin tasoittui sitten ajan myötä, kun löysin sopivat hoitotuotteet ja varmaan kehokin jotenkin tasapainoittui/tottui pillerittömyyteen tms.

  En siis missään nimessä ole kaivannut pillereitä takaisin, ja olinkin jotenkin ajatellut, etten halua loppuelämääni (tai edes kahtakymmentävuotta) syödä pillereitä, joten pakkohan ne oli joskus lopettaa. Muutama vuosi pillereiden lopettamisen jälkeen siirryin käyttämään ehkäisyssä hormonikierukkaa, ja se on sopinut mulle ainakin tosi hyvin. Samaa hormoniahan siinä on, mutta e-pillereihin verrattuna se verenkiertoon pääsevä määrä on hyvin pieni.

 • Nii

  Mie en ainakaan ole muuta keksinyt kuin kortsut. Onhan ne ihan huonot joo mutta muutakaan ei tosiaan voi kun kuparikierukkaa en tahdo (mulla on jo valmiiksi kivuliaat kuukautiset). Asennekysymys ehkä ne kortsutkin on :)

 • eviela

  Meillä ainakin käy liian kalliiksi + niistä suurinosa ei edes käy minulle niin vieläkin kalliimpaa ja hankalampaa :D 

 • Vierailija

  Me ollaan siirrytty keskeytettyyn yhdyntään. Ei todellakaan mikään varma ehkäisykeino, jos tätä nyt ehkäisykeinoksi voi kutsua ollenkaan, mutta uskalletaan tälleen nyt mennä, kun raskaus ei olisi meille mikään katastrofi. Puolitoista vuotta tätä nyt menestyksekkäästi toteutettu (kop, kop, koputan puuta).

 • eviela

  Aivan. Meille tämäkään ei ole ratkaisu kahdestakaan syystä. 1) Emme halua sitä lasta ja siksi ehkäisy käytössä onkin 2) Tykkään hoitaa homman ihan loppuun saakka enkä stressailla ehtiikö toinen ulos ennen laukeamista.

 • Mise

  Femcap on hormoniton ehkäisymenetelmä, suosittelen! :)

 • honeychile

  Kannattaa muistaa et hormonikierukan vaikutus perustuu lähinnä sen paikallisvaikutukseen kohdun limakalvoon, ei niinkään hormonien imeytymiseen verenkiertoon. Eli nimestään huolimatta aika hormoniton vaihtoehto, ja sisältää vain keltarauhashormonia (monet yhdistelmäehkäisypillerien haitoista liittyvät nimenomaan estrogeeniosaan).

 • eviela

  Itsellä tulee taas kauheet oireilut noista pelkästä keltarauhashormonivalmisteista, pohdin tosiaan hetken tuota hormonikierukkaa vaihtoehtona pillereille, mutta huomasin olevan pelkkää keltarauhashormonia joten tyssäsi heti siihen. Taitaa siis olla niin, että pysyttäydyn tässä tutussa ja turvallisessa pillerissä vain :D Nykyisestä ei onneksi ole tullut sivuvaikutuksia (ainakaan sellaisia mitä huomaisia, esmes mieheni ei huomannut eroa käytöksessäni siitä ko en käyttänyt pillereitä ja aloin uudestaan käyttämään) toisin kuin siitä, mikä minulle vaihdettiin aikoinaan aknea ajatellen. Silloin oireet niin pahat, että jouduin syönnin lopettamaan kesken ensimmäisen liuskan, hyh.

  Ajatuksena pillerit tosiaan vaan on vähän mitä on, niin sillä miettinyt vaihtoehtoja, mutta kohdallani taida kauheasti olla. Mutta eipä tuo mitään :) Nykyinen toimii kuitenkin!

 • honeychile

  Joo siis jos nykyinen toimii niin sehän on hyvä! Tuntuu vaan et monet ei hahmota sitä hormonikierukan eroa e-pillereihin, mikä on sinällään sääli, koska se vois olla usein hyvä vaihtoehto. Sairaan helppo se on ainakin, ei kuukautisia tai muistettavia pillereitä!

 • RMaa

  Vitsi, jotenkin musta tää meidän maailmankuva on jotenkin vääristynyt, kun koitetaan kaikin tavoin korjata ulkoisia virheitä. Eikö voitaisi hyväksyä se iho, mikä meillä luonnostaan on?

  Ja joo, ymmärrän kyllä, että atoopikot ja akneelliset lukevat tätä silleen, että eipä tiedä mistä puhuu. No, minullapa on atopia, ja tiedän, että sitä en elimistöstäni saa ikinä pois, vaikkakin oireita voin lievittää. Olenkin hyväksynyt asian, en edes yritä peittää atopiaani meikillä pois. Toivoisin, että Jenni olisi tässä suunnannäyttäjä, näyttäisi nuorille lukijoilleen, että on ihan ok olla vähän näppylänaama. Luulisin, että näin aikuisiällä osaa käsitellä myös ne teiniaikojen aknetraumat vähän paremmin :)

 • Janni123

  Itse söin e-pillereitä nuorempana muutamaankin otteeseen lopettaen aina erilaisten oireiden vuoksi. Viimeisen kerran aloitin ne noin 2 vuotta sitten ja muutamia kuukausia siitä rupesi aurallinen migreeni vaivaamaan, en osannut epäillyt e-pillereitä vaan pistin stressin piikkiin kun elämän tilanne oli muuttunut paljon lähikuukausina. Noin vuoden pillereitä syötyäni kyllästyin ja kävin kaupungin ehkäisyneuvolassa missä hoitajat kauhistuivat alkaneesta migreenistä ja kielsivät heti e-pillerit minulta suuren infarkti riskin takia. Aivan käsittämätöntä että minulla ei ollut mitään tietoa että aurallisen migreenin kanssa ei missään nimessä saa syödä yhdistelmäehkäisypillereitä vaikka otan paljon kyseisistä asioista selvää. Verenpaineeni oli myös koholla e-pillereiden takia.

  Muutama kuukausi e-pillereiden lopettamisen jälkeen sain epileptisen kohtuksen ja minulla diagnosoitiin sen jälkeen epilepsia vaikka kunnon terveydellistä syytä kohtaukselleni ei löytynyt monista tutkimuksista huolimatta.
  En lääkärin kehotuksesta aloittanut epilepsialääkitystä eikä kohtauksia ole sen yhden kerran jälkeen onneksi tullutkaan.

  Itse olen sitä mieltä että tämä kaikki johtui e-pillereistä mistä tietenkin kaikki lääkärit ja hoitajat ovat erimieltä mutta eivät kuitenkaan pysty selittämään kohtaustani millään tavoin.

  Enpä voi suositella e-pillereitä kenellekkään :)

 • Vierailija

  Onhan se sääli. Sen verran lisäisin kumminkin, että (hormonaalinen) akne on ainakin mulla tosi kivulias. Ihonalaisia finnejä tulee ja ne oikeesti sattuu. Nehän nyt ei niin pahasti edes näy (ellei niitä keräänny iso määrä samaan kohtaan, kuten mulla leuka näyttää ihan epämuodostuneelta… hehee) mutta tosiaankin on kivuliaita. En mä tämmöstä oikeen kellekään toivois, varsinkaan jos tän voi välttää omilla ehkäisyvalinnoillaan.

 • eviela

  Nimenomaan! Olen kokeillut kapselia, missä kanssa se keltarauhashormoni vaikuttava aineena, mutta oli kyllä tuskaa ne kuukaudet ko sitä pidin ennen poistoa. Onneksi sain itse sen silloin ilmaiseksi. Ottaisin tosiaan kierukan, jos toimisi minulla. Mutta joo, e-pillerit saa pysyä :) Vaikka käyttäisin mielelläni muuta ehkäisyä, niin en kauheasti valita koska kuitenkin toimii. Se on se tärkein :) Kiinnostaa vaan hirveästi itseäkin nuo kokemukset, miten muuttunut pillerit lopetettuaan niin olisin halunnut kokeilla, mutten esmes kumirumbaan halua enää lähteä. Kallista ja sieltäkin saa kaivella niitä edes melkein sopivia aika taidokkaasti. Sitten olisi ongelma, jos kroppani päättäisi ettei mitkään e-pilleritkään sopisi :D

 • Saaaaara

  Vau, mahtava tämä kommenttiboksin puoli! Nyt luettuani kaikki kommentit voisin heittää sekaan oman stoorini. :)

  Aloitin (ah niin huonomaineiset) Yasmin-pillerit 24-vuotiaana, eli kaksi vuotta sitten. Pillerit tulivat ensisijaisesti ehkäisymuodoksi, ja pohdin valintaani pitkään; keskustelin mm. poikaystävän, gynekologin ja lääkäriäitini kanssa vaihtoehdoista. Minulle pillerit sopivat mainiosti mm. siksi, että ne toimivat hoitona minulla epäiltyyn endometrioosiin. On huojentavaa tietää, että lastensaanti saattaa näin helpottua, varsinkin, kun sellainen on omassa tilanteessani aika pian ajankohtaista. Tiesin jo pillerit aloittaessani, etten tulisi käyttämään niitä montaa vuotta, jos kaikki menisi hyvin ja alkaisimme suunnitelmien mukaisesti yrittää lasta muutaman vuoden sisään.

  Ihoni on aina ollut erittäin herkkä ja hyyyyvin näppyläinen. Aknesta en ole onneksi koskaan kärsinyt. Ensimmäisen muutaman kuukauden pillereitä popsittuani ihoni ärtyi ja puski epäpuhtauksia ja kipeitä finnejä, mutta sitten kaikki katosi kuin taikaiskusta. Ja nyt – mulla ei KOSKAAN ollut näin hyvä iho! Mielialamuutoksia en koskaan huomannut, kuukautiskivut, joiden takia saatoin pyörtyä, katosivat. Olen aina ollut hyvin seksuaalinen ihminen, ja onneksi tämäkin seikka on pysynyt ennallaan. :) Tosin näitä kommentteja lukiessa vasta olen tajunnut, että viimeaikainen limakalvojen kuivuminen saattaisi olla pillereiden syytä. Hmm… Menee keskusteluun gynen kanssa.

  Kaiken kaikkiaan olen pillereihin tässä vaiheessa tyytyväinen. Tiedostan, etteivät ne kaikille sovellu, mutta myönnetään, että minuakin hieman ärsyttää median kohkaus asiasta. Nyt tuntuu olevan meneillään niin luomubuumi kaikessa, mutta itse luotan melko vahvasti lääketieteeseemme. On kuitenkin hyvä, että näistä vaikutuksista puhutaan nykyään enemmän, ja tämän kommenttiboksin kaltaisia keskusteluja on mukava lukea niiden kohu-aargh-kuolet-jos-syöt-pillereitä -lööppien jälkeen. :)

  Mielenkiintoista kuulla, miten asiat muuttuvat / eivät muutu pillereiden lopettamisen jälkeen!

 • katkera

  Söin ehkä pari vuotta e-pillereitä mutta se homma piti lopettaa aurallisen migreenin vuoksi. Aikuisiän akne alkoi samoihin aikoihin kun lopetin pillerit. Teininä mulle ei koskaan tullut kaulaan ja poskiin finnejä, ja nyt nämä alueet on aivan täynnä kaikkia mahdollisia, tosi kipeitä näppyjä. Ennen en hirveästi välittänyt miltä näytin esim. lenkille mennessä, nyt en voi mennä edes lähikauppaan ilman meikkiä. Tai siis voisin, mutta en enää kestä sitä tuijottelua – jengi tuijottaa mun rumaa naamaa ”vaivihkaan”, varmaan luullen etten huomaisi.

  Aivan niin kuin minä olen aknearvista ajatellut, että voi ei onpa ruman näköistä, ihmisparka, nyt muut ajattelevat minusta samaa. Oon aina pitäny nimenomaan aknearpia pahiten rumentavana asiana, suorastaan pelännyt että niitä joskus saisin, ja nyt mulla on niitä. Mun kasvot on pilalla. En enää tykkää olla valokuvattavana saati käydä kaveriporukalla uimassa tai saunassa. Jos olen käynyt, ihmiset ovat alkaneet neuvoa että hei sun kannattais tehdä jotain sun naamalle. No aijaa!? Ikäänkuin en tekisi kaikkeani.

  Kaikki ylimääräinen raha on mennyt kalliiseen kosmetiikkaan ja ihonhoitotuotteisiin. Meikkaaminen ei ole enää kivaa. Ennen se oli ihanaa koristautumista, nyt meikkaan vain näyttääkseni jokseenkin normaalilta ja estääkseni tuijotuksen kohteena olemisen. En halunnut aloittaa rankkaa roaccutan -kuuria koska pelkäsin niitä lukuisia sivuvaikutuksia (mm. hiustenlähtö ja itsetuhoisuus), mutta koska miedommat lääkekuurit ei toimineet ja olen niin epätoivoinen, syön sitä nyt toista kuukautta. Vielä mitään muuta ei ole tapahtunut kuin että huulet on rutikuivat ja naama paloauton punainen – niin, ja täynnä finnejä ja arpia. Kaiken kaikkiaan en ikinä missään aikaisemmassa elämänvaiheessani ole näyttänyt näin helvetin rumalta. Arvatkaa muuten onko kivaa keskustella jonkun kanssa ja nähdä, miten tämä ei vaan kykene katsomaan sua silmiin koska sun kulmakarvojen välissä on niin paljon finnejä? Vaikka ne on peitetty meikillä?

  Ja miten noloa on kärsiä ihosairaudesta jolla on teinin leima, ja sen, ettei muka pitäisi huolta itsestään ja ihostaan. Totta puhuakseni en usko että kuuri tulee auttamaan, ja vaikka auttaisikin niin lopputuloksena on kuitenkin läpeensä arpeutuneet rumat posket. Mä oon pilalla. Otan kerran viikossa prosessikuvan vaikken voi edes katsoa niitä sillä alkaisin vain itkemään. Mun akne ei ole tietenkään maailman pahin sillä aina löytyy joku jolla on pahemmat oireet, mutta se on riittävä tuhoamaan mun ulkonäön ja itsetunnon.

  Tämän säälittävän avautumisen tarkoitus oli ihan vaan päästä avautumaan, sekä myös pelotella sinut varaamaan ajan ihotautilääkärille välittömästi mikäli finnejä tulee, varsinkin jos niitä tulee paikkoihin mihin et ennen ole epäpuhtauksia saanut. Kunnon akneen ei mitkään luonnonkosmetiikat saati apteekkikosmetiikat auta, trust me, ole siis tosi kärppänä ihosi kunnon suhteen! Pakko loppuun sanoa että hieman kirpasee lukea miten sileähipiäinen henkilö valittaa että iho on huonossa kunnossa, mutta se on tietenkin vain kateutta. Ja on se myös todellakin niin että jokaiselle se ihon huono kunto on erilainen. Ja samaistun ihan kympillä siihen, miten jo pienikin iho-ongelma voi ahdistaa. Toivottavasti sulle ei käy niin kuin mulle!

 • Jessii

  Olen syönyt noin 14 vuotta pillereitä ja kokeillut myös taukoja. Taukojen aikana ihoni rasvoittui niin paljon, että koko ajan kasvot kiilsivät ja iski kauhea akne. Selkään tuli myös niin paljon kipeitä paiseita, että niihin sattui kun makasi selälteen ja jäi arpia. Hiukset rasvottuivat päivän aikana, että illalla olivat ihan voitaikinaa. Hiuksia myös lähti tosi paljon. Lopulta aina palasin pillerien popsimiseen ja parin kuukauden päästä kaikki kunnossa. No arvet jäi ja nyt kasvaa tukku uusia hiuksia.

 • Annisb

  Söin pillereitä pari vuotta, lopetin viime vuonna heinäkuussa. Kuukauden jälkeen alkoi iho ja hiukset rasvoittua aivan järkyttävällä tavalla. Sitten kasvoihin alkoi tulla pieniä näppyjä, jonka jälkeen talvella alkoi tulla kipeämpiä iso hormoninäppyjä. Niitä pääasiassa leukaan ja poskien alapuolelle. Itsetuntoon vaikutti aika lailla kun ennen niin hyvä iho rupesi yhtäkkiä kukkimaan. Vieläkin kärsin finneistä, pääasiassa poskissa niitä ilmenee mutta parempaan suuntaan toivottavasti menossa… Mitä tulee muihin vaikutuksiin, niin pillereiden lopetuksen jälkeen tuntuntui että voin nauraa pitkästä aikaa oikein makeasti. Myös halut palasivat ja limakalvojen kuivuus jäi. Eli ei en enää ikinä mistään hinnasta aloita hormonaalista ehkäisyä. Aloitin sen pahoihin kuukautiskipuihin jotka melkein veivät tajun, mutta nekin ovat tuntuneet jäävän pois.

 • Nii

  Jep, kallista ja hankalaakin on :D Mutta kun mikään hormonaalinen ei kertakaikkiaan vaan käy niin ei sitä auta kuin sopeutua.

 • Jenniii

  Selatkaapa keskustelua vähän tuonne taaemmas. Siellä on puhuttu sellaisesta laitteesta kuin Lady Comp, joka on ilmeisesti jonkinlainen tietokone (?). Laitteella voi jotenkin mitata kehon hedelmällisyyden tasoa ja käsittääkseni melko varmasti todeta ne päivät, jolloin on riski tulla raskaaksi – niitähän ei kierron aikana todellisuudessa ole kuin muutama. Yksi tuttuni on käyttänyt tätä ja ollut tosi tyytyväinen. Voi olla, että näitä on muitakin, mutta tästä ainakin tuolla aiemmmassa kommenttipätkässä puhuttiin ja myös kaverini käyttää juuri tätä kyseistä merkkiä: http://www.lady-comp.fi/

  Ihan halpa tuo laite ei ole, mutta jos miettii, miten paljon rahaa saa kulumaan e-pillereihin tai kondomeihin pitkällä tähtäimellä, ei kertasijoitus ehkä tunnukaan niin pahalta. Toki laitetta voi hyödyntää ehkäisyn lisäksi tarvittaessa myös ovulaatiopäivien selvittämiseen, jos nimenomaan haluaa tulla raskaaksi. Sinkkuna kondomeja tietysti pitää käyttää joka tapauksessa, mutta vakiintuneessa parisuhteessa tuollainen voisi olla aika kätevä, jos todella toimii niin hyvin kuin olen kuullut.

 • Jenniii

  Todella kurjaa lukea tällaisia tarinoita. Nyt kun tällaisia aika hurjiakin akne-tarinoita e-pillereiden lopettamiseen liittyen on tänne tullut, pistää todella miettimään, mitä ne ylimääräiset hormonit kehollemme tekevät. Kiitos, että jaoit tarinasi ja tunnen vilpitöntä myötätuntoa sinua kohtaan. Kuvaat minusta kommentissasi todella osuvasti niitä tuntemuksia, jotka varmasti useimmilla aknea sairastavilla ovat läsnä. Kuten tekstissä totesinkin, niin todellisia iho-ongelmia ja niiden vaikutusta itsetuntoon ja mielialaan ei voi käsittää, ellei niitä ole joutunut itse kokemaan. Monenlaisia iho-ongelmia elämässäni läpikäyneenä akne on omasta mielestäni niistä ulkonäön ja itsetunnon puolesta kaikkein vaikein sietää, joskin suunympärysihottuma otti omalta osaltani myös aika koville. Vaikka ei ole syytä vertailla vaivoja, akne ei todellakaan ole sellainen sairaus, josta murehtiminen olisi jotenkin pinnallista tai turhamaista.

  Haluan vielä tarkentaa, että jos viittasit tuolla loppupätkän sileäihoisella minuun, niin en siis koe ihoni olevan tällä hetkellä mitenkään huonossa kunnossa enkä mielestäni niin postauksessa sanonutkaan. Olen aiemmin kärsinyt mainitsemistani iho-ongelmista (lievä akne, atooppinen ihottuma ja perioraalidermatiitti), mutta tällä hetkellä iho voi hyvin. Nyt pillerit lopetettuani olen kuitenkin alkanut huomata muutoksia ihossa. Tällä hetkellä iho vain rasvoittuu tavalla, jollaista en ole kokenut 10 vuoteen, mutta toistaiseksi näppyjä ei ole ilmestynyt. Kuulemieni tarinoiden ja tänne jaettujen kertomusten valossa kuitenkin pelkään, että tilanne saattaa mennä ajan kanssa vielä pahaksikin. Toivon, että näin ei käy, mutta se jää nähtäväksi.

  Tsemppiä ja voimia sinulle iho-ongelmien kanssa taistelemiseen ja toivon, että löydät vielä keinon taistella sitä vastaan – tai aika tekee tehtävänsä ja iho jossain vaiheessa rauhoittuu itsestään. <3

 • Jenniii

  Minusta siinä ei ole mitään luonnotonta tai väärää, että näkyvästä ihosairaudesta haluaa päästä eroon tai sen haluaisi jollain tavalla peittää. Ihannemaailmassa tällaisilla ”pinnallisilla” asioilla ei tietenkään olisi merkitystä, mutta emme elä ihannemaailmassa.

  On tosi hienoa, jos sinä olet löytänyt itsestäsi sellaisen vahvuuden, että pystyt olemaan täysin sinut ihottumaisen ihosi kanssa, mutta ymmärrän täysin niitä ihmisiä, jotka eivät samaan pysty. Se ON ihan ok olla välillä vähän näppylänaama, mutta todellisesta aikuisiän aknesta puhuttaessa kyse ei yleensä taida olla ihan parista pikku-näpystä. Akne on vaikea, kivulias ja arpia jättävä ihosairaus, joka pahimmillaan hallitsee ihmisen ulkonäköä. Teini-iässä on tavallisempaa kärsiä tällaisista vaivoista (joskin todellinen akne on silloinkin useimmille varmasti melko rankka juttu) ja monilla ne varmasti iän myötä menevät aikanaan ohikin, kun hormonit iän myötä tasaantuvat. On kuitenkin aivan eri asia saada riesakseen tuollainen vaiva kolme-nelikymppisenä. Ja kyllä, elämässä ja maailmassa on paljon pahempiakin asioita kuin akne, mutta minusta tuota sairautta tai sen vaikutuksia mieleen ja itsetuntoon ei ole syytä vähätellä.

  Olet tosi inspiroiva esimerkki siitä, miten omalla asenteellaan voi vaikuttaa omaan hyvinvointiin, mutta minusta on kyllä aivan inhimillistä tuntea mielipahaa siitä, jos oma ulkonäkö muuttuu ihosairauden myötä radikaalisti.

 • eviela

  Itsekin olen kuullut tuosta, mutta pelkäisin raskaaksi tuloa tuon kanssa aivan mielettömästi. En pysty luottamaan siihen, että jos harrastan paria päivää lukuunottamatta seksiä ilman ehkäisyä niin en tulisi muka lopulta raskaaksi. Koska ne siittiöthän hengailee kuitenkin hetken siellä. Siksi en ole laittanut ajatustakaan tälle. Tämä voi toki toimia, en sitä väitä, mutta itse en vain pystyisi luottamaan moiseen.

 • Vierailija

  Voihan, kuulostaa niin tutulta! Lopetin e-pillerit keväällä ihan kokeilun vuoksi kun parisuhdetilanne oli siihen otollinen. Itselläni ei ole pillereistä ollut koskaan mitään kummempia haittavaikutuksia, haluttomuus on toki saattanut johtua osittain niistä. Lopettamisen taustalla oli enemmänkin tuo sama ajatus kuin monella muulla eli että kuuden vuoden jatkuvan käytön jälkeen voisi kokeilla minkälainen ihminen olen ilman niitä. Nyt puoli vuotta myöhemmin voin todetan, että aivan samanlainen :) Oikeastaan ainoa asia mikä on muuttunut, on iho. Minullakin oli teininä ennen pillereiden aloittamista epäpuhdas iho, joka korjaantui aika hyväksi pillereillä. Nyt lopettamisen jälkeen iho rasvoittuu paljon enemmän ja vähän väliä pitää kiiltoa painella kasvoilta pois. Hiuksetkin rasvoittuvat nopeammin. Finnejä on tullut huomattavasti lisää kasvoihin ja kaikkein pahin on ollut selkä: koko kesänä en voinut käyttää selästä avonaisia paitoja ja välttelin ruuhkaisia rantoja, sen verran pahan näköinen selkä oli punaisine finneineen, joita riitti niskasta aina keskiselkään asti. Teini-iho siis palasi 25-vuotiaana.. Viimeisen kuukauden aikana selkä kuitenkin on ollut parempaan päin ja todella toivon, että sama kehitys jatkuu!

  Olin kuvitellut, että muutokset tasoittuvat muutaman kuukauden jälkeen pillereiden lopettamisesta, mutta eipä niin käynytkään. Hyviä puolia lopettamisesta ei minun kohdalla juuri ole ollut, paitsi ehkä haluttomuuden vähentyminen. Tähän tosin voi olla syynä myös muutokset parisuhdehommissa. En silti ihan vielä halua luovuttaa ja aloittaa pillereitä uudestaan vain huonon ihon takia. Lohduttaa kun lukee noita aiempia kommentteja, että monilla pillereiden lopettamisesta johtuvat muutokset ovat tasoittuneet vasta puolen vuoden tai vuoden jälkeen. Pitäydyn siis optimistisena ja uskon, että ihokin tästä vielä tasoittuu!

 • eviela

  Joo no silloin on tietysti eriasia :) Itselle kun nuo pillerit kuitenkin käy niin ole siksi valmis kondomeihin vaihtamaan. Lähinnä olisin halunnut testata, vaikuttaako itsellä ilman olo jotenkin vai ei ja siksi olisin testannut olemista ilman pillereitä, mutta kuten tässä todettu niin kohdallani se ei kannata, koska vaihtoehtoiset menetelmät eivät taas oikein itselle sovi.

 • Hannemyy

  Jouduin myös luopumaan yhdistelmäpillereistä aurallisen migreenin takia ja siirryin minipillereihin. Valitettavasti se kyllä näkyy naamassa, johon ilmestyy isoja, kipeitä ihonalaisia finnejä, jotka kestää kauan parantua. Silti tämä on mielestäni todella paljon pienempi haitta kuin ne pelottavat migreenikohtaukset, joita yhdistelmäpillereiden aikana sain. Puheeni meni puuroksi, olin sekava ja migreeniä esiintyi hyvin usein. Toki sitä on edelleen minipillereitä käyttäessäni, mutta paljon helpommin hallittavissa.

 • roa

  Arpeutuminen voi tietty olla kovin henkilökohtaista, mutta roan aloittamisen yhteydessä lääkärikin voi siihen vaikuttaa. Itsekin pelkäsin sitä, että naama räjähtää käsiin kun aloitin roacuttanin, mutta onneksi kohdalleni sattui hyvä lääkäri, joka määräsi ennen roacuttania minulle antibioottikuurin, joka laski ihon tulehdustilaa. Kun sitten aloitin roacuttanin, naama ei pukannut kaikkea liian voimalla ulos enkä saanut naamaani erityisemmin arpia. Kärsin kuitenkin aika vakavasta aknesta ja ihoni on taipuvainen arpeutumaan. :)

 • sonsaa

  Huh huh, kylläpäs tämä aihe onkin herättänyt keskustelua kommenttiboksin puolella, mutta ei ihme, sillä harvassa ovat naispuoliset, joilla ei olisi tähän mitään sanottavaa. Voisin itsekin jakaa oman kokemukseni, joka on pääosin päinvastainen kuin suurimmalla osalla täällä.

  Aloitin yhdistelmäpillerit 18-vuotiaana alettuani seurustelemaan ensimmäistä kertaa vakituisemmin. Alkuun kaikki tuntui sujuvan kuin unelma ja nautin siitä, että kondomien kanssa säheltäminen loppui. Pillerit alkoivat kuitenkin salakavalasti tehdä tehtäviään, mutta muutos oli vähittäinen enkä siksi alkuun minä tai poikaystäväni tajunnut sitä. Mielialani alkoi heitellä entistä enemmän ja lopulta minulla alkoi olla apaattisia päiviä, jolloin saatoin vain lojua päivän sängyssä, viisveisata kaikille menoille ja kieltäytyä syömästä. Mielialan vaihtelut saattoivat olla hyvinkin äkkinäisiä ja itkuakin tuli tuherrettua usein varsin mitättömistä asioista. Kasvojeni iho muuttui herkän punoittavaksi, mutta pahinta oli limakalvojen kuivuminen, siitä seuranneet kivut ja pienet haavat. Haluttomuus oli sekä fyysistä että psyykkistä. Oireiden tajuamisen jälkeen alkoivat säännölliset gynekologikäynnit, erilaisilla rasvoilla läträäminen ja ensin parin eri yhdistelmäpillerin kokeilu ja sitten vielä ehkäisyrenkaan. Reilu kaksi vuotta pillereiden aloittamisesta jätin hormonaalisen ehkäisyn kokonaan, mutta limakalvo-ongelmat jäivät seurakseni vielä muutaman vuoden ajaksi. Ehkäisy hoitui alkuun kuin luonnostaan, kun yhdyntä oli erittäin harvoin onnistuvaa herkkua. Vähitellen tilanne kuitenkin parani limakalvojenkin osalta ja nykyään pystyn elämään normaalia elämää ja turvaudun ilomielin kondomin ja ns. varmojen päivien yhdistelmään, sillä hormonaalisia menetelmiä en suostu enää kokeilemaan.

  Muilta osin pilleritön elämä toi minulle aivan uusia tuntemuksia. Mieleni oli paljon selkeämpi kuin ennen. En enää reagoinut asioihin negatiivisesti, kaikki apatia hävisi ja elämä tuntuu jotenkin niin paljon vahvemmalta ja nautittavammalta. Tunnen itseni tasapainoiseksi ja onnelliseksi. Lisäksi nautin siitä, kuinka olen näiden hormoonittomien vuosien aikana oppinut tuntemaan kehoni – tunnen ovulaation ajan ja kuukautisia edeltävät muutokset kehossani. Kasvoilleni ilmestyy ajoittain muutama näppylä ja iho on hieman rasvaisempi, mutta sellaisten pikkujuttujen kanssa pystyn kyllä elämään.

  Itselleni hormoniton elämä on ollut se ainoa oikea vaihtoehto, mutta ymmärrän myös heitä, joille pillereiden poisjättäminen aiheuttaa ylitsepääsemättömiä oireita. Se mikä minua harmittaa on tavallisten gynekologien suhtautuminen hormonittomaan valintaani, vaikka tätä minulle nimenomaan yliopistollisen sairaalan erikoislääkärikin hoitojaksojeni päätteeksi suositteli. Onko se lääkeyhtiöiden painostus vai mikä, joka saa lääkärit väen väkisin kirjoittamaan reseptejä hormonaaliseen ehkäisyyn, vaikka sanon etten sitä halua enkä tule käyttämään? Minusta se on ihan uskomatonta toimintaa ammattilaisilta.

 • essiesimerkki

  Itse lopetin ehkäisyrenkaan monivuotisen käytön tämän vuoden alkupuolella. Jännityksellä odotin miten iho reagoi, lievää aknea minullakin teinivuosina nimittäin oli ollut. Ensimmäiset kuukautiset lopetuksen jälkeen tulivat ajallaan ja ihokin pysyi normaalina. Huh, huokaisin helpotuksesta – valitettavasti kuitenkin liian aikaisin..

  Kyllähän ne finnit sieltä sitten alkoivat läpi puskea. Aluksi oli sellaista pientä söheröä, josta aikaisemmin en ollut kärsinyt. Tämä oli vielä ookoo, mutta kun iholleni tyypilliset suuret ja ihonalaiset paukamat nostivat päätään, ei tehnyt paljon mieli peiliin katsoa. Nassun lisäksi kohteeksi joutuivat myös rinta ja varsinkin selkä. Päädyin lopulta ihotautilääkärille, joka määräsi minulle kasan erilaisia voiteita (sisäisesti nautittavia ei suositellut kesää vasten otettavan). Lääkäri uskoi, että ihon normalisoitumisessa saattaisi mennä noin puoli vuotta. Aaarrrgh, ajattelin.

  Viimeiset pari kuukautta iho on kuitenkin ollut hyvässä kunnossa ja uskon, että olen päässyt pahimman ylitse. Voittajafiilis!! Kuukautiset eivät ole vielä normalisoituneet, vuoden alusta ne ovat tulleet nelisen kertaa ja useimmiten vielä aika kuivana versiona. Gynekologin mukaan tämä kuitenkin ok, joten ei siitä vielä murehdita.

  Pointtini oli, että oman kokemukseni mukaan kärsimys oli ainoastaan hetkellistä ja kerranhan sen joutuu vain kokemaan. Tästä tuskin enää tulen uudelleen renkaan tai pillereiden käyttöä aloittamaan. Tsemppiä muillekin jatkoon! :)

 • Anio

  Lopetin pillerit muutama vuosi sitten juurikin samaisesta syystä, niitä oli tullut käytettyä koko aikuisikäni. Samalla vaihtui kosmetiikka luonnonkosmetiikkaan ja pyrkimys on ollut elää vähemmällä kemikaalimärällä, siitä se ajatus tulikin pillereiden lopettamisesta.

  Pillerit otin aikoinaan aknen takia, johon olin teininä syönyt lääkekuurit, ja iho pysyikin hyvänä. Suurta eroa ei ole ollut lopettamisen jälkeen, muutamat näpyt silloin tällöin ei elämää haittaa. :) Itse pillerit ei ole muutenkaan vaikuttanut käytökseen tai persoonaan. Toimi aikansa hyvin, mutta kyllä sitä alkoi jossain vaiheessa miettimään minkälaisia vaikutuksia niillä on mm. lastensaantiin tulevaisuudessa yms. jos olisi vielä vuosia jatkanut pillereiden syömistä.

 • Loki

  Samaistun täysin tuohon, että silmiin ei katsota ja kommentoidaan. Kavereilla ja sukulaisilla oli tapana seurata ihoni ”kehitystä” kuin saippuasarjaa tai säänvaihteluita. Täydellisen ihon omaavat ihmiset harvoin pystyvät samaistumaan siihen tilanteeseen, minkä huonoihoinen kokee joka päivä, mutta itse koen sen (erityisesti nyt vanhempana) vahvuutena, kun on selvinnyt silmätikkuna olemisesta. Se jalostaa empatiakykyä (tai ainakin muuttaa sitä) huomaamaan epävarmuutta ja vähentämään karkeutta sellaisissa tilanteissa, joissa muut eivät välttämättä huomaa toimivansa tökerösti. Iho-ongelmat helpottavat ja välillä häviävät kokonaan. Olen lukenut aika monta sairaskertomusta aknesta ja niissä kaikissa ongelmat helpottivat aivan varmasti lääkekuureilla ja ajan kanssa ja vaihtelevasti muilla vaihtoehtoisilla tai samanaikaisesti käytettävillä keinoilla, kuten ruokavaliolla, lisävitamiineilla ja rasvoilla, auringolla. Jossakin vaiheessa huomaat, että meteorologit ovat vaienneet ja saippuasarjat ovat vaihtuneet toisiin ja siinä sivussa olet oppinut jotakin ihmisenä olemisesta. Ja siihen oppisopimuskoulutukseen ei pääsekään ihan kuka vain tusinanaama vauvanpeppuiholla.

 • diiduuu

  Hitto, kun ehtinyt kunnolla tähän keskusteluun mukaan! :D

  Itse lopetin pari vuotta sitten 4 kuukaudeksi pillerit. Aloitin ne juuri ihon (ja yleisen helppouden) takia uudestaan. Ensi alkuun, mikään kropassa ei oikein reagoinut mitenkään. Kolmannen kuukauden kohdalla naamaan pamahti kamalia ja kipeitä hormooninäppylöitä. Pelästyin niin, että aloitin uudelleen käytön, vaikka olisivatkin varmasti ajan kanssa tasaantuneet.

  Olisi kiva kuulla, miten sinun käy ja miten saat mahdollisia tulevia ongelmia ehkä lievitettyä!

 • Mitsouko

  Sairastuin vuosia sitten erittäin aggressiiviseen rintasyöpään kolmikymppisenä. No paranin siitä muutamalla leikkauksella ja sytostaateilla. Kävin sairauttani läpi muidenkin kuin minua hoitavien suomalaisten syöpätautien lääkärien kanssa. Yhdysvaltalaisen lääkärin mukaan syöpäni oli e-pillerien aiheuttama. Suomalaiset lääkärit eivät tuohon aiheuttajaan ottaneet kantaa. Mitä ’vierailija’ tarkoitat lauseella ’noin vanhana ilmestynyt rintasyöpä kun ei ole edes vahvasti perinnöllinen’ ?

 • Pauliinasdho

  Ei tuo ehkäisymenetelmä voi olla kovin varma, sillä siittiöt voivat selvitä kohdussa elossa jopa viikon. Eli jos harrastat seksiä viikkoa ennen ovulaatiota, voit silti tulla raskaaksi. Itse en uskaltaisi käyttää kyseistä menetelmää.

 • honeychile

  Kapseleista sitä imeytyy paljon enemmän kuin kierukasta, eli saattais silti sopia sulle! Enkä siis saa Mirenalta mitään provikkaa vaikka sitä näin lämpimästi markkinoinkin :D

 • Lyrinna

  Pahoittelut syövästäsi ja hienoa, että olet parantunut niin vakavasta taudista. Suomen ja Yhdysvaltojen hoitokäytännöissä on toki eroja, mutta oman kokemukseni perusteella on aika rohkeaa sanoa syöpää yksiselitteisesti ja nimenomaan e-pillerien aiheuttamaksi. E-pillerien ja rintasyövän yhteydestä on tehty varmaankin tuhansia tutkimuksia, ja tutkimustulokset ovat osin ristiriitaisia. Tähän vaikuttaa mm. se, onko tutkimus on asianmukaisesti toteutettu ja luotettava, sillä tutkimusten tuloksia vääristäviä ja sekoittavia tekijöitä on lukuisia. Pikaisella haulla löysin erään useita vuosia vanhan tutkimuksen, jossa e-pillerien todettiin tilastollisesti lisäävän jonkin verran rintasyövän riskiä etenkin nuoremmilla naisilla. Heillä tosin rintasyöpä on muutenkin harvinainen ja e-pillerien käyttö yleistä, jolloin rintasyöpään sairastunut henkilö todennäköisemmin käyttää/on käyttänyt e-pillereitä. Lisäksi kyseisessä tutkimuksessa tutkittiin vanhoja yhdistelmäehkäisypillereitä, joissa on enemmän estrogeenia kuin nykyisissä. Vallitsevan käsityksen mukaan niin ympäristötekijät (ravitsemus, alkoholin käyttö, tupakointi), henkilön oma perimä ja muut ominaisuudet (lihavuus) kuin hormonaalisetkin tekijät (raskaudet, imetys) ovat mukana vaikuttamassa rintasyövän riskiin. Kuitenkin media ja ihmiset nimimerkkien takana keskustelupalstoilla laukovat asiasta ”täysiä totuuksia”. Toistaiseksi niin vakuuttavaa näyttöä, että se vaikuttaisi suomalaiseen hoitokäytäntöön, ei ole e-pillerien ja rintasyövän yhteydestä saatu. Vaihdan toki mielipidettäni, mikäli sellaista tulevaisuudessa saadaan. Olen ennen kaikkea huolissani yleistyvästä trendistä, että nykypäivän tiedostava nainen ei itseensä ”ylimääräisiä hormoneita” tunge, ja pelkään sen yhteiskunnallisia vaikutuksia mm. nuorten naisten ei-toivottuihin raskauksiin. Sen vuoksi halusin tuoda tähän keskusteluun myös toisenlaista näkökulmaa.

 • IdaEe

  Hei, en kyllä suosittelisi varmoja päiviä (sillä siitähän tästä kuitenkin on kyse) ehkäisyksi kenellekään, jolle raskaaksi tuleminen on ehdoton ei. Monta vuotta voi mennä hyvin, mutta sitten voi käydä niin kuin esimerkiksi Nelliinalle. Eli tulla raskaaksi. Mikä on ok, jos ajatuksena on ollut, ettei vielä, mutta ehkä joskus. Silloin on varmasti ihan hyvä menetelmä. Joskus voi sitten tulla toisille vastaan ennemmin kuin toisille. Ja toisille ei koskaan, vaikka halu ja yritys olisivat kovat.

 • Riksi

  Omien kokemusteni valossa en voi suositella e-pillereiden käyttöä kenellekään. Niitä tarjotaan iho- ja itsetunto-ongelmista kärsiville nuorille naisille ainoana vaihtoehtona avaamatta tarkemmin millaisia haittavaikutuksia pillereillä voi olla. Nuoret naiset kuuntelevat lääkärin neuvoa ja aloittavat pillereiden käytön viimeistään seksielämän alkaessa.

  Itselläni pillerit paransivat aknen, mutta toivat mukanaan paljon muita ongelmia: itkuisuus ja ailahtelu, haluttomuus, migreeni ja jatkuvasti kipeät rinnat. Akne on itsetunnon kannalta vaikea asia, mutta vielä vaikeampia ovat ne haittavaikutukset, jotka kuulostavat myös olevan hyvin yleisiä. Lopetin pillerit vastoin lääkärin ohjetta ja sain akneni takaisin. Olen kuitenkin kaikin puolin tasapainoisempi, iloisempi ja reippaampi ilman pillereitä. Koitan taistella iho-ongelmia vastaan muilla keinoilla.

  Kaikista tärkein hyvinvointiin liittyvä asia, jonka nainen voi opetella, on oman kehon kuunteleminen. Itse olen kasvanut tuohon herkkyyteen hitaasti, vasta nyt kolmenkympin lähestyessä alan ymmärtää mistä oman kehon kuuntelemisessa on kyse. Ja viimein alkaa olla myös pokkaa ajatella näitä asioita ihan itse.

 • Vierailija

  Aknen hoitoon hyvä ravintolisä on astaksantiini (esim AstaCaps). On auttanut itsellä vuosia jatkuneeseen akneen. Varmasti on myös auttanut ruokavalion muutos, jonka tein jo aiemmin (gluteiini ja rasvaton maito pois), mutta viimeisen silauksen antoi juuri tuo astaksantiini. Olen saanut hyvää asiakaspalvelua luontaistuotekaupoista, he osaavat auttaa. Olen saanut oikeastaan parempaa apua luontaistuotekaupasta, kuin lääkäristä. Lääkärit haluaisivat aina ratkaista ongelmat joko e-pillereillä tai antibiooteilla.

 • jenninen

  Aloitin e-pillerit parikymppisenä ja olen käyttänyt niitä siitä lähtien. Mitään haittavaikutuksia en ole huomannut ja erityisen tyytyväinen olen siihen, ettei tarvitse kärsiä päiväkausien kuukautiskivuista ja runsaista kuukautisista. Hormoniriskien suhteen joku jo ehkä mainitsikin, että raskaus on tässä mielessä huomattavasti suurempi riski kuin e-pillerit. Ihoasioihin en osaa kommentoida, sillä ihoni oli nuorena pääosin ongelmaton, joten pillerit eivät muuttaneet sitä.

 • RMaa

  Vastaan tässä edellisiin kommentteihin. Vaikka en tiedäkään miltä aikuisiän akne ”tuntuu”, voin kuitenkin valaista omaa atopiaani, joka on juurikin kasvoissa. Usein silmäluomeni ovat turvonneet yön aikana, silmieni ympärillä on atoopikoille yleinen ”tumma alue” sekä suuni ympärysalue on monesti rikki raavittu. Tälläisinä päivinä iho sattuu, ja voin kuvitella sen olevan aivan yhtä pahan tuntuinen kuin aknenäppylät. Ja myönnän myöskin monena tälläisenä päivänä peittäväni ihon meikillä, jos siis pystyn siihen, useimmiten kuin kaikki meikkivoiteet kirvelee ja kutittaa ihoa niin paljon, etten pysty, joten silloin ainoa vaihtoehto on olla meikittä. Käytän ihon hoitooni kyllä lääkevoiteita, joten ymmärrän ihon ”korjaamisen lääkkeillä”, silloin kuin se sattuu ja haittaa elämää huomattavasti. Atopian hoitoon vaikuttavia lääkkeitä ei voi kuitenkaan verrata e-pillereihin, koska niiden vaikutus on paikallinen eivätkä sivuvaikutukset yhtään niin radikaaleja kuin e-pillereillä.

  Olen siis pakon sanelemana joutunut elämään meikittä, tämä ei ollut mikään sisältä kumpuava halu luonnollisuuteen. Olen tähän luonnollisuuteen jo tottunut, ja siinä on auttanut kehut muilta, olen tosi rohkea heidän mielestään. Eivätkä he todellakaan näe kasvojani niin pahana, olen itse itseni pahin vihollinen tässä asiassa. Myös miehiltä on tullut paljon kehuja, ja olen huomannut, että miehet suorastaan kaipaavat naisissa luonnollisuutta.

  Mutta ymmärrän sinua, Jenni. Meissä nimittäin on se perustavanlaatuinen ero, että sinä teet kasvoillasi töitä, minä en. Mutta tämä vain kaikille rohkaisuna: It’s all in your head viitaten ulkonäköpaineisiin ;)

 • Enppu

  Minäkin olen syönyt pillereitä 16-vuotiaasta asti ja nyt olen 27-vuotias. Teininä ihoni oli rasvoittuva ja näppylöitä oli jonkin verran. Koin ihoni huonoksi, sillä parhaimmilla kavereillani oli täydellisen sileä iho ja sain kuulla kuittailua omastani. Kuukautiset eivät tuolloin olleet säännölliset, joten pillerit helpottivat sitäkin. Myös ihoni on ollut todella hyvässä kunnossa pillerien käytön aikana, mutta minuakin kalvaavat muistot teini-iästä ja iho-ongelmista. Pari vuotta sitten lopetin pillerit puoleksi vuodeksi, kun seurustelusuhde loppui. Kuukautiset eivät tulleet koko aikana (!?), hiukset ohenivat puolella ja naama kukki pahemmin kuin teininä. Sain myös suuhun kipeitä aftoja. Kaikki kosmetiikka piti laittaa uusiksi ja peitevoide oli kovassa käytössä. Päätin aloittaa pillerit uudelleen puolen vuoden tauon jälkeen, kun kuukautisia ei vain kuulunut ja itsetunto alkoi laskea finnien ja hiustenlähdön takia, ja menetin hermoni jatkuvaan meikkaamiseen… Pari ystävääni on lopettanut pillerit, koska suunnittelevat perheenlisäystä, mutta ovat kärsineet jo vuoden päivät samoista oireista: hiustenlähdöstä ja aknesta. Kohta voisi olla itselläkin ajankohtaista lopettaa pillerit kokonaan, joten seuraan mielenkiinnolla tätä keskustelua ja miten ihosi/hiuksesi/mielesi reagoivat.

 • Reea

  Täällä puhutaan jännästi siitä, että iho ”palautuu” tai ”muuttuu”. Mutta ei ihon unto tai ulkonäkö ole pysyvä asia. Se on taipumustensa, hoidon, ruokavalion, hormonien ja säänkin summa. Vuodessa iho ikääntyy vuodella, kymmenessä vuodessa kymmenellä. Hormonitilanne on ihan erilainen. Ei ole stabiilia ihon tilaa, vaan totta kai jopa aikuisella ihon kunto heittelee.
  Tärkeintä on löytää tasapaino ja hyvä sisäinen hoitorutiini: sillä sitä ihon hyvää kuntoa voi iästä ja pillereistä riippumatta tavoitella.

 • Halina

  En tarkoittanut kommentissani, että hormonaalinen ehkäisy automaattisesti aiheuttaa syöpää tai veritulppia, mutta niin kuin kaikissa asioissa, on olemassa tiettyjä riskejä. Joku toinen voi koko elämänsä juoda alkoholia, polttaa ja syödä pizzaa eläen vanhaksi. Jollain toisella kyseinen elämäntapa laukaisee sydän- ja verisuonisairauden. Me ihmiset olemme erilaisia.

  Minusta ei pidä pelotella asioilla, vaan keskustella niistä. Myönnän itse olevani varovainen lääkkeiden suhteen, myös koko lääketeollisuuden. Se onbisnestä, missä liikkuu paljon rahaa. Lääkkeiden huonoista puolista ei puhuta tarpeeksi. eikä kaikista lääkkeistä edes tiedetä tarpeeksi.

  Jokainen joka on käynyt anatomian ja fysiolgian opinnot, tietää miten herkkä hormonitasapainomme elimistössä on. Jopa pienet määrät hormoneja riittävät sotkemaan omaa systeemiämme. Siksi en voi uskoa ettei ulkopuolisella hormonienkäytöllä olisi vaikutusta. Kannattaa perehtyä aiheeseen jos se kiinnostaa.

  Länsimaalaisessa lääketieteessä ei valitettavasti todeta monien asioiden vaikutuksia tarpeeksi. Lääkkeet ovat turvallisia, niitä määrätään paljon, muihin asioihin kuten terveelliseen elämään, ei kiinnitetä tarpeeksi huomiota.

  Itse pidän ehkä omaa mielipidettäni vähän ”hippeilynä”, mutta mietin oikeasti, miksi meidän nykyaikana pitää syödä niin paljon hormoneita, kun naiset ennen meitäkin ovat pärjänneet:) tietty ehkäisy on tärkeä syy, mutta kunpa vaihtoehtona ei olisi jatkuva hormonien käyttö.

  Ei ole normaalia, että mun ikäiseni kaverit (20v) oikeasti saavat menkat kerran kahdessa tai kolmessa kuussa, ja pitävät sitä ok:na. Kaikki heistä eivät edes seurustele, joten pillerit on muuten vaan käytössä.

  Ehkä ehkäisyllekin löytyy vielä uusia parempia muotoja! :)

 • *Krista*

  Moi! Mulla on myös ollut aurallinen migreeni noin 10 vuotta ja jouduin lopettamaan pillereiden syönnin jo suunnilleen silloin. Minipillereitäkin tuli kokeiltua, mutta eivät sopineet yhtään mulle. Akne onkin sitten tietysti tosi kurja. Migreeniin liittyen tuli helpotusta lähes 2kk sitten kun löysin sattumoisin hierojan, joka harjoittaa mm. vyöhyketerapiaa. Hän suositteli syömään tabletteja, jotka sisältää magnesiumia ja b-vitamiinia. Ja kas kummaa, mulla ei vieläkään ole ollut yhtään kertaa migreeniä kun aloin syömään tabletteja. Luinkin erityisesti magnesiumin mahdollisesta vaikutuksesta myös netistä näin jälkeenpäin, mutta en ollut aikaisemmin kuullutkaan. Ihan tunne, kun joku kerrankin tuntuu auttavan. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan! :)

 • mip

  LadyComp huomioi kyllä tuon siittiöiden elossaoloajan. Youtubesta löytyy useita videoita, joissa naiset kertovat olevansa tyytyväisiä eivätkä ole tulleet raskaaksi. En ole itse käyttänyt, mutta olen miettinyt tuon ostamista.

 • Rollipaiva

  Entäs se ehkäisy? Luonnonmukaista olisi että nainen tulisi ennemmin tai myöhemmin raskaaksi. Eli ovatko kondomit tarpeeksi luonnollisia vai tuleeko kyseeseen siis vain pidättäytyminen? :)

 • Vierailija

  Oho onpa paljon kommentteja!

  Itse lopetin e-pillereiden käytön puoli vuotta sitten.

  Ensimmäinen oire oli hiustenlähtö. Hiusta lähti tukoittain, mikä oli aika pelottavaa, mutta se vaihe ei kestänyt kauan, ehkä kuukauden-pari.

  Meni pari kuukautta, että kuukautiset käynnistyivät uudelleen, mutta sen jälkeen ne ovat olleet säännölliset (vaikka ennen pillereitä tulivat miten sattui). Hyvinkin säännölliset: kierto on ollut joka kerta 30-31 päivää.

  Ihoni on ollut aina enimmäkseen kuiva ja herkkä, näppylöitä vain satunnaisesti. Mutta viime aikoina epäpuhtauksia on ollut paitsi kasvoissa myös vähän selän puolella ja rintakehässä. Tilanne on kyllä rauhoittunut. En voi olla varma, onko syynä pillereiden lopetus vai stressi ja se, että treenaan eli hikoilen nykyään enemmän kuin koskaan. Ehkä olen laiminlyönyt ihoani..

  Oloni on paljon rauhallisempi kuin pillereiden käytön aikaan. En aio palata niihin.

 • Jane C.

  Mä ihan mieluusti otan kuukautiset kerran kahdessa kuussa, jos se tarkoittaa sitä, että olen joka toisen kuukauden ympäri työ- ja opiskelukykyinen enkä esimerkiksi oksenna kivusta. Tietysti jokainen priorisoi oman tarpeensa mukaan ja jokainen syö lääkevalmisteita omalla vastuullaan, joten ylimääräiset hormonit kehossa ovat omalla kohdallani pieni hinta verrattuna toimintakyvyn menetykseen.

 • Henriikka.

  Jos kuukautiset aiheuttaa vaivaa, niin suosittelen ottamaan käyttöön kuukupin! Ainakin omalla kohdalla se on tuonut niin paljon helpotusta arkeen, että ärsyttää ihan ajatella, miten monta vuotta jaksoin säätää tamponien ja siteiden kanssa.

 • Emilia M

  Samma här! Matkallakin loistava pelastus – riittää kun tyhjentää aamuin illoin, ei tarvitse äheltää siteiden kanssa missään ravintolan vessassa.

 • aknesta kärsivä

  Mun tarina on varmaan aika tyypillinen pillerien lopettamisen suhteen on varmaan aika tyypillinen.

  Aknea oli nuorempana, yltyi välillä keskivaikeaksikin ja avuksi hain lopulta Roaccutania, jota söin lopulta peräti kolmeen kertaan. Sen avulla iho saatiin kuntoon ja e-pillerit luultavasti ylläpitivät tuloksia.

  Nyt päätin vaihtaa pillerit kierukkaan, kun tuntui paremmalta vaihtoehdolta syitä sen tarkemmin analysoimatta. En ollut jotenkin varautunut aknen paluuseen, mutta nyt naamassani on ikävä kyllä samanlaista pientä finniä kuin nuoruusvuosina. Näin jälkikäteen ajateltuna olisi pitänyt tajuta varautua, varsinkin kun akneen taipuvaisuutta on.

  Niin tai näin, tilanne ei ole vielä kovin paha ja jos tämä tästä jossain vaiheessa tasoittuu niin fine. Jos ei niin olen kyllä valmis harkitsemaan pillereihin paluuta vaikka en haluaisi… Neljättä Roaccutania kun en millään olisi valmis aloittamaan ja finneistä en ole enää valmis kärsimään.

 • Vierailija

  Teini-ikäisten kohdalla ongelma on se, että kuukautiset ovat todennäköisesti alkaneet hiljattain tai melko hiljattain, joten kierto ei vielä ole säännöllinen, eikä ovulaatio tapahdu joka kierrossa samana päivänä samoin oirein. Murrosikäinen ei välttämättä tunne kehoaan yhtä hyvin kuin vaikkapa yli 25-vuotias, eikä voi oikein olettaakaan, että tuntisi niin, että voisi tietää, koska ovulaatio on. Kaikilla ei vielä ole murrosikäisenä kuukautisten alkamisen aikaan arjen hallinta ja oman toiminnan ohjauskaan niin hyvällä tasolla, että esim. kunnollisen kuukautiskalenterin pitäminen luotettavasti onnistuisi. En usko, että tässä auttaisi se, että tietäisi, että raskaaksi tuleminen on mahdollista vain joitain päiviä kierrosta, jos ei ole todellista mahdollisuutta tietää, mitkä nämä päivät ovat. Omasta kokemuksesta voin myös kertoa, että yhdestä kerrasta ihan oikeasti voi tulla raskaaksi. Niinpä minusta ei-toivotun raskauden riski on juuri etenkin seksielämän alussa ihan todellinen riski, ja myös hormonaaliseen ehkäisyyn kannustaminen on minusta ihan järkevää.

 • Vierailija

  Mä olen ollut kuparikierukkaan tyytyväinen. Vuotojen runsastuminen on ollut ainoa haittavaikutus, eikä mitenkään sietämätöntä mielestäni. Kannattaa muistaa, että harvempi tulee ja julistaa niitä positiivisia käyttökokemuksia täällä netin syövereissä, ihan samalla tavalla kuin nyt e-pillerienkin kanssa. Negatiivisista vaikutuksista jauhetaan paljon mieluummin.

 • eviela

  Itse vierastan kys. kierukkaa ihan muista syistä, en tosiaakaan juuri noista syistä päätä ehkäisymenetelmääni sen mukaan mitä netissä siitä sanotaan. Jokaisen keho reagoi näihin niin eritavalla. Itsellä omat syyt miksi en tätä halua.

 • JenL

  Moikka! Pakko kommentoida, koska olen/olen ollut juuri samanlaisessa tilanteessa itsekin. Pari vuotta sitten aloitin elämäni ensimmäisen kerran e-pillereiden syömisen. Tätä ennen ihoni on ollut sekaiho. Eli t-alueelta hiukan enemmän rasvoittuva, ja näppylöitä on silloin tällöin (lähinnä ennen kuukautisia tullut pari-kolme). Mustapäitä on ollut jonkin verran. E-pillerit tekivät ihostani täydellisen. No mustapäitä oli vähän edelleen, mutta muuten ei-rasvoittuvan ja kuulaan, eikä näppyjä koskaan yhtään. Lopetin kuitenkin e-pillerit non 10 kk käytön jälkeen aurallisen migreenin vuoksi. Lopetuksesta noin 4-5 kk kuluttua alkoi kasvoihin ilmestyä ihan rehellisiä finnejä poskiin!!!! (ennen e-pillereiden käyttöä jos minulla oli näppy tai pari niin ne olivat aina joko otsassa tai leuassa). Katselin tilannetta 2-3 kk ja päätin aloittaa pillerit uudestaan koska iho ei tuntunut paranevan. Sitten jouduin lääkärin määräyksestä lopettamaan pillerit lopullisesti migreenin vuoksi noin puolen vuoden käytön jälkeen. Vaihdoin suoraan minipillereihin ja söin niitä noin 10 kk. Ihooni alkoi jossain vaiheessa ilmestyä näppylöitä leukapieliin korvien lähelle sekä iho ja hiukset rasvoittuivat nopeammin. Tämä ei kuitenkaan ollut vielä mitään. Mutta päätin lopetta minipillerit koska kuukautiseni olivat jääneet niiden vuoksi kokonaan pois, halut olivat kadonneet kokonaan ja olo oli hormonien vuoksi ailahtelevainen ja alakuloinen. Niin siitä iho sitten räjähtikin kokonaan. Aluksi alkoi tulla ihonväristä (valkopäitä?) pientä finniryyhkää poskiin ja kuukaudessa poskeni olivat täynnä punaisia kipeitä finnejä. Lamaannuin tästä täysin. En ole pystynyt keskittymään opiskeluihini enkä koulun käyntiin saati mihinkään muuhun, finnit vaivaavat minua niin paljon ja aiheuttavat huolta ja stressiä. Olen jopa välillä miettinyt että pitäisikö hakea sairaslomaa kun ei kehtaa kohta töihinkään mennä. Sitten menin terveyskeskuslääkäriltä hakemaan antibioottikuurin (Oricyclin 500 mg) jota olen nyt syönyt reilut 2 viikkoa. Pahin tulehtuneisuus on lievittynyt mutta näppylöitä on edelleen runsaasti ja ei lainkaan tee mieli käydä missään tai näyttää naamaansa missään. Meikkaminenkin tuntuu inhottavalta ja näpyt vain pahenevat sen jälkeen. Olen tottunut meikkaamaan aina aika kevyesti joten paksussa pakkelikerroksessa kulkeminen on hirveää ja tuntuu kiristävältä ja kipeältä akneiholla :(. Olen kokeillut kaikenmaailman apteekin puhdistusaineet ja kasvovoiteet sekä ostanut mineraalimeikkejä ym ja tähän kaikkeen on nyt 1,5 kk mennyt kohta 500 euroa rahaa :( Mukaan laskettuna yksityisellä ihotautilääkärillä käynti jossa kävin eilen ja tänään yksityisellä verikokeissa jotta saan huomenna reseptin Isotretinoin actavis -kuuriin (roaccuttan). Pakko syödä kunnon lääke joka varmasti auttaa jotta pystyn taas keskittymään muuhun elämääni ja pääsen eroon tästä itsetuntoa syövästä ja masentavasta ongelmasta.

  Mutta siis, toivotaan että sinulle ei tule mitään kauheaa aknea e-pillereiden lopettamisesta! Ja jos näppylöitä alkaa ilmaantua niin mene ajoissa lääkäriin hakemaan edes se antibioottikuuri ettei pääse pahenemaan. Ja jos näppylöitä tulee niin älä kuori kasvojasi liian usen (kerran viikossa riittää) koska se vain pahentaa aknea. Ja muista kosteuttaa myös jotta pintakuivuus ei tuki lisää ennenstään jo tukossa olevia ihohuokosia.

  Hormonaalisiin ehkäisymenetelmiin en enään koskaan koske ja minua harmittaa että menin ne joskus ottamaan, koska lopputulos oli tämä ihmiselle jolla ei ole ollut koskaan varsinaisia iho-ongelmia :(

  Ja…muuten olen ollut erittäin tyytyväinen hormonaalisen ehkäisyn lopettamiseen. Olo on hyvä, eikä niin alavireinen (vaikka tämä akne nyt mieltä on madaltanutkin).

  Tsemppiä ja onnea sulle e-pillereistä irti pääsemiseen!!!

 • Laura KKK

  Mä olen syönyt pillereitä jostain 16v asti (nyt 21) ja reilu puoli vuotta sitten e-pillerit vaihdettiin minipillereihin migreenin takia. Pelkäsin vaihtamista ihan kamalasti, varsinkin kun olin tottunut syömään 3 e-pillerilevyä putkeet joten menkat oli tosi harvoin. Minipillereidenhän kanssa ne tulevat luonnollisesti ja ns. omia aikojaan. Se etä menkkoja ei voi enää siirtää on ollut outoa. Nyt edessä on kummallinen tilanne sillä aika gynelle pitäisi varata ja samalla pohtia vaihtaakko pillerimerkkiä, ai miksikö? No siksi että olen lihoa poksahtanut lähes 10 kg pillerien vaidon jälkeen……..

  Eniten pelkäsin pillerien vaihdosa aknea sillä ihon huonoksi muuttuminen on kuulemman enemmän sääntö kuin poikkeus. Minulla onneksi iho vain päätti muutta super rasvaiseksi joka hankaloitti meikkaamista kun naama kiilsi jo 1-2h meikaamisen jälkeen. Tähän löysin onneksi ratkaisun mineraalimeikkipohjasta <3 Haluaisin lopettaa koko pillerit mutta se tuntuu niin vaikealta kun on parisuhteessa ja lapsi ei ole toivomuslistalla :D Mulla on vaan niin pullataikinaolo kokoajan :----(

 • !!!

  No ei multakaan kyselty kyllä yhtään mitään kun lekuri määräs mulle 13-vuotiaana Diane Novan akneen. Sitten sitä reseptiä on vaan aina uusittu ja uusittu ilman mitään ”valvomisia”… Auttoi kyllä akneen, mutta kaikki muu paska mitä siitä tuli, voi ei! Nyt vasta 32v uskalsin lopettaa pillerit ja kadun vain sitä, etten lopettanut aiemmin. Lopetin myös masennuslääkkeet sen jälkeen, koska selvisi etten ollutkaan ollut masentunut vaan neKIN oireet johtuivat pillereistä… Mä otan sata kertaa mielummin muutaman finnin ja rasvasen ihon kun sen hormonihelvetissä elämisen!

  Mutta mun pointti siis oli, että mäkin haluaisin hieman tarkennusta tuohon ”valvomiseen” ja ”tarkkaan miettimiseen”, koska ei yksikään mun ystäväpiiristä ole kokenut asiaa noin vaan päinvastoin. Resepti kouraan vaan kaikille! No anyway, ei enää IKINÄ hormoneja mulle!

 • Pipari68

  Söin aikanani pillereitä noin kymmenen vuotta, kunnes lopetin ne päänsärkyjen vuoksi. Kaikkia eri merkkejä ehti siinä ajassa kokeilla, ekat pillerit 15-vuotiaana lihotti aika raskaasti, toiset aiheuttivat mielialahäiriöitä, kolmannet ja neljännet päänsärkyä… Viimeinen niitti oli se, kun gyniksellä valitin voimakkaista päänsäryistä. Lääkäri kylmän viileästi uusi samaisen pillerireseptin ja lisäksi määräsi 100 kpl:n purkin buranaa! Jotenkin tuntui siltä, että kaikki ei siinä hommassa mennyt ihan putkeen ja lopetin pillereiden käytön siihen. En ole päivääkään katunut, vaikka eihän se ihan ongelmitta mennyt. Aluksi loppuivat menkat kokonaan, mutta ne palautuivat pikkuhiljaa. Naama alkoi kyllä kukkia ja siinä sitä ihmeteltiin, kun kaksivitosena alkoi teiniakne. Rasvaisuudesta ja näpyistä olen saanut kärsiä kyllä tähän päivään asti (46-v), mutta nyt hieman aikuisempana ymmärrän, että siihen voi vaikuttaa paitsi ruokavaliolla, niin myös luonnollisemmalla hoitamisella. Joitain lääkevoidekuureja jouduin nuorempana ihooni käyttämään, ja kerran kunnon antibioottikuurin, mutta en onneksi lähtenyt roacutan-linjalle. Säännölliset kosmetologikäynnit tulivat kyllä elämääni tuolloin, eli pillereissä säästyneet rahat sai sitten työntää sinne.

  Pillereiden lopettamisen aikoihin tarvitsin kuitenkin edelleen ehkäisyä ja sainkin kinuttua ja ylipuhuttua lääkärin kirjoittamaan lähetteen kuparikierukan asennukseen. Niitä kun ei ainakaan silloin laitettu mielellään synnyttämättömille naisille. Olin kuitenkin kuullut tuttavalta, että hänelle oli sellainen laitettu ja kaikki oli mennyt hyvin. No, siitä sitten kierukkaa asentamaan ja ekat puoli vuotta olivat helvettiä. Vuosin aivan älyttömästi ja menkkakivut olivat melkoiset. Osasin kuitenkin varautua tähän, koska tuo samainen tuttava oli varoittanut, että odota ensimmäinen puoli vuotta ja sitten tilanne rauhoittuu. Näin kävikin ja siitä asti olen käyttänyt onnellisesti ehkäisyssä kuparikierukkaa. Aina kierukanvaihdon yhteydessä ovat eri gynikset pitäneet järkyttäviä palopuheita ja halunneet ihan väen väkisin vaihtaa taviskierukan hormonikierukkaan, mutta olen pitänyt pääni, enkä suostunut. Samat hormonithan siinä kierukassa on kuin niissä hemmetin pillereissä. Jotenkin tuntuu hassulta, että gynekologien taholta ei ”lääkkeettömiä” vaihtoehtoja ole, vaan aina pitäisi olla vetämässä jos jonkinlaista hormonia. Kauhulla odotan, mitä lienee edessä vaihdevuosien myötä, koska en kyllä ajatellut tuolloinkaan turvautua hormonihoitoon.

  Tsemppiä Jennille sekä kaikille muille pillerittömän vaihtoehdon valinneille!

 • Pelkkää hyvää

  Olen käyttänyt matalhormonista yhdistelmäehkäisypilleriä 16-vuotiaasta asti kuukautiskipuihin ja en tiedä miten selviäisin ilman pillereitä. Kivut ovat täysin lamauttavia jolloin täytyi aina olla 2 ensimmäistä päivää koulusta pois, loput 5 menkkapäivää selvitä kipulääkkeillä. Nykyään työelämässä siitä ei tulisi mitään, että olisin aina 2 päivää kuussa sairaslomalla. Säännöllinen kierto ja siedettävät kivut helpottavat elämääni niin paljon! Kärsin myös usein perioraalidermatiitistä ja kokeilinkin kerran korkeampi hormonista valmistetta, jos siitä olisi apua ihooni. Tämä ei tuntunut sopivat kipujen hoitoon läheskään yhtä hyvin, iho-ongelmiin en löytänyt myöskään apua siitä. Suvussani on ollu laskimoveritulppia, mutta ei lähisuvussa. Olen normaalipainoinen enkä tupakoi, joten koen riskin tulppaan olevan melkoisen pieni verrattuna pillereistä saatavaan hyötyyn. Arvion tätä siis farmaseutin osaamisellani ja lääkärit ovat samaa mieltä, tulppariskihän on kuitenkin pienempi kuin raskaana ollessa. Pelkään jo sitä päivää kun päätän lopettaa pillerit raskaaksi tulemisen toivossa ja joudun taas palaamaan niihin kipuihin ja epäsäännölliseen kiertoon.

 • MMinne

  Olen kanssasi samaa mieltä! Ajattelin ensin kondomien kanssa räpläämisen olevan todella hirveää puuhaa, mutta näin puolen vuoden kokemuksella suhtautuminen on muuttunut hyvin positiiviseksi! Näppäriä pelejä! Ihan näin pitkässäkin suhteessa!

 • Nuppun

  Minulle määrättiin pillerit juurikin ihoa varten joskus 15-vuotiaana, akneiho ei kuitenkaan sillä rauhoittunu vaan söin sitten roacuttan kuurin muutama vuosi myöhemmin. Iho rauhoittui kuurin jälkeen hetkeksi, mutta ei mitenkään valtavasti, enkä kyllä samanlaista myrkkyä enään kehoon laittaisi.. Kun olin käyttänyt e-pillereitä kymmenisen vuotta päätin lopettaa ne, hormoonien syönti ei vaan tuntunut millään tavalla järkevältä kun muitakin (ehkäisy)menetelmiä on olemassa. Ihoni oli siis välillä oikein hyvä ja välillä huonommassa kunnossa pillereistä huolimatta. Vaihdoin pillerit 2,5v. sitten kuparikierukkaan, joka on toiminut itselläni menkkojen kannalta paljon paremmin kuin pillerit; kivut sekä vuoto on vähentyneet ja kuukautiset ovat säännölliset. Iho reagoi kyllä pillereiden lopettamiseen, mutta ei mitenkään dramaattisesti verrattuna pilleriaikaan, ja olenkin erittäin tyytyväinen että lopetin ne. Ajallisesti varmaan vasta noin ekan vuoden jälkeen alkoi näkyä muutoksia ihossa, aika kauanhan hormoonit kehossa säilyy. En missään nimessä palaisi enään pillereihin, jälkikäteen kyllä huomaa miten kokonaisvaltaisesti ne vaikuttaa niin kehoon kuin mieleen.
  Omaa ihoani on auttanut täysi siirtyminen luonnonkosmetiikkaan (suki, juice beauty & absolution toimineet parhaiten) , vahvan sinkkiravinnelisän syöminen (iherbistä olen tilannut), vahva d-vitamiini, tarpeeksi vettä, unta ja oikea, puhdas ravinto. Kun jätän viljan (gluteenin), valk.sokerin ja maidon pois, huomaan ihoni rauhoittuvan. Vikaksi vinkiksi sanoisin ettei kannata turhaan huolia, se on kuitenkin ”vaan” iho ja harva näppyihin kiinnittää huomiota samalla tavalla kuin itse tekee. Vaikka kokemuksesta tiedän, että huono iho välillä itsetuntoa syökin, niin leuka ylös ja hymyä huulen! Kaunes ja itsevarmuus kumpuaa sisältä :)

 • Hiivahelvetti

  Lopetin pillereiden syömisen noin puoli vuotta sitten kun vihdoin tajusin että pitkään jatkunut, koko ajan uusiutuva hiivatulehdus johtui pillereistä. Hiivatulehdus saattoi olla jopa 2 kertaa kuussa ja teki koko elämästä hankalaa. Heti kun lopetin pillerit, katosi myös hiiva eikä ole sen jälkeen näkynyt. Ihossa en ole rasvoittumista suurempaa muutosta huomannut, hiukset kylläkin ohenivat. Myös kuukautiset jäivät pois eikä vieläkään ole kuulunut, joten tämä ainoa asia joka mietityttää kun haluaisi kroppansa kuitenkin olevan normaalissa tilassa…

  Itse en enää minkäänlaiseen hormonaaliseen ehkäisyyn aio koskea, sillä sellaiset traumat jäi tuon hiivan kanssa kamppailusta. Muutenkaan en tykkää tankata kroppaani muillakaan lääkkeillä, riskinsä kaikissa. Eikä ihmekään että pillereiden jälkeen iho reagoi, sillä se puskee kaiken siihen tankatun ulos ja mikäli pillereitäkin on syönyt vuosia niin varmasti myös ihon palautuminen vie aikaa.

  Tsemppiä kaikille, jotka pillereiden vaikutusten kanssa kamppailevat. Niinkuin näistäkin kommenteista voi huomata vaikuttavat pillerit käsittämättömän moneen asiaan kropassamme, vaikka tietysti kaikki on yksilöllistä! Jokaisen kuitenkin kannattaisi punnita hyötyjen ja haittojen välillä:-)

 • Jenniferi

  Olen syönyt Diane Novaa 18 vuotta aknen ja runsaiden kuukautisten takia. Siitä huolimatta olen syönyt kolme kertaa Roaccutan-kuurin joskus 20-25 vuotiaana. Muutaman vuoden ihoni tilanne on ollut hyvä, mitä nyt pientä näppyä välillä ollut. Muuten pillereistä ei ole koitunut minulle mitään ongelmia. Mahtavaa vaan, kun voi ottaa kuukautiset vaikka vaan neljästi vuodessa. En ole kuitenkaan löytänyt sopivaa miestä eikä ketään tunnu oikein kiinnostavan. Mietinkin, että mahtaako syy olla e-pillereissä? Yritin vuosi sitten lopettaa niiden syömisen, mutta iho alkoi kukkimaan niin paljon, että päätin parin kuukauden jälkeen jatkaa niiden syömistä. Mieluummin syön niitä, kuin näytän hirveältä ja masennun siitä. Kuitenkin sitä miettii, että olisinko erilainen ihminen, jos en niitä söisi? Olen syönyt niitä koko aikuisikäni, joten ei ole vertailukohtaakaan.

 • TaruA

  Itse olen ollut ilman pillereitä yli 9 kuukautta syötyäni niitä puolet elämästäni. Ikävä kyllä iho on koko tämön ajan mennyt huonommaksi – näppyjä pukkaa jo muuallakin kuin naamassa, jotain mitä ei teiniakneeni koskaan kuulunut. Olen myös huomannut ihon rasvaisuuden lisääntyvän ja ikävä kyllä se on levinnyt myös päänahkaan ja hiukset rasvoittuvat tosi nopeasti.

  Itse tässä odottelen edelleen josko kyseessä olisi edelleen joku hormonitasapainon häiriö, josta on muitakin merkkejä ilmassa. Täytyy sanoa, että kärsin aika paljon, mutta kun vauvaa yritämme niin kärsittävä kai on.

  Elämä muuten on parempaa, ehkä vähän tunteet ailahtelevat tiettyinä kuukauden aikoina enemmän, mutta iloisempi olen mielestäni.

  Toivottavasti sinulla on parempi tuuri ihon kanssa!

 • MMinne

  Hurja määrä kommentteja!

  Mulla on samat oireet (7kk pilleritön aika, söin niitä n.10v) kuin niin monella muullakin:
  – Iho rasvoittuu todella nopeasti, samoin päänahka ja sitä myöden hiukset
  – Isoja paukamafinnejä suun ja posken alueella kierron tietyssä vaiheessa
  – Myös päänahkaan on tullut näppylöitä, erityisesti ohimon kohdalle hiusrajaan, selkäänkin muutamia pieniä nyppyjä

  Toisaalta menkat lähti rullaamaan heti ekasta kk lähtien, eivät ole kivuliaat, mitä nyt vähän kipristelee parina ekana päivänä, eikä aina sitäkään. En ole huomannut mielialassani mitään muutoksia, tosin en ”kärsinyt” mistään pillereiden syönnin aikanakaan.

   

 • Kupari

  Synnyttämättömille on nykyään myös pienempiä kuparikierukoita, kannattaa kokeilla!

 • Ilana

  Kuten tuolla aiemmin kommenteissa kerroin, mulla on ollut tuo laite (joka on käytännössä tarkka lämpömittari) nyt käytössä vuoden. Perustuu tosiaan siihen, että siittiöt voivat pysyä hengissä enintään 5 päivää, joten ehkäisyä pitää käyttää 5 päivää ennen ovulaatiota ja päivä sen jälkeen (koska munasolu on hedelmöittymiskykyinen vain max. 24 h ovulaation jälkeen). Ovulaatioajankohta näkyy selkeänä (noin puolen asteen) lämmönnousuna. Laite ennustaa ovulaatioajankohdan aiempien kiertojen perusteella. Minulla ainakin käytännössä näyttää punaista (eli että pitää käyttää ehkäisyä) menkkojen loppumisesta ovulaatioon saakka. Raskaaksi tulemisen vaaraa ei ole, jos seuraa laitteen antamaa suositusta ehkäisyn käytöstä – pikemminkin laite pelaa aina varman päälle eli käskee käyttämään sitä ehkäisyä vähän useammin kuin olisi tarpeen.

  Suosittelisin tätä vakituisessa parisuhteessa olevalle, jolla on aika säännöllinen kierto (ja jota ei haittaa käyttää kondomia viikon verran kuusta).

 • Vierailija

  Mielenkiintoista tuo minipillerit & houstenlähtö! Olen ollut minipillereillä ehkä alle vuoden, sitä ennen söin yhdistelmää. Jouduin vaihtamaan koska äidilläni on ollut veritulppa (joka tosin todennäköisesti johtui sairaalassa makaamisesta eikä perinnöllisistä syustä) eikä uusi lääkäri enää suostunut kirjoittamaan reseptiä niille. Minulta lähtee aika paljon hiuksia, ei tukoittain mutta niin että harja täytyy tyhjentää parin päivän välein. Minulla oli ennen lyhyet hiukset, joten ajattelin että määrä on ehkä sitten sama mutta tuntuu enemmältä kun hiukset ovat pidemmät. Taidan seurailla tilannetta.

 • denim

  Jätin pillerit joulukuun -13 lopussa. Söin niitä 9 vuotta aknen takia. Ihoni alkoi myös keväällä rasvoittumaan enemmän ja nyt näppyä puskee finnien, valko- ja mustapäiden muodossa runsaastikin, mutta olen huomannut sen olevan yhteydessä myös runsaaseen hiilareiden syöntiin. Aion kokeilla vhh ruokavaliota ihooni.

 • J.J

  Omalla kohdallani kävi niin että aloitin e-pillereiden syönnin ( Diane nova ) 18 vuotiaana. Halusin nimenomaan tuon merkin koska kärsin lievästä aknesta ja olin kuullut että Diane nova auttaisi iho-ongelmiin.

  No niinhän ne auttoivatkin, mutta nyt 31 vuotiaana jatkuva ylimääräisten hormonien syöminen alkoi arveluttamaan, joten vaihdoin ehkäisymuotoa toukokuussa e-pilleristä kuparikierukkaan. Iho pysyi hyvässä kunnossa toukokuusta heinäkuuhun, mutta elokuussa alkoivat ongelmat.

  Iho ja päänahka rasvoittuvat paljon nopeammin kuin ennen ja minulle on puhjennut kunnon akne. Kävin 2 viikkoa sitten ihotautilääkärillä, koska akne äityi niin pahaksi ja hän määräsi minulle 3:n kuukauden antibioottikuurin. Lisäksi sain Skinoren emulsiovoidetta, jota levitän iltaisin näppylöiden päälle.

  Onhan tämä akne ikävä ongelma kun tällä hetkellä meikkikään ei oikein peitä näppyjä ja ikää on kuitenkin jo 31 vuotta. Nyt vaan täytyy toivoa että antibiootit alkaisivat auttamaan.

 • pilleritön

  Itse aloitin e-pillerit 18-vuotiaana ja söin niitä tauotta yli 10 vuotta. Kuten osalla kirjoittaneilla, minullakin oli nuorena paha akne, johon söin jo silloin Roaccutan-kuurin. Mitään pysyvää apua siitä ei ollut, mutta Diane nova-pillereillä vaiva pysyi edes kutakuinkin siedettävänä. Pillerit lopetettuani olin reilun vuoden ilman mitään lääkitystä ja iho oli sen mukainen; akne palasi melko aggressiivisena takaisin. Kokeilin ihotautilääkärin suosituksesta myös kolmen kuukauden ajan Roaccutania uudelleen, mutta sivuvaikutukset olivat sen verrran hirveät, että niiden pohjalta en suosittele ko. kuuria kenellekään: yllättäviä nenäverenvuotoja ja todella ikävää kuivuutta kasvoissa. Finnien tilalle tuli ainakin hetkellisesti ryppyjä, etenkin ohimoille (iho siis kiristyi ahkerasta rasvaamisesta huolimatta). Kaiken kukkuraksi ihon kunto, mikä oli siis kuurin jälkeen parempi kuin koskaan, ei ole pysynyt hyvänä, kun kuurista on kulunut nyt reilu puoli vuotta. Omalla kohdallani Roaccutan ei siis tuonut lopullista helpotusta, vaan kuuri oli täysin turha. E-pillerit ovat itselleni ainoa toimiva vaihtoehto. Niihinkään en kuitenkaan aio toistaiseksi palata muista syistä. Varmaankin kovin yksilöllistä, miten pillerien lopetus vaikuttaa, jos akne ei ole nuorempanakaan ollut kuin keskivaikea tai lievä, ei ongelmia tule aikuisenakaan. Suosittelen silti pillerien lopettamistakin ainakin joksikin aikaa, etenkään, jos mitään suurempia ongelmia ilman niitä ei ilmene.

 • kolmekymppinen

  Itsekin kolmikymppinen ja todella painiskelen ihokriisin kanssa… Teininä oli vähän pientä nyppyä, mutta hyvin vähän. Pillerit aloitin melko varhaisessa iässä. Söin kymmenen vuotta pillereitä, sitten halusin pillereistä eroon ja vaihdoin kaikkein matalahormonisimpaan ehkäisyyn, ehkäisyrenkaaseen. Vielä ei tapahtunut muutoksia vaikka hormonimäärä pieneni todenteolla! Sitten päätettiin yrittää lasta. Jätin kaikki ehkäisyn pois. Auts. Se mitä tapahtui kasvoilleni oli kuin joku olisi vetäissyt sorkkaraudalla päin naamaa. Se tapahtui yhtäkkiä. Aikuisiän akne pahimmasta päästä. Sitä ei pystynyt peittämään edes meikillä. Laskin että toiselle puolen otsaani tuli yhdessä yössä noin 30 (kolmekymmentä!) finniä. Ja niitä tuli sen jälkeen joka puolelle. Kaksi ja puoli vuotta oltu ilman ehkäisyä, raskaaksi en ole vieläkään tullut, mutta onneksi iho alkaa näyttään paremmalta. Vieläkin finnejä tulee, mutta nyt jo suhteellisen kohtuudella. Mutta tosiaan ymmärrän pelkosi. IItse tässä vain haluaisin tulla raskaaksi, tuli finnejä tai sitten ei. Olisi pitänyt lopettaa pillerit aikaisemmin.. TSemppiä sulle ja toivottavasti sun kasvosi pysyvät sileänä! Mitä sitten jos yksi tai kaksi, tai muutama finni tulee, mutta toivottavasti niitä ei tule niinkuin sieniä sateella kuteni minulle kävi :)

 • Loki

  Epäilemättä, mutta se mitä ajoin takaa oli, että monet yli 25 ja yli 30 -vuotiaat omaavat yhä samat käsitykset omasta hedelmällisyydestään ja hormonitoiminnastaan mitä heille on opetettu, kun he ovat olleet 15 -vuotiaita. Ongelma silloin ei ole niinkään se, että e-pillerit aloitetaan nuorena (jos on tarve) vaan niiden käyttöön ei puututa vuosien saatossa eikä naisia kannusteta tutustumaan omaan hormonitoimintaansa edes siinä vaiheessa, kun säännöllisen hormonaalisen ehkäisyn tarve loppuu esimerkiksi pitemmän parisuhteen loppumisen myötä.

  Mitä tulee hormonaalisen ehkäisyn kannustamiseen, niin minun mielestä ehkäisyyn tulee kannustaa eikä vain hormonaaliseen ehkäisyyn. Tällöin molemmat sukupuolet voivat kantaa tilanteessa vastuun eikä vain nainen ja tällöin myös suojataan sukupuolitaudeilta. Miesten e-pilleriähän ei ole vielä tuotu markkinoilla, eikä liioin varmaan tuodakaan.

 • Lopetin e-pillerit viime tammikuussa ja minulla räjähti naama täysin kesällä. Tällä hetkellä tilanne on pahentunut, osin tietysti uuden elämäntilanteen ja muuton tuoman stressin vuoksikin. Odottelin monta kuukautta lopettamisen jälkeen, että milloin näpyt tulevat ja puoli vuotta siihen meni. Minullakin taustalla teini-iän akne ja nyt tuntuu, että näytän ihan samalta kuin silloinkin. Iho-ongelmat vaikuttaa itsetuntoon todella paljon ja tuntuu, että olen palannut takaisin teiniksi. En voi tuntea itseäni kauniiksi, kun kasvoissa möllöttää violetteja läiskiä, mustapäitä ja valkoisia finnejä. Juuri nyt kokeilen biotiinia ja olen yrittänyt jättää karkit ja viljat mahdollisimman vähälle. Muuten en tiedä, mihin ryhtyisin ihoni pelastamiseksi. Opiskelijana ei ole varaa käydä kalliissa kasvohoidoissa kuukausittain, joten olen pohtinut jopa e-pillereihin palaamista, vaikka muuten olo on hyvä ja keveämpi, eikä ole stressiä pillereiden muistamisesta. Kaikille näin ei kuitenkaan käy ja itsekin yritän ajatella, että parempi olla ilman ylimääräisiä hormooneja ja kärsiä toivottavasti hetken aikaa huonosta ihosta kuin muista mahdollisesti pahemmista sivuoireista ja keinotekoisesta olosta.

 • mikaelaaaah

  HEEEI Kaikki!!!! Kokeilkaa lääkettä Spiresis, googlailkaa vähän, tästä voisi olla jollekin apua! Kävin ite lääkärissä pari pv sitten ja vaadin tuon lääkkeen kokeiluun. Siinä on aineita jotka saattavat auttaa hormonaaliseen akneen, kannattaa googlailla tutkimuksia kuten mäkin tein ja nyt kokeilen josko tästä lääkkestä olis apua. Ei enää e-pillereitä!

 • jaksamisia

  Neuvo: MALTTIA. Söin neljä vuotta pillereitä, kunnes vaihdoin kuparikierukkaan 1½vuotta sitten. Mulla oli lievä akne, mutta pillerit autto siihen. 3kk lopettamisen jälkeen iho räjähti pahemmaksi kuin koskaan, finnejä tuli runsaasti kaulaan, rintakehään ja poskiin… kivaa varsinkin kesällä. Jaksoin kuitenkin odottaa ja vuosi lopettamisen jälkeen iho on lähes yhtä hyvä kuin pillereiden aikaan. Toki tiettyyn aikaan kuusta on rumempia päiviä, mutta on se sen arvoista.

 • Rouselinii

  Mä söin pillereitä 3 vuotta. Oon tosi herkkä hormooneille. Koska pillerit oli määrätty menkkakipuihin (7-9 päivää kestävät joista 4 päivää makaan sängyn pohjalla) olivat ne vahvemmasta päästä. Ei pillerit kipuja lopettanut, mutta helpotti. Nyt lopetin kokonaan sillä haluan tietää millainen olen ilman pillereitä. Lisäksi haluan katsoa millaiset menkkakivut nyt ovat. Lopetin vasta pari viikkoa sitten, joten vielä en tiedä vaikutuksia.

  Kannattaa kokeilla lopettamista. Jos akne puhkeaa niin sitten hanki uudestaan pillerit :) Ei se elämä oo niin vakavaa. Enemmän kadut sitä ettet koskaan kokeillut.

 • Hannemyy

  Kiva, että olet löytänyt avun! Itse olen kokeillut vyöhyketerapiaa ja syönyt myös mainitsemiasi magnesiumia sekä b-vitamiinia. B-vitamiinista (söin noin 2 kk) saattoi olla se hyöty, että lihaskrampit väheni, mutta se saattoi tietysti johtua jostain muustakin. Magnesiumista en huomannut mitään hyötyä, mutta jonkin aikaa syötyäni mulle alkoi tulla siitä huono (etova) olo, joka loppui, kun lopetin magnesiumin. En mielelläni syö mitään purkista otettavaa, mutta noita kokeilin, kun fysioterapeutti kehotti kokeilemaan magnesiumia ja b-vitamiinia halusin itse kokeilla pitkän harkinnan jälkeen, koska en syö lihaa. Olen tullut siihen tulokseen, että omalla kohdallani on paras vain syödä mahdollisimman monipuolisesti ja unohtaa lisäravinteet.

 • Eij

  Täällä on sama juttu! Vaihdoin migreenin takia e-pillerit minipillereihin n. puoleksi vuodeksi (cerazette) ja sitten kapseliin. Kuukausi kapselin laiton jälkeen alkoi lähteä ihan jäätävä määrä hiuksia ja halusin kapselin heti pois kehostani. Sillä tiellä ollaan edelleen, 3 vuotta on kohta kulunut ja hiukseni ovat ohentuneet ihan mielettömästi:( tämä rumba on ahdistanut niin paljon ja vaikuttanut itsetuntooni, kunpa vaivani olisikin meikkikerroksella peitettävissä! Ihotautilääkäreillä on tullut ravattua ja ostettua jos jonkinlaista biotiinia ja tukka-aineita. Lääkäreiltä tuli diagnoosina seborrea, joka tuli näiden hormonikokeilujen takia. Tämän kokemuksen myötä en aio syödä enää ikinä hormonivalmisteita ja kaikkien muidenkin lääkkeiden käytön harkitsen todella tarkkaan. Eräs lääkäri esimerkiksi määräsi hiustenlähtööni vahvaa kortisonilääkettä ja selostetta luettuani huomasin, että sitä määrätään esimerkiksi syöpien hoitoon ja sivuoireita saattaa olla mm. pahoja mielenterveyshäiriöitä (jos on taipuvaisuutta geeneissä) psykoosia, hallusinaatioita, piilevän diabeteksen puhkeamista jne jne… :O olen tosi herkkä muutenkin, niin sehän tässä olisi puuttunutkin kaiken tämän jälkeen, jos olisi puhjennut psykoosi :D en siis ottanut, vaan löysin sitten ihan muualta apua!

 • piipu

  Pakko kommentoida tuohon että nuoruus ajan iho kertoisi suoraan tuleeko aikuisena akne. Itse olen syönyt pillereitä 15-27 vuotiaana. Välillä pidin vuoden tauon jolloin iski kystinen akne, johon söin antibiootit ja aloitin pillerit uudelleen. Iho ei ole enää palannut ennalleen. Tämä kaikki siis vaikka minulla ei ikinä aiemmin ollut aknea vaan iho jota kehuttiin.

 • Lallu80

  Hyvä ratkasu jättää e-pillerit. Toiv.ei iho huonone, mutta en usko. Itse en ole koskaan voinut syödä pillereitä juuri sen hormonin takia, ulkopuolinen hormoni ei ole sopinut mulle koskaan + myöhemmällä iällä kuulin sairastavani tautia, jonka takia e-pillereitä ei suositella. Joten hyvä, etten ollutkaan vuosia pillereitä syönyt. Mutta jos esim jossain vaiheessa haluisitte perheenlisäystä, on mielestäni hyvä kun on jättänyt pillerit jo aikaa sitten pois. Naisen oma luonnollinen kierto on aina hyvä juttu :) Kaikenlaisia muitahan ehkäsykeinoja nykyään on paljon :)

 • Oli aika hämmentävää lukea sun postausta, koska tää oli kuin tarina mun ihosta. Mulla on myös atooppinen iho ja sain pari vuotta takaperin samaisen suunympärysihottuman. Mä jätin sen jälkeen e-pillerit pois ja mulla alkoi myös aika äkkiä tuo ihon rasvoittuminen. Ikävä kyllä mulla puhkes juurikin tuo aikuisiän akne noin kolmen kuukauden kuluttua pillereiden lopettamisesta, vaikka ennen pillereitä en ole kätsinyt aknesta. Itse söin pillereitä myös ton 10 vuotta mikä oli pitäny mun ihon aina todella siloisena.. Jouduin loppujenlopuks aloittamaan ton roacuttan kuurin jota en pystynyt syömään loppuun voimakkaiden sivuvaikusten takia. Nyt odottelen tässä et milloin alkaa taas puhkeamaan noi pahat epäpuhtaudet vai tulevatko enää lainkaan.. Tällä hetkellä iho rasvoittuu aika paljon, mutta olen selvinnyt ilman suurempaa räjähdystä, eli ilmeisesti tuo roacuttan auttoi asiaa ainakin hetkellisesti, vaikka en sitä kokonaan syönytkään.
  Aknen puhkeaminen todella vaikutti mun itsetuntoon ja olin pitkään todella itkuisella päällä. Mä en silti ikinä enää aloittais pillereitä uudelleen silläkään uhalla että akne palaa. Oon aina kärsinyt kivuliaista kuukautisista ja oon syöny pillereitä 10 vuotta juurikin niiden takia. Oli melkoinen yllätys kun kuukautiskivut käytännössä loppuivat kokonaan pillerien lopettamisen jälkeen. Olen siis turhaan syönyt pillereitä tuon koko ajan kuvitellen että jos lopetan ne, niin mun kivut muuttuisivat helvetillisiksi. Tällä hetkellä suoraansanottuna vituttaa että tuli syötyä niitä niin kauan.
  Pillerien jälkeen tosiaan keho saattaa olla hetken aika sekasin ja mulla oli hetkiä että itkin muuttunutta kroppaa/ihoa kun en tunnistanu niitä omikseni. Nyt vuoden jälkeen alkaa taas tuntua siltä että olen oma itseni kun oma hormonitasapaino on alkanu rauhottua.
  Ei enää ikinä keinotekoisia hormoneita mulla! Tsemppiä ja odotan innolla että miten sulla tarina jatkuu…. :)

 • loddee

   

  Mä oon syönyt pillereitä nyt 3 vuotta ja oon alkanut miettimään lopettamista. 

  Syön pillereitä jotka estää kuukautiskierron, ja näitä määrättiin mulle migreenin ja suvussa pyörineiden sydän-ja verisuonitautien takia. Olin kauan tosi onnellinen, että ne tuskaset menkat on nyt pois, mutta nyt oon alkanut ajattelemaan, että ei se ehkä ookkaan niin hienoa.

  Mun kroppa on sekasin ku seinäkello; näpyt ilmestyy tyhjästä silmänräpäyksessä, tosin lähteekin aika nopeesti. Iho rasvottuu puolen tunnin jälkeen meikkauksesta, vatsa-ja selkäkivut on välillä ihan sietämättömiä, mulla on jatkuvasti hiivatulehdus ja mielialat vaihtelee tosi paljon ja useimmiten oonkin tosi kiukkunen ja ITKUHERKKÄ. Myös paino heittelee minne sattuu. Nyt kun aattelen niin en oikein tiedä, miksi en ole lopettanut aikasemmin sillä mulla ei oo oikein mitään muuta sanottavaa kuin että tuskaset menkat on poissa. 

  Luulen että lopettamisen myötä voisi kaikki helpottua kun kroppa saisi elää niinkuin naisen kropan kuuluukin :)

 • naappu

  Vitsit miten paljon kommentteja! Näitä lukiessa laittaa miettimään, miten vähän me naiset oikeasti tiedetään ehkäisyvalintoja tehdessä, mitä seurauksia vaikkapa pitkäaikaisella pillerin popsimisella voi olla. Mun on pakko kertoa oma tarina…

  Mä kärsin teininä aika pahasta aknesta ja söin ekan roa-kuurin jo 15-vuotiaana. Sen jälkeen mun iho oli monta vuotta kaunis. Alotin e-pillerit 19-vuotiaana, kun muutettiin poikaystävän kanssa yhteen. Iholle alkoi pikku hiljaa ilmaantumaan hormonifinnejä varsinkin menkkojen aikaan leukaan ja suun ympäristöön. Muistan hakeneeni jo pilleriaikoina apua ihotautilääkäriltä tähän vaivaan, hoitona oli antibioottikuuri ja voiteita, joistapa ei tietenkään apua juuri ollut. Jossain vaiheessa mä luovutin ja aloin hyväksymään itseni näppylöineni, saihan ne yleensä suhteellisen hyvin meikattua piiloon.

  Kolme vuotta sitten havahduin kuitenkin miettimään mun oloa… Jatkuvat päänsäryt, kuivat limakalvot, haluttomuus, tietynlainen luonteen tasaisuus – oliko ne osa minua vai pillereiden aikaansaama minä. Kun mä lopetin pillereiden syömisen neljän vuoden käytön jälkeen, tapahtui pieniä ihmeitä. Mun paino laski parissa kuukaudessa 3 kiloa ja nuo kilot on myös pysyneet poissa. Mä sain takaisin haju- ja makuaistin, halut ja oman eloisan luonteeni. On ihanaa tuntea oma keho ja kaikki sen upeat hienosäädöt. On ihanaa tunte ilot ja surut jotenkin voimakkaammin kuin koskaan pillereiden aikana. Mies huomasi myös muutoksen minussa, muista ihmisistä en tiedä.

  Mutta sitten ihoon. Puolisen vuotta meni ihan ok pillereiden lopettamisen jälkeen. Sitten tilanne paheni. Reilun vuoden ajan aina vain pahenevasta aknesta kärsittyäni sain lääkäritä diagnoosin aikuisiän aknesta ja elämäni toisen roa-kuurin. Mun on pakko puolustaa tuota parjattua lääkettä. Olihan pahenemisvaiheet ja ikävät sivuvaikutukset välillä lähes sietemättömiä, mutta nyt en voisi olla sisuiluuni tyytyväisempi. Puoli vuotta kuurin lopettamisen jälkeen mun iho on aivan ihana! Terveempi kuin koskaan. Arpineni kaikkineni mä rakastan mun peilikuvaa näin. Enkä hormoniehkäisyyn kajoa enää koskaan, ainakaan yhdistelmäpillereihin.

 • Looralai

  Moikka! Itselläni ihon rasvoittuminen alkoi noin 4-5 kuukauden viiveellä pillereiden lopettamisesta. Ja tuli hankalasti tulehtuvia finnejä, ärtyivät vaikka niihin ei koskenutkaan sormin. Ihotautilääkäri sanoi sen olevan ihon oma bakteeri joka aikaansai finneistä sellaisia isompia tulehtuneita kohtia. Sain antibiootit ja voiteita, ja iho rauhoittui muutamassa viikossa. Aloitin tosin ne pilleritkin uudestaaan samoihin aikoihin, eli täysin varma en voi olla kumpi auttoi. Itselläni taas ei ollut koskaan teininä ongelmia ihon kanssa, nyt arveluttaakin mitä tapahtuu sitten kun ei ole enää tarvetta pillereille!

 • sitruuna81

  Ihoa kannattaa ruokkia sisältäpäin: ruokavaliolla on ISO merkitys. Jos minulla olisi ongelmia ihon kanssa, keskittyisin ensin ruokavalioon, en niinkään ulkoisiin voiteisiin.

  Löysin hyvän kirjoituksen tähän liittyen: http://jolie.fi/kauneus/epapuhtaan-ja-hormonaalisesti-oikuttelevan-ihon-hoidosta/

  Täällä annetut vinkit ovat auttaneet minua PMS-oireisiin:
  http://kaisajaakkola.com/2013/02/peittoa-kuukautisia-edeltavat-oireet-pmsn-hoito-ruokavaliolla/

  Suosittelen myös akupunktiota.

  Jos tuntuu vaikealta löytää apua, älä luovuta! Apua ja tietoa on saatavissa mutta vaatii yleensä omaa aktiivisuutta ja muuta kuin vain että syö lääkärin määrämän reseptin.

 • Kaisa Hedlund

  Hei,

  kiinnostaa tietää mitä e-pilleriä käytit?

  Ja miten ihosi nyt jakselee?

  Terkuin Kaisa

Related posts