14/09/14

Muotidokumentteja Rakkautta & Anarkiaa -festareilla

27 54 hero-2014.jpg

Yhteistyössä: Rakkautta & Anarkiaa</p>

Pääsin juuri huutelemasta jokunen viikko sitten, että kunpa jonnekin kotimaisille elokuvafestareille hoksattaisiin ottaa valikoimiin Advanced Style -blogin iäkkäistä tyylitaitureista kertova dokumenttielokuva, kun sain viestiä ensi viikolla starttaavilta Rakkautta & Anarkiaa -festareilta. Great minds think alike, selvästikin. R&A-festareiden ohjelmistoon nimittäin kuuluu juuri tuo nimenomainen dokumenttiuutuus, joka saa pian ensi-iltansa. Advanced Style -dokumentin lisäksi leffafestareiden ohjelmistossa nähdään Dior and I -niminen muotidokumentti, joka sukeltaa legendaarisen muotitalon kulisseihin Raf Simonsin asutessa pääsunnittelijan saappaisiin. 

Sain tilaisuuden katsoa molemmat muotidokumentit ennakkoon, jotta voisin vinkata niistä teillekin. Ja mikä parasta: saan arpoa kummankin elokuvan näytöksiin kaksi kahden hengen lippupakettia ensi viikolla starttaaville elokuvafestareille. :) Kannattaa siis lukea ohjeet postauksen lopusta ja osallistua kisaan, mutta sitä ennen muutama sananen noista leffoista!

officialadvancedStyle_poster_7_31.jpg

Advanced Style

Olin aivan innoissani, kun jokin aika sitten kuulin, että lemppariblogehini kuuluvasta Advanced Stylesta on tehty dokumenttielokuva. Olen ihaillut rohkeiden, luovien ja persoonallisten leidien pukeutumista sekä elämänasennetta blogin kautta, mutta oli mielenkiintoista päästä näkemään blogin kautta tutuiksi tulleita kasvoja myös liikkuvassa kuvassa. Dokumenttiin on valittu mukaan 7 blogin puolella esiintynyttä 60-90-vuotiasta tyylikästä leidiä, jotka paitsi esittelevät kameralle upeita tyylejään, myös jakavat siinä sivussa mietteitään ja viisauttaan.

Ihmisen ei tarvitse ikääntyessään muuttua näkymättömäksi eikä ikä ole mikään syy hylätä persoonallista tyyliään – nämä naiset ovat hurmaavuudessaan siitä mainio osoitus. Dokumentti antaa tyylillisen ilotulituksen ja hauskan dialogin lomassa myös avartavaa näkökulmaa vanhenemiseen: näille leideille jokainen päivä todellakin voi olla se viimeinen, joten on parasta mennä, tehdä, nauttia ja pukeutua kauneimmilleen joka päivä. Heidän energisyydestään ja positiivisuudestaan saa ottaa oppia moni nuorempikin.

Näytökset:

pe 20.9.2014 klo 14

ti 23.9.2014 klo 16.15

ke 24.9.2014 klo 18.30

dior-and-i.jpg

Dior and I

Diorin muotitalo oli suuren muutoksen edessä, kun John Galliano sai varomattomien lausuntojensa takia kenkää pääsuunnittelijan paikalta pari vuotta sitten. Lopulta uudeksi pääsuunnittelijaksi nousi minimalistisena tunnetun muotitalo Jil Sanderin leivissä ennen työskennellyt belgialaissuunnittelija Raf Simons, joka astui uudessa pestissään edeltäjiensä suuriin saappaisiin ja joutui loihtimaan malliston tyhjästä ennätysajassa (normaalin 4-5 kuukauden sijaan vain kahdessa kuukaudessa). Dior and I -dokumentissa seurataan tuoreen pääsuunnittelijan jännittävää matkaa ensimmäisestä työpäivästä hänen ensimmäisen Diorille tekemänsä haute couture -malliston näytökseen asti. 

Aiemmin varsin vähäeleistä tyyliä suosineen Raf Simonsin valinta ylellisen runsaasta ja naisellisesta suunnittelustaan tunnetun Diorin johtoon yllätti monet ja tästä syystä koko muotimaailma odotti uteliaisuudesta kihisten, miten uusi pääsuunnittelija tästä näytön paikasta selviytyisi. Dokumentti tarjoaa kiehtovan sukelluksen haute couture -muodin syntyprosessiin suunnitteluvaiheesta viimeisiin näytöksen takahuoneessa tehtyihin viimeistelyihin. Kiinnostavaa on, että dokumentti paljastaa myös yleensä nimettömiksi jäävien ompelijoiden kasvot – siinä missä pääsuunnittelija paistattelee huomion valokeilassa, visioiden viemisestä käytäntöön vastaavat kymmenet (elleivät jopa sadat) käsiparit jäävät vaille julkista tunnustusta. On siis mielenkiintoista päästä poikkeuksellisesti näkemään pelkän näytöksen sijaan myös koko prosessin kaari alusta loppuun. Itse Raf Simons tosin ei tunnu saamastaan huomiosta nauttivan, vaan on ajoittain projektin edetessä siitä hyvinkin ahdistunut.

Kuten nyt jo tiedämme, kesällä 2012 esitelty couture-mallisto oli menestys ja Simons lunasti valtaisat odotukset hienosti. Dior and I -dokumentti antaa mielenkiintoisen sukelluksen legendaariseen muotitaloon hiukan pintaa syvemmältä ja peilaa käsinkosketeltavasti sitä innostuksen ja ahdistuksen ristiriitaa, joka tällaiseen huippupestiin liittyy: lopputulos voi parhaimmillaan joko nostaa suunnittelijan maineen ennennäkemättömiin sfääreihin – tai pahimmillaan tuhota tämän uran. Ja onpa elokuva myös upea läpileikkaus Diorin hienoimpiin luomuksiin kautta aikojen. Suosittelen!

Näytökset:

su 21.9.2014 klo 14

ke 24.9.2014 klo 18.45

to 25.9.2014 klo 18.45

Rakkautta ja Anarkiaa -leffafestareita vietetään siis Helsingissä 18.-28.9.2014 ja koko ohjelmiston voi tsekata festareiden nettisivuilta. Ja nyt on aika pyöräyttää käyntiin kisa, jossa 4 onnekasta kavereineen voittaa siis liput jompaan kumpaan näistä esitellyistä elokuvista. Jaossa on siis kaksi lippupakettia kummankin elokuvan vapaavalintaiseen näytökseen. Osallistu kisaan seuraavasti: kerro postauksen kommenttiosiossa, kumpaa elokuvaa haluaisit katsomaan ja miksi. Kerro myös, mihin näytökseen toivot ensisijaisesti saavasi liput. Kilpailu on voimassa ke 17.9.2014 klo 24 asti ja muistathan jättää kommenttisi yhteyteen myös toimivan sähköpostiosoitteen. Onnea kisaan! :)

Tags: , , , , , , , , ,

Categorised in: Kulttuuri, Muoti

27 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • neitim

  Advanced style, ehdottomasti. Se täytyy käydä kurkkimassa vaikka ei voittoa kisassa kohdalle osuisikaan. :)

 • JuuliaE

  Tuo ’Dior and I’ traileri näyttää erittäin mielenkiintoiselta ja toivottavasti siinä tuotaisiin enemmän ompelijoita ja heidän työtä esille. Olisi ihanaa nähdä isojen muotitalojen suunnitelluprosessia. Ja jos voitto onnistuisi osumaan kohdalle niin mielellään näytökseen ke 24.9.2014 klo 18.45.

 • Cocotte

  Jos onnetar suosii, niin valitsisin Advanced stylen ja 24.9. näytöksen. Pyytäisin seuralaiseksi tyylikkään, kohta 70-kymppisen tätini :)

 • Ajris

  Advanced style vaikuttaa niin mielenkiintoiselta, että ehdottomasti se! Ja ke 24.9. klo 18.30 näytös :)

 • Anna-Mari

  Advanced style. Rrrrakastan tuota blogia ja noita aivan aseistariisuvan hurmaavia leidejä! Ja tiistain 23.9. näytös (keskiviikkokin kävisi)-

 • rige

  Ahhh, olisi superia nähdä tuo Advanced Style, sillä se vaikuttaa inspiroivalta ja ihastuttavalta. Ensisijaisesti toivon pääseväni katsomaan kyseistä elokuvaa lauantaina 20.9. :)

 • SusaV.

  Advanced Style, mikään ei rokkaa kovemmin kuin mummot ja papat :), paitsi ehkä tyylikkäät sellaiset!!

 • Advanced style! Aihepiiri vaikuttaa hyvin mielenkiintoiselta, muistan tykänneeni tosi paljon samaa aihepiiriä hipovasta dokkarista ”About face” (kantsii muuten vilkasta). Ikääntyminen ja oman tyylin muuttuminen siinä samalla kiehtoo varmasti itsekutakin, minua muiden joukossa. Varsinkin kun vietän syntymäpäiviäni R&A avajaisten tienoilla, lippujen voittaminen olisi ehdottomasti piste i:n päälle synttäreitä vietettäessä ;) Paras olisi ehkä tuo ti 23.9. näytös.

 • Inkaliina

  Advanced Style -dokkari kiehtoo! Lauantain 20.9. näytös sopisi kuin nenä päähän työharjoittelun päättymisen juhlistamisen kunniaksi – tyylikkäitä leidejä, ystävän seuraa ja ehkä lasillinen viiniä. Mutta myös keskiviikko kävisi eikä tiistaikaan olisi mahdoton. :D

 • Immoska

  Andvanced Style! Olisi hienoa nähdä ja kuulla leidien tyyliä ja mietteitä vähän enemmänkin :) Näytöksistä sopis parhaiten tiistai 23.9.

 • pica

  Dior and I (to 25.9.2014 klo 18.45 näytös), koska olisi todellakin mielenkiintoista nähdä edes vähän siitä työstä ja prosessista mitä catwakilla esitettävien vaatteiden eteen on tehtävä.

 • ktr

  Kallistun Dioriin ja sunnuntain näytökseen!

 • Apua, molemmat kiinnostaisivat kovasti mutta ehkä näin muotoilua ja tekstiilisuunnittelua opiskelevana kallistuisin kuitenkin Dioriin! Sopiva näytös olisi ke 24.9.2014 klo 18.45, silloin on syntymäpäiväni :)

 • Niania

  Dior and I, vaikka valinta olikin vaikea. :) Todella mielenkiintoiselta vaikuttava pätkä! Ja näytös olisi su 21.9.2014 klo 14

 • norbert

  Molemmat vaikuttavat superkiinnostavilta, mutta jos vain toinen pitäisi valita, niin Advanced Style. Vaikutti trailerin perusteella hauskalta ja hyvän mielen dokkarilta :) Näytöksistä kävisi parhaiten ti 23.9. klo 16.15.

 • Hannakatri

  Kuuntelisin mielenkiinnolla vanhojen leidien ajatuksia ja viisauksia elämästä sekä tyylistä Advanced Stylessä, keskiviikon 24.9. näytöksessä!

 • Iti

  Ah mikä ihana kisa! Rakkautta ja Anarkiaa on joka syksyn must to do -listalla, mutta ikinä en ehdi katsomaan kuin muutaman elokuvan, vaikka ohjelmistossa on aina monen monta kiinnostavaa leffaa..tämän vuoden ohjelmistoa en ehtinyt vielä vilkaista kuin pikaisesti ja tiesin, mikä elokuva ainakin pitää ehtiä katsomaan – juurikin ”Dior and I”. Ihana päästä näkemään tuo kok prosessi ja täytyy myöntää että kiehtoo myös päästä kurkistelemaan vähän myös Raf Simonsin elämään! :) Ensisijianen toive olisi siis Dior and I ja tuo 24.9 18.45 näytös…varmasti upea kokemus olisi myös tuo Advanced Style dokumentti, joten ei haittaisi ollenkaan jos sitä sen sijaan pääsisi katsomaan! Upeaa, että näitä mielenkiintoisia muotidokumentteja ja elokuvia tehdään koko ajan enemmän – monipuolinen ja rikas ala, jota käsitellään kuitenkin monesti aika yksipuolisesti varsinkin valtavirtajulkisuudessa!

 • Tiiaaaaaaa

  Kahdesta erittäin mielenkiintoisesta leffasta päädyin lopulta Advanced Styleen ja näytöksistä sopivin olisi tuo 20.9. klo 14. :)

 • Annnnni

  Moikka! Dior and I kiinnostaa ja erityisesti keskiviikon 24.9. näytös. Postauksessa olleesta elokuvaotteesta tuli hyvä fiilis.

 • annakirahvi

  Todellisten muotigurujen näkemykset tyylistä kiinnostaa, joten Advanced Style. Naiset vaikuttavat kertakaikkiaan makeilta. Keskiviikko 24.9. sopisi parhaiten.

 • Vau

  Dior and I (torstain näytös). Mielenkiintoisen teollisuusalan kulisseja raottavat dokkarit kiinnostavat aina.

 • Nipsutin

  Advanced Style ja tiistai 23.9. näytös! Seurakseni ottaisin jo 82-vuotiaan mummini, joka on varsinkin nuorempana ollut mieletön tyyliniekka ja vielä nykyäänkin kihartaa hiukset ja punaa huulet vaikka kylään tulisi vain remonttimies :’)

 • Noooora

  Advanced Style olisi näistä ehkä kiehtovampi. Aikatauluun sopisi ke 24.9. näytös. :)

 • Caro

  Haluaisin nähdä Dior and I, toi videopätkä miellytti tosi paljon, jotenkin suloisen oloinen – toi ompelijoiden yhdessä työskentely, rupattelu ja yksityiskohtainen luominen. Mainitsemasi Simonsin ahdistus kiinnostaa myös. Minulle sopii kaikki näytösajat.

 • mar

  Advanced style! Aivan hurmaavia persoonia. Nappaisin mukaan ystäväni, joka on vaatesuunnittelija ja muotifriikki. Keskiviikko 24.9. sopisi mainiosti!

 • Lumimarja

  Hei! Dior and I olisi herkkua, kirjoitit elokuvan sisällöstä niin houkuttelevasti ja Dior on muutenkin minulle aina ollut se nr.1 muotitalo. Ehdottomasti tätä katsomaan ja ilmaisesta lippupaketista olisin kovin onnellinen! Torstain näytös olisi ykkönen.

 • kukkuu

  Molemmat näistä haluaisin nähdä, mutta jos on pakko valita niin enemmän kiinnostaa ehkä tuo Dior & I, koska olis kiva päästä kurkistamaan ison muotitalon kulisseihin. :) Jos liput voittaisin niin haluaisin tuohon keskiviikon 24.9.2014 näytökseen!

Related posts