Minne muodista katosi kritiikki ja luovuus?
17 38
Millaista on ”hyvä” muoti? Tai miksi muodissa ei ole enää keksitty mitään uutta sitten 1900-luvun? Trendit ovat viime aikoina pohdituttaneet ja avasin aiheesta viime viikon lopulla tänne blogin puolelle keskusteluakin. Suurkiitos kaikille todella mielenkiintoiseen keskusteluun osallistuneille. Lukijoiden kommentit pistivät muutaman pyörän pään sisällä pyörimään vain entistäkin vauhdikkaammin, joten jatkan yhä tästä trendi-teemasta.
Keskustelussa nousi esille monenlaisia näkökulmia ja erityisen kiinnostavaa pohdintaa syntyi siitä, miten muodin kiertokulku on vuosikymmenten saatossa muuttunut. Trendien kierto on nykyään paljon entistä nopeampaa, mikä osaltaan on varmasti markkinakoneistojen aikaansaannosta: kun trendien muutokset ovat nopeita, uusia ideoita ja tuotteita saadaan myytyä kuluttajille entistä enemmän. Toisaalta muodin nopea kiertokulku heijastelee myös muilla tavoin tämän hetken maailmaa, elämänrytmiä ja ”kaikki mulle heti nyt” -henkeä. Markkinavoimien kultakaudella muodissa on tavallaan lähestytty jatkuvasti populaarikulttuurin nykytunnelmia: kertamuotia, kertakäyttöbiisejä, nopeaa viihdettä ja sitäkin nopeampaa tyydytystä. Elämyksiä, ideoita ja tuotteita, jotka eivät vaadi sen suurempaa pureskelua tai tarjoa juuri älyllistä haastetta.

BCBG Max Azria SS15
On oikeastaan aika mielenkiintoista, että 2000-luvun puolella muodissa ei ole tarjottu enää juuri uusia innovaatioita ja todellista luovuutta, vaan trendit ovat viimeisten 15 vuoden aikana olleet hyvin pitkälti vain 1900-luvun eri tyylisuuntien kierrätystä uudelleen ja uudelleen. Eikö muodin saralla todellakaan enää keksitä mitään uutta? Viime vuosisata olikin ollut muodin osalta aivan poikkeuksellisen luovaa aikaa, mikä johtui varmasti paljolti siitä, että koko nykyisenlainen muotimaailma sai oikeastaan alkunsa vasta 1800-luvun lopulla. Tyylitietotoimiston Laura valotti kommenteissa muodin historiaa ja kertoi, että 1800-1900-lukujen taitteessa alkoi muodin saralla suunnittelijakeskeinen aikakausi, jonka myötä siirryttiin pikkuhiljaa myös sesonkiajatteluun. Muotimaailman suuri murros ja sotavuosien pula-aika sekä sotien jälkeinen uusi kukoistus loivat erinomaiset lähtökohdat luovalle ajattelulle.

Nanette Lepore SS15
Monet menneisyyden muoti-ilmiöt ovat nimenomaan heijastumia maailman muutoksesta. Esimerkiksi Coco Chanel puolestaan vapautti naiset epäkäytännöllisistä helmoista, korseteista ja röyhelöistä rennompaan, sporttisempaan ja yksinkertaisempaan tyyliin. Myöhemmin Diorin ylellisen runsas ja naisellinen New Look syntyi vastareaktiona sotavuosien pula-aikaan. Yves Saint Laurent vei muotia 60-luvulla aivan päinvastaiseen suuntaan leikittelemällä rohkeasti sukupuolirooleilla ja pukemalla mallinsa miesten puvusta inspiraationsa saaneeseen smokkiin. Se saattaa helposti unohtua, että naisille nykyisenlainen vapaus pukeutumisessa (kuten monessa muussakin asiassa) on vielä melko tuore asia ihan täällä länsimaisessakin kulttuurissa.

Vivienne Tam SS15
Kuten Laura keskustelussa totesikin, muoti on vahvasti sidoksissa aikaan ja ympäröivään yhteiskuntaan. Ehkä tämä populaarikulttuurissa ja muodissa valloillaan oleva hektinen rytmi ja ajattelu on osa tämän hetken ajankuvaa. Elämme kiireisessä ajassa, jossa uuden luomiselle ei ole aikaa. Suuri osa muustakin populaarikulttuurista kierrättää tällä hetkellä jo nähtyjä ja koettuja juttuja, joten miksi muoti olisi siinä suhteessa eri linjoilla. Näin ei varmasti eikä toivottavasti tule olemaan aina, vaan ajan pyörän pyörähtäessä taas yhden pyörähdyksen eteenpäin, muodin ja muunkin populaarikulttuurin saralla päästään näkemään jotakin aivan uutta. Pieniä viitteitä tulevasta on mielestäni havaittavissa jo nyt, kun maailmassa pikkuhiljaa heräillään siihen, että nykyisenlainen kuluttamisen kulttuuri ei ole maapallon kannalta kestävä kehityssuunta.

DKNY SS15
Palava rakkaus, pikkusydän -blogin Tiia nosti myös keskustelussa esiin mielenkiintoisen näkökulman: kaikki trendit eivät automaattisesti ole ”hyvää” muotia. Keskustelussa nousikin esille monta kiinnostavaa kysymystä: Miksi joku trendi nousee pinnalle, mitä uutta se tarjoaa muodista kiinnostuneelle, miksi se on nyt tässä ajassa olennainen? Tiia kertoi tuntevansa usein ärtymystä siitä, että muotilehdet tyytyvät kritiikittömästi nostamaan esille kunkin kauden pintatrendejä analysoimatta lainkaan niiden taustoja tai miettimättä, onko koko trendissä mitään järkeä. Mihin on alati vaihtuvien trendien maailmassa kadonnut asiantunteva muotikritiikki?

Parkchoonmoo SS15
Tiian ajatus ”hyvästä” muodista sai minut miettimään, kenellä on valta määritellä, mikä on ”hyvää” muotia? Viime kädessä tyyli on aina makuasia ja vaikka asiantuntevalle muotikritiikille olisikin tilausta, on sosiaalisen median ja muodin popularisoitumisen myötä tapahtunut muutos tuonut mukanaan myös hyvää. Pidän itse tästä kehityssuunnasta, ettei ole olemassa jotakin ylhäältä sääntöjä sanelevaa auktoriteettia, jolla on valta määrätä, mikä kulloinkin on muotia – tai ”hyvää” muotia. Sosiaalisen median vaikutus näkyy jo konkreettisesti siinä, millaista kieltä esimerkiksi muotilehdissä käytetään: jos ennen kerrottiin asiantuntijoina, mikä kulloinkin on trendikästä ja mikä passé, nyt enemmänkin esitellään erilaisia vaihtoehtoja kunkin kauden trendikattauksesta, josta lukija sitten valitsee mieleisensä. Kuten Tiia keskustelussa totesi, kritiikittömyys tarjoaa mahdollisuuden tykätä siitä, mistä itse aidosti haluaa.

Monique Lhuillier SS14
Vaikka vapaus ja vaihtoehtojen runsaus on kuluttajan näkökulmasta myönteinen asia, kritiikin puute köyhdyttää muotimaailmaa luovassa mielessä sekä vie sitä jatkuvasti kaupallisempaan suuntaan. Markkinavoimilla on muodin saralla nykyään liikaa valtaa: suuria mainostajia ei uskalleta kritisoida ja kriitikkoja saatetaan jopa sulkea ulos näytöksistä. Tiia kertoi keskustelussa olevansa pettynyt siihen, että nykymaailmassa harva uskaltaa enää kritisoida ja harvalla muotitoimittajalla on kriittistä ja aitoa näkemystä muodin historiasta tai muodin suhteesta politiikkaan, talouteen ja taiteeseen. Aiemminhan muotia on kritisoitu samaan tapaan kuin elokuvia, taidetta ja kirjojakin. Myös tässä näkyy mielestäni piirteitä muodin askeleista korkeakulttuurin parista lähemmäs populaarikulttuuria – haute couture -luomuksista halpaketjujen kertakäyttömuotiin. Muotikritiikillä on myös ollut tärkeä rooli suunnittelijoiden haastajana. Junnaako muodin ja trendien kehitys samoilla urilla osittain siksi, ettei ole enää muotikriitikoita, jotka haastaisivat suunnittelijat keksimään ja luomaan jotakin aivan uutta?

Tome SS15
Saan itse paljon ideoita ja inspiraatiota irti nykymuodistakin, mutta myönnettävä on, että olen aika ajoin hämmästellyt, miten monta kertaa tiettyjen vuosikymmenten tyyli voi tulla uudelleen muotiin. Toinen ihmetystä aiheuttanut asia on ollut se, kuinka monen suunnittelijan mallistoissa näkyy samaan aikaan samankaltaisia viitteitä menneeseen tai tiettyihin alakulttuureihin. Miksi muotiviikot tulvivat yhtäkkiä kertaheitolla kellohelmoja, spagettiolkaimia tai sporttivaikutteita? Nimimerkki Laur heitti keskustelussa ilmoille mielenkiintoisen kysymyksen: kuinka paljon suunnittelijat tai muotitalojen tuotantopäälliköt mahtavat nykyään käyttää erilaisia trendejä ennustavia palveluita ja raportteja? Nykymuodin trendejä seuraillessa käy mielessä, ettei ehkä ole täysin sattumaa, että samat vaikutteet näkyvät niin monen merkin näytöslavoilla.
Uskon itse, että vähitellen aletaan muodin alalla olla jälleen murroskohdassa ja muutoksen kynnyksellä. Eettiset ja ekologiset kysymykset ravistelevat nykymuodin tuotantopolitiikkaa ja yleisö alkaa pikkuhiljaa kyllästyä samojen trendien kierrättämiseen uudelleen ja uudelleen. Ehkä nämä asiat ovat ensiaskeleita muotimaailman seuraavaan vaiheeseen, jossa toivon mukaan saadaan nähdä myös suunnittelullisesti jotakin aivan uutta, luovaa ja virkistävää.
Postauksen kuvissa ensimmäisiä makupaloja New Yorkin muotiviikolta, jossa esitellään parhaillaan Spring-Summer 2015 -mallistoja.

Zimmermann SS15
Photos: Mercedes-Benz Fashion Week New York SS15, first photo from Mara Hoffman SS15 show
Tags: Ajattelin tänään, Catwalk, höpötyksiä, muoti, suunnittelijat, Trendit