18/08/14

How the sun sees you

7 57 aurinko.jpg

Kokosin aiemmin kesällä aikamoisen tietopaketin siitä, kuinka tärkeää on suojata ihoa auringon UV-säteilyltä. Koska ihan lähipiiriini kuuluu useita ihmisiä, joilta on löydetty ihosta melanoomaa (ja kaikki heistä nuoria, alle kolmekymppisiä), koen ettei tätä asiaa voi painottaa liikaa. Bongasin tänään ihan mielettömän videon, jolla havainnollistetaan aurinkosuojan konkreettinen vaikutus aivan uudella tavalla. Bonusta vielä siitä, että video on visuaalisesti todella kaunis ja taustalla soiva biisikin ihastuttava. :)

Translation: If you’re still wondering whether you really have to protect your skin from the sun, check out this beautiful video and it will give you the answer.

Photo: Jenni Rotonen / Pupulandia

Tags: , , , , ,

Categorised in: Kauneus

7 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Vau miten siisti visuaalinen havainnollistus auringosta ja aurinkosuojan merkityksestä. Huhhhhu!

 • hannnn

  Kiitos Jenni että jaoit tämän ja olet painottanut suojautumisen tärkeyttä. Aviomiehelläni todettiin kesällä melanooma ja läheisen näkökulmasta (ja hänenkin puolestaan) voin sanoa kokemuksen olleen aivan kauhea. Hän on nuori, terveydestään huolta pitävä, ei makoile auringossa vaan altistus on normaalin ulkoilun mukanaan tuomaa. Hän ei myöskään ole palanut koskaan. Silti näin kävi. Tämän takia tekee niin pahaa nähdä kuinka niin moni ulkonäkö edellä altistaa itsensä auringon vaaroille ja grillaa öljyt pinnassa itseään ja sanoavat että kun eivät pala niin ei se haittaa. Jos ei itsestään välitä niin voin kertoa että läheisillekin se on kova paikka. Sitähän sanontaan että iho ei unohda. Vaikka melanoomalta säästyisi, on auringon tekemät haitat iholle jossain vaiheessa ihan silmin nähtävät.

 • traaaa

  Moi,

  On myös tullut tutkimuksia siitä, että aurinkosuojien kemikaalit olisivat haitallisia iholle. Eli periatteessa olisi paras, että suojaisi itsensä vaatteilla tai vaihtoehtoisesti istuisi sisätiloissa. Aurinkosuojat eivät välttämättä suojaa melanoomalta. Ennustan, että melanoomat ovat lisääntyneet lisääntyneen vapaa-ajan vuoksi ja ohentuneen otsonikerroksen yhteisvaikutuksesta. Noilla aurinkosuojilla on hyötynsä mutta ei sekään kovin hyvältä kuulosta, että nekin ovat karsinogeenisia. Totuutta ei siis tiedetä. Ja aibvan hömppäähän tommonen uv-kamera on.Ei se kerro syövästä mitään, korkeintaan ihmisten pisamista.

 • Jenniii

  Eikö olekin! Niin kaunis video ja tuo biisikin oli aika mainio. :)

 • Jenniii

  Huh, tuo kummasti laittaa miettimään näitä asioita enemmän, kun tilanne osuu omalle tai läheisen kohdalle. Minulla on myös lähipiirissä useita melanooma- ja ihosyöpätapauksia, joten auringolta suojautumiseen tulee suhtauduttua asiaankuuluvalla vakavuudella. 

  Pääsin joskus tarkastelemaan omaa ihoani pintaa syvemmältä, kun kokeilin ihoanalyysia ja näin konkreettisesti, millaisia muutoksia aurinko ihossa aiheuttaa pinnan alla. Onneksi analyysi osoitti, että olen pitänyt ihosta hyvää huolta, sillä auringon aiheuttamia muutoksia oli todella vähän. Aurinko todellakin vanhentaa ihoa ennenaikaisesti ja aiheuttaa ryppyjä, joten jos toivoo ihonsa säilyvän sileänä mahdollisimman pitkään, niin siitäkin syystä kannattaa jo suojata hyvin. Ihosyövän tosin soisi olevan suurimmalle osalle isompi huolenaihe kuin ryppyjen. Kaikkea hyvää ja voimia toipumiseen miehellesi!

 • Jenniii

  Itse asiassa tuo UV-kamera ei ole aivan hömppää, sillä sen kautta näkyvät juuri ne auringon aiheuttamat muutokset ihossa, joita paljas silmä ei havaitse. Pisamatkaan eivät ole ihan niin yhdentekeviä, sillä myös ne ovat auringon aiheuttamia pigmenttimuutoksia, vaikka sinänsä harmittomia ovatkin. Pigmenttimuutokset kuitenkin pahimmillaan viestivät nimenomaan ihosyövästä ja aurigon aiheuttamista vaurioista iholla. Ruskettuminenhan on ihon oma puolustusmekanismi auringon haittoja vastaan. Myös melanooma voi näkyä iholla pigmenttimuutoksena tai luomena, joten niitä todellakin kannattaa hiukan seurata. Pääsin itse joskus ihoanalyysiin, jonka avulla sain tarkastella ihoani juuri sellaisesta kuvasta, joka paljastaa noita ihomuutoksia, jotka eivät näy paljaalla silmällä. Mitä vähemmän tummia läiskiä ihossa on, sitä paremmin iho on suojattu auringolta aiemmin. Ja mitä paremmin ihoaan on auringolta varjellut, sitä vähemmän UV-säteilyn haittavaikutukset pääsevät ihossa tekemään tuhojaan. Pahimmillaan UV-säteilyn seurauksena voi olla ihosyöpä, pienimpiä harmeja ovat pigmenttiläiskät ja ihon ennenaikainen vanheneminen (= rypyt).

  Aurinkovoiteiden turvallisuudesta on tosiaankin käyty viime aikoina paljon keskustelua ja kemiallisten aurinkosuojien turvallisuutta on kyseenalaistettu. UV-säteilyn haitat on kuitenkin kiistattomasti todistettu, joten toistaiseksi valitsen itse mieluummin suojautua UV-säteilyn aiheuttamalta syövältä parhaani mukaan. Olet oikeassa siinä, että kaikken paras tapa suojautua auringon haitoilta on pysyä poissa suorasta auringonvalosta tai suojata ihonsa vaatteilla. Toisaalta auringolla on myös terveydelle hyviä vaikutuksia ja harvapa haluaa kaiken aikansa (tai edes käytännössä voi) pysyä varjossa – helteellä koko ihon kauttaaltaan peittäminen vaatteiden alle voi olla tukalakin vaihtoehto. Kannattaa muistaa, että voiteiden muotossa olevia aurinkosuojiakin on kahdenlaisia: fysikaalisia ja kemiallisia. Nämä mahdolliset syöpäepäilyt koskevat vain kemiallisia aurinkosuojia. Lisää näistä eri aurinkovoidetyypeistä voit lukea tuosta aiemmin kesällä tekemästäni postauksesta. :) http://www.lily.fi/blogit/pupulandia/nauti-auringosta-turvallisesti

 • Hannnn

  Kyllä, tämä on ollut todella pysäyttävä kokemus ja minäkin viimeistään nyt asiaan osaa suhtautua sen vaatimalla vakavuudella. Olisi mielenkiintoista kyllä nähdä tarkemmin omakin iho. Nuorempana olin Australiassa ja vasta myöhemmin tajusin että jopa se 5 minuutin kauppareissu olisi todellakin vaatinut rasvauksen. Olen myös vaalea, pisamainen enkä oikein rusketu, joten olisi ihan mielenkiintoista nähdä auringon tähän mennessä tehneet vahingot. Dekolteelta näen sen jo ihan silmin, se on aina ollut herkkä palamaan ja auringolle altis, ja on myös selkeästi ryppyisempi kuin muu iho. Ihan kauheaa, olen kuitenkin vielä nuori enkä juuri koskaan ota aurinkoa, ainakaan ilman suojaa. Tämäkin osoittaa että se hetken kaunis ihonsävy (joka minulla on lähinnä epätasainen pieni päivetys koska en oikein rusketu) ei ole ryppyjen tai riskin arvoista.

  Kiitos toivotuksista, mies on toipunut hienosti ja voi hyvin. Onneksi löydös oli hyvälaatuinen ja vähän aikaa iholla ollut joten kaikki pitäisi nyt olla kunnossa :)

Related posts