18/07/14

Matkalla Prahassa, vol. 2

3 39 P6289205.JPG

Lupailin lähipäiville vielä toista Praha-postausta muutaman matkavinkin kera ja nyt niitä tulisi. Mitään älyttömän ihmeellistä ja omaperäistä emme reissullamme tehneet, mutta tässä silti muutama suositus ja idea, joista ainakin ensikertalaisille Prahan matkailijoille voi olla iloa. :) Moni asia jäi muutaman päivän mittaisella ensivisiitillä vielä kokematta ja näkemättä, mutta onpahan sitten seuraavillekin reissuille vielä elämyksiä edessä. Saattaa olla, että Praha-sarjaan ilmestyy vielä kolmaskin kuvapainotteisempi juttu, sillä kuvasatoa tuolta reissulta tuntuu riittävän. 

P6289070.JPG

Katso ylös

Tämän vinkin sain eräältä lukijalta ennen reissuamme, tosin olisin varmasti tehnyt näin neuvomattakin, sillä huomaan aina tähyileväni kiinnostavia yksityiskohtia uusien kaupunkien arkkitehtuurissa. Praha on aivan erinomainen kohde upean arkkitehtuurin, kauniiden talojen, patsaiden ja yksityiskohtien bongailuun, mutta yhtälailla suosittelen katselemaan ympärillään niitä ränsistyneempiäkin näkymiä ja spottailemaan seinistä hauskoja graffiteja ja maalauksia. Myös art deco -tyylin ystäville täältä löytyy paljon kiinnostavaa katseltavaa.

P6289111.JPG

Petrin-kukkula

Petrinin kukkulalta on mahtava näköala koko kaupungin ylle, joten siellä kannattaa ehdottomasti piipahtaa. Kukkulan päälle pääsee nopeasti ja näppärästi rinnettä ylös kulkevalla köysiratavaunulla (johon jonottamisessa tosin saattaa vierähtää tovi jos toinenkin), mutta suosittelen itse kapuamista ylös asti ihan jalkaisin. Rinne on paikoittain aika jyrkkäkin, mutta sitä pitkin kulkee monenlaisia eri reittejä eli niistä on helppo valita omalle kunnolle sopivin vaihtoehto – haluaako kiivetä lähes pystysuoraa rinnettä pohkeet siukuen vai onko vähän maltillisempi ja mutkittelevampi reitti mieluisampi. Joka tapauksessa katseltavaa ja kaunista luontoa riittää myös matkan varrella ja onpa rinteessä muutama pikku-kahvila ja ravintolakin, jos kesken matkan tulee tarve pitää paussia.

Itse kiipesimme kukkulan päälle köysiradan vierestä lähtevää tietä (alhaalta katsottuna raiteiden vasemmalta puolelta) ja laskeuduimme alas toiselta puolen kukkulaa kaunista porrasreittiä, ja tätä vahtoehtoa suosittelen lämpimästi myös muille. Kukkulan laella on kauniita puutarhoja (suosittelen lämmöllä!) sekä näköalatorni (joka jonoineen vaikutti myös melkoiselta turistirysältä). Varaa kukkulalla käyntiin useampi tunti aikaa, mukavat kävelykengät sekä reilusti vettä juotavaksi!

P6289190.JPG

Kuppilat ja juomatauot

Praha on unelmakohde erilaisten oluiden ystäville, sillä tarjontaa on runsaasti ja hinnat ovat todella huokeat. Laatuoluen voi hyvinkin saada Prahassa eurolla. Minusta yksi parhaista jutuista kaupungissa olikin kaikenlaisissa kuppiloissa istuskelu ja elämänmenon rauhaisa sivusta seurailu. Itse en juo olutta, mutta myös muita juomia saa pubeista hyvään hintaan. Join reissussa muutaman erinomaisen mojiton, joiden hintahaarukka vaihteli 3-4,5 euron välillä. Hintataso on odotetusti vanhan kaupungin alueella tyyriimpi eli astumalla kaikkein keskeisimmiltä turistialueilta hiukan sivuun, hinnat putoavat heti juomissakin euron-pari. Parhaat mojitot join matkan aikana Kolkovna Olympiassa (joka ilmeisesti on myös erinomainen ruokapaikka) sekä hotellimme lähellä Legerovan varrella sijaitsevassa Legendassa, jossa juomalla hintaa oli tosiaan vain noin 3 euroa.

P6289099.JPG

Prahan linna

Maailman suurin muinaislinna on ehdottomasti näkemisen arvoinen kohde, vaikka ei niin perinteisistä nähtävyyksistä välittäisikään. Linnan yhteydessä olevaan katedraaliin pääsee maksutta sisään ja suosittelen todella käväisemään sisällä asti. Upeat kaariholvit sekä lasimaalaukset mykistivät tämä matkaajan täysin. Linnan ulkopuolella partioivat vartijat ja joka tunti suoritetaan vahdinvaihto, jota keskipäivän seremonian aikaan säestävät myös fanfaarit.

P6299267.JPG

Ruoka ja ravintolat

Ruoka on Prahassa hyvää ja halpaa, joten ulkona syömisestä kannattaa siellä nautiskella. Tämän reissun aikana Prahassa sattui olemaan jokin paikallinen juhlapyhä, minkä vuoksi osa ravintoloista oli koko viikonlopun kiinni tai avoinna lyhyemmän aikaa. Muutama kiinnostava ravintola jäi siis kokematta, mutta löysimme pari suosittelemisen arvoista paikkaa siitä huolimatta. Satuimme kovasti kehuttuun Tempo Allegro -ravintolaan juuri sellaisena kellonaikana, kun siellä ei tarjoiltu laisinkaan ruokaa, joten suuntasimme siitä eteenpäin ja löysimme sattumalta samalta kadulta viehättävän perinteistä tsekkiläisruokaa tarjoilevan ja mainitsemisen arvoisen Rainer Maria Rilke -ravintolan. Myöhempi Tripadvisor-tutkailu osoitti, että kyseinen ravintola olikin varsin arvostettu paikka – iltaisin sinne kannattaa ehdottomasti varata pöytä etukäteen. Viehättävää vanhan ajan tunnelmaa ja todella hyvä ruoka sekä erinomainen palvelu eli suosittelen!

Toinen mukava ravintola oli vanhan kaupungin puolella, Trzisten varrella sijaitseva Coda, jossa sekä ruoka että palvelu olivat ensiluokkaista. Poikaystävä kehaisi tuolla syömänsä lohen olevan parasta, mitä hän oli koskaan maistanut. Ravintolassa on kesäisin avoinna hurmaava kattoterassi, jolta avautuvat näkymät yli kaupungin, mutta meidän päästessämme paikalle ripotteli valitettavasti vettä ja terassi oli tästä syystä suljettu. Lounas oli silti herkullinen, kyytipojaksi sain täälläkin erinomaisen hyvän mojiton ja aterioimme Picasson upea taulu seuranamme, joten voin suositella. :)

Mainittakoon myös Angelato-niminen jäätelöpaikka, jota minulla lukijatkin olivat etukäteen suositelleet. Ihania italialaistyyppisiä jäätelöitä muutenkin ihan symppis pikkupaikka. Jätskinhimoisille ihan MUST! Kannattaa varata mukaan käteistä, sillä kortti ei käy. Ja vinkiksi kasvisruokien ystäville, että Prahassa hyviä kasvisruokaravintoloita on pilvin pimein. :)

P6299247.JPG

Sillat

Kaupungin halkovan Vltava-joen yli kulkee useita kauniita siltoja, jotka ovat mainioita paikkoja maisemien ihasteluun. Kuuluisin niistä taitaa olla vanhasta kaupungista lähtevä Kaarlensilta, joka on päiväsaikaan turistien valloittama, joten sillalle kannattaa mieluiten suunnata vasta vähän myöhemmin illalla. Tällöin maisematkin ovat kuulemma parhaimmillaan, kun kaupungin näkee kauniissa iltavalaistuksessa. 

P6289097.JPG

Shoppailu

Tällä reissulla shoppailu oli to do -listan sijalla Ö, joten kaupoissa ei tullut juuri pyörittyä. Suurimpien designer-merkkien putiikkeja löytyy Parizska-nimiseltä kadulta ja keskustan pääväylien kuten Na Prikopen varrella sijaitsevat suurimmat ketjuliikkeet. Paikallisten suunnittelijoiden liikkeitä ei tällä reissulla päämäärättömästi vaellellessa sattunut silmään, mutta jos joku tietää, mistä sellaisia kannattaa metsästää, niin kommenttiboksissa sana on avoin!

P6289234.JPG

Ylipäänsä suosittelen tässä kaupungissa uskaltautumaan rohkeasti niiden keskeisimpien turistikortteleiden ulkopuolelle. Joen vartta pitkin kävelemällä pääsee helposti vähän ihailemaan näkymiä ilman valtavia turistivirtoja. Itse viihdyimme parhaiten joen eri puolin sijaitsevien Smichovin ja Podskalin kaupunginosissa kuljeskellen. Podskalista löysimme myös sattumalta kasvitieteellisen puutarhan. :) Seikkailkaa ja löytäkää jotakin, mitä ette edes etsineet – se on matkalla parasta!

PS. Lisää Praha-vinkkejä voi kurkkia ennen matkaa tekemästäni postauksesta, jonka kommenteissa lukijat jakoivat loistavia Praha-kokemuksiaan! :)

Translation: I recently visited the beautiful Prague and took loads of photos. Sorry that the travel tips are only in Finnish but feel free to enjoy the photos anyway. :)

P6289180.JPG

Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia

Tags: ,

Categorised in: Matkat

3 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Blue Peony

  Ihania kuvia Prahasta. Tsekki on kyllä hieno maa, sieltä löytyy vaikka miten upeita kaupunkeja, viinialueita ym. Minulla on Tsekissä hyviä ystäviä ja olen liikkunut paljon myös maaseudulla. Siellä riittää linnoja ja vuoria ihailtaviksi, ystäväni ovat saaneet monet naurut kustannuksellani, kun pyörin auton penkissä kuin väkkärä voimatta päättää, minne katsoa! Mutta meillä kun on vain ne vaivaiset neljä linnaa… Perinteinen ruokakin on makuuni, vaikka onkin aika raskasta. Ystäväni äiti on maailman paras kokki!

 • Ihanaa lukea toisen juuri matkailleen mietteitä! Itse asiassa kommenttiboksista, jossa kyselit vinkkejä, poimin itsellekin muutaman muistiin ja niissä tuli käväistyä! Eritoten se thaikku Lemon Leaf oli super. Tunnelma oli nuorekas ja tyylikäs ja ruoka maittavaa, jossain määrin kokeilevaa.

  Petrinin kukkula oli kyllä huikea, ja taidettiin ihan samoin päin mennä ja kävellen juu. Eipä olisi tullut muuten bongattua mm. oliivipuita. Alas tullessa tuli vastaan mukava sisäpiha-terassi, jossa soi ihan hyvvää musiikkiakin (mm. Calexicoa). Kyllä juomat ja ruoka maistuivat todellakin ja niillä hinnoilla… itse ihastuin brittiläisen Carlingin kirsikka-siideriin, jota myytiin joka toisessa paikassa tsekkiläisen omenasiiderin lisäksi joidenkin kauppojen lisäksi. Piti tuoda pari pulloa kotiinkin asti. Mutta eihän se toki yhtä hyvältä täällä maistu :D

  Shoppailuun Praha ei ehkä ole mitä ihmeellisin… Tescon/My Narodnin vaateosasto oli ehkäpä mielenkiintoisin.

  Mutta se mikä jäi Vinohdradyn alueen (siellä päin myös Kafkan hauta ja kaksi upeaa vanhaa hautausmaata) lisäksi mieleen oli polkuveneily ilta-auringossa Vltavalla ali siltojen. Ja halpaa lystiä myöskin. Tunti hupeni rattoisasti!! Suosittelen sitä ehdottomasti

 • Vierailija

  Prahassa shoppailusta kiinnostuneen kannattaa hypätä punaiseen metroon ja suunnata Chodovin ostarille. Hurjasti kauppoja eikä niinkään keskustan tungosta.

Related posts