Seerumien salat haltuun
101 46
Kaupallinen kampanja, yhteistyössä Avainapteekit
Jälleen on aika pureutua ihonhoito-teemoihin, sillä nyt olisi vuorossa Avainapteekkien kanssa toteutetun yhteistyön viimeinen osa. :) Aiempien ihonhoitojuttujen aiheiksi valitsin silmänympärysvoiteet sekä ihon suojaamisen auringolta ja nyt juttusarjan viimeisessä osassa sukelletaan seerumien maailmaan. Myönnän nimittäin, että ainakin omassa sivistyksessäni on seerumien mentävä aukko. Niinpä tuumin, että käytän tilaisuuden hyväkseni ja valistan yhteistyön tiimoilta ensisijaisesti itseäni mutta siinä sivussa toivottavasti vähän myös teitä!
Minulle on koko seerumien maailma jäänyt jostain syystä vähän hämärän peittoon. Mihin niitä käytetään ja miksi? Mitä ne oikeastaan ovat ja mitä hyötyä niistä on? Milloin niitä kuuluisi käyttää? Kysymysteni tulva Avainapteekkien uskomattoman tietävälle ja loputtoman kärsivälliselle kosmetologille oli jälleen melkoinen, mutta sain mieltäni askarruttaviin ihmetyksen aiheisiin taas kerran aimo annoksen asiantuntevia vastauksia. Ja nyt pääsen jakamaan tätä juuri opittua asiaa ilokseni myös teille. Ja tottahan toki myös tällä kertaa on luvassa jutun lopussa teille pieni yllätys, mutta hypätään ensin hetkeksi pienen seerumi-infopaketin pariin!
Okei, jos mennään ihan ensimmäiseen mielikuvaani seerumeista, niin stereotyyppinen seerumien käyttäjä on ajatuksissani ollut sellainen rikas ja ylellisyyksistä nauttiva keski-ikäinen rouvashenkilö. En tiedä, mistä tämä mielleyhtymä on päähäni putkahtanut, mutta jotenkin olen mieltänyt seerumit a) tolkuttoman kalliiksi ja b) jotenkin vanhempien naisten jutuksi. Seerumit ovat toki usein hieman voiteita kalliimpia, mutta apteekkituotteiden joukossa on myös kohtuuhintaisia vaihtoehtoja tarjolla. Ja se, että seerumit olisivat jotenkin vain hiukan varttuneempien ihmisten juttu, on täyttä hölynpölyä. Kokosin siis yhteen perustietoutta seerumeista kosmetologin minulle antamien vastausten pohjalta.

Mitä eroa on seerumilla ja kosteusvoiteella?
Seerumi on kuin ihonhoidon superaine, joka on koostumukseltaan sellaisessa muodossa, että se imeytyy iholla syvempiin kerroksiin kuin tavalliset kasvovoiteet tai muut kosteusvoiteet. Käytännössä siis sen imeytymiskyky on nopeampi ja sen raaka-aineet ovat tehokkaampia. Voisikin siis ajatella, että seerumi on eräänlainen supertuote ihonhoidon saralla, mutta silti myös tavallisia kosteusvoiteita tarvitaan. Seerumi on enemmänkin tarkoitettu kausiluontoiseen käyttöön, kun kosteusvoidetta puolestaan olisi hyvä käyttää päivittäisessä ihonhoidossa jatkuvasti.
Seerumit voivat olla joko öljy- tai vesipohjaisia, mutta usein ne ovat koostumukseltaan öljyttömiä, geelimäisiä ja kevyempiä kuin voide tai öljy, mikä auttaa niitä imeytymään ihoon tehokkaammin.

Milloin seerumista voisi olla hyötyä?
Yleensä sen tuntee, jos iho tuntuu kaipaavan jotakin astetta tehokkaampaa hoivaa. Tehokas seerumi tarjoaa vähän ekstrabuustia, jos iholla lmenee jonkinlaista ongelmaa. Oma tuntemus ja kokemus ovat tässäkin kohtaa tärkeimpiä mittareita ihonhoidossa eli kuulostele siis, mitä ihosi tarvitsee ja hoida aina sitä tarvetta, jonka aistit kullakin hetkellä. Seerumeita löytyy monenlaisiin eri tarpeisiin ja yleisimpiä tehohoidoista ovat nämä:
- kirkastava seerumi – samean näköinen iho, epätasainen ihon sävy
- rauhoittava seerumi – kosteusköyhä ja/tai ärtynyt iho
- kosteuttava ja suojaava seerumi – kuiva iho (etenkin talvisin tai muuten vaativissa olosuhteissa)
- puhdistava seerumi – epäpuhtaudet ihossa
- anti-age-seerumi – juonteet, ikääntynyt tai veltto iho
Jos ei ole koskaan aiemmin kokeillut seerumeita, kosmetologin suositteli kokeilemaan tehohoitona esimerkiksi kesän jälkeen kosteuttavaa ja rauhoittavaa seerumia tai talvella kosteuttavaa ja suojaavaa seerumia. Mikäli olet epävarma siitä, millainen seerumi olisi ihollesi sopivin, kannattaa kysyä kosmetologilta apua. Ihoanalyysi auttaa yleensä sopivan tuotteen valinnassa.
Myös nuorelle iholle voi käyttää seerumia kausiluontoisena tehokuurina. Nuori hipiä ei välttämättä tarvita kaikkein tujakoimpia tehohoitoja, mutta jo 25-30 vuoden iässä ihon oma hyaluronihapon tuotanto alkaa vähentyä ja seerumista voi saada tarvittavaa tukea ja buustia ihon omille toiminnoille.
Kannattaa muistaa, että ihoa voi myös hoitaa liikaa ja tästä syystä etenkin tehohoitojen kanssa on siis syytä lotrata maltilla. Joskus iho saattaa reagoida tuotteeseen ärtymällä, jos sitä hoitaa liikaa tai liian voimakkaalla tuotteella – etenkään nuorta ihoa ei kannata rasittaa liian vahvoilla tuotteilla. Lue tuoteseloste ja käyttöohje huolellisesti, sillä toisinaan esimerkiksi anti-age-seerumin käyttö voi herkistää auringolle. Mieti myös seerumin käyttötarkoitus hyvin: minkä tyyppiselle iholle hoitoa ollaan etsimässä ja mikä on ihon keskeisin pulma.

Miten seerumeita käytetään?
Seerumeita suositellaan tosiaan yleensä käytettäviksi kuuriluontoisesti. Eri tuotteiden välillä saattaa olla eroja käyttötavoissa ja -ajoissa, joten kannattaa aina tarkistaa pakkauksesta tuotekohtaiset ohjeet, joissa kyllä kerrotaan, mikä on kyseisen tuotteen suositeltu käyttöaika kerrallaan. Yleensä tehohoitoja pitää käyttää hetken aikaa, ennen kuin niiden tehon alkaa huomata, mutta yleensä jo noin kuukaudessa pitäisi alkaa huomata tuloksia ja muutoksia ihossa. Tärkein mittari on se, miltä iho tuntuu.
Seerumi levitetään aina puhtaalle iholle, yleesä sekä aamuin että illoin. Puhdista iho ensin ja levitä sitten seerumi kasvoille hierovin liikkein ja lisää vielä lopuksi kosteusvoide – tosin joillekin jo pelkkä seerumi voi riittää kosteuttajaksi eikä tällöin erillistä kosteusvoidetta välttämättä tarvita. Kuulostele kosteusvoiteen tarvetta ihosi sen hetkisen kunnon mukaan, sillä eri hetkinä ja vuodenaikoina iho voi tarvita aivan erilaisia asioita.
Muista myös, että tehovoiteesta usein todella pienikin määrä riittää ja moni lotraa hintavilla seerumeilla aivan tarpeettoman hövelisti, vaikka teho ei kasva määrän mukana. Yksi pumppaus tai muutama tippa riittävät yleensä koko kasvoille. Lue käyttöohje ja tarkista myös, saako voidetta käyttää silmänympärysiholla: useimpia seerumeita ei ole tarkoitettu herkälle silmänympärysiholle, mutta poikkeuksiakin on.

Keskustelun lomassa tuli esiin myös muita hyviä mietteita seerumien ja ihonhoidon tiimoilta. Kannattaa muistaa, että seerumien (kuten kaikkien muidenkin kauneustuotteiden) tehossa on yksilöllisiä eroja. Se mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle. Seerumi ei siis ole mitenkään absoluuttisen varma ratkaisu kaikkien iho-ongelmiin tai joskus tuotteen teho ei ole jollekulle riittävä. Tärkeintä on löytää omalle iholle sopiva tuote ja tässä asiassa apua kannattaa pyytää kosmetologilta tai apteekin henkilökunnalta. Tehohoidoissa vaikutusten pitäisi yleensä näkyä säännöllisellä käytöllä noin kuukauden kuluessa.
Myös seerumit voivat (muiden kosmetiikkatuotteiden tavoin) aiheuttaa ärsytystä ihossa, koska aktiivisia ainesosia on enemmän ja ne ovat entistäkin imeytyvämmässä muodossa. Kannattaa siis aina kaikkien kosmetiikkatuotteiden kohdalla kuulostella oman ihon tuntemuksia. Toisinaan esimerkiksi hormonaalisista syistä herkistynyt iho voi reagoida odottamattomalla tavalla tuotteeseen, jonka ei kaiken järjen mukaan pitäisi aiheuttaa mitään ärsytystä. Yleisesti ottaen apteekkituotteet ovat aina tarkkaan tutkittuja ja useimmiten myös allergioihin taipuvaisten iholla hyvin siedettyjä. Hyvin allergiselle iholle suositellaan yleensä aina rauhoittavia ja kosteuttavia tuotteita – ei kannata välttämättä lähteä edes kokeilemaan anti-age-tuotteita, jotka yleensä ovat hieman voimakkaampia koostumukseltaan. Toisaalta esimerkiksi nuorelle iholle puolestaan puhdistava tuote voi olla liian voimakas, vaikka epäpuhtauksia olisikin.
Kosmetiikkatuotteen käyttö tulee aina lopettaa, jos ihossa ilmenee ärsytysoireita – kyseinen tuote ei välttämättä vain sovi juuri sinulle. Seerumeiden kohdalla kevyt kihelmöinti tai muut sen tyyppiset tuntemukset saattavat olla ihan normaaleja ilman, että on syytä huolestua, mutta yleensä tällaisista tuntemuksista mainitaan käyttöohjeissa jo valmiiksi. Nyrkkisääntönä kannattaa pitää mielessä, että seerumi ei saa koskaan tuntua epämiellyttävältä. Suurin osa apteekkituotteista on siis erittäin hyvin siedettyjä, koska tuotteet on testattu todella hyvin. Apteekkien asiakaskuntaan kuuluu paljon allergisia ihmisiä, joten tuotevalikoima on sen mukainen – näitä tuotteita uskaltaa myös herkkäihoinen kokeilla. :)

Kosmetologi kokosi vielä yhteen pienen kattauksen suosittelemiaan seerumeita Avainapteekkien tuotevalikoimasta. Tutkihan tuotevaihtoehdot huolella, sillä saan arpoa lukijoille neljä seerumia näistä vaihtoehdoista!
Avène Soothing hydrating serum
Avénen suojaava ja rauhoittava seerumi sopii erityisesti kovin herkältä ja ärtyneeltä tuntuvalle iholle. Mineraalit vahvistavat ihoa ja lähdevesi rauhoittaa sitä sekä vähentää tulehduksia. Tätä tuotetta kannattaa käyttää kerrallaan vähintään kuukauden mittainen kuuri pari kertaa vuodessa, esimerkiksi kesän jälkeen ja talvella. Jos iho on sekavassa tilassa (esimerkiksi epäpuhtauksia tai läikkiä, tms. ) tätä tuotetta voi käyttää rauhoittavana hoitona. Tuote on hyvin tutkittu ja sen pH-arvo on lähes neutraali. Tämä on turvallinen valinta aloittaa ensimmäiset seerumikokeilut.
Vichy Aqualia Thermal Serum
Tämän seerumin vaikutus on ensisijaisesti kosteuttava ja tuotteessa onkin mukana Vichyn lähdevettä sekä hyaluronihappoa, joka sitoo kosteutta. Vaikka hyaluronihappo saattaa kuulostaa hurjalta, niin sitä ei kannata säikähtää, sillä ainetta on ihossa ja elimistössä luonnostaan. Tämä tuote sopii todella hyvin, jos iho tuntuu kuivalta tai pintakuivalta. Tämä seerumi sopii myös hyvin ehkäisemään ensimmäisten juonteiden syntyä kosteuttamalla, sillä ensimmäiset ohuet juoneet johtuvat yleensä nimenomaan ihon kuivuudesta. Levitetään aamuin ja illoin. Käytetään ensisijaisesti kosteusvoiteen alla, mutta sekaiholle/rasvaiselle iholle voi sopia myös ilman erillistä kosteusvoidetta.
Eucerin Hyaluron-Filler Concentrate
Tämä seerumi on anti-age-tuote, joten se sopii ensisijaisesti aikuiselle tai ikääntyneemmälle iholle. Tätä tuotetta voivat kuitenkin käyttää myös nuoremmat elvyttävänä kuurina viikon-parin ajan kerrallaan (vaikkapa tehohoitona ennen häitä, tms.) Seerumi sisältää hyaluronihappoa ja vaikuttaa juonteisiin. Tämä tuote on ampullien muodossa ja yksi ampulli riittää noin viikon käyttöön – älä siis missään nimessä käytä kerralla koko ampullia. Tuotetta levitetään iholle pieni määrä kaksi kertaa päivässä. Ei silmäympärysiholle.
Favora Hydrating Serum
Favoran seerumi on koostumukseltaan tuhdisti kosteuttava ja se sopii päivittäiseen käyttöön. Turvallisen tuotteen pohjana toimii karitevoi (sheavoi) ja seerumi sekä kosteuttaa että suojaa ihoa. Tuotteessa on mukana jonkin verran myös hyaluronihappoa sekä pantenolikeramideja. Tämä seerumi sopii erinomaisesti todella kuivalle iholle (ei siis vain pintakuiva/kosteusköyhä) ja kosteuttaa hyvin esimerkiksi atooppiseen ihottumaan taipuvaista ihoa. Tuote on hajusteeton, väriaineeton sekä Allergia- ja astmaliiton suosittelema. Tuote sopii kaikille ihotyypeille ja kosmetologi suosittelee sitä erityisesti kesän jälkeisenä kosteuttavana tehohoitona tai talven ajaksi käyttöön, kun iho on kuivimmillaan.

Joko löytyi seerumien joukosta joku omalta tuntuva vaihtoehto? :) Saan siis arpoa neljälle onnekkaalle mieluisat seerumit noista vaihtoehdoista, joten jos haluat osallistua kisaan, lue vielä tarkemmat ohjeet. Kerro postauksen kommenttiosiossa, onko sinulla ennestään kokemuksia seerumeista ja mitä tuotetta mieluiten testaisit itse! Muitakin seerumeihin tai ihonhoitoon liittyviä pohdintoja saa ilman muuta myös jakaa. Muista jättää kommenttisi yhteyteen toimiva sähköpostiosoite. Kisaan voi osallistua su 6.7.2014 klo 24 asti.

Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia
Tags: Iho, kauneus, Kaupallinen kampanja, Muu kauneus
Categorised in: Kauneus