26/05/14

Monokini 2.0

9 120 monokini2-7.jpg

Vallitsevat kauneuskäsitykset ja -ihanteet tuntuvat ahtailta ja ahdistavilta lähes kenestä tahansa, mutta miltä ne mahtavat tuntua naisista, jotka ovat menettäneet rintansa syövälle? Harvoin tulee vastaan yhtä pysäyttäviä ja kiinnostavia valokuvia kuin Monokini 2.0 -projektin otokset. Mielenkiintoisen taideprojektin ideana on ollut haastaa vallitsevia kauneuskäsityksiä rintasyövän kokeneiden naisten kautta. Joukko rohkeita, toisen rintansa syövän takia menettäneitä naisia on nimittäin suostunut valokuvattavaksi projektia varten suunnitelluissa uimapuvuissa.

monokini2-3.jpg

Nyky-yhteiskunnassa on enemmän sääntö kuin poikkeus, että rintansa syövälle menettäneen naisen oletetaan ”korjauttavan syövän jäljet” plastiikkakirurgin ja keinotekoisesti rakennetun uuden rinnan avulla. Annetaanko naisille juuri muuta vaihtoehtoa? Todellisuudessa moni naisista mieluiten jatkaisi elämäänsä yksirintaisena, mutta ympäristö vieroksuu herkästi ”muotopuolta” naista. Monokini 2.0 -projekti haluaa näyttää nämä rintansa menettäneet naiset kokonaisina, kauniina ja seksikkäinä, vaikka rintoja tai toista rintaa ei olisikaan. On kiinnostavaa paljastaa jotakin, mitä ei käytännössä ole – tässä tapauksessa naisille loihditut upeat uima-asut paljastavat pois leikatun rinnan jälkeensä jättämän arven. Projektin tekijät esittävätkin mielenkiintoisen kysymyksen: paljaan rinnan paljastamista pidetään usein alastomuutena, mutta miksi myös pelkän arven näyttämistä tunnutaan pitävän sopimattomana paljasteluna?

monokini2-2.jpg

Projektin taustalla ovat Tärähtäneet Ämmät -duon Katriina Haikala ja Vilma Metteri, mutta alkuperäinen idea on napattu yhdessä kuvassa poseeraavalta Elina Halttuselta, joka itse on menettänyt rintansa rintasyövälle. Valokuvista on vastannut Pinja Valja ja mukana taideprojektissa on myös liuta suomalaisia vaatesuunnitelijoita, jotka ovat loihtineet kullekin mukana olevalle naiselle persoonallisen asun kuvia varten. Valokuvissa nähdään upeiden naisten yllä muun muassa Mert Otsamon, Sasu Kaupin, KaksiTvån, Tyra Thermanin ja Outi Pyyn luomia uimapukuja.

Taideprojektin teokset ovat tällä hetkellä esillä Suomen valokuvataiteen museossa ja näyttely jatkuu syyskuun 7. päivään asti. Menkää katsomaan! Minä todellakin aion. Lisätietoa projektista löytyy Monokini 2.0 -nettisivuilta.

monokini2-1.jpg monokini2-8.jpg monokini2-6.jpg

Photos: Pinja Valja / Monokini 2.0

Tags: , , , , , , ,

Categorised in: Elämä, Kauneus, Kulttuuri, Muoti

9 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Tepsuu

  Toisen kuvan nainen on ihan kuin ilmetty Debra Messing! Hämmennyin vallan :P

 • Tepsuu mulla oli ihan sama hetki, kuin sulla. :-D kauniita naisia ja upea sekä koskettava idea projektilla. Mah-ta-vaa!!

 • juulimaa

  Hätkähdyttävän hienoja kuvia! Ja kauniita naisia.

 • arpinen

  Ihailtavaa, nostan hattua näille rohkeille naisille. Uskaltaisikohan sitä itsekin vihdoin näyttäytyä rannalla sellaisena kuin on, muiden mielipiteistä välittämättä. Mulla on aina ollut aika iso leikkausarpi vatsassa, enkä oo sen takia koskaan kehdannut käyttää bikinejä. Oon ajatellut, että ennemmin heittäisin bikinit päälle vaikka lihavana ja arvettomana kuin tällaisena normaalipainoisena arpimahana. :/

 • Inkeri83

  Vilma Metteri (ei Elina nimeltään) on toinen osapuoli Tärähtäneistä Ämmistä.

 • Todella pysäyttäviä kuvia, mahtava idea! Arpien näyttäminen herättää varmaan ihmisissä tunteita suuntaan jos toiseen; arpia, todistetta sairaudesta, kun ei miellettä kauniiksi. Itse ajattelen että nämä naiset ovat äärettömän rohkeita, kauniita ja sisukkaita – kuvat lyövät syöpää päin näköä! :’D

 • Jenniii

  Kiitos Inkeri korjauksesta. En tajua, mistä olin tuon Elinan tuonne repäissyt! Ilmeisesti ajatukset olivat jo loppulauseen Elina Halttusessa. Fiksasin nimen oikein tekstiin. :)

 • Valmis tällaiseen.

  Jäin tuijottamaan upeita couture asuja! Luulin kyseessä olevan uuden kauden uima-muoti! (En siis jaksanut ensin lukea mistä kyse, oletin tämän olevan jatkoa ”bikini”, ”tankini”, nyt yksi osainen asu on ”monokini”..)
  Asut ovat upeita, ja monesti ei edes tajua, että mallilla ei olekaan toista rintaa! Asujen leikkaus on tyylikäs! Eli jos tulisi rannalla vastaan (esim sporttinen oranssi) minä en olisi edes tajunnut.
  Hyvä projekti! Lisää vähemmän tissejä!

 • Rus

  ”Projektin tekijät esittävätkin mielenkiintoisen kysymyksen: paljaan rinnan paljastamista pidetään usein alastomuutena, mutta miksi myös pelkän arven näyttämistä tunnutaan pitävän sopimattomana paljasteluna?”

  Meillä tietysti kulttuuri sanelee sen että rinnat on totuttu pitämään aina visusti piilossa, johtaen siihen että alaston etupuoli voi olla erikoinen/huomiota herättävä näky jopa rinnattomana.

  Mutta se onkin sitten toinen asia, onko erikoinen tai huomiota herättävä yhtäläinen sopimattoman kanssa.

  Perustuuko ajatus sopimattomasta alastomuudesta edellä mainittuun ennakkoluuloon kehon etupuolen peittämisestä vaiko rinnan menetyksen läpikäyneiden naisten kokemuksiin paheksunnasta? Nimittäin omaan silmään (heti kun asia kävi ilmi ja osasin edes kiinnittää huomiota oikeaan asiaan, luulin tämän olevan postaus bikinimuodista ;) ) rinnaton rintalasta tuo mieleen enemmänkin selän sileän ihon tai olkapäiden paljastamisen joka ei tunnu tosiaan räävittömältä, koristipa sitä muhkea arpi tai ei.

  Ja koska arvetkin ikäänkuin kuuluvat ihmiskehoon (jokaisella niitä on ja tulee olemaan, pieniä tai isoja, enemmän tai vähemmän, syystä tai toisesta) en osaa niistä negatiivisessa mielessä hätkähtää, vaikkakin arpi rinnassa onkin hyvin selkokielinen merkki kantajansa menneisyyden kamppailusta.

  Korkeintaan leikatun rinnan näkeminen sysää ajatukseni muistelemaan milläs tolalla se oma ja perheen terveys nyt olikaan.

  ps. Toiseksi viimeinen kuva on upea! <3

Related posts