23/05/14

Named – DIY-muotia ompelutaitoisille

19 68 named1.jpg

On aina kiinnostavaa, kun joku lähestyy muotiteollisuutta aivan uudesta kulmasta ja bongasin hiljattain suomalaismerkin, joka on lähtenyt tekemään muotia ihan toisenlaisella tavalla kuin mihin normaalisti on totuttu. Kahden siskoksen perustama Named Clothing nimittäin suunnittelee kauniita vaatteita, mutta myy valmiiden takkien, mekkojen ja housujen sijaan kaavoja, joiden avulla asiakkaat voivat ommella uudet lempivaatteensa itse. Näissä vaatteissa ainakin tuotantoketju on takuuvarmasti eettinen, etenkin jos vielä vaivautuu selvittämään käyttämiensä materiaalien alkuperän. 

named4.jpg

Pari mallistoa kaavojen muodossa julkaisseen Namedin idea on kiinnostava. Nettisivuilla kaavojen mukaan tehdyt vaatteet näyttävät kuin minkä tahansa kotimaisen nuoren brändin luomuksilta, mutta juju on siinä, että itse tekemällä niistä saa takuuvarmasti oman näköisiä, kun materiaalit ja värit voi valita oman mielensä mukaan. On kiva saada vaihtoehtoja käsityölehtien tarjoamille kaavoille, mutta ainakin omat käsityötaitoni ovat niin ruosteessa, että meikäläisestä ei olisi itse loihtimaan täydennystä garderobiin omin käsin. Toisaalta, voisihan sitä hyödyntää tällaisessa tilanteessa ompelutaitoista kaveria, äitiä tai vaikkapa ihan ammattitekijääkin – siitä en tosin tiedä, minkä hintaiseksi vaate lopulta ammattilaisen käsissä muotoutuisi. Joka tapauksessa ainakin niille, joilla neula ja lanka pysyvät hyppysissä ja edelliset muistot ompelukoneen käytöstä eivät ole ihan yhtä kaukaa kuin omani, tämä on varmasti mielenkiintoinen konsepti. 

named5.jpg

Named tuottaa siis kaksi mallistoa vuodessa myyntiin muotibrändien tapaan – kaavojen muodossa vain. Nettisivuilla on paljon ohjeita kaavojen muokkaamiseen ja jokaisen ohjeen yhteydessä on nimetty vaikeustaso asteikolla 1-5. Jos siis DIY-henkeä ja intoa löytyy, niin käykäähän kurkkimassa nettisivuilta ideoita enemmänkin. :)

named3.jpg

Photos: Named Clothing

Tags: , , , , , ,

Categorised in: Muoti

19 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Hosuli

  Hauska idea! Kunpa osaisin ommella. Erityisesti tuo haalari on aivan huippuhieno.

  Siitä tuotantoketjustahan aika iso osa on juuri kankaan valmistusta (puuvillan tms. poimintaa, värjäystä, käsittelyä…), ompelemista ja kuljetusta. Noissa työvaiheissa on usein lapsi- tai halpatyövoimaa käytössä. Materiaali siis tosiaan ratkaisee, tuleeko vaatteesta eettinen vai ei.

  Haluaisin myös alimpien kuvien ihanat kengät, oiii.

 • Jenniii

  Juuri näin! Kuten tekstissä mainitsinkin, niin jos jaksaa selvitellä materiaalien alkuperää, voi tässä tapauksessa olla varma vaatteensa tuotantoketjun eettisyydestä. Ainakin itse vaatteen tuotantoprosessi on tässä tapauksessa läpinäkyvä. ;)

 • Lullah

  Oih nyt haluaisin vain ompelukoneen! Muutenkin olisi suunnitelmissa tehdä muutamia vaatteita itse, sillä minulla on aina hyvin tarkat visiot siitä, mitä haluan. 

 • Minä vain

  Hei, mitä mieltä olet Marimekon ja Banana Republicin yhteistyöstä?

 • Riikka10

  Ainakin näin satunnaisena ompeluharrastelijana mun kokemus on se, että eettisesti tuotettujen materiaalien löytäminen ei ole ihan mikään helpoin homma, vaan käy ihan yhtälailla työstä kun valmiin vaatteenkin kohdalla.

 • Haukka

  Hah, munkin katse kiinnittyi ensisijaisesti noihin mustiin kenkiin!
  Muutenkin hieno idea, omatappa ompelutaito tai energiaa alkaa harjoitella.

 • Ekl

  Aaah, kiitos tästä! Ei muuta kuin ompelukone laulamaan :)

 • en muista nimimerkkiä

  Tuo haalaripuku onkin todella upea! Kiitos tästä vinkistä, ko. kaava pääty varmasti ostoskoriin :) Kuten myös Alpi-chinot ja Tyler-pusero, joihin ihastuin.

  Sinänsähän tässä ei ole mitään uutta, että yleensä kaavamerkeillä (etenkin isommilla, kuten Vogue jne. mutta myös pienillä indie-merkeillä) on omat kausimallistonsa. Mutta tässä mennään toki askel jännempään suuntaan, kun mallisto on tavallista trendikkäämmän oloinen ja ”muodikkaaseen” esillepanoonkin on selvästi panostettu (lookbook-kuvat jne.). Hienosti toteutettu kaiken kaikkiaan.

  Tosiaankin, indie-kaavansuunnittelijoita on maailmalla paljon todella mielenkiintoisia. The more the merrier, sanon minä! Näin harrastelijaompelijan näkökulmasta tuntuu hirmu kivalta, että muoti alkaa siirtyä tällaiseenkin suuntaan. Näinhän se oli ennen vanhaankin: valmisvaatteiden aikakausi on loppujen lopuksi ollut vielä erittäin lyhyt. Entisaikoina suurin osa muodikkaastikin pukeutuneista ihmisistä teki vaatteita itse.

 • -miffa

  Iskipä heti kunnon ompeluhimotus! Kivan näkösiä kaavoja kyllä. Vielä kun oppis muokkaamaan kaavoja niin, että sais tehtyä sopivan kokoisia ja kerrankin kunnolla istuvia vaatteita (kaavoja eri kuppikoilla, kiitos! :D), niin olisin supertyytyväinen. Pitäisi varmaan etsiä joku kurssi…

 • vieras666

  Ihana idea!!
  Harmittamaan kuitenkin jäi, että suurimmaksi osaksi kaavojen koko loppuu näköjään 46 mitoitukseen,
  mikä on usein kaikissa vaatemerkeissä sama homma. Kaavoja tietenkin ompelutaitoisena varmaan voi itse (?) suurentaa omaan käyttöönsä, helpommin kuin lopullisia muotiluomuksia, joita ei ehkä itse uskalla leventää, jos pystyy ollenkaan.

  Ajattelisin kuitenkin, että tällä yrityksellä olisi hyvä sauma ja hyvä veto ottaa rohkeasti ihan lihavillekin tarkoitetut koot käyttöön kaavojensa luontiin, sillä kaikki punkerot ostais heiltä muodikkaan näköiset kaavat, kun muualta valmiita sopivia muotivaatteita ei löydy. Asiakaskunta kasvaisi suurella määrällä trendikkäitä shoppaajia, jotka muualta joutuvat kääntymään tyhjin käsin pois.

  Luulisin myös, että kaavojen valmistaminen useampiin eri kokoihin on helpompaa,
  kuin kokonaisen vaatemalliston valmistaminen ja ylläpitäminen kaikkiin mahdollisiin kokoihin.

  Ja sitten tuli vielä mieleen, siitä kirjoittamastasi Lindexin rintaliivijutusta,
  Seppälässä (joka on myös Lindexiin verrattuna kotimainen yritys) on ollut jo jonkin aikaa, en
  tiedä kuinka kauan, mutta itse huomasin asian vuosi sitten kesällä, samanlainen tyyli rintaliivien nimeämisessä. Tai ainakin Seppälä Great Girls -merkin rintaliivit on voinut hakea päällensä, monessa erikuosissa mutta, samalla nimellä ja omalla hyväksi havaitulla koolla.

 • Jenniii

  Taitaa sama ongelma vaivata aika montaa teollisuudenalaa kangas- ja vaateteollisuuden ohella. Harmillista kyllä. :(

 • Aivan loistavaa! Kiitos vinkistä! Nykyään en muuta tekisikään kuin ompelisin, joten tästäpä saakin hyvät kaavat alle.

  Trikootuotteista ainakin kivoja luomukuoseja löytyy lastenvaatekankaista (myös aikuisille). Käykääpä katsomassa oman kylän tyttöjen kuoseja Käpysen mallistosta (kapynen.fi).

  Mutta kiitos Jenni tästä postauksesta, sunnuntain pelastus:D Eikun ompelukoneen ääreen!

 • Voi että kuinka ihania, ehkä pakko kaivaa neulat ja langat esiin :)

 • Tua

  Niin ihania! Olen kaavoja kuolaillut jo muutaman kuukauden, eli ekaa kesuripalkkaa odotellessa… Mieli tekisi tilata kaikki nuo kaavat!

 • Mindeka

  Hei vieras666,

  Kaavoja voi toki suurentaa (ja muokata muutenkin) omiin mittoihinsa, ihan muuttamalla esim. vyötärön/lantion/lahkeen pituuden omia mittojansa vastaavaksi. Eli 46 koosta saa 48 vastaavan, jos lisää leveyteen pari senttiä vaikka kaavoja kankaalle kopioitaessa. Huomioitavaa on se, että etu- ja takakappaleet ovat usein eri levyisiä (esim. vyötäröltä ja rinnasta), joten mittoja tarkistaessa, kannattaa jokaisen kaavan vyötärökohta laskea yhteen (eikä vaan kertoa etukpl x4)  ja katsoa sitten, tarvitseeko muutosta.

  Vähän vaikea selittää, mutta toivottavasti tästä oli apua :)

 • Mahtava idea! Pitäiskö kokeilla ommella itselle toi haalari….

 • Alice

  Ihana idea! kiitos linkityksestä, nyt vaan pohdin että mihin sijoittaa rahat vai ostaakko ensin kangasta :D

 • Loistava idea! Harmi että itsekin olen unohtanut miten ompelukonetta käytetään – ei mulla tosin sellaista edes ole. Mutta tuttuja voi ihan totta hyödyntää ne jotka ei osaa itse ommella :)

 • Minäkin löysin tämän ja ihastuin! Aivan loistavaa, koska sen jälkeen kun tietää oman vartalotyyppinsä ja värit jotka itselle sopii, on todella vaikea enää löytää vaatteita, joissa sekä malli että väri mätsää. Aiemmin sitä kelpuutti kaikki ”kivat” vaatteet, mutta ei ne kyllä aina kovin hyvältä näyttänyt päällä… :/ Tämä on täydellinen vastaus olla omalle tyylille uskollinen ja korostaa parhaita puolia, kun ei tarvi väkisin ahtautua siihen vaatteeseen, minkä sattuu kaupasta löytämään.
  Itse kokeilin ensimmäisenä Kielo wrap dressin kaavaa:
  http://kopallineninspiraatiota.blogspot.fi/2014/07/kielo-paras-kesamekko.html

Related posts