14/05/14

Tuskan hikeä kuntosalilla

13 47 12027845p.jpg

On tuntunut jotenkin tosi hankalalta tarttua näihin treenipostauksiin, vaikka aiheita pyörii päässä ties kuinka. En tiedä, miksi treenaamisesta tuntuu niin vaikealta kirjoittaa – ehkä ongelma on juuri siinä, että tunnelmat pitäisi päästä purkamaan heti tuoreeltaan ja myöhemmin oikeaan fiilikseen on vaikea päästä. Päätin, että lähden nyt vain liikkeelle jostakin ja kyllä se siitä sitten pikkuhiljaa alkaa rullata omalla painollaan.

Palkkasin siis itselleni alkuvuodesta personal trainerin ja olen nyt maaliskuun alkupuolelta asti käynyt salilla. Kun ryhdyin kalenterista laskeskelemaan kuluneita viikkoja, yllätyin huomatessani, että niitä on ehtinyt vierähtää jo 11! Kaksi viikkoa tuli yhdessä kohtaa taukoa treenaamisesta, kun olin ensin flunssassa ja sen jälkeen oli Wannabe Ballerinasin esitysviikko, jonka halusin rauhoittaa vain näytöksille, sillä esitysrupeama on jo itsessään melko rankka setti yhdelle viikolle. Tuntuu silti hullulta, että aikaa on kulunut jo noin paljon.

12029914p.jpg

Olen aloittanut treenaamisen aika iisisti ja alkuun kävin salilla vain kerran viikossa, mikä oli varmaan siinä vaiheessa ihan hyvä, sillä pelkkään palautumiseen meni jokaisen kerran jälkeen aluksi salitreeniin tottumattomilta lihaksilta melkein viikko. Kun tuntui, että enää en ollut aivan koko viikkoa jumissa salin jäljiltä, päätin lisätä treenin määrää kahteen kertaan viikossa. Nyt tavoitteena olisi tehdä 2-3 kertaa salitreeniä viikossa, minkä lisäksi käyn pelaamassa racketballia 1-2 kertaa viikossa. Wannabe Ballerinasin kevätnäytösten edellä en ehtinyt ollenkaan käydä varsinaisilla omilla balettitunneillani Footlightilla, koska pelkästään WB-treenejä oli 3-5 kertaa viikossa, mutta nyt olisi tarkoitus aktivoitua taas sillä saralla, kun Wannabe Ballerinasin esitykset ovat ohi. Olen myös luvannut ensi viikolla mennä elämäni ensimmäisen kerran kokeilemaan vesijuoksua, joten katsotaan mitä siitä tulee… ;)

Jos palataan niihin ihan ensimmäisiin salikertoihin tältä keväältä, niin voisin vähän kertoa, millaiselta tasolta lähdettiin liikkeelle. En siis ollut vuosiin tehnyt aktiivisesti mitään salitreeniin viittaavaakaan ja ylipäänsä kokemukseni kuntosaleista on todella vähäistä. Ennen puolimaratonia kävin jonkin verran salilla juoksemisen ohella, mutta siitäkin on aikaa jo pieni ikuisuus. Tuntui siis vähän siltä kuin aloittaisi täysin alusta. Ja sitä se sitten käytännössäkin oli. Jouduimme lähtemään PT:n kanssa liikkeelle hyvin perusasioista kerraten liikeratoja ja oikeaoppisia asentoja. 

12032312p.jpg

Luulen, että personal trainerini kuvitteli lähtötasoni olevan parempi kuin se sitten olikaan. Näin nimittäin oikeasti sen pienimuotoisen järkytyksen hänen kasvoiltaan, kun ryhdyttiin tekemään ensimmäisiä harjoituksia, vaikka hän yrittikin sitä varmasti peitellä. :D Olin kyllä mielestäni ollut alkukartoituksessa varsin rehellinen, mutta kaipa näytän päällepäin olevan paremmassa kunnossa, kuin mitä sitten todellisuudessa olenkaan. Olen varmaan juuri sellainen tyypillinen ”laiha läski”, eli kroppa on silmämääräisesti katsottuna (ja vaatteet päällä) ihan näpsäkkä, mutta todellisuudessa lihaksia ei ole lainkaan. PT yritti kuitenkin lohdutella, että kehitystä tapahtuu varmasti nopeasti, kun ei ole painoa, mitä tarvitsisi pudottaa.

Olin aika pettynyt itseeni ensimmäisen salikerran jälkeen. Vaikka tiesin olevani huonossa kunnossa, en ehkä olisi itsekään arvannut olevani NIIN huonossa kunnossa. PT ihmetteli hiukan tilannettani, sillä olen kuitenkin harrastanut aikuisbalettia ja tehnyt muitakin sellaisia asioita, joiden periaatteessa pitäisi lisätä myös voimaa. Myöhemmin hän tosin havaitsi ruokapäiväkirjaani tutkiessaan, että proteiininsaantini on ollut todella pahasti retuperällä ja arveli sen selittävän sitä, ettei lihasvoima ole harjoittelusta huolimatta kehittynyt. En vain jotenkin ole vuosien varrella miettinyt koko asiaa tai kiinnittänyt ravitsemukseen riittävästi huomiota. Myönnän, että tuntui suorastaan masentavalta, että paljolti puutteellisen ravitsemuksen takia treenistä on jäänyt suuri hyöty saamatta. No, opinpahan nyt sitten kantapään kautta. :P Palaan noihin ravintojuttuihin varmaan vielä myöhemmin erikseen, mutta tosiaan, ne ovat treenin kannalta kyllä todella tärkeässä roolissa.

12032581p.jpg

Minulla oli alusta asti tavoitteena käydä salilla vähintään pari kertaa viikossa, mutta koska koko kevät on ollut yhtä hullunmyllyä töiden ja kaikenlaisten projektien kanssa, tiesin jo valmiiksi, että en tulisi pääsemään tavoitteeseeni, jos salilla käyminen olisi vain minusta itsestäni kiinni. Niinpä sovin PT:n kanssa, että tapaamme kaksi kertaa viikossa, jotta saisin tavoitteeni täyttymään. Koska salitreeni ainakin nyt alkuvaiheessa on tuntunut melko vastenmieliseltä ja tuskaiselta, olen huomannut, että jätän sen mieluusti muiden kiireiden tieltä väliin, jos vastuu treenaamisesta on yksin minulla. Niinpä taklasin lipsuilumahdollisuudet sopimalla kahdet PT-treenit viikon varrelle. Treenejä ei tule peruttua, kun niistä on sopinut PT:n kanssa – pelkästään itselle tehty lupaus on helpompi pettää.

Nyt olen sitten käynyt PT:n kanssa salilla kaksi kertaa viikossa ja mahdollisesti tarkoitus olisi jossain vaiheessa lisätä viikkoon myös yksi itsenäinen treenikerta. Myönnän, että oli vähän masentava startti koko treenaamiselle, kun lähtötaso oli niin tolkuttoman surkea. Toistaiseksi kehitys on ollut vielä melko hidasta ja harmillisesti siihen tuli pientä takapakkia flunssan ja parin viikon treenitauon takia. Tosi iso osa salitreeniajasta menee PT:n kanssa tekniikan hiomiseen, sillä liikeradat eivät tottumattomalta kerta kaikkiaan suju ihan kuten pitäisi. Vaikka se välillä turhauttaa, olen silti todella tyytyväinen siihen, että personal trainerini on niin tarkka siitä, että teen harjotukset oikein. Salilla kun voi helposti hajottaa itsensä pahastikin, jos liikkeitä tekee väärin – etenkin siinä vaiheessa, kun mukana on yhtään isompia painoja.

12034274p.jpg

Olen edelleen siinä tilanteessa, että kuntosalilla käyminen tuntuu melkoisen tuskaiselta ja epämukavalta, mutta olen päättänyt, etten halua luovuttaa, vaan annan tälle jutulle nyt mahdollisuuden ja toivon, että jossain vaiheessa homma alkaa sujua. Välillä tuntuikin jo siltä, että edistystä tapahtui, mutta sitten se pirun flunssa katkaisi lupaavasti alkaneen kehityksen. Ei tässä varmaan muu auta kuin sinnikkyys ja sitkeys. Pitäisi kai olla armollisempi itselleen ja hyväksyä se, että pohjalta ei ponnisteta huipulle muutamassa viikossa. To be continued…

PS. Piti muuten tässä yhteydessä vinkata viime hetken muistutuksena, että minulle salikortin sponssaava Motivus juhlii parhaillaa 30-vuotissynttäreitään (hieno ikä muuten, hehhee!) ja synttäreiden johdosta vielä TÄMÄN PÄIVÄN AJAN on Motivus-saleille tarjolla kuntokeskuksen omilla nettisivuilla ja verkkokaupassa ihan superhyviä tarjouksia. Juuri viime viikolla yksi parhaista kavereistani innostui minun esimerkkini siivittämänä liittymään tuollaisella loistavalla synttäritarjouksella myös Motivuksen jäseneksi – ja mikä parasta, nyt voimme käydä treenaamassa (sekä saunomassa, rentoutumassa ja juoruilemassa) Motivuksella yhdessä. :) Tarjoukset ovat oikeasti tosi hyviä, joten käykää tsekkaamassa! Lisäksi Motivuksella on vielä viikon ajan voimassa kuvakisa, jossa on jaossa 500 euron matkalahjakortti. Kisaan voi osallistua ihan kuka tahansa, vaikkei olisikaan Motivuksen jäsen. :)

14032927p.jpg

Kuvat: Old Visuals / Lehtikuva, Shutterstock / Lehtikuva (yhteistyössä STT-Lehtikuvan kanssa)

Tags: ,

Categorised in: Yleinen

13 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Vierailija

  Outoa kertomasi kyllä. Vaikea ymmärtää, kun kuitenkin olet käynyt baletissa, ja jaksat sielä! Ja r.balliakin pelannut…
  Itse olen koittanut ratkaista tuota ravintoasiaa niin, että jokaisella kolmella pääaterialla nyt vaan on jokaista pääravintoainetta. Lisännyt esim. leikkeleiden ostoa, niin on laittaa leivälle. Syön kyllä myös esim. tofua ja papuja, helppoa ruokaa.
  Sun kuntoilusuunnitelma kuulosti kunnianhimoiselta ja tuli mieleen, että jääkö sulle lepopäivää ollenkaan salin, r.ballin ja baletin lisäksi?
  Tsemppiä treeniin! Kuten sanoit, täytyy hyväksyä se kohta, missä on ja iloita pienistä askelista. Ja mun fyssari on kanssa todella tarkka! Olin aluksi aivan hämmästynyt siitä ja mietin miten moni vetelee liikkeitä varmaan miten sattuu ryhmäliikuntatunneilla sun muualla.

 • Olipas mukava lukea kokemuksistasi tähän asiaan liittyen. :) Olen itse aloittanut salilla treenaamisen vuosi sitten helmikuussa. Oma lähtötasoni ei ollut myöskään mikään kovin, noh, ihmeellinen. Lähinnä olin lenkkeillyt, mutta siinä ne meikäläisen liikunnat sitten olivatkin. Nykyään yllätyn melkein joka viikko siitä, miten paljon poweria tästä pikku (no ei enää niin kamalan pienestä ;)) ruhostani lähtee kun vertaa siihen, mistä lähtökohdista aloin salilla käymään. Kehitystä on tapahtunut niin hurjasti, että en aina edes meinaa tajuta sitä itsekään. Painot nousivat etenkin ensimmäisen puolen vuoden aikana kovalla tahdilla ja tämä motivoi minua liikkumaan entisestään. Samalla myös löysin todella sen ilon liikunnasta ja aloin nauttia treenaamisesta enemmän kuin koskaan aiemmin. Taisin löytää sen oman lajini. :)

  Mutta haluaisinpa vaan sanoa, että kyllä sitä kehitystä tulee vähitellen ja on todella hienoa, että keskitytte pt:n kanssa oikeaan tekniikkaan. Rauhassa vaan. Välillä näkee salilla sellaista riuhtomista, että tekee ihan pahaa katsoa vierestä. Tsemppiä treeneihin! :)

 • Tanni

  Ai että, musta on niin ihanaa, kun joku sanoo kerrankin suoraan sen faktan, että salilla käyminen saattaa välillä/usein/aina olla vastenmielistä ja tuskaista. Kiitos. :D

  Syömisten merkitys urheilussa ylipäätäänkin on aikamoinen – kiva, jos käsittelet vähän sitäkin asiaa. :)

 • amalie

  Hih, kävin lueskelemassa vuoden 2007 juttujasi, en kyllä niistä oikein mitään muista vaikka mukana olenkin lähes alkuvaiheesta pyörinyt! Huomasin postauksen, jossa esittelit punaista sohvaasi! Näytti hämmentävän tutulta, muistatko että sattuiko sohva olemaan Askosta? Ostin nimittäin 2010 identtisen näköisen sohvan sieltä, violettina tosin, eteenpäin on se sohva jo myyty mutta pointtina oli että välillä vanhojen postausten lukeminen kirvoittaa omiakin muistoja. Pitääpä joku kerta ajan kanssa uppoutua arkistoihisi, palata samalla omiin pohdintoihin niiltä ajoilta kuin postauksia luki :)

 • Marianne k.

  Onko ihan tahditonta kysyä minkälaisilla painoilla tässä vaiheessa teet mitäkin? Olen nimittäin itsekin aloittelemassa kuntosaliharrastusta ja lähtötilanne on juurikin tuo ”laiha läski” :D Mulla ei ole varaa palkata personal traineria, joten homma on mennyt vähän arvaamalla ja netistä opiskelemalla, mutta hitaasti ja epävarmasti ollaan pääsemässä… jonnekin :D Kiva lukea rehellinen liikuntapostaus, kiitos!

 • Jenniii

  Joo, on tuo hiukan kummallista, mutta mitään muuta loogista selitystä emme asialle keksineet kuin tuon ravitsemuksen. Se toisaalta pitää kyllä paikkansa, että olen varmasti saanut proteiinia roimasti alle sen tarpeen, joka olisi ilman urheiluakin. Pääosin kasvisruokaa syövänä olen kokenut haastavaksi löytää omaan ruokavalioon sellaisia juttuja, joista saisin nimenomaan proteiinia tankattua, koska tofusta en oikein välitä enkä osaa valmistaa sitä. Kaverini tosin on suositellut minulle niitä Jalotofun tuotteita, jotka kuulemma ovat tosi hyvänmakuisia – pitänee siis rohkaistua kokeilemaan. Papuja ruokavalioon kuuluukin, mutta pelkästään niillä en ole saanut riittävää proteiinimäärää täyttymään. Olen nyt yrittänyt lisätä ruokavalioon rahkaa ja hiukan lihaakin, koska niistä proteiinia saa helpoimmin.

  Ja ei huolta tuon treeniaikataulun suhteen. :) Tämä suunniteltu aikataulu ei varmasti tule toteutumaan täysin juuri minään viikkona, kun on niin paljon kaikkia muitakin menoja ja kiireitä, mutta tuossa on nyt niitä elementtejä, joihin kuitenkin pyrin. Ajatuksena olisi, että viikkoon kuuluu minimissään se kaksi salitreeniä, kerta racketballia sekä kerta balettia – siinä ei vielä ole niin kamalasti. Toiveissa olisi sitten vähän vaihdellen ottaa mukaan useampia kertoja kutakin lajia viikosta riippuen. :)

  Kiitos kovasti tsemppauksesta! Uskon, että kyllä tämä tästä lähtee, kunhan pääsen kunnolla alkuun ja saan tuon ravintohomman hallintaan. :)

 • Jenniii

  Tosi inspiroivaa kuulla, että sinulla kehitys on vienyt pohjalta jo noin hyviin tuloksiin. :) Jo tuollaiset muiden esimerkit auttavat itseäkin eteenpäin. Kiitos siis tsemppauksesta ja pitää vain nyt sitkeästi jatkaa, vaikka vielä tuntuukin aika kamalalta ja epätoivoiselta. :D Ja olen ehdottomasti samaa mieltä, että on tosi tärkeää saada tuo tekniikka ensin kuntoon ja siitä olen PT:lleni kiitollinen, että hän kiinnittää siihen niin kovasti huomiota.

 • Jenniii

  Hahaha. :D No hyvä, että siitä oli iloa. Minä en todellakaan arkaile sanoa sitä. ;) Ja täytyy myöntää, että tuntuu varsin lohdulliselta, että myös siellä ruudun toisella puolen on tyyppejä, jotka jakavat tämän käsityksen. Välillä tuntuu tämän fitness- ja crossfit-buumin keskellä, että olen ainoa, joka inhoaa salitreeniä ja itsensä rääkkäämistä.

 • Jenniii

  Hahaa, kyllä vain! Se sohva taisi muistaakseni olla juuri Askosta. :D Minullakin on aika siitä jättänyt jo vuosia sitten, mutta hienosti palveli opiskelijan arkea sekin pitkään. Hauskaa, millaisia yhteisiä muistoja täällä voi lukijoiden kanssa postausten kautta syntyä.!

 • Jenniii

  Ei se varmastikaan tahditonta ole, mutta en tiedä kehtaanko edes paljastaa. :D Minun kohdallani on siis lähdetty liikkeelle ihan superpienistä painoista ja joitakin liikkeitä tehdään jopa ilman painoja tai pelkän laitteen painolla. Eli käytännössä pienimmissä mahdollisissa painoissa liikutaan melkein kaikissa liikkeissä. Käsipainoista käytössä ovat liikkeestä riippuen olleet suunnilleen 3-5 kilon painot ja kuntosalilaitteissa painoista ovat liikkeestä riippuen olleet käytössä yleensä 13,5-31,5 kilon painot. Eli tosi vaatimattomissa lukemissa mennään vielä.

  On tosi yksilöllistä, että millainen se lähtötaso on – se riippuu niin monesta asiasta. Jollakulla saattaa jo alun alkujaan lähteä homma liikkeelle suuremmilla painoilla, jos voimaa on lihaksissa entuudestaan. Meikäläinen on niin rimpula, että piti puolestaan starttailla konkreettisesti ihan nollasta.

  Mietin, että monilla kuntosaleilla on omia personal trainereita, joilta voi ostaa vaikka vain yhdenkin tunnin. Sinulle voisi olla hyötyä siitä, että treffaisit PT:n kanssa kerran edes sen verran, että hän voisi tsekata juuri tuota tekniikkaa ja saliohjelmaa läpi ja jeesata sen kanssa hiukan. :) Toisaalta myös vaikka ahkerasti salilla käyvä kaverikin voi varmasti tehdä saman, jos kaipaat apua. Mutta jos homma siis sujuu ilman apujakin, niin hieno homma! :) Tsemppiä myös sinulle treeniin! 

 • Vierailija

  Vaikken olekaan alkuperäinen kysyjä, niin kommentoin tähän väliin, että eivät nuo kyllä ole mielestäni mitenkään surkeat aloituspainot. Toki riippuu paljon liikkeestä ja toistojen määrästä, mutta lähtökohtana ei omaan korvaani kuulosta yhtään huonolta. Muutoinkin parempi aloittaa pienillä painoilla, varsinkin silloin jos melko kokemattomana yksin treenailee. Tällöin on parempi harjoitella kunnollinen tekniikka, ettei heti riko paikkoja isoilla painoilla riuhtoen ja sitten kun alkaa homma sujua niin niitä painojakin on turvallisempi lisäillä.

 • Kiitos kuvakilpailuvinkistä! Inspiraatio iski, vaikken varmasti voitakaan. :)
  Kivoja treenejä sulle. Kannattaa muistaa munat proteiinin lähteenä. Niistä saa vaikka mitä. Itse laitan esim. uunikaurapuuroon munan ja jogurttia.

 • viivik

  Heippa,

  olipa kiva postaus. Kun fitness-villitys riehuu joka paikassa, on mukavaa välillä lukea liikuntaa harrastavasta bloggaajasta, joka ei ole omistanut elämäänsä kuntosalilla käynnille ja proteiinin syönnille.

  Itse ajattelen, että tärkeintä on löytää itselle sopiva liikuntalaji, ja sehän sinulla on jo, joten asiat eivät voi olla kovin huonosti, vaikka salillakäynti takkuaisikin. Baletilla pystyt ehkä motivoimaan itsellesi kuntosaliakin – mikään ei mielestäni ole ankeampaa kuin salilla käyminen vain salilla käymisen vuoksi (ellei sitten nauti juuri painojen nostelusta lajina). Tsemppiä kuntosaliharrastukseesi!

Related posts