Kääk, siinä on reikä!
44 84
Kaupallinen kampanja, yhteistyössä Xylitol Jenkki
Nyt kuulkaa otti ohraleipä! Tarinoin viime viikolla vähän hampaisiin liittyviä juttuja ja nyt olisi luvassa jatkoa Xylitol Jenkin minulle heittämään hammashaasteeseen… Pääsin nimittäin Jenkin sponssaamana oikein perusteelliseen hammastarkastukseen PlusTerveys Kokonaishammashoidon Klinikalle ja aiemmin kympin tytöksi hammaslääkärissä kehuttua, pahaa-aavistamatonta meikäläistä odottikin tällä kertaa tympeä ylläri. Hampaassani oli REIKÄ!
Myönnän, että järkytyin hiukan tästä uudesta ja ikävästä tulokkaasta ennen niin reiättömässä hammasrivistössäni, mutta niinpä vain sain todeta, että en ole minäkään immuuni hammaspeikoille. Erityisen paljon reikä harmittaa siksi, että olen kyllä huolehtinut hampaistani tosi kiltisti ja kuuliaisesti, mutta näemmä parantamisen varaa olisi yhä vieläkin. Kaiken kaikkiaan hammaslääkärin tekemä tarkastus oli tosi hyödyllinen kokemus, joten suosittelen todella lämmöllä teitä muitakin tsekkauttamaan hampaanne säännöllisin väliajoin. Ilman tätä yhteistyötä ei tätäkään reikää olisi varmaan havaittu pitkään aikaan ja pahimmassa tapauksessahan vielä melko harmiton ketku hampaan kiilteessä voi levitä hoitamattomana syvälle hammasluuhun saakka, ja silloin paikkaaminen ei enää olekaan ihan pieni operaatio. Eli sattui kyllä kreivin aikaan tämä hammaslääkärivisiitti.

Viheliäisestä reiästä huolimatta sain jälleen kehuja siisteistä hampaistani, mutta löysipä hammaslääkäri pari muutakin pientä huomauttamisen arvoista asiaa. Purukalustostani löytyi nimittäin tuon reiän lisäksi pari pientä reiän alkua ja lisäksi sain noottia siitä, että yhä suussa majailevat vasemman puolen viisaudenhampaat olisi syytä poistattaa mahdollisimman pian. Ilmeisesti ylempi viisaudenhammas on vähän sellaisessa asennossa, että saattaa haitata purentaa ja sitä kautta aiheuttaa esimerkiksi päänsärkyjä. Toisen puolen viisurit poistettin viime keväänä ja vaikka kovasti pelkäämäni operaatio meni ihan hyvin, olen huomaamattani lykännyt vasemman puolen hoidattamista vain eteenpäin ja eteenpäin. Nyt ei varmaankaan enää auta kuin vain kohdata pelko, ryhdistäytyä ja kilauttaa klinikalle…
Okei, saldona yksi reikä. Ei paha! Olin silti vähän hämmentynyt, mistä moinen (sekä ne sen aluillaan olevat pikkuveljet) tähän hätään pukkasi ja ryhdyimme hammaslääkärin kanssa pohtimaan tilanteen mahdollisia syitä sekä kartoittamaan, miten reiän alkujen edelleen kehittymistä voisi estää. Ja itse asiassa syypää reikään ja reiän alkuihin taisi löytyä varsin helposti, joskin ehkä hieman yllättävältä suunnalta. Hammaslääkäri nimittäin arveli, että ongelma on hammastahnassani.

Olen viimeiset kolmisen vuotta käyttänyt luomuhammastahnaa, koska huomasin tykkääväni sen suutuntumasta tavallisia tahnoja huomattavasti enemmän: ei ärsytä, ei kuivata. Pulma luomutahnassa on kuitenkin se, että se ei sisällä fluoria, joka taas on tehokkaimpia tapoja ehkäistä reikiä. Jos luomua välttämättä haluaa käyttää, niin kannattaisi todennäköisesti purskutella sen ohella sitten fluoripitoisella suuvedellä, koska täysin ilman fluoria hampaat ovat suuremman reikiintymisriskin alla. Vaikka nykyään harvemmin enää harrastetaan niitä hampaiden vuosittaisia fluorauksia (muistatte varmaan kouluajoilta?), hammaslääkärit suosittelevat silti fluorihammastahnan päivittäistä käyttöä. Edessä taitaa siis olla hammastahnan vaihto.
Sain myös muita hyviä vinkkejä enempien reikien ehkäisemiseen ja yksi niistä on hammaslanka. Minulla on todella ahtaat hammasvälit, joten niiden putsaaminen ei aina ole ihan helppoa – moni hammaslankakaan ei mene sinne minimaaliseen rakoon. Onneksi on olemassa niitä ekstraohuita hammaslankoja. Minulla reikä oli juuri hankalassa paikassa kahden hampaan välissä, minne en edes tiennyt reiän voivan iskeä. Se oli siis hyvin konkreettinen muistutus siitä, että sitä hammaslankaa pitäisi oikeasti muistaa käyttää – mieluiten joka päivä mutta vähintään muutaman kerran viikossa.

Yksi hammaslääkärin mainitsemista hyvistä kikoista reikien välttämiseen on myös ksylitolipurkka. Olen aina tykännyt syödä purkkaa ja vaikka varmaan jokaisessa laukussani lymyilee purkkapussi, olen syönyt purkkaa vähän milloin sattuu. Ei kuitenkaan ole ihan samantekevää, milloin purkkaa pureskelee ja paras hetki sille on aterian jälkeen (etenkin, jos ruoka on sisältänyt sokeria). Ksylitoli suojaa hampaita reikiintymiseltä tehokkaasti ja estää happohyökkäystä ruokailun jälkeen, joten pitäisi nyt vain saada tehtyä purkasta sellainen vakituinen tapa aterian jälkeen. Se hyvä tästä Jenkki-yhteistyöstä on ainakin seurannut, että kamppiksen startattua olen syönyt purkkaa paljon säännöllisemmin aterioiden jälkeen, kun tässä yhteydessä tuli opiskeltua vähän ksylitoliasiaa laajemminkin.
Kannattaa muuten muistaa, että heti syömisen jälkeen ei saisi pestä hampaita. Happohyökkäyksen ollessa käynnissä hampaan kiille on huokoinen ja pehmeä ja näin ollen heti ruokailun jälkeen peseminen voi vahingoittaa hampaiden kiillettä, joka puolestaan suojaa hammasluuta. Syömisen jälkeen tulisi odottaa ainakin 30 minuuttia ennen hampaiden pesua. Kannattaa siis mieluummin syödä heti aterian jälkeen ksylitolipurkkaa. Hammaslääkäri vinkkasi, että jos purkkaa ei ole tarjolla, niin kuulemma ensiavuksi ruoan jälkeen käy myös suun huuhtominen vedellä (mutta se ei siis koskaan vastaa millään muotoa ksylitolia, jota lääkäri suositteli painokkaasti).

Muita oivallisia vinkkejä hammaslääkäriltä oli muun muassa se, että hampaat tulisi pestä aamulla ennen aamupalaa. Lääkäri muistutti, että reikien syntyyn tarvitaan kaksi asiaa: bakteereja ja sokeria. Nukkuessa suuhun muodostuu bakteereja, mutta hampaiden pesu puhdistaa suun enimmistä bakteereista ja sitä kautta suojaa hampaita rei’iltä, vaikka aamupalassa olisikin sokeria. Itse ainakin olen tehnyt aina ihan väärin päin eli pessyt hampaat vasta aamiaisen jälkeen! Eli nyt sitten pitää muuttaa rutiineja niin, että ennen aamiaista pesen hampaat ja aamiaisen jälkeen syön sitten vaikka sitä ksylitolipurkkaa.
Vaikka siis kuvittelin, että hammashommat ovat hyvin ja huoletta hallussa, niin tässä tuli kyllä pieni näpäytys meikäläiselle, että parantamisen varaa on yhä! Ja yhyy, nyt on siis toinen hammaslääkärireissu edessä sen reiän takia. Mitenkäs te muut? Löytyikö muilla hammaslääkärini neuvojen pohjalta parannettavaa?

PSST, olen nyt tässä kampanjan aikana tehnyt empiiristä purkkatutkimuksta ja vinkiksi muille, että meikäläisen Jenkki-lempparimaut ovat salmiakki (täysksylitoli), vadelma-lakritsi, soft lemongrass (täysksylitoli) sekä se Koiramäki-kuvioitu mansikkapurkka (täysksylitoli), joka taitaa olla tarkoitettu lapsille, mutta väliäkös tuolla. ;)
Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia
Tags: hyvinvointi, Kaupallinen kampanja, Liikunta & ravinto, Muu hyvinvointi, Terveys
Categorised in: Elämä