1/04/14

Kääk, siinä on reikä!

44 84 P3310770.JPG

Kaupallinen kampanja, yhteistyössä Xylitol Jenkki

Nyt kuulkaa otti ohraleipä! Tarinoin viime viikolla vähän hampaisiin liittyviä juttuja ja nyt olisi luvassa jatkoa Xylitol Jenkin minulle heittämään hammashaasteeseen… Pääsin nimittäin Jenkin sponssaamana oikein perusteelliseen hammastarkastukseen PlusTerveys Kokonaishammashoidon Klinikalle ja aiemmin kympin tytöksi hammaslääkärissä kehuttua, pahaa-aavistamatonta meikäläistä odottikin tällä kertaa tympeä ylläri. Hampaassani oli REIKÄ!

Myönnän, että järkytyin hiukan tästä uudesta ja ikävästä tulokkaasta ennen niin reiättömässä hammasrivistössäni, mutta niinpä vain sain todeta, että en ole minäkään immuuni hammaspeikoille. Erityisen paljon reikä harmittaa siksi, että olen kyllä huolehtinut hampaistani tosi kiltisti ja kuuliaisesti, mutta näemmä parantamisen varaa olisi yhä vieläkin. Kaiken kaikkiaan hammaslääkärin tekemä tarkastus oli tosi hyödyllinen kokemus, joten suosittelen todella lämmöllä teitä muitakin tsekkauttamaan hampaanne säännöllisin väliajoin. Ilman tätä yhteistyötä ei tätäkään reikää olisi varmaan havaittu pitkään aikaan ja pahimmassa tapauksessahan vielä melko harmiton ketku hampaan kiilteessä voi levitä hoitamattomana syvälle hammasluuhun saakka, ja silloin paikkaaminen ei enää olekaan ihan pieni operaatio. Eli sattui kyllä kreivin aikaan tämä hammaslääkärivisiitti.

P3310771.JPG

Viheliäisestä reiästä huolimatta sain jälleen kehuja siisteistä hampaistani, mutta löysipä hammaslääkäri pari muutakin pientä huomauttamisen arvoista asiaa. Purukalustostani löytyi nimittäin tuon reiän lisäksi pari pientä reiän alkua ja lisäksi sain noottia siitä, että yhä suussa majailevat vasemman puolen viisaudenhampaat olisi syytä poistattaa mahdollisimman pian. Ilmeisesti ylempi viisaudenhammas on vähän sellaisessa asennossa, että saattaa haitata purentaa ja sitä kautta aiheuttaa esimerkiksi päänsärkyjä. Toisen puolen viisurit poistettin viime keväänä ja vaikka kovasti pelkäämäni operaatio meni ihan hyvin, olen huomaamattani lykännyt vasemman puolen hoidattamista vain eteenpäin ja eteenpäin. Nyt ei varmaankaan enää auta kuin vain kohdata pelko, ryhdistäytyä ja kilauttaa klinikalle…

Okei, saldona yksi reikä. Ei paha! Olin silti vähän hämmentynyt, mistä moinen (sekä ne sen aluillaan olevat pikkuveljet) tähän hätään pukkasi ja ryhdyimme hammaslääkärin kanssa pohtimaan tilanteen mahdollisia syitä sekä kartoittamaan, miten reiän alkujen edelleen kehittymistä voisi estää. Ja itse asiassa syypää reikään ja reiän alkuihin taisi löytyä varsin helposti, joskin ehkä hieman yllättävältä suunnalta. Hammaslääkäri nimittäin arveli, että ongelma on hammastahnassani.

P3310871.JPG

Olen viimeiset kolmisen vuotta käyttänyt luomuhammastahnaa, koska huomasin tykkääväni sen suutuntumasta tavallisia tahnoja huomattavasti enemmän: ei ärsytä, ei kuivata. Pulma luomutahnassa on kuitenkin se, että se ei sisällä fluoria, joka taas on tehokkaimpia tapoja ehkäistä reikiä. Jos luomua välttämättä haluaa käyttää, niin kannattaisi todennäköisesti purskutella sen ohella sitten fluoripitoisella suuvedellä, koska täysin ilman fluoria hampaat ovat suuremman reikiintymisriskin alla. Vaikka nykyään harvemmin enää harrastetaan niitä hampaiden vuosittaisia fluorauksia (muistatte varmaan kouluajoilta?), hammaslääkärit suosittelevat silti fluorihammastahnan päivittäistä käyttöä. Edessä taitaa siis olla hammastahnan vaihto.

Sain myös muita hyviä vinkkejä enempien reikien ehkäisemiseen ja yksi niistä on hammaslanka. Minulla on todella ahtaat hammasvälit, joten niiden putsaaminen ei aina ole ihan helppoa – moni hammaslankakaan ei mene sinne minimaaliseen rakoon. Onneksi on olemassa niitä ekstraohuita hammaslankoja. Minulla reikä oli juuri hankalassa paikassa kahden hampaan välissä, minne en edes tiennyt reiän voivan iskeä. Se oli siis hyvin konkreettinen muistutus siitä, että sitä hammaslankaa pitäisi oikeasti muistaa käyttää – mieluiten joka päivä mutta vähintään muutaman kerran viikossa.

P3310768.JPG

Yksi hammaslääkärin mainitsemista hyvistä kikoista reikien välttämiseen on myös ksylitolipurkka. Olen aina tykännyt syödä purkkaa ja vaikka varmaan jokaisessa laukussani lymyilee purkkapussi, olen syönyt purkkaa vähän milloin sattuu. Ei kuitenkaan ole ihan samantekevää, milloin purkkaa pureskelee ja paras hetki sille on aterian jälkeen (etenkin, jos ruoka on sisältänyt sokeria). Ksylitoli suojaa hampaita reikiintymiseltä tehokkaasti ja estää happohyökkäystä ruokailun jälkeen, joten pitäisi nyt vain saada tehtyä purkasta sellainen vakituinen tapa aterian jälkeen. Se hyvä tästä Jenkki-yhteistyöstä on ainakin seurannut, että kamppiksen startattua olen syönyt purkkaa paljon säännöllisemmin aterioiden jälkeen, kun tässä yhteydessä tuli opiskeltua vähän ksylitoliasiaa laajemminkin.

Kannattaa muuten muistaa, että heti syömisen jälkeen ei saisi pestä hampaita. Happohyökkäyksen ollessa käynnissä hampaan kiille on huokoinen ja pehmeä ja näin ollen heti ruokailun jälkeen peseminen voi vahingoittaa hampaiden kiillettä, joka puolestaan suojaa hammasluuta. Syömisen jälkeen tulisi odottaa ainakin 30 minuuttia ennen hampaiden pesua. Kannattaa siis mieluummin syödä heti aterian jälkeen ksylitolipurkkaa. Hammaslääkäri vinkkasi, että jos purkkaa ei ole tarjolla, niin kuulemma ensiavuksi ruoan jälkeen käy myös suun huuhtominen vedellä (mutta se ei siis koskaan vastaa millään muotoa ksylitolia, jota lääkäri suositteli painokkaasti).

P3310867.JPG

Muita oivallisia vinkkejä hammaslääkäriltä oli muun muassa se, että hampaat tulisi pestä aamulla ennen aamupalaa. Lääkäri muistutti, että reikien syntyyn tarvitaan kaksi asiaa: bakteereja ja sokeria. Nukkuessa suuhun muodostuu bakteereja, mutta hampaiden pesu puhdistaa suun enimmistä bakteereista ja sitä kautta suojaa hampaita rei’iltä, vaikka aamupalassa olisikin sokeria. Itse ainakin olen tehnyt aina ihan väärin päin eli pessyt hampaat vasta aamiaisen jälkeen! Eli nyt sitten pitää muuttaa rutiineja niin, että ennen aamiaista pesen hampaat ja aamiaisen jälkeen syön sitten vaikka sitä ksylitolipurkkaa.

Vaikka siis kuvittelin, että hammashommat ovat hyvin ja huoletta hallussa, niin tässä tuli kyllä pieni näpäytys meikäläiselle, että parantamisen varaa on yhä!  Ja yhyy, nyt on siis toinen hammaslääkärireissu edessä sen reiän takia. Mitenkäs te muut? Löytyikö muilla hammaslääkärini neuvojen pohjalta parannettavaa?

P3310893.JPG

PSST, olen nyt tässä kampanjan aikana tehnyt empiiristä purkkatutkimuksta ja vinkiksi muille, että meikäläisen Jenkki-lempparimaut ovat salmiakki (täysksylitoli), vadelma-lakritsi, soft lemongrass (täysksylitoli) sekä se Koiramäki-kuvioitu mansikkapurkka (täysksylitoli), joka taitaa olla tarkoitettu lapsille, mutta väliäkös tuolla. ;)

Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia

Tags: , , , ,

Categorised in: Elämä

44 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Pitäisi varmaan käydä tsekkauttamassa hampaat jossain välissä.

 • Sanph

  Mulla on tässä just menossa isohko hammasprojekti, kun venytin hammaslääkärikäyntiä niin pitkälle. Nyt sitten paikkaillaan muutamaa (!) reikää ja viimeinen viisurikin sai kyytiä. Kylläpä nyt taas muistaa eri tavalla kiinnittää huomiota hampaisiin kun on nähnyt laskujen loppusummia ja joutunut ravaamaan hammaslääkärillä. Teinkin itseni kanssa sopimuksen, että palaan vanhoihin tapoihini siinä mielessä, että käyn tarkastuksessa kerran vuodessa.

 • Charlottaa

  Mun anoppini on oikoja, ja hän on kyllä saanut mieheeni istutettua hyvät hampaanhoitotavat! Purkkaa on aina mukana, täysksylitolia tietty, ja jokaisen aterian, välipalan ja jopa yksittäisen mehulasin (tai kaljan, baarissa!) jälkeen on syötävä purkkaa. :D Mua hiukan välillä tää homma naurattaa, tuntuu turhan pakkomieliseltä.. :D Mutta ainakin pysyy hampaat kunnossa! Ja meillä myös noudatetaan tota sääntöä, että ruokailun jälkeen hampaita ei pestä ainakaan puoleen tuntiin. :)

 • JonnaK

  Mullakin on aina ollut täyden kympin purukalusto, mutta nyt viime vuonna seitsemän vuoden jälkeen ensimmäisellä hammaslääkärikäynnillä löytyi yksi pieni reikä. Kyllä harmitti! Ja melkein heti hammaslääkärivisiitin jälkeen pukkasi myös ensimmäinen viisaudenhampaani näin kolmekymppisenä. Siitä ei ole toistaiseksi ollut harmia, joten se on saanut killua paikallaan. Pitäisi ehkä tarkistuttaa ettei vaikuta purentaan, sitä en olisikaan tullut ajatelleeksi lukematta tätä postaustasi.. :)

 • juulimaa

  No terve. Mulla oli viime hammaslääkärintarkastuksessa 7 reikää!! Tarkistivat hammasvälit rötngenlaitteella yksityisellä ja sieltä nuo kaikki reiät löytyivät – aiemmin YTHS:llä käyneenä mulla ei ikinä löynyt yhtään reikiä. Kyllä oli to-del-la suuri järkytys tällaiselle entiselle kympin hammas -tytölle. Itkin, kun kotiin pääsin. Nyt ois vielä pari reikää korjattavana ja hammaslanka on löytänyt tiensä kylpyhuoneen kaappiin ja ahkeraan käyttöön :/

 • Olipa kiva ja hyödyllinen postaus. Itselläni on myös ollut tapana syödä purkkaa milloin sattuu ja vuosi sitten hammaslääkärillä käydessäni selvisi, että sitä pitäisi juuri syödä kaikkien aterioiden jälkeen. Uutena tietona tuli tuo aamuinen hampaiden pesu ja täytyykin tuosta kyllä ottaa uusi tapa että hampaat pestään ennen aamupalaa. :)

 • Vierailija

  Ite tykkään kans käyttää luonnonkosmetiikkahammastahnaa, koska mulle tulee niin herkästi kipeitä rakkoja tavallisesta hammastahnasta. Tuohon fluori ongelmaan vinkiksi, että Laveralta löytyy luonnollisempi hammastahna, jossa on fluoria! Käytän sitä itse ja olen kyllä tykännyt kovasti. :) Sitä löytyy kaiken lisäksi useista Prismoista, ettei tartte ees tilata mistään.
  https://www.hyvinvoinnin.fi/lavera-basis-sensitiv-hammastahna-minttu

 • Augusti

  Tuohon hampaidenpesuajankohtaan liittyen on kai kahdenlaista koulukuntaa: osa hammaslääkäreistä on sitä mieltä, että aamiaisen jälkeen on parempi. Tämähän on kai ollut se perinteinen ohje. Käsittääkseni osa on kääntynyt toiselle kannalle sen takia, että nykyään syödään ja juodaan niin paljon kiilteelle vahingollisia (ainakin siis jo heti niiden jälkeen pesee hampaat) tuotteita aamiaisella, esimerkiksi paljon mehuja yms. Minulle on siis sanottu, että jos syö ”tavallisesti” eli leipää, puuroa yms. eikä juo mehua tai syö happamia hedelmiä, on parempi pestä hampaat aamiaisen jälkeen. Olisipa kiva kuulla muiden saamista ohjeista.

  Jos muuten haluaa suosia kotimaista purukumivalmistajaa, kannattaa ostaa mieluummin Fazerin purukumeja, jotka siis ihan oikeasti tehdään, ainakin vielä, Suomessa. Jenkki kun ei ole suomalaista nähnytkään vähään aikaan.

 • FFFifi

  Mä kävin just kuumottelemassa sekä hammaslääkäriä että suuhygienistiä erilaisista hammasasioista, ja jälkimmäinen sanoi että jos on reikiintymisalttiutta, niin ennen aamiaista pestään. Syynä sama mitä Jenni kirjoitti, eli yön aikana suuhun kertyneet bakteerit saavat aamiaisesta heti ravintoa ja pääsevät jylläämään. Pesu taas poistaa niistä bakteereista suurimman osan. Mun nähdäkseni tässä mielessä ei ole väliä sillä juoko mehua vai syökö puuroa, sillä puuro aiheuttaa happohyökkäyksen myös. Joskin sokerinen mehu on varmasti huonompi vaihtoehto :D Suuhygienisti sanoi myös, että jos ei ole reikiintymisalttiutta, niin sitten tämän kanssa ei ole niin tarkkaa.

  http://www.lily.fi/blogit/fitness-fuhrer/legot-kuntoon-oil-pulling-valkaisu-ja-muut-hammashumputukset

 • Hammaslääkärillä kannattaa käydä kerran vuodessa. Kuten kirjoitit, kun hammasongelmat ovat päässeet pahaksi, niiden hoitokin on paitsi tuskallisempaa myös kalliimpaa. Seurasin aikanaan juurihoidoissa käymistä sivusta, ja se vaikutti aivan kammottavalta.

  Itseltäni on poistettu kaikki viisaudenhampaat, ensin parikymppisenä vasemmalta puolelta ja pari vuotta myöhemmin oikealta, vaikka yksikään niistä ei oireillut. Hammaskirurgi kertoi, että mitä myöhäisempään ikään viisaudenhampaiden poiston jättää, sitä kivuliaampaa se saattaa olla, kun hammasluu on täysin luutunut, mikä tapahtuu muistaakseni 25 vuoden ikään mennessä.

  Reikiä ei omasta purukalustostani ole vielä tähän 37 vuoden ikään mennessä ole löytynyt, eikä niitä ole koskaan paikattu. Huolellista hoitoa se tietenkin vaatii, ja todennäköisesti myös sillä on vaikutusta, että en juurikaan pidä saati syö makeista leivonnaisista tai esimerkiksi suklaasta.
  Hammaslangan päivittäisen käytön soisi olevan arkipäivää kaikilla.

 • Jenniii

  Suosittelen tosi lämpimästi! Itsekin olen elellyt huolettomin mielin, kun reikiä ei ole koskaan ollut, mutta näköjään ne voivat iskeä kenelle vain, vaikka aiemmin olenkin ollut onnekas!

 • Jenniii

  Auts! Se todellakin pitää paikkansa, että suun ja hampaiden terveyttä tulee helposti pidettyä vähän itsestäänselvyytenä ennen kuin ongelmia ilmenee. Eikä tosiaan ole ihan kivutonta ja halpaakaan hoidattaa sitten noita ongelmia, etenkään jos ovat äityneet pahoiksi. Minäkin yritän nyt ottaa tavaksi käydä tarkastuksessa vähintään sen kerran vuodessa, tästä viisastuneena.

 • Jenniii

  No ainakin tuo on ihan hyödyllinen pakkomielle! ;) Turhempiakin varmasti nimittäin on. :D Hammaslääkäri tai -hoitaja lähipiirissä on varmasti aika hyvä tapa pitää hampaiden hoidon rutiinit kunnossa, hehee.

 • Jenniii

  Tiedän todellakin tunteen! Minullakin nuo viisaudenhampaat puskivat esiin jo joskus vuosia sitten, mutta alkoivat oireilla vasta 1,5 vuotta sitten. Siihen asti oli hammaslääkärikin sanonut, että annetaan niiden vain olla, jos eivät aiheuta ongelmia. Mutta sitten kun alkoivat oireilla, oli itsellekin selvää, että jotain niille pitää tehdä. Tuota purenta-näkökulmaa en kuitenkaan osannut itsekään tulla ennen tätä viimeisintä hammastarkastusta tulla ajatelleeksi, joten se kyllä laittoi vielä lisää vauhtia prosessin eteenpäin viemiseen.

 • Jenniii

  Voi ei! Tulipa oikein paha mieli puolestasi! Voin vain kuvitella, millainen järkytys tuo on mahtanut olla, jos sinulla ei aiemmin ole ollut reikiä koskaan. Myös minun hampaani tarkistettiin röntgenlaitteella ja vasta sillä saatiin varmuus, että siellä hampaiden välissä todella oli reikä. Jäin itsekin miettimään tuolloin, ettei samanlaista röntgen-kuvaa ole otettu minusta koskaan ennen, joten onkohan minullakin ollut se reikä siellä jo pidempään? Yksityisellä käyminen toki maksaa, mutta välillä tuntuu, että YTHS:llä tai kunnallisella puolella ei olla ihan noin perusteellisia. Voin toki olla väärässäkin. Joka tapauksessa tästä eteenpäin hammaslankaa käytetään myös täällä suunnalla huomattavasti kuuliaisemmin.

 • Jenniii

  Jostain syystä minultakin oli päässyt tuo nyrkkisääntö unohtumaan, tai onkohan moista valistusta koskaan kunnolla päähäni edes iskostettu. Joka tapauksessa parempi myöhään kuin ei milloinkaan! :D

 • Jenniii

  Kiitos vinkistä! Olen nyt testaillut yhtä apteekissa myytävää hammastahnaa ja se on kyllä tuntunut ihan hyvältä suussa. Mutta pitääpä joskus kokeilla tuota Laveran tahnaa myös! Se ei ollutkaan entuudestaan tuttu tuote.

 • Jenniii

  Ehkä nyt tosiaan pitää vaihtaa hampaiden pesun ajankohta ennen aamiaista, koska noita reiän alkuja on muutama enkä todellakaan haluaisi niiden kehittyvän rei’iksi asti. Mutta joo, varmasti ei ole niin kriittistä, jos hammasrivistö on reiätön. :) Tosin kuten minun tapauksessani todettiin, sekin voi muuttua!

 • Jenniii

  Tuo on kyllä hyvä pointti, että hammasongelmien hoidattaminen jälkikäteen on paitsi muutenkin ikävää, myös kallista. Olen myös kuullut tarinoita juurihoidoista ja huh, toivon, etten joudu ikinä käymään sellaista läpi!

  Minulla viisaudenhampaat viihtyivät pitkään suussa ihan ilman mitään ongelmia ja hammaslääkärikin totesi, ettei niitä välttämättä tarvitse poistaa, elleivät aiheuta mitään hankaluuksia. Mutta 1,5 vuotta sitten alkoi mellastus ja tulehduskierre, jolloin totesin, että asialle on tehtävä jotain. Nyt tuo toinen puoli, jota vielä ei ole poistettu, on ollut suussa melko rauhassa, mutta lääkärin esille nostama purenta-asia kyllä sai kyllä vipinää töppösiin sen suhteen, että haluan hoidattaa homman pois päiväjärjestyksestä. On varmasti melko yksilöllistä, miten viisaudenhampaiden kanssa kannattaa toimia, mutta apua, tuo mainitsemasi luutuminenkin kuulostaa kyllä pahalta!

 • Hei, kannattaa lueskella tuosta fluorista, eipä ole niin yksioikoinen juttu että olisi vain hyväksi. Aika paljon haittavaikutuksia löytyy..

 • Jenniii

  Joo, fluorihan on periaatteessa myrkky, mutta reikien ehkäisyssä aika ässä aine silti. Täältä löytyy mielenkiintoinen juttu liittyen fluorin haittavaikutuksiin, jotka käsittääkseni normaalin fluorihammastahnan käytössä ovat aika minimaaliset: http://kemikaalikimara.blogspot.fi/2011/01/suuria-valheita-fluorista-ja-pohdintaa.html

  Neutraalissa muodossa fluoritietoutta löytyy myös esimerkiksi täältä: http://www.terveyskirjasto.fi/kotisivut/tk.koti?p_artikkeli=trs00037

  Kannattaa muistaa, että hammastahnaakin riittää ihan sellainen herneen kokoinen määrä, joten sitä ei tarvitse lotrata tuubikaupalla. Olen ainakin itse nähnyt, että monet käyttävät tahnaa ihan tarpeettoman suuria määriä. Ja niellähän tahnaa ei myöskään saisi eli suu kannattaa huuhdella pesun jälkeen hyvin. Uskoisin, että näillä neuvoilla ja maalaisjärjellä ei ole syytä olla fluorin haittavaikutuksista huolissaan. :)

 • Minä vain

  Oli kyllä eilen taas sellainen hammaslääkärireissu, että huhhuh.. Taidan kuitenkin jättää kertomatta, koska en halua lietsoa täällä kenenkään hammaslääkäripelkoa. :D Itsekin tutisin koko sen tunnin, jonka siellä hammaslääkärituolilla makasin suu auki. :D

 • Omenakaneli

  Suosittelen Jordanin hammaslankainta. Samantyylinen kapistus kuin hammasharja, joten kädet pysyvät puhtaina. ;) Siihen saa myös vaihtopäitä. Aivan loistava tuote! Itse tulee syötyä paljon ksylitolituotteita, kun lapset syövät myös. Olen muistaakseni kuullut, että ksylitolia pitää olla tuotteessa vähintään 70%, jotta siitä on oikeasti hyötyä. Ksylitolin määrän voi tarkistaa tuoteselosteesta. Lasten Herra Hakkarainen ksylitolipastillissa taitaa olla 99% ksylitolia, joten siinä on ainakin reippaasti. Ja maistuu myös aikuiselle. :) Hyviä harjailuja!

 • tiippa

  Minulta ainakin katsottiin YTHS:llä kalusto ihan röntgenin kanssa ja kyllähän niitä reikiä hampaiden väleistä löytyikin muutama vaikka muuten eivät olisi näkyneet! Muutenkin iso kiitos kuuluu YTHS:n hammashoidon puolelle minun puolestani: paikkauksien lisäksi ovat tehneet mulle 150 eurolla narskuttelukiskot, poistaneet kaikki viisurit suukirurgilla ihan naurettavan edulliseen hintaan ja suuhygienistillekin pääsee lukukausimaksulla puolen vuoden välein ilman lisäkustannuksia.

 • Itselleni hampaat ovat aiheena sydäntä lähellä, sillä olen näin aikuisiällä käynyt läpi kolme vuotta kestäneen oikomishoidon sekä ylä- ja alaleuan siirtoleikkauksen vaikean purentavirheen korjaamiseksi. Koko tämän ajan olen pitänyt aiheesta blogia (ks. linkki). Hoitoni on onnistunut erinomaisen hyvin, ja olenkin äärimmäisen tyytyväinen nykyiseen hyvään purentaani ja kauniiksi oiottuun hammasrivistööni.

  Harmittelen ainoastaan sitä, että lapsena en ollut kiinnostunut hampaiden hoidosta, ja näiltä ajoilta on jäänyt muistoksi jos jonkinlaista reiänalkua. Pitkän hoidon myötä olen parantanut tapani, ja olen nykyisin hyvin motivoitunut pitämään huolta arvokkaista hampaistani. Yllätyin iloisesti, kun kävin äskettäin ensimmäistä kertaa moneen vuoteen ”tavallisella hammaslääkärillä” tarkastuksessa, jossa todettiin kaikkien alkavien reikien pysähtyneen, eikä paikattavaa kerta kaikkiaan löytynyt! Olen ajatellut tehdä vastaavanlaisen postauksen hampaidenhoidosta tulevaisuudessa, joskaan en keksi tähän sinun postaukseesi oikein mitään lisättävää. Kiitos siis mainiosta postauksesta tärkeästä aiheesta! Aurinkoa kevätpäiviisi!

 • Piivuli

  Niin siis se fluorihammastahna kuuluu sylkeä pois hampaiden pesun jälkeen… Systeemiset haittavaikutukset ovat olemattamat, sen sijaan hyöty hampaille suuri.

 • Usva

  Mulla kävi niin, että kun puhjenneet viisaudenhampaat otettiin pois, kurkkukivut loppuivat melkein kokonaan. Aiemmin kurkkukipu vaivasi aika useinkin. Sen jälkeen kun aloin päivittäin käyttää hammaslankaa, myös flunssat vähenivät ihan minimiin. Poden flunssaa nykyään enää ehkä päivän tai kaksi vuodessa ja sekin tulee aiempaa lievempänä. Hampaita kannattaa siis hoitaa!

 • Jenniii

  Just näin! :) Turhaa hysteriaa lietsovat ne muuta väittävät, sillä fluorin hyöty hampaiden kannalta kohtuudella käytettynä on kiistaton. Vähentää kuulemma reikiintymisalttiutta puoleen. :)

 • Jenniii

  Hienoa kuulla, että siellä hommat ovat hoituneet hyvin! Todennäköisesti minulla ei edes tuota reikää vielä ollut silloin, kun kävin YTHS:llä viimeksi tarkastuksessa, joten hammaskalustoa ei ole ollut tarvetta röntgenin kanssa tarkistella. Itse sain myös kunnallisella puolella viisaudenhampaiden osalta viime keväänä aivan erinomaisen hyvää hoitoa ja siitä silloin bloginkin puolelle ihan kiitokseni kirjoittelin. :)

  Haasteellisimmaksi itse koin tuolla YTHS:llä ne älyttömän pitkät jonot, sillä ihan hammastarkastukseenkin oli minun aikanaan ainakin noin vuoden pituinen jono. Toivottavasti tilanne on jonojen suhteen siellä hiukan helpottanut!

 • Anna-Reetta

  Heh, äitini on hammaslääkäri eikä ole koskaan opettanut minua pesemään aamulla hampaita :D Enkä muuten ole käynyt hammastarkastuksessakaan öhm.. neljään vuoteen. Muistan että viimeksi kuitenkin poistettiin hammaskiveä eikä viisauden hampaat olleet vielä edes tulossa. Hampaat harjaan iltaisin, mutta en käytä lankaa.. Liekö olisi tavoissa parannettavaa.

 • jazz

  Tosi hyvä teksi täynnä oikeeta asiaa!
  t. Hammaslääkäri & Pupulandian vakio lukija :)

 • Qjs

  Mulle taas hammaslääkäri juuri sanoi, että ei pitäisi ihan täysin huuhdella hampaita pesuun jälkeen vaan, että fluoria saa jäädä vähän suuhun esim. yöksi. Toinen ristiriitainen juttu, mitä mulle sanottiin, että noiden suuvesien kanssa kannattaa olla tosi tarkkana. Kuulemma markettisuuvedet eivät välttämättä hyödytä mitään, mutta pahimmillaan saattavat jopa aiheuttaa suusyöpää! Sellaisia apteekin suuvesiäkään hän ei suositellut jatkuvassa käytössä, sillä ne vievät kuulemma useilla mennessään KAIKKI bakteerit, hyvätkin, ja juuri siksi saattavat aiheuttaa ongelmia.. Mäkin oon aina huolehtinut hampaistani parhaani mukaan ja selvinnyt ilman reikiä ja olikin järkytys, kun niitä nyt oli tullut.. Ihmettelin, miksi mulle niitä tulee eikä leväperäisesti hampaitaan hoitavalle veljelleni, niin siihen hammaslääkäri kyllä toppuutteli, että aina reikä ei ole oma syy vaan jotkut ovat vaan alttiita ja etenkin näin vähän vanhempana niitä saattaa vain tulla syväuurteisiin hampaisiin, jonne ei harjan harjakset mahdu ja hammaslanka pääse. Eli silleen sain ainakin minä synninpäästön, että jos tekee parhaansa ja pesee ja huolehtii tunnollisesti ja silti tulee reikä, niin ei kannata säätiö itseään liikaa.. :)

 • Hosuli

  Minäkin olin tulossa suosittelemaan tuota Laveran tahnaa (ei tarvitse luopua fluorista, mutta turhat ja haitalliset lisäaineet puuttuvat) tai sitten tätä Santen versiota: http://hosuli.blogspot.fi/2013/11/hammasasiaa.html

  Veikkaan, että hammaslanka on vielä tahnaakin oleellisempi asia. Eipä niitä reikiä koskaan keskelle hammasta tule, taisi sanoa tuttu hammaslääkäri. Lankaus on ollut minun kompastuskiveni – en meinaa muistaa/viitsiä käyttää sitä tarpeeksi usein, ja niinpä vain aiemmin lähes täydellinen purukalustoni on vaatinut paikkailuja. Kurjaa ja tyhmää, koska se on ihan oma vika.

  Sitä Kaikki mitä rakastin -Eevan vinkkaamaa oil pullingiakin suosittelisin (http://www.lily.fi/blogit/kaikki-mita-rakastin/oil-pulling-ohjeet-ja-omia-kokemuksia). Kyllä tulee puhdasta jälkeä. :) Kuvittelisin, että hammasvälitkin saavat vähän ekstrapuhdistusta purskustellessa.

 • Jenniii

  Tässä se nähdään, että hammaslääkäreissäkin on eri koulukuntia, jotka uskovat hiukan eri metodeihin. :) Mutta lohdullista silti reikäjärkytyksestä toipuville, että aina ne reiät eivät tosiaan johdu omasta huolimattomuudesta. :)

 • Jenniii

  Kiitos vinkistä! Pitääpä testata, josko se helpottaisi lankailua. :) Mitä ksylitolituotteisiin tulee, niin olen itse kuullut, että ksylitolin kannalta olennaista on se, miten kauan hampaat altistuvat sille. Toisin sanoen ksylitoli vaikuttaa suussa vain sen aikaa, kun se on konkreettisesti siellä suussa. Koska pastillit humpsahtavat suusta mahaan usein melko nopeasti, purkka on siinä mielessä parempi vaihtoehto, että sitä jauhaessa ksylitoli-altistus hampaille on pidempi ja teho näin ollen parempi. Mutta siis molemmista varmasti on hyötyä, mutta purkkaa olen juuri tästä syystä kuullut suositeltavan ohi pastillien. Pienten lasten kohdalla se purkkakin tosin saattaa humpsahtaa mahaan, joten parempi popsia niitä pastilleja ennen kuin purukumin idea on tiedossa ja hallussa. :D

 • Jenniii

  Ääk, älä jaa tarinaa, jos se lietsoo pelkoja muissa. :D Minä olen juuri muilta kuulemieni tarinoiden myötä alkanut pelätä hammaslääkärikäyntejä ja etenkin niitä viisaudenhammasleikkauksia. Mutta toivotaan, että kauhutarinat jäivät sinunkin osaltasi tuohon yhteen ja tulevilta kerroilta on sitten jaettavaksi vain mukavia kokemuksia. :)

 • Vierailija

  Nuorena terveyskeskushammaslääkärinä särähtää korvaan tällainen yleistys! Kyllä se on ihan hammaslääkäristä kiinni, saako potilas hyvän ja perusteellisen tarkastuksen röntgenkuvineen vai ei.

 • Vierailija

  …ei siis siitä, onko kyse yksityisestä, kunnallisesta vai YTHS:n hammaslääkäristä.

 • Vierailija

  Virallinen suositus on, että on aika sama pesetkö ennen vai jälkeen aamiaisen, kunhan syömisen (tai muun kuin veden juomisen) ja hampaidenpesun välille jää 30min.

  T.hammaslääkäri

 • Vierailija

  Täällä hammaslääkäri taas huutelee ja vetoaa tämänhetkisiin virallisiin suosituksiin: suuta ei pitäisi huuhtoa vedellä fluorihammastahnapesun jälkeen vaan sylkeä vain ylimäärät pois. :)

  Ja fluorin myrkyllisyydestä sananen…Kaikki aineet ovat myrkkyä kun pitoisuudet nousevat riittävän korkeiksi. Tietysti fluorikin on siis myrkky liiallisina annoksina, mutta niin on myös vesikin. Että käyttäkää please vaan sitä fluorihammastahnaa suositeltu määrä!

 • Jenniii

  Kiitos tarkennuksesta! Kiva saada tänne ammattilaisia kommentoimaan. :)

 • EmiliaMaria

  Kävin juuri hammaslääkärissä synnytyksen jälkeen tarkastuksessa ja röntgenkuvasta paljastui muutamia reijänalkuja hammasväleissä. Nyt olen ryhdistäytynyt hammaslangan käytössä ja olen luvannut itselleni yhden illan viikossa milloin ei tarvitse lankaa käyttää jos väsyttää hirmusti, silloin pelkkä pesu riittää. Myös aamulla öljypurskuttelu ja pesu kuuluu ohjelmaan. 

  Suosittelen suuresti kyllä kaikille sähköhammasharjaa! Tulee niin paljon puhtaammantuntoiset hampaat ja helpompi yltää takahampaisiinkin. En osaisi kait normiharjalla enää pestäkään.. 

   

 • Itse kävin viime viikolla suuhygienistilla puhdistuttamassa hampaat, kun hammaslääkäri niin ohjasi, koska reikiä ei ollut, niin selvisin vain tuolla puhdistuksella. Itselläni on harvinainen tilanne, sillä tämä oli vasta toinen kerta elämäni aikana, kun ei ollut reikiä :D

  Minulla on myös tuo hammasväliongelma, sillä ne on todella tiiviit ja hammaslangan pitää olla tooodella ohutta, että se sinne menee. Ostinkin hammaslankaimia ja kokeilin, sillä seurauksella, että alkoi pyörryttämään ja tuli huono olo (sama homma kävi silloin, kun tatuointia piti puhdistaa ja rasvata), en vaan ymmärrä, että mistä se johtuu, sillä ei se nyt niin raju toimenpide ole.

 • cialis generique cialis generique cialis generique cialis prix precio cialis comprar cialis acquisto cialis cialis cialis cialis

Related posts