26/03/14

Missä mun lihakset on?

14 60 20226302.jpg

Siitä on nyt muutama viikko, kun kerroin, että aion hiljalleen alkaa kirjoitella treenipostauksia jälleen. Kiitos teille aivan ihanasta vastaanotosta ja tsemppauksesta kuntoprojektini suhteen! Oli tosi kiva lukea, että niin monia kiinnostavat meikäläisen treenihöpinät. Olen tuosta edellisestä blogijutusta lähtien suunnitellut seuraavan tekemistä, mutta jotenkin ikinä ei ole ollut aikaa ja sopivaa hetkeä tarttua aiheeseen. Todellisuudessa olen jo hiljalleen tässä taustalla aloitellut salitreeniä uudelleen, mutta en ole vain ehtinyt raportoida siitä reaaliajassa. Minulla on vaikka kuinka monta postausideaa ja päänupissa, mutta tuumasin, että parasta lienee aloittaa ihan alusta. :)

En ole koskaan ollut mikään intohimoinen salitreenaaja, mutta jonkinlaista pientä kokemusta minulla on ollut salilla käymisestä ennestäänkin. Puolimaratonille treenatessani kävin säännöllisesti nostelemassa rautaa (hehheh) pari-kolme kertaa viikossa ja siinä ajassa ehti hieman tuloksiakin jo saavuttaa. Tulosten näkyminen itsessään oli jo sen verran palkitsevaa, että kasvava haba houkutteli palaamaan salitreenin äärelle sinnikkäästi viikko toisensa jälkeen. Toki aloittelijaa hommassa auttoi merkittävästi myös kesän ajaksi käyttöön puolimaraton-projektia varten saamani personal trainer, joka jeesasi minut salitreenissä alulle ja teki minulle saliohjelman. Jotenkin sen puolimaratonin jälkeen kuitenkin myös salilla käyminen vain jäi juoksemisen tavoin. Olin saavuttanut tavoitteeni ja yhtäkkiä olikin vaikea löytää motivaatiota palata salille.

Puolimaratonin juostuani taukoa tuli salitreenin osalta varmaan melkein pari vuotta niin, etten käytännössä tehnyt minkäänlaista lihaskuntoharjoittelua. Lopulta Esportin kanssa tekemäni yhteistyö sai minut raahaamaan itseni salille uudelleen. Tälläkin kertaa olennaisesti jeesaamassa oli personal trainer, jolle toden totta oli käyttöä, koska parissa vuodessa kaikki tekniikka ja se vanha saliohjelmakin oli ehtinyt autuaasti unohtua. Jaksoin jonkin aikaa rehkiä lihaskuntotreenin kanssa, mutta kun kiireisessä arjessa ja burn outin partaalla oli luovuttava jostakin, se sai olla salitreeni, joka ei edelleenkään kuulunut lemppareihini liikunnan osalta, vaikka hyödyllistä onkin. 

20226323.jpg

Yhtäkkiä havahduin tuossa viime syksynä siihen, etten ole tainnut käydä säännöllisesti tekemässä mitään kuntosaliin viittaavaakaan varmaan liki kolmeen vuoteen. Oivallus ei tullut sitä kautta, että olisin millään tavalla kaivannut painojen kanssa puuskuttamista, mutta huomasin vain oman voimattomuuteni ja turhauduin. Minusta alkoi nimittäin jossain vaiheessa tuntua balettitreeneissä siltä, että en edisty sellaista tahtia kuin haluaisin. Ja yksi suurimmista ongelmistani tuntui olevan lihasvoiman puute. Moni liikkeistä jäi puolitiehen, koska lihaksissani ei ole riittävästi voimaa ja samaan aikaan tuntui siltä, ettei kehitys tapahdu riittävän vauhdilla pelkän balettiharjoittelun turvin.

Koko balettiharrastushan on siis todellisuudessa yhtä suurta kehityskohdetta lihasvoimasta notkeuteen ja kehonhallinnasta liikekieleen, puhumattakaan siitä tekniikasta. :D Mutta erityisesti minua turhautti se, että jalka ei nouse, koska minulla ei vain ole riittävästi voimia nostaa sitä. Kuvittelin että rautakangen notkeuden omaavalla ihmisellä notkeus (tai siis sen puute) olisi baletissa suurempi ongelma, mutta väärässäpä olin. Ja tämä havainto ei niinkään kerro notkeuteni kehityksestä, vaan enemmän siitä, miten surkean vähän voimaa lihaksissani on. Valitettavasti. Ja siinä kohtaa tuli tunne, että jotain on tehtävä.

20226443.jpg

Tiesin alusta alkaen, ettei minulla olisi osaamista taikka motivaatiota aloittaa salilla käymistä yksin näin monen vuoden tauon jälkeen, varsinkaan kun salitreenistä ei ollut koskaan muodostunut minulle sellaista säännöllistä rutiinia. Koska edellisestä käynnistä oli vuosia, oli lähinnä sellainen olo, että kaikki ne vempaimet näyttivät joltain keskiaikaisilta kidutusvälineiltä eikä minulla ollut aavistustakaan, miten niitä kuuluisi käyttää. Saati mitä minun oikestaan siellä salilla edes pitäisi tehdä. Ja tekisinkö sen vähän edes oikein, mitä sinne menisin tekemään. Koska asioiden tekeminen painojen kanssa väärin on varmaan yksi helpoimpia tapoja hajottaa oma kehonsa, totesin tarvitsevani tässä hommassa jonkun ulkopuolisen apua. Ja päätin palkata itselleni personal trainerin.

Päätökseni palkata personal trainer ei oikeastaan syntynyt täysin omasta päästäni. Asia tuli nimittäin puheeksi erään puolitutun tyypin kanssa, jonka sain kuulla perustaneen personal training -yrityksen. Hän sitten ohimennen ehdotti, että ryhtyisi ”valmentamaan” minua ja pienen harkinnan jälkeen suostuin ehdotukseen. Olisin varmasti voinut pyytää apua joltain salilla ahkerasti käyvältä kaveriltakin, mutta totesin tarvitsevani sen verran kädestä pitäen tapahtuvaa neuvontaa, etten viitsisi rasittaa ystäviäni moisella. Ja nytpähän maksan siitä hyvästä, että joku oikeasti neuvoo ja opastaa, tekee minulle relevantin saliohjelman, auttaa kokonaisvaltaisen suunnitelman tekemisessä ja myös piiskaa sitten tarvittaessa persuksille. Sekä vahtii, että teen liikkeet teknisesti oikein, mikä tosiaan alkuvaiheessa voi vaatia hieman harjoittelua.

20226309.jpg

PT:n palkkaaminen tuntui tietysti alkuun rahallisesti aika suurelta sijoitukselta, mutta samaan aikaan mietin, että käytän oikeasti tässä rahaa omaan hyvinvointiini. Voisiko sitä juuri paremmin rahojaan käyttää? PT myös nosti esiin sen ajatuksen, että eihän treenejä hänen kanssaan ole tarkoituksenakaan jatkaa ikuisesti, vaan ideana on se, että hän auttaa minut alkuun tässä kuntoprojektissa niin, että opin treenaamaan salilla myös itsenäisesti ja saan siitä tehtyä rutiinia. Sen jälkeen minulla on eväitä treenata yksin vaikka koko loppuelämä – kunhan vain itse piiskaan itseni liikkeelle. Tässä alkuvaiheessa tarvitaan todennäköisesti hieman sitä patisteluakin. Tunnen itseni ja tiedän, että olen melko mukavuudenhaluinen tyyppi, enkä välttämättä saa itsestäni kaikkea irti, jos treenaan itsekseni. Tiedän myös, että kiireen keskellä tulee helposti jätettyä treeni väliin, joten sovitut treenitapaamiset PT:n kanssa saavat minut myös menemään kiltisti sinne salille. 

Toiveet ovat siis korkealla ja tuntuu, että olen oikeasti nyt panostanut tähän juttuun ja motivoitunut tekemään lihaskunnolleni jotain useistakin syistä. Parit salitreenit ovat jo PT:n kanssa takana, mutta niistä kerron sitten seuraavassa jutussa. Olisi kiinnostavaa kuulla, onko joku muukin joskus turvautunut personal trainerin apuun ja millaista buustia saitte siitä omaan treenaamiseenne? 

20226333.jpg

Photos: Old Visuals / Lehtikuva (yhteistyössä STT-Lehtikuvan kanssa)

Tags: , , ,

Categorised in: Elämä

14 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • annannn

  itsellä jalka nousee kohti kattoa tarvittaessa ja pysyykin siellä ilman käsiäkin, mutta koen, että sellaisilla lihasharjoitteilla mitä salilla teen ei ole ole niin suurta hyötyä kuin harjoitteilla, joissa yhdistyy juurikin notkeus ja lihasharjoite :) Siis esim jalanheitot ja pidot, oli se sitten balettia tangolla tai lattialla. Sellaisella jumppakuminauhalla on hyvä tehdä vaikka selällään maaten jalanheittoja, tuntuu meinaan pirusti ja just oikeella tapaa ;) Mutta eipäsalireenistä ikinä ole haittaakaan ollut, tsemppiä!!

 • Jenniii

  Kiitos hyvistä vinkeistä! :) Olet varmasti ihan oikeassa, että parhaiten balettiharrastusta palvelisi treenata nimenomaan niillä samoilla liikkeillä, mutta jotenkin vain tuntuu, että se kehitys on niin tolkuttoman hidasta sillä tavoin. Joka tapauksessa ei siitä tosiaan ainakaan haittaa ole, että käy myös salilla. Olen noiden parin kokeilukerran jälkeen jo tullut siihen tulokseen, että tarvetta voimatreenille todellakin on. :P

 • Anneliii

  Kiva että olet alkanut treenata! Pienikin treeni on aivan loistava sijoitus omaan hyvinvointiin :)

  Olen itse aina liikkunut paljon. Nyt 29- vuotiaana minulla on menossa ensimmäinen vuosi, jolloin en harrasta mitään kilpamielessä tai toisin sanoen pelaa missään sarjassa. Inhosin aktiivivuosinani salitreeniä, mutta nyt kun olen saanut keskittyä siihen täysipainoisesti olen ihan koukussa. Samoin on käynyt juoksun kanssa!

  Vaikka salitreenaus ja etenkin crossfit ovat nyt pinnalla, ei ne sovi kaikille. Olen myös itse etsiskellyt jotain muuta harrastusta ja havainnut että se on tosi hankalaa! Kaiken maailman jooga- ja ryhmäliikuntaa löytyy yllin kyllin, mutta minne mennä jos haluaisin vaikka pelata korista tai jalista? Järjestetäänkö aikuisille urheiluseuroissa mitään?

 • Vierailija

  Mulla on ihan järkyttävän huono lihaskunto.. Aina ollutkin :D Ja nyt oonkin sitten päättänyt että tää löysäily loppuu ja musta tulee vahva. Oon kyllä harkinnut PT:n palkkaamista, mutta tähän mennessä on riittänyt mun kaverin neuvot ja apu. Oon myös käynyt sellaisilla ohjatuilla tunneilla, joissa on tosi pieni ryhmä (n. 10 henkilöä) ja siellä saa tosi hyviä vinkkejä oman kehon painolla tehtäviin harjotteisiin ja samalla sellasta mielen valmennusta, sisäisen motivaation kasvattamista. Oon myös huomannut että painoja ei oikeasti välttämättä tarvitse mihinkään, lihakset on vähintään yhtä kipeänä noitten tuntien jälkeen, kuin ne ovat salitreenin jälkeen. Oman kehon painolla saa tehtyä yllättävän paljon asioita, kun vaan tekniikat on oikeat! Eikä riko itseään niin helposti lisäpainoilla.

  Haaveena on että joskus voisin tuntea itseni oikeesti voimakkaaksi :D Ihan uusi juttu mulle vaikka oonkin tehnyt fyysisesti rankkaa työtä ja urheillut nuorempana suht aktiivisesti. Enemmän oon aina kuitenkin keskittynyt yleiseen kuntoon/nopeuteen/tekniikkaan/taitoon/kestävyyteen, en niinkään lihaskuntoon.

 • Nyt kokonaisvaltaista parannusta tehdessäni omaan arkeen olisi PT:lle todellakin tarvetta! Mutta, vastassa on rahatilanne. Saan niukin naukin kasaan sen verran rahaa, että saan suht’ terveellista ruokaa syötyä. Siinä ei paljon PT:n palkkioita maksella. :/ Olen hieman haaveillut salitreeneistä ja kaiholla muistelen kun joskus 2005-2006 kävin läheisen uimahallin uudella salilla. Minä jos kuka tarvitsisin patistelua. :D

 • jasminennn

  Samoilla linjoilla ollaan! Ne lihakset millä jalkoja baletissa nostetaan ei kehity salilla, vaan nostamalla jalkoja tangolla ja lattialla, hitaasti ja hartaasti. Jalannostoissa käytetään reisien pieniä lihaksia, sisäreisiä ja vatsalihaksia, ja tavoitteena on mahdollisimman pitkät, kapeat ja vahvat lihakset. Se että tekniikka ja voimat riittävät korkeaan jalkaan baletissa, vaatii vuosien työn. Itellä takana 20 vuotta tosi aktiivista balettitreeniä, ja päivän ensimmäset pliet tuntuu silti aina yhtä vaikeilta. Eli kärsivällisyyttä ja treeniä vaan! :)

  Salitreenistä saat varmasti tuloksia nopeammin ja näkyvämmin, tsemppiä! Ja tätä blogia on aina kiva lukea! :)

 • Jenniii

  Eli täytyy vain sinnikkäästi käydä siellä balettitunneilla ja olla kärsivällinen. :) Mutta tuskinpa siitä salitreenistä harrastelijalle haittaakaan on, jos käy vähän salilla sinä sivussa. Etenkään, kun tanssijan uralle ei tässä vaiheessa enää muutenkaan ole rahkeita taikka kiinnostusta. :D

 • A. Sinivaara

  Hihi, juttua lukiessani koitin mielessäni yhdistää tämän oman salitreenaamisen ja baletin :D En pääse tuskasta ähisemättä edes ylös sohvalta, joten tuntuu hitusen utopistiselta ajatukselta venytellä ketaroita kohti korkeuksia sirosti varpaillaan seisten jalkapuntin jälkeen :D Ehkä mun pitäis sitten venytellä? ;)

 • Jenniii

  Hahaa! Bodaava ballerina? ;) Balettia tanssiva bodari? :D Joo, tuskinpa salitreeni se ykkösvaihtoehto ballerinoille lihasvoiman saavuttamiseen on ja voi olla, ettei salitreenistä varsinaisesti balettiharrastukselle ole hyötyä, mutta kropalle noin yleisesti varmasti kuitenkin on. Ainakin yläselän lihaksissa ja ryhdissä on meikäläisellä reilusti parantamisen varaa ja edes yksi miesten punnerrus olisi kiva jaksaa joskus tehdä. :D On totta, että balettitanssijoiden tavoitteena on saada sellaiset pienet ja pitkät, kauniit lihakset eikä mitään näkyviä muskeleita. Ja minäkin henk.koht. inspiroidun enemmän sellaisesta ballerina-tyyppisestä kehosta kuin fitness-supernaisesta, vaikka molemmat vartalot ovat upean näköisiä. Mutta tavoitteena ylipäänsä on saada kehoon vähän lisää voimaa, koska ärsyttää, että lihaksissa ei riitä puhtia tehdä juuri mitään. Toivotaan siis, että salilta sitä buustia löytyisi. :)

  Jalkapäivän jälkeen en kyllä minäkään pysty balettitunnille menemään. :D Pitää siis ajoittaa jalkatreenit niin, että eivät mene hankalasti baletin kanssa ristiin.

 • Hosuli

  Minä epäilen, ettei salitreenistä voi olla baletin kannalta kuin hyötyä. :) Niin kuin melkein kaikkien muidenkin liikuntaharrastusten – ja tietysti kunnon, elämänlaadun jne. – kannalta. Tsemppiä painoharjoitteluun siis! Minulla meni aika kauan, että salilla käymisestä tuli oma juttu. Painot tuntuivat pitkään vihollisilta. Nykyään olen niiden kanssa aika sinut, ainakin henkisesti, heh. Viimeisen salikortin ostamisen yhteydessä sain kaupan päälle yhden PT-tapaamisen, joka on vielä käyttämättä. Jännää, se onkin sitten eka kerta. Kirjoittele ihmeessä treenikuulumisia, luen mielelläni!

 • tiiavain

  Oon itse myös vaan niin laiska lähtemään lenkille tai tekemään mitään lihasharjoitteita kotona, että joku personal trainer voisi olla hyvä idea. Jos vaan saisi treenaamisen kotona rutiiniksi, niin varmasti olisi helpompi jatkaa pidempäänkin. Tuntuu vaan että liikunta on nykyään muuttunut niin hankalaksi, kun pitäisi tietää ettei treenaa jotain paikkaa liikaa tai liian vähän, liian harvoin tai liian usein, sopivasti kuntoliikuntaa ja aerobista ym. ties mitä… Tällaista aloittelijaa alkaa ahdistaa jo ajatuskin:D

  Vähän OT, mutta tuon viimeisen kuvan nainen näyttää mun mielestä jotenkin hämmentävän paljon sulta!

 • chance

  Ei liity varsinaisesti salitreeniin, mutta haluaisin kysellä, että missä käyt balettitunneilla? Kävin itse alkeiskurssin yliopiston kautta, hurahdin täysin lajiin ja haluaisin ehdottomasti jatkaa harrastusta. Nyt olisi kuitenkin edessä sopivan tanssikoulun tms etsintä, joka tarjoaisi tunteja aikuisille, joilla ei ole juurikaan aikaisempaa kokemusta, mutta silti halua kehittyä. Ajattelin jos voisit vinkata joistain paikoista, joita ehkä olet itse kokeillut tai mihin olet sitten lopulta päätynyt :)

 • Mathilde

  Mä suosittelen Helsingin tanssiopiston aikuisten balettitunteja. Itse olen käynyt jo useita vuosia ja jäänyt koukkuun ihanaan baletti maailmaan :)

 • Jenniii

  Itse aloitin ihan nollasta 1,5 vuotta sitten Footlightin alkeistunneilla. Opettajani Gabriella Serra on varmasti jo itsessään ollut yksi niistä syistä, miksi ihastuin lajiin. Hän on todella hyvä ja vaativa opettaja, jonka tunneilla haluaa antaa kaikkensa. Voin siis lämmöllä suositella! :)

Related posts