20/03/14

Say cheeeeeeeese!

12 63 P1217551.JPG

Kaupallinen kampanja, yhteistyössä Xylitol Jenkki

Jos mietin päivittäisiä kauneudenhoitorutiinejani, on kolme asiaa, joista en tingi koskaan: kasvojen puhdistus, kosteusvoide sekä hampaiden pesu. Nämä kolme rutiinia toistan joka päivä kahdesti, olin missä tahansa ja oli tilanne mikä hyvänsä. Vaikka ihonhoidosta tulee kauneuteen liittyvien aiheiden lomassa kirjoiteltua melko usein, hampaista en ole blogihistoriani aikana tainnut kirjoittaa kovinkaan montaa kertaa. Nyt kuitenkin meille kaikille tuttu Xylitol Jenkki haastoi minut pohdiskelemaan omia hampaidenhoito-rutiinejani. Ja mikäpäs siinä! Koska hampaisiin liittyvät asiat ovat viime aikoina pyörineet paljonkin mielessä, päätin tarttua haasteeseen.

Hampaat ovat vähän sellainen itsestäänselvyytenä pidetty juttu, johon ei juuri tule kiinnitettyä kauheasti huomiota, ennen kuin vastassa on jokin ongelma. Olen itse saanut kiitollisesti elää varsin ongelmattoman purukaluston kanssa: hampaani ovat aina olleet suorat ja reiättömät – jälkimmäisestä kiitos kuuluu varmaan osittain omille tunnollisille hoitorutiineille ja osittain käy kiittäminen geeniperimääni. Purentaani korjattiin joskus teini-iässä sellaisilla telaketjuhammasraudoilla, jotka toki olivat teinille kauhistus, mutta vaikuttivat lopulta elämääni varsin vähän. Vaikka ujostelin rautaista hymyäni tuolloin, pääsin silti kokemaan esimerkiksi ensisuudelmani raudat suussani. ;)

P1217479.JPG

Hammaslääkäreiltäkin olen saanut kiitosta hyvistä hampaistani ja viimeksi vuosi sitten viisaudenhammasleikkaukseni yhteydessä hammaslääkäri totesi minulla olevan kympin hampaat. Ainoa pieni miinus tuli siitä, että runsas sitrushedelmien syöminen ei tee kiilteelle hyvää. Osaan silti arvostaa huoletonta hammasrivistöäni, sillä tiedän monia, joille tunnollisestakin hampaidenhoidosta huolimatta puskee reikiä. Liekö myös perintötekijöillä vaikutusta asiaan? Myötätuntoni siis heille, joille reikiä tulee herkästi.

Olen aina hoitanut hampaitani tosi hyvin ja kiitos siitä kuuluu ehdottomasti äidilleni, joka pienestä pitäen kasvatti meidät hampaidenhoidon tärkeyttä painottaen. Äiti oli itse viisilapsisen perheen nuorimmaisen jotenkin jäänyt vaille sitä tiukinta valistusta (tai itse tottelemattomuuttaan laiminlöi hampaiden harjausta?) ja se koitui sitten kohtaloksi. Äiti on kertonut, kuinka lapsena hammaslääkärin tuolissa paikattavana istuessaan oli vannonut, että jos hänellä joskus olisi omia lapsia, he eivät pääsisi lintsaamaan hammaspesuista. Ja tämän lupauksen hän myös piti, sillä saimme niin rautaisen kasvatuksen hampaiden harjauksen tärkeydestä, että ei olisi tullut mieleenikään jättää tuota rutiinia hoitamatta. Valistushommassa auttoi myös legendaarinen Satu hammaspeikoista -kirja, jonka sivuilla seikkailivat hammaspeikot Möö ja Paa. Muistaako joku tuota mahtavaa lastenkirjaa? Kyllä muuten tehosi ainakin tähän tyttöön!

P1217464.JPG

Muistuu muuten tässä yhteydessä mieleen yksi hauska muisto, joka on pakko jakaa. Meillä oli nimittäin tapana joskus, että minä olin vastuussa pikkuveljeni hampaiden pesusta muutaman vuoden ajan joskus ollessani ala-asteella. Seitsemän vuotta nuoremman veljeni hampaiden harjaaminen oli joskus ikävuosina 4-6 jokseenkin suurpiirteistä ja koska äitini ei ihan luottanut veljeni huolellisuuteen, sai tunnollinen isosisko hommakseen harjata pikkuveikan hampaat joka ilta. :D Meillä oli siis sellainen iltarutiini yhdessä, että ensin pestiin hampaat ja sen jälkeen luin veljelleni iltasadun. Ja tätä jatkui siis monen vuoden ajan joka ilta. Liekö tässä syy, miksi olemme yhä nuoremman veljeni kanssa niin erityisen läheisiä?

Nykyään harjaan hampaat kaksi kertaa päivässä, aamuin ja illoin. Ja joskus saatan pestä hampaita keskellä päivääkin, jos vain tuntuu siltä. Hampaiden pesusta on tullut niin itsestäänselvä rutiini, etten voisi kuvitellakaan astuvani aamulla ulos ovesta pesemättä ensin hampaita. Vaikka nukkuisin pommiin, niin inhoan sitä tunkkaista tunnetta suussa aamulla niin paljon, että myöhästyisin varmaan ennemmin töistä kuin jättäisin hampaani harjaamatta. Minulla oli aemmin paha tapa harjata hampaita liian kovaa ja sain tuolloin hammaslääkäriltä määräyksen ryhtyä käyttämään sähköhammasharjaa. Nyt en enää osaisi edes olla ilman ja tavallisella harjalla harjatessa tuntuu siltä kuin hampaat eivät ollenkaan tulisi puhtaiksi. Ja sähköhammasharja auttoi todella tajuamaan, miten järkyttävän kovaa olin hampaita harjannut aiemmin. Nyt pelkkä ajatus siitä tekee pahaa, kun on tottunut hellävaraisempaan meininkiin. Vielä kun muistaisi vähän ahkerammin käyttää sitä hammaslankaa…

P1217474.JPG

Myös ksylitolipurkka on osana hampaidenhoitoa elämässäni, vaikken usein osaakaan ajatella purkan pureskelua hampaiden kannalta. Syön pelkästään ksylitolipurkkaa ja viime vuosina olen mieluiten syönyt täysksylitolia. Täysksylitolipurkassa maku ei kestä ihan yhtä kauan kuin tavallisessa purukumissa, mutta lempparimakuni löytyvät silti sieltä täysksylitolien puolelta: lemongrass (nam!) ja salmiakki. Joskus tosin on ihan kiva syödä sellaista voimakkaampaakin purkkaa, jos päätavoitteena on raikastaa suuta. Minä kuulun juuri niihin tyyppeihin, joilla on jokaisen käsilaukun pohjalla jättimäinen purkkapussi varmuuden vuoksi ja kieltämättä kyllä syönkin purkkaa päivittäin aika paljon. Mutta parasta siinä tietysti on se, että ksylitolipurkkaa jauhaessa sitä huomaamattaan estää happohyökkäyksiä ja kariesta. :)

Tähän Jenkki-haasteeseen kuuluu myös sellainen osuus, että pääsen lähitulevaisuudessa perusteelliseen hammastarkastukseen. Olen aika huolettomin mielin, koska tähän asti purukalusto on ollut melko kiitettävässä kunnossa (lukuunottamatta mellakoivia viisaudenhampaita, joista toinen parivaljakko vielä odottaa poistoaan, yyh), mutta aina sinne hammaslääkärin tai -hoitajan tuoliin istahtaminen silti vähän jännittää. Eli myöhemmin on sitten raporttia luvassa, että millaisen tuomion hampaistani saan tällä kertaa!

P1217473.JPG

PS. Pakko muuten mainita tällainen todella huvittava juttu, mikä tuli yllättäen vasta tätä postausta kirjoittaessa mieleen varmaan ensimmäistä kertaa sitten lapsuusaikojen. Kävin joskus pienenä partiossa (ja inhosin muuten sitä sydämeni pohjasta) ja meillä piti kaikilla olla jotkut partionimet eli jotkut sellaiset hauskat lempinimet, joita käytettiin partiokokouksissa toisistamme. En meinannut millään keksiä mitään hauskaa lempinimeä, joten lopulta minusta tuli sitten Jenkki. :D Hahahah!

<img alt=”P1217488.JPG” src=”http://www.lily.fi/sites/lily/files/user/550/2014/03/p1217488.jpg”>

Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia

Tags: , , , , ,

Categorised in: Elämä, Kauneus

12 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Ssuvi

  Voi että kun on ihana tuo alin kuva!

 • Jenniii

  Kiitos! :) <3

 • MadamWhite

  Möö ja Paa! Joo, muistan hyvinkin :) Mä on kyllä onneksi saanut hyvät hampaat ilmeisestikin ihan sattumalta, sillä pakko myöntää (hyi minua), että yleensä pesen hampaat vain kerran päivässä ja reikiä tai muita ongelmia ei silti ole. Tosin kylläkin aina käytttäen sähköhammasharjaa. Purkan syömistä en koskaan oikein oppinut, sillä rautojen kanssa sitä ei saanut syödä (jäi kiinni rautoihin helposti), joten se teiniajan purkan pureskelu jäi sitten väliin, enkä nykyään siitä oikeastaan tykkääkään.

 • Itse en nuorempana oikein purkasta välittänyt, sitten Jenkki lanseerasi nämä Juicy Cube -purkat, joita ostin kokeilumielessä yhden pussin ja jäin koukkuun! Siitä asti olen ollut tunnollinen purkanmussuttaja, vaikkakin maut ovat aina välillä muuttuneet (ei sitä appelsiinia nyt ihan aina jaksa).
  Varsinaisesta hampaiden harjauksen suorittamisesta en ole vielä saanut mitään noottia (tosin en ole keneltäkään kysynytkään). Mutta välillä tuntuu, etten tiedä mikä olisi siihen oikea taktiikka. Pitänee vain seuraavan kerran hammasläkärillä käydessä kysyä asiasta. Ja viisaudenhampaat ovat päättäneet myös minulla näin kevään kynnyksellä puskea pintaan, yh.

  http://www.notsodespicableme.blogspot.fi/

 • Vierailija

  Onnea hyvistä hampaista ja hienoa, että osaat arvostaa niitä! Itse kuulun näihin epäonnisiin, joille reikiä tulee helposti. Pesen hampaat kahdesti päivässä, käytän hammaslankaa ihan joka ikinen ilta, en juo sokeripitoisia juomia, käytän täysksylitolipurukumia aterian jälkeen yms. mutta silti jokainen reikä tuntuu todella masentavalta, koska todella teen parhaani hampaideni eteen. Olen kokenut paljon hammaslääkäreiden syyttelyä ihan lapsesta lähtien miten huonosti hoidan hampaani, eikä minua ole uskottu kun olen kertonut että todella hoidan hampaitani. Nyt olen onneksi löytänyt ihanan hammaslääkärin joka ei syyllistä :)

 • annin

  voisin vaan toljottaa tuota viimestä kuvaa, oot niin kaunis!

 • Jenniii

  Hihii! Mahtavaa, että joku muukin muistaa nuo pahamaineiset hammaspeikot. :D Minä en ollenkaan osaisi olla pesemättä hampaita aamuin illoin – aamulla on suussa niin tunkkainen olo ja illalla taas mietin kaikkea, mitä on tullut syötyä. Jos ei purkka maistu, niin kannattaa esimerkiksi niitä Läkerol Dents xylitol-pastilleja popsia ruoan jälkeen, koska sillä oikeasti on vaikutusta reikiintymisen kannalta tai juuri sen estämiseksi. :)

 • Jenniii

  Hahaa, tässä se nähdään, miten nämä purkkajututkin ovat makuasioita. Minä nimittäin en välitä niistä kuutiopurukumeista yhtään, vaan olen sellainen perinteisen purkan ystävä. :D Eri makuja olen kyllä maistellut uteliaana paljonkin, ja yksi lemppari olikin se kinuski-omena (tai joku vastaava), jota ei tällä hetkellä valmisteta ollenkaan. Höh. 

  Lähinnä kai siinä hampaiden harjaamisessa olennaisinta on, että käy huolellisesti läpi sekä hampaiden sisä-, ulko- että purupinnat ja harjaa riittävän kauan. Sähköhammasharjassa ohjeaika on 2 minuuttia ja se tuleekin helposti täyteen, kun laite itse ilmoittaa kahden minuutin kuluneen. Kannattaa myös tosiaan tavallista hammasharjaa käyttäessään huolehtia siitä, ettei paina liian kovaa, koska liian voimakkaat otteet paitsi kuluttavat hampaita, myös aiheuttavat ikenien vetäytymistä, mikä voi pahimmillaan olla todella inhottava vaiva. Jos hampaiden kaulat pääsevät paljastumaan ienten alta, hampaita voi vihloa aivan järjettömästi. Hyvä ote tavallisen hammasharjan varresta on kuulemma kynäote eli samanlainen ja yhtä kevyt kuin jolla pidät kynästä kirjoittaessa kiinni – ja sitä käyttäessä ei oikeastaan edes pysty painamaan liikaa. :) Mutta jos siis noottia ei ole sinulle tullut, niin ehkäpä huomautettavaa ei ole ja homma on siis kunnossa!

 • Jenniii

  Voi ei! Tuo on varmasti kaikkein inhottavinta, jos joutuu syyllistetyksi, vaikka tietää itse tekevänsä kaikkensa hampaittensa eteen. Olen kuullut, että joskus herkkä reikiintyminen voi johtua vaikkapa syljen laadusta tai kuivasta suusta eli suosittelen, että sinun kannattaa oikeasti tsekkauttaa, voisiko reikien syntymiseen olla jokin tuollainen syy. Sitä kautta voisi löytyä helpotustakin tilanteeseen! 

 • Jenniii

  Ääk! Voi kiitos. :)

 • Liina_____

  Mulla on luonnostaan suuret, suorat ja valkoiset hampaat mutta huonona bonuksena reikiä ilmaantuu puolen vuoden välein. Terveennäköiset hampaat hajoaa ja lohkeilee, siinä meinaa pääkin hajota!
  Ateriarytmit, suuvedet, päivittäiset harjaukset, sähköhammasharja, hammaslanka, täyskylitolipurkka, kuplivien juomien juominen pillillä, kuumien juomien välttäminen, teen kaikkeni mutta tämän kaluston reikiintymiselle ei näy olevan mitään järkevää selitystä. Ja sitten paikataan vaan.

  Ehkä huonot geenit, ehkä huonot hammasrutiinit lapsena? Ole onnellinen, että äitisi takoi ne hyvin selvästi lapsena päähän, koska loppupeleissä vanhempien vastuulla pienten lasten terveydenhuolto ja opastus on. Itse hammaslääkärikammoisena ja suorastaan hammasneurootikkona aion pitää hamassa tulevaisuudessa huolen, että äitinä teen hyvin selväksi lapsilleni kuinka hampaista pidetään huolta. Se on äärettömän iso satsaus kasvavan ihmisen tulevaisuuteen.

 • Hemmuli

  Olet varmaankin saanut kariestartunnan jo melko pienenä :( Siinä ei sitten välttämättä tunnollinenkaan hampaiden hoito auta, ikävä kyllä

Related posts