Kysy ekologisuudesta H&M:n kestävän kehityksen asiantuntijalta!
56 38
Tiedän, että vaateteollisuuden vastuullisuuteen liittyvät asiat ovat monen teistä sydäntä lähellä. Nykypäivänä ei yhdelläkään brändillä pitäisi enää olla varaa sulkea silmiään eettiseltä ja ekologiselta vastuultaan. Pääsin taannoin Tukholman muotiviikon yhteydessä kuulemaan H&M:n kestävän kehityksen ja ympäristöystävällisempien materiaalien asiantuntijan Catarina Midbyn (Head of Fashion and Sustainability) puheenvuoroa siitä, millaisia asioita tämä kyseinen vaateketju tekee kestävän kehityksen hyväksi. Oli varsin mielenkiintoista kuulla tarkemmin firman vastuullisuusfilosofiasta ja periaatteista sekä tulevaisuuden tavoitteista näiden asioiden suhteen. Koska H&M:llä on huomattu, että vastuulliseen muotiin liittyvät kysymykset kiinnostavat sekä minua että blogini lukijoita, he tarjosivat minulle todella kiinnostavaa mahdollisuutta, jossa oikeastaan teillä on varsin keskeinen rooli. Nyt teillä on nimittäin mahdollisuus päästä kyselemään itse Catarina Midbyltä suoraan niitä asioita, joita haluaisitte tietää H&M:n tuotannosta ja kestävän kehityksen periaatteista.

Sain paikan päällä Tukholmassa aika kiinnostavan ja konkreettisen esitelmän siitä, miten paljon kuluttajien näkymättömissä olevalla tasolla tehdään asioita kestävän kehityksen, työntekijöiden olosuhteiden ja palkkauksen sekä ekologisten materiaalien tiimoilta. Koska minulla ei ole numeroita ja faktoja missään paperilla, en viitsi puhua aiheesta ohi suuni, ettei mene mitään olennaisia tietoja pieleen, mutta myönnän tunteneeni hetkittäin hämmennystä siitä, miten paljon tämä kyseinen brändi saa lokaa niskaansa siihen nähden, miten paljon se kuitenkin jatkuvasti yrittää työskennellä näiden asioiden hyväksi.

Siinä missä osa vaatebrändeistä tunnutaan automaattisesti leimaavan pahiksiksi, ääneen ei juuri puhuta esimerkiksi siitä, että lukemattomat vastuullisuuskeskusteluissa mainitsemattomat vaatemerkit (joiden joukossa on myös ylellisellä imagolla varustettuja luksusbrändejä) käyttävät tuotannossaan tismalleen samoja tehtaita kuin vaikkapa juuri H&M. Eivätkä siis samaan aikaan tee aktiivisesti välttämättä yhtään mitään esimerkiksi tehtaidensa työolojen parantamiseksi. H&M on lanseerannut reilumpaan palkkaukseen ja käyttämissään tehtaissa työskentelevien ihmisten oikeuksiin paneutuvan ohjelman, jonka myötä asioihin pyritään määrätietoisesti vaikuttamaan näissä maissa ihan valtion tasolla ja jolla on konkreettinen tavoiteaikataulu sen suhteen, mihin mennessä palkkaukseen ja työoloihin halutaan muutosta. Asiaa auttaisi, jos kaikki samoja tehtaita käyttävät brändit seisoisivat yhtenä rintamana, mutta jäin käsitykseen, että monien muiden vaatefirmojen tuki esimerkiksi palkkausongelmien korjaamiseksi on jättänyt toivomisen varaa. Hiukan silti lohdutti, että toivoa paremmasta tulevaisuudesta on ja tahtoa sen saavuttamiseksi myös. Vaateteollisuuden toiminnassa on maailmanlaajuisesti parantamisen varaa varmaan lähes loputtomasti, mutta tuntui silti ilahduttavalta kuulla, että jotain siellä oikeasti tapahtuu, vaikka kaikki ei kuluttajalle näykään.

Oli todella mielenkiintoista päästä myös kuulemaan H&M:n tutkimustyöstä materiaalien osalta. Nyt keväällä ilmestyy jälleen kaksi ympäristöä säästävämmistä materiaaleista valmistettua Conscious-mallistoa, joiden materiaaleina on käytetty esimerkiksi kierrätys- sekä luomumateriaaleja. Uusien mallistojen yhteydessä tuotteisiin tulevat mukaan myös vaatteiden huolto-ohjeet, joiden avulla kuluttajia halutaan opastaa huolehtimaan vaatteistaan paremmin ja ekologisemmin. Catarina Midby totesi Tukholmassa puhuessaan, että tavoitteena onkin, että jossain vaiheessa erillisiä Conscious-mallistoja ei enää tarvita, vaan kaikessa H&M:n tuotannossa pystyttäisin noudattamaan samoja periaatteita. Siihen on vielä hieman matkaa, mutta firma tekee jatkuvaa ja laajamittaista tutkimustyötä ympäristöystävällisempien ja kierrätettävien materiaalien puolesta.

Mutta tosiaan teillä on nyt ainutlaatuinen mahdollisuus kysyä MITÄ TAHANSA ympäristökysymyksistä, ympäristöä säästävämmistä materiaaleista sekä niiden tuotannosta H&M:n Catarina Midbyltä. Voitte esittää mieltänne askarruttavia kysymyksiä kommenttiboksin puolella ke 19.3.2014 asti, minkä jälkeen valitsen kysymyksistä 10, jotka menevät eteenpäin käännettäväsksi ja lopulta sitten Catarinan vastattavaksi. Nyt on siis mahdollisuus saada vastauksia niihin juuri juttuihin, jotka teille ovat jääneet epäselviksi tai joista mielestänne ette ole näiden aiheiden tiimoilta saaneet tarpeeksi tietoa. Yrittäkää olla kysymyksissänne ytimekkäitä, niin se helpottaa työtäni, kun valitsen lopullisten 10 kysymyksen settiä. Voitte myös käydä tykkäilemässä muiden jättämistä kysymyksistä, joihin itsekin haluaisitte saada vastauksen. Catarinan vastaukset valikoituihin kysymyksiin julkaistaan suomennettuna täällä sitten, kun projekti etenee siihen vaiheeseen, mutta siis muutaman viikon kuluessa. :)
EDIT: Kommenteissa lukija vinkkasi tästä H&M:n omasta valmiista tietopaketista eettisiin ja ekologisiin kysymyksiin liittyen. Jos aiheet todella kiinnostavat, niin suosittelen kurkkaamaan tämän läpi ihan ensin ja kysymään tarkennuksia ja vastaamatta jääneitä ihmetyksen aiheita sitten, niin saadan Catarinan tiedoista parhaat palat irti. :)
EDIT 2: Tarkensin Catarina Midbyn titteliä, sillä pienen informaatiokatkoksen johdosta oli postaukseen lipsahtanut väärää tietoa. Catarina Midby on siis H&M:n ympäristöystävällisten materiaalien sekä niiden tuotantoprosessien asiantuntija (Head of Fashion and Sustainability), ei kestävän kehityksen johtaja. Hän osaa siis parhaiten vastata nimenomaan ympäristöystävällisiä materiaaleja sekä niiden tuotantoa koskeviin kysymyksiin, kuten alkuperäisessäkin ohjeistuksessa kerrottiin. :)

Kuvat viime keväänä ilmestyneestä H&M Conscious -mallistosta
Tags: Muu muoti, Vastuullinen muoti, yhteistyö
Categorised in: Muoti