12/03/14

Pikku-keittiön piristykset ja tilavinkit

31 42 P3109909.JPG

Tuumailin juuri eilen, että välillä koti kaipaa vähän päivitystä – ja useimmiten uuden ilmeen loihtimiseksi riittävät varsin pienetkin muutokset. Olen tässä jo hyvän aikaa kokenut, että pikkuruinen keittiöni on jotenkin ollut liian täynnä ja tunkkaisen näköinen. Kun lasku- ja työskentelytilaa on tosi vähän, on joutunut hieman käyttämään luovuutta siinä, miten pikkukeittiöön saa lisää pinta-alaa. 

P3109907.JPG

Edellisten asukkaiden niksi ylimääräisen laskutilan taikomiseksi oli mahtava: Ikeassa myydään juuri sopivan kokoisia puisia leikkuulautoja, jotka ovat aika tarkalleen peruslieden levyisiä. Hankin heti muuton jälkeen itselleni samanlaisen ja kieltämättä tuo ylimääräinen pöytälevy on ollut kullan arvoinen. Silloin kun liesi ei ole käytössä, puutaso pitää sen siistinä ja tarjoaa sopivasti lisää työskentely- ja säilytystilaa. Tämä on oikeasti ihan nerokas apu eli ottakaa vinkistä vaarin, muut minikeittiöiden omistajat! :) 

P3109918.JPG

”Apupöydästä” huolimatta pöytätilaa on keittiössä vähän ja leijonaosan siitä ahmaisevat muutamat välttämättömyydet kuten jatkuvasti käytössä olevat öljypullot, hedelmävati, vedenkeitin ja leivänpaahdin. Tuskastuin jokin aika sitten siihen, että noiden ”pakollisten” juttujen lisäksi vähäisille tasoille kertyy jatkuvasti ylimääräistä sälää ja tavaraa, joka häiritsee ruoanlaittoa ja keittiöpuuhastelua. Minua on esimerkiksi pienen ikuisuuden häirinnyt puinen veitsiteline, jonka olen saanut aikanaan lahjaksi. Veitset ovat hyvät, mutta teline on ollut turhaan tiellä. Niinpä vain tuuppasin veitset telineestä keittiön laatikkoon ja työnsin tyhjän telineen jonnekin yläkaappiin. Ja taas ilmestyi muutama sentti lisätilaa. Kävin koko tason samalla taktiikalla läpi ja sain heti tilan paljon kepeämmäksi ja avarammaksi. :)

P3109914.JPG

Muutamat kauniit jutut olen ihan mieluusti jättänyt esille. Kun kaapit pullistelevat jo täysinä, kauniit japanilaiset kulhot saavat olla esillä lieden puutason päällä. Olen myös laittanut keittiön pöydille muutaman viherkasvin nyt, kun juuri tällä hetkellä yrttejä ei ole kotona kasvamassa. Ja kylläpä muuten tuollainen pieni pilkahdus vihreää ja vehreää piristääkin koko keittiön ilmeen. :) Onko teillä muilla hyviä pikkukeittiöiden tilankäyttövinkkejä tai keittiöiden piristysideoita? Saa laittaa jakoon kommenttiboksissa.

EDIT: KÄÄK, enpä tullut tästä edellisten asukkaiden leikkuulauta-innovaatiosta innostuessani ollenkaan ajatelleeksi paloturvallisuusjuttuja! Lisäyksenä siis postaukseen tärkeä huomio, että paloturvallisuuden nimissä lieden päällä ei suositella säilytettävän yhtään mitään. Käyttäkää siis isosti harkintaa tämän vinkin kanssa. Kommenttiboksista löytyy kuitenkin lukijoilta muita hyviä niksejä lisätilan loihtimiseen pikkukeittiöissä! :)

P3109920.JPG

Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia

Tags: , ,

Categorised in: Koti

31 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • eee

  Ihan mahtava idea toi leikkuulauta hellan päällä, mäkin haluan tollaisen! Muistatko tuon nimeä Ikeassa? Terveisin vielä pienemmän keittiön omistaja, mulla ei ole tilaa millekkään kasveille tai näteille pikkukipoille keittiön tasoilla :D

 • miniam

  Itsekin tuskailin tilaa vievän veitsitelineen kanssa pitkään, kunnes sain keittiön kuivauskaappiin molemmin puolin ikean magneettilistat. Niihin saa kaikki terävät puukot yms, jotka muuten tylsyisivät laatikossa vastatessaan toisiinsa. Suosittelen! :)

 • iinae

  Hei! Siis miten/mihin olet magneettilistat kiinnittänyt? Meillä on ilmeisesti tuloillaan muutto kämppään, jossa keittiö on hyvin pieni. Olen itsekin miettinyt Ikean magneettilistoja veitsille, mutten ole vielä keksinyt, mihin ne saisi mahtumaan! :D

 • Anonymous

  Ymmärrän ongelman, että keittiössä on liian vähän tilaa. Itse en kuitenkaan uskaltaisi säilöä lieden päällä mitään. Ajattelen, että saattaisin ajatuksissa laittaa kuuman lieden päälle puutason tms, tai että ohimennen vahingossa laitan lieden päälle. Taloyhtiössäni meinasi syttyä suurempi tulipalo juuri lieden päälle kasatuista tavaroista. Sen jälkeen ollut hieman varovainen ko. asian kanssa. Or maybe it’s just me…

 • Jenniii

  No ainakin tämän lieden nappuloita saa siinä määrin kunnolla vääntää, etten voisi edes kuvitella niiden mitenkään vahingossa kääntyilevän. Eli minä en ole kyllä tullut edes ajatelleeksi moista riskiä, koska en koe sen olevan omassa kämpässäni mitenkään realistinen. Mutta toki liesiäkin on erilaisia ja tämä on ihan hyvä muistutus ja huomio, jos jollakulla liesi nappuloineen on eri tyyppinen.

 • varovasti

  Munkin täytyy vielä antaa varoittava esimerkki tosta leikkuulauta-vinkistä. Edellisen kämppäni naapuriasunnossa alkoi tulipalo juuri puisen leikkuulaudan ollessa lieden päällä: naapuri oli lähtenyt treeneihin ison laukkunsa kanssa, joka keittiön läpi kulkiessa oli vääntänyt hellan päälle naapurin huomaamatta. Onneksi oli palovaroitin ja tarkkaavaiset naapurit, keittiö meni remonttiin, mutta suurempaa vahinkoa ei sattunut. Ja hella oli joka asunnossa uusi ja identtinen, ja senkin nappulat vaativat voimaa kääntyäkseen. On siis hyvä tuo vinkki lisätilasta, mutta muistakaahan olla varovaisia :)

 • sti

  Nyt kyllä on pakko puuttua asiaan sen verran, että kyseistä säilytysratkaisua ei missään nimessä tulisi suositella kenellekään. Paloturvallisuusohjeiden mukaan lieden päällä ei saisi säilyttää mitään tavaraa – edes väliaikaisesti. Liesi on yleisin sähköpalojen aiheuttaja suomalaisissa kotitalouksissa.

  Lähde: Suomen Pelastusalan keskusjärjestö
  (http://www.spek.fi/Suomeksi/Paloturvallisuus/Jokakodin-paloturvallisuus/Sahkolaitteet)

 • sti

  Tässä vielä Tukesin tiedote liesiturvallisuudesta: http://www.tukes.fi/sahkopalot/pdf/esitteetjajulkaisut/liesipalot.pdf

  ”Liesipalon vaaran aiheuttaa monesti se,
  että lieden ympärillä ei ole riittävästi työskentely-
  ja laskutilaa, jolloin liettä käytetään
  apupöytänä.”

 • Oma koti kullan kallis

  Kiva, että valppaat lukijasi huomaavat tämän turvallisuusriskin. Liesi on kyllä kivan näköinen, mutta siinä on tulipalon vaara. Vaikkei kukaan vahingossa vääntäisikään nappuloita, niin laitteeseen voi tulla sähkövika. En suositteltavaa! Kommentoin nyt ihan eka kertaa, kun säikähdin sinun ja kotisi puolesta.

  Sinulla on tosi kiva blogi, käsittelet mielenkiintoisesti monipuolisia aiheita. Hyvää jatkoa!

 • nyymi

  Mistähän mahtaa olla noi sun siniset kulhot? Aivan ihanat! Itselläni kulhot etsinnässä:)

 • Helkky

  Hyvä että muutkin ovat puuttuneet tuohon paloturvallisuusasiaan. En missään tapauksessa pitäisi lieden päällä mitään. Pahimman sattuessa olisi lisäksi vakuutusyhtiölle hieman selitettävää.

 • hupu

  Jepsis, paloturvallisuuden kanssa ei kannata leikkiä, vaikka muuten kyllä omaankin miniminikeittokomeroon kelpaisi tuollainen lisätila.
  Muita vinkkejä mulla olis kyllä muutama.

  – Seinähyllyt. pieneenkin keittiöön usein saa sellaisen yhden tasohyllyn. Tukevasti kiinnitettyyn hyllyyn voi vielä bonuksena kiinnittää koukkuja alle, joihin voi ripustaa esimerkiksi kattiloita ja pannuja.

  – Kattiloille ja pannuille voi myös ilman hyllyä kehittää jonkun ripustusratkaisun seinälle erilaisilla koukkusysteemeillä.

  – Itselläni on eteisessä keittiön ovea vastapäätä korkeahko mutta syvyyssuunnassa ohut hyllykkö, joka lisää säilytystilaa huomattavasti. Se on ikään kuin keittokomeron jatke sen ulkopuolella. Olen laittanut siihen kaikki nätit purkit ja kipot ja keittokirjat, niin ei häiritse silmää vaikka näkösällä onkin.

  – Harvoin käytettävien astioiden ei ole pakko sijaita keittiössä. Kaunis kaappi tai vitriini (jos on toipunut niistä ysärin lasivitriineistä :D) olkkarissa kätkee kahviastiaston ihan nätisti. Samoin baarikaappi on mulla yksiöni ”varsinaisessa” huoneessa. Ja pakastin :D

  – Erilaiset roikotettavat koriratkaisut purkeille, ruoanlaittovälineille ja yrteille, jos keittiössä on mitään mihin ripustaa.

  – Joku korotustasoratkaisu olemassaolevalle pöytätilalle, jolla siihen saisi ikään kuin toisen kerroksen tai pienen hyllyn seinää vasten.

  Itsekin painin saman tilaongelman kanssa aina…en ole viitsinyt ostaa edes blenderiä koska se ei vain yksinkertaisesti MAHDU mihinkään!

 • Jenniii

  Kiitos viisaille, valistuneille ja valppaille lukijoille! En tosiaan tullut ollenkaan ajatelleeksi koko paloturvallisuusriskiä, kun intoilin tästä edellisten asukkaiden keksimästä näppärästä tilaratkaisusta. Vinkkiä jatkojalostaen, että tokihan tuota leikkuulautaa voi tilapäisesti vaikka leipomisprojektin yhteydessä käyttää myös lieden päällä (kunhan on varovainen, ettei vahingossa töki nappuloita), mutta ainakin kotoa poissa ollessa liesi kannattaa pitää tyhjänä kaikista tavaroista. Tilaipäiskäyttöön tämä kuitenkin toimii edelleen hyvin, kunhan muistaa olla varovainen. :)

 • Jenniii

  Hui! Tämä oli kyllä hyvä varoittava esimerkki, että kaipa noin voi käydä myös vahingossa! Ja tosiaan joku tuolla muistutteli myös sähkövikojen mahdollisuudesta, eli joskus masiina saattaa sekoilla ihan itsekseenkin, kun kyse on sähkölaitteesta. Pitää todellakin olla varovainen! Kiitos kun jaoit tarinasi.

 • Jenniii

  Lisäsin itse postaukseenkin huomion tästä eli toivotaan, että kaikki osaavat olla varovaisia!

 • Jenniii

  En muista leikkuulaudan nimeä, mutta tämän tunnistaa siitä, että tuo reuna on tuollainen jännä, että sen voi hyvin asettaa esimerkiksi pöydän reunaa vasten. Mutta tosiaan, nyt täytyy muistuttaa myös noista paloturvallisuusjutuista, kun moni valpas lukija oli herännyt siitä muistuttelemaan! :)

 • Jenniii

  Näppärä vinkki nuo magneettilistat! Tässä kämpässä niitä ei taida kätevästi saada mihinkään, mutta täytyy pitää mielessä jatkoa ajatellen. :)

 • Jenniii

  Kauniit siniset kulhot ovat siis alun perin Japanista, mutta olen ostanut ne luottokukkakaupastani Florannasta. Ihan samanlaisia siellä ei enää ole saatavilla mutta saman tyyppisiä muita kulhoja kylläkin. :)

 • Jenniii

  Joo, kiitos fiksuista ja valppaista lukijoista. :) <3

 • Jenniii

  Wau, tässähän oli mahtava annos tosi hyviä lisävinkkejä. Kiitos! :)

 • emmaemma

  Jos juo sekä kahvia että teetä tms. kuumia juomia eli kahvinkeitin ja vedenkeitin molemmat päivittäiskäytössä niin kantsii harkita wilfa manuell-keittimen tai samantyyppisen ostoa. Kahvin keitto vie sillä ehkä minuutin tai kaks pidempään kuin tavallisella mut säästää kätevästi minikeittiön arvokasta tilaa kun tarvii kahen vempaimen sijasta yhen, ja kahvi myös maistuu paremmalta tuolla keitettynä :) lisäksi itselläni työtasona keittiössä toimii pienen pöydän korkuinen kaappi, eli ”työtaso” imaisee sisäänsä kattiloita ja osan astioista, se pelastaa paljon! Ikkunalauta kannattaa myös hyödyntää.

 • ElisaElisa

  Itselläni on pikkuruinen keittiö, 2,3×1,3metriä :). Olen lähestynyt ongelmaa siltä suunnalta että mitään turhia vempaimia ei pidä olla: Minulla ei ole mikroa eikä vedenkeitintä, koska ruoka lämpenee hellalla ja vesi keittyy siinä myös. Voisin luopua myös kahvinkeittimestä periaatteessa ja käyttää vain mutteripannua mutta mulla on niin kiva oranssi kahvinkeitin että haluan säilyttää sen :).

 • susaanna

  Ehkä se tulipalovaroitus kannattaisi laittaa tekstin alkupuolelle, koska en huomannut (huolimattomana lukijana) ensimmäisellä lukukerralla varoitussanojasi. VPK:ssa oleva ystäväni on ollut mukana sammuttamassa kolmea tulipaloa, joiden syttymissyy oli lieden päällä olleet tavarat. Yhdessä tulipalossa kuoli asunnon asukas.

 • Nalle

  Ihanat kulhot tosiaan! Ensi kuussa tulee uudet syvät Taika-lautaset, joita jo odotan malttamattomana.

 • An

  Minäkään en suosittelisi puista tasoa hellan päällä. Sen sijaan itselläni on, muistaakseni myös Ikeasta hankittu, metallinen ”ritilä”, jonka en ajattele olevan niinkään vaarallinen. Minulla on sen alla vielä metalliset hellansuojat joten järkeilen, että ritilän paino ja hellansuojat yhdessä pikemminkin toimivat ikään kuin ”tukahduttimina”, niin että lieskat eivät pääse edes syntymään vaikka hella olisikin vahigossa päällä ja kuumunut. Mutta enpä ole varma tuosta.

  Itse en voi omassa keittokomerossani luoda tilaa oikeastaan muuten kuin yrittämällä pitää pöydät siistinä likaisista astioista :)

 • Laurel Wreath

  Ihania astioita! Noista kulhoista olitkin jo vastannut että mistä ne ovat peräisin, mutta haluaisin vielä tietää mistä tuo suloinen punakuvioinen kippo on?

 • Caloplaca

  Muakin vähän hirvittää tämä idea, en säilyttäisi lieden päällä yhtään mitään, etenkään palavaa. Tuolla ylempänä jo mainittiinkin, että on AINA olemassa se teoreettinen mahdollisuus, että sähkölaitteeseen tulee vika. Eli ei mitään lieden levyjen päälle niin kauan kuin koko vehje on kiinni sähköverkossa.

  Mutta asiaan, minulla on nimittäin myös kokemusta minikeittiöstä. Edellisessä kämpässäni kaapeja oli kolme ja pöytätasoa 25 cm, joten luovuus tuli tarpeeseen! :D

  – Yksinkertaisin vinkkini on pöytätilan lisääminen sivu- tai apupöydällä. Vaikka IKEA ei muutoin sydäntäni lämmitäkään, niin sieltä hankittu täyspuinen sivupöytä on helpottanut elämää kummasti. Hankin asuntooni myös niin suuren ruokapöydän kuin vain mahdollista. Luovuin mieluummin sohvasta kuin hyvästä kokkaustilasta!

  – Ylempänä mainitut seinähyllyt auttavat myös; pieneenkin tilaan voi asentaan kapeita hyllyjä, joihin säilöä purkkeja ja työvälineitä. Kun tavarat asettelee kauniisti, tulee niistä pakollisen pahan sijaan kiva väripilkku sisustukseen. Eli ruokatavarat lasipurkkeihin (netti on täynnä puoli-ilmaisia tuunausohjeita!) ja esille.

  – Kaappien hyllytilaa voi lisätä korokkeilla (jakaa yhden hyllyn kahdeksi matalammaksi) tai hyllylevyjen alle sijoitettavilla koreilla (toimii syvissä kaapeissa mainiosti, sillä korin saa vedettyä ulos ja näin hyödynnettävissä on koko syvyys).

  – Tuollaisen puisen leikkulaudan voi sijoittaa myös pesualtaan päälle kokatessa tai vähän pysyvämmin jos pesualtaita on kaksi.

  – Pöytätasoilla ajelehtivaan pikkusälään tepsii laatikko, johon öljypullot ja suolarasiat voi koota. Kun laatikossa on tila joka purkille, ne tulee laitettua saman tien paikoilleen ja keittiön yleisilme säilyy siistinä.

  – Paras idea on tietysti tavaran vähentäminen. Minä luovuin kahvinkeittimestä (mutteripannulla saa parempaa kahviakin), yhden hengen ruuanlaittoon riitti kuuden sijaan kolme kattilaa ja pienempi arsenaali muovikulhoja ja vuokia. Joka asiaan ei tarvitse omaa laitetta tai työvälinettä, hankalasti säilytettynä niitä ei tulisi käytettyä kuitenkaan. Osan käyttöastioista voi myös laittaa hetkeksi kaappiin ”lepäämään” ja kaivaa taas muutaman kuukauden päästä ”uusina” käyttöön. Kaikkien tavaroiden ei tarvitse olla esillä jatkuvasti!

 • Jenniii

  Posliinipurnukka on suomalaisen Vaja Designin Sirkus-sarjaa. :) http://vaja.fi/

 • Jenniii

  Hyvä vinkki! :) Minulla vedenkeitin on niitä ainoita laitteita, joita käytän useita kertoja päivässä, joten siitä en ole halunnut luopua. Se on niin nopea ja huoleton käyttää. Vastaavast minulla ei sitten ole esimerkiksi kahvinkeitintä laisinkaan, koska en juo kahvia. Leivänpaahdin ja vedenkeitin ovat kuitenkin ne mukavuudet, joita tulee käytettyä tosi paljon, joten ne saavat nyt toistaiseksi olla viemässä tuota pöytätilaa. Mutta esimerkiksi mikrosta luovuin kokonaan tänne muuttaessani, koska se ei vain mahtuisi järkevästi minnekään.

 • sokeris

  Mulla oli tuollainen leikkuulauta edellisessä keittiössä tiskialtaan päällä. Siihen se kai alunperin on tarkoitettukin. Toi kyllä kätevästi lisätilaa.

 • sippe

  Itse näin sähköasentajana kauhistelin myös kovasti tällaista ratkaisua keittiössä. Ensimmäisenä asiana koulussa opetettiin todella tärkeä asia: älä IKINÄ luota mihinkään, mikä toimii sähköllä. Vaikka itse olisit kuinka varovainen tahansa, niin mitä jos jotain (oikosulku, kipinöitä) tapahtuu vaikka yön aikana?

  Tarkoituksena ei ole syytellä mitenkään, mutta toivoisin vain, että mietit hetken. Tässä ammatissa sitä kun näkee, kuinka suuria vahinkoja pienilläkin ”huonoilla” päätöksillä saa aikaan.

  Aurinkoista kevättä!

Related posts