21/02/14

Muotibloggaaja pukeutumisneuvojalla, osa 1

23 48 14076269p.jpg

Tapasin joulukuussa vähän sattumalta kiinnostavan oloisen naisen. Ajauduimme juttelemaan pukeutumisesta ja tyylistä, ja huomasimme, että ajatusmaailmamme näissä asoissa tuntuivat olevan melko samanlaiset. Keskustelun edetessä selvisi, että tämä nainen työskentelee pukeutumisneuvojana ja on työskennellyt pukeutumisen parissa jo yli 10 vuotta. Lisäksi paljastui, että hän parhaillaan työstää pukeutumisneuvonta-aiheista kirjaa, jonka on nyt tulossa kauppoihin ensi syksynä. Aika kiinnostava tyyppi siis! Jutustelu jatkui ja antoisan keskustelutuokion myötä sovimme, että pidetään jatkossakin yhteyttä. Ja niin minä pääsin tutustumaan <a href=”http://dressyouup-kikka.blogspot.fi/” target=”_blank”>pukeutumisneuvojamestari Kikka Seppään. 

Jo tuossa joulukuisessa keskustelussamme Kikka oli heittänyt ilmoille ajatuksen, että mitä jos hän pitäisi minulle koemielessä pukeutumisneuvonnan joku kerta. Hän totesi minun olemustani katsoessaan, etten varsinaisesti näytä siltä kuin tarvitsisin pukeutumisneuvontaa, mutta että se voisi olla hauska kokeilu. Se voisi olla minulle pieni tutkimusretki siihen, mitä pukeutumisneuvonta todella on, ja vaikka Kikan mukaan minulla näytti homma olevan hallussa, minustakin ajatus tuntui kiehtovalta. Mitä pukeutumisen ammattilainen voisi mahdollisesti antaa minulle, jolla on jo oma vahva näkemys omasta tyylistään? Vai voisiko mitään? Niinpä ryhdyimme suunnittelemaan tällaista kokeilua, jossa minä pääsisin Kikan käsittelyyn. Myönnän, että olin aika utelias, mitä joku ulkopuolinen voisi minulle tyylillisesti antaa…

11663293p.jpg

Ennen kuin mennään siihen itse kokeiluun, on ehkä hyvä käydä läpi muutamia juttuja siitä, mitä pukeutumisneuvonta ylipäänsä on. Pukeutumisneuvoja kuulostaa monien suomalaisten korviin pelottavalta, ja vielä pelottavammalta kuulostaa Kikan titteli pukeutumisneuvojamestari. Moni tuntuu pelkäävän, että pukeutumisneuvonnassa oma tyyli lytätään ja päälle puetutetaan väkisin vaatteita, joita ei tunne yhtään omaksi. Kikka valisti minua, että siitä pukeutumisneuvonnassa ei kuitenkaan ole ollenkaan kyse, vaan ideana on nimenomaan auttaa asiakasta löytämään se oma ja omalta tuntuva tyyli. Pukeutumisneuvoja auttaa asiakasta löytämään omaa kehoa kauniisti pukevat vaatteet ja sopivan värimaailman. Nämä ovat siis juuri niitä juttuja, että kun itse ei oikein osaa hahmottaa, miksi joku vaate tuntuu toimivan ja toinen ei, pukeutumisneuvoja osaa nimetä ne leikkaukset, mitat, värit ja yksityiskohdat, jotka juuri tekevät vaatteesta tai kokonaisuudesta sopivan tai epäsopivan.

Kikan filosofia pukeutumisesta onkin, että jokainen on paras pukeutumisneuvoja itselleen, mutta joskus alkuun päästäkseen voi ammattilaisen vinkeistä olla apua. Joskus oma tyyli kaipaa vain pientä päivitystä tai elämän risteyskohdassa ihminen itse haluaa muutosta totuttuihin uriin – tällöin pukeutumisneuvojalta voi saada hyviä niksejä. Hyvä pukeutumisneuvoja ei koskaan kerro miten kenenkin tulee pukeutua, jokainen tietää sen itse. Ammattilaisen kanssa voidaan hakea niitä oikeita linjoja, värejä ja tyyliä, mutta lopullinen vastuu on aina itsellä. Oikeastaan pukeutumisneuvontaa voisi verrata personal trainingiin: ohjaaja tukee, kannustaa ja auttaa oikeanlaisen treeniohjelman tekemisessä, mutta itse treeni on silti tehtävä itse. Stailaaminen puolestaan on eri asia kuin pukeutumisneuvonta, vaikka toki senkin kautta voi löytää uusia ideoita omaan pukeutumiseensa. Stylisti yleensä saa aika vapaat kädet luoda oma näkemyksensä asiakkaan tyylistä, kun taas pukeutumisneuvoja lähtee tarkastelemaan asiaa nimenomaan asiakkaan näkökulmasta ja pyrkii löytämään pysyvämpiä tuloksia.

12035290p.jpg

Kikan perusneuvot pukeutumisen suhteen kuulostavat lehtien palstoilta ja pukeutumisoppaista tutuilta. Jotain perää niissä siis täytyy olla. :) Hän neuvoo panostamaan henkilökohtaisen vaatekaapin kulmakiviin eli ns. avainvaatteisiin. Tällä ei tarkoiteta välttämättä sitä, että jokainen tarvitsee sen saman valkoisen kauluspaidan tai housupuvun, vaan sitä, että kaapista löytyisivät tietyt oman tyylin mukaiset laadukkaat ja hyvin istuvat luottovaatteet, joihin on helppo yhdistää uutta. Muutamalla perusvaatteella pääsee jo pitkälle ja asusteilla sekä erikoisemmilla löydöillä sitten ikään kuin signeerataan oma tyyli. Useimmilla haasteena on sitten vain niiden omien luottovaatteiden löytäminen.

Koska juttu paisuisi muuten ihan mahdottoman mittaiseksi, päätin jakaa tämän kahteen osaan ja myöhemmin tänään (tai viimeistään huomenna) saatte sitten vihdoin lukea, mitä tuo pukeutumisneuvontatuokio minulle antoi. Ja paljastettakoon jo nyt, että oikeastaan ihan hämmästyin, miten paljon siitä sainkaan irti. :) Sitä odotellessa kysynkin teiltä, että onko joku teistä joskus käynyt pukeutumisneuvojalla ja jos on, niin millaisia ovat kokemuksenne? Tai haaveiletteko pukeutumisneuvojan pakeille pääsemisestä? Millaisiin pukeutumispulmiin itse kaipaisitte neuvoja? 

14047262p.jpg

Photos: Everett / Lehtikuva, Old Visuals / Lehtikuva, Superstock / Lehtikuva (yhteistyössä STT-Lehtikuvan kanssa)

Tags: , , ,

Categorised in: Elämä, Muoti

23 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Elina

  Onko pukeutumisneuvoja ja stylisti muuten sama asia vai vedetäänkö niiden välille joku ero? Mielenkiinnolla jään odottamaan seuraavaa osaa. :)

 • Hanhyvar

  Olen monestikin miettinyt, että pitäisikö käydä pukeutumisneuvojalla. Olen nykyään melko sujut oman tyylin ja kehon kanssa, mutta tietenkin olisi ihana löytää juuri ne vaatteet, jotka korostaa parhaita puolia. Olen vain pohtinut, että olettaako pukeutumisneuvojat sitten, että asiakas ostaa kasan vaatteita session jälkeen? :D

 • Jenniii

  Kyseessä on käsittääkseni kaksi ihan eri ammattia, joihin on omat erilliset ja erilaiset opinto-ohjelmansa. Stylistit tekevät enemmän töitä esimerkiksi muoti- ja mainoskuvausten parissa, kun pukeutumisneuvojat ensisijaisesti opastavat pukeutumisen saloihin ihan tavallisia ihmisiä.

  Stylistin työtä kuvataan Studentumin sivuilla mm. näin: Stylisti luo mainokseen halutunlaisen tyylin valitsemillaan vaatteilla, asusteilla ja muulla ympäristöllä kuten huonekaluilla, verhoilla, tapeteilla jne. Stylisti ideoi, suunnittelee ja hankkii kuvauksissa käytettävän rekvisiitan.

  Savon Ammatti- ja aikuisopiston sivuilla pukeutumisneuvojan koulutusohjelmaa ja työtä puolestaan kuvataan näin: Henkilöille, jotka toimivat vaatetus- ja käsityöalan yrityksissä sekä vaate-, kangas- ja sisustusalan vähittäiskaupan asiakaspalvelu-, sisäänosto- ym. tehtävissä, teatterin puvustoissa tai itsenäisinä yrittäjinä.

  Käytännössä stylistikoulutuksen saaneet tai sen alan töitä tehneet saattavat joskus tehdä myös pukeutumisneuvojan töitä, mutta ensisijaisesti stylistit toimivat enemmän esimerkiksi valokuvauksen, tv-ohjelmien ja esiintyjien parissa. Pukeutumisneuvonnan koulutuksen saaneet puolestaan toimivat enemmänkin asiakaspalvelutöissä. Ero on käsittääkseni siinä, että pukeutumisneuvonnan koulutus valmentaa nimenomaan lähestymään asiaa asiakkaan lähtökohdista pidempiaikaisia tuloksia tavoitellen, kun taas stylistin lähtökohdat ovat hiukan erilaiset, yleensä yksittäisen tilanteen puitteiden mukaiset. Pukeutumisneuvojan koulutus on yleensä vaatetusalan erikoisammattitutkinto, mitä stylistin koulutus taas ymmärtääkseni yleensä ei ole.

  Asiasta enemmän tietävät saavat täydentää ja korjata. :)

   

 • Jenniii

  Oman kokemukseni pohjalta voin suositella lämpimästi! Ainakin Kikkaa. :D Hänellä onkin kokemusta noin 400 asiakkaan palvelemisesta, joten kyseessä on raudankova konkari ja ammattilainen. :) Pukeutumisneuvoja ei oleta tai odota, että ostaisit sovitetut vaatteet, ainakaan jos kyseessä on itsenäisesti toimiva tekijä eikä kaupan oma pukeutumisneuvoja, joita nykyään monilla tavarataloilla ja kauppakeskuksilla on myös tarjota. Tosin oman kokemukseni pohjalta siinä hyvin herkästi syntyy halu ostaa, jos oikeasti löytyy aivan nappilöytöjä, kuten osaavan ammattilaisen kanssa sovitellessa tuntui löytyvän. :D

  Eli kannattaa henkisesti ja budjetin puolesta varautua siihen, että niitä täydellisiä vaatteita (joissa on sitten ainesta niiksi tekstissä mainituiksi luottovaatteiksi) voi hyvinkin juuri tällaisen sovitussession myötä löytyä ja se varmasti usein on tavoitteenakin. Ja jos sitten kerran täydellisiä vaatteita sovittelun myötä löytyy, mikä siis oikeasti on aika harvinaista, minusta niitä on järkevää kohdalle osuessaan myös hankkia. Toinen vaihtoehto on, että painaa tarkoin mieleen pukeutumisneuvojan vinkit leikkauksista ja linjoista, ja pitää ne vain mielessä itse seuraavan kerran vaateostoksille suunnatessaan. Mutta pukeutumisneuvojan kanssa shoppailu voi siis tulla kalliiksi – ihan omasta tahdosta tosin. :D

 • pilona

  Ihan mieletöntä. Kuulostaa juuri siltä, että tuota minäkin tarvitsisin. Ihailen monesti muiden päällä tyylejä, mutta kun saan sitten sen pinkin ihanan ja kalliin cashmere puseron päälle ”rikkoakseni omia rajojani”, niin en kuitenkaan tunne oloani mukavaksi. Enkä oikein missään vaatteissa. Minulla on kyllä selkeä mielipide, mistä pidän ja mistä en ja ystävien mielestä minulla on oma tyylikin – hyvin klassinen siis – mutten silti koskaan aamuisin tiedä mitä laitan päälle ja mikä näyttää hyvältä.

 • Jenniii

  Tosiaankin kuulostaa siltä, että pukeutumisneuvoja voisi olla juuri se oikea vastaus tilanteeseesi! :) Ideana on juuri se, että pukeutumisneuvoja kuuntelee asiakkaan toiveita ja omia haaveita tyyliasioissa ja auttaa sitten käytännön tasolla toteuttamaan niitä sekä antaa vinkkejä, mitkä seikat ovat niitä avainjuttuja yhdistelyssä ja leikkauksissa, yms. Koin itsekin eilen ahaa-elämyksiä sovituskopissa Kikan seurassa, vaikka muuten tyylillä leikittely onkin ollut minulle aika helppoa. :)

 • Mä en ole koskaan käynyt, mut oon puolestani kouluttanut itseni pukeutumisneuvojaksi :-) mielenkiintoista puuhaa kaiken kaikkiaan!

 • Jenniii

  Tätäpäs en tiennytkään! Jos hei osaat tuohon stylisti/pukeutumisneuvoja-vertailuun antaa lisäajatusta, niin saa täydentää. :)

 • Jenya

  Tulin just siihen tulokseen et toi on se mitä tarvin. Kaapissa on kyl ihanii vaatteita, mut niiden yhdistelymahdollisuudet ovat rajalliset ja joka tilanteen luottovaatteet hieman hakusessa. Samalla saisi puristettua oman tyylin sanoiksi ja ideoiksi.

 • SannaSannaSanna

  Kävin kurkkaamassa tämän kyseisen pukeutumisneuvojan nettisivuja, kun olit ne juttuun linkannut. Jos ne kuvaavat tämän kyseisen henkilön visuaalista silmää ja taitoa, niin huonosti menee. Ei näin.

 • Kata-Riina

  Anteeksi, mutta pakko kompata edellistä kommentoijaa – pukeutumisneuvojan omat sivut ulkoasuineen ja kuvineen ovat suorastaan luotaantyöntävän kamalat! Erikoista kun kyseessä olettaisi olevan ihminen jolle estetiikka on kaikki kaikessa. Kuitenkin on kiva nähdä millaisia neuvoja olet häneltä saanut,ehkä työn jälki puhuu puolestaan ja ainoastaan verkko-osaaminen on hakusessa…

 • Minähän opiskelen parhaillaan pukeutumisneuvojaksi ja juurikin siksi, että olisin vieläkin parempi stailaamaan ihmisiä, koska minusta stailata voi ihan kuka vaan, mutta pukeutumisneuvoja jo tietää (tai ainakin pitäisi tietää) vähän mihin mikäkin perustuu. Opinnoissa ainakin meillä tähdätään pitkälti siihen, että saadaan ihmisestä ”optimi”, mutta itse koen ainakin niin, että pukeutuminen on leikkiä ja aina (ellei halua) ei tarvitse ”tavoitella” sitä tiimalasivartaloa ja pukeutua sen illuusion mukaisesti. :)

 • Titiu

  Jos mun luottovaatekaupalla eli H&M:llä olis pukeutumisneuvoja, menisin heti.

  terv. en yleensä pukeudu kuin ulkoilu- ja työvaatteisiin

 • Jenniii

  Verkkosivut tosiaan kaipaisivat melkoista päivitystä, mutta oman kokemukseni pohjalta voin sanoa, että Kikka todella osaa asiansa. :)

 • Jenniii

  Olet ihan oikeassa, että noiden verkkosivujen ilme ei tosiaan tee oikeutta Kikan taidoille, koska minä kyllä vakuutuin ainakin pukeutumisneuvojan osaamisesta. :)

 • Jenniii

  Pukeutumisneuvojan voi pyytää myös kotiin tutkiskelemaan oman vaatekaapin mahdollisuuksia ja antamaan vinkkejä vaatteiden yhdistelyssä. Kikka kertoi juuri eilen tarinan siitä, kuinka oli mennyt asiakkaan kotiin sillä ajatuksella, että katsotaan ensin, mitä kaapista löytyy ja lähdetään vasta sitten kauppaan sovittelemaan. Lopputulos oli, ettei kauppaan tarvinnut lähteä lainkaan, kun asiakkaan kaapista oli kuulemma löytynyt sellaisia aarteita. Eli lopulta neuvontatuokio oli sitten käytetty ihan vain siihen, että Kikka oli auttanut häntä yhdistelemään omia jo olemassa olevia vaatteitaan ja löytämään oman garderobinsa potentiaalin. :)

 • Jenniii

  Just! Juuri näin minäkin olen ymmärtänyt stailauksen ja pukeutumisneuvonnan eron. :) Eli stylisti ei välttämättä osaa ottaa kantaa sen tarkemmin mikä esimerkiksi eri vartalotyyppien kannalta on pukeutumisessa tärkeää, noin niin kuin teknisestä näkökulmasta siis. Pukeutumisneuvoja selvästi tuntui tuntevan leikkausten ja linjojen vaikutukset ja osasi hyödyntää niitä pukeutumisessa todella hyvin. :) Mutta siinä olen samaa mieltä, että pukeutuminen on leikkiä ja kokeilut sallittuja, vaikka ne eivät aina optimaalisesti vartaloa imartelisikaan.

 • NooraF

  Täytyy nolona tunnustaa, etten ollut koskaan tullut ajatelleeksi, että pukeutumisneuvojaksi voi erikseen kouluttautua. Olin luullut, että he vaan ovat jotain vaatealan ammattilaisia. Aina oppii jotain uutta!

 • ElluVaan

  Itse sain täyttäessäni pari vuotta sitten pyöreitä vuosia, lahjaksi pukeutumisneuvojan. Hän kävi kanssani läpi vaatekaappini ja silloin sainkin hyviä neuvoja.. Nyt kun työtilanteeni on muuttunut (ennen oli työpuku, nykyään omat vaatteet) tuntuisi siltä että olisi hyvä jos pukeutumisneuvoja kattos uudelleen vaatekaappiin. Tuosta pukeutumineuvojasta semmonen hauska juttu, että teki mulle jonkun sorttisen pikavärianalyysin, joka mun mielestä meni aika pieleen… Ja käydessään kaappia läpi suositteli mulle mm. tummaa luumua, viininpunasta jne. Värianalyysissä olin hänen mielestä kuitenkin kevät… Eipä tuo haitannut, kivoja neuvoja sain kuitenkin :) ja menisin uudelleenkin..

 • Haiha

  Kerran taisin käydä jonkin ison liikkeen pukeutumisneuvojalla. Ongelmana oli ja on edelleen se, että en tiedä, mitkä värit sopisivat itselleni parhaiten. Tähän kysymykseen en kyllä saanut yhtään apua (vaikka siitä kyselin), joten olin aika pettynyt käyntiin. En tiedä, pitäisikö joskus koettaa uudestaan.

 • Jenniii

  Pukeutumisneuvojissa on varmasti myös yksilöllisiä eroja ihan jo taitojen puolesta kuten missä tahansa muissakin ammateissa. Kikkaa voin ainakin lämmöllä suositella. :) Kannattaa kysellä tutuilta tai vaikka nettipalstoilla suosituksia, josko löytyisi joku sellainen, johon muut ovat olleet tyytyväisiä. Värien suhteen on mahdollista mennä myös ihan erilliseen värianalyysiin, jossa noita omia värejä kartoitetaan perusteellisemmin. :)

 • Vierailija

  Tuo sivu on kyllä suoranainen negatiivinen käyntikortti tälle pukeutumisneuvojalle. Aivan järkyttävän ruma ja huonosti luettava sivu ei anna ollenkaan ammattimaista kuvaa. Kun sivu on niin helpossa palvelussa kuin blogger, kyse ei ole juurikaan edes siitä, onko verkko-osaaminen hallussa, vaan ihan yleisestä esteettisen silmän puutteesta.

 • Vierailija

  Itse puolestani olen aina vaan luullut, että pukeutumisneuvojat ovat vain itseoppineita asiantuntijoita, eivätkä välttämättä millään tavalla kouluttautuneita siihen työhön tai vaatetusalalle ylipäätään.

Related posts