28/01/14

Stockholm Fashion Week AW14: Whyred

7 100 P1278000.JPG

Ensimmäinen muotiviikkopäivä on nyt takana ja pää täynnä inspiraatiota. Muutamat näytökset nousivat kaikkien nähtyjen joukosta heti suosikeiksi, joten niitä ajattelin esitellä täällä blogin puolella laajemminkin. Tänään on myös luvassa liuta näytöksiä ja huomennakin vielä pari. Olen myös napsinut tunnelmakuvia ja paparazzi-otoksia tyylikkäistä tai muuten vain mielenkiintoisesti pukeutuneista tyypeistä, joten niitäkin on tulossa jakoon myöhemmin. Päivän aikana en ehdi blogia kauheast päivitellä, mutta Instagram laulaa myös näytösten väleissä sikäli, kun wifi-yhteyksiä on tarjolla. Instagramin puolelta muotiviikko-kuulumisia voi kurkkia tunnarien @jennipupulandia ja @trendimag takaa. :)

P1278035.JPG

Muotiviikon avasi tällä kertaa Whyred, joka oli minunkin listallani kiinnostavimpien merkkien joukossa. Pääsin istumaan näytöksessä toiseen riviin, joten näkymät lavalle olivat hyvät ja sain räpsittyä melko hyvin kuviakin. Täydellisestä ne ovat kaukana, mutta ennen kuin viralliset näytöskuvat ovat jaossa, minusta on han hauska jakaa näitä itse nappaamiani. :) Tänä vuonna 15 vuotta täyttävän Whyredin syysmallistossa 2014 nähtiin tummia ja rauhallisia, maanläheisiä värejä kuten harmaan sävyjä, beigeä ja metsänvihreää, joita oli maustettu sinisillä sekä metallinhohtoisilla väripilkuilla. Ihastuin itse kokoelman kauniisiin takkeihin ja hauskoihin pörrötakkeihin.

P1278019.JPG

Yksi mielenkiintoinen täällä muotiviikoilla silmään pistänyt asia on se, että sekä muotiviikkoyleisön joukossa että ensi syksyn mallistoissa on näkynyt todella paljon turkiksia ja tekoturkiksia. Monien kohdalla on vaikea sanoa, onko kyse aidosta vai keinokarvasta, mutta pörröjen määrä on todellakin silmiinpistävä. Kirjoittelin eilen Trendin instagramiin, että arviolta noin 1/4 muotiviikkovieraista on verhoutunut jonkinlaiseen karvaan, mikä todellakin on aika paljon.

P1278004.JPG

Tämä karvatrendi on jyllännyt Tukholmassa jo vuosia, eikä näytä ottavan laantuakseen. Muistan kiinittäneeni asiaan huomiota jo 4 vuotta sitten, kun olin ensimmäisen kerran täällä muotiviikolla ja nyt turkiksia/tekoturkiksia tuntuu näkyvän katukuvassa vieläkin enemmän. Nyt havaitsin saman villityksen vallitsevan myös ensi syksyn mallistoissa, joissa näkyi paljon pörröisiä pintoja. Whyredin mallistossa karvat näyttivät silmämääräisesti arvioituna olevan keinomateriaalia – laadukasta sellaista tosin. Ruotsalaisten rakkauden karvaa kohtaan tulette huomaamaan niin näytöskuvista kuin ikuistamistani näytösvieraistakin tässä tulevien päivien varrella. Mikäs on teidän kantanne turkiksiin? Suurin osa varmaankin vastustaa aitoa (?), mutta mitä mieltä olette esimerkiksi tekoturkiksista?

P1278027.JPGP1278007.JPG P1278018.JPG P1278020.JPG P1278029.JPG P1278031.JPG P1278033.JPG P1278034.JPG P1278037.JPG P1278039.JPG

Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia

Tags: , , , ,

Categorised in: Muoti

7 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Vierailija

  Pidän enemmän aidoista kuin tekoturkiksista. Aidot on paremman näköisiä ja ajatus muovimöhkäleestä päällä ei tunnu houkuttelevalta.

 • Katyusha

  Turkis on vaatteena mielestäni mielettömän kaunis ja käytännöllinen kylmillä keleillä. Turkisten valmistus onkin sitten asia erikseen. Tietysti aito turkis on parempi ekologisuuden ja juurikin sen lämmön suhteen. Jos turkiseläimiä kohdeltaisiin asiallisesti, lopetettaisiin asiallisesti, eivätkä ne joutuisi kärsimään, niin turkikset olisivat mielestäni erittäin hyväksyttäviä ja jopa kannattavia hankintoja. Kyllähän karjaa/lintuja jne kasvatetaan varta vasten siihen, että se syödään, niin miksei voi kasvattaa eläimiä myös sitä varten, että niistä sitten tehdään turkiksia. Mutta pointtina tosiaan se, että mielestäni eläimelle, oli se sitten tuotantoeläin, turkiseläin tai aivan mikä tahansa eläin, pitäisi taata hyvä ja virikkeellinen elämä, niin kauan kuin sen sitten annetaankaan elää, ja elämän päättäminen tulisi hoitaa asiallisesti. Ei elävältä nylkemisiä tai mitään raakuuksia, vaan eläimen pitäisi olla kuollut ennenkun sen turkin/lihan/minkä tahansa suhteen aletaan tekemään yhtään mitään.

 • Minä vain

  EI aidoille eikä tekonahoille!

 • norppu

  ehdoton no-no aidoille turkeille; tuotanto saastuttaa vesistöjä, lisää ravinnekuormitusta ja rehevöitymistä, eläinten tarhaus ihmisten iloksi nyt on vaan aivan järjenvastaista ja vastuutonta puuhaa, eikä lopputuote enää lukuisten käsittelyjen jälkeen maadu. eli se siitä ekologisuudesta. eettisyydestä on turha sen enempää edes puhua, eikä mitkään perustelut ’mutku sit ne tehdään kiinassa’ auta, ihmeellistä oman vastuun välttelyä ja luokatonta perustelua. eläinten kaltoinkohtelu on kaltoinkohtelua ihan sama missä lokaatiossa se tapahtuu.

  todella sääli että turkikset, olkoonkin osa tekoturkiksia, on taas nousemassa trendien aallonharjalle, sillä ihannointi ja hype lisäävät kysyntää ja kulutusta. suomessa hinta voi tulla vastaan aidon hankinnassa, mutta aasian kasvavissa talouksissa, jossa nuoret ja rikkaat on entistä muotitietoisempia, ei varmasti hinta ole este kun laatukin on kehnoa. tästä syystä en suosi myöskään second hand turkkeja, enkä tekoturkkejakaan. en yksinkertaisesti halua kulkea kaupungilla reuhka päälläni ja saada yhtäkään ihmistä pohtimaan tuotteen alkuperää ja kantajansa arvomaailmaa. nykypäivän tekstiiliteollisuus voi tuottaa vaikka mitä, ja kyllä kunnon parkatakillakin pärjää (untuvalle myöskin iso ei).

 • norppu

  eikö sulla tosiaan ole yhtäkään vaateta joka olisi valmistettu tekokuidusta? nyt juksaat! samaa muovia ne sukkahousutkin on.

 • t.

  Tätä itsekin aina haen: niin vintage-turkikset (”kyllähän tätä voi käyttää, koska tämä on niin vanha/turha heittää roskiin) kuin tekoturkiset vain lisäävät niiden ihmisten kiinnostusta turkiksiin, joilla oikeasti on rahaa ja kiinnostusta ostaa aito turkis. Olen toivonut voivani ostaa tekoturkiksen jo noin 4-5 vuotta sitten (onhan ne ihanan fluffy tai tiettyyn tyyliin sopivia etc), mutta omatunto ja edellä mainitut syyt eivät anna myöten. Eniten harmittaa tytöt/naiset, jotka ovat turkiksia vastaan, mutta kokevat (ehkä yrittävät selitellä…?) teko/vintageturkishankintansa ihan ok:ksi.

 • LiK

  Mulle turkis on ok, jos eläin on käytetty myös esim. lihan tuotantoon. Musta on turhaa kasvattaa eläintä ainoastaan yhden käytettävän hyödykkeen takia. Esim. lihantuotannossa (mieluiten tosin luomu/pientilalla) olleen eläimen taljan/nahan jalostaminen on hyvä juttu, samoin villan tuotannossa olleen eläimen iän iskiessä vastaan. Meillä kasvatetaan kotona muutamaa lammasta, ja niistä on käytety aina kaikki mahdollinen. Muutama kk sitten ostin itselleni tutulta laaman taljan (suomessa kasvaneen), aikomuksena valmistaa siitä liivi.

Related posts