3/01/14

Lupaus vuodelle 2014: parempia unia

26 79

Kävin joskus joulukuun alkupuolella tutustumassa Novellen tilaisuudessa, jossa puhuttiin hyvästä olosta ja erilaisista hyvinvointiin vaikuttavista tekijöistä. Novelle heitti tuolloin mukana olleille bloggaajille hyvinvointihaasteen asettaa jokin parempaa elämää kohti vievä tavoite itselle ja kirjoitella siitä vielä loppuvuodesta. No en ehtinyt mukaan haasteeseen, mutta ehdin silti pohtia, mikä oma tavoitteeni olisi, jos jotakin haluaisin omassa elämässäni muuttaa ja parantaa. Ja tätä asiaa sivusin ohimennen myös tuossa joulun aikaan kirjoittamassani hyvinvointijutussa: kyseessä on nimittäin uni ja nukkuminen.

insta6.png

En ole koskaan ollut tosi selkeästi aamu- tai iltaihminen siinä, missä monet muut ovat aivan ehdottomasti jompaa kumpaa. Olen aina ollut vähän sellainen yökukkuja, että illat venyvät helposti pitkiksi, vaikka mitään järkevää tekemistä ei edes olisi. Unohdun kaikenlaisten touhujen pariin tai vain lukemaan kirjaa, roikkumaan netissä, katsomaan telkkarisarjoja, lörpöttelemään kaverin kanssa puhelimessa tai mitä milloinkin. Samanaikaisesti aamut ovat mielestäni melkeinpä päivän parasta aikaa ja olen ylivoimaisesti tehokkaimmillani aamun aikaisina tunteina. Nousin esimerkiksi eilen tekemään töitä jo klo 6.30 ja tehokkain aikani taisi kestää jonnekin klo 11 asti, minkä jälkeen sekä työteho että -motivaatio romahtivat pohjalukemiin. Pystyn toki paiskimaan hommia kokonaisen työpäivän verran ja ylikin, mutta luovin ja tuotteliain aika minulla osuu selvästi aamuun ja aamupäivään. Kotitoimistosta käsin työskentely on tätä piirrettä ajatellen ehdoton etu, sillä voin nousta sängystä vaikka kuudelta ja ryhtyä heti tekemään töitä suoraan herättyäni. Muistan kokeneeni usein turhautumista siitä, kun normaalissa päivätyössä käydessä tehokkaimmat tuntini tuhrautuivat aamupalaan, suihkuun, pukemiseen ja lopulta liikenneruuhkassa istumiseen. Tässä mielessä kotityöskentely siis sopii minulle mahtavasti. Voin halutessani pukea päälleni vaikka vasta iltapäivällä, jos päivän ohjelmassa ei ole tapaamisia, tms. Tämä aamun tunteina tehokkaimmillaan oleva minäni on kuitenkin hiukan ristiriidassa sen yökukkujan kanssa. Houston, we have a problem. 

insta13.png

Nuorempana yökukkumisten ja aikaisten aamuherätysten ristiriita ei häirinnyt, sillä no, nuorena sitä vain jaksaa. On ollut pysäyttävää huomata, että sama määrä unta ei vain yksinkertaisesti enää riitä kuin aiemmin. Muistan joskus lukiossa pärjänneeni mainiosti 6 tunnin yöunilla ja joinakin öinä nukuin vähemmänkin. Nykyään tuntuu siltä, että edes keskiverto 7 tuntia ei riitä mihinkään, vaan aidosti virkeänä herätäkseni tarvitsisin unta 8-9 tuntia yössä eikä tämä talven pimeys ja kaamos ainakaan auta asiaa. Väsymys näkyy minussa työtehon heikkenemisenä, mielialojen ailahteluna sekä ihon oireiluna ja tuntuu kropassa uneliaisuutena ja vetämättömänä fiiliksenä. Laitoin pitkään väsymykseni stressin piikkiin, mitä se varmasti osaltaan olikin, mutta selitys ei enää päde, kun orastava burnout on selätetty jo aikapäiviä sitten. Olen joutunut vain kohtaamaan sen tosiasian, että unentarpeeni on yksinkertaisesti muuttunut. On kuitenkin todella vaikea päästä vanhoista tavoista eroon ja yökukkujalle tuntuu lähes mahdottomalta pujahtaa peiton alle ennen yhtätoista (tai herra paratkoon kymmentä) illalla, kun normaalisti nukkumaanmenoaika pyörii siellä puolen yön paikkeilla tai reilusti sen jälkeenkin. Olenpa parhaimmillaan onnistunut kukkumaan pystyssä itsekseni kotona useamman kerran jopa neljäänkin, mutta tuollaiset hairahdukset ovat onneksi harvassa. 

insta12.png

Joskus sitä tarvitsee pientä potkua persuksille, jotta saisi siirrytyä epämääräisistä pohdinnoista konkretiaan ja Novellen tilaisuudessa hyvinvointikeskustelua seuratessani jotenkin viimein havahduin tähän asiaan ja päätin, että jotain on tehtävä. Totesin tuolloin, että siirtäisin unirytmini korjausoperaation suosiolla alkuvuoteen, koska joulukuu Wannabe Ballerinasin jouluesityksineen oli mahdoton ajankohta siirtyä aikaisempiin nukkumaanmenoihin. Kun treenit päättyivät toisinaan vasta 22.30 illalla ja kotona oli lähempänä yhtätoista (ja yleensä aivan liian virkeänä nukkumaanmenoa ajatellen), oli vain yritettävä jotenkin luovia noiden aikataulujen kanssa. Hyväksyin siis tosiasian, että unijuttuja voisi kunnolla edes miettiä vasta joulushown jäätyä taakse. No joululomakin meni yökyöpelöidessä, joskin aika vapautuneesti myös nukkuessa pitkälle päivään. Mutta nyt tuumasin, että voisi olla aika viimein yrittää tehdä asialle jotain.

Konkreettinen tavoitteeni on siis lisätä yöunen määrää ja sen myötä toivon mukaan olla virkeämpi ja voida paremmin. Vaikka freelancerina voin venyttää heräämisiä myöhemmäksi ja saan itse määritellä työaikani, haluan joustaa ennemmin illasta, koska illan viimeiset tunnit harvoin tuottavat mitään kovin hyödyllistä siinä missä aamuisin olen töiden suhteen parhaimmillani. On siis ainoastaan järkevää lähteä ratkomaan tilannetta puhtaasti nukkumaanenoa aikaistamalla, vaikka toki satunnaiset päivätorkutkin voisivat toimia ainakin ensiapuna joskus. Ne harvoin kuitenkaan pelastavat tilannetta täysin, jos yöunet ovat jääneet vajaiksi. Olennaisinta olisi siis päästä illalla sänkyyn ja nukahtaa aiemmin. Koska en omista telkkaria, iltaisin kukkumisen syy on useimmiten tietokoneella lorvailu tai puhelimessa roikkuminen toisen yökyöpelikaverini kanssa. Jos kotona työskentelyn etuja on se, että voi aloittaa työpäivän ennen kukonlaulua aamulla, on sen haittapuolia se, että varsinaisten työaikojen puuttuessa, työhommia tulee usein tehtyä myöhään iltaan asti. Kaikki koneen äärellä vietetty aika ei välttämättä ole konkreettista postausten kirjoittamista, mutta tiedonhakua ja kiinnostavien juttujen, kuvien ja aiheiden bongailua. Toisaalta paljon aikaa menee myös Facebookissa ja Skypessä chattailuun sekä Netflixin tuijottamiseen. Päällimmäinen keino ongelman korjaamiseksi taitaisi siis olla vain laittaa kone kiinni aiemmin. Mutta kun, helpommin sanottu kuin tehty. 

insta18.png

Olen miettinyt, että minun pitäisi ehkä luoda tähän joku systeemi. Sellaisina iltoina, kun ihan oikeasti on töitä ja pitää saada jotakin tehtyä deadlinen puitteissa, valvominen on sallittua, mutta jos koneella tulee vain lorvittua päämäärättömästi, sen voisi ihan yhtä hyvin sulkea. Koska ehdottomat aikarajat harvoin toimivat minulla, olen miettinyt, että jokin sellainen systeemi voisi toimia, että loisin jonkin aikahaarukan, jonka puitteissa toimin. Esimerkiksi sellaisen, että tavoitteena olisi sulkea kone viimeistään klo 22 mutta olla nukkumassa viimeistään klo 23, jolloin siinä olisi vähän joustovaraa, jos jokin asia tuntuisi vielä kymmenen maissa olevan kesken. Jos taas mitään erityistä ei olisi, niin nukkumaan voisi mennä jo heti kymmenen jälkeen. En oikein tiedä, miten tämän käytännössä toteuttaisin? Jokin hälytys puhelimeen kymmeneksi illalla? :D Hyviä ehdotuksia otetaan vastaan! Painiskeleeko joku muu samanlaisten pulmien kanssa? Tai onko teillä jotain muita hyvinvointiin liittyviä tavoitteita tulevalle vuodelle?

Kuvituksena unisia ja aamuisia tunnelmia Pupulandian Instagramista. :) 

insta16.png

Kuvat: Jenni Rotonen / Pupulandia

Tags: , , , ,

Categorised in: Elämä

26 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • karoliin

  Mulla on tismalleen sama ongelma – miten opetella menemään aikaisin nukkumaan kaikkien näiden kukuttujen vuosien jälkeen?
  No, ratkaisua en ole vielä keksinyt, mutta pääsyyllisenä minäkin pidän kyllä tietokonetta. Siitä tulee kierre, kun tekee aina vain ”yhden pienen jutun” ennen nukkumaanmenoa. Vireystila ei koskaan pääse laskemaan, ja koneella tulee roikuttua luvattoman myöhään.
  Yksi pikkukikka, jota itse aloin juuri kokeilla, on koneen näytön värilämpötilan muuttaminen vuorokaudenajan mukaan. Valkoinen tai sinertävä valo, joka näytöistä hohkaa, muistuttaa paljon päivänvaloa. Latasin f.lux -nimisen ohjelman, joka ”kellastaa” näytön sisävalaistukseen matchaavaksi. Tämän pitäisi olla pitämättä vireystilaa yllä keinotekoisesti.

  Ohjelman ärsyttävä puoli on se, kun näillä leveysasteilla näyttö kellastuu automaattisesti sen mukaan, koska tulee pimeää. En sentään aio neljältä iltapäivällä mennä nukkumaan, joten olen säätänyt ”kellastuksen” päälle manuaalisesti siinä yhdeksän aikaan. Se on aluksi vähän häiritsevän näköinen, mutta nyt olen tottunut.

  Saa nähdä onko tää ihan huuhaata vai tuleeko aitoja hyötyjä, mutta nyt ollaan siinä pisteessä että kokeilen kaikki keinot. :D Jään myös haukkana odottelemaan muiden lukijoiden vinkkejä.

 • Tillili

  Jos heräät jo 6.30 aikoihin, miten edes jaksat valvoa pitkälle yli yhdentoista?! Itse joudun heräämään päivittäin 5:45 ja kyllä siinä jo kymmeneltä alkaa väsyttää niin kovin, että tekee jo mielikin pian unille. Tietenkin unen tarve on erilainen, mutta ilmeisesti oletkin väsynyt päivisin, kun asiaa pohdit.

 • Jenniii

  En herää joka aamu noin aikaisin, mutta toissailtana menin nukkumaan joskus 23-23.30 välillä eli unta tuli kuitenkin noin se 7 h, millä aikuinen kai keskimäärin pärjää. Jos nukkumaanmeno venyy kovin myöhäiseksi, yleensä myös herään myöhemmin, mutta silloin menevät päivän parhaat tunnit nukkuessa hukkaan. Yleensä pyrin kuitenkin aina heräämään viimeistään 7-8 välillä arkiaamuisin ja joskus se tarkoittaa myös aivan liian lyhyitä unia, jos nukkumaanmenon kanssa on venynyt liian myöhäiseksi. Eli kyllä, ongelma tällä hetkellä on juuri se liian vähäinen uni ja väsymys, kuten tuossa tekstissä tuskailinkin. :/

 • -M

  Etelässä sentään näkyy aurinko,toisin kuin täällä pohjoisessa jossa on oikeasti se kaamos. :)

 • Elmeriina

  Hei Jenni, huomasin itekin unentarpeeni kasvaneen roimasti aikuisvuosina ja olon usein aika vetämättömäksi aamu- ja päiväsaikaan, mutta sitten aloin syömään d-vitamiinia ja unirytmini parani enkä tarvinnut enää yhdeksää tuntia unta yössä vaan seittämälläkin pärjäsi. :) Suosittelen kokeilemaan jos et ole jo!

 • Jenniii

  No itse asiassa aurinkoa en ole nähnyt moneen viikkoon, koska koko valoisa aika on ollut sellaista hämärän harmaata. Tietenkin sekin on kai parempi kuin totaalipimeys ympäri vuorokauden kuten pohjoisessa, mutta eipä tuo synkkä harmaa hämäräkään kauheasti tuo iloa tai valoa.

 • Jenniii

  Hyvä vinkki! D-vitamiinia popsin jo, mutta ehkä se ei ole ehtinyt vielä vaikuttaa. Pitääpä seurata tilannetta! :)

 • Jenniii

  Kohtalotoveri. <3 Minullakin tosiaan se pahin vitsaus taitaa olla juuri tietokone, joten pitääpä ehdottomasti testata tuota näytön värin muuttamista. Kiitos vinkistä! :)

 • Miulla on taas siten, että vaikka joka yö nukun sopivasti, niin haluaisin herätä aikaisemmin, koska aamulla minäkin olen tehokkaampi. Aamulla sängystä nouseminen on vain kovin ”vaikeaa”, jos ei ole mitään pakkoa nousta siihen aikaan, vaikka pärjäisi 7 tunnin yöunilla 9 sijasta.

 • No kohtalontoverihan siellä. Täytynee liittyä vertaistukiryhmään. Mietin itsekin mahdollisia lupauksia tälle vuodelle, josko se olisi sitten tämä nukkumaan meneminen! Mitä jos alkaisi pitää hyvinvointipäiväkirjaa. Merkkaisi siihen, mihin aikaan kulloinkin menee nukkumaan ja milloin herää. Samaan päiväkirjaan voisi kirjoitella ylös päivän fiiliksiä… ja vaikka miten on liikkunut päivän aikana. Ja ehkä syönytkin. Nyt lähti lapasesta, niinku aina. Hyvä ajatus mutta jäis kyllä ainakin multa kuitenkin kirjoittamatta :D

  PS. Mulla ei D-vitamiini ole auttanut nukkumiseen. Popsin sitä kuitenkin, kun ei sitä muuten tarpeeksi saa.

  Tsemppiä unirytmin rukkaamiseen! :)

 • Kuulostaapa tutulta. Joskus lukioiässä ja vielä opiskelijanakin ne kuuden tunnin yöunet olivat tosiaan ihan riittävät, mutta silloin pääsikin tarvittaessa usein jo puolenpäivän jälkeen hyppytuntitorkuille… Nyttemmin työelämässä vastaava tuntimäärä tuntuu edellyttävän ainakin kolme kuppia kahvia, mutten silti puolessatoista vuodessakaan ole oppinut optimoimaan nukkumaanmenoaikaani. Joka siis venyy juurikin noista ”yhden pienen jutun” googlaamisista yms. :)

  D-vitamiinia olen popsinut varmaan kolmisen vuotta eikä siitä ainakaan tässä tapauksessa tunnu olevan iloa, joten jonkinlaisia itsekurivinkkejä kaipailisin minäkin :D

 • Tutta

  Mulla on kans ongelmana, että miten sitä unta saisi riittävästi. Olen opiskelemassa toista tutkintoa ja kummastuksekseni täällä halutaan luennot aloittaa jo kaheksalta aamulla, mikä on näin iltavirkulle kamalaa. Luentojen lisäksi kotonakin pitäisi vielä tehtäviä tehdä, mutta mulla paras aika niiden tekemiseen alkaa yleensä vasta seittemän jälkeen illalla ja jatkuu ainakin puolille öin. Kauhean huono yhdistelmä yöunien kannalta. Lisäksi koulutehtävät on tietokoneella tehtäviä, jolloin näytön kirkkaus siirtää nukkumaanmenoaikaa vielä entisestäänkin. Itse olen tullut hieman siihen tulokseen, että jos haluaisin päästä nukkumaan klo 22-23 välissä, kone pitäisi sulkea jo klo 20 ja silloin koulutehtäviä ei juuri ehtisi tehdä. Joskus olen suosiolla päättänyt skipata aamuluennot, mutta stressaan aina sitä, että jos siellä juuri sillä kertaa annetaan hyvä tärppi tenttiin tai selitetään asiat selkeämmin kuin mitä luentodioissa. Jostain syystä tuntuu myös olevan niin, että niinä aamuina kun saisi nukkua pitempään, tulee aina joku puhaltelemaan lehtiä ikkunan alle jo kaheksalta tai muuta vastaavaa :P

  Tuo näytön kirkkauden säätely kuulosti semmoselta, että siitä voisi olla apua. Olen myös silloin tällöin syönyt melatoniinitabletin, että pääsisin hieman aiemmin nukkumaan. Ne ei kyllä ole hurjan tehokkaita, mutta auttavat ehkä vähän, eikä ainakaan tähän mennessä ole niitä todettu vaaralliseksi (nehän ovat ainetta, jota meillä alkaa erittymään luonnollisestikin päivän pimentyessä). Muita vinkkejä, joita olen kuullut on ollut urheilun vältteleminen illalla. Mieluiten kannattaisi varmaan ennen seitsemää hoitaa reippailut. Lisää vinkkejä kaipailisin kyllä minäkin.

 • Vierailija

  Sellainen tuli mieleen, että tekee sänkyyn menemisestä houkuttelevan ja mielyttävän jollain konstilla. Koneellehan esim. jää koska se on kivaa ja kutkuttavaa. Näinhän viisas toimii lastenkin kanssa, on iltasatu jne. Mitä se sitten olis? Voi olla kirja, lehti, joku meditaatiotyyppinen juttu. Ehkä vaan haaveilu, jonkun mielyttävän asian suunnittelu tai ajattelu…Joku rutiini, joka saa jo yheksältä ajattelemaan ”jes kohta pääsen taas omaan rauhaani kirjan kanssa” tms. Sitten se miellyttävä hetki vaan johtaa nukkumiseen.

 • MinttuNörtti

  Olen antanut kertoa itselleni, että tietokone on paljon pahempi asia ennen nukkumaanmenoa kuin telkkari tai kirja (eli ai ole jakaa lähteitä nyt). Siitä kun tulee infoähkyä, niin aivot prosessoivat nettisurffailun jälkeen tietoa kauhealla teholla eivätkä osaa nukahtaa. Siksi mä yritin joskus (vähän huonolla menestyksellä kyllä) lopettaa samanaikaisen telkkarin kattomisen ja irkkaamisen ja sulkea koneen pari tuntia ennen nukkumaanmenoa.

  Mä nykyään osaan aika hyvin illalla vahtia kelloa ja painua punkkaan siinä klo 22 ja 23 välillä. Roikun kyllä edelleen koneella tai padin kanssa telkkarin edessä siihen nukkumaanmenoon asti, mutta olen onneksi kuitenkin aika lahjakas nukahtaja. Ja jos ei muuten meinaa onnistua, luen vartin kirjaa ja varmana nukuttaa. :)

  Jos sitä kelloa ei osaa vahdata, niin ei kai auta muuta kuin laittaa se toistuva häläri soimaan. Kai sen sitten ajan kuluessa oppii ja hälytyksestä voi luopua. Mutta ideasi tuosta liukumasta koneen sulkemisen ja nukkumaanmenon välillä on kyllä hyvä. Ainakin sen pitäisi auttaa nukahtamiseen, jos tuo infoähkyaspekti pitää paikkansa. Ja ainakin se tuntuu omalla kokemuspohjalla todelta. :)

 • Essu

  Hei!!

  Tein aikoinani samaa, että roikuin koneella ja puhelimessa joskus 01 tai 02 asti, huh, ja uni ei tullut. Kämppikseni sanoi silloin, että tietokone kiinni vaan 20.30 mennessä, jotta aivot saavat rauhottua ”säteilyltä ja tietomäärältä”. Se auttoi.

  Nykyään yritän käydä ajoissa iltasuihkussa. Se herättää kehon iltatoimiin. En mee koneelle kovin myöhään enkä tee työasioita enää iltasin. Syön iltapalaa, rentoudun sohvalla, luen lehtiä, vähennän valoa ja pidän itseni lämpimänä (kylmillä jaloilla ei esim. saa unta). Se auttaa ja työaikana olen 22 jälkeen nukkumassa. Vaikka ei aina saisikaan heti nukuttua, lepään vain ja hengittelen rauhallisia hengitysharjotuksia. Ne rauhottavat kehoa uneen, hidastavat elitoimintoja ja sitten se uni joskus tulee yllättäen.

  Vaatii aikaa tottua tuohon, varsinkin nyt, kun päivät alkavat pidentymään!

 • Voi samojen ongelmien kanssa painitaan täällä! Mulla kävi mielessä sellainen, että olisipa kätevää, jos kämpästä sammuisi kaikki valot automaattisesti esim. kymmeneltä, että ”HEI, NYT NUKKUMAAN!”. Mun it-neropatti poikaystävä jopa osaisi ohjelmoida tuon, mutta siihen tarvittavat lamput vaan maksaa hurjasti :D Ja suurimpana ongelmana taitaa mullakin olla tuo tietokoneella notkuminen. Voihan sitä pimeessäkin datata sitten niin.. Kai sitä itsekuria olisi vaan jostain kehitettävä. Huoh, helpommin sanottu kuin tehty.

 • tata

  Aina ajoittain on samaa ongelmaa havaittavissa täälläkin suunnalla. Olen enemmän aamuihminen enkä jaksa pysyä iltaisin kovin kauaa hereillä. Väsyneenä olen myös kamalan kärttyinen / itkuinen / ärsyynnyn helposti / nauran hyvin huonoille vitseilleni (niin ja muiden myös) liikaa. En tykkää väsyneestä itsestäni, mutta silti jumitan yleensä koneella liian myöhään. Tai jos katson telkkaria, on hyvin yleistä, että nukahdan siihen ja herätessäni olen kiukkuinen. En nimittäin haluaisi nukkua iltaisin sohvalla, miksi en osannut laittaa aiemmin telkkaria kiinni ja siirtyä suosiolla sänkyyn?

  Koneella istuessa liian myöhään saan keholtani ”herätyksen”, istuminen alkaa tuntua hankalalta missä tahansa asennossa, ikään kuin sitä alkaa särkeä. Siitä tunnistan viimeistään koneen sammutuksen paikan :) Sitä paitsi sängyssä on ihana lukea, miksi en siis tee tätä enemmän vaan häiritsen aivojani keinovaloilla? Juu, olisihan sielläkin keinovaloa, mutta silti :D

  Mitään kovin konkreettisia vinkkejä minulla ei ole jakaa, ylempänä niitä tulikin jo joitain, mitkä voisivat olla toimivia itsenikin kohdalla, eli ei kun kokeilemaan :)

 • Hanna-Leena

  Hirmu usein tekstejäsi lukiessa tuntuu siltä kuin lukisi omasta elämästään. Niin myös nyt! On siis muitakin, joilla on samoja ongelmia nukkumisen kanssa. Päivässä on liian vähän tunteja kaiken kivan – ja vähemmän kivan – tekemiseen.

 • Vierailija

  Hmm, pakko kysyä; miksi siihen tarttettais jotkut kalliit erikoislamput? :0 esim sellaisia lampun ja pistorasian väliin kiinnitettäviä ajastimiakin myydään muutamalla eurolla, että saa ajastettua lampun sammumaan/syttymään kun haluaa, eikä niidenkään kanssa tarvita mitään kalliita lamppuja.

 • Victory

  Muistan yläasteella, kun kavereillani oli tietokoneessaan ns. aikalukko, jonka hänen isänsä oli asentanut hänen käyttäjätunnukselleen. Se ilmoittaa olikos vartin etuajassa tai vastaavaa, että kone kirjautuu ulos. Tämä vaatii tietysti toisen käyttäjätunnuksen tekemisen ja siihen lapsilukko :D Ratkaisu on aika ehdoton, mutta jos laitat sen siihen 22.45 esimerkiksi, nii se noudattaa tuota klo 23 mennessä nukkumaan ajatusta. Ja jos jokin on totaalisen kesken 23 vaiheilla ja aamusta voi joustaa, niin sitten siirrät ennen loppumista administrator käyttäjätunnuksen puolelle ja tee loppuun. Uskoisin myös, että netistä löytyy joku herätyskello ohjelma tietokoneeseen, jonka avulla voit laittaa muistutukset vaikka klo 22, 22,30 ja 23 tyyliin ensimmäinen varoitus, toinen, kolmas. Tätä voi soveltaa myös tuon ensimmäisen ohella :)

 • Venla**

  Asiaan täysin liittymätön kommentti. Olen Lilyn satunnainen lukija, eli en klikkaa blogeihin joka kerta niiden päivittyessä vaan käyn parin kolmen viikon välein ja luen kerralla enemmän. Lukukokemustani hiukan hankaloittaa tapa, jolla kuvat latautuvat täällä Lilyssä. Esimerkiksi Bloggerissa kuville on valmiiksi varattuna oikean kokoinen paikka jo ennen kuin ne ovat latautuneet, mutta Lilyssä kuvat ikään kuin ilmestyvät tyhjästä latautuessaan. Jos kelaan sivua alaspäin ja yritän lukea tekstejä ennen kuin kaikki kuvat ovat latautuneet, sivun koko muuttuu aina uuden kuvan ilmestyessä ja pomppaan aivan eri kohtaan tekstiä kuin missä olin. Esimerkiksi sinun blogissasi on aika suuri määrä kuvia postausta kohden ja lisäksi kullekin sivulle mahtuu useampi postaus, joten kuvien latautumisessa kestää monesti aika pitkä aika. Sekään ei aina auta, että odottaa kuvien latautumista ennen kuin alkaa lukea, koska monesti kuva alkaa latautua vasta siinä vaiheessa, kun olen vierittänyt itseni siihen kuvan kohdalle. Olisikohan mahdollista saada tännekin tuollainen Blogger-tyyppinen ratkaisu?
  Jos sait sekavasta sepustuksestani selvän, olisin iloinen, jos voisit toimittaa palautteeni eteenpäin taholle, joka näitä asioita hoitaa :)

 • Noppe

  Hahaha, totta! :D Mutta hmm, mites noi tavalliset ajastimet toimii sitten normi kattolampun kanssa, jota ei ole kytketty erilliseen pistorasiaan..? Mä vaan aloin heti kuvittelemaan kaikenmaailman ohjelmointijuttuja, kun toi mies on tehnyt kaikenlaista monimutkaisempaakin juttua noiden kanssa :D

 • ElisaM

  Yksi käytännön vinkki nukkumaanmenon aikaistamiseen on poistaa kaikki nukkumaanmenon tiellä olevat ”esteet” jo hyvissä ajoin illalla. Jos venyttää suihkussa käyntiä, meikin poistoa yms. hetkeen juuri ennen nukkumaanmenoa, koneelle jää helposti roikkumaan koska ei jaksaisi ryhtyä näihin iltatoimiin. Itselläni on myös paha tapa heittää vaatteiden vaihdon/valitsemisen yhteydessä vaatteet päiväpeiton päälle sängylle eikä sänky sitten illalla houkuttele, kun tietää että ensin pitää raivata se vaatekasa. Kun hoitaa nämä pakolliset kuviot ajoissa pois alta, kynnys siirtyä tietokoneen tai telkkarin äärestä sänkyyn madaltuu kun sinne voi astella melkeinpä suoraan hammaspesun kautta.

 • R-vierailija

  Hei täällä vaivaa tuo sama asia! Se on todella rasittavaa, kun muka selaat itsesi oikeaan kohtaan tekstissä ja sitten pomppaakin esiin miljoona kuvaa ja sivu on taas aivan jossain muussa kohtaa kuin mihin halusit. Toivottavasti välität palautteen Lilyn tekniikka-velhoille. :)

 • Hosuli

  Tuttua, tuttua. Liputan kans kunnon etukäteisvalmistelujen ja mahdollisimman kivojen iltarutiinien puolesta. Herkullinen iltapala, meikkien pesu, päiväpeiton poistaminen jne. AJOISSA. Sitten tiettyyn aikaan (esim. klo 22) petiin kirjan tai lehden kanssa. Ei kännykkää ihan lähettyville, ettei tule tsekkailtua sitä. Lukuaikaa max. tunti. Illan mittaan voi tarkoituksella miettiä, miten mukavaa on mennä pehmeään sänkyyn odottelemaan rentouttavan pitkiä unia. Nuo toimivat minulla, kunhan vain muistaisin noudattaa omia sääntöjäni… :)

 • Jenniii

  Kiitos palautteesta! :) Näin sitä tehdään Lilystä entistäkin parempaa sivustoa. <3 Ja totta puhuen, nyt kun sanoit, niin olen itsekin joskus tuskaillut saman asian kanssa kännykällä tai tabletilla blogeja selatessani. Palaute on siis välitetty eteepäin ja toivotaan, että tälle jotain pystyisi tekemään. :)

Related posts