19/12/13

Täydellisten alusvaatteiden jäljillä

19 71

Postauksessa näkyvät alusvaatteet on saatu blogin kautta Aubadelta.

Olen pari kertaa blogihistoriani aikana kirjoittanut alusvaatteista ja viime viikkoisen alusvaateliikevisiittini myötä päätin, että voisi olla aika tarttua aiheeseen jälleen. Edellisestä kerrasta taitaakin olla jo melkein nelisen vuotta, joten ei näitä alusvaatejuttuja taida kyllästymiseen asti ilmestyä. ;) Tuntuu silti jotenkin tosi hassulta kirjoittaa jostakin niin henkilökohtaisesta kuin alusvaatteet, vaikka bussipysäkit, aikakauslehdet ja tv-mainospätkät tulvivat etenkin joulun aikaan aistikkaita alusasuja. Ja on hassua, miten henkilökohtaiselta se aihe tuntuu – kysehän on niin normaalista asiasta eikä aikomuksenani ole esitellä alusvaatteita itseni päällä. :D Sinänsä on kuitenkin hauskaa millaisen matkan olen tässäkin asiassa tullut blogiurani varrella, miten olen tietyllä tavalla kasvanut aikuiseksi blogini olemassaolon aikana myös näissä jutuissa. Muistan nimittäin edellisen alusvaatepostaukseni käsitelleen sitä, kuinka halusin ottaa askeleen eteenpäin lapsekkaista Snoopy-pikkuhousuista vähän aikuisempaan tyyliin. :D Ja jotain viimeisten vuosien aikana on alusvaatekaapissani on tapahtunut: sieltä ei löydy enää ainoitakaan sarjakuva-aiheisia pikkuhousuja, haha. 

PC187065.JPG

Snoopy-alkkarit ovat saaneet väistyä, mutta alusvaateliikkeeseen astuessani tajusin jumiutuneeni toisenlaiseen kaavaan. Pitsit ja naiselliset yksityiskohdat loistavat poissaolollaan minun alusvaatelaatikossani, sillä olen tähän asti sinnikkäästi luottanut yksinkertaisuuden ja sileyden voimaan. Koruttoman simppeleitä pikkuhousuja ja t-paitaliivejä – niiden nimiin olen tyytyväisenä vannonut. Ja niihin luotan toki alusvaateliikekäyntini jälkeenkin, sillä helppoudessaanhan ne ovat mahtavia ja sopivat ihan joka vaatteen alle. Oli kuitenkin avartavaa jutella myyjän kanssa siitä, miten alusvaatteetkin voivat olla osa asukokonaisuutta ja miten myös alusvaatteisiin voi pukeutua. Siinä kohtaa heräsin jotenkin ajattelemaan, että voisihan sitä tosiaan joskus laittaa ylle jotain erityisempääkin – ihan vain vaikka omaa fiilistä nostattamaan. :)

PC187072.JPG

Minut kutsuttiin siis jokin aika sitten tutustumaan Just for you -alusvaateliikkeeseen Tikkurilaan. Jos joku ihmettelee, miksi ihmeessä minun piti lähteä Vantaalle asti, niin syy on siinä, että liikkeen omistaja toimii myös legendaarisen ranskalaisen alusvaatemerkki Aubaden Suomen edustajana ja maahantuojana. Aubadea myydään toki muuallakin (Helsingissä Stockmann ja Funky Lady, muualla Suomessa useat alusvaatteiden erikoisliikkeet), mutta 10 minuutin junamatkan päästä Tikkurilasta löysin tämän alusvaatteista lähes kaiken mahdollisen tietävän maahantuojan, joten asia oli visiitin arvoinen. Käytin siis reissun hyödyksi paitsi alusvaatesovittelun osalta, myös laittaakseni asiantuntijan piinapenkkiin lukemattomien kysymysteni kera. :D Ja toden totta sain matkalippuni hinnalle vastinetta, sillä sain sellaisen määrän faktatietoa ja kiinnostavia näkökulmia, että kynä sauhuten vain kirjoitin muistiinpanoja ylös innostuksen vallassa. Ja nyt ajattelin jakaa pientä infopakettia teille sekä Aubadesta että alusvaatteista noin yleensä. Lisäksi sain valita itselleni yhden kauniin alusvaatesetin liikkeestä. :)

PC187067.JPG

Aloitetaan nyt vaikka kertomalla hiukan tuosta Aubadesta ensin. Onko merkki teille entuudestaan tuttu? Kyseessä on siis Ranskan suosituin alusvaatemerkki, joka on perustettu vuonna 1957. Aubade on tunnettu naisellisista koristeluistaan, korkeasta laadustaan ja innovatiivisesta otteestaan alusvaatesuunnitteluun – mielenkiintoinen juttu on muun muassa se, että tämä merkki on keksinyt ensimmäisenä maailmassa string-alushousut. Omistajan vaimo oli ollut katsomassa balettinäytöstä ja tuppautunut uteliaana esityksen jälkeen tanssijoiden pukuhuoneeseen ihmeteltyään, miten niiden ohuiden ja tiukkojen esiintymisvaatteiden alle sai viriteltyä alusvaatteet tarpeeksi huomaamattomasti. Pukuhuoneessa hän sitten näki teatteripuvustajien kehittelemät string-tyyppiset kyhäelmät ja innostui ajatuksesta tehdä jotakin samantyyppistä ihan tavallisille ihmisille esimerkiksi ohuita juhlavaatteita ajatellen. Sitä ennenhän kaikken ohuimpien ja sileimpien juhlamekkojen alla käytännössä oli pakko olla alasti, ellei halunnut alusvaatteiden saumojen kuultavan läpi. Toinen Aubaden kehittelemä alushousumalli on italian bikini, jonka takaosa on joustavaa pitsiä, eikä siksi näy vaatteiden alta, kun housujen reunoissa ei ole saumoja. Sekä stringit että nuo pitsipöksyt lienevät teille tuttuja? :)

PC187064.JPG

Mediassa on puhuttu paljon viime vuosina siitä, kuinka moni nainen käyttää itse asiassa aivan vääränkokoisia rintaliivejä – peräti 3/5 naisista pukee päivittäin ylleen huonosti istuvat rintsikat. Oman koon voi selvittää helposti ihan mittanauhaa käyttäen, mutta varmimmin oikean tuloksen saa silti, jos uskaltaa pyytää apua asiantuntevalta alusvaatemyyjältä. Myyjä osaa myös katsoa ihan eri tavoin liivien istuvuutta ja kiinnittää huomiota siihen, ovatko esimerkiksi kaarituet sopivan levyiset. Liian pieni koko yksinkertaisesti vain näyttää ja tuntuu epämukavalta, mutta pahimmillaan vääränkokoisten liivien jatkuva käyttö voi aiheuttaa jopa raskausarpia, jos liivit eivä tue rintaa riittävästi. Olisi myös syytä aina silloin tällöin muistaa tarkistaa, olisiko kokoa syytä päivittää, sillä jo muutaman kilon vaihtelu painossa voi vaikuttaa rintojen kokoon. Toisaalta taas rinnan koko voi vaihdella hormonaalisistakin syistä jopa kolmen eri liivikoon välillä, vaikka paino pysyisikin samana. Koot vaihtelevat myös merkeittäin paljon samoin kuin vaatteissakin, joten sovittamatta rintsikoita ei kannata ostaa. Aubaden maahantuoja vinkkasikin, että jos joissakin ostoksissa kannattaa kysyä reippaasti neuvoa myyjältä, niin sellaisia ovat kengät ja rintaliivit. :)

PC187071.JPG

Liivien päätehtävä on siis suojella ja tukea rintaa ja sain alusvaatemyyjältä muutamia tärppejä siitä, mihin ostoksilla ja sovitellessa kannattaa kiinnittää huomiota. Ihan ykkösjuttu on se, että rintaliivit tulisi oikeastaan pukea päälle – etenkin vähän paremmat liivit, jotka on oikeasti tehty myös muotoilemaan rintaa oikeaan asentoon. Parhaiten rinnan saa asettumaan liiviin oikein, kun kumartuu hiukan etukumaraan ja kädellä hiukan vetää sitä keskelle päin eli pois sieltä kainalosta. Liivien kuuluu tuntua napakoilta päällä, sillä liian löysällä olevat rintsikat eivät tue rintaa tarpeeksi. Kannattaa pyrkiä ostamaan sen kokoisen liivit, jotka tuntuvat sovitushetkellä sopivimmalta väljimpään hakaseen kiinnitettyinä, sillä silloin niissä on hiukan löystymisvaraa ja voit siirtyä vain astetta tiukempaan hakaseen, jos kangas antaa käytössä ajan myötä hiukan periksi. Rinnat eivät saisi roikkua olkainten varassa, vaan sen itse liiviosan tulee olla tarpeeksi jämäkkä, jotta rinta saa tarvitsemansa tuen. 

PC187073.JPG

Kannattaa muuten kiinnittää huomiota myös olkainten materiaaliin, sillä monesti topatuissa liiveissä on liian joustavat olkaimet. Moni tuntuu uskovan siihen, että rintsikoissa toppaus on se, joka tukee rintaa, mutta todellisuudessa myös toppaamattomat pitsiliivit voivat olla todella tukevat. Kupeissa oleva laadukas pitsi ei nimittäin jousta tai anna periksi, jolloin se on varsin tukeva materiaali. Aubaden maahantuoja antoi rintaville sellaisen vinkin, että jos kuppi on suurempi kuin B, kannattaa kokeilla toppaamatonta puolikuppiliiviä, sillä toppaus ei ole se, mikä nostaa rintaa ryhdikkäästi ylöspäin vaan napakka materiaali, joka voi tosiaan olla vaikkapa pitsiä. Laadukkainta pitsiä on käsintehty Calais-pitsi, joka ei repeydy tai purkaudu samoin kuin koneellisesti tehty pitsi. Yksi hyvä tärppi myyjältä liittyi myös rintaliivien pesuun, sillä vaikka ennen on suositeltu pesemään rintsikat käsin, nykyään suositellaan pesemään ne ennemmin pesukoneessa pesupussin sisällä. Koneessa liivit peseytyvät puhtaammiksi kuin käsin, mutta muutama juttu kannattaa muistaa. Pesulämpötilan tulee olla mieluiten 30 astetta tai ihan maksimissaan 40 astetta. Vaikka kangas itsessään saattaisi kestää korkeammankin lämpötilan, kaaritukien päihin kiinnitettyjen tuppien liima ei sitä kestä – ja jos tuo tuppi irtoaa, kaarituen terävä kärki puskee yleensä läpi kankaasta. Huuhteluainetta ei myöskään rintaliivejä pestessä saa käyttää, sillä se haurastuttaa elastaania.

PC187074.JPG

Totesinkin jutun alussa, että vaikka olen päässyt irti lapsekkaista alusvaatteista, olen sen sijaan jämähtänyt yksinkertaisiin ja koruttomiin t-paitaliiveihin ja mustiin hipster-alushousuihin. Siinähän ei sinänsä ole mitään vikaa, mutta Aubaden maahantuoja nosti minusta keskusteluun todella kiinnostavan pointin. Suomeksi puhutaan vain alusvaatteita, mutta englanninkielessä alusvaatteissa on selkeästi olemassa kaksi eri kategoriaa: underwear ja lingerie. Toden totta! Underwear-alusvaatteiden tuleekin olla huomaamattomia, mutta lingerie-alusvaatteisiin liittyy koristeellisuus, ylellinen fiilis ja ajatus, että rintaliivien pitsi saa vaikka hiukan kuultaakin vaatteiden läpi. Olipas oivaltava ajatus! Tällä hetkellä alusvaatelaatikkoni sisältö koostuu siis pääasiassa underwear-kategoriaan menevistä alusvaatteista, mutta rohkaistuinpa nyt sitten ottamaan askeleen lingerien suuntaan, kun sain tosiaan visiitilläni valita itselleni jonkun alusvaatesetin Aubadelta. Musta-harmaissa liiveissä on hauskaa jujua ja pitsisiä yksityiskohtia, mutta silti kuppi on sen verran sileä, että sen pinta ei näy häiritsevästi puseron läpi – ja vaikka nyt sitten kaula-aukosta pitsiä vähän pilkahtaisikin, niin eipä haittaa. ;) Pikkuhousujenkin osalta rohkaistuin valitsemaan ikuisten hipstereiden sijaan enemmän tai-tyyppisen mallin, sillä noissa takaosasta laserleikatuissa pöksyissä ei ole pepun päällä laisinkaan saumoja, jotka tympeästi kuultaisivat vaatteiden läpi ja pureutuisivat takalistoon. Me likey!

PS. Rohkaisuksi miehille, jotka nyt esimerkiksi joulun aikaan haluaisivat ostaa rakkaalleen lahjaksi alusvaatteita, niin että ei se ole niin vakavaa, jos koko menee hiukan pieleen! On oikeastaan hauskaa, jos mies antaa vähän omaa näkemystään siitä, että millaisissa hepeneissä haluaisi naisensa nähdä. Alusvaatemyyjä nostikin hyvän näkökulman tähän keskusteluissamme: oli siellä lahjapaketissa sitten lahjakortti tai hiukan väärän kokoinen alusasu, nainen joutuu joka tapauksessa käymään liikkeessä itse piipahtamassa. :) Ja tästä on sitten turha kenenkään vetää mitään sukupuolittuneita johtopäätöksiä, sillä ilman muuta alusvaatteita voi ostaa myös nainen naiselle tai mies miehelle, mutta uskoisin silti, että miehelle kynnys astua naisten alusvaateliikkeeseen on korkeampi kuin toiselle naiselle. :) Eli tämä kommentti oli siis vain tarkoitettu miehille rohkeutta antamaan!

PC187078.JPG

Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia

Tags: , , , ,

Categorised in: Elämä, Muoti

19 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Kairo

  Asiallinen kirjoitus! Nuorempana käytin myös Aubadea, koska sen tuotteet vastasivat mun makuuni (laadukkaat ja kauniit kuin taideteokset). Istuvuus ei ollut aina kaikkein paras, mut viis siitä :-P Nyt kun olen saavuttanut ’aikuisen mitat’, olen vaihtanut yläosan toiseen huippumerkkiin eli PrimaDonnaan. PrimaDonna on kuin tehty isopovisille :-)

 • tiukuu

  Tykkään ihan äärimmäisen paljon kauniista alusvaatteista ja inhoan niitä viimeisiä päiviä ennen pyykinpesua, kun joudun pitämään tavallisia juuri tuohon underwear-kategoriaan istuvia alushousuja. :) Harmikseni omaa rintaliivikokoani (65E) on todella vaikeaa löytää kaupoista ja nettikaupoista tilaamisessa on aina omat riskinsä.. Onneksi on tosiaan Funky Lady, josta välillä löytyy jotain nättiäkin omassa koossa!

 • marilooh

  Hei ihanaa, kun postasit juuri tänään alusvaatteista! Eilen mieleeni juolahti, että menen alusvaatteiden erikoisliikkeeseen ostamaan kunnon rintaliivit itselleni. Poistuin liikkeestä parit kunnolla istuvat rintaliivit mukanani ja olo oli mitä naisellisin! Minäkin tajusin pukeutuneeni aivan väärän kokoisiin liiveihin jo vuosien ajan. Tästä lähtien todellakin aion panostaa kunnon liiveihin, nostaa kummasti ryhtiä ylöspäin :)

 • iidaac

  Lempimerkkini on nykyään rintaliiveissä on Marlies Dekkers. Ne istuvat minulle täydellisesti sekä näyttävät erittäin hyviltä. Ostin ennen kaikki rintaliivini Lindexiltä ja tyydyin ”ihan hyviin”, mutta sovitettuani noita Marlies Dekkersin liivejä koin melkeinpä valaistumisen. Miten rintaliivit voivatkaan tuntua niin hyviltä päällä ja tukea niin hyvin joka puolelta. :D

 • Victory

  Se on jännä miten usein kuulee, että naiset valittavat rintaliiveistään ja ovat iloisia, kun saavat päivän päätteeksi riisua ne. Itse en ole ikuisuuksiin tuntenut vastaavaa tunnetta. Viimeksi silloin, kun teininä rintani yhtäkkiä kasvoivat ja minulla oli jonkin aikaa liian pienet liivit. On vaikea käsittää miten vaikeaa liivien ostaminen voi olla. Jos ne eivät sovi, tai tunnu hyviltä, niin niitä ei osteta. Tiedän, että harmittaa kun jotkut nätit liivit eivät olekkaan itselle hyvät, mutta mukavuus ja tukevuus pitäisi olla etusijalla. Onneksi itselleni on löytynyt vastaus Cubuksesta toistaiseksi. Niin hyvät liivit että löytyy neljät samanlaiset, eri väreissä vain. Kyllä sen huomaa, mitä liivejä omasta laatikosta käyttää eniten ja mitä vähiten. Olisi kyllä mukava käydä sijoittamassa joihinkin nätteihin lingerie puolelle kuuluviin liiveihin.

 • riikka1234

  Kiitos asiantuntevasta tekstistä! :) Kiinnostaisi tietää, että missä hintaluokassa nuo Aubadet liikkuvat? Se on jännä, miten ei millään viitsisi sijoittaa rintaliiveihin kovin suuria summia, vaikka ne ovat jokapäiväisessä käytössä ja olennainen osa pukeutumista. :)

 • juulimaa

  Kiitos tästä! Itse olen myös ollut hyvin käytännönläheisellä underwear-linjalla näihin päiviin asti; mustia pelkistettyjä pikkuhousuja ja Changen t-paitaliivejä mustana, beigenä ja valkoisena :D Parit vähän nätimmät liivit olen joskus ostanut HM:stä. Minäkin kuljin ihan väärässä rintsikkakoossa vaikka kuinka pitkään, ennen kuin muutama vuosi sitten uskaltauduin Changen liikkeeseen, jossa myyjä katsoi minulle oikean koon. Hämmästys oli aika suuri, kun ympärysmittaa vähennettiin ja kuppikoko muuttui AA:sta B:ksi!! :) Sen jälkeen olen ollut paljon onnellisempi rintavarustuksestani, hehe ;)

  Tuohon PS-kohtaan on ihan pakko lisätä, että aina poikaystävän ostamat vääränkokoiset seksikkäät alusasut ei ole se paras lahja. Itse suutuin poikaystävälleni epävarmana 18-vuotiaana, kun hän osti minulle synttärilahjaksi alusasusetin. Rintsikat ja stringit eivät olleet yhtään minun tyyliseni ja sen ikäisenä ja aika kokemattomana minulle tuli lahjasta jostain syystä loukkaantunut ja ahdistunut olo. Kuittia ei ollut, joten lahja lensi roskiin. Näin jälkikäteen, kymmenen vuoden päästä vähän säälittää poikaparan puolesta :(

 • Mirja H

  Aubade on kaikkien aikojen lempimerkkini js Tikkurilan Just For You paikka mistä niitä ostelin! :) Käytän muitakin merkkejä mutta Aubade on ylitse muiden. Asun nykyään Pohjois-Englannissa eikä täällä valitettavasti myydä kyseistä merkkiä. :/

 • Aino Animal

  Tosi monet liikkeet muuten kieltäytyy vaihtamasta alusvaatteita. Ottaahan se päähän, jos ostaa vahingossa sopimattoman kokoiset, mutta eipä kyllä naurattais sekään, jos kaupasta sattuisivat vähän käytetyt pikkarit omaan ostoskoriin. Joten ehkä parempi näin.

 • Jenniii

  Tilanne on varmasti eri, jos kertoo jo ostohetkellä ostavansa lahjaksi. Uskoisin, että tämä on ihan sovittavissa oleva juttu ja erikoisliikkeissä on ehkä vähän eri käytännöt kuin perus-tavarataloissa tai vaateketjuissa. :)

 • Jenniii

  Hintaluokka taitaa olla sellaista 50-100 euron luokkaa eli ihan sieltä halvimmasta päästä nämä eivät ole, mutta laatu on kunnossa. :)

 • Jenniii

  Niin ja siis, eiköhän sitä vaadita, että laput ovat paikoillaan, jotta palautus onnistuu. Joten tuskin on pelkoa, että jollekulle muulle päätyisi käytettyä. :)

 • spring_95

  Mä taas oon ihan vannoutunut pitsialusvaatteiden käyttäjä! Mulla taitaa olla kaapissa yhdet ainoat liivit, joissa EI ole pitsiä, mutta niitä en käytä oikeastaan koskaan (vain silloin, kun täytyy olla ehdottomasti sileät ja näkymättömät liivit). Jotenkin sitä kokee pukevansa joka aamu päälle ripauksen luksusta, kun alusvaatteita koristaa pitsi!

 • Siiri526

  En nyt tiedä, onko se mikään itsestäänselvyys, että alusvaateliikkeestä saa parhaat mahdolliset liivit. Minutkin koko (65E) pakottaa erikoisliikkeeseen, mutta viimeksi kun ostin myyjän mukaan ”täydellisen istuvat” liivit, huomasin hyvin pian käytössä että rintsikat eivät pysyneet paikallaan vaan ärsyttävästi valuivat alaspäin. (”Valua” on kyllä liian passiivinen sana – tuntuu kuin rintsikat olisivat oikein työllä ja tuskalla pinnistelleet eroon rinnoistani :D) Myös olkaimet venyivät käytössä (ilman mitään erityistä rasitusta :D) niin, että niitä ei voinut missään tapauksessa käyttää halterneck-asennossa eikä juuri muutenkaan. Mutta joo, eiväthän ne olkaimet olekaan rintojen kannattelua varten vaan vartalon ympärille tuleva tiukka kaistale ja kupit hoitavat sen homman – jos hoitavat, tässä tapauksessa ei niin käynyt. Hintaa rintsikoilla oli muistaakseni jotain 70-80 euroa, merkki PrimaDonna. Lindexin rintsikat ovat joo huonoja, mutta eivät ihan noin huonoja kuin nuo :D

 • Aubade-fani

  Mielenkiintoinen ja hyvin kirjoitettu juttu! Käytän paljon Aubaden alusvaatteita, ja olen löytänyt sopivan mallin eri mitoissa ollessani -hoikempana topattu malli toimi hyvin, ja nyt kolme kuppikokoa isompana (E75) löytyy myös tosi hyviä, tukevia ja kohottavia malleja. Olen kokenut materiaalit mukavamman tuntuisiksi kuin monilla muilla valmistajilla, ja tosi kestäviäkin on. Siksi en pidä hintaakaan kohtuuttomana.
  Suosittelen lämpimästi panostamaan kunnollisiin Lingerie-alusvaattesiin, niihin käytetty raha ei todellakaan mene hukkaan!

 • Vierailija

  Joskus ennen muinoin luulin olevani se perus 85B. Sitten rohkaistuin kokeilemaan muitakin kokoja, ja kappas, 75DD tuntuikin paljon sopivammalta. Paitsi että oikea – nykyinen – kokoni on 70G. Enkä ole mikään jättimatami! Ainut huono puoli tässä, että löytää oikean kokonsa, on se, ettei voi tyytyä enää vääriin. Eli hyvästi kaikki Lindexien ynnä muiden edullisemmat vaihtoehdot… Omiani saa kotikaupungissani yhdestä liikkeestä kahdessa mallissa ja hinta on alk. 50e…

 • onkku

  Kai tiedät, että heillä on juurikin isopovisille oma liike fredalla :)

 • MmA

  Sitä paitsi alushousut varmastikin osaa ostaa ihan oikean kokoisena, rintaliiveissä se suurin riski on. Itselläni ainakin vaihtelee koko merkin ja mallin mukaan, joten sovittaminen on aina pakollista. Tästä syystä mieskään ei voi vain katsoa alusvaatelaatikosta kokoa ja ostaa sen perusteella.

 • Jaaanitka

  Ja kun menee erikoisliikkeeseen missä myydään kunnollisia naisten alusasuja saa palvelua JA oikeat liivit ja pikkarit,ei se vaikeeta oo

Related posts