Täydellisten alusvaatteiden jäljillä
19 71Postauksessa näkyvät alusvaatteet on saatu blogin kautta Aubadelta.
Olen pari kertaa blogihistoriani aikana kirjoittanut alusvaatteista ja viime viikkoisen alusvaateliikevisiittini myötä päätin, että voisi olla aika tarttua aiheeseen jälleen. Edellisestä kerrasta taitaakin olla jo melkein nelisen vuotta, joten ei näitä alusvaatejuttuja taida kyllästymiseen asti ilmestyä. ;) Tuntuu silti jotenkin tosi hassulta kirjoittaa jostakin niin henkilökohtaisesta kuin alusvaatteet, vaikka bussipysäkit, aikakauslehdet ja tv-mainospätkät tulvivat etenkin joulun aikaan aistikkaita alusasuja. Ja on hassua, miten henkilökohtaiselta se aihe tuntuu – kysehän on niin normaalista asiasta eikä aikomuksenani ole esitellä alusvaatteita itseni päällä. :D Sinänsä on kuitenkin hauskaa millaisen matkan olen tässäkin asiassa tullut blogiurani varrella, miten olen tietyllä tavalla kasvanut aikuiseksi blogini olemassaolon aikana myös näissä jutuissa. Muistan nimittäin edellisen alusvaatepostaukseni käsitelleen sitä, kuinka halusin ottaa askeleen eteenpäin lapsekkaista Snoopy-pikkuhousuista vähän aikuisempaan tyyliin. :D Ja jotain viimeisten vuosien aikana on alusvaatekaapissani on tapahtunut: sieltä ei löydy enää ainoitakaan sarjakuva-aiheisia pikkuhousuja, haha.

Snoopy-alkkarit ovat saaneet väistyä, mutta alusvaateliikkeeseen astuessani tajusin jumiutuneeni toisenlaiseen kaavaan. Pitsit ja naiselliset yksityiskohdat loistavat poissaolollaan minun alusvaatelaatikossani, sillä olen tähän asti sinnikkäästi luottanut yksinkertaisuuden ja sileyden voimaan. Koruttoman simppeleitä pikkuhousuja ja t-paitaliivejä – niiden nimiin olen tyytyväisenä vannonut. Ja niihin luotan toki alusvaateliikekäyntini jälkeenkin, sillä helppoudessaanhan ne ovat mahtavia ja sopivat ihan joka vaatteen alle. Oli kuitenkin avartavaa jutella myyjän kanssa siitä, miten alusvaatteetkin voivat olla osa asukokonaisuutta ja miten myös alusvaatteisiin voi pukeutua. Siinä kohtaa heräsin jotenkin ajattelemaan, että voisihan sitä tosiaan joskus laittaa ylle jotain erityisempääkin – ihan vain vaikka omaa fiilistä nostattamaan. :)

Minut kutsuttiin siis jokin aika sitten tutustumaan Just for you -alusvaateliikkeeseen Tikkurilaan. Jos joku ihmettelee, miksi ihmeessä minun piti lähteä Vantaalle asti, niin syy on siinä, että liikkeen omistaja toimii myös legendaarisen ranskalaisen alusvaatemerkki Aubaden Suomen edustajana ja maahantuojana. Aubadea myydään toki muuallakin (Helsingissä Stockmann ja Funky Lady, muualla Suomessa useat alusvaatteiden erikoisliikkeet), mutta 10 minuutin junamatkan päästä Tikkurilasta löysin tämän alusvaatteista lähes kaiken mahdollisen tietävän maahantuojan, joten asia oli visiitin arvoinen. Käytin siis reissun hyödyksi paitsi alusvaatesovittelun osalta, myös laittaakseni asiantuntijan piinapenkkiin lukemattomien kysymysteni kera. :D Ja toden totta sain matkalippuni hinnalle vastinetta, sillä sain sellaisen määrän faktatietoa ja kiinnostavia näkökulmia, että kynä sauhuten vain kirjoitin muistiinpanoja ylös innostuksen vallassa. Ja nyt ajattelin jakaa pientä infopakettia teille sekä Aubadesta että alusvaatteista noin yleensä. Lisäksi sain valita itselleni yhden kauniin alusvaatesetin liikkeestä. :)

Aloitetaan nyt vaikka kertomalla hiukan tuosta Aubadesta ensin. Onko merkki teille entuudestaan tuttu? Kyseessä on siis Ranskan suosituin alusvaatemerkki, joka on perustettu vuonna 1957. Aubade on tunnettu naisellisista koristeluistaan, korkeasta laadustaan ja innovatiivisesta otteestaan alusvaatesuunnitteluun – mielenkiintoinen juttu on muun muassa se, että tämä merkki on keksinyt ensimmäisenä maailmassa string-alushousut. Omistajan vaimo oli ollut katsomassa balettinäytöstä ja tuppautunut uteliaana esityksen jälkeen tanssijoiden pukuhuoneeseen ihmeteltyään, miten niiden ohuiden ja tiukkojen esiintymisvaatteiden alle sai viriteltyä alusvaatteet tarpeeksi huomaamattomasti. Pukuhuoneessa hän sitten näki teatteripuvustajien kehittelemät string-tyyppiset kyhäelmät ja innostui ajatuksesta tehdä jotakin samantyyppistä ihan tavallisille ihmisille esimerkiksi ohuita juhlavaatteita ajatellen. Sitä ennenhän kaikken ohuimpien ja sileimpien juhlamekkojen alla käytännössä oli pakko olla alasti, ellei halunnut alusvaatteiden saumojen kuultavan läpi. Toinen Aubaden kehittelemä alushousumalli on italian bikini, jonka takaosa on joustavaa pitsiä, eikä siksi näy vaatteiden alta, kun housujen reunoissa ei ole saumoja. Sekä stringit että nuo pitsipöksyt lienevät teille tuttuja? :)

Mediassa on puhuttu paljon viime vuosina siitä, kuinka moni nainen käyttää itse asiassa aivan vääränkokoisia rintaliivejä – peräti 3/5 naisista pukee päivittäin ylleen huonosti istuvat rintsikat. Oman koon voi selvittää helposti ihan mittanauhaa käyttäen, mutta varmimmin oikean tuloksen saa silti, jos uskaltaa pyytää apua asiantuntevalta alusvaatemyyjältä. Myyjä osaa myös katsoa ihan eri tavoin liivien istuvuutta ja kiinnittää huomiota siihen, ovatko esimerkiksi kaarituet sopivan levyiset. Liian pieni koko yksinkertaisesti vain näyttää ja tuntuu epämukavalta, mutta pahimmillaan vääränkokoisten liivien jatkuva käyttö voi aiheuttaa jopa raskausarpia, jos liivit eivä tue rintaa riittävästi. Olisi myös syytä aina silloin tällöin muistaa tarkistaa, olisiko kokoa syytä päivittää, sillä jo muutaman kilon vaihtelu painossa voi vaikuttaa rintojen kokoon. Toisaalta taas rinnan koko voi vaihdella hormonaalisistakin syistä jopa kolmen eri liivikoon välillä, vaikka paino pysyisikin samana. Koot vaihtelevat myös merkeittäin paljon samoin kuin vaatteissakin, joten sovittamatta rintsikoita ei kannata ostaa. Aubaden maahantuoja vinkkasikin, että jos joissakin ostoksissa kannattaa kysyä reippaasti neuvoa myyjältä, niin sellaisia ovat kengät ja rintaliivit. :)

Liivien päätehtävä on siis suojella ja tukea rintaa ja sain alusvaatemyyjältä muutamia tärppejä siitä, mihin ostoksilla ja sovitellessa kannattaa kiinnittää huomiota. Ihan ykkösjuttu on se, että rintaliivit tulisi oikeastaan pukea päälle – etenkin vähän paremmat liivit, jotka on oikeasti tehty myös muotoilemaan rintaa oikeaan asentoon. Parhaiten rinnan saa asettumaan liiviin oikein, kun kumartuu hiukan etukumaraan ja kädellä hiukan vetää sitä keskelle päin eli pois sieltä kainalosta. Liivien kuuluu tuntua napakoilta päällä, sillä liian löysällä olevat rintsikat eivät tue rintaa tarpeeksi. Kannattaa pyrkiä ostamaan sen kokoisen liivit, jotka tuntuvat sovitushetkellä sopivimmalta väljimpään hakaseen kiinnitettyinä, sillä silloin niissä on hiukan löystymisvaraa ja voit siirtyä vain astetta tiukempaan hakaseen, jos kangas antaa käytössä ajan myötä hiukan periksi. Rinnat eivät saisi roikkua olkainten varassa, vaan sen itse liiviosan tulee olla tarpeeksi jämäkkä, jotta rinta saa tarvitsemansa tuen.

Kannattaa muuten kiinnittää huomiota myös olkainten materiaaliin, sillä monesti topatuissa liiveissä on liian joustavat olkaimet. Moni tuntuu uskovan siihen, että rintsikoissa toppaus on se, joka tukee rintaa, mutta todellisuudessa myös toppaamattomat pitsiliivit voivat olla todella tukevat. Kupeissa oleva laadukas pitsi ei nimittäin jousta tai anna periksi, jolloin se on varsin tukeva materiaali. Aubaden maahantuoja antoi rintaville sellaisen vinkin, että jos kuppi on suurempi kuin B, kannattaa kokeilla toppaamatonta puolikuppiliiviä, sillä toppaus ei ole se, mikä nostaa rintaa ryhdikkäästi ylöspäin vaan napakka materiaali, joka voi tosiaan olla vaikkapa pitsiä. Laadukkainta pitsiä on käsintehty Calais-pitsi, joka ei repeydy tai purkaudu samoin kuin koneellisesti tehty pitsi. Yksi hyvä tärppi myyjältä liittyi myös rintaliivien pesuun, sillä vaikka ennen on suositeltu pesemään rintsikat käsin, nykyään suositellaan pesemään ne ennemmin pesukoneessa pesupussin sisällä. Koneessa liivit peseytyvät puhtaammiksi kuin käsin, mutta muutama juttu kannattaa muistaa. Pesulämpötilan tulee olla mieluiten 30 astetta tai ihan maksimissaan 40 astetta. Vaikka kangas itsessään saattaisi kestää korkeammankin lämpötilan, kaaritukien päihin kiinnitettyjen tuppien liima ei sitä kestä – ja jos tuo tuppi irtoaa, kaarituen terävä kärki puskee yleensä läpi kankaasta. Huuhteluainetta ei myöskään rintaliivejä pestessä saa käyttää, sillä se haurastuttaa elastaania.

Totesinkin jutun alussa, että vaikka olen päässyt irti lapsekkaista alusvaatteista, olen sen sijaan jämähtänyt yksinkertaisiin ja koruttomiin t-paitaliiveihin ja mustiin hipster-alushousuihin. Siinähän ei sinänsä ole mitään vikaa, mutta Aubaden maahantuoja nosti minusta keskusteluun todella kiinnostavan pointin. Suomeksi puhutaan vain alusvaatteita, mutta englanninkielessä alusvaatteissa on selkeästi olemassa kaksi eri kategoriaa: underwear ja lingerie. Toden totta! Underwear-alusvaatteiden tuleekin olla huomaamattomia, mutta lingerie-alusvaatteisiin liittyy koristeellisuus, ylellinen fiilis ja ajatus, että rintaliivien pitsi saa vaikka hiukan kuultaakin vaatteiden läpi. Olipas oivaltava ajatus! Tällä hetkellä alusvaatelaatikkoni sisältö koostuu siis pääasiassa underwear-kategoriaan menevistä alusvaatteista, mutta rohkaistuinpa nyt sitten ottamaan askeleen lingerien suuntaan, kun sain tosiaan visiitilläni valita itselleni jonkun alusvaatesetin Aubadelta. Musta-harmaissa liiveissä on hauskaa jujua ja pitsisiä yksityiskohtia, mutta silti kuppi on sen verran sileä, että sen pinta ei näy häiritsevästi puseron läpi – ja vaikka nyt sitten kaula-aukosta pitsiä vähän pilkahtaisikin, niin eipä haittaa. ;) Pikkuhousujenkin osalta rohkaistuin valitsemaan ikuisten hipstereiden sijaan enemmän tai-tyyppisen mallin, sillä noissa takaosasta laserleikatuissa pöksyissä ei ole pepun päällä laisinkaan saumoja, jotka tympeästi kuultaisivat vaatteiden läpi ja pureutuisivat takalistoon. Me likey!
PS. Rohkaisuksi miehille, jotka nyt esimerkiksi joulun aikaan haluaisivat ostaa rakkaalleen lahjaksi alusvaatteita, niin että ei se ole niin vakavaa, jos koko menee hiukan pieleen! On oikeastaan hauskaa, jos mies antaa vähän omaa näkemystään siitä, että millaisissa hepeneissä haluaisi naisensa nähdä. Alusvaatemyyjä nostikin hyvän näkökulman tähän keskusteluissamme: oli siellä lahjapaketissa sitten lahjakortti tai hiukan väärän kokoinen alusasu, nainen joutuu joka tapauksessa käymään liikkeessä itse piipahtamassa. :) Ja tästä on sitten turha kenenkään vetää mitään sukupuolittuneita johtopäätöksiä, sillä ilman muuta alusvaatteita voi ostaa myös nainen naiselle tai mies miehelle, mutta uskoisin silti, että miehelle kynnys astua naisten alusvaateliikkeeseen on korkeampi kuin toiselle naiselle. :) Eli tämä kommentti oli siis vain tarkoitettu miehille rohkeutta antamaan!

Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia
Tags: höpötyksiä, muoti, Muu muoti, pukeutumisvinkit, Shoppailuvinkit